login |

Revolution: vége a 2. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Eli

2014. 05. 31. 16:05 - Írta: vendegblogger

32 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

Nem volt képes túlélni a Revolution a sok nézőt hozó reality-s felvezetésének megszűnését és az új adásnapot. Az új showrunnerrel próbált megváltozni a sorozat, már a második évad felénél feltűnő lehetett, hogy az eddigiektől eltérőbb irányt vettek. Talán ez nem tetszett az embereknek, talán túl lassan indult meg a változás, talán már a legelején zsákutcában indultak el.

A lényegen semmit sem változtat: a 2×22 úgy lett sorozatzáró, hogy nem annak tervezték. Ha valaki még nem látta a finálét, és nem akar egy cliffhangernek köszönhetően lefagyni, annak azt ajánlom, hogy az utolsó 4 percet ne nézze meg, az a bizonyos a beszélgetés legyen az utolsó, utána nyomja ki a zárást. A cliff ugyanis olyan lett, amilyen, úgysem tudjuk már meg, mit hoztak volna ki belőle.

Tehát az történt, ami az ilyen esetek nagy százalékában: csalódást keltő finálét kaptunk. Szezonzárónak még úgy ahogy elmenne, de sorozatot zárni egy ilyen résszel nem illik. A tovább mögött spoileresen zanzásítva a Revolution befejezése, hogy lássuk hogyan záródtak a szálak.

Aaron egy kis Rachel-segítséggel kiűzte a gonosz nanoszellemet Priscillából, majd egyszer-kétszer még láthattuk díszletként, de amúgy végleg eltűnt a sorozatból, mint Petőfi a ködben. A végén azért még előkerült, hogy ámuljon a cliffen. Azért a gonosz nano által megtámogatott Giancarlo Esposito nem biztos, hogy rossz főgenya lett volna az új évadra.

A csipetcsapat megakadályozta a mustárgáz támadást, elrabolta az USA elnökét, lebuktatta a patriótákat a texasiak előtt, akik erre hadat üzentek nekünk. Így legalább a gonosz USA-szálra sikerült pontot tenni. Monroe a helyes irányt választotta Miles oldalán, ami miatt otthagyta a fia. Ebből valószínűleg kerekítettek volna nekünk egy apa-fia, jó-rossz vívódásokkal megtöltött szálat a következő évadban.

A Rachel/Miles/Charlie-féle idilli kis család végül nem állt össze látványosan, de Charlie és Miles beszélgetése a végén ennek jövőbeli bekövetkezésére engedett következtetni. Charlie ugye felhívja Miles nagybácsi (Vagy apuka? Néhányszor a sorozat alatt úgy éreztem, hogy van esély arra, hogy az írók betesznek egy „Charlie igazából Miles lánya”-szálat is) figyelmét, hogy tessen végre rendesen összejönni anyukával, és legyen meg a boldog család.

Noha komoly könnyeket nem hullajtok a sorozat kaszája miatt, azért kicsit elszomorít a dolog. Kedveltem az akciójeleneteit, kedveltem a világot, amiben játszódott, kedveltem Miles badass beszólásait és kedveltem Charlie “kivirágzását” is.

Nem imádtam, nem rajongtam, hanem kedveltem a sorozatot. És ezért hiányozni fog. Szerintem sokkal jobb irányt vettek az első évadhoz képest, folyamatosan fejlődött az egész, de nem elég gyorsan ahhoz, hogy túl tudjon élni. Egy Máté Szabolcs-idézet jut eszembe az egésszel kapcsolatban: „Hajtott, küzdött, de így sem lett jobb másnál.”

Érdekességként írom le, hogy nekem elég durva Jericho-utánérzésem volt sokszor. Ez az érzés szépen keretbe is tette az egész sorozatot. Annak idején a pilot végén a pincében számítógépező fekete ismeretlennel kezdődött, és most a “siessünk meggyőzni Texast, hogy álljon a jó oldalra”-dologgal zárt.

És ez a sorozat is két évadot élt meg.

ui: Az író rajongóként nagyon kedveltem az időről-időre előbukkanó Stephen King-utalásokat, Stu Redmannel kezdve, a Setét Toronnyal folytatva, a könyvtárban The Standet olvasó ipséig bezárólag.

32 hozzászólás Ne habozz!

Roxi - 2014. 05. 31. 16:55

Néztem és szerettem a sorozatot,de őszintén szólva nem a sztori miatt! A második évad konkrétan nem haladt semerre csak mindig valaki bajba került akit ki kellett szabadítani!Aztán a zárórészben pikk-pakk lerendezték a hazafiakat,meg látszólag a nanot is! De jött a nagy spoiler amiből már sosem tudjuk meg mit hoznak ki! Félek ugyanaz lett volna a harmadik évadban is,nem tudják,hogy mit kezdjenek az új ellenséggel,jött volna az ötlettelenség meg a csihi-puhi! Amiért mégis sajnálom a aksazát azok a karakterek akik szerintem jók voltak! Főleg a Miles-Monroe-Rachel triumvirátus!

DarylD - 2014. 05. 31. 17:39

Az eddig kaszált sorozatok közül ez fog a legjobban hiányozni. Egyáltalán nem tartozott a kedvenceim közé, de mostanában elindult egy olyan irányba, ami nekem kifejezetten tetszett, lett még volna benne potenciál. Valami esély arra, hogy kábeles adó átveszi? 13 részben egész faja sorozat lenne belőle…

winnie - 2014. 05. 31. 18:03

nem hinnem.

Pocok - 2014. 05. 31. 18:22

Végre lelőtték a vergődő lovat. Szerintem borzalmas volt az évad. Azt sem értettem, hogy miért nem lehetett volna lábon lőni a srácot (ezt amúgy sosem értem, hogy miért kell “shoot to kill” ilyen helyzetekben.

Pedig volt benne potenciál… de egyszerűen elrontották. Egyik történet sem különösebben érdekelt. Sokan fikázták az első évadot, de pl én imádtam. Volt célja.

djangyu - 2014. 05. 31. 20:23

Köszi, most akartam ledarálni a második évadot, ám ha cliff van, nincs dara, akkor inkább nem, írásban nekem tökre elég volt, akkor inkább last resort :D

Cseho - 2014. 05. 31. 21:14

szerintem az ontudatra ebredt nano volt az evad gyenge pontja. eleinte allat volt mikor aaron gyujtogatott vele. gondoltam is megforditja a dolgokat mert felisten lett. de nem. elkurtak es vele az egesz nano szalat. ennek tukreben nem is hatott meg a mass mindcontrollos nano cliff.

Alex20 - 2014. 06. 01. 00:57

Az egyetlen sorozat, ami hatalmas űrt hagy maga után :( Főleg, hogy nincs hasonló témájú és felépítésű sorozat, vagy csak én nem tudok róla…. Én minden egyes percét imádtam.

Luke - 2014. 06. 01. 01:37

A nano nagyon lehúzta az évadot szerintem is és meglepődtem, hogy a cliff ennek ellenére mégis sikeresen felkeltette az érdeklődésem. Megnéztem volna mit hoznak ki belőle, de nem nagyon fog hiányozni, hisz az évad nagy részénél komoly szenvedés árán vettem csak rá magam, hogy bent hagyjam hetiben.
Kaphatott volna egy rendes lezárást a nanos cliff helyett ha már tudták hogy kasza, amennyi sablont ellőttek ebben a sorozatban még a kómából felébredő Rachel is (érted kóma-sötétség átfedés) kielégítő lezárást nyújtott volna (és a leforgatásához 1 db színészt kellett volna egy néhány perces snittre + statiszta orvosok amiből meg biztos akad néhány elfekvőben az NBC-nél) :D

winnie - 2014. 06. 01. 05:49

“Köszi, most akartam ledarálni a második évadot, ám ha cliff van, nincs dara, ”

épp ez a lényeg, hogy nincs. nem?

csak a 2. évad végére betettek pár percet a 3. évad első részéből. ld. tomorrow people, terra nova és még egy csomó sorozat, amiket szépen lezárnak. és utána belebegtetik a folytatást.

ez szerintem a leghumánusabb. lezárni nem lehet ugye, hiszen a készítők nem tudják, hogy kasza, de nem normál cliffet adnak neki, hanem csak elindítják a folytatás. amit, ahogy eli is írja, nem kötelező megnézni, ha valaki nem akar vergődni. (persze szerintem nagyon érdekes látni, plusz, aki nem tudja, hogy nem kötelező megnézni, az úgyis látja:)

MrKrabs - 2014. 06. 01. 07:48

Ezesetben kivághatták volna a cliffhangert, ha már tudták, hogy nem lesz folytatás.

winnie - 2014. 06. 01. 08:15

akkor meg nem lattuk volna:) az is a resz resze, nem arrol van azo, hogy mindenki megbanja, hogy latta, mas kivancsi ra.

sehrezad - 2014. 06. 01. 08:21

Leírná valaki konkrétan, hogy mi volt a cliff? Akár nagy spoiler jelek közt, vagy nem tudom, de érdekelne :)

Eli - 2014. 06. 01. 08:53

seherezad

Itt az utolsó 4 perc.

SPOILER-SPOILER-SPOILER

https://www.youtube.com/watch?v=vQ0dMTH-9yM

SPOILER-SPOILER-SPOILER

JKJ - 2014. 06. 01. 11:16

Én kaszáltam az első évadban, de úgy látom jó döntés volt. Ez erősen gagyinak tűnik az utolsó 4 perc alapján.

sehrezad - 2014. 06. 01. 12:29

Eli: köszönöm!

dildi - 2014. 06. 01. 12:42

Spoiler! Annak aki esetleg nem látta a második évadot!!!!!
Részemről az első évad egy nagy rakás ..ar volt, de valamiért elkezdtem nézni a másodikat, talán csak az évad végi cliffhanger miatt. Végül is el kezdett bejönni, volt benne pár hú b@zdmeg! húzás szerintem. Jason halála, Monroe “halála”, Conor, én egy kicsit sajnálom, hogy nem látjuk mi sül ki belőle. A nano szál meg szerintem is elég gagyi lett a végére.

aleram - 2014. 06. 01. 14:50

Abszolút egyetértek mindennel ami a posztban le volt írva. Én a hangulatát szerettem. Nagyon egyedi volt ez a “jövőbeli 18. század” és Miles pedig az egyik legjobb sorozatkarakter lett. (Monoe is egyébként, de a második évadra a visszafogott Charlie is jó volt) Egyet sajnálok, hogy nem láthattam a 2 év alatt meghalni Rachel-t. Nála idegesítőbb, hisztisebb, ok nélkül nyavajgó karaktert…

Balee - 2014. 06. 01. 20:35

Ez az évad sokkal jobban indult, mint az előző. Komolyabb lett, majd kb 5-6 rész után dögunalomba süllyedt. Nem értem miért akarnak nagyot markolni, miért akarnak világrengető eseményeket elmesélni, ha nincs rá keret. Egy pilipócsbasznád méretű város volt az egész évad helyszíne, amiről el kellett volna hinnünk, hogy hely de nagyon fontos. Miért? A texasiakat 10 résszel korábban maguk mellé állíthatták volna, de legrosszabb esetben is a merényletkísérlet után azonnal.

Az első évad a maga balgaságaival együtt is kellemes limonádé volt, butuska, de élvezhető akciózással. Ez a naniot szál pedig teljesen felesleges volt szerintem. A rész végén

SPOILKER

pedig miért is kell elhinnem, hogy éppen a sarokba szorított majmok váltanák m,ajd meg a nanitoknak a világot?

SPOILER VÉGE

Posztapoknak fasza kis hangulatos sorozat lehetett volna, évadonként be lehetett volna járni egy-egy “országot” és látni, hogy melyik területen hogy alakult át a társadalmi berendezkedés stb. A jelenlegi irány nem érdekelne a továbbiakban, de a világot szeretem.

winnie - 2014. 06. 02. 05:53

bocs, aláírásos kommentek kiszedve. gondoltam, most nem kapom ki a petíciós linket, mert miért ne legyen, de megint az lett, hogy beírta valaki, hogy van remény, meg mennyi kell, stb.

nem. ez nem így működik. és csak fals reményt kelthet egyesekben, aminek semmi értelme. ha lesz remény, akkor arról lesz hír, de az nem aláírásoktól lesz. és nem csak azért, mert nem sok értelme van egy bukott nbc-s sorozatot máshova áttenni, hanem mert a színészek és írók már szabadok szerződtethetőek.

remény mindig van, persze. soha ne mondd, hogy soha, de az nem aláírások révén fog realizálódni. pár ezer vagy tízezer aláírás nem ér sokat, hiszen tudják, hogy több millióan nézték. az virtuális aláírás, ők nyilván szeretnék, ha folytatnák-

b - 2014. 06. 02. 13:17

hát, hát, örülök is meg nem is, h végelett.

gyakorlatilag 2 sorozatot láttunk és a vége alapján a 3ik évad megint egy új lett volna.

ez a nano rész kb olyan volt mintha a készítők az éved felénél kezdtek volna el gondolkozni, h gyerekek hiányérzetem van, nem feljetettünk el valmait? ó baz az áramszünet tényeg, gyorsan írjuk be valahogy. hát jó szarul sikerült, nem csodálom, h csökkent a nézettség.
enélkül tényleg egy jó posztap polgárháborús történe lett volna

ami szintén irritáló volt ez a igazi usa vs nem igazi usa tanmese, merthogy a büdös hazafiak a módszereikkel NEM lehetnek IGAZI amerikaik, baz… :)

tom a legjobb színész volt benne, hiteles volt amit játszott. utána monro a kedvenc, és miles is elég jól teljesített.
charlie, első évadhoz képest látványosan fejlődött, de azért a színészettől ez még messze volt (kerestem róla képet googlen hátha va van cicis :) aztán nem értettem miért olyan furca az összes képe. majd bevillant, h azért mert mosolyog és látszanak a fogai :)

karit - 2014. 06. 02. 15:34

b: szerintem a nanós rész alap koncepció volt, előre betervezték (hiszen az elején még kérkedtek is vele, hogy az áramszünet okát előre egyeztették fizikusokkal, akik rendben találták, épp csak a Nobel díj maradt el), és ez pont azért szomorú, mert eszerint nem ad hoc előráncigált plot szál volt.

Ehhez képest sikerült procedurális sorozattá degradálni egy újabb remek high concept alapötletet: viszont ‘heti megmentős’ sorozatnak ez igen kevés volt. Kár érte.

b - 2014. 06. 02. 23:08

karit: igen-igen alap szál volt, arra gondoltam, h mennyire el lett hanyagolva 2. évadra … ahogy te is írad. ha jobban ráfekszenek cool kis széria lett volna belőle

djangyu - 2014. 06. 02. 23:28

@winnie: most hogy megnéztem az utolsó 4 percet, tényleg jó döntés volt, hogy nem néztem végig a második évadot, csak felhúztak volna ezzel a félbehagyottsággal… érted, nézek valamit, elkezdem a darát, és a végén ott van ez a cliff, felhúznak, de mégse győzelem, tudom, hogy nincs tovább, az volt az utolsó jelenet… Én szeretem ha egy történetnek van eleje, tárgyalása és vége – itt ez még nem fejeződött be, így a felesleges “mi lett volna ha…” teóriák gyártása helyett inkább befejeztem a 9. résszel, aztán annyi. Így legalább nincs meg, hogy valamit elkezdek, belelendülök, és aztán ahol a part szakad… mert ugye nekem a darában a belelendülés a lényeg, hogy egy nap alatt lenyomom az évadot, pakk-pakk, jönnek az ep-ek, egyiknek vége, jön a másik, és akkor őszig kitart az élmény, várhatom a folytatást.

persze, ha lesz 3. évad mégis, valami übercsoda folytán, akkor igen, lenyomom, de így hogy nincs, ezzel a 4 perccel tökéletesen lezártam a sorozatot.

enyike.

djangyu - 2014. 06. 02. 23:29

@winnie: most hogy megnéztem az utolsó 4 percet, tényleg jó döntés volt, hogy nem néztem végig a második évadot, csak felhúztak volna ezzel a félbehagyottsággal… érted, nézek valamit, elkezdem a darát, és a végén ott van ez a cliff, felhúznak, de mégse győzelem, tudom, hogy nincs tovább, az volt az utolsó jelenet… Én szeretem ha egy történetnek van eleje, tárgyalása és vége – itt ez még nem fejeződött be, így a felesleges “mi lett volna ha…” teóriák gyártása helyett inkább befejeztem a 9. résszel, aztán annyi. Így legalább nincs meg, hogy valamit elkezdek, belelendülök, és aztán ahol a part szakad… mert ugye nekem a darában a belelendülés a lényeg, hogy egy nap alatt lenyomom az évadot, pakk-pakk, jönnek az ep-ek, egyiknek vége, jön a másik, és akkor őszig kitart az élmény, várhatom a folytatást.

persze, ha lesz 3. évad mégis, valami übercsoda folytán, akkor igen, lenyomom, de így hogy nincs, ezzel a 4 perccel tökéletesen lezártam a sorozatot.

ennyike.

kri - 2014. 06. 09. 09:08

Sziasztok! Van ra esely hogy folytatodik a sorozat? Nagyon nagy a csend körülötte Facebookon is. Lehet hogy ez jo jel es folynak a targyalasok a hatterben?

winnie - 2014. 06. 09. 09:20

nincs. azert a csend, mert bejelentettek, hogy vege, es mar senki sem foglalkozik vele.

Dudas Eric - 2015. 09. 29. 00:13

Nem lesz 3.evad ? :(

Klau - 2016. 07. 03. 04:10

Szerinte ez egy jo sorozat es kene rakjanak egy 3 evadot mert szerintem sokan varnak a 3 evadra ezaltal megnovekedne a nezetseg es amasodik evad vege is jol fog kijoni

winnie - 2016. 07. 03. 07:44

klau: nem növekedne meg, mert épp azért lett elkaszálva, mert senki sem nézte, és túl sokan tartották rossznak.

egyébként, mivel már évek óta vége, nem hiszem, hogy bárki is várna rá. kár ilyesmire várni, ami befejeződött, nem folytatódik, az írók és a színészek máshol dolgoznak.

Gábor - 2019. 07. 26. 10:09

winnie: Én várok rá, ennyi bőven elég és kötve hiszem, hogy bárki is szereti a befejezetlenséget, azt, hogy még nem kerek a történet. Egy ember, egyetlen ember miatt is elég lenne folytatni egy sorozatot, végül pedig befejezni. És hogy miért? Mert az élet szakmailag kifejezve gazdaságilag alapvetően nem egy jó befektetés, civilül kifejezve pedig nem pénzből áll az élet, hanem szeretetből. Mindent a szeretet hoz létre, még a “gonoszt” is, ami időben soha nem létezik, térben pedig csak a fejünkben, ahol az örök halál van. A szívünkben pedig az örök élet. A kettő együtt pedig az örök lét. Ennyi. És kit érdekel, hogy ezt amit most írtam, bárki is elolvassa, a lényeg, hogy örökké örvendek, hogy ezt most kiírtam magamból.

winnie - 2019. 07. 26. 10:23

gábor: értem, amit mondasz, de természetesen a várást úgy értem, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy sosem lesz folytatás. természetes, hogy aki nézte, az szeretné, ha lenne, ezt nem vitatom.

de itt ugye az a kulcs, hogy aki elkezd bármilyen sorozatot nézni, az annak tudatában teszi, hogy a sorozatok 90%-a sosem kap befejezést, ez a műfaj velejárója. attól, hogy van olyan, ami befejeződik, nem ez lesz a jellemző.

aki meghozza a döntést, hogy valami nem folytatódik, az is szereti azokat, akiket kirúg, és akiknek nem ad lehetőséget arra, hogy befejezzék a sorozatot. mert tudja, hogy ha másképp tesz, akkor őt fogják kirúgni (és utána kirúgják azokat, akiket ő nem rúgott ki), és akkor a családját nem tudja eltartani, mert ő lesz munkanélküli, és nem hiszem, hogy bárkinek fontosabb lenne egy vagy több ismeretlen, mint a saját vére.

valójában az egésznek természetesen technikai akadálya van, nem tudják összeszedni újra az írókat, színészeket, stábot, a kasza híre előtt pedig lezárást nem tudnak, mert azzal azt mondanák, hogy “gyertek, szüntessétek meg a sorozatot”. plusz nem hiszem, hogy mindenki azzal járna jobban, hogy valami tervezett, oorganikus befejezés helyett (ami 5-7 év múlva jött volna el), kitalálnak valami véletlenszerűt, amire egyébként sosem gondoltak volna, csak azért, hogy legyen valami a végén.

meg egyébként is: hogy lehetne lezárni egy vagy több főszereplő történetét? hacsak nem dobjuk rájuk az atombombát, bármi lezárást is kapnak, az életük menni fog tovább, történni fognak velük dolgok, szóval egy lezárás sem lehet végső lezárás.)

Pere Szilvia - 2021. 09. 18. 16:50

Szeretném látni a 3dik évadot .Hiszen azért kezdtek bele egy filmben mert érdekel.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz