login |

Elementary: vége a 2. évadnak – írta darkspell

2014. 05. 27. 14:54 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

What’s your 00 designation, license to kill or just annoy?

Még most is, másfél héttel az évadzáró után kissé ambivalens érzések vannak bennem, nem igazán tudom, hogy inkább jó vagy inkább rossz szájízt hagyott bennem az amcsisherlock második évadja. Aki képben akar lenni, annak tessék szépen elolvasni a premierről, illetve az évad közepéről összehozott szösszeneteinket.

Röviden összegezve, ha évad elején és közepén is egy 7/10 környékét szavaztunk meg LaCRossE kollégával, akkor most is tartanám magam ehhez a pontszámhoz, mert a színvonal azóta sem csökkent szerintem. 

– I know why you’re upset.
– My very good friend might be murdered by your very bad friends. Brilliant deduction, Mycroft.

Felemás a dolog, mert egyrészről imádom, amikor előhozakodnak a Mitológiával (vagy legalábbis a szereplőkkel, hiszen itt azért nem a klasszikus SH-történetek feldolgozásai kerülnek terítékre), másrészt pedig az évadban kicsit úgy éreztem, hogy túl gyorsan égetik a fontos szereplőket. Idén a bőr nagy részét lehúztuk Mycroftról, Lestrade-ról és Moriartyről is, pedig nem ez nem annyira ildomos lépés.

Így pedig egyre nehezebb lesz majd velük / rájuk felépíteni a kiemelt epizódokat: a következő évad(ok) premierjeit és (fél)évadfináléit. Persze, heti ügyekben is tudnak érdekeset és jót mutatni (kockaként továbbra is sucker vagyok a 2×02-féle PvsNP felvetésekért), de azért a puskapor is kell.

És ezt nem éreztem az évad végén – vagyis éreztem, de valahogy nem jött át. Kicsit feszengős, erőlködős, szétesett volt a zárás. Nem értettem, miért kell ennyire erőltetni az elköltözést, Mycroft is ingaként járt ide-oda, Sherlock pedig… nem tudom… sodródott?

– Well, I-I just wanted to let you know I’m sorry. If anything happened to Joan, I’d never forgive myself.
– Well, that won’t be an issue. If anything happens to Joan, I will murder you.

Pedig Jonny Lee Miller mostanra igazán belejött a szerepbe, és briliánsan hozza a briliáns őrültet, mintha csak neki találták volna ki ezt a karaktert. Akkor mégis mi hiányzott? Fogalmam sincs. Elég nehéz megfogalmazni, de most valahogy mégsem éreztem helyén levőnek.

A fentiek ellenére, azoktól függetlenül továbbra is rajongok az Elementary-ért és várom a visszatérését. Ki tudja, talán nem csak beugratás az MI6-szál, és kapunk az orcánkba néhány jó kis titkosszolgálatos ügyet, kémkedést, világvégét, Natalie Dormert…

Jah, és még sok egysorost.

It is a term of, “Never use it again or I will kick you in your soft parts.”

11 hozzászólás Ne habozz!

Natale - 2014. 05. 27. 15:10

Az volt a fura ebben az évadban (vagyis inkább a második felében, az első remek volt) hogy Watson brutálisan túl lett hangsúlyozva, még saját ügyet is kapott, amire aztén végképp nem volt szükség. Mintha egy kicsit kifogyott volna a kreativitás, és csak jöttek sorban az orvosi esetek meg Lucy Liu faarca (de tényleg, csak a hangjával játszik, az egész arca meg se mozdul). Sherlock, JLM és a remek heti ügyek nélkül pedig csak egy átlagos nyomozós sorozat az Elementary, pont hogy ezeket kéne erősíteni szerintem.

A finálé tetszett, csak az zavart, hogy nem derült ki, miért is annyira fontos Watson. Eddig az volt, hogy segít neki a nyomozásban mert van kinek elmondania a következtetéseit, ami ugye a nézőnek is jó. De most azt hangsúlyozták, a személyének mennyire fontos. De miért? Mert mindig morgolódik amikor Sherlock felkelti? Mintha ezt a részt elfelejtették volna az írók.

Na mindegy, ettől még várom az új évadot, amiben reményeim szerint nem lesz MI6 és világvége (sokkal rafináltabb “köznapi” ügyeket lehet csinálni) orvosi esetek pedig végképp nem. Natalie Dormer viszont mindig jó volt, ő jöhet:)

sherlock20 - 2014. 05. 27. 15:39

Valahol 8-9. rész körül kaszáltam 2. évad során. Halál unalmas volt nekem, a heti ügyek egyáltalán nem kötöttek le… Miller zseniális benne, el kell ismerni, de az unalmasságot ő se tudja feledtetni…

nagylord - 2014. 05. 27. 15:50

Az első évadhoz tudnám hasonlítani kicsit, hogy a hozzám hasonlók valószínűleg nagyon szerették, de egyes húzások túlságosan egyértelműre és kinyilatkoztatás szintűre sikerültek. A Watson karakter nekem is fura, mert a sober companion/assistant/partner felépítés ügyes, ellenben a Watson egy zseni, aki nélkül nem is mennének a dolgok üzenet szerintem sem jó. Holmes (különösen ebben a történetben és JLM zseniális alakításával) elvan, csak kell valaki, aki néha lerángatja a földre (vagy esetünkben a szerről). A legjobban szerintem az működik amikor JLM “cseszegeti” LL-t valamilyen ügyben kis félrevezetéssel.
Szerintem a Mycroft szálat ezzel a színész elérhetősége alapján bármikor lehet folytatni MI6 vs. NSA vonalon, remélem lesz rá mód a következő évadban, de nem az elején, mert most már kissé sok volt.
A rendőrös heti ügyek rendben voltak, nekem tetszik még az is, hogy nem eredetiek, mert az írók viszonylag jó munkát végeznek velük. A PvsnPs rész jó lett volna, de elegánsabb lett volna a Numb3rs-féle ezt benéztük – csak majdnem sikerült a problémát – megoldani megoldást játszani, mert fikció ide vagy oda, ez így nem volt hihető.
Natalie Dormer és Moriarty pedig jöjjön amikor lehet, mivel a következő évad kisebb vagy kevesebb szünettel lesz leadva, erősebb lehet az átívelő szál.
Továbbra is heti nézős marad.

Aredhel - 2014. 05. 27. 17:25

Én végigszenvedtem a második évadot, de a végére már én sem értettem, mi is tart a képernyő előtt. Én utálom a heti esetes sorozatokat, és bár az elementary így indult, de az első évadban volt valami összetartó erő. Úgy éreztem haladnak valamerre a dolgok, a karaktereknek vannak céljaik, a sztorinak van iránya. Valahogy ezt éreztem elveszni a második évadra. És mindezt annak ellenére, hogy JLM tényleg zseniális, és miatta szoktam le az állandó brit Sherlockhoz való hasonlítgatást. Az első évadot saját jogán szerettem meg, de a második gyakorlatilag elfecsérelt idő számomra. Halálosan untam, és még Moriarty sem tudott felvillanyozni, amit meg Lestradeból és Mycroftból csináltak, az szerintem borzasztó. A kapitány és Bell pedig teljesen a háttérbe szorult. Utóbbiért nem nagy kár, de az előbbiért fáj a szívem.

ubul - 2014. 05. 27. 17:42

eléggé szenvedős volt nekem is, mint itt fentebb pár embernek, valahogy unalmasnak találtam a legtöbb részt a sorozatban…volt 3-4 rész, amin el is aludtam sajnos. Mondom ezt úgy, hogy az első évadot imádtam, kétszer is megnéztem.

Az utolsó részt még nem láttam, de egy 6/10 környékére tudnám kihozni az egészet, évad közepén reméltem hogy jobb lesz, de félévad vége utáni ~10 rész megint az unalomba fulladt. Valahogy hiányzik Sherlock részéről a kekeckedés , poénkodás, inkább komolyabb lett szerintem a 2. évadra. De lehet hogy csak én érzem így.

ALDO - 2014. 05. 27. 19:05

Nálam ez pont az a fajta sorozat, amiből végignéztem az első, 24 részes évadot, ami nem is volt rossz, de a másodikra valahogy már nem voltam kíváncsi. Talán majd valamikor ledarálom.

procsek - 2014. 05. 27. 19:19

“Nem értettem, miért kell ennyire erőltetni az elköltözést…”

Ebben szerintem tévedsz. Az évadban már az első felétől fel volt ez vezetve ha jobban megfigyeled. Watson kijelentette, hogy ő akar magánéletet, és emlékezz Holmes Moriarty-nak írt levelére, és hogy abban említi, hogy Watson nem tud egy kapcsolatot kialakítani. Tény, hogy Mycroft miatt jutott elhatározásra, de nem miatta akart elköltözni, csak az utolsó löket volt.

Ez egyébként még egybevág a könyvekkel is, ahol Holmes eleinte (persze nem olyan radikálisan mint itt vagy a filmben) nehezen fogadja el Watson kiköltözését.

Llew - 2014. 05. 27. 19:34

Na akkor én is beállok a sorba, hogy jó, stabil szintet hoz, de hiányzik valami plusz, hogy igazán kiemelkedő legyen. A színészek nagyon jók, különösen JLM, de én LL-is nagyon bírom, így egyelőre ők még elviszik nekem a showt.

szerintem - 2014. 05. 28. 01:16

az elementary a lie to me mintajat koveti.
elkepesztoen jo szinesz a foszerepben, tokeletesen veszi fel a karakteret. erdekes, izgalmas alapfelallas nehany szinten izgalmasnak tuno mellekszereplovel. a heti esetek inkabb amolyan helyzetgyakorlatoknak tunnek, a hangsuly a foszereplo koruli dinamikan van.

de mint a lie to me, ez is roppant egysiku es unalmas lett sajnos. a masodik evad vegere kiderult, hogy a mellekszereplok csak izgalmasnak tuntek, valojaban teljesen sokadlagos karakterek, akik nagyjabol arra kellenek, hogy ne egyszereplos legyen a sorozat. az is kiderult, hogy bar van ativelo szal, pontosan annyira mely, mint a sorozat legelejen volt, a heti esetek viszont valoban csak helyzetgyakorlatok, nem eleg erdekesek, nem eleg otletesek. johnny lee millert elmeny nezni, akkor is nezegetnem, ha csak felolvasna a telefonkonyvet, de a sorozat teljesen unalmas, erdektelen, sajnos. mint a lie to me, azt is fajt nezni a vegen mar….

watsonra meg egy par szot szanok kulon. nekem nincs vele kulonosebben bajom, bar nem is erzem ugy, hogy lucy liunak feltetlen a szineszettel kellene foglalkoznia. a karakter engem jobban idegesit, mint a szineszno. viszont azok a cipok a laban mindig….orulet. ennyire elonytelenul egyszer oke, de minden egyes epizodban….

hat, rola csak ennyit akartam.

Liz - 2014. 05. 28. 08:44

Előre szólok, hogy tartalmaz SPOILER-t a kommentem. ;)

Én is imádtam az első évadot és kifejezetten tetszett, hogy Sherlock-ot úgy akarták bemutatni, mint egy sebezhető, emberi lény, nem csak a zseniális nyomozó. Szóval, tetszett, mikor kicsit pofára esett (amikor ment a dráma a Bell sebesülése körül pl.) vagy néha elbizonytalanodott, amikor az érzelmek jöttek a képbe. Azonban nekem a 2. évad végére kicsit sok lett ez a Sherlock mennyire ember dolog.

Amikor feljött a sorozat ötelete én megmondom őszintén azt gondoltam, hogy azért csaj Watson, mert majd előhozzák a szerelmi szálat (buzulás nélkül :D). Aztán nem volt ilyen és egyáltalán nem zavart. Láttam, hogy egyre közelebb kerülnek, de nem bántam és itt van a hangsúly, hogy csak barátok. Tetszett is, hogy nem erőltetik és csinálnak ebből egy szappanoperát.

És talán pont ezért is nem tetszett a vége a 2. évadnak. Nekem nem tetszett Mycroft se igazán. Idejön eljátsza, hogy milyen kemény és, hogy mennyire nem akar segítséget Sherlocktól (csontvelőátültetés vagy mi) és amikor már épp érdekes lenne a karaktere, hogy esetleg ő az új rosszfiú (amikor az éttermében egy epizód végén telefonon beszél, hogy Sherlokot nem tudták visszacsábítani Londonba), akkor még azt is elszúrják (legalábbis számomra).
Nekem nem tetszett ez a nagy szerelmi szál sem Watsonnal és Mycrofttal. Nem is igazán értem mit látott Watson benne vagy fordítva (de ez lehet csak a személyes ellenszenvem a karakterrel). Azt persze megértem, hogy Watson magányos és “neki van élete”, de én akkor már inkább megnéztem volna, hogy bepróbálják Sherlockot semmint, hogy valami tesók-Watson szerelemszerű háromszöget alakítsanak ki. A lényeg, hogy nem tetszett a vége, főleg ahogy Sherlock volt a balfék és Mycroft a nagy bölcs és az áldozatokat hozó szent.(Kivéve amikor veszélybe sodorta Watsont. És tudom, hogy a végére hivatalos halott lett, de nekem akkor is ez volt a benyomásom a karakterrel kapcsolatban.)
A költözés önmagában annyira nem zavaró,de nekem is kicsit fura, hogy hirtelen ennyire ragaszkodó Sherlock. Gondoltam, hogy kötődik Watsonhoz, de semmi komolyabb lépést nem tettek a sorozatban, csak apróbb itt-ott elejtett utalások, mondatok voltak.

Szóval nekem kicsit hiányzik a zseni, különc Sherlock és sok volt a sebezhető emberi Sherlock már ha lehet így hívni (Sherlock-Bell probléma, Sherlock-Moriarty románc, Sherlock-Watson költözés, én-vajon-mennyire-akarok-vagy-tudok-változni probléma stb).

Egyszóval hiányzik az első évad.

Samott - 2015. 01. 09. 10:40

En csak most erek a vegere, de egyre jobban idegesit a sok felesleges ativelo szal. Imadtam amig epizodikus volt, de ez a duplareszes cliffhangeres megoldas felb.szta az agyam. Columbot akarok, nem elcseszett Dallast. Mellekszereplok is maradjanak szepen a helyukon: szinesitsek a sztorit, de nagyon ne kavarjanak bele. Ez a Mycroft – Watson szal kulon idegesito… Mycroft egyszer arulo maskor hos aztan megint arulo majd aldozat… hat mi ez, valami istenverte brazil szappanopera? Egy epizod egy eset reszeket varok felesleges lelkizes, nyavajgas, ativeles nelkul. ;)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz