login |

The Mentalist: vége a 6. évadnak – írta D.W.

2014. 06. 05. 18:44 - Írta: vendegblogger

44 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

Immár a hatodik évad fejeződött be idén a The Mentalist-ből, és talán a sorozat mitológiájának szempontjából a legfontosabb is. Naná, hisz idén végre pontot tettünk a Red John-szál végére, így utat engedve a sorozat kvázi rebootjának, ami igen jót tett a történetnek.

Emellett pedig az utolsó részben történt valami, amire a rajongók egy része, már hosszú ideje várt, és ami a jövőt elnézve ismét érdekes változást hozhat a karakterek dinamikájában. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Az évad utolsó negyedét az „Elmegy-e Lisbon Washingtonba Oberynnel, izé, Pike-kal?”-vonalra húzták fel, valamint kaptunk még egy 2 részes minisztorit mexikói szervkereskedőkkel, meg Titus Welliverrel, ami az évad jobb ügyei közé tartozott.

A mostani szezonban is volt sok-sok sablon eset sajnos, aminek megoldására bárki rájöhetett rögtön, aki látott már két Columbo/Kojak/random krimisorozat részt életében. De szerencsére azért jobban sikerült ügyek akadtak, de aki még mindig itt van és nézi a sorozatot, az már megszokhatta a minőség ingadozását.

Ami teljesen jól működött az évadban, az maga Jane karaktere volt. Nagyon kellett már neki, hogy visszatérjen a könnyedebb sármos bájgúnár figurához, a Red John-féle sötét pesszimizmus sokat elvett a karakter élvezhetőségéből. Simon Baker pedig láthatóan sziporkázott ebben a felszabadultságban.

Az új karakterek közül kiemelném a Rockmond Dunbar által játszott Abbotot, aki az évad végére szerencsére vesztett irányítási vágyaiból, és jó látni, ahogy ő is részese lett Jane trükkjeinek. Az utolsó részben pedig megtörtént, aminek meg kellett: Jane és Lisbon végre szerelmet vallott egymásnak, jövőre jöhetnek a Castle-féle romantikus civódások munka közben.

Sajnos a sorozat írói, ebben az egymásra találásban elég középszerűen jártak el, (írók, most tényleg? repülőgépes-futós-szerelemvallós?) Két kilométerről látható csavarokkal, és néhány blőd megoldással, de innen legalább szintet léphetünk, és mivel a CBS úgy döntött, kell nekik a 7. évad, egy szép (akár sorozatzárónak is alkalmas) kép helyett, a stábnak többet kell kihoznia ebből az új szerelemből.

Összességében azért kijelenthető, hogy a The Mentalist hozza azt a szintet, amit eddig megszokhattunk. Rosszabb nem lett az évad, az idei reboot pedig alapvetően jót is tett, így optimistán kiosztok 7 pontot a látottak, és kíváncsian tekintek a jövőbe. De persze az lenne a legszebb, ha a készítők kicsit összekapnák magukat és okosabb ügyeket írnának; a Lisbon – Jane-kapcsolatot pedig valóban normálisan kezelnék.

Addig se rohanjatok Cho elől, még mindig nem éri meg.

44 hozzászólás Ne habozz!

Benjy - 2014. 06. 05. 18:57

RJ megoldásán kívül nem okozott csalódást az évad, ugyanazzal a rutinnal jártak el mint eddig, sablon ügyek, kilométerekről látható csavarok, tenyérbemászó Jane… Szóval részemről 5,5/10 az évad, a finálé 6/10 minden blődsége és kiszámíthatósága ellenére. Még úgy is, hogy baromira nem örülök hogy Jane és Lisbon összejött, szóval a 7. évad premierje lehet akár az utolsó Mentalist epizód részemről.

Robb20 - 2014. 06. 05. 18:58

Amióta letudták Red John-t, imádom, hatalmas feel good sorozat lett, főleg, hogy a főnök is partner minden állatságban :D A zárókép viszont tökéletes lezárás, ezután – bármennyire is megszerettem – feleslegesnek érzem a folytatást :/

MargieM - 2014. 06. 05. 19:16

Nem a repülőgépes-futós része volt igazán szomorú a dolognak, hanem ahogy Chot próbálták elhelyezni a dologban. Értem én, hogy viccesnek szánták a nem értését, de inkább olyan lett, mintha az egyik legintelligensebb karakter értelmileg visszazuhant volna egy kiscsoportos óvodás szintjére.

Pocok - 2014. 06. 05. 19:24

Bizony jót tett neki. A mexikói eset nem három részes volt?

orla - 2014. 06. 05. 20:25

u helyett o-val, na

malteros - 2014. 06. 05. 20:42

Stabilan hozza a 9-10 milliós néző számot és szerintem a 7. évadtól függ, hogy lesz e még folytatás. Mondjuk, ha CBS kaszálná a 7. évad után,az sem biztos, hogy a Mentalista végét jelentené, mert tudtommal egy másik rivális csatorna szívesen megvenné a jogait. A 6. évad fináléjához hozzászólva nekem konkrétan az tetszett a amikor a szerető vallomásából, Jane ráismer önmagára és arra, hogy óriásit hibázna, ha a felesége után Lisbon-t is elveszítené.

sedi - 2014. 06. 05. 21:45

Nem tudok nem elfogult lenni, engem a The mentalist tett sorozatfüggővé. Hát, mindenkinek van egy első…:-) Úgyhogy az igazság az, hogy kis túlzással akármi is fog történni, akárhány rész is lesz még (remélem, nem csak 13), én biztos, hogy nézni fogom.
Úgy gondolom, hogy a Red John ügyet nem most a 6. évadban rontották el. Szerintem az igazi gond az volt, hogy a sorozat megtervezésekor tudniuk kellett volna, hogy ki RJ. Nem feltétlenül volt probléma, hogy 6 évadot kellett várni arra, hogy Jane végül bosszút álljon, még az sem, hogy végül ki lett RJ, hanem az hogy gyakorlatilag az évad elején döntötte el Heller bácsi, hogy na jó, akkor legyen Ő… így persze, hogy lyukak maradtak a sztorin.
Mint kezdő junkie annyit azért muszáj megjegyeznem, hogy higgyétek el, az átlag nézők (köztük én is) nem szokták tudni 2 perc után, hogy ki lesz a gyilkos :-) Pár ismerősöm,akik a Tv-ben nézik, most is halálosan izgulnak, hogy vajon ki lesz RJ…
Nekem a mentalist azonban nem elsősorban RJ-ről, a nyomozásokról szól, hanem Patrick Jane életéről, jellemalakulásáról, -fejlődéséről. Ez az, ami engem igazán megfogott a sorozatban, mert az írók részéről is jól átgondolt, realisztikusan felépített a karakter, és Simon Baker is lubickol, és számomra nagyon hiteles élete szerepében (ha jól tudom, megközelítőleg sem volt még ennyire sikeres más filmekben, sorozatokban). Nekem bejött a reboot is. Kellett a két év, és valahogy tényleg nem lett volna könnyen emészthető, ha minden ott folytatódik a CBI-nál, ahogy volt. Az FBI-os dolog jól lett felépítve, szerintem az új szereplőkkel sincs gond, de hát a sorozat előtte is, utána is Janeről és Lisbonról szólt, szól. Azokkal akik nem látták, látják köztük a kémiát, nem tudok egyetérteni, hiszen már az 1. évad 1. részében is megvoltak köztük a jelek, pillantások stb. És teljesen jó, hogy az RJ ügy lezárásáig nem volt köztük a plátói szerelmen, mély barátságon, bajtársiasságon kívül több. És az is teljesen jó, hogy RJ halála után kibontották, és rendezték ezt a szálat is. Végül így szinte teljesen elégedett voltam az évadzáróval is, bár az előzetes láttán én is felháborodtam a rom. filmekben már ezerszer látott rep.gépes klisén, de végül annyira átjött, és a karakterekhez illett szerintem minden mondat, nézés, mozdulat, hogy nekem végül nem volt zavaró. Jó volt, hogy Jane a hódítást is csak átverés keretében gondolja megoldani, hogy 138 rész utáni első “akciójelenetében” majdnem bokáját törte, hogy a részletek még a repülőn sem vesztek el számára (that woman 0n 12B…i love her), hogy a sorozatban először végre teljesen, kendőzetlenül őszinte volt az érzéseivel kapcsolatban, és hogy a csók jelenetben -amikor már nem volt vészhelyzet- már csak poénkodva tudott az lenni…Tényleg csak Choból volt felesleges nyomozóhoz méltatlan hülyét csinálni. (még ha értem is a szándékot). Sokan írtátok, írjátok, hogy ezután már nincs puskapor, én nem így érzem, igenis érdekel a hogyan tovább (én nem nézem a sokak által rossz példaként emlegetett bones-t, castle-t), aminek kifejezetten örülök, hogy lesz és remélem, hogy jó lesz :-) bocs, h hosszú voltam. :-)

dante - 2014. 06. 05. 22:49

kb. mindent elmondtak már előttem, de azért leírom:
-red john téren többre/másra vártam, de ezt el kell engedni, legalább vége van.
-a reboot nagyon jót tett a sorozatnak.
-örülök a jane/lisbon dolognak, az utolsó rész utolsó pár percét elég sokszor visszapörgettem azóta.

Bullseye - 2014. 06. 06. 00:43

Izé, az FBI nem csak azért adott kegyelmet Janenek, mert beígérte a listát. Ez mintha elfelejtődött volna.

roland - 2014. 06. 06. 00:49

Most komolyan?pfuu ultra gáz hogy össze hozták őket. Nagyon kiszámíthato :(

winnie - 2014. 06. 06. 05:08

“Stabilan hozza a 9-10 milliós néző számot és szerintem a 7. évadtól függ”

és ezért lett az idei csak 13 részes szezon. mert az nem sok. a cbs 10-11M-s sorozatokat kaszált mostanság. a 18-49 számít, nem az össznéző.

sedi - 2014. 06. 06. 09:52

Bullseye! Rosszul emlékszel, az FBI RJ megölése miatt járó börtönbüntetés helyett ajánlott neki munkát (ha jól emlékszem 5 évet kell az FBI-nál töltenie), az egyébként meg nem fejtett listát Jane azért vette elő, h a saját feltételei szerint dolgozhasson (Lisbonnak állás, kanapé stb…)
Roland! Az miért baj, hogy kiszámítható? :-)

sedi - 2014. 06. 06. 10:00

Kedves Winnie! Mivel én ezekhez a dolgokhoz nagyon nem értek, kérdeznék, ha nem baj…
Mennyiben függ egy sorozat nézőszáma a naptól és napszaktól, órától?
A sorozatok külföldi értékesítése kinek a haszna? Mondjuk a mentalist esetében a CBS-é vagy a WB-é?
Amúgy eszméletlenül profi ez a oldal… rászoktam, h minden nap látogassam… :-)

ayren - 2014. 06. 06. 11:55

Nos, én kicsit máshogy látom a 6. évadot, mint a posztoló. Megírtam már máshol, többször, úgyhogy aki látta, ugorjon nyugodtan.
Szerintem kifejezetten nagy űrt hagyott maga után a mondhatni sorozattörténeti szempontból is katasztrofális módon kiiktatott Red John. Egyrészt szükség volt rá, hogy valami átívelő szál összefogja a heti epizódokat, másrészt ahhoz is kellett, hogy megmutassa Jane mélyebb, sebzettebb oldalát a “bájgúnárkodáson” kívül. Én is szeretem a könnyedebb, lazább epizódokat (lásd Violets), de leginkább azt, ha a sorozategészt tekintve valamiféle egyensúlyt alkotnak a komorabb és a derűsebb, humorosabb epizódok. Ez az arány felborulni látszik.
Megírtam már azt is, hogy akartam is, meg nem is, hogy Jane és Lisbon összejöjjön, de ennek a módja nem igazán volt ínyemre való: lásd romkomos ötlettelen jelenetek, műcsókos zárókép, egyebek. Ezenkívül erős kételyeim vannak, hogy pusztán ez a románc elviszi-e a jövőben a sorozatot. (Merthogy más nem maradt benne, a heti esetek unalmasak.) Bár közel se szerettem annyira a Bones-t vagy a Castle-t, mint A mentalistát, azokat is dobtam valamikor azután, hogy összeboronálták a szereplőket – szóval nem jó ómen a jövőre nézve.
Itt tökéletesen érthető volt, miért hozták össze őket(sorozatfinálénak gondolták), kellett is, de igazából én annak örültem volna, ha egy eredetibb, jobban megírt zárórésszel véget is ér a széria.
Ahogy – bár nyilván már csak kíváncsiságból is bele fogok nézni az új évadba – nekem valószínűleg véget is ért.

TiTuS - 2014. 06. 06. 12:05

Red John tartotta össze ezt a sorozatot és emelte ki a középszerből. Ennyi rész után már hiába zseniális Simon Baker ez önmagában már nem elég ahhoz hogy fenntartsa az érdeklődésem.
Nagy kár a sorozatért mert nagyon szerettem de ezzel a bugyuta RJ lezárással és újrakezdéssel csak azt érték el hogy csak csalódásként tudok tekinteni a szériára.

malteros - 2014. 06. 06. 12:06

Ja arra en is kivi lennek hogy miert fontosabb a korosztaly mint az osszes nezoszam?

7

human - 2014. 06. 06. 13:13

a korosztály kérdésre könnyű a válasz: mert a reklámozókat csak a 18-49 érdekli, ők költenek pénzt, nekik készülnek a reklámok, így közvetve a sorozatok is.

ayren - 2014. 06. 06. 13:57

Akkor milyen jó lesz 50-től fölfelé! Nem költök semmire, tök jól kijövök a fizuból végre. :)

malteros - 2014. 06. 06. 14:19

Magyarul mondvan a 7.evadnak atlagban 12-14 millio nezot kellene hoznia ahhoz hogy egyaltalan szoba jojjon a8. Evad

sedi - 2014. 06. 06. 14:41

Ayren! :-D
Azért furcsa ez, mert pl. a most 10. évadra is simán berendelt Criminal Minds sem hozott semmiben sem jobb számokat. Tudom, hogy az a CBS saját sorija, de pl. pont a nézettség alakulása miatt kérdeztem,h vajon mennyit számít az adás napja, és időpontja? mert azt a mentalistánál is folyton változtatták…

ayren - 2014. 06. 06. 14:53

sedi
A műsorpolitikához nem értek, szóval gőzöm sincs, de az biztos, hogy egy jól/rosszul megválasztott időponttal ki lehet nyírni egy sorozatot, vagy netán emelni a nézettségét. Talán egy jól bejáratott, állandó nézőkörrel rendelkező sorozatnál, mint A mentalistánál ennek kisebb a jelentősége, mert a nézők úgyis követik az új időpontba?
Nem tudom.

malteros - 2014. 06. 06. 17:27

Az új évadot el lehetett volna indítani a Jane által összeírt listával. Ha jól tudom összekamuzta a neveket. Bár, ha véletlenül igaziak lennének…
Az FBI-as szállal egyedül az a gondom, hogy kb ugyanolyan ügyeket oldanak meg, mint anno a CBI-nál.
Egy rivális mentalista ellenfélnek, bár Red John is valami hasonló volt.
A másik az FBI-os csaj. A 6. évad elejéhez képest nagyon rideg karakterűvé tették. Pedig lehetett volna Lisbon riválisa is akár.
Visszatérve a sorozat hátterére. Simon Baker élete szerepét kapta meg a Mentalistával. Nagyon él benne, és mivel producerként is közre működik, gondolom neki sem mindegy, hogy meddig profitálhat belőle.

sedi - 2014. 06. 06. 19:20

Szerintem a készítőknek nem lenne érdemes elkezdeni saját magukkal versenyezni, RJ-nél “jobb”, durvább, vagy akárcsak őt megközelítő kategóriájú ellenfelet úgysem tudnak kitalálni Jane-nek…az meg talán hihetetlen, sőt hiteltelenül durva lenne, ha mondjuk megöletnék valakivel Lisbont, hogy újra személyes jellegű lehessen a nyomozás… félek tőle, hogy a jó öreg elrablásos sztori így sem hagyják majd ki…
Egyébként pont ez az, ami Jane és Lisbon között az állandó trükközésen kívül a legnagyobb konfliktust generálhatja: mármint hogy hagyja-e mostantól Jane, hogy élete második szerelme a munkájuk révén folyamatosan életveszélyes helyzetbe sodorja magát…
Ayren! Ahogy írtad, biztos már kifejtetted valahol, de én arról valahol lemaradtam a klisék használatán kívül mi az pontosan, ami nem tetszett Neked? A műcsókot úgy érted, h színpadi, vagy érzelemmentes?

malteros - 2014. 06. 06. 20:10

jane eddig is lisbont engedte elore….

ayren - 2014. 06. 06. 20:21

sedi
Itt tárgyaltuk ki a finálét (én máj. 20-22. közt többször is):

http://www.sorozatjunkie.hu/2013/10/01/the-mentalist-kezdett-a-6-evad-irta-lacrosse/#comments

Általában az van egy sorozatnál, hogy amíg nincs poszt a záróepizódról, az évad első részéről szóló poszt alá mennek év közben a kommentek.

Nem tudom, tudod-e (írtad, hogy új vagy itt), hogy jobb oldalt ha nem találod a sorozatodat, a lista tetején rá kell menni a többi sorozat kibeszélőjére, és ott megkeresni. A mentalista is ott van, amit idelinkeltem.

ayren - 2014. 06. 06. 20:55

malteros
Ja, bár akkor még nem a csaja volt, csak a “testvére”. De hát ilyen az önzetlen testvéri szeretet. :)

sedi - 2014. 06. 06. 21:31

Na tessék, kezdők szerencsétlenkedése… pedig én egyre csak vártam, h végre legyen évadzáró kritika, és jól kitárgyaljuk az évadot, a végét, a jövőt… aztán ez már gyakorlatilag lezajlott nélkülem…
Igazából mivel elég sok véleményedet,igényes kritikádat olvastam már, amikkel nagy százalékban egyetértettem, vártam, hogy most mit fogsz mondani… hát ahogy olvasom ez egyszer közel sem azt, amit én…:-) Azért leginkább azt remélem, hogy olyan 7. évadot rittyentenek nekünk, ami esetleg Téged is meggyőz majd, és nem kaszálod. :-)

sedi - 2014. 06. 06. 21:32

Ja és ugye nem gondolod komolyan, hogy valaha is a “testvére” volt, ugye?

ayren - 2014. 06. 06. 21:40

Én nem, de Cho testvérinek gondolta a viszonyukat. :)

sedi - 2014. 06. 06. 22:02

Hát igen, Cho lejáratása volt szerintem magasan a legrosszabb húzás az évadzáróban. Eddig ő volt a “szinte mindent lát, de keveset mond ki” figura, most meg totális idiótának állítják be…értem én, h az volt a cél, h azoknak is nyújtson valamit a rész, akik ellene voltak a Jane-Lisbon romantikának, (Lehet tehát mondani: tessék Cho is így gondolja…)de ennek érzékeltetéséhez nem kellett volna hülyének beállítani szegényt. Mindig is ő volt szerintem a csapatban, aki a legkevésbé volt elájulva Jane-től, (imádtam pl. amikor Jane visszajött, és nem ölelte meg)így sokkal jobban tetszett volna, ha inkább azt mondja, hogy Jane nem is érdemli meg Lisbont, mert alapvetően éveken keresztül durván kihasználta őt a céljai (bosszúja) beteljesítéséért…

ayren - 2014. 06. 06. 22:15

Csakhogy Cho sose beszélne ennyit. Ő a csapat hallgatag embere.:)

malteros - 2014. 06. 06. 22:36

Cho simán vágta Rigsby meg Van Pelt viszonyát, és mindig keményen oda szúrt! A jane+lisbon kapcsolatnál tényleg béna és értetlen:) Pedig részemről nagy respect lett volna, ha Jane-t kiosztotta volna :)

ayren - 2014. 06. 06. 22:46

Szerintem az volt a leosztás, hogy Abbott az, aki már régóta vágja a dolgot, Cho meg Nemtudomka szerepét kapta, kissé karakteridegen módon. Gőzöm sincs, miért.

malteros - 2014. 06. 06. 22:54

Ok! de olyan lezárást nem akarok, mint a Houseban :) Jane a kis Citroenjevel belehajt Lisbon házába..

ayren - 2014. 06. 06. 22:58

Mivel a Citroennek annyi, csak a lakókocsijával tehetné.:)

malteros - 2014. 06. 06. 23:45

A Supernatural a példa, ott is párszor összetörték a kocsit:) De az fáj, hogy szinkronosan megnéztem 1-5 ig az évadokat, és abból érdekes módon az első két szezonra jobban emlékeztem, mint a mostaniakra.

ha Simon Baker tovább akarja vinni ezt a szériát, akkor bizony fel van adva a lecke

yd - 2014. 06. 11. 14:51

Én még nem tartok a végénél, de lenne egy kérdésem RJ hogyan derítette ki h mi volt Jane listája?

Manotevebaba - 2014. 06. 20. 16:27

Nekem tetszett az évadzáró, Chou és Abbot is. :)

A cikkhez:
„Elmegy-e Lisbon Washingtonba Oberynnel?”
Amíg nem olvastam, hogy „izé, Pike-kal”, addig fel se tűnt a turpisság… :D

Markó Dániel - 2014. 06. 20. 20:06

Hol tudom megnézni a 6.évadot?
Csak a hetedik részig láttam, a TV-ben meg nem adják.

Cross - 2014. 08. 09. 23:18

Talán volt néhány olyan dolog az évadzáróban, amit másképp csinálhattak volna, lehet, hogy kicsit eltoltak, de nekem összességében az egész évadzáró epizód tetszett, főleg a vége. Valahogy jót éreztem miután vége lett, hogy Jane és Lisbon végre bevallották egymásnak a szerelmüket, nekem teljesen megfelelt a repülős megoldás, ha nem is olyan különleges, de azért mindenképp megállja a helyét. Szép jelenet volt.
A Mentalistát én azok után is tovább fogom nézni, hogy a Red John szál le lett zárva, talán kicsit gyengébben, mint vártuk. Volt, aki már írta, hogy nem a nyomozások miatt nézte leginkább a sorozatot, hanem Jane, Lisbon, a szereplők élete, a személyiségük alakulása miatt, én is inkább emiatt. A kezdetektől megfog ez a sorozat, Jane karaktere és a társai. Engem nem érdekel hogy a “legfőbb ügy” Red John már nincs, ez az FBI-os rész ahogy bejött nekem már megtetszett, és kiváncsian várom, hogy hogyan fog folytatódni a történet. Igenis vannak még benne lehetőségek. Lehet, hogy nem annyi embernek fog már tetszeni, viszont nekem és azért még jópár nézőnek biztosan.
Remélem még sokáig lesz Mentalista :)

winstonsmith - 2014. 08. 21. 19:28

Üdv!
A 6. éved számomra egyszerre volt zseniális kellemes és kellemetlen csalódás.
Abban a hitben voltam, hogy Raymond Haffner RJ, és nagyon fájt, hogy nem trafáltam bele. Így izgalmas volt az aha élmény, hogy Ő, Thomas McAllister seriff legyen ezen agyafúrt bűntényeknek a kiagyalója… Zseniális! Az utána következő két rész kellemetlen csalódás volt, így abba is hagytam majd egy hónapra Jane történetét (mert bizony ez az Ő története!), mégis furdalt a kíváncsiság, mert megszerettem ezt az arrogáns cinikus akarnokot, és szerettem volna, ha révbe ér. És révbe ért. Az FBI-nál is és remélem, a magánéletben is. Várom, hogy mit hoznak ki ebből!

Zora - 2014. 10. 23. 17:50

Hm. Érdekes, abban a hiszemben voltam, hogy úgy 1-2 hete ennél a posztnál kérdeztem rá arra, vajon mikor jön a 7. évad… De most sehol nem találom a hozzászólásomat…
Akkor még egyszer: tudja valaki, mikor kezdődik a 7. évad?
(Ha a kérdésem át lett téve máshova, akkor ideírnátok, légyszi? Köszi.)

Zora - 2014. 11. 13. 16:46

Na, talán megvan a válasz, a 7×01 november 30-án kezdődik.

Bibicke - 2015. 07. 17. 13:47

Valaki meg tudná mondani milyen zene szól a háttérben amikor Lisbon és Pike romantikázik. Konkrétan a 6x18ban és 6x20ban. Fontos lenne…orok halam!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz