login |

Warehouse 13: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is – írta Elithe

2014. 05. 26. 15:00 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: kritika,

Warehouse 13 is reaching the end of its tenure.

“Halottakról jót vagy semmit”, “Csodák márpedig nem léteznek” – így szólnak a régi bölcsességek, én viszont kénytelen leszek ezeket a kliséket lebontani.

Fura volt ez a hat rész. Az elsőről már írtam, és azt kell mondjam, hogy sajnos bejött az, amire számítottam. Nem elég, hogy az a rész teljesen lezárta az előző évadot, és felvezetett egy teljesen új történetet, de az azt követő részekben erről nem is hallottunk. Hiába vezettek fel egy új helyzetet, új gonosszal, de három részen keresztül ezzel nem is foglalkoztak.

Megkaptuk a megszokott heti ügyeket, de semmi többet. Ez azért picit lehangoló volt, mert reménykedtem, hogy így a végére tartják azt a pörgést, amellyel kezdték, de a sorozat tempója, akárcsak az előző etap – mintha az írók tudván, hogy így is, úgy is vége van a sorozatnak, már nem annyira törődtek volna vele. Pedig az a kevés rajongó, aki kitartott a végéig joggal remélhette, hogy nem ez lesz.

– So is it really over?
– I believe I’ve mentioned this more than once. This particular wonder is endless.

Ettől függetlenül az 5. évados részek önmagukban nem voltak rosszak, a dél-amerikai telenovellák kifigurázása jópofa volt, és a reneszánsz vásáros rész díszletei is bejöttek, de ezeknél több kellett volna. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Az sem tett jót az összképnek, hogy az írók minden megmaradt korábbi ötletüket megpróbálták utoljára belegyömöszölni ebbe a hat részbe. A fő hangsúly egyértelműen Claudia múltjára és nővérének „megmentésére” helyeződött, de ennek a tempóját is túl gyorsnak véltem. Tudom hat rész alatt nem lehet ezt lassan kifejteni, de itt is csak a megoldással volt gondom: végig azt sulykolták, hogy nem lehet könnyen megoldani a dolgot, hogy aztán a végén Pete seperc alatt megtegye. (Plusz pont hogy kivételesen nem Myka volt a nap hőse.)

Apropó Pete és Myka. Úgy éreztem, az írók végig kerülni próbálták szerelmi szálukat. Ezt jól bizonyítja, hogy egészen az utolsó részig csak homályosan utalgattak, és mivel már nem volt hova tovább húzni a dolgot, egyszerűen csak feloldották a kötelező love storyt. És ezúttal a két színész se könnyített a helyzeten, nem nagyon erőltették meg magukat, ráadásul egyiküknek se állt jól a szerelmes karakter.

Az évad főgonosza nálam elnyerte a leggyengébb jelzőt. Nem arról van szó, hogy Mr. Valda eltörpült volna az eddigiek mellett (na jó azért egy Walter Sykes, MacPherson vagy egy Paracelsus mellett igen), hanem egyszerűen csak gyengén tálalták. Tulajdonképpen őt is elintézték egy rész alatt, mint azt megszokhattuk, csakhogy az ő szerepe csak erre az egy részre korlátozódott: megjelenés, tündöklés és bukás, minden egyben. Nem is érdemel több karaktert.

Nem úgy az évadzáróra. Itt sikerült olyat húzniuk, amelyen én is meglepődtem. Sok sorozat zárását élhettük már meg, olyanokét is, amik nem fejeződhettek be be rendesen, olyanokét is, melyek kaptak lezárást. Viszont mivel az 5×05-ben megkaptuk a sztoriszál elvarrását, így adta magát a kérdés, hogy mit fognak bevetni.

Az utolsó részt egyértelműen a sorozattól való búcsúzás vitte el. De annak ellenére, hogy is csak afféle megszokott séma, rengeteg meglepő húzás is akadt benne. Az évadzáró olyan volt, mint maga a sorozat egésze: néha bugyuta, néha humoros és szarkasztikus, néha pedig elég kemény.

Az egészet úgy tálalták, hogy az utolsó előtti részben sikerült megakadályozni, Mr. Valda tervét, miszerint a Raktárt elköltöztesse Kínába, mint 14-es. Azonban a Raktár mégis úgy döntött, hogy elkezd költözni, csakhogy a helyet még nem határozta meg. Ezzel tulajdonképpen a Raktár történetének egyik fontos részét tárták elénk, mert megtudtuk, ez a procedúra hogy működik.

Ettől függetlenül mindez teljesen mellékesen a háttérben zajlott. A fő szál egy ergó Kerekasztal beszélgetés volt (courtesy of Arthur király), amely során mindenki kiöntötte a lelkét, hogy miért fontos neki a Raktár, és megnézhettük egy ereklye segítségével, mik voltak a legszebb pillanataik.

Itt több negatívumot kihoznék. Claudia kezdte a sort. Érthetetlen, hogy a sorozat legösszetettebb és legjobb karaktere tulajdonképpen egy táncversenyt kapott. Oké, tudom hogy meg akarták nekünk mutatni, hogy a kasza ellenére is van pénz a sorozatban, illetve Allison Scagliotti a színészkedés és az éneklés mellett a táncban is elég tehetséges, de ezt pont az ő figurája miatt kevésnek és érdektelennek találtam.

Aztán jött Artie. Szerintem teljesen felesleges volt pont most előhozni, hogy mellékesen van egy fia. Meglepő volt, de felesleges, ami csak arra kellett, hogy hangsúlyozzák, hogy Artie Claudiára úgy tekint, mintha a lánya lenne, és ezért próbálja állandóan óvni. Köszönjük ezt eddig is vettük.

Következett Steve. Az ő emléke bírt a legkisebb jelentőséggel, pedig az írók elvileg pont azt akarták hangsúlyozni, hogy ő is tagja a családnak. A valóságban inkább ez is egy CGI-mutogatás volt, amellyel csak megerősítették az ellenkezőjét. Myka emléke az említett szerelmi szál lezárásához kellett, semmi máshoz.

De most jöjjenek a pozitív dolgok. A végén Pete nézett szembe az emlékeivel. Neki nem emeltek ki semmit, hanem nagyon jól azt éreztették, hogy minden egyes ott töltött nap és küldetés az élete volt. Egy pár percig végig futottak a képek a sorozatból, amely a hatásos zenei alávágással meghatóra sikerült.

Artie monológja is hatásos volt arról, hogy az ember szinte az egész életét és minden mást is feláldoz a szeretett munkája iránt, cserébe az hálatlanul még egy köszönömöt se ad, bár itt picit az írók részéről egy bújtatott kritikát éreztem a Syfy felé. További pozitívum Mrs. Frederick.

Nagyon helyesen nem rombolták le a misztikumát, hanem ügyesen meghagyták a balladai homályt, úgyhogy ő csak Steve-vel osztotta meg az emlékeit, amelyre a néző a végére torpant be. Ráadásul még nevetni is hallottuk, hangsúlyozva, hogy ő is csak emberből van. További pozitívum, hogy egy pár jelenet elejéig H. G. Wellst is láthattuk a múltban, és más régebbi szereplő is előkerült, mint Leena, tehát visszatérőkben sem volt hiány (mondjuk én azért hiányoltam MacPhersont).

A végén a költözés veszélye ellenére a Raktár küldött egy pinget, jelezve, hogy még számít rájuk, így visszatértek a szereplők a régi kerékvágásba, mert ugyebár az élet nem áll meg. Itt már számítottam, hogy nem lesz semmi a költözésből, hiába bíztam benne –  az írók így a saját ideológia kelepcéjükbe estek. Az elején Nagy-Britanniával hangsúlyozták, hogy ha nem is hisszük egyszer minden birodalom eléri tündöklésének végét, de azzal, hogy a raktár nem költözött, azt sugallták, hogy a közeli/távoli jövőben az USA még biztos világhatalom.

Ezt eltekintve hirtelen úgy tűnt, mintha kaptunk volna egy boldog befejezést. DE NEM.

A közeli/távoli jövőben Claudia, mint új gondnok állt az új ügynökökkel szemben. Feloldották azt a vívódást, amelyet már egy ideje húztak: Claudia végül mégis meghajolt a sorsa előtt. Ez valószínűleg nem sokkal a rész után következhetett be, mert 20-30-as éveit taposó nőként jelent meg, akkor állt meg az öregedés nála, így a közeli jövőben Mrs. Frederick jó eséllyel meghalt.

A legvégén Claudia, pedig az említett emlék felelevenítő ereklyénél állt, és hallgatta vissza a többiek hangját. Ő maradt egyedül abból a generációból, amelyet megismertünk. A többiek értelemszerűen, az idők során távoztak, feltehetően ki békésebb, ki erőszakosabb módon. Ő pedig egyedül túlélt mindenkit, és az örök fiatalságra van ítélve, de minden ismerős és barát nélkül magányosan. Ez azért nem egy boldog vég, valljuk be.

Mint írtam, még az utolsó pillanatban is meg tudtak lepni a borús befejezéssel, szóval a sorozatzáró minden hibája ellenére hatásosra sikerült.  Az évadzáró egy 8/10-et érdemel így, de az évad csak 6/10-et

A Warehouse 13-t lehetett szeretni és nem szeretni, de akit lekötött, mint engem, az a hibái ellenére is mindvégig kitartott mellette. Egy ötletes sorozatról volt szó, mely a kis költségvetés ellenére is tudott jó, humoros, érdekes és drámai lenni, elég, ha csak a 3. évadra és a 4. első felére gondolunk, ami egyértelműen csúcspont a sorozat történetében. A vég pedig pont jókor jött el – amikor kezdett kifulladni a sorozat. Persze újult erőre kaphatott volna bármikor, de talán jobb így, még akkor is, ha 13 részt megérdemelt volna az utolsó szakasz.

Endless wonder.

16 hozzászólás Ne habozz!

wirth6 - 2014. 05. 26. 16:25

Én teljesen másképp láttam a legtöbb dolgot. Az első rész ugyan bosszantott, de szerintem ha nem kellett volna ilyen gyorsan lezárni a sorozatot, akkor bővebb kifutást kaphatott volna az ami az előző évad végén történt, nem varrták volna el egy epizód alatt (nem túl ügyesen egyébként) ezt a szálat.
Az első gyengébb rész után viszont szerintem a heti ügyek teljesen jók voltak (igazán többet nem is vártam), miközben apránként előkészítették az évad főgonoszának megjelenését. Amit sajnos ugyan nem túl ügyesen zártak le (gyakorlatilag “fordítsd meg a polaritást”), de a lehetőségeikhez képest (6 rész) ez is jó volt.
Az évadzárás pedig nekem egyértelmű happy endnek tűnik; Claudián ugyan nem öregítettek nagyon az őrzős jelenetekhez (egyébként az őrzőket körülvevő misztikumhoz az is hozzátartozik, hogy bizonytalan a koruk, szóval azért mert ránézésre Claudia fiatalon állt be őrzőnek, az nem jelenti azt, hogy a záráshoz képest hamar vált őrzővé), de azt külön hangsúlyozták, hogy évtizedek teltek el a régi csapat utolsó jelenete és az új csapat jelenete között. Ebbe az időtartamba simán belefér, hogy az ügynökök leéltek egy boldog teljes életet (én egyébként nem éreztem úgy, hogy a Myka-t és Pete-t alakító színészeknek különösen rosszul állt volna a szerelmi szál), miközben Claudia nem “meghajolt a sorsa előtt”, hiszen pont erről szólt több szinten Artie története is: a sorsodat te alakítod. Illetve úgy emlékszem többször is mondták, hogy az őrzőségről nem kell azonnal döntenie. Tehát könnyen lehet, hogy ahogyan egyszer már meggondolta magát, ez újra megtörtént. Azt meg, hogy magányos élete lenne, nem is értem, hiszen ott van neki a raktár, és az új csapat; azt pedig láttuk, hogy ha valamennyire titokzatos is előttük, milyen fontos tudott lenni a csapat Mrs. Frederick-nek is (abból például, ahogy az emlékeit osztotta meg). És persze rossz lehet azt úgy látni, hogy a régi csapat kalandjait néztük végig, hogy évtizedekkel később ők már nincsenek ott, de az élet megy tovább. (Plusz az utolsó jelenetből nekem nem az jött le, hogy Claudia ne élvezné az új szerepét)

Attól egyébként kicsit tartottam, amikor elkezdték a visszaemlékezéseket, hogy a záró egy clip-show epizód lesz, de szerencsére ezt elkerülték, így az egyetlen komoly problémám a sorozattal, hogy nem lesz már több rész.

montanosz - 2014. 05. 26. 17:50

R.I.P

Kedvenc volt))

Isteee - 2014. 05. 26. 18:30

Kedvencem volt, bár a 4. évad második felétől nem tetszett annyira.
A finálé viszont tényleg zseniális volt, tényleg jó volt a nosztalgikus hangulat. :)

Brock Samson - 2014. 05. 26. 18:47

Sajnalom hogy bucsuzott a sorozat, nekem meg a leggyengebb reszei is igazi kikapcsolodast jelentettek, es nagyon tetszett, hogy megtartottak egy reszt a bucsunak.

Myka es Pete kapcsolataban szerintem pont az volt a jopofa egesz vegig, hogy benne rejlett a szerelem, de nem volt egy kotelezo, eroltetett dolog.

A melyrepulesrol pedig annyit, hogy szerintem kevesbe a forgatokonyvekkel volt a problema, inkabb a rendezoket nem valogattak megfeleloen es emiatt a szineszi jatek elcsuszott a ripacskodas iranyaba. Nem volt elviselhetetlen a dolog, de egy hatarozott rendezo rancba szedhette volna a stabot es visszaterhettek volna a finomabb poenokhoz (kiveve a szappanoperas resz, ott jol jott a dolog).

Most hogy nincs se WH13 se Eureka, a SYFY nalam erosen kikerult a kepbol. Talan a Continuum marad, meg igen kis esellyel a Helix, de annak nagyon fel kell javulnia…

ANOka - 2014. 05. 26. 19:23

Allison Scagliotti alakítása/karaktere miatt tetszett, de az utolsó (félbe vágott) évadot már ő sem tudta megmenteni, annyira gyengék voltak az írók! :(
Azt már nem is néztem.

Wellsie - 2014. 05. 27. 13:11

Összességében nekem tetszett volna ez a csonka lezáró évad (még ha érezhető is volt rajta a kapkodás), de ami nálam nagyon kiverte a biztosítékot az a Pete/Myka románc volt, mivel az teljesen a semmiből előkapott volt (Myka részéről legalábbis biztosan, azt még csak-csak el tudom képzelni, hogy Pete valamilyen szinte bele volt esve), de semmilyen tényleges felvezetés nem volt az előző évadokban, nekem mindig csak testvéri szeretet jött le az egészből (és ezt mondom úgy, hogy én mindig az elsők között vagyok, akik elkezdenek shippelni két karaktert a legkisebb ‘kémia’ jelére is, de köztük ez soha nem volt meg). Hihetetlen csalódás volt számomra, hogy beleerőltették ezt a szálat a lezárásba és elrontottak egy amúgy tök jól működő férfi/nő barátságot/partnerséget. :/

Hunnenkoenig - 2014. 05. 28. 12:11

Igazan sosem hagyott maradando nyomot bennem, de a reszeket mindig elveztem. Hianyozni nem fog.

En nem emlekszem egy gonoszra sem (HG Wellsen kivül, mert fergetegesen jo csaj), sem semmilyen nevre vagy esemenyre. Az eppen aktualis reszre meg esetleg 2 napig emlekeztem jo esetben.

Szamomra mindig csak egy B kategorias olcso szorakozas volt. Annak viszont jo volt.

Szivesen latnek viszont egy komoly Warehouse sorozatot Indiana Jones szinten, LOST minösegben. Talan majd ugy 20-30 ev mulva egy remake soran megérem azt is.

Hunnenkoenig - 2014. 05. 28. 12:11

Amugy mi a fene törtent Pete hajaval az utolso evadra? Ezt sosem fogom megtudni valoszinüleg…

Silas - 2014. 05. 28. 15:14

Crowley is volt benne? :O

adhie - 2014. 05. 29. 21:49

Nekem nagyon tetszett az utolsó rész (most néztem meg). Az alias zárása óta nem volt ami ennyire tetszett volna. Be is rakom mindjárt abból is az első évadot…

Ez lehet nem ide jön, de volt már olyan kérdés/szavazás, hogy kinek melyik sorozat zárása tetszett a legjobban? Próbáltam keresni, de nem találtam rá…

winnie - 2014. 06. 02. 13:23

volt, biztosan volt. a hét kérdései belül kell keresni, hátha.

tomah56 - 2014. 06. 03. 01:34

Most daráltam le az egészet. Aranyos volt, hétről hétre nem néztem volna de egybe elment. :)

shepwayne - 2014. 06. 28. 02:07

Mi most daráltuk le a párommal :) Imádtuk minden percét, nagyon tetszett mindkettőnknek. Soha nem gondoltam volna, hogy hiányozni fog egy raktár :D
Még annyi, hogy remélem az 5. évad 4. részében a spanyol beszélgetéseket nem szinkronizálják le, mert az így ütött nagyot :)

X horissont - 2016. 02. 24. 00:20

Magyon tetszet az utolso resz bâr nem hittem el h az utolsò. szerintem nagyon negativan lattod az egeszet. nekem az egyetle. ami nem tetszet claudia fellengzős megjãtszos stilusa. ami mar nagyon sok… mintha egy rossz szapanoperãban jatszana. pete a kedvencem. nagyon jo a humora :)

Fanok - 2017. 06. 11. 00:32

Mi ma fejeztuk be parommal…bucsukent megneztuk a gag videokat is + webepizodokat…akarmilyen is volt mi imadtuk..

Epü - 2017. 12. 30. 17:59

Üdv! Valahogy rendszert hoztak létre a hirtelen halálhoz. Sok jó sorozatot végeztek ki, évad közben, egyik részről a másikra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz