login |

Supernatural: vége a 9. évadnak – írta cat

2014. 05. 23. 21:40 - Írta: vendegblogger

78 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

“Carry on Wayward Son” – ez a dal olyan lett a Supernatural számára, mint valami önbeteljesítő jóslat; már 9 éve folytatja a két önfejű Winchester fiú a családi bizniszt, jövőre pedig belépnek a Tiszteletreméltó Tízesek Táborába. Az egy dolog, hogy mennyire kevés sorozat jut el idáig, de ott van még az is, hogy hányan nem tudnak élni a lehetőséggel. Nos, a Supnat tudott.

“It’s all become so… expected” – mondá Crowley. És ez legalább annyira nekünk szólt, mint Deannek. Mert hányszor érte az a vád a sorozatot, hogy bizonyos szempontból mennyire kiszámítható lett?

Na, akkor – gondolhatták az alkotók – kaptok valamit, amire aztán nem számítottatok. Egy olyan finálét, ami legalább akkora változást hozhat a Supnat életében a következő évadra, mint amilyen a 4. volt. Legalábbis a potenciál nagyon-nagyon ott van benne. A tovább után folytatom spoilerekkel.

Szóval Dean meghalt. Oké, ez nem újdonság, de akkor is, most speciel egy brutálisan bevitt övön aluli ütés volt. Mert ha belegondoltok, mikor is fordult ez elő utoljára? Úgy értem, komolyan? Nem mostanában, és valószínűleg nem véletlenül, a fent említett kiszámíthatóság miatt én legalábbis azt hittem, ezt többet nem is fogják meglépni a készítők.

És Dean démon lett. Ez pedig konkrétan a K.O. volt. Folyton eszembe jut a 3. évadból az a jelenet, amikor Dean álmában találkozik saját magával és elhangzik a mondat: meg fogsz halni, és ez lesz belőled! A legrosszabb rémálma vált most valóra. Valami azt súgja, hogy amikor azt mondta, nekimegy Metatronnak és nem számítanak a következmények, akkor ez a verzió azért biztos nem fordult meg a fejében.

Meg kell jegyeznem, az egész Káin-sztori nagyon a helyén volt, prímán építették fel, ahogy szép lassan Dean felett átveszi az uralmat a Pecsét ereje. Az ilyenek miatt nézem (még mindig) ezt a sorozatot, pontosan ezt várom tőle.

Egyébként is, az egész szezon nagyon átgondoltnak tűnt, végre nem akartak semmilyen lécet megugrani, plusz a karakterek nem csak rohangáltak a díszletben és asszisztáltak a történethez. Nagyon okosan visszatért a sorozat a démon (-angyal) gyökerekhez és a meglévő alapokból ha nem is kimagasló, de egy teljesen jó, nézhető és élvezhető évadot hozott össze.

A finálé nem volt mentes a Supnattól megszokott kiszólásoktól, Crowley fenti mondatán kívül meg kell említeni Metatron People’s Choice Award-os poénját – ez ugyanis a legnagyobb elismerés, amit a széria elért, és a PCA nem éppen a valódi kritikai ujjongás csúcsa. Imádom, amikor a készítők a saját kárukra viccelnek. Egyébként ezt meg nevezném hét idézetének:

Game of Thrones is complicated. Shower sex – that’s complicated. Hell ain’t complicated.

Metatron bukott, bár nem halt meg, így biztosan lesz még szerepe a következő évadban. És Crowley, a sunyi kis Crowley nagyon ügyesen a háttérből birizgálva a szálakat végül nevető harmadikként jött ki a történetből. Nem elég, hogy a Winchester-tesók megölték neki Abbadont, ráadásul most úgy tűnik, kapott egy jó katonát egy olyan fegyverrel a kezében, amivel gyakorlatilag bármit és bárkit meg tud ölni. Csodák léteznek, de hogy kinek mi a csoda, az már persze emberfüggő.

Egy nagy kérdőjel vagyok Apu arcán. Mi a fene lesz itt ebből?

Meg lehet még Deant menteni valahogy, vagy tényleg, visszavonhatatlanul démon lett? És tudni fogja magáról? Mennyire fog ez kihatni a személyiségére? Innentől Crowley fogja irányítani? És Sam tudni fogja? Sam, aki annak idején a világon mindent megtett azért, hogy a testvérét valahogy visszahozza a Pokolból? És Castiel mit fog lépni erre az egészre?

Őszintén szólva nagyon rég vártam ennyire az őszt a Supernatural miatt. I guess I’ve been Winchestered.

78 hozzászólás Ne habozz!

Silas - 2014. 05. 23. 23:14

ez az évad szerintem a leggyengébb volt eddig, 4/10 pont. saját vélemény.

de a finálé nem sikerült rosszra és Sammy… éppen idézni akarja Crowley-t de ilyet biztos nem kért volna tőle. érdekes lesz a 10. évad..

Flanker - 2014. 05. 23. 23:14

Hehe, nem is tudtam hogy Curtis Armstrong szerepel a SupNatba. Nos, akkor minden rajongónak irány a King of the Nerds..:)

eLaNoR - 2014. 05. 23. 23:21

Az évadzáró nagyon jól sikerült, és az évad is príma volt. A backdoor piloton kívül, de azt nem rovom fel, és különben is, milyen backdoor pilot? :D

Nem számítottam sem Gadreel, se Dean halálára igazán. Amikor Sam ugye feléledt, és elment a táborba, na mondom, most tuti megmentik egymást valahogy már milliomodjára is. Erre bumm, még végig se gondoltam ezt a foszlányt, máris ott volt a tüske Deanben.

Az meg pláne meg sem fordult a fejemben, hogy Dean démonként tér vissza. Hatalmas befejezés volt.

Amúgy a sorozat színvonala számomra azóta tökéletesen egyenletes, mióta behozták a Men of Letters szálat, és újra angyalokkal és démonokkal foglalkoznak. Merthogy a leviatános baromkodás nem jött be, de ez oké. Nem voltam amúgy a 4-5. évadokkal (vagy a korábbiakkal) annyira elájulva, nem érzem azt sem, hogy az újak ne vennék fel a versenyt velük.

Elégedett vagyok.

Kissur - 2014. 05. 23. 23:31

Az első 9-10 rész pokoli erős volt. Aztán jöttek a sablonos részek, az időhúzások a főszálban. A mélypont a 19.rész körül volt. Az már-már 7.évad közepe színvonal volt. Aztán a 21 megint jó volt, meg a finálé is. Nem volt grandiózus, de elég volt.
Amikor Dean halt meg, azon felnevettem. Nevetséges, hogy megint bejátszották. Oké, hogy most okkal, de ez már lerágott csont így.
Abaddon a legszexibb démon, aki valaha volt a sorozatban. Imádtam nézni minden pillanatát. Crowley meg egyszerűen zseni.
Véleményem szerint a 10.évaddal le kéne zárni, de úgysem így lesz. Dean a Pokol Királya, Sam pedig a Mennyeké. Elvégre Lucifer is testvére volt a többi angyalnak.
Jó lenne, ha Dean így maradna, de tuti találnak valami kiutat ebből is. Az a ciki, hogy majd ha találkoznak másik vadászokkal, és kérik, hogy bizonyítsák, hogy nem démonok, akkor Dean bajban lesz. :D

Tyberius - 2014. 05. 23. 23:43

Hm… az, hogy Dean démon lett engem nem lepett meg, mármint jött egy vállvonás, hogy oszt akkor mi van, ha az lett. Ebben a három hónapos szünetben (történetben mondjuk ugranak egy évet) Sam épp ott tart, hogy székhez kötözve űzi a démont Dean-ből, mint ahogy Crowlyból is ki akarta szedni, Castiel meg a háttérből csapatja neki a healt, hogy nem pusztuljon bele, mint legutóbb majdnem, az a gáz, hogy mondjuk 2 évaddal ezelőtt ez még kb nagy kunszt lett volna, de az elmúlt két évad után már ez is csak egy magic… Az évad erős közepes, szerint a 10-dik egyben az utcsó is lesz. A fent vázolt sztori egy alternatívája, hogy Dean szép lassan szétcsapja a poklot, majd a végén Crowly-t is és ő lesz a Pokol új ura, erre kontrasztként Sam meg belép az angyalok közé aztán végül lesz egy “jófej” Istenünk, ha már egyszer megízlelte a másik oldalt, amíg Lucifer lubickolt a testében. Ez egy fasza sorozatzáró is lehet. A gáz az, hogy marhára ugyanazokat a köröket futják, mondjuk a leviatános sztorivonal volt a mélypont, de azt vesszük most is ugyanazt kaptuk. Ott kinyírták Bobby-t, itt megmurdelt Kevin. Az hogy a végén valamelyik tesó épp meghal vagy pokolra kerül totál lényegtelen: tudjuk, hogy vagy A vagy B, nincs C variácó, nincs döntetlen. Tök evidens volt, ha előző évadban Sam került életveszélybe (ugye erről szólt a 9-dik évad eleje), akkor most Dean.

“Egyébként is, az egész szezon nagyon átgondoltnak tűnt, végre nem akartak semmilyen lécet megugrani, plusz a karakterek nem csak rohangáltak a díszletben és asszisztáltak a történethez.”

Öléggé másképp látjuk. Ha nem lett volna a két tesó, akkor se tűnt volna fel a hiányuk. Pont hogy semmi súlyuk a sztori szempontjából, egyszerűen csak vannak, verik a mellényt, hogy majd ők megmentik a világot a gonosztól (leginkább saját maguktól kéne, mert fura mód mindig asszisztálnak közvetve vagy közvetlenül a bajokhoz), de igazából kis porszemek csak, mindössze az írók bénázásának köszönhetik, hogy még élnek. Démonok fojtogatják csapdossák őket, de csak megrázzák magukat mint kutya az eső után, azt ezzel el is van intézve a dobásonként 100 szilánkosra tört csont és roncsolódott szerv. A kedvencem amúgy is a dobálózás, mert mindig csak félre vannak hajigálva a gonosz által, mint a megunt játékok, hogy még talán egyszer játszom veled, de jön valami random victim, aki különösöbben semmit nem ártott, annak meg egy ujjmozdulattal törik a nyakát…
Noh de értem én, minek fennakadni ilyeneken, hiszen ez csak fikció stb… Jah, csak amikor már annyira képtelen hülyeségeket írnak ellentmondva saját maguknak, hogy nekem feltűnik, akkor ott komoly gondok vannak, mert én aztán full kikapcsolt aggyal nézem ezt a sorozatot.

Dean átalakulását egyébként jól oldották meg, az is jó volt, hogy egyedül ment Abbadon ellen és aztán meg is magyarázta, mármint nem kellett a magyarázat, de az egy fura mód logikus lépés volt.
Mivel nem voltak elvárásaim a sorozattal szemben, így csalódni se csalódtam, de még mindig csak egy hajszállal volt jobb, mint az utcsó 3-4 évad…

Floflo - 2014. 05. 23. 23:52

jó befejezése volt egy jó évadnak, most kifejezetten várós a köv évad :D a game of thronesos poénton visítottam :D most, Dean démonná válásával lesz lehetőségük az íróknak gatyába rázni a sorozatot, remélem élni tudnak vele. Megannyi új lehetőség… zseniàlis húzás volt na :D

Bbandi90 - 2014. 05. 24. 00:07

” Sam épp ott tart, hogy székhez kötözve űzi a démont Dean-ből, mint ahogy Crowlyból is ki akarta szedni, Castiel meg a háttérből csapatja neki a healt, hogy nem pusztuljon bele, mint legutóbb majdnem,”
Pontosan ez a gondolat cikázott végig a fejemen az utolsó képkocka után.

Dragda - 2014. 05. 24. 00:28

Azok után, hogy utaltak rá (hú, az is rég volt már), hogy a Winchester vérvonal magától Káintól és Ábeltől származik… hát Dean elég vacakul szerepelt az őse “terhétől”. Full kiszámíthatóság, harmatgyenge mellékszálak jellemezték az egészet. És rohadt felháborító, hogy míg pár évaddal ezelőtt mennyi munka árán tudtak csak kinyírni egy-egy angyalt vagy magasabbrangű démont… most meg bökő elő oszt’ jónapot! Mintha az írók nem is tudnák milyen alapanyagból dolgoznak. A másik szívem fájdalma, hogy totál elmentek kereszténységbe. Hol vannak azok a jó kis pogány istenes, mindenféle mitológiából merítő részek, ahol Paris Hiltont kellett lefejezni vagy épp megmenteni a karácsonyt?
Sajnálatos módon már csak megszokásból nézem, pedig imádtam (s mai napig imádom az 5ik évadig, utána csak elvétve).
Kár érte, remélem befejezik a 10ik évaddal, mert nem szeretném látni, hogy ezt továbbnyújtják, a színészeken is látszik a tömény unalom. És kérem vissza Chuckot!

yagami - 2014. 05. 24. 00:53

Silas: Jó lenne most már elkezdeni a 9. évadot, nagyon a spoilereket igyekszem kihagyni, nem olvasni. De… ahogy olvasom vannak akik tényleg meg voltak elégedve vele, hogy jó lett. Az 5. évad szintjét is említették. Plusz vannak akik szerint még mindig lapos. Megosztó lett az évad… de úgy érzem Nekem tetszeni fog. :))

Kissur - 2014. 05. 24. 01:18

Silas: Azt ne mond, hogy a Dean kutyás és a szelleműzős (ami 2.évados hangulatot hozott) részek nem voltak jók. Meg ott volt a halandó Castiel.
Nekem speciel az 5.évad nem tetszett az utolsó 2 rész kivételével. Ja meg az 5×08 kivételével.

Tatar - 2014. 05. 24. 01:39

Az éttermes jelenetet kihagyhatták volna. Már ott tudtam, hogy ez lesz a vége… de azért nem volt rossz.

Ahogy Tyberius írta, mehet arra is a sztori, hogy meggyógyítják, de remélem nem ez lesz. Remélem Dean lesz Crowley verőlegénye, vagy esetleg átveszi a helyét. Sokkal érdekesebb lenne.

Nikki - 2014. 05. 24. 01:52

Voltak hullámzások az évadban, de összességében pozitív lett a végeredmény. A finálét megy nagyon összerakták, innen nagyon jól meg lehetne csinálni a folytatást. Bízom benne, hogy képesek élni a potenciállal és újra kicsit a régi fényben megcsillanni.
A kritika meg my thoughts exaclty :D Várjuk az őszt? :D

Shana - 2014. 05. 24. 02:14

Miért vannak a képek összenyomva, és miért ilyen rossz minöségüek? :/

zagloba - 2014. 05. 24. 03:55

Így az 5. évad, úgy az X. évad…Minek hasonlítgatjuk már állandóan?
A tegnapi húsleves volt jobb, vagy a múlt vasárnapi?
Ma volt jobb idő, vagy tegnap? Ma szebben sütött a nap, tisztább volt az ég, viszont melegebb is volt. Tegnap kellemesebb volt, de jobban fújt a szél…
Inkább nézzük azt, amit amit kaptunk .

Teljesen egyetértek a kritikával. Egy átgondolt, jól felépített, erős, évad, amiben persze voltak időhúzások is, de hol nincsenek?
És a záró epizódok igen erősek lett. Abaddon végzete az utóbbi évadok legerősebb jelenete lett nálam. Egyszerű, de nagyon hatásos.

Angyalok és démonok, most ez a fő szál. Majd 2 évad múlva újra jönnek a pogány istenek is.

Metatron és Crowley, a két teljesen eltérő karakterű manipulátor, kiválóan ellenpontozták egymást. Mindkettő építgeti a kis birodalmát, de míg az egyik Isten irányába mozdult el, a másik az emberekébe. Nagyon ügyes megoldás, kíváncsi vagyok, mi lesz ebből?
Az évad tele van ilyen finomságokkal, csak figyelni kell.

Jók voltak a poénok ,a filmes utalások.
A tesók ellentétei pedig: emberek, ez egy kétszemélyes show. Sam és Dean. Kik között legyen egyetértés, vagy feszültség, hanem köztük? Ha tizenx főszereplő lenne, mint a GoT-ban, akkor lehetne ezt számon kérni.
De a SupNat kezdetektől róluk szól.
Igen, igaz. Lehetne pár ütősebb mellékszereplő /pl. Garth, vagy Charlie/, de ez van.
Persze az évad nem hibátlan. De melyik sorozat az?

A SupNat kiváló szórakozás továbbra is, szeretjük, mert szerethető. És, ahogy a kritika írja: nagyon várjuk az őszt!

Casey Novak - 2014. 05. 24. 04:31

Halvány emlékeim vannak olyasmiről, hogy nem mindig jött be ez az évad, de ilyen finálé után… Holy… Igaz, már a Carry on felcsendülésekor tudtam, hogy elvesztem.
Ez egy marha okos húzás amúgy, szerintem elég sokunkban pavlovi reflexként kialakult valamiféle tudat, hogy a nóta után epikség következik :)

Crowley kiszámíthatóság-beszédén felröhögtem, aztán tátott szájjal bámultam az utolsó perceket.
Szinte végig biztos voltam benne, hogy Dean megöli Samet, merthát Káin, meg ilyesmi, és csak reménykedtem, hogy nem így lesz.

Nekem Crowley vitte a prímet amúgy egész szezonban, az a kis emberiség nagyon jót tett neki, nem úgy mint Castielnek, akiből tulajdonképpen bolondot csináltak. Hol van már az a badass angel, aki kirángatta Deant az alvilágból a 4×1-ben?
Hiába mondta Crowley, hogy lejött a szerről, tuti lesz még szerepe, hogy belekóstolt az emberi létbe, és most marhára örül, hogy Dean is megismeri az ő “életét”.

I never lied Dean, it’s important, it’s fundamental.

Pocok - 2014. 05. 24. 07:45

Az egyik fő karakter meghalt hogy aztán valami másként jöjjön vissza? Hányszor láttuk már ezt? Hát én többször nem fogom, mert kaszáltam. Ja, és az évad egy nagy rakás szar volt.

Pr13m - 2014. 05. 24. 08:10

Hűha Pocok, ezt az érvelést…
Jól is teszed ha kaszálod. :)

Zagloba: +1

ollerka - 2014. 05. 24. 08:10

Casey Novak: “a nóta után epikség következik” De rég próbálom ezt megfogalmazni! :)

Nem volt ez rossz évad, egyáltalán nem. Persze lehet hasonlítgatni, csak minek? Képtelenség ennyi évadon keresztül ugyanazt a szintet hozni, meg ha újjal is próbálkoznak, a nézők egy része úgyis fikázással reagál, mert a régit akarjuk csak a két tesóval, a MOTW-et akarjuk, vagy Castielt, vagy Crowleyt stb.
Tetszett a főszál, és az attól mentes részek itt-ott felidézték a kezdeteket, nagyon bejött! Démon Dean meg kifejezetten érdekel, várom a 10. évadot.

Kácsé - 2014. 05. 24. 08:21

Rendben,jó évad volt,de szerintem nem kell túlspekulálni ezt a Deanből démon lett dolgot. Anno szerintem sok ember várta hogy majd a feltuningolt Castiel,aki istennek hitte magát mit nyom le,erre egy rész alatt letudták az egészet. Ez a Dean démon lett,max két részt adok neki…

SlaveUS - 2014. 05. 24. 08:30

Ezt már ezerszer eljátszották csak kicsit másképp, baromira unalmas már hogya két testvér közül az egyik állandóan meghal, vagy megfog halni, vagy nem önmaga.
Ez a démonos dolog nem lepett meg, és az sem hogy meghalt.
Úgy is életben marad, és nem lesz démon, ez szerintem egyértelmű ismerve a sorozatot. Hányszor jöttek vissza már a halálból, a pokolból… ezerszer.

Ambriel - 2014. 05. 24. 09:04

Biztos, hogy ugyanazt az évadot néztük? :D
Szerintem a 9 évad között ez volt a legbénább. Állandóan belenyúltak egy témába, majd otthagyták, hogy egy másikba nyúljanak. Sokkal jobb lett volna, ha vagy csak a pokol dolgaira, vagy csak a mennyország dolgaira koncentrálnak, és azt dolgozzák ki normálisan, érdekesen a készítők.

Dean halála pedig annyira lepett meg, mint az, hogy reggel felkel a nap. Megint 20-40 perc alatt visszacsinálják az egészet, nyafognak egy sort Sammel, és ennyi.
Ha a 4. évad elején játsszák meg, hogy Dean démon lett, akkor még érdekes lehetett volna, de mára annyira önismétlő a sorozat, hogy egy halálnak, és démonná válásnak nincs súlya.

jky - 2014. 05. 24. 09:06

A legrosszabb évad, néhány korrektebb részt leszámítva. Az egész angyalos téma teljesen kiforgatott, totális rétestészta.

Abaddon mi volt? Pofázott néhányszor, hogy így meg úgy, aztán Dean a végén lenyomta, puff ennyi. Kb. semmit nem tett hozzá a történethez (hiába lebegtették be a Men of Letters témát, tök mindegy), nem volt fenyegetés, lehetett volna vele kezdeni valamit, de ennyire telt tőlük. Semmit nem hoztak ki belőle.

Crowley egy bohóc. Komolyan lehet venni? Ő a pokol királya? Komolyan? Egysorosakat lök, meg jópofizik. Ez a pokol királya? Most komédiát csinálnak vagy “természetfelettis” sorozatot? Dean pont elég az ilyen beszólásokra, ne menjünk már át teljesen paródiába, könyörgöm.

Metatron szintén egy komolyan vehetetlen pocokfejű kis mitugrász. Egy percig nem tudtam elhinni, hogy ő most kemény, fenyegetést jelent vagy akármi. Tudtam, hogy úgysem ölik meg, hogy később még vissza lehessen hozni, és amilyen fantáziátlanok a készítők, vissza is fogják hozni.

És akkor behoznak meg ilyen TiniCW kategóriás Gadreelt (mert kell még a szépfiú), akivel Dean bal kézzel fog kezet. LOL.

A másik angyal sereg, akiket féltávon kiiktattak, aztán a végén a lázadók, aztán meg az öngyilkos robbantók, már mindennek a legalja volt (na jó, az a Bloodlines volt, de arról mindenki tudta, hogy kamu epizód).

A The WC már teljesen erre a gagyi, kis költségvetésű, tinimaszlag színvonalra lövi be a sorozatot, amiben már szinte semmi horror, thriller, vagy supernatural elem nincs. Mert az, hogy a pocokra rámondja valaki, hogy ő egy angyal meg hogy ő Isten akar lenni (pff, szánalom), az hót kevés egy ilyen témához.

Dean meghalt. Ki gondolta volna, hogy valamelyik tesó megint meghal? :) Hát jó, démon lett, amit néhány rész alatt feloldanak majd, vagy ha nem, akkor nézhetjük, ahogy a 2 testvér megint egymás ellen megy, nyafog, rosszabb esetben egész évadon át lehet nézni a Crowley-Dean komédiát és a Sam-Castiel féle szenvelgést.

Ha valaminek jót tenne a reboot, az ez a sorozat lenne. Persze nem a WC csatornán, nem ezekkel a pocsék írókkal.

memcpy - 2014. 05. 24. 09:39

Ide a rozsdás bökőt, hogy az ucsó szezonban valahogy visszacsempészik majd a Winchester fatert is.

Sasquatch - 2014. 05. 24. 10:13

Ez a befejezés max akkor ütött volna igazán, ha nem tudnánk az előző évad vége óta, hogy a démonokat is meg lehet “gyógyítani”. Csak abban reménykedek, hogy nem intézik el az egészet 2 rész alatt a következő évad elején.

cat - 2014. 05. 24. 10:27

@jky Tahmoh Penikett a legkevésbé sem tiniCW kategóriás, a Battlestar Galactica állandó szereplője volt 5 évadon át, biztos nem csak én, de nagyon sokan örültek neki, hogy szerepet kapott a Supernaturalban. Ennek a sorozatnak mindig kiváló volt a castingja, a 9. évadban sem cáfolt rá erre :)

Pocok - 2014. 05. 24. 10:57

jky – 2014. 05. 24. 09:06

Ezer plusz. A sorozat sokkal jobb volt, amikor még nem voltak angyalok. Metatron meg egy vicc volt (főleg ahogy haladtunk az évad végéhez).

Desmond Wallace - 2014. 05. 24. 11:28

Az utóbbi hetekben eléggé elment a kedvem a sorozattól. A finálé olyan 6/10 volt, de több nagyon kínos jelent is volt közben.

Dean démon: az lett belőle, ami ellen mindig is küzdött. Nem tetszik ez a fejlemény, és inkább csak csóválom a fejemet, mint örülök ennek a változásnak, mert igazából tényleg totál kiszámíthatóvá vált a sorozat.

Emiatt biztos, hogy nem várom az őszt.

Azeroth - 2014. 05. 24. 11:57

Őszintén szólva nem voltam túlságosan elragadtatva az évadtól, nem mondom h nem voltak jó részek mert tényleg voltak csak az összhatás nem volt annyira intenzív, mint reméltem. Mark of Cain jó ötlet volt, Sam angyali megszállása is. Castiel már nem a régi önmaga sajnos, főleg az évad vége felé. Crowley jó karakter, Mark A. Sheppard zseniális színész, minden 2. mondata relikvia, de takarodjon már a fenébe, egy szörnyirtós sorozatban van egy szörny(démon)akit már 5 évada nem öltek meg és nem is akarnak?!? Abbadon nem egy nagy durranás, már nem értem h milyen pozíciója volt így erős feka szeműként pl a fehér vagy sárga szeműek mellett, szerintem már a készítők se tudják milyen démonok mit tudnak csinálni. A monster of the weak részek erős közepesek voltak, kitalálhatnának végre valami újat. Meg ami leginkább frusztrál, hogy a zseniális Men of Letters történettel kb évadonként 1-2 rész foglalkozik pedig az lehetne a jövője a sorozatnak. Nekem amúgy a sokak által lehúzott 6. évad volt a kedvencem, aztán tényleg kissé visszafogottabb lángon mennek az események. Dean démon ötlet tetszett, ha megszokásból is de várom a 10. évadot.

Haramia - 2014. 05. 24. 11:58

Hát nekem is felemás érzéseim vannak. Nekem az évad úgy összességében nem nagyon jött be, nem volt a legrosszabb ugyan, de valahogy kevés volt. Szerintem abból a témából, hogy az angyalok lezuhantak a földre, sokkal sokkal többet ki lehetett volna hozni, és nem éltek eléggé a lehetőséggel, sokszor eléggé kis nyámnyila történeteket kaptunk ezzel kapcsolatban. Plusz Metatron karaktere szerintem nevetséges volt, abszolút nem lehetett komolyan venni mint főgonoszt. Még csak a szeretjük utálni érzés sem volt meg, egyszerűen nagyon nem volt eltalálva szerintem, pedig az alapötlet jó volt.

A finálé sem volt jó szerintem, egyedül a vége húzta fel. Na az nagyon jó volt, régen húzott ilyen jót a sorozat és ez nagyon tetszett, viszont ha ez nem lett volna akkor nagyon lapos lett volna a finálé. Már amikor megjelent ez a rádió izé, amin minden angyal hallja (itt azért fogtam a fejem, hogy jajj ne már, mi ez?), már akkor elkezdett körvonalazódni a fejemben a dolog, aztán amikor elkezdte szidni az angyalokat Cas-nek, akkor már tudtam hogy ez lesz. Nem igaz hogy nem tudtak volna mást kitalálni, ez annyira klisés és olcsó megoldás volt hogy na, jajj be van kapcsolva és mindenki hallja ahogy őket szidja, sehol nem láttuk még ezt….

Mindenesetre a vége tényleg nagyon jó volt, csak kétkedve nézek azért előre hogy mit hoznak ki ebből, mert ez pont ugyanolyan, mint az angyalok hullása. Rengeteg potenciál van benne, csak használják ki, legyenek ötletesek, ne megint ugyanazokat a köröket járjuk majd le a tesókkal hogy most jóba vannak, most nem, kibékülnek, most megint nem. Szóval remélem nem rontják el, mert jó lenne ha megint felfelé ívelne a sorozat minőségileg.

jky - 2014. 05. 24. 12:19

@Azeroth

“takarodjon már a fenébe, egy szörnyirtós sorozatban van egy szörny(démon)akit már 5 évada nem öltek meg és nem is akarnak?!?”

Hát ez az. Ultragáz az egész, hogy a “fődémonnal” poénkodnak meg haverkodnak. Ezért is mondtam, hogy már önmaga paródiája a sorozat.

“A monster of the weak részek erős közepesek voltak”

Hehe, ez olyan “freudi elírás” volt. :D

” Meg ami leginkább frusztrál, hogy a zseniális Men of Letters történettel kb évadonként 1-2 rész foglalkozik pedig az lehetne a jövője a sorozatnak.”

Pontosan, ez volt a legjobb és legérdekesebb irány, és pont nem kezdtek vele semmit.

Ha megnézzük azt, hogy mit hoztak ki a hulló angyalos témából, akkor a démon Deantől sem kell semmit várni jövőre, pocsék lesz az is.

Bagosz - 2014. 05. 24. 13:16

Most őszintén aki ennyire szétkritizálja és leszólja a sorozatot,ami úgy érzem lassan egymást gerjesztő hozzászólásokkal még fokozódik is,felteszem a nagy kérdést,amit már sokan megtettek:
“Minek nézi?”
Nem mondom hogy a kritikáknak nincs igazuk,de aki annyira ki van bukva,az kérem ne nézze.Önmagát kínozza vele.
Vagy lehet hogy a SupNat függővé tesz mint a démonvér? :-D
Szerény véleményem szerint lehet hogy túl van a sorozat a zenitjén,de még bőven az egyik legélvezetesebb,és minek lezárni,amíg nézik? Kerek íve már úgyse lesz,tehát normálisan nem lehet lezárni.Nem is kell

MargieM - 2014. 05. 24. 13:58

*my wayward son.

zagloba - 2014. 05. 24. 15:46

Bagosz: Ott a pont.
Kiválóan megfogalmaztad, amit én is mondani kívántam korábban.
Persze, hogy nem tökéletes. Lehetséges, hogy volt már jobb évad is. /És lehetséges, hogy még lesz is, ki tudja?/
De aki utálja, ne nézze! Ha nézi, ne akarjon itt felesleges vitát gerjeszteni, pláne ilyenekkel:
“nagy rakás szar volt”.
Vagy mondjuk: “pocsék lesz az is”.

Bocs, jky, jogod van a véleményedhez, de az egész évadon keresztül semmi pozitív megnyilvánulásod nem volt a kommentekben. Pedig azért lett volna miről.
Vagy: én pl. teljesen eltávolodtam a The Good Wife-tól, egyszer megírtam ezt, aztán oda sem szagoltam többé.
Ez is egy opció.
De az, hogy zsigerből dafke fikázunk, csak arra jó, hogy flaming legyen belőle.
Sem az oldal, sem ez a sorozat /és semelyik másik sem/ érdemli ezt meg, nem erről szól az egész.

“akkor nézhetjük, ahogy a 2 testvér megint egymás ellen megy, nyafog, rosszabb esetben egész évadon át lehet nézni a Crowley-Dean komédiát és a Sam-Castiel féle szenvelgést.”
Nem, nem kell nézni a “szenvelgést”. Simán kaszálod, és ennyi.

Desmond Wallace
“Dean démon: az lett belőle, ami ellen mindig is küzdött. Nem tetszik ez a fejlemény, és inkább csak csóválom a fejemet, mint örülök ennek a változásnak, mert igazából tényleg totál kiszámíthatóvá vált a sorozat.”

Épp mint az Anakin Skywalker – Darth Vader váltás :)És abból tudjuk mi lett, ugyebár :)

Pocok
“Metatron meg egy vicc volt (főleg ahogy haladtunk az évad végéhez).”
Igaz, mehetett volna az Angyal Tábla minden erejével, mint a Napzúzó, két csatabárddal /angyalpengével/, és csak kaszabol. Ehelyett kaptunk egy szalonkabátos manipulátort, aki maga írja a sztorita kis írógépén. Ettől még nem biztos, hogy kevésbé ütős a karakter. Vannak a sorozatban elegen, akik nyírnak.

Tehát: számunkra, akiknek továbbra is nagyon szerethető a sorozat, várós a folytatás. Akik számára szenvedés, és úgysem lesz jobb, azoknak meg nem muszáj.
Szerintem.

jky - 2014. 05. 24. 16:20

@zagloba

A komment lehetőség nem csak azért van, hogy dicsérni lehessen a sorozatot, és jól írtad, jogom van a véleményemhez, így le is írom, főleg, ha nagyon nem értek egyet a cikkel. Ha senki nem írja le a negatív dolgokat, akkor egy fals kép alakulhat ki azok szemében, akik esetleg még nem nézték végig vagy már elkaszálták, de kíváncsiak, hogy milyen lett az évad (netán érdemes-e visszatérni).

“de az egész évadon keresztül semmi pozitív megnyilvánulásod nem volt a kommentekben. Pedig azért lett volna miről.”

Örülök, hogy minden hozzászólásomat követed, de figyelhetnél jobban is. A kibeszélőben volt egy pozitív is. (jky – 2013. 10. 31. 17:29) + itt is írtam, hogy volt pár korrektebb rész, úgy kb. 3-4, +azt is írtam, hogy a Men of Letters nagyon jó ötlet volt (csak nem kezdtek vele semmit).

Tömören már többször is kifejtettem, hogy mi a gond, mit várok (várnék), hol cseszték el az egészet, csak nyilván nem fogok kommentbe egy cikk hosszúságú, részletes negatív kritikát írni.

Bosco - 2014. 05. 24. 16:25

Dean démon lett…korábban nem volt egy valamilyen eseményben fontos szerepe egy démon meggyógyításának? :D Nekem tetszett az évad, de ha a 10. évad lesz az utolsó és úgy zárják le, hogy Sammy meggyógyítja Dean-t és bezárja a poklot, Castiel meg békés utakra vezeti az angyalokat és beköszönt a vadászat vége akkor kicsit csalódott leszek. A démon Dean minden esetre érdekes, kicsit átérzi majd milyen volt a vérfüggő Sam anno még a 4. évad idején. :D

Sparda - 2014. 05. 24. 16:27

nekem is egyből a 3. évados jelenet ugrott be. készítettem is hozzá egy képet :D

http://www.kephost.com/image/Ssl

Pocok - 2014. 05. 24. 16:43

Sparda – 2014. 05. 24. 16:27

Ez jó :D

norbucso - 2014. 05. 24. 16:48

Sparda te egy állat vagy :D Hatalmasat röhögtem :D

A kritikával egyetértek. Az 5. évad óta enm volt eenyire élvezhető évad. A 20. rész mondjuk pocsék volt. De olyan jó volt, hogy nem 1 évadra húzták az anygal kiűzését Samből és Abbadont sem az utolsó percben kapták el. Sütögették a puskaport rendesen végre. Én megmondom, marha jól szórakoztam, pedig tavaly évad végén mondtam magamban hogy kit érdekel, ha za anygalok elbuktak, és akkor mi van, meg hogy Sam a fa**ért nem tud önfeláldozni? Áhh fa**om nesze egy cancel, de ha már 8 éve nézem, akkor miért ne. És megérte. :D

yosha - 2014. 05. 24. 17:31

Szép volt, jó volt, de kiszámitható. Haverral néztük együtt. Mielőtt Dean leütötte Samet, mondja nekem, hogy nézd, le fogja ütni, én meg vissza, folytott hangon hogy “this is not your fight, sammy” és szinte azonnal meg is történt. Csak ennyire volt kiszámitható.

Ettől még számomra a 8. évad felétől ismét hetentenézős facorittá vált a sorozat, pedig a 6-7 évadokat ugy gyűlöltem mint a sz.rt.

Ha találgatnom kell, a tizedik évad alatt Deanből valahogy a Pokol ura lesz, Sammy pedig a menny trónját foglalja majd el, mert Castiel majd nem akarja. Azért ez durva sorozatzárás lenne.

Jeol - 2014. 05. 24. 17:49

Apu ökölbe szorult keze vagyok.

Basszus nekem a sorozat legelső részei annyira megmaradtak bennem, annyira bejöttek…és most meg ezt a trágyát nézni. pf. Azért megszokásból mindig megnézem. Én is csak vállat vontam, amikor Deanből démon lett. whocares.

Sawyer - 2014. 05. 24. 17:57

Tény és való, hogy mára ez a sorozat egy nagy kalap szar. Minden, amit Kripke az első 5 évadban felépített (és le is zárt), ezek lerombolják, viccet csinálnak az egészből, már csak a beleröhögés kéne, akkor teljesen a szitkom műfajába tartozna.

Jézusom, ti elfelejtettétek az elejét??? Féltem megnézni esténként a részeket, annyira fosatósak voltak, Bloody Mary, wendigo, kampókéz, a sárga szemű démon… Most meg mik vannak? Hülyébbnél hülyébb “ellenségek”, logikátlanságok, próbálják megmagyarázni azokat a dolgokat, amit földi aggyal lehetetlen megérteni. A Mennyországot az 5. évadban korrekten lerendezték annyival, hogy “mindenki úgy alakítja magának, ahogy szeretné” (Ash magyarázta el), most meg baszki egy sima irodaház az egész, az angyalok meg rádión, RENDES RÁDIÓN beszélgetnek egymással!!! Hát mi a f*sz ez??? Annyira tudtam, hogy ez lesz a csattanó a végén, már amikor megláttam, hogy Metatron (bele se megyek, micsoda név ez) azon át szónokol.

Igazából számomra ebben az évadban egyáltalán semmi pozitívum nem volt, és a válasz arra, hogy miért nézem: mert kíváncsi vagyok rá, mennyire tudják még süllyeszteni az egészet. Hála a jó égnek, hogy nem lett spinoff, egy amúgy is megalázott sorozatból ne is legyen.

Hasonlítani pedig mi az, hogy nem szabad? Megnézed az első évad “Carry on my…”-emlékeztetőjét és a mostanit, teljesen más az egész. Diszkósorozat lett az Odaát, villog össze-vissza, csilivili gagyi effektekkel spékelik tele, ami hát hogy is mondjam, röhejes.

A kezdeteken is lehetett látni, hogy olcsó költségvetésű, mégis akkor sokkal igényesebb volt: jó zenék, változatos tájak, jól megcsinált szörnyek, kidolgozott karakterek. Most mi van? Supermario-szintű vicces zenék, egy helyiségben játszódik a fél epizód (óóó, ebben az évadban ez talán egy kicsit javult), a lények le vannak rendezve annyival, hogy a szivárvány minden árnyalatában világít a szemük, de természetesen ember-kinézetűek, akik nem ölnek, hanem inkább beszólogatnak és filmekből idéznek, esetenként dobálnak és beb*sznak az üveges vitrinbe. Elvileg a sorozat jól termel, akkor nem éppenséggel a bevétellel egyenes arányban kéne igényesnek lennie?

Magyarázza már meg valaki, aki még mindig annyira isteníti, hogy mi tetszik benne? A lányoknak oké, nekik nem kell semmi, csak két szépfiú, de nekem ne akarja megmagyarázni senki, hogy ugyanazt a színvonalat hozza, mint régen. Az igazi, Kripke-féle Supnat versengett az akkori nagy sorozatokkal, de ez valami szégyen…

Ha pedig valaki csak ezt ismeri, és azért tetszik neki annyira, akkor nyugodtan írjon, mondok én neki igazi, minőségi sorozatokat. jky, neked meg jár a pacsi!

Jeol - 2014. 05. 24. 18:02

“Jézusom, ti elfelejtettétek az elejét??? Féltem megnézni esténként a részeket, annyira fosatósak voltak, Bloody Mary, wendigo, kampókéz, a sárga szemű démon… ”

Fúúú, igen-igen. :D Majdnem elkaszáltam a sorozatot emiatt, de aztán pont emiatt néztem :D

Casey Novak - 2014. 05. 24. 18:19

“Jézusom, ti elfelejtettétek az elejét??? Féltem megnézni esténként a részeket”
Kilenc év nagy idő, bár én már akkor sem féltem a sötétben :)

“A lányoknak oké, nekik nem kell semmi, csak két szépfiú”
Ezért simán jár a virtuális pofon :) Legalább ne általánosítsunk. Nekem biztos nem kéne egyik bratyó sem, ha ingyen adnák se, és ha bármit is CSAK az eyecandy faktorért néznék, szégyellném is magam.

Odáig stimmt, hogy már nem olyan mint régen .
Nem tetszik, az se baj. De hadd ne legyek már felszínes, vagy idióta, amiért nekem még mindig bejön.
És nem kell mutatni jobbat, rengeteg színvonalasabb, okosabb, kidolgozottabb sorozatot nézek a SupNat mellett, megférnek egymással.

A másik oldal érvei sem jók, miszerint ha nem tetszik, minek nézed, minek szólsz hozzá…Mert csak. Én is fikázom a Followingot amióta megy, és büszkén nézem is :) A negatív vélemény is vélemény, kibeszélési kényszert okoz ugyanúgy, mint a rózsaszín függöny.

Egyezünk már meg, hogy van akinek tetszik, van akinek nem, első csoport leírja miért igen, második csoport leírja miért nem, lehetőleg értelmes, magyar mondatokban, és nem kétszavas sárdobálásokkal, mert én bizony kíváncsi vagyok minden nézőpontra, és szögezzük le, hogy egyikünk sem kevesebb a másiknál, csak mert csápol/fújol.

Óvónéni off.

(Az első mondatért pedig bocsánat, gonoszkodni akartam, egyébként egyetértek, hogy a szörnyek fokozatosan gagyisodnak el az évek során (: )

winnie - 2014. 05. 24. 20:31

az elso 10 reszt en is lattam, jopofa urban legend horror light sorozatnak indul, az elso evad maradke el is van teve darara. egy ideje. aztan persze lattam, hogy idovel valtott az irany, az nekem sajnos passzolos.

Seth - 2014. 05. 24. 20:37

Viszonylag ritkán járok az oldalra, inkább csak akkor ha éppen egy sorozathoz keresek kritikát, illetőleg az általam nézett sorozatok kibeszélőit nézem, de ekkora melléfogást még nem láttam mint ez a kritika.
Én akárhány oldalon jártam, szinte alig van fan, aki nem trágyázza le azt amivé vált ez a szép emlékű sorozat.
Amikor felcsendült a Carry on my wayward son, akkor konkrétan azt éreztem, hogy ez a dal már nem méltó a sorozathoz.Hol van már a libabőr, amikor az utolsó epizódban a finálé előtt felcsendült ez dal?
Gépíró idióta angyal, aki isten akar lenni, poéngyáros humoristaként jópofizó pokolkirály pojáca, Sam és Dean örökös nyafogása, etc,etc.
Igen, még én is nézem, végig is fogom nézni, de ez már nem a sorozat ami volt, halvány árnyéka önmagának.

winnie - 2014. 05. 24. 20:39

de az ugye megvan, hogy mindez nem a rajongók hibája, hanem a te hibád, hogy “olyan” oldalakra jársz?:)

ha te komolyan elhiszed, hogy azért sikeresebb a sorozat majdnem, mint valaha, mert a nézők 90%-a nem imádja, akkor kegyetlenül el vagy eltévedve. attól, hogy neked (és sokaknak) nem tetszik, rengeteg embernek nagyon tetszik. (persze ezt hiába mondom annak, aki szerint egy vélemény melléfogás lehet csak azért, mert nem egyezik a sajátjával. pedig épp az ellenkezője. mindig azok a vélemények a leghasznosabbak, azok a vélemények mondanak legtöbbet a sorozatról, melyek a sajátunkkal ellentétesek. ezek azok a vélemények, amiket érdemes olvasni, mert a sajátot visszhangzók nem sok pluszt adnak.)

mondjuk az ilyen kommentenek akkor is meglepődök, ha minden egyes komment a kritikával ellenkező előjelű lenne, de mint azt a példa is mutatja, vagy bármilyen online kibeszélő, szavazás, erről még véletlenül sincs szó.

(de persze amit leírtam, az olyan ordas közhely, olyannyira vonatoztatható minden egyes sorozatra, hogy nem is értem, miért írom le, hiszen szerintem mindenki számára totálisan egyértelmű.)

Silas - 2014. 05. 24. 23:14

Kissur: a kutyás-beszélős résznél gondolkodtam el nagyon komolyan, hogy folytassam-e tovább.. ráadásul nem egy rész volt, aminél majdnem elaludtam vagy abszolút nem is érdekelt.

cat - 2014. 05. 24. 23:35

@Seth ez egy vélemény, s mint olyan, szubjektív, ahogy a tied is. Sőt, elárulom: maga a kritikai műfaj is szubkejtív, sosem lesz olyan, hogy mindenki egyetért egy kritikussal. Jelen esetben, akármilyen hihetetlen, de mint a kommentek is mutatják, van, akinek tetszett az évad és a finálé is. De tény, ahhoz is kell bizonyos fokú érettség, hogy ezt belássuk és képesek legyünk tiszteletben tartani.

Én régóta nem járok fórumokra, elvétve olvasok utána a sorozatnak, mert ezzel a fandommal nem tudok azonosulni, de egyet most elolvastam, ajánlom figyelmedbe, csak hogy lásd, nem mindenki “trágyázza le” a Supnatot: http://www.tvgoodness.com/2014/05/21/a-dark-and-downright-demonic-finale-supernatural-do-you-believe-in-miracles/ Tina Charles szinte a kezdetektől ír Supernatural (és persze más sorozat-) kritikákat, nagyon sokáig a TV Guide-on, szóval annyira szar kritikus nem lehet.

Neked pedig nem ártana egy kis toleranciát tanulni, nagyon sokat segít ám az életben ;)

kanka - 2014. 05. 25. 00:32

nekem nagyon bejött a finálé annak ellenére hogy az előző részt ultragááznak éreztem.egészjó évad volt szerintem 1-2 hibátol eltekintve de ez az utolsó rész nálam viszahozta a régi supnat érzést.átfutott az agyamon hogy dean lehet meghal de mondom csak nem lépik meg..upssz.de azért engem meglepett a végkifejlet srácok..én jóideje arra gyanakodtam hogy dean a pecsét hatására megöli samet mint anno káin tette ábellal..de azért ez a megoldás sem volt semmi.nekem bejön.kiváncsi vagyok mit hoznak ki ebből.a tvd-vel párhuzamba állitva én itt annyira nem érzem a kiszámithatóságot plusz dean is már régen halt meg legutoljára szóval egy kicsit már elfeledtem..xd
na szóval én szeretem ezt a sorozatot kicsit megkopott az évek alatt de amikor tud akkor odabasz.és most nekem legalábbis odabaszott :)

dAve - 2014. 05. 25. 09:27

Legnagyobb baj nálam a kiszámithatóság. Unott pofával néztem végig a részt. “Jéj Dean meghalt, húú milyen meglepő. Na hogy fogják vissza hozni…” OK arra nem gondoltam hogy démon lesz de mégse volt rám olyan hatása a dolognak mint lett volna mondjuk 5 éve. A másik problémám pedig az volt hogy Metatron a sorozat legidegesitőbb karaktere számomra. A falra tudtam volna mászni a jelenetei során. Mig Crowley (és persze Sheppard-aki máig nagy kedvenc és még mindig imádom minden jelentét.) annak idején zseniális fő gonosz volt Metatron számomra hiteltelen es idegesitő volt. Az évadnyitóba bele nézek azért de úgy érzem itt az idő kiszálni (mert ha arra fogok várni hogy kaszálja a csatorna, úgy tünik még éveket váarhatok :D).

ElPadre - 2014. 05. 25. 11:30

hát, nekem sem volt nagy meglepetés, dean mint démon. gondolotam, hogy kb. ez lesz.

az az igazság, hogy bobby karaktere fájdalmasan hiányzik a sorozatból. nagyon. kellett az a földhözragadt, normális, nyavalygásmentes hozzáállás a sorozatba, mert enélkül mi maradt:
– dean “broodingja”
– sam nyavalygása
– castiel szenvedő arckifejezése
– crowley “snarkja”

és ebben van rekedve már szezonok óta.

nem arról van szó, megnézem, de jó lenne, ha végre valami friss dolgot is behoznának. metatron, curtis armstronggal jó ötlet volt eleinte, de rohadt idegesítő lett a végére. abaddonért meg kár, ő nagyon bejövős baddie volt.

DE SOHA TÖBBÉ GHOSTFACERST!

Encsi - 2014. 05. 25. 15:34

Persze, tartsuk tiszteletben egymás véleményét, de ha valakinek nem tetszik valami, miért kell rögtön lecsapni rá azzal, hogy miért nem kaszálja akkor?

Speciel ez az évad nálam már végképp a lejtmenet volt. Pedig amikor anno bejött az angyalos téma – és oly sokan kritizálták -, én örültem, hogy mertek egy bátrat lépni és behozni olyan mitológiát, ami még nem volt lerágott csont. (Akkor.)

Az a bajom a sorozattal, hogy már egyáltalán nincs az eseményeknek tétje. A két főszereplővel már egy sor dolog történt, a haláltól a “rosszabb mint a halál”-ig, a fontos/szimpatikus mellékszereplők halálukkal sem tűnnek el, legalább egy-két rész van a tarsolyban, de igazából bármikor előhúzhatják őket valami szellem/túlvilág stb megoldással. Kicsit olyan érzésem van, mintha az írók fanficet írnának, és bármit, ami eszükbe jut, beledobhatják… És még baromi komolyan is veszik magukat hozzá.
Valamint: minden részben kötelező a testvéri nyavalygás, valaki haragszik valakire, valaki nem tud megbocsántani a másiknak valamit, nyígás, nyígás – oké, ezt néhány részenként bedobhatják, hogy hol áll a tesók kapcsolata épp, de minden részben valami lelkizés, na ez már sok. A mennyvisszafoglalós történet meg annyira érdektelen volt, hogy elmondani sem tudom.

Miért nem kaszálom mégis? (Csak mert úgyis megkapnám.) Egyrészt a remény, hogy hátha jobb lesz újra :) kicsit kevesebb “namostaztánmegmentjükavilágot”, kicsit több tökös zene, és ha a Winchester tesók már nem is, de valami érdekes karakter mindig van, aki fenntartja az érdeklődésemet: Crowley, a vérfarkasokhoz benősülő hunter, Gadreel (igen, a BSG-s csávó miatt!), a Trickster, Cain…

elfeledettnick - 2014. 05. 25. 15:58

Lassan már azt a cirkuszos zenét lehetne bejátszani, amikor az egyik Winchester tesó éppen aktuálisan megdöglend :D Rész elején számoltam, h sorminta szerint Dean lesz a szerencsés nyertes idén.

Démon lett. Nagy cucc, majd tolja az embervért wincest közben, mint anno Sam tette Rubyvel pepitában. 22.5 percet adok a sorozatnak mire ezt a kövi szezon feloldja.

Amúgy meg zseniális szitkom lett ebből, minden részen dőlök a röhögéstől… évad 10/10, bátran ajánlom! :)

cat - 2014. 05. 25. 16:35

Mindig minden változik az életben, mi is folyamatosan változunk, ez a sorozat is nagyon sokat változott a 9 év alatt. Elmesélem, hogy én hogy voltam vele.

Régen a legnagyobb kedvencem volt a Supernatural: a 4. évadig imádtam az egészet. Az 5. is egészen jó volt még, aztán jött a 6. évad, aminek már az évadnyitójával is komoly gondjaim voltak. Ezt meg is írtam itt a junkie-n, érdekes látni, hogy egy negatív kritikára is legalább annyi ellentétes vélemény jön, mint egy pozitívra.

Aztán haladt előre a 6. évad, lement 5-10-15 rész, és még mindig nem tetszett, és egyre szomorúbb lettem. Mi történt a kedvenc sorozatommal? Fog ez még valaha nekem tetszeni? Konkrétan szenvedtem. Tudtam, hogy elkaszálni nem fogom, szóval ki kellett valamit találni. Arra gondoltam, megpróbálkozom azzal, hogy lejjebb adom az elvárásaimat. Nem hasonlítgatom többet a korábbi évadokhoz, egyszerűen megpróbálom élvezni úgy, ahogy jön. Elfogadom, hogy változik, mert ez szükségszerű. Végül is az életemet sem a múltban élem, hiába van annyi szép emlékem… És ha ez nem működik, ha úgy érzem, ennél lejjebb már nincsen, még mindig elkaszálhatom. Ez bő 3 éve volt, és mint az ábra mutatja, még mindig nézem, sőt, ha nem is mindig, de többnyire élvezhetőnek találom :) Maradtam és maradok, amíg el nem kaszálja a csatorna, és nagyon örülök neki, hogy ki tudtunk békülni egymással.

Tőletek pedig, akik folyton a régi évadokat emlegetik fel és panaszkodnak, mi lett ebből a sorozatból, nem azt kérdezem, miért nézitek még mindig, miért nem kaszáljátok, mert ezt megértem.

Azt kérdezem: jó ez így nektek? Akik régen szerettétek: ti nem szenvedtek? Nem akartok erről a holtpontról valahogy kimozdulni?

jky - 2014. 05. 25. 17:04

De szeretnénk, de inkább azzal, hogy tisztességes évado(ka)t (sorozatot) raknak le elénk újra, hiszen egykoron nekünk is a kedvenceink között volt. Ezért “fájdalmas” az, amit műveltek vele. És attól, hogy X ember kaszálja, még nem lesz minőségibb.

A változás érthető, csak nem rosszabbnak kellene lennie évadról évadra. Mert azt mindenki látja és elismeri, hogy rosszabb, mint régen. De miért kellene ezt elfogadni?

Ha mindenki elfogadná, senki nem adna hangot a nemtetszésének, akkor azt gondolná a csatorna, hogy “Ó, hát minden rendben, jó ez így, nem kell jobbat csinálni.” És az a baj, hogy jelenleg kb. ezt gondolhatják. Nézzük csak meg a Bloodlinest: mi volt az…? És el akarták adni Supnat névvel. (De elég megnézni a WC kínálatát a Supnaton kívül. Hát finoman szólva sem minőség.)

Miért nincs igény a jobbra? Miért nem akartok többet, jobbat? Mármint legalább a jelenleginél jobbat, vagy legalább olyat, ami megközelíti a régit, ha annál nem is jobbat (mert az már tényleg csak álom marad).

A büdzsé, az írás minősége, meg úgy kb. minden látványosan csökkent, és ha ezt látják a készítők, akkor még azt gondolhatják, hogy “még egy picit lejjebb is lehet adni”, vagy jobb esetben ez lesz majd a “standard”, aztán akkor ne is várjon senki javulást (meg azt, hogy a jövőben készítendő sorozataik színvonalasabbak lesznek).

cat - 2014. 05. 25. 17:51

@jky a Bloodlines egy rakás szar volt – ezt amúgy meg is akartam írni, mármint külön kritikában a rész után -, és volt ezen kívül is gyenge epizód az évadban. De volt nem egy kiemelkedően jó is, pl. a Káinos rész. Az, hogy egy évad összességében jó, nem jelenti azt, hogy nem voltak benne rossz részek, ez igaz a sorozatok 90%-ára. És persze, hogyne írhatnád le, ha nem jön be? Én is leírom. Egyáltalán nem ez a baj.

Az a baj, hogy bele lehet fásulni a “nemtetszésbe”. Hogy is mondjam? Egy idő után bármit léphet a sorozat, egyszerűen nem fog tetszeni. Nem fogod látni a javulást. Ami pedig a showrunner váltás, vagyis az előző évad óta ott van, ha nem is meredeken, de szerintem javul a színvonal. Én azt érzem, hogy igenis próbálkoznak a készítők.

A 6-7 évad összességében rém gyenge volt, és a leviatánokat meg Bobby halálát sosem fogom megbocsátani annak a picsának (aka Sera Gamble). De érdekes, hogy akármennyire nem szerettem (nagyon nem), mégis a 6. évadban volt a sorozat történetének legkiemelkedőbb része: a French Mistake, amikor saját magukat alakították a szereplők. A mai napig az egyik legjobb sorozatepizódnak tartom, amit valaha láttam – úgy értem, összességében.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy rég rossz, ha már azt sem tudod észrevenni, hogyha éppen valami jó történik – legyen akár csak egy jó epizód, vagy egy jól felépített sztori.

jky - 2014. 05. 25. 18:17

De, észreveszem, írtam, hogy voltak egész jó részek az évadban (+ a Men of Letters szál), de ettől sajnos még gyászos az összkép. Káin, Abaddon, First Blade sem volt rossz ötlet, mint ahogy alapjaiban a hulló angyalok sem, de számomra egyszerűen nulla volt, amit kihoztak belőlük (totál unalmas, rétestészta). De még ha elnézőbb is vagyok, akkor is, sokkal, de sokkal nagyobb potenciál volt az egész évadban (meg úgy eleve a sorozatban, annyi mindent lehetne kezdeni vele, ezért a kiáltok rebootért.)

Metarton + a sok komolytalankodás, parodisztikus stílus számomra borzasztó és nagyon sokat rontott az egészen.

Mindenesetre szerintem a következő évadig kiheverem, aztán lehet, hogy adok esélyt a 10. évadnak is, de én örülnék, ha odatennék magukat, tolnának bele pénzt és csinálnának akkor egy utolsó, de igazi Supnathoz méltó évadot lezárásként. Mert ha még ezt a szintet akarják évekig nyomni, akkor kénytelen leszel elbúcsúzni a sorozattól tényleg.

fyktyvf - 2014. 05. 26. 07:11

Nekem a legfájóbb az, ahogy rendszeresen beletörlik a lábukat a saját maguk által felállított mitológiába, méghozzá csupán pár kényelmesebb megoldásért. Az egész sorozat egyik legmélyebb pontja volt pl. az, ahogy egy angyalt (emlékszünk még a 4. évadra? Isten gyilkológépei, akiktől a környéken az összes démon összevizelte magát) meglincsel egy csapat csöves… Minimális következetességgel sokkal könnyebb lenne szemet hunyni a sorozat egyéb hiányosságai felett, de ha ilyen pofátlanul nézik hülyének a nézőt, az már nagyon gáz.

hruum - 2014. 05. 26. 08:11

A Supernatural kétségtelenül sok hibát követett el, de a 9. évad angyalai nem ugyanazok az angyalok, mint a 4. évadéi. Leestek az égből, nincs szárnyuk, hatalmuk nagy része elillant.

A Metatron névért pedig leginkább a zsidó mitológiát lehet hibáztatni. Nekem úgy tűnik, elég pontosan követték attól kezdve, hogy könyveket írt, egészen addig, hogy van olyan írás, hogy második Jahvénak nevezték.

Egyébként mivel ez az első hozzászólásom: pár hónapja olvasom az oldalt és nagyon megszerettem, köszi a készítőknek.

Dean - 2014. 05. 26. 09:52

@fyktyvf
Nem lehet tudni, hogy az az angyal mennyire volt legyengülve.

majsz - 2014. 05. 26. 13:29

hmm kommentáradat.. :D
Évad nem rossz, nem is erőltették meg maguk, a 3X10 miatt jól eltalált a vége, folytani lehet:
ad1) /gyagyi/ Samtiel kúrálja kifele Deant, később flashbackekkel mennek részenként, semmilyen epizódokkal

ad2) /jobbféle/ Sam megint átmegy tough son a bitchbe mint soullesssam volt, Cas magába üldözi Deawleyt, míg azok hullákat hagynak Cas meg démonokat hullat, heavenbe anarchia, Cas persze lesz@rja.. lehetne annyira széthullott eset upstairs, hogy jól szervezett pokol megüti a embereket, majd angyalék dönthetnének úgy hogy Michael dandártábornokot kiszedik Luci mellől, persze akkor jönnének mind2en.. Az biztos kellene még karakteres színész, mint Pellegrino, a faterjuk vagy akár Bobby.
Hiányoznak az ilyen jellemek, mint Azazel, Alastair, vagy Rufus, de akár Death, vagy még Gabriel is sokkal jobb idegelő karaktert tudott hozni mint Metatron..

So annyi lehetőségük lenne, remélem élnek vele..

Sawyer - 2014. 05. 26. 17:18

Nem hiszem, hogy az öreg Winchester visszatérne, nem olvastam utána, de szerintem az lehet a háttérben, hogy a készítők talán összevesztek vele (?) a második évad után, ezért is csak fiatalon tért vissza.

Amúgy tényleg, a Kripke-5 évadban is volt néhány vicces rész, de az hogy is mondjam: az akkori minőségen nem rontott, reálisan álltak hozzá a dolgokhoz, nem húzott az évadon. Viszont ami például ebben volt, amikor Oz birodalmából átjött a boszorkány… hát az kritikán aluli például :D Ugyanígy a szerepjátékos epizód, kicsit olyanná vált, mint a South Park, az is régen egyedi, önálló volt, de a 14. évad táján elmentek egy olyan irányba, ami csakis a mai társadalmat fikázza minden részben, a sablon pedig állandó.

Most már csinálhatnak vele bármit, visszahozhatják Jeffrey D. papát, Bobby vagy Azazel karakterét, hiába jó színészek, ezzel az írógárdával nem fogják ugyanazt az élményt hozni. Illetve sajnos a 6-9. évadok számomra teljesen lerombolták a korábban felépített Supernaturalt, úgyhogy már csak megszokásból fogom nézni.

Egyébként a végére nem tudom, hogy mit fognak elsütni, nekem a vagy démonok, vagy mindketten angyalok variációk tűnnek legésszerűbbnek -mert ugyebár a halál szart sem ér-, netán valami nagy paradox jön ki a végére és ők okozzák az ősrobbanást… nem tudom :D

Zizi - 2014. 05. 27. 03:09

Ha Dean most démonként ébredt fel, akkor a sorozatfináléra Sam is újra elkezd démonvért inni és végül mindkét Winchester gonosz/démoni lesz?? az lenne ám a WTF befejezés :D

kplesz - 2014. 05. 27. 18:11

Bobby visszatér a 10. évadban szóval, akinek nagyon hiányzik az most örülhet.

TittyTwister - 2014. 05. 28. 16:47

Igazából a lényeg fölött minndenki elsiklott: Sam még mindig testvérként érez Dean iránt (“- What happened with you being okay with this? – I lied. – Ain’t that a bitch?”), azaz legyen akármennyire szar a helyzet kettejük között, még mindig megtesznek mindent egymásért.

És ez az a pont, ahol a poszt-Kripke-korszakot, jelesül a Jeremy Carver-érát nem érheti kritika. A többi – hogy nagyvonalú legyek – részletkérdés.

Hogy a 10. évad (vagyis sorozat) végén Dean lesz a “Pokol királya”, Sam pedig vezér a Mennyországban? Meglehet, de akárhogy is alakuljon – illetve helyenként akármennyire gyenge is legyen egy-egy epizód -, még mindig/akkor is jobb, mint a sorozatok 80%-a!

Úgyhogy én maradok a 10.-re is – sőt.

TittyTwister - 2014. 05. 28. 16:47

*mindenki

Zizi - 2014. 05. 30. 01:52

egyébként már Crowley-t elkezdték “kigyógyítani”, tehát ismerik a trükköt, akkor nem lehet ezt megcsinálni Dean-nel is?

én nem olvastam olyant, hogy Bobby visszajönne (??), csak hogy Castiel és Crowley lesz állandó szereplő, utóbbi nyilván Dean “átváltozása” miatt is…

Vera - 2014. 05. 31. 05:54

Egynek még mindig jó. Nem kedvenc, de azért nézhető.
Tetszeni igazán addig tetszett, amíg az angyalos-istenes-keresztény mitológiás hülyeséget be nem hozták.

Patrick - 2014. 06. 01. 01:51

Borzalmasan gyenge volt az egész évad. Komolyan gondolkodom, hogy elkaszalom 9 év után.

chulo - 2014. 06. 01. 15:38

egyébként az is jól mutatja az évad színvonalát, hogy a korábban azonnal nézősből szép lassan lecsúszott oda, hogy az uccsó 3 részt darálva néztem a kritika kijövetele után

Líssa - 2014. 06. 02. 16:25

Lassú és picit vontatott volt a történet. Szerintem jobban kidolgozhatták volna és több hangsúlyt kaphatott volna a bunker is. Személy szerint Gadreel lett az egyik legszimpatikusabb szereplő ebben az évadban.

Egy jó kis apokalipszis jól jönne. Olyan ami el is jön. Egy teljesen sötét, igazán véres évad, ahol a két testvér egymással szemben áll. Ami vissza tér az eredeti 1. évados képi világhoz és a 4.évados – minden részben újat mondok -hoz.

Zizi - 2014. 06. 03. 04:05

Tudjátok, én nagyon remélem, hogy valahogy újra ember lesz Dean-ből… nem érdekel, ha csak az évad végén és ha valami baromsággal, de akkor is…
Egyébként korábban már írtam, a Crowley démontalanító taktikát most miért nem lehet használni Dean-en?

Amúgy meg itt korábban valaki felvetette, hogy a sorozat végén Dean lesz a pokol királya, Sam pedig a mennyek vezetője… hát nem azért, de nekem ezzel teljesen bedöntenék a már jó 8 éve tartó imádatot és egy ilyen lezárással elvennék azt, h szívesen újranézzem az évadokat (kb. HIMYM effektus). Nem tudnám elfogadni, hogy a sok mocskos dolog után, amit Sam tett (démonvért kapott gyerekként, majd magától ivott, kiengedte Lucifert, ő volt az eszköz, lelketlenül gyilkolt stb.) még angyal és ráadásul legfőbb angyal legyen. Az, hogy a sok megmentett életért bűnbocsánatot kap, az oké, valahol el is várnám… de nekem a mennyei vezető/angyal/Isten dolog NEM jön be.

Tímea - 2014. 06. 06. 00:47

Vera – 2014. 05. 31. 05:54
Egynek még mindig jó. Nem kedvenc, de azért nézhető.
Tetszeni igazán addig tetszett, amíg az angyalos-istenes-keresztény mitológiás hülyeséget be nem hozták.”
Teljesen egyetértek. Ez annyira unalmassá tette az egész évadot. Bár még mindig ügyesen hozták a várt izgalmakat,és az erős karakterek,nem beszélve a színészek alakításáról,nálam csillagos ötös a sori :) Crowley nagy favoritom lett,nem csak a színészi játéka,de maga a személye a sorozatban hatalmas fejlődésnek indult :D Castiel háttérbe szorult,nyámnyilát faragtak belőle. A fiúk hozták a szokásos formájukat,és igen is el kell fogadni,hogy ők is érző lények,emberek,rengeteg bűntudat gyötri őket,ami mostanság tört felszínre. Ezzel is valóságalapot hoztak a készítők. Valóban kíváncsian várjuk a folytatást,olyan,mintha már mindent kiaknáztak volna,és nem maradna semmi…igencsak kreatívnak kell lenni a folytatáshoz :)

Janza - 2014. 06. 09. 22:04

Nagyon nem szeretem az olyan embereket/hozzászólókat, akik már most megmondják, hogy milyen lesz a következő évvad, és hogy hogyan lesz Démon Dean-ből normális emberi Dean…. Az ilyenek maradjanak meg maguknak a kis gépük előtt, örüljenek majd ha igazuk lesz, de kérem, hagyják már meg a sorozat megmaradt varázsát annak, aki még nagyon szívesen nézi és nézni is fogja addig amíg csak lehetséges.

Lilith - 2014. 06. 26. 09:43

Szerintem a lejtmenet megállt.A kilencedik évad nekem sokkal jobban bejött mint némelyik 7.-8.-ik évados epizód.

alessa - 2014. 07. 07. 23:21

hát nemtom ki tudta azt mondani hogy a leggyengébb évad, mert biztos vagyok benne hogy nem látta akkor a 7.et.

ez a 9. évad megint az a sorozat volt amit nagyon megszerettem. nem olyan 3.-4. évad erősségű, de sztem az első kettő szintjét simán hozza.

mondjuk itt is gondolkodtam hogy basszus régen egy démon megölésén is mennyit szenvedtek, most meg az angyalokat ölik sorban. részletkérdés.

a spinoff örülök hogy nem jött össze, mert ha panaszkodnom kéne az egyedül a 20. rész lenne. hihetetlen unalmas és érdektelen volt. bármelyik mellékszerplőből érdekesebb spinoff lenne, de ezekből… jézusom

az évadzárás zseniális volt. nagyon várom a következőt.

Kálmi X - 2014. 07. 21. 22:14

Nekem összességében tetszett ez az évad. Bár lehet kissé elfogult vagyok, hiszen én nem éreztem mélypontnak a 7. évadot! A írok akarva vagy akaratlanul belemásztak egy ilyen patt-helyzetbe, de végül is sikerült kikecmeregni belőle. Viszont az tény, hogy rendesen megalapozták a következő évadok eseményeit.

A 6. évadra sincs panaszom, hiszen ott senki sem panaszkodhat kiszámíthatóságra! Kicsit nehézkesen találta meg a lendületét, de cserébe soha nem látott fordulatokkal tarkították.
De mit is vártatok az 5. évad után? Látszólag minden szálat elvarrtak, szóval gyönge elgondolásom se volt, hogy a retekbe lehetne folytatni, hacsak nem reboottal…

Nekem az 5. évad volt a gyenge láncszem. Illetve visszaesés. Persze megértem, hogy egy ilyen pörgős éved után, mint a negyedik, nem tudták jobban felgyorsítani az eseményeket. Lehetetlenség lett volna még egy ekkora csavart belevinni, mint amit a Ruby művelt 2 éven át! Összesítve nem volt gyenge, csak sok epizód elég vontatottra sikerült. Kb. mint az első két évadban a sok töltelék rész.

Valóbán más a hangulat. Sokat változott a sorozat. A minőség is elég hullámzó. Fődémonokat meg angyalokat szúrnak le egy bökésre, máskor meg két vámpír foglyaik. (tényleg furcsálltam milyen hamar elkapták őket 9×19-ben, holott korábban megfogták az alfa-vámpírt is!)
Szóval rajongok a sorozatért, de azért észreveszem, ha kilóg a lóláb! Természetesen meglepett a Dean-démon ébredése, ezért várom nagyon a folytatást. Szeretném remélni, hogy a végére felvett lendületből jut egy kevés a 10. évadra is.

Hülyülés ide vagy oda, nem várok happy-endet, de jó volna látni azt, hogy újra egycsapat legyen a két fivér és vállt vállnak vetve harcoljanak a gonosz ellen. Ha jól belegondoltok már évek óta nincs ez meg, mert valami miatt állandó a széthúzás! Ez már rég nem az a gyerekes ugratás, mint amik az első három évad voltak. Lassan 6 éve már nem tudnak egyazon célért, azonos úton haladni. Folyton van egy kicsinyes, személyes indíttatásuk, ami miatt nem tudnak összhangban lenni. Persze ezek mindig jó alapjai egy csavarnak, avagy egy újabb évad megalapozásának. (lásd: Lilith megölése)

Lissa - 2014. 08. 24. 13:13

Szerintem a supernatural még mindig az egyik legjobb sorozat. Én nagyon örülök,hogy a sorozat visszatért az angyal-démon alapokhoz. A színészek továbbra is remekül alakítanak.Remélem a 10. évadban sokáig maradnak a “deanből démon lett” szállnál. Nem érzem úgy,hogy a sorozat kifulladt volna szerintem még sok lehetőség van benne. A kilencedik évad nekem tetszett tetszett 8/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz