login |

Hannibal: vége a 2. évadnak

2014. 05. 24. 19:55 - Írta: CyClotroniC

106 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

When the teacup shatters…

Sokan sokféle ódát zengtünk már a Hannibal idei szezonjáról, nálatok a tavalyi év újonca lett a JAws-on, nálam is a legjobb ötben végzett, és a külföldi kritikusok is zabálják az NBC sorozatát, mégis az a helyzet, hogy különösen egy ilyen hátborzongatóan sötét és szívfacsaró finálé után egyáltalán nem érzem túlzásnak a dicsérő szavakat, még akkor sem, ha most igen nehéz őket megtalálni az utolsó 42 percet követően.

Két dolog egészen biztos, Bryan Fuller végre megcsinálta, megkapta a 3. szezonos berendelést (először tévés pályafutása során), illetve hogy nagyon más szájíze lenne ennek a finálénak, ha sorozatzáróként kéne megélnünk és nem egy szezon végére tenné oda azt a véres pontot.

Már tavaly is érződött, hogy a Hannibal egészen különleges próbálkozás, mert szakítva az országos csatornák beidegződésével egy nagyon felnőtt, szimbólumokkal és utalásokkal teli komor világot álmodott meg magának, ami annak ellenére képes meglepni és fotelbe szegezni a nézőt, hogy jól tudjuk, hogy hova fog kifutni a történet.

Nem sokan képesek arra, hogy az alacsony költségvetéséből és kötöttségekből előnyt kovácsoljanak, márpedig úgy érzem, hogy a sajátos, intim atmoszféra is legalább annyira a részese ennek a sikernek, és enélkül a zárkózott világ nélkül talán nem is működne a sorozat, hiszen egészen olyan hétről hétre elmerülni a Hannibal univerzumában, mintha magunk is hivatalosak lennénk egy terápiára.

Ahhoz viszont, hogy ez a kamaradrámás hangulat működjön, és ne agyaljon a realizmuson egy percet se a néző, mindenképpen kell a minőségi színészgárda, és bár ilyenkor joggal Hugh Dancy és Mads Mikkelsen párosára gondolunk először, nem árt megemlíteni, hogy jóformán minden karakteresebb mellékszereplő nagyon jó munkát végzett idén, külön kiemelve Michael Pitt-et Mason Vergerként, akit sokan már Heath Ledger Joker-jével vagy Andrew Scott Moriarty-jával emlegetnek együtt.

A tálalás azonban legalább olyan fontos, mint maga a felszolgált ínyencség, így nem lehet szó nélkül hagyni David Slade precíz, steril és nyomasztó rendezését, aki az első szezonban lefektette a vizuális alapokat, és akinek az idei szezonzárót is köszönhetjük, vagy Brian Reitzell zenei aláfestését, akinek a kompozíciót leginkább maga Fuller írta jól körül azzal, hogy ez már nem is filmzene, hanem sound design.

Nem tudom, hogy sajnáljam-e, hogy idén úgy alakult, hogy darálva tudtam csak nézni a szezon, mert bár volt benne bőven annyi anyag, hogy hetente lehetett volna róla mit kibeszélni, eszméletlenül jól működött egyszerre fogyasztva is ez a 13 epizód, jóformán teljesen elhagyva már a heti eseteket, amiket ha elő is vettek, csupán a főszál kedvéért tették csak meg.

Konkrétumok nélkül nem igen lehet róla egyebet elmondani, ez a szezon nálam kiérdemelte a 9/10-es osztályzatot, mindezt egy országos csatornán, a pénteki elfekvő sávban, amiért tegyük össze szépen a kezünket, mert másik nap és nem az NBC-nél talán már ez az évad sem jöhetett volna létre, most meg már a harmadikat várhatjuk, ami ha nem is teljesen meglepő, de a kisebb csoda kategóriába bőven belefér. A tovább mögött, spoilerekkel folytatom.

Talán egy hete sincs, hogy felzárkózás közben írtam Twitteren, hogy egészen olyan a sorozat idén, mintha egy szuperhős-eposz előzménytörténete lenne, csupán nem tudni még, hogy Will hősként vagy némileg besározva, gonoszként fog állni majd a finálé végén, amire talán a nyitóképsorok is rájátszottak.

Nem mondom, hogy ledöbbentett, de némileg váratlanul ért, hogy nem Will döntése volt ennek a zárórésznek a főmotívuma, hanem minden, ami Hanniballal történt aközött, hogy megérezte egyetlen barátján Freddie és az árulás illatát és aközött, hogy mindent hátrahagyva elsétált az esőben.

Utóbbi egyébként azért volt baromi hatásos jelenet, mert szerintem a többséggel ellentétben én végig jobban szimpatizáltam Willel, nem tudtam soha igazán antihősként tekinteni Lecterre, noha Mikkelsen megnyerő játéka miatt simán megértem, ha könnyen a hatása alá kerülnek a karakterek, vagy valaki a tettei ellenére is neki szurkolt, ezen a ponton azonban mégis tudtam sajnálni. Sajnálni azt a karaktert, aki a komplett stábot maga mögött hagyta haldokolva a múltjával együtt, szakítva a színjátékkal és bizonyos szempontból Willel is, az egyetlen emberrel, akiről szentül hitte, hogy megértheti majd.

Nem akarom egy legyintéssel elintézni a vérfürdőt, amit rendezett, de bizonyos szempontból ezt sokkal érdekesebbnek tartom, hiszen annyi minden történt olyan rövid idő alatt. Az életükért küzdő Willék mellett kiszenvedő szarvassal egyértelművé tették, hogy a Will-Hannibal kapcsolatnak ebben a formájában itt vége szakadt, és mindketten vesztesként kerültek ki az ő kis sakkjátszmájukból.

Hannibal talán sosem számított rá, de Will legalább annyira a fejébe tudott férkőzni, őszintén hitte, hogy Abigaillel hármasban elutazhatnak majd Európába és egy furcsa, beteges, de a maguk módjában boldog családként élhetik majd tovább az életüket, így Willnek is igaza volt, tényleg sikerült átformálnia kicsit Hannibalt, ha a végeredmény nem is úgy sült el, ahogy azt szerette volna.

Ha nem lett volna az utolsó két rész, akkor egyértelműen azok az epizódok voltak a leginkább az ínyemre, amikkel a szezont nyitották, és amíg Will ártatlansága be nem bizonyosodott, negatív pontokként meg talán talán egy-két “heti esetet” tudnék megemlíteni, amik már igazán nem is számítanak annak, mégis talán azok lógtak ki leginkább az összképből, noha kétségtelenül látványosak és meghökkentőek voltak, és többnyire előremozdították a főszálat is.

Egyszóval a szezon darálva jóformán tökéletes volt, ám nem tudnám megítélni, hogy volt-e gyengébb része vagy olyan pontja, ahol leült volna a történet, annyira egy kerek egésszé állt össze minden esemény, nem kevés kérdéssel és lezáratlan sorssal hagyva minket magunkra.

Mivel több Bryan Fuller interjút is olvastam a finálét követően, ezért lesz majd egy külön poszt arról, hogy miket is várhatunk a 3. szezon során, így a jövőt érintő konkrétumoktól ha lehet itt még tartózkodjunk, azt hiszem bőven akad így is mit kibeszélni, elvégre ritkán látni ilyen vérprofi évadzárót a tévében.

106 hozzászólás Ne habozz!

Bazsi - 2014. 05. 24. 20:04

Idén eddig az egyik legjobb szórakozást nyújtotta számomra a Hannibal, az évadra és a fináléra se lehet egy rossz szavam sem.

Mardred - 2014. 05. 24. 20:09

Bár aintesz, hogy a 3. évadról ne susmorogjunk, de a tippem az, hogy Will, nem csak a színész miatt, túléli a dolgot. Ha meg akarta volna ölni, Hannibal pontosan tudja hova vágja a bökőt.

Enzo - 2014. 05. 24. 20:12

*_Andrew_ Scott lesz az a Moriarty :)

Evana - 2014. 05. 24. 20:14

Egyetértek ezen kritikával. Nekem személy szerint jobban tetszett az előző évad, mert ugye ott sok heti eset volt, és imádtam őket. De azért ez az évad is tetszett, Will és Hannibal kapcsolatának alakulása volt a legérdekesebb.
A finálé meg egyszerűen zseniális volt. Még szerencse, hogy lesz 3. évad. :D
Valamint: “…vagy Adam Scott Moriarty-jával emlegetnek együtt.” Ööö, szerintem az Andrew Scott lesz. :D

CyClotroniC - 2014. 05. 24. 20:15

Enzo: Jogos, javítva, bár Adam Scott-tal is vicces lenne. :D

Benjy - 2014. 05. 24. 20:23

Nálam az évadzáró 10/10, az évadra egyetértek a 9/10 pontszámmal, közel zseniális volt, de volt 1-2 rész ami nálam nem annyira feküdt. Sajnálni fogom ha jövőre Fishburnetől és Dancytől is búcsút kell vennünk. Főleg miután Dancy idén pazarul alakított. Michael Pitt pedig az év vendégszereplője lett nálam ezzel a munkájával.

Shannen - 2014. 05. 24. 20:26

10 perce fejeztem be…. nehezen tudok bármit is mondani a fináléról. Egyszerűen szinte tökéletes volt. A második fele konkrétan tömör gyönyör.

Nagyon kevés az olyan sorozat,ami a 2.évadjára szintet tud ugrani, márpedig a Hannibal-nál ez történt. Nyilván ehhez kellett, hogy egy egy komplex sztorit sikerült felvázolniuk, és részről részre tulajdonképpen a főszált bontották ki. Will és Hannibal kapcsolata hihetetlenül pontosan és aprólékosan lett kidolgozva és megkomponálva.
A színészek, főleg a Mikkelsen-Dancy párbeszédek esetében, folyamatosan túltettek magukon. És ha már Michael Pitt már említve lett, mint emlékezetes vendégszereplő (ha most is visszagondolok ‘arra’ a bizonyos jelenetére, miközben hallom a nevetését…. ), ne feledkezzünk meg Jeremy Davies-ről sem többek között, de persze lehetne még itt is tovább folytatni.

A finálé azért volt annyira fantasztikus és emlékezetes, mert tökéletesen megjelentek azok az elemek, amitől a Hannibal annyira kiemelkedik az átlag sorozatos mezőnyből: rendezés, fényképezés, hangfestés (mert itt a sima ‘zene’ már tényleg kevés), színészi játék, párbeszédek, szóval tényleg mindegy egybe volt. Ráadásul, min. két olyan wtf momentum is belekerült,amire én nem számítottam. Az már egy más kérdés, hogy a Bedelia-s vonalat kellően meg fogják tudni e magyarázni, de persze ettől még ütött.

Számomra az évad és a finálé is 9/10.
És csak azért nem 10, mert időnként még mindig zavarnak a logikátlanságok, amik persze tudom, kellenek bele, meg nem is azok a lényegek, de mégis, attól lenne igazán tökéletes a számomra.

VDani - 2014. 05. 24. 20:29

Ugye senki sem kapcsolta ki, mielőtt lement volna a stáblista?

Ayron - 2014. 05. 24. 20:29

Ahogy olvastam Bryan Fuller azt mondta nem akar annyira a regényekhez ragaszkodni.

MRagnar - 2014. 05. 24. 20:37

Csodálatos volt az egész, valóban egy erős 9-es. Nekem is az a pár heti ügy érződött gyengébbnek, de ha csak olyan részek lettek volna akkor is nagyon elégedett lennék.
Imádkozzunk, hogy jövőre jobb lesz a nézettség vagy valami, mert ha ezt elkaszálják idő előtt akkor megőrülök.

Jack Shepard - 2014. 05. 24. 20:38

Óriási volt, nem térek magamhoz

Tod - 2014. 05. 24. 20:45

Amit a stáblistáig műveltek, az nagyon-nagyon jó. Szépen felvezették minden történést. A halálozásokat meg különösebben nem bánom. Willen kívül mindenki sablon. Jók, de pótolhatók. Így kaptak egy emlékezetes kilépőt.

Ami viszont a stáblista után történt, az már szinte egy “we have to go back” volt. Konkrétan az egész évadot átértelmezi. Ötletem sincs, hogy mit fognak ebből kihozni, de epekedve várom.

Ja, és nyáron megtanulok főzni.

devon - 2014. 05. 24. 20:52

Isteni volt az évad és a finálé is! Ha Will tényleg meghal a végén (amit azért kétlek), jöhet Starling nyomozó a 3. évadra? Kíváncsi leszek :)

Shyllard - 2014. 05. 24. 20:52

Énis inkább Will-el szimpatizálok, emlékszem amikor elküldte az egyik sorozatgyilkost, hogy megölje Hannibalt még kicsit reménykedtem is benne, hogy sikerrel fog járni,(hiába tudtam, hogy nem) hiszen annyira hatásosan bemutatták mennyire játszadozik Hannibal mindenkivel. Itt a végén is, iszonyat jó volt a dráma, volt fordulat is, amire többé kevésbé lehetett számítani és atyaég ezek a képek. Nem semmi évad volt az biztos.

LoGi - 2014. 05. 24. 21:13

Nagyon sok minden történt az évadban, lehet egy újranézést betervezek a sorozatból nyárra, biztos nem bánnám meg.
Volt pár furcsaság nekem az évadban:
– Hannibal azért jött össze csak Alanaval, mert tetszett neki az ötlet, hogy mekkora (érzelmi) károkat fog ezzel okozni? Vagy nem értem én ezt, eléggé random történt, mi volt ezzel a célja? Főleg annak fényében, hogy az utolsó jelenetből nekem az jött le, hogy a pszichológusával van együtt. Nem ismerem a könyvet btw.
– A Miriam szál/Chiltonra kenésnek is mi lett végül az értelme, meg max ha 2 rész jutott rá, nem lett túl magyarázva, bele lehetne ott is kötni pár dologba.

És akkor van pár égető kérdés a finálé után:
Maurier: ezek szerint akkor végig hülyítette (vagy inkább az arcukba nevetett) az FBI-t a sok kihallgatás során? Még hozzá orrba-szájba?
Jó lenne tudni mit művelt Abigaillel is Hannibal, hogy csak úgy kilökte Alanat az ablakon, miközben nem úgy tűnt ugye, hogy ezt akarja. Utána meg csak harc nélkül hagyja, hogy Hannibal vele is végezzen.
Na és persze ki fog élni, és ki nem fog. Meg persze, hogy mi lesz a folytatás, de arra már nagyon sok a lehetőség, és még nem megtörtént dolog, az nem annyira érdekes még. (De sejtem, hogy nem fog átmenni a sorozat valami procedurális dologba, ahol minden részben picit közelebb kerülnek valami ügy kapcsán ahhoz, hogy rábukkanjanak Hannibalra :D)

gegory - 2014. 05. 24. 21:24

A vég-kifejlett nem volt meglepő. Várható volt az utánam a tűzözön befejezés de az Abigéles résznél elakadt a lélegzetem és elismerően csettintettem, hogy ez már valami. Hogy a kis vöröske életbe maradt az kiszámítható volt bár már az első évadban annyira unszimpatikus volt, hogy már én ki nyírtam volna de Abigélt életbe hagyta az hihetetlenül jó volt.

Kary - 2014. 05. 24. 21:30

Nem a második évad sajnos azért nem tetszik mert nagyon eltávolodott a filmtől így tiszta prequel-ként nem lehet rá tekinteni. :(

Happy Zoidberg - 2014. 05. 24. 21:31

Nope. Nope. Nope. FUCK THIS SHIT! Részemről végeztem. Kasza. I’m out.

Zsófi - 2014. 05. 24. 21:39

Az évadzáró második fele: sztori, vágás, színvilág, effektek, zene… össze lett rakva, nem mondom. Néhol még levegőt is elfelejtettem venni. Kár, hogy olyan messze a harmadik évad =/

Risi92 - 2014. 05. 24. 21:42

nem térek magamhoz. finálé 10/10

Lemoni - 2014. 05. 24. 21:46

Hogy én hogy kiröhögöm most a saját kishitűségemet! :) Amikor először hallottam a sorozat készítéséről, csak legyintettem, ááá, ez Hopkins nélkül és egy cukipofi Hugh Dancy-vel akkora bukta lesz, mint ide Lacháza. Aztán már az első résszel megfogtak, magukhoz bilincseltek, és éppen az a két ember, akiktől a leginkább tartottam. Az, hogy még hozzá körítésnek kaptam a csavarosnál is eszementebb történeteket, remek karaktereket, színészeket, vizuális gyönyörűségeket, jobbnál jobb zenéket, csak a hab a tortán. Egyértelműen Willel szimpatizálok kezdetektől fogva, de ez semmit nem von le Hannibal/Mads Mikkelsen értékeiből, viszont Hugh Dancy színészi teljesítménye teljesen lenyűgöz. A finálé méltó megkoronázása volt a brutálisan jó évadnak. Hogy mi minden történik majd a 3. évadban még ráérek találgatni, de azon már kattog az agyam, hogy vajon sikerülhet-e még egyszer egy ilyen zseniális évadot összerakni, mint a mostani. De ezzel a sorozattal én már nem lehetek kishitű :)

Kisame - 2014. 05. 24. 21:49

” szakítva a színjátékkal és bizonyos szempontból Willel is, az egyetlen emberrel, akiről szentül hitte, hogy megértheti majd.” – szerintem ez volt a TV-s történelem legvéresebb szakítása( szó szerint)!Amikor Hannibal azt mondja, hogy “We couldn’t leave without you!” esküszöm azt hittem lesmárolja Will-t! :D

Én is nagyon élveztem az évad nagy részét,a Verger-tesók hatalmasak voltak, pedig féltem nagyon, hogy ez a Joker-féle Mason nem fog tudni jól funkcionálni, de tévedtem! Nagyon remélem, hogy a következő évadban viszontlátjuk őket!

Akárcsak amikor azt hittem sose fogom kedvelni Chilltont! Az évad egyik nagy kedvence volt nálam!

Ugyan olyan 10. rész környékén elkezdtem rettegni, hogy belemegyünk egy szerelmi háromszögbe! Szerencsére ez nem történt meg, valamennyire örülök is, hogy Alana is a lehetséges áldozatok között van (Will és Jack tuti túlélik!) mert ő volt szerintem az évad gyenge pontja, nem is színészileg, inkább csak a karakter volt esetlen és funkciómentes!

Will taktikája ezek szerint bevállt, Hannibal az utolsó találkozásukig nem is gyanakodott, ami meglepett, hiszen Bedelia figyelmeztette őket, hogy Hannibal mindig pontosan tisztában van vele,mi fog történni. Én úgy vagyok vele, hogy így a végén se tudom kijelenteni 100%-kig, hogy Will ki mellett állt! Ha el akarta árulni Hannibált, miért hívta fel a végén?

A következő évadnak még sok kérdésre kell majd választ adnia!

Dark Wolf - 2014. 05. 24. 22:07

Beautiful dark twisted fantasy. Katartikus volt a finálé, sokkoló és szívszorítóan tragikus.

Az meg epic, hogy úgy ért véget az évad, hogy
Hannibalon kívül minden főszereplő a vérében fuldokolva haldoklik.

bvr - 2014. 05. 24. 22:52

hát ahogy a kibeszélőben is írtam: nem tudom mire számítottam de erre biztosan nem :)

valamint ahogy az első évad helyiértékén kezeléséhez szükségem volt a második évadra, most -főleg a fináléhoz- szükségem van a harmadikra (nem tudom mi lett volna ha nincs berendelés :) Nagyon várom a következőt!

CyClotroniC - 2014. 05. 24. 23:39

Kisame: Én azért inkább egy barátság végének tekintem ezt Hannibal részéről, mondjuk ez is rettenetesen ritka a tévében. Romantikus kapcsolatok raklap számra érnek véget sorozatokban, barátságok szinte soha, még az ilyen talán egyoldalúak se. :P

paranoid android - 2014. 05. 25. 00:37

“ezen a ponton azonban mégis tudtam sajnálni”

Rengeteg zseniális eleme van a sorozatnak, de szerintem ez az egyik, ami igazán egyedülálló benne. Lecter egy ikonikus figura, de sosem volt tragikus. Legalábbis én eddig bármilyen formában találkoztam a karakterrel, egy pillanatra sem merült fel ez bennem. És nem hiszem, hogy a rajongói ezért szeretnék. De a sorozat készítői, ahogy a társadalmilag megvetett tetteket az esztétikum felől ragadták meg, hasonlóan szokatlanul közelítettek e karakterhez is, és sikerült egy olyan Hannibalt kreálniuk, aki képes szimpátiát kiváltani a nézőből, miközben végig megtartotta a visszataszító kvalitását is.

A finálé meglepett, nem számítottam ekkora vérengzésre. Will nem hiszem, hogy meghal (a többiek sanszosak), és nem is szeretném, mert számomra a fentiek ellenére még mindig ő az érdekesebb karakter.

Az évad fantasztikus volt, a kritika és a hozzászólások már lefedték ezt. Nekem jobban is tetszett, mint az első, kivételes élmény volt. És hálisten lesz harmadik.

VR - 2014. 05. 25. 00:54

Kisame: Az a jelenet Lecter és Will között azért volt leginkább furcsa, mert ez az évad kb. a 3 könyv remixe (kb. zseniális mellesleg). Nagyon sok minden főleg párbeszédek momentumok történetszálak a Hannibál könyv/film-ből vannak, ugye a zene is. Mivel Clarice kicserélődik itt Willre, és az a párbeszéd 1-1-ben idézve van csak épp Clarice-nek vall szerelmet Lecter (nyilván a soriban hiányzik az eleje, és csak az maradt meg ami ide illik), így férfi karakterre cserélve furcsán hat(kb. tökéletes volt így is), de az intim baráti kapcsolat mindenképp megvolt köztük.

sehrezad - 2014. 05. 25. 01:17

Nagyon nagy kedvencem volt eddig ez a sorozat, de a finálé elkedvetlenített nagyon.
Egyébként valamivel gond van: vagy a végén a repülős jelenettel, vagy azzal, hogy H. komolyan gondolta a közös jövőt hármasban. A kettő szerintem üti egymást.

Nikki - 2014. 05. 25. 02:31

Zseniális volt az egész évad, a finálé meg fantasztikus. Ömleszteném a dicsérő szavakat, mégis mindet kevésnek érezném.
Abigail felbukkanása nagyon meglepett, a durva vérengzés meg még inkább, de az fogott meg igazán, ahogy utána kilép az esőbe.. találgatásokba nem bocsátkozok; bárhogy is lesz, biztosan elképedve ülök majd a képernyő előtt. Nagyon bízom benne, hogy tartani fogják a szintet és nem győzök eléggé hálás lenni a 3-ik évadért.
Will a jó oldalon állt, de ennek ellenére valamennyire Hannibalhoz is húzott egyfajta megfogalmazhatatlan módon, mit talán magának sem vallott be. Hannibal részéről meg nem kellenek szavak.. elmondta ő azt nagyon jól, de az arca, és könnyek a szemében.. valahol én mindkettejüknek szurkoltam..

Jeol - 2014. 05. 25. 02:36

Erre a vacsorára, én 5! pontot adok. :)

Kérem kapcsolja ki.

10/10 a szezon és a finálé is. Őszintén mondom, tátott szájjal néztem az utolsó perceket(attól kezdve, hogy Abigail megjelent).

Jeol - 2014. 05. 25. 02:39

Ja igen, lehet, hogy bizarr, de nekem az esőbe való kilépéskor Chaplin egyik mondata ugrott be: “Szeretek az esőben sétálni, mert akkor senki sem látja a könnyeimet.” :)

Jeol - 2014. 05. 25. 02:40

sorry, Rowan Atkinson követte el ezt a mondatot. :))

Vödör - 2014. 05. 25. 02:48

Ezt a sorozatot szívesen bepróbálnám, de végig lehet nézni épp gyomorral? A Dexter is azért nem jött be, mert semmi szimpatikusat nem láttam egy pszichopata sorozatgyilkosban.

gabika72 - 2014. 05. 25. 03:16

Szerintem Will meghal,legalábbis premier plánban láthattuk,hogy a szarvas kilehelte a lelkét és Will szeme is kimerevedett az utolsó lélegzetnél.Nem tartom kizártnak, hogy Abigail is hasonló sorsra jut.Sajnálnám ha így lenne,de ha jobban belegondolunk Will karakterének szerepe itt lezárult.Abban a tudatban halt meg, hogy magának köszönhette Abigail halálát(?).Szándékosan ejtett rajta olyan sebet Hannibal,hogy tudjon kommunikálni vele és mivel nem bocsátott meg neki,végig kellett néznie azt, hogy Abigail is elvérzik.

Jack viszotn 99%,hogy túléli, hiszen a hajtóvadászatot neki kell továbbvinni Hannibal ellen.

gabika72 - 2014. 05. 25. 03:22

Szerintem Will meghal,legalábbis a szarvasos jelenetnél nekem ez jött le,mikor utolsót lélegzik a szarvas akkor merevedik meg az ő tekintete is.Sajnálnám de gyakorlatilag az ő karakterének szerepe itt véget ért.Azzal a tudattal kellett lassan meghalnia,hogy végignézte Abigail halálát ami miatta történt meg(szinte a legközelebbi személy aki hozzá közel állt).Ez volt a büntetés Hannibaltól aki megnyílt előtte és egy különleges ajándékkal akart kedveskedni barátjának:Abigaillel.

Jack viszont 99%, hogy túléli,a vérzése elállt és valakinekfolytatnia kell Hannibal ellen a hajtóvadászatot.

bvr - 2014. 05. 25. 03:34

@Vödör: “Ezt a sorozatot szívesen bepróbálnám, de végig lehet nézni épp gyomorral?”

szerintem abszolut! Én egyáltalán nem szeretem nemhogy a horrort meg trancsírozást de még a műtéteket sem (még a House-nál is erőt kellett vennem kicsit magamon) de itt mint egy audio-vizuális műalkotás annyira – most ez a legjobb szó amit találok – absztrakt módon van “tálalva” hogy ez számomra egyáltalán nem volt akadály.

A. - 2014. 05. 25. 08:18

Bedeliával kapcsolatban én is elgondolkodtam. A repülőn határozottan nem úgy tűnt valóban, mint aki kényszerből van Hannibállal, kifejezetten ellazultnak tűnt.
Másrészt viszont mégis úgy gondolom, hogy nem önszántából van Hannibállal, hanem inkább a foglyaként:) Valamiért olyan érzésem van, hogy ő veszi át Clarice szerepét majd bizonyos tekintetekben ebben az átdolgozásban.
Mondjuk nekem G.A. valahogy mindig is olyan Clarice-es volt. Ha jól emlékszem, volt is arról szó a filmes Hannibál idején, hogy ő fogja játszani majd a szerepet.

mogyoró - 2014. 05. 25. 10:03

BF saját bevallása szerint a szarvas nem Willt, hanem Hannibál és Will barátságát szimbolizálja, így az, hogy a szarvas kimúlt, a barátságuk végét jelképezi, nem feltétlenül Will halálát.szóval én reménykedem.

jaga - 2014. 05. 25. 10:04

Sziasztok! Szeretném elkezdeni a sorozatot nyáron, de a filmek közül csak a Vörös Sárkányt láttam, azt is olyan rég, hogy nem emlékszem belőle jóformán semmire. Érdemes a sorozattal kezdeni és amikor vége, megnézni a 3 filmet, vagy van annyi előreutalgatás, kikacsintás, stb., hogy csökken az élvezeti faktor a filmes tudás nélkül? Köszi

CyClotroniC - 2014. 05. 25. 10:13

jaga: Abszolút nem fontos ismerni a filmeket, se nem jobb, se nem rosszabb, ha láttad őket.

Zan - 2014. 05. 25. 11:20

Jaga:

A sorozat és a filmek, no meg a könyv köszönőviszonyban sincsenek egymással. A Sorozat nem a könyv hű adaptációja és nem is előzménye a filmeknek vagy felvezetője. Semmi közük egymáshoz. A Hannibal sorozatot én így értelmezném: pl. a Dracula történetét megírta Bram Stoker egy remek regényben.. nyilván merített ihletet a valóságból amit misztikummal kevert. Vlad Tepes rémtettei. A könyvből számtalan feldolgozás lett. meg sorozat meg vámpírok hol fehér hol néger hol ilyen hol amolyan…Drakula és a vámpírság túlnőtt a könyvön önálló fogalom és karakter… már nem kell ragaszkodni a könyvhöz vagy az új filmeknek a régiekhez. Hannibal ugyan ez: Thomas Harris megálmodta a karaktert nyilván a valóságban is létező kannibál sorozatgyilkosok is megihlették… a könyvek alapján filmek készültek. A filmek elég jól követik a könyvek eseményeit bár itt ott vannak nagy változtatások. Hannibal is egy fogalom, egy egyedi karakter aki túlnőtt a könyvek lapjain és a filmeken. önálló alak aminek már nem kell keményen ragaszkodnia a könyvek pontos eseményeihez vagy a filmekhez. A Sorozat mindentől független újraértelmezés. Merít a könyvből de nem követi szigorúan a cselekményeket meg az időrendet. A filmekből átvesz apró momentumokat de nem kapcsolódik hozzájuk. Érdekes amúgy nézegetni Fuller twitter cuccait, hogy a sorozatban egyes jelenetekkel mely régi horror filmek előtt tiszteleg.
A lényeg tehát:
A könyvek külön univerzum.
A filmek összefüggnek és a könyvek “adaptációi” változtatásokkal.
A sorozat merít mind a kettőből de teljesen külön kezelendő.
Mind a három önmagában külön-külön jó.
A Hannibal sorozat számomra: maga a borzongás műfaja előtti tisztelgés. A képi világgal a vágásokkal a hangulattal a zenével a régi horror-film utalásokkal. De annyi kis apróság van benne ami különlegessé teszi.
pl. az első évadban francia ételnevek a címek.a hangulatteremtő zene is a klasszikus európai műveket idézi. + a nyekergő hanghatások hegedű, cselló stb. Vide Cor Meum és Bach műve visszatérő elem mindkét évadban. A második évadban a részek címei japán ételek és a zenei is a japán instrumentális borzongatásból merít. Aki látott már japán szellemtörténet színpadi feldolgozásban hanghatásokkal vagy olyan japán filmeket mint a Kwaidan vagy a Suna no onna az tudja, honnan erednek ezek a zenék. A második évad több pillanatában éreztem azt, hogy a Kwaidan című filmhez nagyon közel álló zene szól. Ezért jó ez a sorozat. Egyedi képi világ, utánozhatatlan hangulat, nyomasztó légkör + régi film klasszikusok előnyeinek összekovácsolása.

JohnGood - 2014. 05. 25. 12:14

a kibeszélőben már leírtam a véleményem így most csak egy kérdést tennék fel:
Nem lehet, hogy Hannibal már azelőtt tudta, hogy Will csak játszik vele már a szagmintavétel előtt, mivel a végén Bedelia-val lovagolt el a naplementébe és Bedelia találkozott Will-el a kihallgatóban. bár lehetséges, hogy mivel tanúvédelemben volt nem tudott kapcsolatba lépni Hannibal-lal

Lemoni - 2014. 05. 25. 12:19

JohnGood: szerintem nem tudta a szagminta előtt Hannibal, hogy Will megvezeti; a finálé előtti részben akkor nem lett volna helye a gyengéd Akhilleusz-Patroklosz jelenetnek :)

Kisame - 2014. 05. 25. 12:47

Hannibal és Will kapcsolatáról: Hú, ezt nekem baromi nehéz kibeszélnem magamból!De tisztában vagyok vele, hogy ez nem egy romantikus, szerelmi kapcsolat. Ez itt szerintem bőven kimeríti(és bizonyos szempontból túl is megy) a pszichoterápiában tapasztalt “viszontáttétel” fogalmát, amit azért nehéz leírni, mert mélyebb és intimebb annál, hogy barátságnak vagy kölcsönös megértésnek fogalmazzuk meg. Sőt nem ritkán szerelmi kapcsolat lesz belőle( a legjobbakkal is előfordul, kérdezzétek csak Jung-ot!).

A Terápia c. sorozatban is pontosan ez történik, csak ott mivel a különböző neműek a részvevők nagyon adja magát a dolog!

Will ezzel él vissza és ebben az évadban szinte szó szerint elcsábítja Hannibált, még ha nem is szexuális értelemben teszi, de azért elég nyilvánvaló a dolog. Megadja neki azt, amire Hannibal a legjobban vágyik: a partnert, aki vele egyenrangú és elfogadja őt!

A 7. részt követően Will minden kis mozdulatából, megnyilvánulásából dőlt a csábítás, ezért éreztem úgy, hogy akár a “fizikai kontaktus” is megtörténhet, ami ha jobban belegondolunk meg is történik: Hannibal behatol Will-be.Egy filézőkéssel! Utána még meg is öleli…

Utána meg leveszi Alanáról Will kabátját és abban távozik…

Aredhel - 2014. 05. 25. 15:27

@Kisame
^+1
Nagyon szépen megfogalmaztad kettejük kapcsolatáról, amit kb én is gondolok.

viky - 2014. 05. 25. 15:29

Ritka pazar finálé volt, már rég nem ütött szíven ennyire egy sorozat (epizód) sem. Az első felében a képi világ volt lélegzetelállító, a második felében pedig a történet alakulása. Alana nagyon irritálóvá vált számomra ebben az évadban, mégis mikor Abigail kilökte az ablakon, könny szökött a szemembe, annyira megsajnáltam (persze a többieket is).
Bár nekem ez az évad összességében kevésbé tetszett, mint az első: sokszor volt túl brutális, a finálé azonban elérte, hogy tűkön ülve várjam a 3. évadot.

mira - 2014. 05. 25. 17:27

“E tu mi fili brute.” A legszívbemarkolóbb film-noire feeling, gyönyörű Blade Runner utánérzettel. Tökéletes. Katarzis. Ennyi. (Meg hála a folytatásért…)

Jeol - 2014. 05. 25. 17:53

Kisame: semmilyen szexuális töltete nem volt. A barátságról szólt az egész… elég beteg dolog belelátni olyan dolgokat, amit írtál. :)

dukyka - 2014. 05. 25. 17:57

Jeol: Pedig én is beleláttam ilyen beteg dolgokat. :)

Jeol - 2014. 05. 25. 18:08

Szerintem szomorú dolog,hogy egy ilyen szituációban, ahol azonos nemű emberek közötti alapvető és fontos értékekről, mint pl az igaz barátságról, a másik ember megértéséről, elfogadásáról szól a sztori,vannak, akik homoszexuális dolgokat látnak bele… :) Nincs bajom a melegekkel, de szerintem az baj, hogy egy ilyen egyértelmű szituban már erre asszociálnak egyes nézők.

Egyébként pontosan erre értette Will, amikor azt mondta, hogy megváltoztatta Hannibalt. Egy pszichopata, érzéketlen emberből, akit mások csak annyira érdekelnek, hogy megfigyelje, vagy megegye őket kihozta azt, hogy érzelmileg kötődjön (és nem szexuálisan) egy másik emberhez.

mogyoró - 2014. 05. 25. 18:42

jeol: maga Fuller is nem egy helyen beszél a köztük levő intimitásról mint szexuális jellegű vonzalomról is akár,és nem csak az itt kommentelők, hanem a nemzetközi fórumozók jelentős csapata szurkolt “hannigram”-nek.

Lemoni - 2014. 05. 25. 18:43

Will és Hannibal kapcsolata annál sokkal komplexebb, mint hogy egy kategóriába (barátság, elfogadás, szerelem, homoszexualitás stb.) lehessen belegyömöszölni. Pont attól az állandó érzelmi körforgástól, hullámzástól volt nagyszerű a köztük lévő viszony ábrázolása, hogy szituációtól függően melyik aspektus került éppen előtérbe.

Kisame - 2014. 05. 25. 19:26

Pont azt írtam, hogy NEM volt szexuális jellegű a kapcsolatuk. Lehetne persze azt mondani, hogy brománc, de nem lenne az se igaz, lévén a karakterek nem rendelkeznek egészséges kapcsolat kialakítására alkalmas képességgel( egyikük se!).

A kapcsolatuk különleges volt és igazad van Jeol, tényleg erre célzott Will, amikor azt mondta, hogy “I alredy did!”, bár tartom magam ahhoz, hogy Hannibal beleszeretett Will-be(de nem szexuális/romantikus értelemben), mert hát…nincs rá jobb szó! Talán az egész bűntudat Will részéről azért jött, mert azt hitte Hannibal ilyen nárcisztikus okokból akarja Will-t “öribarinak” és mint egy rendes , jól nevelt pszichopata semmit nem érez iránta valójában.
De tévedett, erre csak lassan jött rá és a végzetes “ölelésük” előtt, ahogy ránéz Hannibalra( Te jó ég, Hugh Dancy!)..na az a nézés most se, hagy nyugodni!

Szerintem ha nem lenne ilyen népszerű a slash manapság, akkor is ilyen irányt vesz a sorozat! De jól adagolják benne ezt a fajta intimitást.

tinti - 2014. 05. 25. 19:38

Kisame nagyon jól fogalmazta meg Will és Hannibal kapcsolatát szerintem is, és valóban erről szól az áttétel és a viszontáttétel – előbbiben a kliens vetíti ki a saját konfliktusos érzéseit a terapeutára – láthatja ő az apját is benne például, de épp amiatt, hogy idealizálja a terapeutát ebben a szerepben, a legtöbb esetben az áttétel időszaka alatt vonzódni kezd hozzá. Viszont(indulat)-áttétel során pedig a kliens áttétele a terapeutában generál nem a kliensre vonatkozó érzéseket, viszont mivel alapvetően nagyon intim egy terápiás kapcsolat, gyakorlatilag tényleg el tudnak kezdeni vonzódni egymáshoz – ami a legtöbb esetben a terápiás kapcsolaton kívül nem is létezik (erre is jó példa a Terápia című sorozat)
Itt pedig nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Will és Hannibal egyébként is barátok, ami miatt nyilván van intimitás a kapcsolatukban – ehhez jönnek még hozzá a terápiás viszonyból származó érzelmek, feszültségek.
Mindketten nagyon komplex karakterek, így a kapcsolatuk is az, szerintem sem lehet igazán bekategorizálni, de nem csoda, hogy a nézők, és maga Fuller is lát közöttük vonzalmat (akár szexuális jellegűt is). Számomra kicsit hiteltelen és hihetetlen lett volna, ha ez tettekben is megnyilvánul, ahhoz túl látens volt a feszültség – de kétségtelenül ott volt. A realitás szintjén barátok voltak, de a terápiás kapcsolat miatt annál sokkal többek is, mindegy, milyen értelemben. Nem véletlenül tilos a kettős kapcsolat, na! :D

Egyébként teljesen egyetértek a kritikával, csodálatos évad volt zseniális alakításokkal (mindvégig Willel szimpatizáltam én is, és Hugh Dancy játéka nálam még Mads Mikkelsent is felülmúlta), tökéletes zenékkel és gyönyörű képi világgal! Jaj de sokára lesz még jövő tavasz.. :)

Coraline7831 - 2014. 05. 25. 19:48

Én először néztem végig a stáblistát a finálékor. Egyszerűen csak ültem, bámultam ki a fejemből, és nem tudtam felállni. Annyira megdöbbentően jó volt ez a rész, hogy a székhez szögezett. Eddig azt hittem, hogy 10/10-es évadzárót(epizódot) csak a Sherlock S2-val fogok látni, de ez még azt is veri. Sokkal jobban várom ennek a 3. évadát, mint a Sherlockét. És sokkal rosszabb elvonási tünetekkel fogok küzdeni. A heti esetek nekem se tetszettek, de a főszál annyira jól volt felépítve, hogy totál leszartam. Annyira rohadt kíváncsi vagyok, mit is fognak kezdeni a teljes stáb lemészárolása után az új évaddal! Gillian Anderson karaktere nem lepett meg, Abigailé (ill. hogy mi [nem] történt vele) igen. Szerintem úgy is jó lett volna a befejezés, ha Alana meglövi kifele menet, ő pedig megöli cserébe, de jó lesz ez a szökésben-évad. Csak Cynthia Nixon karakterének ez a belső nyomozása, meg letartóztatósdija nem kellene, nagyon unalmas. Már ha lesz kit lecsukni… :) Na mindegy, éljen Fuller, és legyen már itt a jövő év!

A. - 2014. 05. 25. 20:33

Nem tudom, miért lenne beteges és szomorú, ha más komplexebb viszonyt lát Hannibál és Will között, mint a barátság:S
Az egész viszonyrendszer annyira sokrétű, annyira bonyolult, hogy nem lehet csak a “barátság” szóval jellemezni
Ugyanígy beletartozik a gyűlölet és a versengés is például, mint ahogy a vonzódás is
Számomra ez két ember (nemtől függetlenül) lelkének a -mágneses- vonzalma, erről szól az egész sorozat, többek közt

CyClotroniC - 2014. 05. 25. 20:48

Szerintem aki a “barátságot” használja, az csak arra gondol, hogy nem “szerelemről” van szó. Persze, ahogy Donnie Darko is bölcsen mondta, nem lehet csak két dolog közül választani az energiaspektrumon, szóval nyilván komplexebb, de egy barátság is lehet komplett, csupán sokan a szexuális töltöttséget vitatják, ennyi.

Hellhound - 2014. 05. 25. 23:35

Számomra nem volt annyira katartikus ez a finálé, mert igazából a történet nem olyan sokat mozdult előre, és nagy részét láthattuk az első részben, plusz a készülődés a végső csapásra is elég egyértelmű volt egy pár rész után. Ennek ellenére az egyik legjobb finálé, amit idén láttam, nem okozott csalódást, tökéletes volt.

Amúgy az senkinek sem jutott eszébe, hogy az utolsó jelenet talán nem valódi, hanem memory palace? Nekem ez volt az első ami beugrott, mert elég valószínűtlennek tartom, hogy ilyen lazán eltűnik ezek után (útlevél “fagyasztásról” is szó esett), és hogy a nő ilyen könnyen vele megy.

gabika72 - 2014. 05. 25. 23:42

Annyira jó ez a csészés hasonlat.Emlékeztek mikor Hannibal mondta Willnek, hogy néha leejt egy csészét hogy lássa összeállnak-e egésszé a cserépdarabok.Persze ez soha nem történt meg.Most megtudtuk mit jelent Hannibal számára a csészetörés:érzelmileg közel engedni magához valakit (kis kikacsintás a könyvekre, ahol Mischával kapcsolatban szintén elhangzott ez a mondat)

És a pillanat eljött!A csésze újra összeállt. Számomra ez azt jelenti, hogy Hannibalt végig tudta manipulálni Will (csak hát azok az átkozott feromonok ugye :)).
A csésze eltörött Will árulása miatt de Hannibal még egy esélyt ad annak a fránya kis edénynek mikor azt mondja megbocsát Willnek és megkérdezi :will you forgive me? Mivel a válasz “nem” a csészedarabok végleg szétszóródnak és Hannibal kis világa amit hármuknak épített összedölt.Nincs ebben a világban már helye se neki se Willnek se Abigailnek (pedig mekkora ajándék volt Willnek).

A finálé zenéje alaposan becsapott, hiszen a vide cor meum-ot véltem felfedezni,aztán kis utánaolvasás után tudtam meg hogy ez egy Bach darab (ami egyébként a második szezonban párszor már felcsendült) .

Egy lelkes amatőr már lekeverte a szereplők hangját (több kevesebb sikerrel de azért hallgatható a mű)

http://www.youtube.com/watch?v=mQQjMzPdKeo

Zan - 2014. 05. 26. 09:20

Ennek a sorozatnak már másodjára sikerül a “keretesség” módszerét jól és kitűnően használni. A legtöbb sorozatnál a keretesség valami vacak klisés erőltetettségnek hat. pl. a közelmúltból:
HIMYM finálé…gyakorlatilag ugyan az lett a vége mint az eleje.Ted kék kürt, Robin…ha kevesebb évad után jött volna ez a vég még jó is lehetett volna. de ennyi esemény és mézesmadzag után gyakorlatilag ugyan úgy befejezni ahogy elkezdődött egy olcsó és vacak megoldás volt. persze ez csak az én véleményem.mintha nem mertek volna más véget bevállalni.vagy nem is akartak erőlködni a kitalálásán.

Ezzel szemben a Hannibal:
1 évad vége ugyan az mint az eleje csak a szerepek cserélődtek fel.a helyszín a lövés a “látja” szöveg ugyan az és működik. Működik mert fel volt építve.sorsszerű volt a keretesség és ütött is.
2 évad vége megint az első évad első részét tükrözi és nem elcsépelt módon, hanem briliánsan.

Alana kizuhan az ablakon az ajtó elé.első évad Abigail anyja ott vérzik el az ajtó előtt gyakorlatilag ugyan úgy fekszik mint Alana….Alana veszi át az anya szerepét.és tényleg anyáskodott felette az első évadban… Will megint csak önmaga.ugyan úgy megy be mint a Hobbs házba… és az apa szerepét átveszi Hannibal.direkt ugyan ott vágja el Abigail nyakát.Will-nek újra végig kell néznie.és ugyan úgy próbálja elszorítani a sebet a nyakán. Sok a hasonlóság a szinbólika és az utalás mégis teli új elemekkel ami kibővült Jack jelenlétével is. És mindig konyha a helyszín.
És ezt Fuller úgy tudja véghez vinni, hogy nem erőltetett, érzem a sorsszerűséget és még meg is lepődök momentumokon.

mrsparis - 2014. 05. 26. 10:32

Én eddig is mindig csak szuperlatívuszokban tudtam beszélni a sorozatról, annak ellenére, hogy az ismeretségi körömben (sőt a családomban is) a többség nemhogy nem érti a rajongásomat, hanem szinte hülyének néz és inkább csak elfogadják a “hóbortomat”. Szinte csak itt, Veletek tudok értekezni a Hannibalról, mert amúgy senki sem kíváncsi rá :(

Az évadzáró után nagyon elszomorodtam, számítottam rá, hogy durva lesz, de arra nem, hogy Hannibal ekkora pontot tesz a történet végére. Aztán szépen lassan megemésztettem a látottakat-hallottakat és rájöttem, hogy nem is lehetett volna más végkimenetele a két főszereplő kapcsolatának. Az epizód tényleg beillene akár sorozatzárónak is, na akkor lennék aztán igazán szomorú! Így egyszerűen csak borzasztóan várom a következő évadot. Mondjuk most valahol egy picit jól érzem magam, hogy megszabadultam tőle, nagyon rá voltam már kattanva, hétről-hétre ment az agyalás mi lesz, hogy lesz. Sorozat még nem volt rám ilyen hatással…

mrsparis - 2014. 05. 26. 14:35

Na a lényeget meg nem írom le, pedig akartam :)
Szóval Will és Hannibal kapcsolata amellett, hogy valóban kissé beteges és körülírhatatlan, szerintem gyönyörű is egyben. És Hannibal IGENIS megváltozott Will hatására, hiszen az árulás megérzése után, amikor vacsoráznak még mindig ad neki egy utolsó esélyt, amikor felveti, hogy tűnjenek el aznap este. Kívánja, hogy igent mondjon Will, kívánja, hogy ne kelljen megölnie, hogy maradjon minden a régiben. Mikkelsen arcjátéka csodálatos! (mind itt, mind Freddie Lounds kiszagolásánál) És itt jön be, a “mi lett volna ha…” – amire egyébként mindig azt mondom, kár róla beszélni, mert nem úgy történt -, de tényleg, mi lett volna, ha Will tényleg hazamegy megetetni a kutyáit és összeszedni a cuccait és megy a reptérre, ahol már várja Hannibal a “meglepetésével” együtt és minden szép és minden jó…?!

bvr - 2014. 05. 26. 16:08

@Hellhound “Amúgy az senkinek sem jutott eszébe, hogy az utolsó jelenet talán nem valódi, hanem memory palace?”

Dehogynem, nekem eszembe jutott mint egy _lehetőség_ hogy vajon ebből az egész részből tényleg megtörtént. Ezért írtam rögtön a kibeszélőbe hogy ezt az évadot és főleg a finálét majd a 3. évad fényében fogom tudni teljesen megítélni mert túl sok még a nyitott kérdés, értelmezési lehetőség. Ez például az egyik ilyen (nem mondom hogy túl valószínű de kizárni nem tudnám, történt itt már pár nem várt dolog :)

sorozat/gyilkos - 2014. 05. 26. 17:07

Egyben daráltam az utolsó öt részt, és keményen megülte a gyomrom, ahogy emlékeim szerint szinte semmi. A miértre a következő választ találtam magamnak.

Az a szinte steril, ítéletmentes figyelem, ahogy a legocsmányabb perverziókat tanulmányozza, boncolja és tálalja nézőknek a sorozat, egészen példátlan.

Nem az ítéletmentes távolságtartással van bajom, általában kifejezetten értékelem, ha nem akarják az erkölcsi ítéletet, pláne tanulságot előemésztve belém injektálni, csakhogy ITT az értékítélet hiánya, a rideg külső szemlélő pozíciója arra kényszerít , hogy egy, a világomban értelmezhetetlenül beteg állat logikáját és döntéseit mérlegeljem az ő szempontjai szerint.

Azaz, mégis csak manipulál. Méghozzá a legmagasabb színvonalon és a legmélyebb szinten.

Mi több egy kicsit engem (a nézőt) is átváltoztat Hannibal Lecteré. Óhatatlanul a pozíciójába kerülök, beránt, és nem enged, mert hát valami iszonyat erősen és jól van megcsinálva.

És ettől szarul érzem magam egy kicsit, de természetesen ki nem hagyom majd a következő évadot. Viszont azt se bánom, hogy ennek most vége.

Azt hiszem, Hannibal ezzel az évaddal a tévétörténelem részévé vált, benne lesz abban a 10-20 sorozatban, amit 50-100 év múlva is jegyezni fognak ebből a korból.

Ahogy azon se lepődjön meg senki, ha Hannibal (szerintem hamarosan) valódi gyilkosságokat fog inspirálni. Engem az lepne meg, ha nem.

pehnemer - 2014. 05. 26. 18:24

HA nem lett volna a végén Gillian Anderson, már kezdtem aggódni h pont az egyik legérdekesebb karakter lett lenullázva…Mads csúcs, Hugh Dancy borzalmas, tehetségtelen nyafogó, engem nagyon idegesitett. Nem értem mit voltatok oda érte…na mindegy, szuper évad volt, már számolom a napokat a harmadikig!

CyClotroniC - 2014. 05. 26. 18:43

Fúúú… hát mondanám, hogy ízlés kérdése, mert benne lehet az is, bár szerintem a színészi teljesítmény egy szintig mindenképpen objektívan értékelhető. Dancy frenetikusan jó ebben a szerepben, meg merem kockáztatni, hogy jobban is tetszik (főleg az első szezon végén), mint Mikkelsen a sajátjában, bár ehhez az is hozzátartozik, hogy neki kevésbé kell visszafogottan játszani. Szerintem simán Emmy-szint mindkettő.

mildi - 2014. 05. 26. 21:04

SPOILER:

“-That’s assuming that Will survives!
Fuller: We are staying very true to in the incident in the novel with Will and Hannibal and it’s very basic outcome.”

és még sok minden egyébről itt: http://www.tvguide.com/News/Hannibal-Season2-Finale-Postmortem-Bryan-Fuller-1082245.aspx

CyClotroniC - 2014. 05. 26. 22:40

mildi: Erre van egy külön posztunk, ahol pont az interjúkat (részben ezt is) dumáljuk ki, hátha nem mindenki kíváncsi itt ilyen infókra.

http://www.sorozatjunkie.hu/2014/05/24/hannibal-mire-szamithatunk-majd-a-3-szezonban/

VR - 2014. 05. 26. 22:50

gabika72: Mint a két zene a Hannibál filmből “van”(gondolom az ihlette), és az egész évad abból merít nagyon sokat zeneileg és képi világban és még talán hangulatra is. Az évad második fele számomra szinte 1-1-ben a filmet idézi(persze megkeverve) a showdown-nal és repülős jelenttel, rengeteg apró utalással, Masonnal.
Persze nekem a film 10/10, így a sorozat minden utalását imádtam. :)

Gabr - 2014. 05. 27. 02:31

Csak engem zavart hogy hívtak itt mentőt meg rendőrt is, azt valahogy egyiknek se akaródzott kiérni? :D
(A többiről csak azért nem beszélek mert azt már kibeszéltétek)

mildi - 2014. 05. 27. 06:39

CyClotroniC
igen, miután belinkeltem ide észrevettem. :)
de előbb jöttem a kibeszélőbe, semmint átnéztem volna az egyéb posztokat

hornyak9018 - 2014. 05. 27. 08:57

Am szerintem Graham és Alana tuti benne lesz a következő évadban Crawford és Abigailnél artériát ért a vágás Abigail tuti halott Crawfordba nem vagyok biztos bár a végén a feleségét hívta,és azt se feljtsük el,hogy Alana simán helyettesíthetné Claricet a hajtóvadászat során,akár csak Graham.

D4XZ_ - 2014. 05. 27. 13:26

A második évad egy videóban összefoglalva (humor):
http://youtu.be/sSeLkJN2BjY

Kisame - 2014. 05. 27. 17:39

Szerintem Hugh Dancy vitathatatlanul zseniális, még Mads is azt mondta, hogy neki van nehezebb dolga! :D

Imádom mindkettejüket, de már 3 napja Will tekintetén gondolkodok, amikor megfordul Hannibal felé a végén. Elküldtem gif-ben a nagybátyámank( aki nem nézi a sorozatot), most ő is kivan!

Gyártom közben a Bedelia-elméleteimet, na majd meglátjuk mi lesz!

Lemoni - 2014. 05. 28. 19:50

És igeeeeeeeen, Hugh Dancy-t jelölték a Critic’s Choice TV Award-on, mint legjobb drámasorozat főszereplő :)))))))

Reeku - 2014. 05. 29. 08:36

Szerintem nincs még egy sorozat, ami ennyire brutálisan gyönyörű… vagy gyönyörűen brutális.
Ahogy bemutatják a gyilkosságokat, azoknak a módja, a színek, a képek, a zene, és persze Dancy és Mikkelsen… zseniális.
Nagyon várom a 3. évadot.

@Gabr: Amúgy igen, én is gondolkoztam ezen, Will hívta a mentőket, és nem jöttek percek múlva se… hm.

jiliac - 2014. 05. 30. 11:44

Darálva nézve élvezetes, tényleg igazi egyedi és morbid szórakozás volt, kiváló kép világgal, színész játékokkal. De, hogy a végén ugyan azt a csavart húzzák meg mint a 6. részben, hát az kiábrándító volt. Így az évadzáró hiába volt amúgy zseniális ezzel az újrahúzással, nálam összességében inkább negatív volt mint pozitív a “szájízem” a 13. rész után. A Willt alakító színész meg annyira unszimpatikus nekem, hogy nincs arra esély, hogy én nekik drukkoljak akár egy másodpercre is. Sajnos ugye nem hal meg, pedig őt szívesen kihagynám az egészből innentől már. Bár azt elismerem, hogy nélküle nem lenne Mads sem olyan jó, mert a kettejük játéka adja az egész gerincét.

Silent - 2014. 06. 01. 10:39

Valahogy én is úgy voltam az utolsó rész után, hogy csak néztem ki a fejemből, döbbenet és megannyi kérdés.Na meg arra gondoltam, hogy Istenem, kezdjék már el forgatni a következő évadot, mert akkor már feldobódik a lelkem.
Szóval a kettejük közötti kapcsolatot nevezzük bromance-nak vagy akárminek,mindenképp túl mutat a beteg-pszichiáter kapcsolaton.Egyfajta barátság, mivel mindkettejüknek szüksége volt/van a másikra a természetükből és magányosságukból kifolyólag.Gondoljunk csak bele, Will ott kint az isten háta mögötti helyen, ahol lakik tényleg egy remete,emberekkel nem került szorosabb kapcsolatba.A kutyák meg nem válaszolnak neki.
Hannibál meg a más értékrendszere miatt kirekesztett,örökké nem maradhat magányos,kell egy kontroll neki is.Nem véletlen járt pszichiáterhez.A vacsorák, a partik, mind csak felszínes kapcsolatokat hozhat. Ahogy Bedelia fogalmazta megérdemelték egymást.
Erről a kapcsolatról neves orgona művészünk egyik régebbi nyilatkozata jut eszembe, aki azt mondta, hogy ha valaki intellektuálisan kielégíti,neki mindegy mi van a lába között.Persze, nem akarok semmiféle szexuális dolgot belemagyarázni a kapcsolatukba,szerintem Hannibál csodálta Will elméjét,tehetségét,kölcsönösen szükségük volt egymásra.
Az, hogy telefonált Hannibálnak, megadva neki az esélyt a menekülésre,talán egyfajta válasz volt arra, hogy Hannibál is adott neki egy utolsó lehetőséget az utolsó vacsorán. Az az arc, amikor rájött, nem menekült el,talán csalódott is volt.
Hogy Will mire értette, hogy ő is megváltoztatta Hannibált, hát nem is tudom.Igaz, már az első évadban eltehette volna láb alól, hogy nem jelentsen veszélyt, de inkább szövetkeztek Abigail miatt.Szóval lehet benne valami, hogy ő is alakított Hannibálon.
Azt is el tudom képzelni, hogy ez a formálás vica-versa, még folytatódhat a jövőben.Hiszen a könyvekben Claricet egész eredményesen “kezelte”.És ha nem is fogják behozni Claric karakterét, akkor is teljes lehet a sorozat, mert Will ugyanúgy folytathatja akár Clarice helyett is és akkor talán még érdekesebb lenne.A végén meg eldőlhetne, ki győz a másik felett,kinek erősebb az akarata, Hannibálnak sikerül-e az imágóból olyant kihoznia, amit szeretett volna.Sok érdekes dolog rejlik még a kettejük kapcsolatában. Arra az arcra azért kíváncsi lennék, amikor a doki megtudja, hogy Will túlélte. :-)

mogyoró - 2014. 06. 01. 16:42

bennem viszont még egy gondolat felötlött: az, hogy Will karakterét kicsit megváltoztatták az első évadhoz kapcsolódva, s nem a személyiségfejlődésre gondolok. Az első évadban egy Aspergeres ember tipikus vonásait láthattuk, és én úgy érzem, a második évadban ezeket kissé lehűtötték vagy csak nem domborították úgy ki, de akkor is. Nektek nem tűnt így?

Silent - 2014. 06. 01. 18:37

Mogyoró: hmm érdekes észrevétel. Az elsőben inkább volt instabil Will, mit ebben.Itt határozott elképzelése volt már arról, hogy ki is ő valójában és mit akar kihozni Hannibálból.Jobban bízott magában,talán túlságosan is alábecsülte a dokit. Hannibál is ki akart valamit hozni Willből, de igazán egyikőjüknek sem az sikerült, amire számítottak.Arra is kíváncsi leszek, hogy ezek után Hannibál keres-e új barátságot vagy a csalódottságában magába forduló lesz-e inkább.

peet - 2014. 06. 03. 16:19

@Mogyoró
Ne felejtsd, hogy az elsőben Willnek be volt gyulladva az agyveleje, kézzel fogható betegsége volt,ami kihatott a mentális állapotára is. A másodikban egészséges, és szinte végig tudta, mit csinál, bár a végére volt érzelmi kötődése Hannibalhoz neki is, ahogy a telefonhívás bizonyítja.

Imádtam a második évadot, én szinte végig utáltam Hannibalt, de sajnáltam a végén, bár az, hogy kinyírt (vagy megpróbált kinyírni) 4 főszereplőt, elég nehézzé teszi az együttérzést. Első tippre Crawford és Abigail meghal, Alana és Will nem, de tényleg fene se tudja. Várom a 3. évadot :)

Silent - 2014. 06. 03. 22:38

Will az első évadban szorgalmasan tologatta az orrán a szemüveget, a másodikban talán 1x sem volt rajt,talán csak a tárgyaláson.Látszott, hogy elmében már otthon van és fitt.Tudja kicsoda valójában és határozott célja volt.Az, hogy ez nem úgy sikerült, ahogy elgondolta? Hát ebbe Hannibálnak is volt beleszólása talán.Meg Will sem gondolta, hogy a történtek után/ellenére kötődni fog Hannibálhoz.Hiába, két ilyen magányos fazon,mindegyiknek szüksége van valakire.Sajnálom, hogy ez lett a vége.Ilyen véres és fájdalmas.De akinek a szívét törik össze (árulással), az sok mindenre képes.

ALDO - 2014. 06. 03. 22:42

Tegnapelőtt eljutottam én is a fináléig, nem is tudom miért halogattam eddig.
Összességében nagyon jó évad volt, átgondoltan felépítették az egészet, az első szezon cselekményét vitte tovább. A legsokkolóbb jelenet a 12. epizódban volt, amikor Mason megetette a kutyákat. Igaz, hogy egy beteg állat volt, de én megsajnáltam a végére. A 2000-es Hannibal mozifilmből kiindulva, talán később még fontos szerepe lehet.
A finálé is nagyszerű volt, bár ha Hannibal akarta volna, akár mindenkit megölhetett volna. Szerintem csak “le akarta lassítani” őket, amíg elmenekül.
Érdekes lesz a harmadik évad, mert nem tudnám elképzelni, hogy szökevény üldözős sorozattá süllyesztik le a színvonalat.
Will biztos, hogy túléli. Alana és Abigail halála érzelmileg nagyon megviselné, Crawford pedig azért kérdéses, mert Laurence Fishburne eddig is csak az adott évadra írta alá, így ő bármikor kiszállhat, ha akar, ráadásul kapott saját sorozatot.

Benjy - 2014. 06. 07. 21:54
Silent - 2014. 06. 08. 17:24

Benjy :

Ez én is láttam és nagyon találó, aranyos.Feltételezi a jóhiszemű rajzoló, hogy mindenki túléli :-)

szerintem - 2014. 06. 12. 00:01

nekem soha, egyetlen pillanatig sem jutott eszembe, amikor a kozos jeleneteket neztem, hogy will es hannibal kozott barmilyen szexualis vonzodas lenne. sot, oszinten szolva, barmennyire is tetszik a sorozat, a ket szinesz kozott sem ereztem azt az osszhangot, amit a szerep megkivant. nem azt mondom, hogy nem voltak nagyon jok egyutt, de nekem valahogy sosem tunt termeszetesnek az osszhang, hianyzott belole az a pici plusz, ami mondjuk megvan mas szineszparosok kozott. ettol fuggetlenul remek volt minden, elkepesztoen jol sikerult a masodik evad. a nagyon eros szimbolika amugy is a gyengem, szivesen idoztem el egy-egy jeleneten, beallitason, jo volt ebben a vilagban lenni. hiaba volt muveszien talalva szinte minden, sokszor volt nehezen emesztheto, szerintem. szamomra az egyik legsulyosabb momentum jack felesegehez kotheto. az, hogy hannibal rabeszeli ot az ongyilkossagra, elkepesztoen durva. es utana penzfeldobassal donti el, hogy csavar meg egyet a dolgon…..egesz egyszeruen elfogadhatatlan.
nagyon szepen megkomponalt darab volt a masodik evad, mestermu.

egy aprosag a vegere: gillian anderson mindig ilyen modorosan, kimerten beszelt? az x-aktakat szinkronnal neztem, ezert nem tudom, de nalam o log ki nagyon a szereplogardabol, kinos volt nezni a jeleneteit. vegig az volt az erzesem, hogy ennel gyorsabban nem tud beszelni, mert figyelnie kell az akcentusara es termeszetellenesnek, rossznak talaltam az egesz jatekat. elnezest, ha beneztem.

Silent - 2014. 06. 15. 19:17

Szerintem:

Ha jól emlékszem G.Anderson mindig is ilyen tempóban beszélt, olyan komótosan,jól megválogatva, mit mond.Sokszor vissza kellett játszanom, hogy most mit is akart ezzel vagy azzal a mondatával elmondani.Olyan nagyon pszichiáteresen beszélt talán.Persze,mivel egy kollégával beszélt,gondolta egyből megérti a lényeget.Nekem kicsit nehéz volt a nyakatekert mondatok értelmezése.Meg amúgy is eléggé titokzatos volt.
A két főszerepló már régóta ismeri egymást, saját bevallásuk szerint jó barátok is.Aztán attól még lehet, hogy nem úgy adják át nekünk ezt.Elfogult vagyok, úgyhogy ehhez inkább nem szólok hozzá.
Az hogy szexuális kapcsolat lenne köztük nekem sem jutott eszembe.Ez amolyan testvéri barátság.Tény, hogy elég bensőséges viszony lett.Persze Will rá is játszott, hogy elkapja a dokit.Hannibálnak társ kellett és Will elég okos,intelligens volt hozzá.Csak az imágóból nem egészen az lett,amit eltervezett.Talán több idő kellett volna?

szujonor - 2014. 06. 20. 09:07

Lehet, hogy már tudtok róla, de nem elég kihangsúlyozni:

http://www.vulture.com/2014/06/vulture-tv-awards-best-episode-hannibal-finale.html

winnie - 2014. 06. 20. 09:37

de ezen mit érdemes hangsúlyozni?:) sok random oldal vagy újság nevezi legjobbnak ilyen-olyan kategóriában a hannibalt.

szujonor - 2014. 06. 20. 09:41

De hátha jön még több néző és nem esz minket az ideg, hogy lesz-e negyedik évad. :D:D

VanillaSky - 2014. 06. 26. 23:53

Az utolsó 10 percet végigröhögtem, rettentő szánalmas volt! Nem a megvalósítás, hanem az egész, hogy ezt komolyan gondolták?

Ledaráltam a két évadot, az elsőt egy 6/10esnek tartottam ahogy túlmisztifikálnak egy embert, akit a szerencse, a tudás és az írói toll véd meg mindentől. A második évad ebből a szempontból már jobb volt, igaz az utolsó két részre ismét ugyanoda jutottunk ahonnét elindultunk, Lecter megkapta a godmodeot és tovaszállt. Pedig Will és Hannibal néha már egyenlő mércével volt mérve. A harmadik évadra azért kíváncsi vagyok, de ez soha nem lesz kedvenc számomra, túl sok negatívuma van a sorozatnak.

Rovar - 2014. 07. 03. 17:12

Zseniális egyszerűen zseniális volt a finálé. Pazar!

Előkelő képi világ, profi alakítások.

Tv-s szempontból mestermű!

SPOILER:

Will, Alana, Jack! Mindhármat kijátszotta, mindhármat “megölte”! Egy helyen egy hatalmas mészárszék közepén mindhárman kapkodnak a levegőért. Zseniális hatást keltett.

Várom a 3. évadot. De ha bemernek valakít tenni Clarice Starling néven a sorozatba, akkor belerúgok a tv-be!!

Azért Jodie Foster karakterét ne “szentségtelenítsük” már meg. Habár egy olyan világban, ahol maga Hannibal Lectert nem Anthony Hopkins játsza az lehet akármilyen zseniális akkor sem tudom lenyelni a békát!

Akárhogyis NEM tudok elvonatkoztatni a mozifilmektől! Nekem
Hannibal Lecter csakis Anthony Hopkins
Clarice Starling csakis Jodie Foster
Dr. Chilton csakis Anthony Heald lehet!!!!!!

m76 - 2014. 07. 23. 23:19

Meló miatt csak most jutottam az évad végére.

Én nem tartozom azok közé akik fenntartások nélkül istenítik a sorozatot.

Hogy hátulról kezdjem az értékelést, az évadzáró mindenképpen előrelépés volt az első évadhoz képest, amikor első felindulásból kaszálni akartam a sorozatot, de a szünet alatt elmúlt a düh, és leültem a 2. évadra is.

A mostanin már nem lepődtem meg, de nem is tetszett, én nem éreztem ezt az évadzárót olyan zseniálisnak. Az évad legjobb részei a 10-11. volt. Azok tényleg 9/10-et érnek simán.

SPOILER

Az évad eleje viszont valami elképesztően egykedvűen és alacsony szintről indult … lefelé. Sajnos a mélypont még jóval később volt, többször kaszát fontolgattam, míg végül amikor végre kiengedték a gyogyóból Willt egycsapásra vagy 5 pontot ugrott fel az élvezhetőség. Ami az előtt volt viszont legszívesebben elfelejteném, a heti ügyeket is beleértve.

Abigailt meg hagyni kellett volna békében nyugodni, erre az 1 perces haláltusára előrángatni annyira öncélú volt. Csak bennem mertül fel, a “na neee” érzés? Meg hogy eddig hol rejtegette. Az a magyarázat meg, hogy “nem tudtam mit csináljak, ezért azt tettem amit mond” hát majdnem lefordultam a székről.

Az évad első fele miatt egyszerűen nem tudom az évadot egyben értékelni, mert vagy innen vagy onnan nézve nem lenne igazságos.

Viszont Mikkelsen számomra sokkal jobb Hannibal mint Hopkins valaha is volt. Nekem valahogy sose félelmetesnek hanem inkább bárgyúnak tűnt a szerepben, igaz már nagyon régen láttam a filmeket, de most már amúgy sem bírnám újranézni.

Silent - 2014. 08. 03. 15:49

A második évad bakijaiból egy kis gyűjtemény:

http://insidetv.ew.com/2014/07/24/hannibal-season-2-gag-reel/

:-)

Bisset - 2014. 08. 15. 20:03

Hosszas öngyőzködés es gondolkodás után nekiláttam,
hogy lemorzsoljam a 2 utolso részt a 2. szezonbol!
A hozzászolásokat olvasva ugy erzem , nagy valoszinűséggel en
valami más műsort néztem vagy az en készülékkemmel
van a baj…
Az első szezon kifinomult zsenialitása, izgalmas cselekményfelépitése a karakterek kidolgozottsága erre szezonra eltünt. Kifejezetten unalmas 9 rész , amelyeken a fordulatos első részek es a zseniálisnak es kidolgozottnak nem nevezhető utolso epizodok probáltak valahogy javitani. Sikertelenül!
A torténetet semmi nem vezette fel a végkifejletre , mellékszereplők ertelmetlenül össze vissza bukkantak fel. A jelképrendszer teljesen keszekusza ertelmetlen zagyvasággá alacsonyitotta le az amugy gyönyörü operatőri es kifinomult zeneszerzői munkát! Magamon meglepődtem hogy szinte minden részen elbolintottam ( ez elő sem fordult az első evadnál)

Sajnos ez a sorozat az aminek látszik, hogyan lovagoljuk meg egy evad hatalmas sikerét ha nincs ötletünk a forgatokönyvhöz.
Nálam 4/10

Kittus - 2014. 08. 18. 09:41

Szerintem nagyon jól sikerült az évad, igényes, tartalmas és jó lett. Csak így tovább!
Egy pici off:
Valamelyikőtök írta, hogy milyen nevetséges, mikor Hannibal “megpróbálja” kiejteni a francia ételek nevét. Neki ajánlom A lázadás korát.
Meglepő volt (mivel a Hannibalban nekem is kicsit döcögős Mads angolja), de nagyon szépen beszél franciául. A barátnőm, aki nem ismeri a színászt (igen, ilyen is van:) ) azt hitte,született francia.
Jól áll neki.

Silent - 2014. 08. 24. 10:21

Szeretnék segítséget kérni:
A 13.epizódban, amikor felvágta már Willt is és Hannibál mondja neki, hogy értékes ajándékot adott neki, de nem kellett Willnek. A válasza az volt, hogy “Biztos nem”
De már kínlódott szegény és nem tudom kivenni a hangsúlyt, hogy ezt állította vagy kérdezte? Mert mind a két esetben nagyon mást jelent.
Köszi!

Eny - 2014. 08. 27. 15:22

nekem a 2ik evad sokkal jobban tetszett,mint az elso. lehet azert is mert egyben daraltam le az epizodokat :D
varom a 3ik evadot!

wovbagger - 2014. 09. 05. 17:57

Mardred, Will egyéretlműen túléli – bár a sorozat nem egyenlő a könyvekkel vagy az “előzetesükkel”, de nem hiszem, hogy ennyire át akarnák írni Harris munkáit (a mozifilmekről nem is beszélve).

Kicsit megkésve bár, de most fejeztem be. Nálam 9,5/10. Jó volt, szép volt, mindenki király volt benne (talán Alana nem, de ő valszeg Hannibal és Will mellett/miatt látszik halványabbnak), még a nem túl nagy színész Fishburne is klasszul teljesített.

Liu - 2014. 10. 04. 20:47

Silent, ezen én is gondolkoztam elég sokat, az én elméletem a “biztos nem” -ről:

Hannibal kvázi megöli Willt (függetlenül attól, hogy a karakter valszeg túléli, ők ezt nem tudják :D)
A “biztos nem” szvsz arra utal, hogy neki biztos nem kellett semmi Hannibaltól, egy amolyan utolsó, bosszúból bevitt döfésnek érzem ezt, cserébe a valódi késszúrásért.
Will próbál így utoljára felül kerekedni, kb. bizonyítani próbálja Hannibalnak, hogy nem is állt annyira a befolyása alatt, mint hitte, nem az a szörny, akit Hannibal teremtett
Ne feledjük, Hanci azt hiszi, nevelésének hála Willből is gyakorló lelkes kis pszichó lett ~ barlangi medvés srác “kiállítása” pl elég bizonyíték erre, sőt, imponál is neki valószínűleg. A Frankie- szagból tudja, hogy Will elárulta, de azzal a karakter nincs tisztában, hogy Will mit tett “őérte” és mit tett az FBI-nak segítve.
Ez Will “szakítós” szövege.
( Tudom, tudom, a két karakter nem homo, ettől a kapcsolatuknak van egy eléggé kifacsart, beteges, szexualitásmentes, “párkapcsolat”-szerű vonala.)

Silent - 2014. 10. 24. 18:36

////Liu
Sajnos ritkán nézek be ide, mert a sorozat végével lecsappant az érdeklődés.De most újra néztem angol felirattal az utolsó, 13. részt.Nem tudom mennyire pontos a fordítás, de bízom benne.Hogy ez eddig miért nem jutott eszembe, hogy így nézzem meg!
Itt nálam így írták azt a bizonyos részt:

H:I have let you know me.See me.I gave you a rare gift.But you didn’want it.
W:Didn’t I?
H:You would deny me my life.
W:N–no.No.Not your life.No.
stb.stb.

No, akkor most hogy van? Néha az agyamra mennek a kétértelmű mondatok, hogy találd ki te, mit is akar ez meg az jelenteni.
Remélem már ott vannak a szeren és nekiállnak a 3.szériának.

meni - 2014. 11. 08. 16:53

kicsit sok benne a sorozatgyilkos, ötpercenként van benne egy új

Silent - 2014. 12. 18. 19:32

Spoilers képek itt, ha nem akarod tudni a történet (3.évad) irányát, ne nézd meg:

https://www.facebook.com/MadsMikkelsenSource/photos/pcb.297694107096915/297693950430264/?type=1

Cassie - 2014. 12. 28. 13:50

Az a bizonyos, kérdéses párbeszéd így volt pontosan:

– I gave you a rare gift. But you didn’t want it. (Egy különleges ajándékot adtam neked. De te nem akartad.)
– Didn’t I? ([valóban] Nem akartam?)
– You would deny me my life. (Megtagadnád tőlem az életem.)
– No. No. Not your life, no. (Nem, nem. Nem az életed, nem.)
– My freedom then. You would take that from me. (Akkor a szabadságom. Azt vennéd el tőlem.)

Elnézést a nagyon szó szerinti fordítás miatt, de így jön ki a lényege a mondatoknak. :D

Will nem azt mondja, hogy “biztos nem”, hanem KÉRDEZI, hogy “biztos nem?”. Nem úgy van ez, ahogy Liu fent írta. Ez a ‘Didn’t I?’ nem egy “végső döfés” Hannibalnak, hanem egy visszakérdezés, hogy miből gondolja azt, hogy nem kellett neki az, amit ő adott neki [a barátsága]. Mert neki kellett (volna), ő is ugyanúgy a barátjának tekintette Hannibalt és olyan szinten megnyílt előtte, ahogyan senki más előtt.
Erre Hannibal mondja, hogy ha nem is a barátságát és őt, akkor az életét tagadná meg tőle.

Nem értem, mi ebben a félreérthető vagy kétértelmű, Silent, de ha még mindig nem érted a jelenetet, akkor írd meg és megpróbálom elmagyarázni. :)

Silent - 2015. 01. 07. 12:15

///Cassie:
nem tudok válaszolni, mert nem enged a rendszer :-(

Silent - 2015. 01. 07. 12:38

Na, munkahelyről tudok írni:-) Már 27-óta próbálkoztam otthonról, de nem jött át semmi :-(
///Cassie:
Szóval nekem a magyar szinrkonnal voltak értelmezési nehézségeim, de ahogy rákapcsoltam az angol feliratot egyből értettem a szitut.Hogy Will visszakérdez, hogy “Valóban nem?” Nem is értem, hogy miért nem ezzel kezdtem rögtön. Gondoltam, különben, hogy ez egy kérdés, ami pozitív válasz is lehet Hannibál állítására.
Ugye az első szériában egy macsks-egér játék volt, a másodikban már egy macska-macska lett, és kíváncsi vagyok, hogy a harmadiban mit hoznak ki. Látva a kiszivárgott firenzei képeket, kérdéses, hogy a Hannibálból és a Vörös sárkányból mit ollóznak össze.Hiszen már elég sok rész ellőttek belőlük,Clarice helyett Will-el Hannibál oldalán :-) Nekem bejött ez is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz