login |

The Simpsons: vége a 25. évadnak – írta DarylD

2014. 05. 22. 20:30 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, animáció, kritika,

– I am as healthy as a horse.
– Horses only live 30 years.

A The Simpsons egyelőre még nem érte el a jubileumi 30 évadot, de vasárnap befejeződött a mára már klasszikusnak számító sorozat 25. szezonja. Ingadozó teljesítményt nyújtottak idén is, de jobban tetszett, mint az utóbbi egy-két szezon. Hoztak pár emlékezetes pillanatot, amiket egy darabig nem fogok elfelejteni.

A sorozat minőségének romlását lehet arra is fogni, hogy ötszázötvenkettedszer már nem üt akkorát Homer alkoholizmusa, és az ezt meglovagoló poénok. Itt lenne az ideje pár újításnak az írok részéről, amiket nem kaptunk meg a 25. évadban sem.

Sajnos a Simpson család már közel sem olyan, mint régen, és valószínűleg már nem is lesz A kedvenc időszak számomra a 1-16. évadok voltak, anno csont nélkül daráltam le vagy 400 részt, és minden epizódban akadt egy jelenet, amin szakadtam egy nagyot. (Azért kíváncsi lennék valaki véleményére a szezonról, aki nem látta a klasszikus évadokat viszonyítási alapként.) A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Ma már sajnos nem így megy a dolog, örül az ember, ha két-három poén megmosolyogtatja, ritkábban megnevetteti epizódonként. Ha visszagondolok a 9×01-re (Simpsonék New Yorkba mennek) kapásból felsorolnék 5-6 emlékezetes jelenetet. Sajnos a 25 évad ilyen nagyobb pillanatait a két kezemen meg tudnám számolni. Mintha a mozifilm óta egy egészen más sorozatot néznék, akkor indult meg a „züllés”. Ahogy a külsőségek (animáció) minősége egyre jobb lett, úgy romlott le a cselekmény.

Mint fentebb említettem, ez az évad több jóságot tartogatott, mint a megelőzőek. Nem tudnám megmondani miért, de többször sikerült megnevettetniük, voltak erős pillanatok. Ilyen volt rögtön a nyitány, a Homerland is. Mindig szerettem a rendhagyó epizódokat, ennyi év után pedig már főképp ezekben rejlenek a még kiaknázatlan poénlehetőségek.

A Halloween-epizód idén is hozta a formáját, kellően beteg, kellően vicces volt. Ebben az évadban is kaptunk egy karácsonyi epizódot, ezt inkább csak közepesre értékelném. Lassan már papírforma, idén is volt egy jövőben játszódó rész, ami egész jóra sikeredett. Megemlítem még a YOLO-t, ami a 25. évad egyik legjobbja volt, és ha jól emlékszek WGA-jelölést is kapott.

A Simpson család mindig is bővelkedett érdekes karakterekben, ez volt az, amit már az elején megfogott. Springfield lakói mind szerethetők, vagy utálhatók valamiért, de egytől egyig kiapadhatatlan forrásai a humornak. Az ötösfogat mellett még megemlíteném a mindig mogorva, depressziós Moe Syzlaket, a zsugori és rosszindulatú Mr Burnst, és Ralph Wiggumot, aki az egész sorozat egyik legviccesebb, legaranyosabb karaktere. Habár utóbbi idén mintha kevesebb szerepet kapott volna.

Hiába az érdekes karakterek, 25 év után hiányolom a karakterfejlődést. Tudom, a sorozat egyik alapja, hogy a szereplők kora változatlan marad, de kisebb változásoktól nem kéne elriadniuk. Esetleg egy barátnő Bartnak? Homért kirúgják és új munkahely után néz? Esetleg Maggie beszélni kezd? (jó, ez túlzás volna…)

A Family Guy és az American Dad e téren előrébb vannak, náluk láthattunk már kisebb-nagyobb fejlődéseket, pedig nem a múlt század óta vannak képernyőn.

A Simpsonék talán már kiégtek kicsit, de ettől még mindig ez a kedvenc animációs sorozaton, van egy sajátos atmoszférája, ami szórakoztatóvá teszi az egészet. Néha már csak a nosztalgia miatt nézi az ember, de aztán mindig akad egy-egy poén, amikor rájövünk, tudnak még újat mutatni nekünk. Kíváncsian várom, mivel rukkolnak elő a 26. évadban.

Az évadot erős közepesre, 6/10-re értékelném.

15 hozzászólás Ne habozz!

ALDO - 2014. 05. 22. 21:13

Most, hogy belegondolok a Simpson család az általam legrégebb óta folyamatosan nyomon követett sorozat. Amióta az azóta nem létező TV 3 1998-ban elkezdte vetíteni, nézem.
Azonban pár éve a régi időkre való tekintettel nem kaszálom kategóriában van. Az aranykor a 4-10. évad voltak, ezeket a részeket bármikor meg tudnám nézni és néztem is többször.
Abban egyet értek, hogy amióta bemutatták a mozifilmet, nagyon megcsappant a minőség. Mintha úgy gondolnák, hogy a mozival kerestek fél milliárd dollárt és már nem is kell csinálniuk semmit.

“Esetleg egy barátnő Bartnak? Homért kirúgják és új munkahely után néz?”

Bartnak volt már néhány barátnője, Homert pedig kb. minden ötödik részben kirúgják, mégis visszamegy az erőműbe, de érdekes lenne, ha ezt a két ötletet megvalósítanák hosszabb távra. Esetleg Marge kaphatna valami állandó munkát, ami kitart az évad végéig?

Az írók nem nagyon mernek változtatni két és fél évtized után, talán attól tartanak, hogy nézőket vesztenének, pedig fokozatosan nagyon jó ötleteket lehetne bevezetni.
Minden hibája ellenére továbbra is nézős marad és remélem eljutnak a jubileumi 30. évadig.

DarylD - 2014. 05. 22. 21:17

ALDO: én is hosszabb távra gondoltam, egy epizód erejéig már eljátszották mindkettőt elég sokszor. :)

a Kati néni - 2014. 05. 22. 21:19

Szerintem két út lenne járható a Simpson esetében már, drágáim. (Kati nénétek imádja ezt a sorozatot!!!) Sajnos annyira hozzászoktam a magyar hangokhoz, hogy nem nézem eredeti nyelven.
Az egyik: készítsenek kevesebb epizódot egy évadban, 13 rész elfogadható lenne. Ezekben nem másolnák a korábbi epizódok cselekményét, mint mostanában szokás.
A másik: borítsák fel az egész szériát, ugorjanak előre a jövőbe 20 évet. Csak a karakterek öregednének persze. Néhány régi figurát kiiktatnának, sok újat behoznának, akiket beleszőnének az univerzumba valahogy, aztán lenne ismét új, kiaknázatlan humorforrás.

Jut eszembe: Skinner igazgatónak most melyik eredettörténete az érvényes? A Foxon láttam nemrég egy részt, abban – egy korábbi sztorinak ellentmondva – azt állították, hogy Agnes a biológiai anyja (Agnes az olimpián érezte, hogy Skinner rugdossa a pocakját).

ALDO - 2014. 05. 22. 21:33

a Kati néni:
elvileg az igazi Skinner eltűnt Vietnámban és a társa átvette a helyét, amikor hazatért. Ez volt a 9. évadban. A 21.-ben viszont tényleg a mostanival volt terhes Agnes.
Szerintem felesleges ilyeneken agyalni, mert nagyon sok ellentmondás van a sorozatban pl. a farm leégése, hogy miért lett kopasz Homer, de a FB részekben is nagyon sokszor úgy módosították a dátumot, hogy teljesen ellentmondjon a korábbi évadoknak.

a Kati néni - 2014. 05. 22. 22:11

ALDO: engem az ilyen retconok mégis bosszantanak, drágám. Mert a Family Guy egy katasztrófa ilyen szempontból, ott még a karakterek jellemeit is képesek megváltoztatni pillanatnyilag egy poén elsütésének a kedvéért.

A Simpson család meg viszonylag koherens, a múltban történt dolgokat tényként kezelik, hivatkoznak rájuk stb.

ALDO - 2014. 05. 22. 23:56

A Family Guyt már régen kaszáltam.
Én sem szeretem az ilyen retconokat, de a Simpson esetében egy kicsit elnézőbb vagyok, mert 25 évad és 550 akárhány rész alatt volt pár tucat író, így érthető, becsúszhatnak ilyenek. Persze attól még figyelhetnének, de nem baj.
Egész listám van az ilyen kisebb-nagyobb ellentmondásokról a Simpson csalásból. Igazság szerint érdekességnek jók, de annyira nem húznak fel.

zagloba - 2014. 05. 23. 00:24

Számomra továbbra is etalon a sorozat.
Én sosem éreztem úgy, hogy “hanyatlana”, vagy “züllene”. Nyilvánvaló, hogy 25 évad alatt voltak gyengébb részek, vagy akár évadok, de Simpsonék továbbra is pontosan ugyanazt nyújtják, amit eddig: esendőséget, esetlenséget, erényeket, hibákat. Vagyis megtestesítik a tipikus átlagembert/átlagcsaládot. A sorozat világképe azt mutatja be, ahogy az átlagember látja a világot.

A springfieldiek is olyanok, amilyenek, az emberi archetípusokat mutatják be. Éppen ezért én nem gondolom, hogy a karaktereknek fejlődniük kellene valahová. Hisz mindenki példáz valakit. Ha “fejlődnének”, akkor épp ezt veszítenék el.

A poénok továbbra is ütnek, és ülnek, és szerintem ötletekben sincs hiány. Pl. okosszemüveg, Homerland, vagy épp a brazil foci VB. Ja, és Strupo!
Számomra ez az évadban hozta a sorozat egyik legnagyobb poénját: a 6. rész 11.30-nál. Percekig röhögőgörcsben fetrengtem.

Azért az se felejtsük el, hogy minél több epizódot látunk, annál több poént kellene megjegyeznünk! Szóval, ha valaki a 23. évadból kevesebb poént tud sorolni, az lehet azért van, mert mégiscsak 14 évad pluszban van a 9-hez képest.

Természetesen ez csak az én véleményem, nem kötelező érvényű. Ha valaki úgy véli, hogy gyengébb lett, hát úgy véli.

procsek - 2014. 05. 23. 00:35

Ez a sorozat nem lehet koherens a múlttal. Mivel az idő halad de a karakterek nem öregednek, így muszáj változtatni az eredetsztorikon. Maguk is poénkodnak ezzel egy részben mikor arról beszélnek, hogy melyik évben járt Marge főiskolára. Mr most is kb ott tartunk, hogy Skinner nem is lehetett Vietnámban a kora miatt.

Raziel Anarki - 2014. 05. 23. 05:27

én olyan 6-7-8 éve nézem rendszeresen, ez az egyik olyan sorozat amit nem pótoltam (az iszonysok rész miatt nem akarok megcsömörleni tőle dara közben), hanem elkeztem nézni az x-edik évadtól. azelőtt meg magyarul láttam belőle néha pár részt.

szóval a cikkírónak üzenem h szerintem még mindig jó, sőt ki merem jelenteni h talán a leszínvonalasabb műsor a saját kategóriájában :)
(vö family guy fingós-hányós-poéntalan-“poénok”)

elkon - 2014. 05. 23. 10:02

Raziel Anarki: Pedig ha valamit érdemes pótolni, akkor az a Simpson, mert az első 12 évad volt a fénykoruk.

Brynden Rivers - 2014. 05. 23. 10:53

A 14. évad is jó volt szerintem :)

Én már nem nézek minden részt, de az aktualitásokkal, új celeb mellékszereplőkkel még fel lehet dobni egyes részeket.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_The_Simpsons_guest_stars

Dantes - 2014. 05. 23. 11:53

Szentségtörő leszek, de lehet épp az adna egy nagy pozitív löketet a sorozatnak, ha változnának az életkorok. Például Bart-ék legyenek középiskolások. Sok új helyzetet és poén lehetne a változásokra kiépíteni. Persze az is lehet, az ős-rajongókat ez eltántorítaná és nagy bukta lenne, de szerintem 25 év után miért ne lehetne újítani, változtatni.

ALDO - 2014. 05. 23. 13:30

Dantes
Valószínűleg tényleg elriasztaná az ősrajongókat. Volt sok futurisztikus rész, de nézettségileg azok voltak a leggyengébbek.
Ha még 10 év múlva is menni fog, a szereplők akkor sem fognak öregedni. (Habár Homerék azért öregedtek 6 évet).

wirth6 - 2014. 05. 23. 15:08

Tényleg, a futurisztikus részek. A Sideshow Bob-os epizódok mellett azok nem hiányoznának nekem egyáltalán. A mostani évadban is szerintem a futurisztikus volt az egyik leggyengébb. Pedig a Lisa esküvőjéről szóló még az egyik kedvencem volt, csak szerintem ezt az ötletet is sikerült csúnyán kimeríteniük.

Hunnenkoenig - 2014. 05. 23. 15:08

A Simpson csaladnak NEM SZABAD valtozni.
Ha fejlödnenek, akkor ugyanugy tönkre menne nagyon gyorsan, mint minden mas sorozat. Igen, meg a Breaking Bad is az utolso evadra :-P

A Simpsons azert lehet 25 eves, mert tök mindegy melyik resz megy a TV-ben, meg tudod nezni, mert mindig ugyanazt kapod.

En is ezert imadom.

Simpson az egyetlen sorozat, amit lehet imadni es megsem daralni. Söt odaig mennek, hogy daralni nem is szabad, mert akkor jönnek ilyen blaszfemikus gondolatok, hogy karakterfejlödes kell.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz