login |

Revenge: vége a 3. évadnak – írta oriole

2014. 06. 08. 20:50 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

A közepesre sikerült 2. évad után felmerült a kérdés, hogy a sorozat meg tud-e még újulni, képes-e a fejlődésre vagy beleragad az időhúzás posványába. Az új showrunner vezetésével a Revenge bebizonyította, hogy a lejtőről is van visszaút, és így kaptunk egy, ha nem is hibátlan, de egész kellemes és izgalmas 3. évadot.

A szezon kissé döcögősen indult, de ahogy közeledtünk az esküvőhöz egyre nőtt a feszültség, és a nagy jelenet után sem ült le a történet, ahogy azt az elmúlt két évadban tette. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Emily lelövése átrendezte egy kissé az erőviszonyokat, és előkészítette a terepet az izgalmas végjátékhoz. Az évad második részében is voltak gyengébb húzások, szappanos időkitöltések, de összességében remek szórakozásnak bizonyultak a látottak.

A karaktereket olykor elég sután kezelték, főleg a pár részre behozott mellékszereplők (Jack anyu, Nico és társaik) hirtelen eltüntetése volt feltűnő, Charlotte-tal pedig már harmadik éve nem tudnak mit kezdeni az írók, ő továbbra is inkább csak eszköz a többi játékos kezében. Kár, mert az Emilyvel közös jelenetei jól szoktak sikerülni. Az ambiciózus Margaux-ból is sikerült egy manipulálható, gyenge figurát csinálni, de az öccse talán okozhat még meglepetéseket.

Jack egy leheletnyivel érdekesebb lett idén, de még mindig unalmas, Charlotte-tal való kapcsolata, a börtön veszélye talán felrázza egy kicsit, bár eddig sem élt a lehetőségekkel. Viszont most már egyenes az útja Emilyhez. Nolan-nek összességében jót tett, hogy visszaköltözött Emily mellé, de a Patrick-kel való kapcsolata őt is lehúzta.

Danielt viszont végre jó irányba vitték el azzal, hogy kiszedték a szerelmi négyszögből, és oldalt választott. Még akkor is jó döntés volt, ha elég hirtelen és szélsőséges volt a váltás. Az más kérdés, hogy az új szerepkörrel, hogy birkózik meg a színész, de elég gyorsan sikerült megutáltatnia magát velem.

Emily pedig zseniális volt ebben az évadban. Láthattuk a bosszú és a megbocsátás között hezitáló Emilyt, a megtört, reményvesztett, bizonytalan Emilyt, a magát a semmiből újraépítő Emilyt, és a pszichopatába áthajló Emilyt. Vancamp is remekelt, bár én mindig bírtam őt is, és a karakterét is.

Szokás szerint a finálé és az azt megelőző két rész volt az évad fénypontja. Pascal durva halála elindított egy olyan lavinát, ami végül maga alá gyűrt mindenkit. Pascal kapcsolata Victoriával ugyan kissé hiteltelen volt, de végülis ez volt a katalizátor, amely kihozta Victoriából az igazi szörnyeteget. A szemet szemért elv alapján Emilynek is el kellett vesztenie a szerelmét.

Nem is a karakter halála volt igazán meglepő, hanem a kivitelezése. Az írók lehet éppen egy Hannibal dara után voltak, amikor kiírták a szereplőt. Pont akkor, amikor Emily szervezkedése sikert ért el, igaz ehhez az is kellett, hogy kissé megnyomorítsa a húgát. Az évad 2. legjobb jelenete egyébként Charlotte fogva tartása, majd Conrad vallomása volt. Innentől már egyenes út vezetett szegény Conradnak a Prison Break fegyőréhez és a múlt egyik árnyához. Ez a fordulat elég sokat levont az egyébként zseniális fináléból, és sajnos baljós előszele lett a 4.évadnak.

A tetőpont egyértelműen a fájdalomtól elvakult Emily és Victoria végső párharca volt. Emily bebizonyította, hogy legsötétebb pillanataiban sem képes ölni, vagy csak súlyosabb büntetést akart a halálnál – így sokkal elegánsabb volt, és jelképes is. Victoria csak azt kapta vissza, amit Emily anyjának adott. A két színésznő elképesztő volt, a zárójelenet sorozatfinálénak is pazar lett volna.

Szó, mi szó, elég nehéz helyzetbe hozták magukat az írók. Lehet, hogy kaszára készültek? A sorozat két ikonikus karaktere közül az egyik halottnak tűnik, a másikat meg elzárták.

A Revenge-nek mondjuk van rutinja a halottak visszahozásában (lassan lekörözi a Les Revenants-t is), vagy DC veszi át Conrad helyét? Majd meglátjuk. Számomra ez az évad még az elsőt is túlszárnyalta, ha pontozni kell 8/10-es lett a szezon, az utolsó részek pedig simán megkapják a 9/10-et.

16 hozzászólás Ne habozz!

Rubber Duck - 2014. 06. 08. 21:13

Egyetértek, a végére szépen felpörgették a történéseket, de az utolsó jelenet nagyon nem kellett volna. Ilyenkor nem szoktak valami olyat csinálni, hogy készítenek 1-2 befejezés-variációt és a sorozat jövője fényében azt adják le, amelyik megfelelő?

winnie - 2014. 06. 08. 21:16

altalaban eroforras-pazarlas lenne. elofordult mar, talan tobbszor is, csak nem tudunk rola, de szerintem nem jellemzo. foleg, mert a keszitoknek az is celja, hogy “zsaroljak” a csatornat a cliffel, es ne adjanak eselyt a lezarasra, hogy nehogy nyugodt szivvel kaszaljak oket.

S84 - 2014. 06. 08. 21:18

Én az évadzáró előtti részt mondanám a legjobbnak, a tavalyi zárás sokkal jobban tetszett, bár az is igaz, hogy az dupla részes volt itt pedig pár dolog eléggé összecsapottnak tűnt.
Nem bánnám, ha végre lezárnák a sorozatot mert egy 5. évadot kétlem, hogy megélne.

mse - 2014. 06. 08. 22:06

Nagyban egyetértek, de nálam sokkal többet lehúzott David Clarke visszahozása. Ettől teljesen elértéktelenedik Emily hadjárata az előző 3 évadban. Egyrészt örülök, hogy így nekifeszültek a bosszú véglegesítésének, mert ezt talán nem is kellett tovább húzni, és most még tudott ütni, másrészt azonban nem tudom, hogy hogy tudnám bárhogy is megkedvelni ezt a vélhető új irányt.

Charlotte egy annyira kihagyott ziccer különben, hogy hihetetlen. Ott volt az írók kezében minden, hogy megismertessék vele Emily kilétét (kezdve az amnéziás Emily kórházi jelenetével anno), és ezzel simán fel tudtak volna hozni egy új konfliktust, ami a karaktert is értelmessé tehette volna.

Az átgondolatlan ki-becincált szálak pedig sajnos még mindig ott vannak. Jack anyucikája ilyen szempontból abszolút díjnyertes. Annyira random volt az, meg úgy általában minden, amit azzal a karakterrel csináltak, hogy az hihetetlen. Majd aztán jött a szokásos, hopp, ez nem jött össze, akkor ezt most el is tüntetjük húzás.

Szóval bár lényegében tényleg egyezek, a pontozással nem tudok egyezni, mivel sajnos nálam máshogy mérlegelődtek ezek a faktorok.

Roland - 2014. 06. 08. 22:30

Volt ey par resz ami szinte kassza szintre sodorta ott az elejen de igy az evad masodik fele foleg a vege nagyon jo lett ,varom a masodik evadot:) Conrad meghalt hat erdekes lesz..

Rovar - 2014. 06. 08. 22:44

pörög vagy sem. napestig tudnám nézni a Revenge-t.

LaCRossE - 2014. 06. 08. 23:05

Conrad halála meglepett, de David Clarke visszahozása szerintem hatalmas öngól. Amúgy tetszett a finálé, de ezt nem tudom nem figyelembe venni, így nagyon aggódom a 4. évad alakulása miatt.

S84 - 2014. 06. 09. 00:59

A DC “csavar” után én nem lennék benne biztos, hogy Conrad halott…

Dora - 2014. 06. 09. 15:03

Teljesen eygetértek a kritikával. Izgalmas volt az évad és a finálé is, és David visszahozását már az évad eleje óta sejtettem. Plusz az a záró jelenet…nekem nagyon tetszett.

xyz456 - 2014. 06. 09. 17:09

DC visszahozása miatt egyelőre nem tudok örülni, ellenben az egész évad és főleg az utolsó pár rész nagyon izgalmasra sikeredett. :) kíváncsi vagyok, hogyan folytatják innét.. egyébként szerintem se halt meg Conrad, azért ezt már nem merték volna meglépni.

Rovar - 2014. 06. 09. 20:13

nagyon jó volt a záró jelenet.
madeleine stowe-ból sugárzik az erő, igazi profi.

top 3 kedvenc karaktereim:
1. victoria grayson
2. nolan ross
3. conrad grayson.

helyenként spoiler:

victoria és conrad már-már vetekszenek a dallas Jockey karakterével, a szeretem gyűlölni és nélkülük nem pörög a mókuskerék” miatt a sorozatfináléig semmiképp sem halhat meg egyik sem, de talán még akkor se.

victoria húzása aidennel nagyon durva fordulat, de kellett ez ahhoz, hogy újra utálni kezdje a néző, mert már lassan megkedveltük a királynőt és áldozatként kezeltük az egész helyzetét. most viszont újra….

dc viszont nagyon rossz húzás, annyi kínon ment keresztül már emily, annyi haláleset volt már, ha valóban őt láttuk a fináléban, akkor mivel magyarázza, hogy csak most lépett közbe???

Squazee - 2014. 06. 09. 23:11

Jó volt összességében ez az évad és az utolsó részek…Hát hú!
Én örültem volna ha itt lett volna vége, kasza, ennyi és egy rossz szavam nem lett volna. De még egy évad komolya aggodalomra ad okot, attól tartok huszonvalahány rész túl sok.

Paleee - 2014. 07. 02. 20:19

Nekem sokkal jobban tetszett ez az évadzáró, mint az előző. Itt aztán tényleg volt minden (spoiler), és DC visszahozásával rengeteg lehetőséget nyitottak meg az írók. Egyébként Conrad szerintem meghalt, ott feküdt kivérezve, merev tekintettel, ebből nem hinném, hogy ki lehetne élve hozni, pláne, hogy maga DC ölte meg.

Az pedig, hogy Mathist kiírták, jó esély arra, hogy a két megtört, szerelmét vesztett szív (Emily & Jack) egymásra találjon.

Viszont (gondolom a következő évadra tartogatva) Daniellel nem csináltak semmi érdemlegeset, mármint Emily nem nagyon állt közvetlen bosszút rajta, amiért lelőtte.

Összességében én azt hiszem, izgalmas lesz a 4. évad is, csak ne vegyék túl sokszor barátokköztösre.

Winry Rockbell - 2014. 07. 05. 17:13

Ezt a sorozatot hétről hétre szoktam követni,de most úgy jött ki,hogy az utolsó 6 rész összegyűlt. Mert nem is tudott úgy lekötni,mint vártam meg nem is volt rá időm.
Így ma daráltam le az utolsó 6 részt és nekem nagyon bejött! Ezek az utolsó részek olyan hangulatosak voltak,mint az első évad vége ,sőt jobb is mert Emily célba ért. Viszont egyetértek az utolsó előtti rész jobban sikerült,mint az utolsó (igaz a záró jelent nekem nagyon tetszett, sose bírtam Victoriát)DC visszahozása nekem is kicsit kétséges,hogy kellett volna e,de remélem ,hogy valami jót hoznak majd ki belőle.

Raisen - 2014. 08. 15. 15:52

Ezzel az évaddal biztossá is vált, hogy a saját listámon helye van a top5 sorozatban (5.hely). Csatlakozom én is az egyik korábbi kommenthez, simán tudnám napestig nézni – mivel így is egyben daráltam le, nem heti 1 részenként néztem.
csak néha volt unalmas az egyre több romantikus szál miatt, de ezekből később visszavettek és jött az utolsó pár részes dara, ahol sokmindenki pórul járt…

Réta - 2020. 04. 26. 16:38

DC visszahozása szerintem borzalmas húzás és így Emily/Amanda egész bosszúja értelmét veszítette. Ha élt és virult, miért nem kereste meg korábban Amandát, legalább akkor, amikor kiengedték a javítóból? Én nem tudnék neki ezért megbocsátani, de persze biztos lesz rá magyarázat. Amandát nem tudom megérteni, miért nem küldte börtönbe Danielt, hiszen azzal bosszút állhatott volna a Graysonokon, hiszen elvette volna a trónörököst és bemocskolta volna a nevüket. Persze már olyan sok mindent megúsztak, hogy talán ebből is kimosták volna, de engem nagyon idegesített, hogy miután lelőtte a feleségét, még neki állt feljebb és semmi következménye nem lett a gyilkossági kísérletnek. A nagy szerelem Sarával meg kb. két percig tartott utána, ezért érdemes volt. Nagyon reméltem, hogy megkapja, ami jár neki, ehelyett új szerelme van és felfelé ível a karrierje. Nolan viszont jól bevásárolt az új üzlettársával, kíváncsi vagyok hogy mászik ki ebből. A fináléban két érdekes karaktert és jó színész veszítettünk el, kár értük. Gondolom, Aiden halála most visszavezeti Emilyt a gyerekkori szerelméhez, annak ellenére, hogy egy szikra sincs köztük Jack-kel.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz