login |

Bones: vége a 9. évadnak – írta darkspell

2014. 05. 22. 17:10 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

Az a fene nagy igazság, kollégák, hogy ezt a posztot megírni nem sok értelme van. Mert bár igaz, hogy a Bones-finálé az elmúlt években produkáltaknál egy kicsivel jobbra sikeredett, az érdekes szintet sajnos most sem ütötte meg. Még úgy nagyjából azt is mondhatnám, hogy többé-kevésbé izgalmas volt, de addig azért már nem merészkednék, hogy érdekes vagy nem kiszámítható.

És azt hiszem, hogy ez most már sajnos a sorozat végéig (ami várhatóan a következő évad lesz a magas gyártási költségek és a nem túl acélos nézettség miatt) így is fog maradni. Ha mindenáron pontozni szeretnék, akkor a fináléra mondjuk megszavaznék nagy jóindulattal és residual Emily Deschanel imádattal egy 5/10-et, az évadra meg mondjuk egy 4/10-et.

A tovább mögött mérsékelt spoilerekkel, röviden folytatom még kicsit a sírást.

Azt meg kell hagynom azért, hogy a premiernél az évad nagy része jobb átlagosabb volt. Egyrészt viszonylag hamar sikerült végre végleg megszabadulni a kenyérpirítók földi hírnökétől, Pelanttól, másrészt a helyére beharangozott Ghost Killer is viszonylag hamar viszonylag érdektelen véget ért (pont, amennyire érdekes volt a hű-de-megfoghatatlan-sorozatgyilkos).

Mindez viszont egyben azt is jelenti, hogy az évadban nem volt értelmes átívelő szál, vagyis csak a maradék maradt: az átlagos, unalmas, kiszámítható heti nyomozások.

Az összképet talán egyedül az utolsó előtti részben bemutatkozó új Squint (aki nem más, mint a TBBT-ben mostanság csábító dögös vörös, Laura Spencer) dobta fel, aki az eddigiektől eltérően zökkentett ki mindenkit a tespedésből, hogy aztán Sweets-et egyből meg is dönthesse. Rajta kívül viszont mindenki kvázi rutinból hozta a szokásosat, és egyenesen odáig mernék süllyedni, hogy azt mondjam: még Caroline is teljesen semmilyen volt.

A fináléra magára túl sok szót nem vesztegetnék, a hatásvadász cold open után egy teljesen semmilyen összeesküvést láthattunk, jóóó sok mesterséges feszkóval meg melodrámával. A legnagyobb baj, hogy az egésznek a végkifejlete abszolút hidegen hagy, és várhatóan a feloldásban is csak megismétlik majd a Brennannel egyszer már eljátszott szökevényes sztorit.

Azt hiszem, a legjobban ezzel tudnám összefoglalni az egészet: haladjunk tovább, nincs itt semmi látnivaló!

11 hozzászólás Ne habozz!

Dia - 2014. 05. 22. 19:10

…Hogy szerettem én régen a Bones-t. Mindig érdekes volt maga a sorozat, a szereplők, a gyilkosságok is. De annyira ellaposodott hogy már csak a régi szép emlékek tartanak vissza attól hogy kaszáljam a sorozatot. A Pelant szálat annyira elhúzták..és olyan béna vége lett hogy csak hálát adtam az Istennek mikor lezárták. A Ghost Killer sztori meg…nem hiszem el… azok után hogy milyen nagy felhajtást csaptak, olyan semmilyen volt. Ennek ellenére most először érzem azt Bones-finálé után hogy nem érdekel…még csak nem is izgulok és kíváncsi sem vagyok arra hogy mi lesz a következő évadban. :/

winnie - 2014. 05. 22. 19:11

mi volt ez a ghost killer?

Harlequin - 2014. 05. 22. 20:37

Az a baj, ha az ember végignéz örömmel pár évadot, ami még minőségben sem a legalja, utána kitart még 1-2 szezonra, hiába unalmasabb vagy indul a lejtmenet, vagy hullámzóbb, mert szokás, meg bízik abban, hogy lesz ez jobb is. Aztán eljön a 9. évad, s akkor meg úgy van vele, hogy csakazértis befejezi, és nézi tovább.

De már régen nem az, amiért anno megszerettem :( Abszolút délutáni matiné lett belőle, pedig ennél azért sokkal jobban szórakoztatott.

Maradok tovább, sajnálni fogom, ha vége lesz, de lehet jobb lenne már.

Kár érte.

Neoprimitiv - 2014. 05. 22. 22:23

Olvasva a “klasszikus” procedural-ok évadzáró kritikáit (NCIS, Bones, NCIS:LA, részben a Mentalista és persze a Castle is), azt hiszem, nem okvetlenül sorozatok lettek gyengébbek. Inkább mi, nézők változtunk meg, köszönhetően az utóbbi évek sorozatainak. Vagy legalább is nem okvetlenül annyival, amennyire a mostani kritikák (beleértve a sajátomat is) látják őket.

A tévés drámasorozat műfajában (márpedig a COTW sorozatok akkor is ebbe a kategóriába esnek, ha olyan nagy dráma nincs bennük) egyszerűen olyan minőségi bővülés ment végbe az elmúlt 3-4 évben, hogy a hagyományos elemekből építkező sorozatok gyenge pontjai fájóan láthatóvá váltak. Ott voltak ezek korábban is, csak egyrészt az ötletek természetes kifáradásával az 5-6-9. évadra már inkább csak a gyengébbek maradnak, másrészt amíg nem volt ekkora a kontraszt, addig könnyebb volt elnézni a hibákat.

Viszont pont azért, mert ez egy viszonylag csereszabatos műfaj, azok a sorozatok, amelyek 5-6. évadot túlélnek, az indulásnál rendelkeztek valami plusszal. Ez az, ami az átlag nézőket rajongóvá teszi, ami miatt nem tudnak akkor sem elszakadni a sorozattól, amikor az évek során ez a plusz (általában) teljesen eltűnik a sorozatból. Nem akarok általánosítani, de pl. amikor megnéztem a Bones egyik idei részét, akkor az jobban szórakoztatott, mint a Castle. Nem azért mert jobb volt, hanem mert más szereplők, más hangsúlyokkal, más formában tálaltak egy ugyan olyan tizenhárom egy tucat heti ügyet.

Szóval szerintem ezeknél a sorozatoknál a legnagyobb hiba, amit a néző elkövethet, ha marad akkor is, ha már csak “délutáni matiné lett belőle, pedig ennél azért sokkal jobban szórakoztatott”.

winnie - 2014. 05. 23. 04:40

“Az a baj, ha az ember végignéz örömmel pár évadot, ami még minőségben sem a legalja, utána kitart még 1-2 szezonra,”

pedig én pont úgy vagyok vele, hogy pár évad után már nyugodtan dobom a sorozatokat, ha nem jók. azt vettem észre, hogy 4-5-nél már kaszálok elég sokat, mert addig volt az élettartamuk, utána megszokás jön, amibe nem akarok beleesni. sokkal izgalmasabb újdonságokat nézni.

Zora - 2014. 05. 23. 07:33

Bizony, én sem vártam már annyira a részeket, hogy miattuk hajnalok hajnalán felébredve letöltsem és még meg is nézzem munkába indulás előtt… Ez már az elmúlt 2 évadban így van, ennek ellenére én még szeretem ezt a sorozatot, mert, mint ahogy Neo írja, hibák nincsenek benne, csupán a mi elvárásaink szaporodtak. (És a Castle-nél maradva, azt dühösen hagynám abba, míg a Bones-nál ezt nem tudom elképzelni.)

Az utolsó rész: A szenátor, meg minden társa hülyeséget csinált: a lehető leggyorsabban át kellett volna helyezni Booth-t Ném.o-ba pereputtyostul, aztán nem robbant volna ki (meg fel…) ez az egész…

Ossis - 2014. 05. 23. 15:09

egyvalamit nem tudok felfogni. honnan jött idén ez a mindent fejezzük be a közepén dolog? the Mentalist RJ-e is, meg az itteni Pelant is. az eggyik a 8., másik a 4. részben lett kiiktatva. miért nem mondjuk évad végén, akár a mostaniban akár az előző szezonban?

Zora - 2014. 05. 27. 20:08

Szerintem ezzel be akartak újítani. Mármint a stílussal. Más ötletem nincs…

Berann Morak - 2014. 05. 28. 11:32

Brennan ruhatára csak szerintem lett gáz?

Berann Morak - 2014. 05. 28. 11:39

Egyébként az esküvős rész jól sikerült. Wendell drámája tetszett, remélem foglalkoznak még vele mert ő a kedvenc gyakornokom.

Cinthy - 2014. 07. 09. 12:57

Szerintem is gáz lett a ruhatára….
Amúgy én az elején sokkal nagyobb élvezettel és izgulással néztem a részeket, mint most, persze most is szeretem csak a Pelant-os ügyet nagyon elhúzták. Én Wendell-t sajnálom, hogy rákos lett, persze nem lehet mindenki teljesen egészséges, azért remélem, hogy nem hal meg majd, hanem kigyógyul belőle. Viszont szerintem az évadzáró nagyon is jó lett, bár lehet, hogy úgy jobb lett volna, hogy elküldik Booth-t Német o.-ba. Nálam ez a sorozat teljes egészében : 10/9. Nagyon szeretem ^.^

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz