login |

Pilot: Mr. Sloane – írta userguide

2014. 06. 05. 15:32 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Rendhagyó módon akár az értékeléssel is kezdhetnék: nem szerencsés, ha a pilot után az első gondolatom az, hogy Nick Frost nagyon komoly esélyekkel indulhatna egy Matolcsy György-hasonmásversenyen. A második pedig az, hogy Olivia Colman színésznői képességei előtt kalapot emelek, de szeretni sose fogom. Szerencsére nem szerepel sokat.

Robert B. Weide sorozatát romantikus komédiaként sorolták be, ami nagyjából helytálló is, bár a félig-meddig romantikus, keserédes történet talán pontosabb lenne. Weide elsősorban a Curb Your Enthusiasmról ismert, érdekes, hogy amerikai létére az első teljesen saját projektjét Angliába vitte (ahogy Kushell is a Way To Gót), a Sky Atlantic csatornára.

Durva felütéssel indítunk (pár hónapja az Uncle ugyanígy kezdett, a főszereplő ott is mackós alkatú, ráadásul a keresztneve is Nick), majd lassan kiderül az alaptörténet. Főhősünket, Mr. Sloane-t kirúgták (ráadásul a helyét épp a pártfogoltja vette át), nincs állása, a felesége otthagyta, élete mélypontján van, amikor helyettesítő matektanár lesz egy iskolában és megismerkedik egy nála jóval fiatalabb, amerikai lánnyal. Minden adott egy jó komédiához.

Lássuk a pozitívumokat! A szereplőgárda kitűnő. Weide azt nyilatkozta, kifejezetten Frostra írta a sorozatot, ami vagy igaz, vagy nem, de tény, hogy Frostot az isten is erre a szerepre teremtette, pazarul játszik. Olivia Colman a volt feleség, azonban az előzetes várakozásokkal szemben inkább mellékszereplő, hiszen csak a flashbackekben, álmokban kerül elő. Simon Pegg igazoltan hiányzik, helyette Peter Serafinowicz-cal (Spaced, Shaun of the Dead) kell beérnünk.

A fiatal amerikai lányt a fantasztikus nevű Ophelia Lovibond (W1A) alakítja, és kiválóan hozza a Bond-lány szerepét. Bizony, Bond-lányét, hiszen a sorozat 1969-ben játszódik (a Sky be is pakolta a Mad Men elé). A ruhák, díszletek jól sikerültek, nagy dolgokra a tévés költségvetés miatt nem kell gondolni, de amit látunk, az korrekt. Nagyon örültem Guy Siner (Halló, halló, Gruber hadnagy) feltűnésének is.

És akkor a nem annyira pozitívumok. Lassú. Nagyon lassú a krzdés, a pilot kapásból 40 perces (a többi rész már csak 20), ami az angoloknál létező műfaj (comedy drama), de aki vígjátékot vár, az csalódni fog. Elviselhetetlenül unalmasnak azért nem mondanám, azonban tavaly a nagyon hasonló műfajban utazó The Mimic kisebb terjedelemben (sokkal) többet mondott.

A poénok közt vannak rendkívül ötletesek (a második rész keretbe zárásáért nagy piros pont jár), de sok olyan is, amivel már nem merészkednék ki emberek elé. A pilot után még bíztam benne, hogy a szellentős jelenet csak valami félrecsúszás, de nem, a második részben még rá is dobtak egy nagy lapáttal. A folytatásban egyébként a testnedvek mellett már egyértelműen a kínos humor dominált (a Curb után persze ez nem csoda).

Valahogy az arányok nem stimmelnek a Mr. Sloane-ban, a komédiát nyilván már maga a kezdés kizárja, dramedynek viszont a történet vékony, meg egyébként se attól lesz a drámából dramedy, hogy a főhős nem tudja lehúzni a vécét. Két rész után nem áll össze a dolog, a jó színészek, a jó hangulat ellenére az ember kellemetlen szájízzel áll fel.

Jóindulattal 6/10 eddig, hátha történik valami csoda a maradék négy részben.

2 hozzászólás Ne habozz!

pytta - 2014. 06. 05. 16:44

Hm… elég felemás.
Ha imádtam a Mad Ment és a Curb Your Enthusiasm-öt is, akkor szeretni fogom? :)
Majd egy rész esélyt lehet, hogy adok neki.

csdavid - 2014. 06. 05. 20:24

Nick Frost miatt biztosan belenézek, aztán ki tudja, lehet még is tetszenek a szellentős poénok. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz