login |

Game of Thrones – 4×09: The Watchers on the Wall

2014. 06. 09. 17:55 - Írta: CyClotroniC

265 hozzászólás | kategória: kritika,

Fal, csata és Jon Snow-rajongók örülhettek a leginkább a héten, hiszen a Blackwater-epizódhoz hasonlóan ezúttal is csupán egyetlen helyszínre koncentrálódtak az események, és mivel ez a téma amúgyis mindig felbukkan a sorozat többszálúságának köszönhetően, ilyenkor lehet csak igazán elgondolkozni azon, hogy működne-e ez a koncepció mondjuk egy teljes szezonon keresztül.

Nehéz elkerülni az összehasonlítást a Blackwaterrel, de hát erről a készítők is gondoskodtak, mikor a második egy helyszínes, csatajelenetes epizódjukhoz ismét Neil Marshallt kérték fel rendezőnek, akiben ezúttal sem kellett csalódnunk.

Persze lehetne a méreteken vagy a koreográfián szőrözni, de tévéképernyőn vagyunk, nem mozivásznon, és az éjszakai harchoz képest sikerült követhetővé tenni az eseményeket, az udvarról készült tracking shot gyönyörű lett és még óriásokat, mamutot, meg talán a legmenőbb sarlót is megkaptuk látványelemként.

Hozzáteszem, hogy kellett is, mert míg Királyvárt Tyrionék népesítették be (hovatovább Cersei konkrétan ellopta a show-t a teljes harcjelenet elől), addig itt a Varjakra és a vadakra jutott az a szerep, hogy életet leheljenek a csetepatéba.

Az egész helyzet sava-borsa lehetett volna Jon és Ygritte viszonya, ám ha nem is hatástalanul, de sok korábbi emlékezetes pillanathoz képest kétségtelenül erőtlen a találkozásuk szembenálló felekként, ezt pedig csak részben lehet az eltelt idő nyakába varrni, noha ezt sem lehet figyelmen kívül hagyni.

A Kit Harington-rajongóknál most biztosan nem leszek népszerű, de továbbra is hiányolom belőle az átütő karizmatikusságot, amit eddig lehetett akár Jon Snow-ra is fogni, de ebben az epizódban illett volna róla sok mindent elhinnem, amit nekem személy szerint nem mindig sikerült.

Ne értsétek félre, Harington nem csapnivaló színész, de annyira jó gárdája van ennek a sorozatnak, hogy már az is kilóg egy kicsit, akinek csupán annyi a legfőbb bűne, hogy nem tesz semmi extrát hozzá a karakteréhez. Nála pedig vélhetően ez lehet a helyzet, ha azon veszem észre magam, hogy a Samhez köthető jelenetek többnyire érdekesebbek, mint amik Jon körül történtek, Aemon mester meg messze a legjobb karakter északon. Na, róla például szívesen tudnék még meg többet.

Szóval a rendezés és a tempó a helyén volt, viszont katarzis nélkül, kissé üresen csengett le ez az egy óra, hiányzott belőle az a szájtátós érzelmi plusz, amit a Blackwater hozni tudott az üres tróntermes jelenetével, így 7/10-et érdemelt, ám nem árt hozzátenni, hogy a Falnak még mindig nem sikerült meggyőznie, de akik imádják a történetnek ezen szálát, azok biztosan oda meg vissza lehettek ettől a epizódtól. (Könyves kibeszélő itt.)

Mivel – szakítva a hagyományokkal – elmaradt a kilencedik epizódos döbbenet, így aztán tényleg számolhatjuk vissza a napokat a jövő heti fináléig, hátha ezúttal a leesett állunkkal a kezünkben fognak minket elzavarni 9 hónapra.

265 hozzászólás Ne habozz!

mrs kai proctor - 2014. 06. 09. 18:10

Nekem ez a rész nem jött be, teszek rá, hogy mi lesz a Fallal. A dundi és a vérfertőző gyereklány nyafogására súlyos perceket kár volt szánni. A vörös flegma képű veszte se csalt könnyeket a szemembe. Kezdek kiábrándulni az egész sorozatból.

Mordekai - 2014. 06. 09. 18:12

Nálam sokkal jobban működne ez a koncepció, hogy egy rész – egy szál. Több résszel és lassabb tempóval. Mondom mindezt úgy, hogy a könyveket nem olvastam. Így látatlanban is azt mondom, hogy pl. az Aunt Lysa és a Jorah (az áruló?) szálakat fájdalmasan rövidre vágták.
A mostani csata amúgy nagyon zsír volt.

marcilu - 2014. 06. 09. 18:17

Nekem az esküszöveg fölemlegetése most is meghozta a katarzist. Mikor Grenn és a másik öt álltak az alagútban, várva az óriást=halált, engem nagyon megrázott…

sherlock20 - 2014. 06. 09. 18:19

Szerintem a sorozat legpocsékabb része volt ez. Eddig nem volt bajom a falas jelenetekkel, de így, hogy 50 percig csak a Fal volt…
Csata ide, oda, dögunalmas rész volt.

5/10

eszem - 2014. 06. 09. 18:21

Szerintem jó rész volt, remélhetőleg északnak sokkal nagyobb szerepe lesz a hatodik könyvtől mint jelenleg van. Úgyis, elvileg az 5. évadban irány Dorne! :)

Am félek az évadzárótól. Remélem nem esnek a ló túloldalára, hogy túl sok dolgot akarnak belezsúfolni. Stanis, Arya, Bran, Tyrion… lesz itt még wtf :)

Kedd - 2014. 06. 09. 18:23

Jó is volt meg nem is. Sam Pipacs édekesek voltak, Jon és Ygritte kellően tragikus (posztolóval ellentétben szerintem pont ez domborította ki legjobban az utolsó találkozásukat). Azonban valami nagyon hiányzott a végéről, kellet volna valami +, mert így elégé üres lett a rész.

Macsi - 2014. 06. 09. 18:25

Szerintem meg pont nem volt erotlen john es ygritte jelenete, a lany lelotte volna, de megzavarta havas mosolya, annak ellenere hogy elotte telelotte nyilakkal, havas orult neki, ezert jott zavarba, szerintem szerettek egymast, csak jott a kissrac es vegetvetett neki gyorsan. Mar csak egy resz van hatra? Hogy fog beleferni minden ami a konyvben volt.:(

Macsi - 2014. 06. 09. 18:26

Pipacs?:) nem Szegfû?

Eszem semmi fogj meg jól - 2014. 06. 09. 18:31

Talán a sorozat leggyengébb része volt tele gagyibbnál gagyibb jelenetekkel. Pl. : a sniper óriás, a falra függesztet lefelé nyilazó védők, a bólintó kisgyerek miután megölte Ygritte-t. Az egész csatából hiányzott a feszültség 2/10

Nata$ha - 2014. 06. 09. 18:31

nna, megnyugodtam hogy nem csak nekem nem tetszett :D szvsz legunalmasabb rész ever a GoT történelmében… egyébként sem rajongok a Falas részekért,na de hogy 50percben ezt nézzem?? ezzel sikerült elérniük, hogy egyáltalán nem várom tűkön ülve a finálét, pedig egyébként szeretem a sorozatot :)

Kocsolas - 2014. 06. 09. 18:32

szerintem baromi jó rész volt, nem érdekelt a fal egyáltalán eddig, de most azt várom mikor térünk vissza ide. 9/10

CyClotroniC - 2014. 06. 09. 18:32

A bólintó kisgyerek volt szerintem a legjobb jelenet, abban volt valami ironikus :P

Zsolt - 2014. 06. 09. 18:34

Hatalmas Csalódás! Végig az volt az érzésem, hogy ez egy elbas*ott Gyűrűk Ura 4. Semmi váratlan ,semmi meghökkentő a mágikus 9.részben…
Remélem direkt csináltak, hogy ultrabrutális 10. részel ki legyünk éhezve a következő évadig.Bárcsak…
Én csak arra tudok gondolni, hogy így a vár elesése nagyobb katarzist fog kiváltani.Hát nálam nem…

Fermina_Daza - 2014. 06. 09. 18:35

ne má’, ahhoz képest, hogy általában teszek rá, mi van a falon, totál csúcsnak találtam ezt a részt…:-)….a főcímzene metálosítása sem jött be azoknak, akiknek nem teccet a rész?

Silas - 2014. 06. 09. 18:36

halálra untam magam a részen. ez van.

Silas - 2014. 06. 09. 18:37

ja és remélem Északból most már csak minimálisat fogunk kapni, azaz nagyon keveset…

yeeeyha - 2014. 06. 09. 18:39

Nálam a zene volt az a valami plusz, ami miatt teljesen elkapott a hangulat, emiatt nekem jobban bejött mint a Blackwater. A kürthangba beleborzongtam konkrétan.

Látványilag is meglepően jó volt a rész (gondolom sötétben egyszerűbb is cgi-t csinálni, nem?), amire különösen felfigyeltem, hogy a mammut lábán milyen szépen hullámzik a szőr :D De a sarló vitt mindent, végre egy olyan fegyver, ami méltó a Falhoz… szeretem a Falos részeket (mert itt nem a trónos székfoglaló a központi téma), de már a könyvekben is idegesített, hogy miért hagyták az emberek így lezüllenni, megfogyatkozni az Éjjeli Őrséget (érteni értem miért, Királyvár havat se látott az utóbbi időben). Szóval jó volt végre a Falat nem sártanyának látni.

Ygritte-nél reménykedtem, hogy hátha átírják a sorsát a készítők, bár mindig megállapítom, hogy én túl naiv vagyok az egész A tűz és a jég dalához.

Trolljaegeren - 2014. 06. 09. 18:40

Korábban azért ment a sírás, mert bizonyos csaták, harcok elsikkadtak, most meg azért, mert az egyiket nagyon jól vászonra vitték (ellenben a Blackwaterrel). Érdekesek a rajongók. :)

Gábor - 2014. 06. 09. 18:45

Lehet, velem van a baj, és oké, hogy a katarzis elmaradt, ami a 9. részben eddig három évadon keresztül “szokás” volt, de nekem tetszett a rész.
Nyilván oka volt annak, hogy így döntöttek, hogy egy egész részt szentelnek a Falnak. Illetve fontos volt, hogy egy kis elhintett infót kaptunk arról, hogy mit csinálnak a vadak (thennek inkább, nem?) az ellenséggel, meg hogy mikkel és hogyan vonulnak a Falnak, illetve milyen kevés Varjú van, hogy védje a Fekete Várat, a vezetők közül az egyik végtelenül arrogáns, a másik meg enyhén szólva is gyáva és inkompetens. Segítség sehol és még szerencsétlenkedünk is egy kicsit az olajjal meg a fegyverekkel, de minimum, hogy elkeseredettség van, meg halálfélelem. Nekem ezek átjöttek. “A helyzet normális: minden el van b****va.” (Stephen King – elnézést a trágárkodásért, de így van leírva.)
Ygritte halála is… csak úgy megtörtént. Mert megtörtént, csata van, benne van a pakliban. Örülök, hogy nem vették túlzottan dramatikusra, noha azért volt az is benne…

Kedd - 2014. 06. 09. 18:46

Trolljaegeren:

Vagy csak a legtöbb néző inkább a szarkavarást kedveli, némi akcióval fűszerezve. Itt viszont csak akció volt némi romantikával, az epikus 9. részben.

yeeeyha - 2014. 06. 09. 18:48

@Trolljaegeren: Na igen, én sose értettem miért nyavalyognak sokan a sok szereplőért és cselekményszálért, szerintem nézhetetlen lenne a sorozat, ha csupa ilyen epizódból állnának az évadok. De ez most nagyon kellett.

Amúgy aki unja a Falat, az az egész északos cuccot (Mások) utálja?

Miss Keamy - 2014. 06. 09. 18:50

fuuu de fura látni azt, hogy sokaknak nem jött be, sőt legrosszabb rész a got történelmében wtf?!
remek kis epizód volt, végre a falról is szólt egy rész, akcióval megtűzdelve :)

Miss Keamy - 2014. 06. 09. 18:52

én inkább azzal nyugtatom magam, azért nem tetszett a többségnek, mert sokkal többet vártak a bizonyos mindig ütnek 9. résztől :D egyfajta sokkot, nagy halált.

majomKutya - 2014. 06. 09. 18:53

Szerintem kiváló rész volt!
Az egyetlen bajom a sorozattal, hogy túl sok szál van és így szerintem viszonylag lassan halad a történet, de gondolom ez a könyvekben is így van. De talán ezért várja az ember tűkön ülve minden héten, hogy mi lesz a következő részben. Remélem a finálé ütni fog! :)

Trolljaegeren - 2014. 06. 09. 18:53

Kedd: Igen, itt csak harc volt lényegében, de az évad 90%-a így is a szarkavarásra megy el. Legyen már nekünk is egy kis akció, még ha nem is egy óriási durranás a dolog. Hozzáteszem, a szarkavarásos dolgokkal sincs bajom, maximum annyi, hogy a könyv mérföldekkel jobb, de itt is elszórakoztat a dolog. Kibírnak minden évben egy nagyobb akciójelenetet.

yeeeyha: Jelenleg a sorozatban a Fal mellett igazából csak Királyvárat látjuk rendszeresen. Mereen és Sasfészek néha megjelenik, meg ugye a szétszórt karaktereket. Szóval aki utálja a Falat, az lényegében a sorozat 30-40%-át utálja? :D Én így már nem is nézném inkább.

CyClotroniC - 2014. 06. 09. 18:54

Vagy egyszerűen ilyen és olyan néző is van, mint fentebb is látszik, az ilyen speciálisabb részek mindig megosztják a nézőket. Nálam nyilván kevésbé nyerő a dolog, mert a Fal kevésbé érdekel (főleg Királyvár mellett), meg alapvetően karakterizáció/intrika párti vagyok, de annak, aminek szánták az epizódot, nem volt rossz egyébként a végtermék, csak egyszerűen ez most nem nekem készült.

Eszem semmi fogj meg jól - 2014. 06. 09. 18:54

Trolljaegeren:

Sokkal inkább a megvalósítással volt baj. Unalmas volt az egész csata. Egyáltalán nem jött semmi feszültség abból hogy milyen tétje van az egésznek. Talán ez Kit hibája mivel a karizmája a színésznek konvergál a nullához.Az egész csata egy béna gyűrűk ura utánzatnak hatott. A fő problémám azzal volt ahogy vége lett mert más véget vártam.

Shannen - 2014. 06. 09. 18:55

Én sem tartozom az Fal és Észak-szál rajongói közé, de ettől függetlenül tetszett a rész. Továbbra sem izgat Jon Snow sorsa, sem a falé, de izgalmas rész volt, jól megoldották a mammutokat meg az óriásokat, szóval a kivitelezés tetszett.
Tényleg nem volt nagy katarzis, mint vártuk, de talán majd az évadzáróban.

yeeeyha - 2014. 06. 09. 19:06

@Trolljaegeren: mivel divat nézni, így én is jó sok embert ismerek, aki nézi. Van köztük olyan, aki szűk fél óra alatt lenyom egy epizódot beletekeréssel (úgy bukott le előttem, hogy a 3. évad közepe idején kérdezgettem, mi a véleménye a kedvenc karakteremről, Brienne-ről, és azt se tudta, hogy ki az..), de nagy fannak tartja magát. Gondolom nem ő az egyedüli, aki a számára érdektelen részeket áttekeri, így ha utálja is a Falat, átteker rajta… de itt nem volt hova ugrani :D

Thrasher - 2014. 06. 09. 19:10

télllleg, milyen unalmas, és minden feszültséget nélkülöző volt már a csata, mert hát kit érdekel a Fal, aminek az elvesztése az egész kontinens sorsára kihathat, és aminek megvalósításában TV-hez képest kifejezetten nagyszabású jeleneteket láthattunk.

az mennyivel jobb volt már mondjuk, amikor az első évadban a mittudoménmelyik csatát kényelmesen az azonnal kiütött Tyrion szemszögéből “követtük”, nehogy azonnal beszakadjon az egész sorozat koltsegvetese.

Thrasher - 2014. 06. 09. 19:11

mármint a csata megvalósításában. na.

állat - 2014. 06. 09. 19:13

Nekem tetszett. Ahogy előttem valaki írta nem volt túldramatizálva ugyanakkor üresnek sem mondanám. Azzal egyetértek hogy a feszültség annyira nem jött át. Bár ahogy látom a kövi epizódban lesz majd csak az igazi csata, ez még csak bemelegítés volt.
És éppen ezért kicsit tartok tőle hogy a finálé túlzsúfolt lesz. Még 66 percre is.

Kedd - 2014. 06. 09. 19:13

yeeeyha: Sosem értettem azokat, akik tekergetéssel néznek valamit. Mondjuk elégé rá lehetett tapadva a billentyűre, ha azt se tudta ki az a Brienne. :)

piko - 2014. 06. 09. 19:15

Szerintem jó kis rész volt! Nekem semmi bajom a Fallal, mondjuk a Mások szálat nem tudom igazán sehova se tenni. Bejött a csata is, azt azért ne feledjük, hogy a mi szemünk a szuperprodukciók csatáihoz van szokva, ez pedig mégis csak egy tv sorozat. A sztori meg egyébként adott, jó vannak kisebb változtatások a könyvhöz képest, de ott is meg halt Ned Stark, Rob Stark, Ygritte stb., szóval ezekben ne is legyen nagy változás.

Eni - 2014. 06. 09. 19:16

Szét untam az agyam. Jon Snow és a Fal soha nem tudott lekötni egy percre sem, nemhogy ötvenre… Jöhet a következő rész.

yeeeyha - 2014. 06. 09. 19:18

Kedd: Mikor elkezdtem magyarázni, hogy bitang magas, rövid szőke hajú nő, akkor rémlett neki vmi, hogy ügyesen harcol, de ennyi. Az, hogy mit, miért csinál, az már nem volt meg neki, “Miért ne menne Királyvárba?” volt a kérdése :D Én különösen replikás vagyok ha valaki így néz vmit, mert akkor már minek nézi.

Kedd - 2014. 06. 09. 19:20

yeeeyha: Nézd vagy ne nézd, de ne… :)
Én se kedvelem, főleg mikor jön utána, hogy szar sorozat mert alig lehet követni a zagyvaságait.

S84 - 2014. 06. 09. 19:28

Igazából azért “tetszett” ez a rész mert abszolút nem érdekelt ki hal meg és ki marad életben.
Annyira érdektelenek a karakterek a falon, hogy a leglazább GOT epizód volt…

styak - 2014. 06. 09. 19:44

És akkor most konkrétan Jon puszta kézzel akarja megölni Mance Rayder-t, vagy azért van a zsebében egy bicsak, meg három hamuba sült pogácsa, hogy ne haljon éhen amíg odaér?

búbánatos aszottmajom - 2014. 06. 09. 19:47

a sarló azért odabaszott, szó szerint.
ezen kívül a vöröske halála volt emlékezetes, nem hiszem hogy lelőtte volna jon snowt, bár amikor megtudtam a rész címét, nagy tétben mertem volna fogadni hogy ő meg a dagi haverja lesznek az idei kilencedik rész áldozatai.

belabacsi - 2014. 06. 09. 19:50

volt 20mp jó benne… a sarló, oscar-t neki :)

VanillaSky - 2014. 06. 09. 19:57

Ygrettet kicsit sajnáltam azért, persze számítottam egy vagy-vagy szituációra és itt is inkább a hölgy elesésének a valószínűségére. Egyszerűen nem lehetett volna megoldani – a GoT eddig megismert világában – azt, hogy mindketten szépen elsétálnak a csata után a naplementébe. A varjak úgymond névtelen tömegéből is elhullott mindegyik fontosabb szereplő, Tormundék brancsából szintén, kíváncsi vagyok, hogy ezután mi lesz itt a helyzet. Jon terve meg tényleg eléggé átgondolt, remélem legalább Szellemet viszi!

winnie - 2014. 06. 09. 19:58

trolljaegeren: nem erdekesek a rajongok, hanem tobb,mint egy rajongo van. nyilvan van, akinek az egyik stilus, megkozelites tetszik, a masiknak meg a masik. akkor aznegyik “sirt”, most a masik. ennyi. ez teljesen ter meszetes, meg veletlenul sem erdekes:)

de egyebkent errol szol a kritika is. hogy valaki azt szeretne, hogy egy szálas legyen a sztori, nem toredezett. persze, hogy ha ilyen, akkor annak jon be kevesbe, aki az eddigi stilust szerette, vagy akinek a kie elt szal nem a szive csucske. ez a veszelyes ebben. ha pont azt emelik ki, ami hidegen hagy, akkor szivsz

Platschu - 2014. 06. 09. 20:01

Végül is egynek jó volt, bár az Egri csillagok és a LOTR 3 után minden ostromot kritikus szemmel figyelek. Kinyírtak 3 fontosabb mellékszereplőt, de vártam egy fokkal nagyobb katarzist, ha már az eddigi kilencedik részek ennyire ütöttek. Így se volt rossz, mert azért volt benne pár roppant látványos és izgalmas jelenet, de azért nem is olyan nagy szám, mint amennyire ezt próbálták lefesteni.

A végén pedig Jon elindul farkas koma nélkül egyedül. Na ne… Ez komoly? Több ezer emberből senki nem figyeli a kaput, még csak véletlenül sem? Miért nem mentek az óriás után, miután felemelte a kaput? Vagy amíg a másik oldalon Ygritték már a vár mellett táboroztak, akkor azt, hogy hogy nem látták fentről? A kismama is miért nem jelentette ezt Samnek? Szóval ez így logikátlan… :S

Ami viszont nagyon-nagyon tetszett, az a bejegyzésben is említett körbefordulás. A kamera forog, mindenhol megy az akció. Jó kis operatőri fogás volt, mert nagyon hatásos. :)

JJ - 2014. 06. 09. 20:14

Ebből látcik mennyire nem vagyunk egyformák nekem nagyon bejött ez a rész :) sőt anno az első rész is a fal miatt rántott be :) nem bánnék több ilyen részt :D

pimadd - 2014. 06. 09. 20:20

Nincs tétje az ütközetnek? Nem érzitek a feszültséget?

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de nekem már amikor a mamutokat és óriásokat mutatták, akkor átjött, hogy mi a csata tétje. Ráadásul még a lelkesítő szövegek is jók voltak, plusz az évad legjobb jelenetét is ez a rész produkálta, a rohanó óriás és a hat esküt mondó varjúval.

2/10…

kocakommentelő - 2014. 06. 09. 20:29

styak: Szerintem nem fog éhenhalni azon a kb 200 méteren, amin “észrevétlen” tud maradni. A vadak gyakorlatilag már a fal tövében vannak és valószínűleg már akkor kiszúrták amikor kilépett a kapun.

Fegyvert meg minek vigyen, amikor perceken belül vagy megölik, vagy – ha van egy kis eszük – elfogják, lefegyverzik és elviszik kivallatni a fal védelméről. Gondolom arra apellál, h Mance elé viszik. Annyira talán ő sem hülye, h azt gondolja, majd beoson a Mance sátrába és megfojtja a párnájával :)

Malachi - 2014. 06. 09. 20:30

eh, kibeszélős komment:

halálra izgultam magam, nem tudtam elképzelni, hogy sikerül feltartaniuk a vadakat. mekkora mocsok húzás, hogy Tyriont a végére hagyják! komolyan félve ültem le a rész elé, hogy na akkor most tutira vége a kedvenc karakteremnek és nem akarom látni… de most várhatok még, hogy kiderüljön mi lesz vele.

szerintem nagyon jó rész volt, végre megmutatták, hogy tudnak rendes csatát is ha akarnak és a CGI lények is jók voltak. vagy hát a mammut, nem tudom az óriások mennyire voltak effektek. megérdemelte ezt a részt a Fal, egész évben hanyagolták a szereplőket is, és nem buktak el dicstelenül. jó rész volt.

topa - 2014. 06. 09. 20:34

jó rész volt. nem volt tökéletes, de jó volt. izgi, kemény, látványos, volt benne minden ami egy csatához kell. kiváncsian várom Jon mit akar odakinn.

Néma Harcsa - 2014. 06. 09. 20:39

Nem volt ez rossz, Jon Snow maga nem túl érdekes, viszont a Fal, a vadak és a mások igen. Enyhén szólva nem ártott már egy ilyen epizód. (Bár az évad legjobb jelenete még mindig Véreb és a kittyaj kocsmás-csirkés-westernhangulatú közjátéka). Jöhet végre egy valóban meglepő évadzáró. (Nem olvastam a könyveket, de egyre gyanúsabb, hogy a szerzőjük egyszer csak iszonyú blöffviharba keveredett.)

thomas - 2014. 06. 09. 20:40

Nekem se igazán tetszett, látvány volt, ész viszont nagyon kevés.

Oké, évad eleje óta készítették elő ezt a részt, és kaptunk egy halom butaságot. Az egy dolog, hogy az óriások meg a csákány stb epicül néztek ki, és le a kalappal, hogy tv soroznak ilyen epizódra futja, de azért gondolkodni néha nem ártana. A könyvet nem olvastam, de:

SPOILER

Ha a vadak 100 ezren vannak, és a fal-t őrzők 100-an, akkor miért csak egy csapat hatolt be? És így is a fő emberek mentek be meghalni…viszont Ygritte és a szakállas vad vezér együtt megöltek 25 embert, és még rajtuk kívül az a 48 ember mi a francot csinált? ők is kaszabolták halomra az embereket, mégis mindenkit sikerült kiiktatniuk akik bejutottak…kicsit érdekes…na meg gondolhatták, hogy kifogynak már lassan a készletből…de ők inkább úgy döntöttek, hogy nem elegek 99950-en azellen a maradék 30 ember ellen, így elmentek egy kicsit inkább ‘pihenni’. Nem értem az egészet, meg azt sem, hogy az óriás amikor felemelte a kaput, akkor mi a francért nem mentek be páran addig alatta? Érthetetlen számomra.

SPOILER VÉGE

Látványilag tényleg nem lehet panasz, viszont ha nem duzzadna a rész ettől a töménytelen butaságtól, akkor talán a sorozat legjobb része lett volna.

topa - 2014. 06. 09. 20:51

thomas
nem egy nap alatt akarták bevenni a várat és a falat. és közben fentről lőttek rájuk.
jon mondta is h a vadak királya csak tesztelte őket. másnap éjjel is támadni fog. hacsak jon nem csinál vele valamit.

montanosz - 2014. 06. 09. 20:52

Gondolom a katarzis azoknál maradt el akik olvasták a könyvet!

Én megnéztem kétszer is egymás után annyira hatásos volt!

Mark Bolt - 2014. 06. 09. 20:54

Kiváló rész volt, két logikátlanság szúrt szemet, az egyik hogy mért nem robbantják be az alagutat és le van tudva. Jelen helyzetben nincs választásuk, ezt kell tenni és akkor a falat biztosan megtartják. Ehhez képest teljesen hülye ötlet, hogy Jon elmegy megölni a vezért fegyvertelenül.

A másik amikor a 10-12 éves kissrác a gyerekíjjal keresztüllövi az Ygrittet úgy hogy vagy 20 centire kiáll belőle a vessző. Egyáltalán az íjkezelés érződik hogy túl van fantáziálva. Ygritte minden lövése talál, és hasonlók. Az íj az nem így halálos fegyver, hanem ugye tömegesen bevetve, területre szórva.

Na jó, ennyi okoskodás belefért. Mindezt le lehet tojni mivel fantasy film és még bőven a határig belefér minden.

Ja, két kérdés: farkaskoma mért nem ment Jonnal? Mi lett az öreg Targaryennel? Csata alatt megfeledkeztek róla.

peter27 - 2014. 06. 09. 21:01

valamiért én úgy tűnik fordítva vagyok bedrótozva, de számomra kicsit csalódás volt az idei évad, voltak benne igen jó pillanatok és párbeszédek, de előfordult hogy néha az órámra pillantottam, még Arya sem, még a Hound sem jött be úgy mint régen, a Tully házas száltól meg konkrétan tényleg a hideg rázott már annyira nem az én világom volt

de ez a rész mindent vitt nálam az évadban

és valahogy sikerült nekik, én se értem hogy, pedig az első pár jelenet a szerelemről meg ezekről, nagyon féltem hogy gagyi lesz, de elérték amit akartak mert konkrétan a halálok, amik meg mondom őszintén nem nagyon hatnak meg soha, sokkal emberszerűbbek és sokkal súlyosabbnak hatottak, nem tudom hogy csinálták

a Hegy szétnyomja Oberyn fejét, nézek hogy hát igen ez durva, de mikor itt a srác nyakát átlőtték, vagy még előtte mikor parázva rakta a nyílvesszőket, mikor várták az óriást, meg még rengeteg jelenet aminél konkrétan együtt tudtam félni a karakterekkel, és megmondom őszintén nem gondoltam volna hogy a GoT annyi halál után még ezt elő tudja hozni bennem

valódi izgalmak voltak és igazán jó jelenetek…bszott jó jelenetek

jky - 2014. 06. 09. 21:11

thomas +1

Ott vannak 100 ezren, abból támad egy kis hányaduk, aztán elmennek szundikálni, hogy majd másnap megpróbáljuk… Persze azért a főbb karaktereket előre küldték meghalni. De a többi butaságot is leírtátok már. Sajnos ezek a dolgok lehúzták az epizódot, meg a feszültség hiánya is.

Viszont ennek ellenére sem mondom, hogy rossz volt, de ebből bizony jobbat is ki lehetett volna hozni, mert a fal és annak a védelme engem egyébként érdekel (az ottani karakterek már nem annyira), de annyira mégsem lett ez egy emlékezetes epizód számomra. Az biztos, hogy a leggyengébb volt az évadban, és a sorozatban is az egyik leggyengébb. Remélem, hogy a finálé ütni fog.

Cápi - 2014. 06. 09. 21:14

Könyben még nem tartok itt, de, nekem se volt egy nagy katarzis, messze nem. Szerintem is az évad leggyengébb része, tényleg sok logikátlansággal.
– miért nem ment senki a kapunyitó óriás után? Utána ront 1-200 ember és pápá Castle Black
– miért nem vitte Jon Szellemet?
– az a kölyök tényleg hogy az istenbe lőtte át Ygritt-et??
– hogy nem ölte meg senki a liftes kölyköt amúgy? Mindenki más fent ragad, kiéheztetik őket azt hello.
Aki szerint meg a 6 eskümondó varjú volt az évad legjobb része, az hol járt pl. Tyrion tárgyalásnál?

thomas - 2014. 06. 09. 21:17

topa: az egy dolog, hogy tesztelni akarják őket, de még várnak 1 napot hátha tudnak a faliak erősítést hívni vagy mi? mert úgyis ez lesz :D az egy dolog, hogy magában a részben sok butaság volt, de hogy ekkora logikátlanság van a könyvben azt nem gondoltam volna
látták a vadak is, hogy csak max 10-en vannak a falon akik lőttek, most míg tartotta az óriás a kaput addig csomóan be tudtak volna menni még meg ilyenek…99950 vadnak annyi problémát kéne, hogy jelentsen 1000 (mert ennyit hazudott Havas) ember, mint etióp gyereknek egy sült csirkecomp….nemhogy 30 ember ellen (mert kb ennyien maradtak). Vicces az egész, na. :D De látványilag nem lehet panasz.

hahakocka - 2014. 06. 09. 21:22

Én azt nem értettem, hogy az óriás mitől halt meg konkrétan azt nem láttuk. Az acélkapu fájt neki vagy azért hősiesen láthatóan kaszabolták is a testvérek.

Jó rész volt a drámai részeket nem nyújtották el, és kevésbé változtattak a könyvhöz képest. Viszont tényleg epikusabb is lehetett volna, bár olvastam több helyen, hogy a 10. epizódra költötték a legtöbbet CGI-re intenzív csatajelenetekre és a sok szálra.

fuhaaa - 2014. 06. 09. 21:23

látom sokaknak nem tetszett ez a rész, szerintem meg nagyon király volt:D főleg az óriásos jelenetek, hát az EPIC volt:D ja meg az a vad kapitány, mikor őt mutatták megölt mindig vagy 5öt, mondtam is magamba a RAMPAGE-t:D

szóval na, szerintem király rész volt :D

PatrickMonster - 2014. 06. 09. 21:25

Tökéletes, végig izgalmas és hatásos rész volt. Az egyik legjobb a sorozat történetében. Persze akik nem szeretik az egész szálat, azoknak nyilván nem tetszett.

bëiz - 2014. 06. 09. 21:26

Jó rész volt, örültem minden pillanatának. Sam személyisége mintha erősödött volna, határozottabb, tökösebb lett. A mammutok, óriások pazarul voltak megvalósítva, a vörös csajt sajnáltam. Jon terve béna, de ezt ő is nagyon jól tudja (ezt csak azoknak a szerencsétleneknek mondom akik áttekerik a részeket).

A csata megvalósítása tv-hez képest ötös, jó volt az a kis vágatlan körültekintés is. :) Szerintem sikerült a feszültségteremtés és jól kezelték a karaktereket. Minőségi, akciós rész volt, évadonként én elvárok egy ilyen pörgős kaszabolást! Én is imádom az intrikákat meg a szarkavarást, de az ilyen epizódok is hozzátartoznak ehhez a világhoz/történethez. 8/10

thomas - 2014. 06. 09. 21:28

topa: Az egy dolog, hogy csak tesztelni akarták őket, de most megvárják míg a faliak erősítést nem hívnak? Így is a részben volt sok butaság, de hogy a könyvben így lett megírva arra nagyon nem számítottam.
Most ugye Jon azt hazudta, hogy 1000-en vannak csak az egyik toronyban, most kb 1000 ember annyi problémát kéne, hogy jelentsen 100ezer-nek, mint etióp gyereknek egy pár sültcsirke.
Erre annyit tudok mondani, hogy bután lett megírva a könyvben, másik dolog meg, hogy gondolhatják, hogy kifogynak az anyagból elöbb-utóbb, meg azért látták azt a max 15 embert akik fenntről nyilaztak és egyre csak fogyatkoztak. De ne, inkább várjanak még 1 napot, hátha valaki jön segíteni a faliaknak, hogy azért ne legyen olyan egyszerű. :D

VanillaSky - 2014. 06. 09. 21:40

” megvárják míg a faliak erősítést nem hívnak?”

Jó, azért ilyeneken szerintem felesleges fennakadni, mert akkor semmi másból nem állna a tvzés. Ebben a korban azért nem úgy megy, hogy műholdas telefonról kérnek egy kis utánpótlást és a csapatszállítók ledobják az emberanyagot két óra múlva.

Mancék pedig nem láttak át a falon, ők honnan tudnák, hogy hány katona van a várban? Egy nehezen közelíthető objektumba be lehet rohanni, aztán lehet nézelődni, hogy ez most nem volt jó ötlet, mégha itt ez az is lett volna, csakhát a nézőnek könnyebb, mint a szereplőnek.

Lálá - 2014. 06. 09. 21:47

Ha még rémlik: már rég kértek erősítést, már a második évadban is. Csakhogy mindenki lesz…ja, mert el vannak foglalva a trónért vívott “játékban”.
Kb. ugyanaz a reakciójuk, mint Janos Slyntnek: “óriások nem letéznek”. (Egyébként ez jó, hogy benne volt. A könyvekben a sárkányokat sem veszik komolyan Királyvárbán. Habár anno Cersei is gúnyolódott, hogy mennyire babonásak, hogy hisznek a mesékben.)

Jon azért nem vitte a farkast, mert tárgyalni megy. Épp ezért nem visz fegyvert sem.

Eszem semmi fogj meg jól - 2014. 06. 09. 21:49

Lehet azért nem rohamoznak egyszerre mind a százezren mert őket nem a Stavka irányítja esetleg azért mert nincsenek ismerteik az őrség valódi harci potenciáljáról. Nekik is megvannak a sebesültjeik akiket ápolni kell, illetve az erőgyűjtés és az a stratégia újragondolása az ellenség védműveinek ismeretében nem két perc hanem egy nap legalább.

Aszusz - 2014. 06. 09. 21:50

“Az egy dolog, hogy csak tesztelni akarták őket, de most megvárják míg a faliak erősítést nem hívnak?”
Erősítést már régen hívtak, Mance nem hülye, ő is az Őrség tagja volt régen, tudja, hogy megy ez. Ha eddig nem küldtek, ezután sem fognak. És ha még csak most kezdenek el segítséget hívni, akkor az bőven későn ér ide.
A vadak nem egy szervezett népség, többen akartak átjutni a kapunk, csak a mamut és az óriás meggyulladtak, és elmenekültek mind. Meg eleve az volt a terv, hogy a Thennek majd mindenkit jól lemészárolnak a másik oldalról. Nem kell rohanniuk.
Ha tömegesen mennek a kapu felé, föntről is nagyobb pusztítást lehet végezni, és most legalább Mance látja, hogy nincs olyan fegyverük, amivel a kapu ellen haladó óriásokat hirtelen lenyomják. Csak a sarló a mászók ellen. A következő támadásnál ezeket nyilván figyelembe veszi. (kis könyves háttérinfo, hogy ott ez a csata több napig tartott, kb negyvenen védték a Falat, miután a délről jövő támadást visszaverték, komoly áldozatok árán, és a legnagyobb problémájuk a készlet- és emberhiány volt. Nem volt elég nyílvessző, meg kb állva elaludtak, mert nem volt idő pihenni.)

@Cápi “Aki szerint meg a 6 eskümondó varjú volt az évad legjobb része, az hol járt pl. Tyrion tárgyalásnál?”
Nem szoktam véleményezni a színészi alakításokat, mert szubjektívnek tartom, kinek mi tetszik, de az a helyzet, hogy cseppet sem voltam elájulva Tyriontól a tárgyaláson. Inkább kínosnak éreztem, mint hatásosnak, szerintem túl volt játszva. Grennék sokkal jobbak voltak. Szerintem.

@Malachi “…nem tudom az óriások mennyire voltak effektek.”
Az óriások igazi színészek voltak, maszkkal, mindennel. Abban a részben, ahol rohan az alagútban Grennék felé, ott megépítették az alagút kicsinyített mását, és abban vették fel :)

ThomasCrown - 2014. 06. 09. 21:53

Nem tudom mit néztetek, de nekem rohadtul tetszett!! Nagyon izgalmas volt, és a mamutokkal, meg óriásokkal tökre epic volt!

Lálá - 2014. 06. 09. 21:53

*Királyvárban

+Nem olyan egyszerű csak úgy támadni. A Falon lévők lehet, hogy kevesen vannak, de a körülmények miatt akkor is övék az előny.
A Falat vagy megmászni tudják vagy ott a kapu. Csakhogy ahogy ott szépen özönlenének be sorjában, a varjak könnyedén legyilkolnák őket.

sandor8206 - 2014. 06. 09. 21:53

sztem jó volt, + végre haladt is valamerre a sztori, kicsit unalmas már mindig Királyvár a sok dugással meg felesleges dumával és csak toporog a sztori

matthew - 2014. 06. 09. 21:54

Azt hiszem ez lesz a sorozat halála, lemegy egy jelentősebb eseményt magában foglaló rész, és egy olyan értelemben vett főszereplő sem hal meg, és az emberek fele már az elmaradt katarzisról beszél. Mert, ha teszem azt Ygritte végzett volna Jon Snow-val, mint a Hegy Oberynnel, akkor mindenki hanyatt homlok dobálná magát :)
Jó, persze ez túlzás, de én örülök, hogy végre egy viszonylag békésebb rész, ahol bár vannak áldozatok, de mégis a jó győz, a rossz meg pusztul. A csákány vagy mi, illetve az óriás rohanása nagyon jó volt. Jövő hét várós!

Crias - 2014. 06. 09. 21:56

Szerintem nagyon jó rész volt, annyira tudtam hogy az a nyomorék lövi le Ygritet :(
A tracking shot-tól oda meg vissza voltam nagyon jó volt :)
Pyp-ért nem kár de a másik srácot sajnáltam

Dora - 2014. 06. 09. 21:57

Ritkán (sőt soha nem) mondok ilyet a GoT-ra de nagyon unalmas volt, nemcsak önmagához, de más sorozathoz képest is. És még csak vége sincs az egész “támadják a falat” sztorinak. Ygritte halálán kívül semmi nem történt. A Blackwater résznél, azért lehetett izgulni, hogy ki nyer, plusz voltak jó párbeszédek, pl. Cersei-vel. De itt semmi ilyen nem volt, legalábbis szerintem. Oké, ott volt az esküszavalós rész, de ezen kívül mást nem tudnék. Egy 10 részes évadban, 1 órát erre fordítani szerintem bátor (és buta) dolog volt, 10-20 percben le lehetett volna rendezni, oké van pár ember akinek ez így nagyon bejött, de a többség valljuk be unta.
Amúgy egyszer várok egy nagyon ütős részt, merthogy a 9.-ek azok szoktak lenni, hogy ne a holnapi töri vizsgára koncentráljak, erre kapunk egy ilyet…A tavaly ilyenkori Red weddinghez képest…többet vártam, de talánmajd a finálé.

Kisame - 2014. 06. 09. 22:07

Kicsit csalódott vagyok, szerintem hiba volt egy teljes epizódot erre a csatára “pazarolni”, a könyvben is túl volt nyújtva, sőt ha jól emlékszem Jon ott még a sérüléseiből épp hogy csak felépült, így ott kicsit delíriumos hangulatú volt.

Sam történetét mindig is utáltam!Rendes, jóravaló srác de egyszerűen nem tudott sose meggyőzni arról, hogy ő olyan szuper jó személyiség, szeretetteljes cselekedeteiben van azért önzés bőven! Van legalább 10 olyan karakter , aki sokkal komplexebb és érdekesebb nála!

Na nem úgy Ygritte, aki az egyik kedvencem volt!Még szerencsére hallhattuk tőle utoljára azt a híres egysorost!Hiányozni fog!

Az epizód lehtett volna sokkal jobb is, de erről nem hiszem, hogy az írók, a rendezők vagy a színészek tehetnének, hanem inkább az, hogy nem ott lett vége a csatának, ahol kellett volna.
Na majd jövő héten az évadzáróban..

Mark Bolt - 2014. 06. 09. 22:09

Dóra, egy ilyen mozgalmas részt hogy lehet unni? :-D

Mark Bolt - 2014. 06. 09. 22:09

Egyébként egy súlyos pillanatig azt hittem amikor Ygritte ráfogta az íjat a srácra, hogy az idei szezon nagy kiesője a Jon gyerek lesz.

Fireblade - 2014. 06. 09. 22:12

Szerintem is jó rész volt, és hogy mért a falról szólt? mert itt tartott a történet, és ezt kellett megfilmesíteni :):)
Aki azon jajong hogy hogy lőtte át a kissrác a vöröst, az még sosem lőtt íjjal, látszik :)
Nem a kortól függ, hanem a nyíltól,konkrétan az anyagától, és a hegyétől.. és hogy hol találja el a delikvenst…simán át is szaladhat egy emberen a nyílvessző.
Aki meg azon sír, hogy hogy védhette meg kevés ember ennyi ellen, annak ajánlom a 300 c. film megnézését. Körülmények,a és a helyesen megválasztott stratégia..a fal ezer éve áll, és nyilván kialakult már a védekezés taktikája..és a védők vannak előnyben.
Aki meg az egyedül támadó óriáson fanyalog, az nézze meg újra..ez egy behatoló előőrs volt alig 5-6-an, mikor ledobták a robbanó olajos hordókat, sokan meghaltak, a többi meg elszaladt, csak az óriás maradt ott. Emelőnek :)
Azt se értem akit nem érdekel a Fal történetek..a Falnak nagyon komoly szerepe a birodalomban..ha nincs vagy beveszik, elözönlik a 7 királyságot…és mivel jelenleg, nincs egyetértés, és közös hadsereg..északon meg Stark család nem védi..Boltonék meg amatőrök..nagyon is fontos a Fal megtartása..az Éjjeli őrség szerepét nem lehet eléggé kihangsúlyozni a történetben.
Nekem pl a Büdös meg a körülötte zajló történet a halálosan uncsi…nem köt le a senyvedése meg nyivákolása..Bolton fatty agybetegsége sem érdekel, de nézem, mert a történet része..és fontos :)
Vöröskéért kár, dögös kis csaj volt..és bárhol máshol, szerelemben élhettek volna..az a pillanat mikor egymásra néztek, pont ezt fejezte ki..mindketten felfogták…máskor máshol..sikerült volna…nekem az komoly katarzis rész volt.

Aszusz - 2014. 06. 09. 22:14

“10-20 percben le lehetett volna rendezni, oké van pár ember akinek ez így nagyon bejött, de a többség valljuk be unta.”

Ez így eléggé sommás. kb 70-30 %-os arányban jött be a nézőknek (többnek tetszett, mint amennyinek nem)
Neogaf-os spoilermentes topicot olvasva is ez az arány áll fenn. Néhányan hőbörögnek, mert nem volt Tyrion, de a többségnek egyrészt nagyon tetszett, illetve sok olyan komment is van, hogy eddig nem nagyon érdekelte, mi van a Falon (el se tudta képzelni, hogy egy csak a Falon játszódó rész jó lehet), de ezek után az egyik kedvence lett, és alig várja a folytatást.
A könyveseknél a fanyalgás oka főleg az, hogy nem ezen a ponton remélték az epizód végét, hanem… majd a köv. részben.

Yetti - 2014. 06. 09. 22:21

Északon engem csak John Snow nem érdekel, de a mások, a vadak, Deres sorsa kifejezetten.
Kicsit sok volt belőlük a rész végére, de mint eddig a GoT részek 90%-a ez is bejött.

Néma Harcsa - 2014. 06. 09. 22:27

Valamelyik fentebbihez: végül nyilván a Másoknak kell összecsapniuk a sárkányokkal, ha már Tűz és Jég, csak már most úgy érzem, hogy kissé belegabalyodott a történetíró az odáig vezető útba.

állat - 2014. 06. 09. 22:28

Szerintem azért nem futottak be az óriás után mert egyszerűen az erdő pereméről nem látták mi történik a kapunál, (alapból a kapu megsemmisítése volt a cél és mivel az nem sikerült hát akkor bukta) meg gondolom a sokan beszartak a robbanó hordóktól. Mance meg akár tesztelte őket akár nem (szerintem nem) már pontosan tudja milyen védelemmel rendelkeznek míg eddig erről halvány fogalma sem volt, vagy maximum sejtése. Tény ő is Varjú volt de már régebben és azóta változhatott a helyzet (persze mi tudjuk hogy csak rosszabbodott de ő ezt nem tudhatja) Ha nagyobb helyőrség (tényleg 1000 ember) és teljes fegyverarzenáljuk lett volna pl: egy tucat olajoshordó, a Vadak között nagy mészárlást rendeztek volna és akkor tuti elpártoltak volna Mance-től a nagy kudarc miatt. Azt ne felejtsétek el hogy a Vadak még mindig egy szervezetlen tömeghadsereg, amit egyelőre csak Mance eddig sértetlen tekintélye tart össze, és így egy kisebb baki a tervben is már katasztrófához vezethet. Így szerintem teljesen logikus hogy nem küldi rá a Falra mind a 100000 emberét.
Jon meg tényleg csak “tárgyalni” meg. Azért nem olyan hülye hogy vakmerően bekommandózzon Mance főhadiszállására.
Mindezek mellett egy dolgot nem értek én sem, miért nem használtak Wargokat a védelem felderítésére?

Néma Harcsa - 2014. 06. 09. 22:30

Rég le is tettem a könyvek esetleges olvasásáról. Éppen elég lesz mozgóképen eljutni a végkifejletig.

fyktyvf - 2014. 06. 09. 22:33

Semmi baj nem volt ezzel a résszel, sima 7/10.

Egyébként nem teljesen értem a sok problémázást a csata folyásával kapcsolatban. Az azért világos, hogy akár 100, akár 1000 ember van a falon, a felfelé mászó vadaknak tök mindegy, mert ahogy kapják a nyakukba fentről az áldást, úgy hullanak el sorban. Ha Mance egyszerre 1000 embert küldött volna felmászni, akkor a kasza annyit vitt volna le, sőt, tömött soroknál a felső ember jó párat lökött volna le maga alól is. És ha sikerül is elfoglalni a Fal tetejét, akkor is csak iszonyatos veszteségek árán. Azt pedig felejtsük el, hogy Mance serege egy képlékeny szövetség terméke (a törzsfők közül sokan gyűlölik a másikat), és ha a törzsfők egy része elveszti a bizalmat Mance-ben (pl. az által, hogy úgy látja, hogy Mance meghalni küldi fel őket a Falra), akkor abból jobb esetben csak a seregből kiválás, rossz esetben belharc van, ami aztán egyenes úton vezet a nagy sereg felbomlásához.

Ehelyett, nyomás alá helyezte a fenti embereket egy kisebb támadással, hogy minél többen legyenek a Fal tetején, majd várt arra, hogy belülről a kis csapat kinyissa a kaput, ami, ha sikerül sokkal kisebb emberáldozattal a kezükre juttatja a kaput, és onnantól kezdve teljesen mindegy, hogy hányan vannak a Fal tetején. Ez most nem sikerült, de gondolom nem fog egyből teljes, őrült előretámadással reagálni, hanem rendezi sorait, és új ostromtervet gondol ki. Azzal lehet vitatkozni, hogy miért csak annyi embert küldött a Falon túlra, vagy miért pont annyi emberrel rohamozta meg a Falat, amennyivel, de ez már csak apróbb hiányosság.

Szóval szerintem tisztán lehet látni a logikát mögötte, de cáfoljatok meg, ha nem így van.

Crias - 2014. 06. 09. 22:34

Hát én nem tudom elképzelni hogy ezt a BlackWater-i csatához lehetne hasonlítani, az konkrétan egy rakás fekália volt…
volt kemény 3 helyszín Stanis felmászott a falra és ott gyakta éppen az aktuális védőt aki odamászott lent a hundék nyomták az ipart, meg a hajók felgyújtása volt, de összeségében nem volt semmi akció csak akciók ismétlése, na meg cersei nyávogása akiért annyian oda vannak én spec ki nem állhatom még a hangjától is rosszul vagyok…
Itt ellenben annyi harcjelenet volt mint kis híjján az egész GOT-ban és még nincs is vége.
A tracking shot-ról meg nem győzök áradozni, hihetetlenül jól megcsinálták!!!

Néma Harcsa - 2014. 06. 09. 22:35

Volt egy thenn warg, baglyas módszerrel. Figyelmetlen sorozatnézésért három napnyi Fásy-mulató büntetést!

Crias - 2014. 06. 09. 22:36

fyktyvf
Az egyetlen logikátlanság, baromi hosszú a fal minek a várat támadják? :)

állat - 2014. 06. 09. 22:37

fyktyvf@: +1 ahogy mondod.

állat - 2014. 06. 09. 22:40

Ja volt egy, de azzal nem felderítést végeztek csupán a jelre figyeltek. De ha felderítést is végeztek volna hogyan jelentik az eredményt Mance-nek mikor írni nem tud egyikük sem?

fyktyvf - 2014. 06. 09. 22:41

Crias: mert ott van a kapu, gondolom. Egy kisebb csapatot máshol fel lehet küldeni a fal tetejére, de ha már felkeltik a varjak figyelmét, akkor odaküldenek egy kisebb csapatot, és leszedegetik őket, ha pedig az egész horda másik részhez megy, az lassú, és pont elég időt ad ahhoz, hogy nagyobb védelmet szervezzenek arra a részre.

állat - 2014. 06. 09. 22:43

Ja bocsi nem fejeztem ki magamat jól az első hozzászólásomban: Mance-ék miért nem használtak Wargokat?

hellboi - 2014. 06. 09. 22:44

@állat
Használtak, ott volt a falon a bagoly

tobias88 - 2014. 06. 09. 22:45

Szerintem jó volt. No nem a rész tartalma miatt, hanem hogy Tyrion továbbra is él :D Furcsa, eddig a 9. részben volt a cliffhanger, most áttették a 10.re

Malachi - 2014. 06. 09. 22:45

de ha még egyszer valaki azt írja, hogy unalmas meg felesleges volt, hát én kitérek a hitemből.

gyakorlatilag az EGÉSZ GoT VILÁG jövője függ attól, hogy mi történik a Falon. a könyveket nem olvasom, de gyanítom, hogy lesz még végső csata valamikor sokára, tehát előbb-utóbb valahogy átjutnak majd a vadak, meg a Mások.

de komolyan, hogy lehet ezt a rész unalmasnak meg feleslegesnek látni, eh.

Néma Harcsa - 2014. 06. 09. 22:45

Crias, a vár- erődfoglalás nélküli nyomulás az portyázás, max. rablóhadjárat. Komolyabb szándék esetén el kell foglalni mielőbb mindent, mert később több mint kellemetlen lehet egy beékelt ellenséges erődítmény. Ilyen alapon a törököknek elég lett volna megkerülni és békén hagyni Egert meg az összes magyar várat, mruhahah.

Aszusz - 2014. 06. 09. 22:46

Mance-nek is lehetnek még wargjai, nem tudjuk pontosan, nem jártunk még a táborában.

“Az egyetlen logikátlanság, baromi hosszú a fal minek a várat támadják? ”
A logikus magyarázat: mert ott van a kapu. Mance nem csak harcosokat hozott magával. Vele van az egész pereputty, asszonyok, gyerekek, nyájak is, azok meg nem tudnak Falat mászni. A kaput kell bevenniük.

Néma Harcsa - 2014. 06. 09. 22:48

A Vadak pedig leginkább a Mások elől menekülnek tudtommal, nem csak kiruccannak. De lehet, félreértettem valamit.

Yggdrasil - 2014. 06. 09. 22:49

Aki unta a falat, meg hiányolta a katarzist, javaslom, várja ki a következő részt, és akkor meg fogja érteni, miért maradt el. És akkor most spoilermentes voltam.

És igen, ahogy többen is írták: lehet szeretni vagy nem szeretni a Falon történő eseményeket (én se rágtam rajta soha tövig a körmömet), de azt kell megérteni, hogy hiába van mindenki a királyvári intrikákkal meg a trónra kerülési ambícióival elfoglalva, ha egyszer a Falon múlik minden: ha az elesik és átjönnek a Mások, akkor lőttek Királyvárnak is, meg úgy kábé mindennek Westeroson.

Jon hogy egyedül kimegy: én olvastam a könyveket, de ilyen mélységekig már nem emlékszem. Oké, Sam kiengedi. És hogyan akar visszajönni? Van csengő a kapu mellett? :)

És még aki katarzist meg wtf jelenetet várt: a készítők elmondták korábban, hogy ezúttal más lesz, az utolsó rész nem az előtte lévő katarzis levezetése lesz. Lesznek még itt nagy wtf pillanatok, csak türelem :)

Néma Harcsa - 2014. 06. 09. 22:51

Ohh, Aszusznál a pont.

állat - 2014. 06. 09. 22:51

hellboiv: Azt vágom, semmi gond nincsen azzal, azt nem értem Mance miért nem használt egyet sem. Azt nem tudom elképzelni hogy az egész Vad hadseregben 2 Warg lett volna. Tény nem sokan rendelkeznek ezzel a képességgel. Persze ha nincsen egy Wargja sem akkor nem szóltam.

Platschu - 2014. 06. 09. 22:52

Miért nem kerülik körbe a Falat hajókkal?

Aszusz - 2014. 06. 09. 22:53

“Jon hogy egyedül kimegy: én olvastam a könyveket, de ilyen mélységekig már nem emlékszem. Oké, Sam kiengedi. És hogyan akar visszajönni? Van csengő a kapu mellett? :)”
A könyvben is kimegy, bár más indokkal. A lényeg viszont ugyanez.
A Fal tetejéről az őrszem látja, ha jön visszafelé. Gondolom, aki egyedül jön, azt beengedik. A felderítők is visszajutnak valahogy, Grennt és Eddet is visszaengedték.

állat - 2014. 06. 09. 22:53

Yggdrasil: Szerintem nem igazán számol azzal a lehetőséggel hogy élve visszatér. :)

állat - 2014. 06. 09. 22:56

Meg ahogy Aszusz mondja az őrszem látná.

Eszem semmi fogj meg jól - 2014. 06. 09. 22:57

Platschu
vannak hajói is az őrségnek ,amikkel képesek visszaverni a vízi támadásokat. A vadaknak meg nem könnyű dolog flottát építeni

Crias - 2014. 06. 09. 22:58

Néma Harcsa
Nekik nem céljuk elfoglalni mindent, Mance azt mondta hogy nekik délre kell menekülniük.
Meg különben is magát a várat pillanatok alatt el lehetett volna foglalni ha pár emberrel több támad lentről.
De ha nem basztatják a fekete várat akkor is mit csinálna velük 100 ember? semmit (OK nem tudják John 1000 embert hazudott de akkor is 1000 ember mit csinál 100.000 ellen?)

Na de most pont belementem abba amibe nem akartam, a lényeg nekem tetszett a rész jobban mint a blackwateri csata…

Aszusz - 2014. 06. 09. 22:58

@állat: lehet, hogy használt wargot, nem tudjuk. Tényleg ritka dolog, ráadásul nem mindegyiknek van madara. Sőt. Főleg a kutya meg a (sima) farkas a menő, ha jól emlékszem. Orell (a sas) volt az egyetlen madár a könyvben, de Orell halála után új gazdája lett (őt még behozhatják új szereplőként), a baglyos Thenn csak a sorozatban szerepel.

állat - 2014. 06. 09. 23:04

Igazad lehet de ha használt Wargokat és mondjuk látta volna mi a helyzet, nem erőltette volna jobban a támadást? Mert úgy hogy a Falon lévő néhány nyilazón kívül nem lát semmit érthető az óvatossága. Persze ahogy mondod nem tudhatjuk én is csak megpróbálok következtetni a látottakból.

Néma Harcsa - 2014. 06. 09. 23:04

Na jó, akik nagyon belezavarodtak, javaslom Ungváry Krisztián alapművét: A Fal újabb ostroma – varjak, wargok és Mance stratégiája I-XXIII. kötet (2014. Északi História kiadó, lektorálta: Ormos Mária).

állat - 2014. 06. 09. 23:06

Néma Harcsa: Erre nem is gondoltam…

cathy - 2014. 06. 09. 23:07

rohadtul tetszett, hovatovább jobban mint Blackwater (talán mert gyűlölöm Cerseit, ahányszor meglátom a hideg ráz)Nekem érdekes volt látni egy csak Fal központú epizódot, bár szintén nem a kedvenc terepem, nem a kedvenc szereplőkkel, de el kell ismerni, hogy piszok jó dramaturgiával dobták ki a placcra. Nem voltak nyálas megelőző dialógusok, és a Varjak, akik az esküt kántálva várják az óriást, szerintem remek volt! Még Alliser Thorne is kiváltott valami szimpátiafélét, Slynt viszont ritka nagy féreg..

Szóval összességében nem volt bajom a résszel 7/10 simán megy, talán 8 a sarlóért :-P

Aszusz - 2014. 06. 09. 23:09

Egy repkedő madár nem láthat mindent. Tud fontos infókat adni, de pl a sarló sem látszott előre. Erre alapozni egy támadást, főleg ilyen túlerőben, amikor amúgy ráér (egy-két nap már nem számít), elég nagy hülyeség lenne. Meg alapvetően arra számított, hogy a Thennek majd kinyitják a kaput. Most már sokkal többet tud, mint amennyit egy madártól megtudott volna.

Rácz János - 2014. 06. 09. 23:10

Hiteltelen volt az egész rész.
Kb.: 40-50 ember védte a falat.
Csak az esküjükben bízhatnak, sem megfelelő harci képzettségük nincs, és a vezetőik sem álltak a helyzet magaslatán.
Semmi esélyük.
Az, hogy John egyedül akarja elkapni Mance-t?
Még Tom Cruise sem vállalkozna rá.
Az egész epizód sötétben játszódott.
Nem mernek egy nappali csatát lefogatni?
Vagy a tüzes nyilak nem mutatnának olyan jól?
Leggyengébb rész volt eddig.

Az egész őrség egy vicc.
Kidolgozatlan, amatőr megoldás.

Aszusz - 2014. 06. 09. 23:13

“Az egész őrség egy vicc.”
Elég szívás, hogy pont rajtuk múlik, hogy a Vadak, vagy a Mások elárasztják-e Wasterost. Persze egész Királyvár pont leszarja őket, úgyhogy akár meg is érdemelnék.

cathy - 2014. 06. 09. 23:17

Rácz János: Az őrség egy vicc frázissal már Aemon mester is élt költőibb kifejezésekkel, de ahogy többen említették gondolom Királyvár telibeszarta őket, pedig még időben kunyeráltak segítségért. Így mégis mi a frászt vártál? :-)

Néma Harcsa - 2014. 06. 09. 23:17

Mindent össze lehet hasonlítani, de szerintem a Blackwater két (Három) igazi főszereplőre, Tyrionra és Cerseire (Gofrira) épült, kevésbé az akcióra. Itt csak Havas úr volt igazán régi szereplő. (Cersei rendben van, főleg most, hogy az egyetlen, az anyaszereteten kívüli legminimálisabb ún. pozitív vonást nélkülöző hőt, Gofrit – sajnálatomra – kiiktatták. A friss Bolton-fiú távolról sem elég irritáló karakter a Lannisterek fenti ágához képet. And: evereybody needs somebody to hate.)

Néma Harcsa - 2014. 06. 09. 23:17

Hőt, azt, hőst, természetesen.

Néma Harcsa - 2014. 06. 09. 23:22

Rácz János személyében megérkezett egy újabb hadtörténész-hallgató. Holnapra ugye modellezed valamelyik stratégiai játékkal, miért is kellett volna Feketevárnak valójában elbuknia?

cathy - 2014. 06. 09. 23:24

Egyébként Kit Haringtontól én is többet vártam, mármint nem irritál különösebben, de most azért több életet kellett volna belevinnie a figurába. Az egyetlen mozzanat ami tetszett, ahogy legyakta az őt támadó thenn-t, de amúgy halványan pislákolt, számomra még Edd is érdekesebb volt nála :-D

állat - 2014. 06. 09. 23:25

Aszusz: Teljesen igazad van, meg egy madár folyamatosan ott repkedve esetleg felkelthette volna Jon vagy valaki más figyelmét. Úgy tényleg veszélyes lett volna. Köszi, nem hagyott nyugodni ez a kérdés. :)

Angelus - 2014. 06. 09. 23:25

Gyenge rész volt, időpocsékolás. Végig az járt a fejemben, hogy a 10. részben majd nem lesz idő semmire.

Néma Harcsa - 2014. 06. 09. 23:27

Számomra maga a karakter sablonos. Ennél sokkal többet James Dean vagy az ifjú Marlon Brando se hozott volna ki belőle, kivéve, hogy fizikailag ők lettek volna Kit (“Igen, Májkül?) helyében.

giruy - 2014. 06. 09. 23:31

Szerintem épp a katarzis hiánya a rész erőssége: továbbra is ott áll a százezer ember/óriás/miaszösz a fal másik oldalán, továbbra is az a feladat, hogy ezeket ne hagyják a 7 királyság térfelére átjutni és az egész továbbra is teljesen lehetetlen, pláne, hogy az előörs ostromába is majdnem belehalt az őrség. Az ostrom sokkal inkább egy mészárszék mint egy dicsőséges csatamező, a night watch emberkéi meg inkább kétségbe estettek és reményt vesztettek mint hősiesek – ahogy Sam mondja, akkor tudnak bátrak lenni, amikor úgyis mindegy – nekem ezek egészen autentikus elemek.
Tetszett, kész. Remélem, sikerül jól lezárni persze, mert az persze kell a végére (könyvolvasóként is kíváncsi vagyok, hogy hová kerül a pont).

Numfar - 2014. 06. 09. 23:32

Kicsit csalódás volt ez a rész. Voltak jó jelenetek, mint Maester Aemon meg a 6 szavaló varjú az alagútban, de valahogy elég logikátlannak tűnt az egész csata, a könyvben jobban volt megoldva a dolog. (Lehet kellett volna itt is tenni egy fránya lépcsőt a falra).
Kár, hogy Ygritte halálát csak úgy lezavarták, nekem jobban tetszett volna ha kicsit szomorúbbra csinálják meg.

Néma Harcsa - 2014. 06. 09. 23:39

Ehh, Havas így is örülhet, hogy a csata közben nem döfte valaki hátba vagy csapta le a fejét a nagy, zenével spékelt haldoklásjelenet közepette.

Béla - 2014. 06. 09. 23:41

Mi van? 100 ember védi a falat, ami a civilizált világot választja el a vad jeges ismeretlentől, ahonnan éppen csak szupergyilkos szörnyetegtömegek meg kőkemény barbár harcosok százezrei várhatóak? Végül is Martin kicsit se idióta, ha tényleg ezt próbálja lenyomni az érdeklődők torkán. Szánalom. Simán érzékeltethette volna a déli részek érdektelenségét kevésbé rossz arányokkal is.

De komolyan, olyan, mintha Mohácshoz II. Lajos 100 emberrel indult volna meg.

Vagy ha valami bonyolultabb dolog van ebben, akkor a film magyarázza el szarul, szóval mindenképpen gond van a történetben.

Fireblade - 2014. 06. 09. 23:42

Néma Harcsa:

teljesen egyetértek, jönnek az ilyen fotel harcitaktikusok, akik életükben nem láttak ilyet, és nem olvastak arról, hogy helyzeti előny, taktika, és a meglepetés ereje (sarló) plusz azért a falon szolgálok jó része harcedzett volt, vagy szimplán valami haramia, és azért van itt…tehát van valamennyi tapasztalatuk, akiknek meg nem..azok hamar elhulltak az elején.

Ez egy jó rész volt..kellett, mert a történetben ez történt:) nem az hogy Tyrion szárnyat növesztett és elrepült, vagy Vipera összerakta a fejét..ez a harc jött soron…és pár száz ember ügyes taktikával akár több tízezer ellen is tarthat egy ilyen helyet…több példa is van rá :) lásd Eger vár :):) kb 2500 védő, vagy 100e török ellen
Voltak benne, persze kisebb hibák, meg lazaságok, de jó volt ez..látványos…érthető :)

Lkr - 2014. 06. 09. 23:42

Azt aruljatok mar el, hogy Snow John hova indult az epizod vegen?

Fireblade - 2014. 06. 09. 23:45

Béla:

Azt hiszed ez akkora nagy különlegesség? olvass utána..pont ez történt Eger vár esetén..Dobó hosszan könyörgött Bécsnek, meg mindenkinek, hogy jön a török ember kellene! küldtek?? jah marhára :)..
A történelemben számos példa van arra hogy a hatalmak le se tojták az előre jelzéseket és nem hittek, és nem tettek semmit..soroljam a példákat?? vég nélkül lehetne…

Egyébként a könyvben erre komolyabb magyarázat is van,az tényleg hiányzik itten

cathy - 2014. 06. 09. 23:45

Béla az előbb volt említve, hogy a Falat egyik valamirevaló királyság sem vette komolyan, mikor üzengettek nekik az volt a válasz ha jól emlékszem, hogy “ugyanmár mi van a Falon túl? Snargok meg manók meg kitudjami” na ezért nem küldött senki normális segítséget, és Jon szavára meg hogy alapozott volna bárki, ha még a saját parancsnoka sem hitt neki? Rakd már össze basszus.. :-)

Fireblade - 2014. 06. 09. 23:48

Lkr:

Akkor ide idézem akkor Havas szavait a film végéről:

“A vadak csak Mance miatt
viselkednek seregként.
Száz viszálykodó törzset egyesített.
Ha Mance nincs,
nincs vezetőjük sem.
Elveszítik a céljukat.
Újra egymásnak esnek majd.
Visszaszállingóznak
az otthonaikba.”
– Ha Mance nincs?
Meg akarod ölni?

– Megpróbálom.

remélem ennyi elég magyarázat neked :)

Yggdrasil - 2014. 06. 10. 00:14

Néma Harcsa – 2014. 06. 09. 23:04
Hát ezen most felvisítottam :D :D :D (mondjuk ezt csak azok fogják értékelni, akik a nevezettekről tudnak is valamit…)

Lemoni - 2014. 06. 10. 00:18

Ezt az epizódot kimondottan nekem csinálták :) (Sam love story-ját leszámítva) És nem (csak) azért, mert Jon Snow a kedvenc karakterem, hanem mert ez a sötét, masszív szál, komor helyszín, sokkal jobban hozza nekem a GoT-hangulatot, mint a kicsit szappanoperás királyvári sz*rkeverés. Én, aki mindenben utálom a sötétben zajló jeleneteket (képtelen vagyok rendesen kivenni a mozdulatokat és ezért azt érzem, lemaradok egy csomó fontos dologról, az Arrow-ban is agyonidegesített az ilyesmi), most mégis, egy pillanatra sem tudtam másfelé figyelni. Eddig a kedvenc részem – mind a 4 évadot tekintve :)

Yggdrasil - 2014. 06. 10. 00:39

“fotel harcitaktikusok”, bakker, ha sokáig nyomtok ilyen dumát, tényleg végigröhögöm az éjszakát, pedig nem volt sok humor az epizódban :D

paranoid android - 2014. 06. 10. 01:03

Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy minden történetszál érdekel, a Fal eseményeivel sincs másképp. De persze megértem, ha valakit ez nem izgat, így unta ezt a részt. Viszont a megvalósítással szembeni kritikák szerintem megalapozatlanok. Maga az akció remekül sikerült. Egyrészről gyönyörű lett, TV-n csaknem egyedülállóan nagyszabású. Másrészről pedig követhető volt. Ez persze nem olyan, amit külön értékelni szoktunk, de igenis ki kell emelni szerintem, hogy kitűnő rendezői munka kellett ahhoz, hogy egy egész részes csata ne fulladjon káoszba.

A drámai részével sem volt gond. Ahogy Jon lassan magához veszi az irányítást, ahogy Sam rájön, hogy van valami, amiért harcolhat, Ygritte és Jon találkozása, és Grenn utolsó jelenete. Csak azért, mert nem hozta a szokásos 9. részes csavart, nem lesz gyenge a rész. Ami egyébként nem is állt a készítők szándékában. Az évadot felvezető interjúkban folyamatosan mondogatták, hogy ez az évad eltér ettől a struktúrától. Persze ettől még sokan ütősebbet vártak, de ez nem a rész hibája.

CyClotroniC - 2014. 06. 10. 01:17
röviden-tömören - 2014. 06. 10. 01:46

Jon Snow vagy a fal még így sem érdekelt. mesterkélt kínlódás egy teljes részen keresztül.. talán ha bevágtak volna egy királyvári jelenetet, ahol Cersei éppen röhögve vedeli a bort, hogy “vége a törpének”.. :-)

az egész jelenet alatt azt vártam, hogy mikor jön a Junurdzsák – de ebben is csalódnom kellett.. szerintem az addigi legrosszabb rész volt /de GoT univerzumilag is/.

Pyp halála meg megrázóbb volt, mint a ginger-minge-‘. (sőt, még az óráissal küzdöttekében is valahogy több feszültség volt).

jövő héten gondolom az jön ami eddig kimaradt.

/Stannisék merre kóricálnak amúgy? előző részben mutattak térképet (Mormontnál), de, hogy azon hol kéne tartaniuk../

röviden-tömören - 2014. 06. 10. 01:48

na Jumurdzsák – mielőtt még megharagszik.

CyClotroniC, az :-D

stop, hammertime Jon Snowval is kinéz. :-)

Jeol - 2014. 06. 10. 02:00

“Illetve fontos volt, hogy egy kis elhintett infót kaptunk arról, hogy mit csinálnak a vadak (thennek inkább, nem?) az ellenséggel, meg hogy mikkel és hogyan vonulnak a Falnak, illetve milyen kevés Varjú van, hogy védje a Fekete Várat, a vezetők közül az egyik végtelenül arrogáns, a másik meg enyhén szólva is gyáva és inkompetens. ”

Ne haragudj, de ezeket eddig is tudtuk. Ezeket kb évad elején hintették el… :)

Nekem sem tetszett ez a rész. Az egész el volt cseszve. Mance csak bepróbálta állítólag, hogy milyen a védelem…. ezzel szemben az összes fontos vezetőt beküldte az első vonalban, hálisten egyik sem menekült meg + akinek 100 ezres serege van, az nem fogja abbahagyni az ostromot ennyi veszteség után, ha az ellenfélnél maradt kb 40-50 ember….

A farkasnak örültem, én nagyon hiányoltam az eddigi részekből, na nem mintha ő vinné a sorozatot a hátán… :))

Snow szerelmének a halálát sajnáltam, volt kettejük kapcsolatában valami, ami nagyon megfogott.

A legnagyobb gondom viszont ezzel az egésszel az, hogy már egy ideje tudnak a vadak érkezéséről, mégsem kértek segítséget a hátországtól…

CaveMaN - 2014. 06. 10. 02:08

Már többen leírták, de azért én is:
Évadokkal ezelőtt küldtek már varjút kb mindenkinek, hogy tessék jönni segíteni. Akik megkapták az üzenetet “küldték is a segítséget azonnal”.

David R. Blake - 2014. 06. 10. 02:24

Ácsi, ácsi, dehogynem kértek! Csak kb. mindeni lesz**ta őket, ahogy valaki fentebb is írta!

Másik meg: Többször hallottam, hogy “csak a fő Vad karakterek” támadtak. Miért fő karakterek ők? Csak azért mert mi főleg őket láttuk? Tormund egy egyszerű felderítő “parancsnok”, Ygritte csak az ő egyik beosztottja, egyedül Styr az, akinek valami tényleges hatalma van, de ő sincs olyan hű de főkarakterként kezelve.

Archenemy - 2014. 06. 10. 03:40

Ez a rész nem az érzelemre, hanem az akcióra ment rá és abban bőven voltak epikus dolgok, a sarló, óriás vs. grenn and co., Snow vs. Styr, óriásnyílvessző vs. random éjjeliőr, na meg a 360 fokos fordulat.

Érdekesnek az találom, hogy néha sokan mondják, hogy lassú és nincs izgalom, amikor meg harc van, akkor az a baj. Eldönthetnék azok a nézők pontosan mit is akarnak.

Évad és dinamika szempontból teljesen korrekt, hogy ezzel ment el egy rész. Történeti szempontból, ha a falat elfoglalják a vadak, akkor az hatással lenne egész Westeros-ra, nem hiába védik már évszázadok(ezredek?) óta. Szerencsére engem is minden sztorivonal érdekel, ezért nincs bajom azzal, ha valakire több időt szánnak.

montanosz - 2014. 06. 10. 06:18

Pontosan nem tudom mi a gond azzal hogy pikk-pakk a kisrác átlőtte a csajt, nekem van egy nyílpisztolyom, nem nagy atütő erő van benne, de 50 méterről még ezzel is megálitható egy rohamozó gárdista))

Másik.A filmben elhangzott hogy ez csak próba támadás volt,kitapogatni a védők erejét! Így is majdnem sikeres volt. Látható volt hogy az erdőből ide-oda húzódó ellenség elterelő művelet volt.

Aszusz - 2014. 06. 10. 06:58

@röviden-tömören:
“talán ha bevágtak volna egy királyvári jelenetet, ahol Cersei éppen röhögve vedeli a bort, hogy “vége a törpének”.. :-)”
Mert az előrébb vitte volna plotot, ugye?

Azt veszem észre, hogy a legtöbb kritika azért éri ezt a részt, mert az illetők eddig sem figyeltek oda a Fal történetére (pedig nem bonyolították túl), és most nem értik pontosan mi van, és ezért logikátlan unalmas és összecsapott. A hozzászólások alapján pl több ember összekeveri a Thennek támadását Mance elterelő támadásával, pedig ők a Fal két különböző oldaláról jönnek.
(félreértés ne essék: tudom, van olyan is, aki figyelt, meg érti, de nem egyszerűen nem jön be neki. Nem róluk beszélek.)

Andro - 2014. 06. 10. 07:36

Nem jött be a rész. Nagyjából 20 percig csak a csajozásról meg a szexről dumálnak, meg hogy Vöröske meg akarja ölni Jont. Plusz Sam és Szegfű jelenetei is elég bénák voltak. A többi elment, de a Fal engem egyáltalán nem érdekel. Havas Jon miatt néztem meg, de igazából nagyon látszott az epizódon, a “Na, sokáig nem volt Fal, most csináljunk a Varjaknak is egy részt” húzás.

A harc nem volt rossz, a mammuton meglepődtem, de a csata úgy ért véget, ahogy vártam. Szóval, az epizód elég kiszámítható volt. Sajnos. :(

Reméljük, az évadzáró tartogat majd meglepetéseket.

clegane - 2014. 06. 10. 07:51
Platschu - 2014. 06. 10. 07:53

Én nem olvastam a könyveket, de az egész Fal koncepció logikátlan. Ekkora építmény és nem olvad el. Aztán van 12-13 vár mellette, bár a filmben ebből csak párat említettek. A Fal a komplett Westeros kontinensnyi szélességét felöleli, tehát még ha kilométerenként áll egy-egy ember, akkor se lett volna elég embere az őrségnek…

flimo - 2014. 06. 10. 08:24

Ahhoz képest, hogy előre féltem a falas résztől, ki lehetett bírni. Bár kétségtelen, hogy elviselném, ha az egész északi hókuszpókusz óriásostól meg lidércestől kimaradt volna a könyvből-sorozatból..

flimo - 2014. 06. 10. 08:27

Ja, annak viszont nagyon nem örülök, hogy most John megy terminátorkodni, ebből tuti lesz egy nyálas-nyafogós negyed óra még. Összességében nem rossz, de talán a sorozat leginkább unott része.

flimo - 2014. 06. 10. 08:30

“Amúgy aki unja a Falat, az az egész északos cuccot (Mások) utálja?”

Igen. Sőt, az egész mágiás vonalat utálom. A sorozat “szerencséje”, hogy nem így indult, most már ezzel együtt is érdekel.

Bandido - 2014. 06. 10. 08:41

Nekem sem tetszett ez a rész.
Amikor megrohamozzák a kaput először 3 üres hordót dobnak le rájuk??? Az mi volt? Jó, hogy nem egy puha tollal töltött nagypárnát hajítottak rájuk.
A falon az íjászok meg nem tudnak lőni maguktól csak ha valaki mondja nekik, hogy tűűűűz? Addig meg ott állnak bambán és néznek ki a fejükből? Micsoda hadviselés. Ez ám a taktika.
Kár, hogy csak a falat mutatták végig :-/

flimo - 2014. 06. 10. 08:42

SPOILER

Ja, azon én is kiakadtam, hogy John szerint ez volt a védelem tesztelése, és senki se mondja neki, hogy hülye vagy fiam. Aktuális történelmi párhuzammal, mintha Eisenhower ledobna több ezer ejtőernyőst Normandiában, tesséklássék megpróbálna partraszállni, majd visszavonulva, sorsára hagyva a ledobott csapatokat, és ettől a németek telefosnák a gatyát, hogy Úristen, letesztelték a védelmünket, most aztán végünk! Mostantól nincs két oldalról jövő támadás, falról kell nyilazni, meg aki a kapu közelébe megy megbaszkodni olajos hordóval, és kész.

jiliac - 2014. 06. 10. 08:50

Nagyon tartottam ettől a résztől, de kellemesen csalódtam. Tv-hez képest ismét remekelt a GoT. gárda, szépen követhető volt minden, a Cgi rendben volt, persze voltak benne hibák, na de hol nincsenek. Összességében ismét egy jó részt láttam, és ezzel ez az évad nálam egy szinten van az elsővel, az utolsó rész már nem ronthat ezen.

Az “jaj de unom” téma hihetetlenül unalmas olvasmány a kommentekben. Szóval ha unod ne nézd, mert nem kötelező, és ha nem nézed nem szemetelsz se itt, se máshol.

A fal történetére (és még sok másra) sajnos nem jut idő a sorozatban, pedig lenne mit mesélni róla, mert itt nem csak egy egyszerű építményről szól a dolog, nem véletlenül tartja vissza a másokat, nem véletlenül tartanak tőle. Remélem az 5. évadban legalább nagy vonalakban lesz róla szó, mert fontos eleme ennek a világnak, sőt a legfontosabb. peace…

flimo - 2014. 06. 10. 08:52

Mondjuk ha már warg, csak összekapar 100 ezer emberből 40-50-et, belebújnak mind egy sasba, aztán amíg a madarak a fal védőit tépkedik, besétálnak..

mrp - 2014. 06. 10. 09:00

Ez a sorozat egy kalap fos a könyvhöz képest, nem tudom mit istenítik állandóan, mint a sorozatok alfáját…

Axel - 2014. 06. 10. 09:04

Szerintem sokaknak azért nem jött be,mert annyira várják mi lesz Tyrionnal… Inkább türelmetlenség :) (Azért én is vártam hogy a részben,vagy legalább a végén láthatjuk hogy mi történik Királyvárban)

magyarázom - 2014. 06. 10. 09:05

Volt itt szó arról, hogy a könyvesek már tudják, hogy mitől fog leesni az állunk az idén, de ha ezt nem olvasom, akkor úgy gondoltam volna, hogy az álleesős 9. részt előbbrehozták eggyel.

Nekem a 8. rész volt álleesős, megrendítős, több szálon is, nemcsak a végén.
De én fogok örülni a legjobban, ha leesik mégegyszer. :)

adam - 2014. 06. 10. 09:12

Sziasztok! En 1 honapja kezdtem el nezni, de mar fel is hoztam magam eddig a reszig :)
Egy gyors kerdes, a 2×09-ben mi volt a vege, amitol mindenki megdobbent? 1×09 es 3×09 megvan, de a 2. evadbol nem emlekszem.

Amugy mindenki katarzist var a 4×09-tol, akkor iro helyeben en se odairtam volna. Pl 4×08 vegere, ami tulajdonkeppen meg is volt meg ha nem is olyan merteku mint a 3×09.

Sajat velemenyem annyi, hogy a 3×09-et nehez uberelni. Most tulajdonkeppen nincs foszereplo, nincs olyan akit oda kivannek a tronra, akiknek drukkolnek. Persze kedvenceim vannak, de egyik se alkalmas kiralynak :D Tegnap mielott megneztem a reszt vegig ezen agyaltam, hogy hogyan lehetne durvabbat lepni mint 3×09 de nincs otletem :D

Andro - 2014. 06. 10. 09:20

“Nekem sem tetszett ez a rész.
Amikor megrohamozzák a kaput először 3 üres hordót dobnak le rájuk??? Az mi volt? Jó, hogy nem egy puha tollal töltött nagypárnát hajítottak rájuk.
A falon az íjászok meg nem tudnak lőni maguktól csak ha valaki mondja nekik, hogy tűűűűz? Addig meg ott állnak bambán és néznek ki a fejükből? Micsoda hadviselés. Ez ám a taktika.”

Bandido: Hát kb. nekem is ez jutott eszembe. Meg a “védelem tesztelése”. Elég logikátlannak tűnt az egész, pedig nem vagyok katona.

jolly - 2014. 06. 10. 09:29

Én nem voltam sose oda a falért, (vagyis a Fal elment volna, de Jon Snowért nem voltam oda főleg). De ez a rész most nagyon átjött, hatással volt a kis lelkemre, még Jont is elfogadtam. Szerintem jó volt.

montanosz - 2014. 06. 10. 09:34

Bandido

kövekkel teli hordo volt!

Platschu

A Falat mágia is védi

jan - 2014. 06. 10. 09:42

Bakker, emberek…
100.000 fős mance hordája, gyerekestől, öregestől, betegestől stb.. LEhet, hogy ennek fele sem harcol és lehet, hogy a harcolók fele sem harcos. A vadaknak nincs páncélzatuk egyáltalán (max a felderítőkről leszedettek, vagy valami kezdetleges bőr), annyi harci kiképzést sem kapnak, mint a varjak.Fém fegyvereik alig vannak. Az meg, hogy mennyien védik fekete kastélyt kb irreleváns. Láthattuk a Cailin ároknál, hogy a beteges, sebesült vasembereket sem tudták legyőzni, csak ilyen ármánnyal. A fekete váras csata is csak azért volt necces, mert páran megkerülték őket és 2 fronton kellett harcolniuk.

jan - 2014. 06. 10. 09:44

Azért támadták a fekete várat, mert itt tudtak (volna) átmenni, az elhagyott váraknál az alagutak be vannak már falazva. Ok, hogy át tudnak mászni páran, de itt most tömegesen özönlenek a vadak, klánostól, családostól, állatostól, mindenestől.

Fireblade - 2014. 06. 10. 09:52

Az hogy nem jött be valakinek a rész az ok, de ilyen katonai taktikai okoskodásokat kerülni kéne, főleg ha gőze sincs róla :)
Az íjászok katonák..parancsra cselekszenek..csak parancsra..ezt tudom nehéz felfogni de így működik :)
nem kell érteni, csak elfogadni..
Az első hordók lehetett megtévesztés is..azt higgyék lent hogy csak pár kő van bennük..aztán ment az égő robbanó olajos..taktika hm?:)
A vadak szedett-vedett horda..már írták…csak a vadságukban és nagy tömegben veszélyesek.
A Falat nem hiszem hogy mágia védné..nincs ott semmilyen mágia….csak magas és hatalmas, és vastag :) és mivel itt élszakon szinte mindig fagy van..ezért hatalmas tömege nem olvad el…
Egy ilyen hely védelme, főleg hogy kevesen vannak, a taktikán, és a fegyelmen, és egy jó parancsnokon múlik, aki átlátja a helyzetet…és kihasználja helyzeti előnyüket.
mint egy római falanx pl..5x 6x annyi barbárral elbírtak, vagy a spártaiak..taktika és harci fegyelem..
ezek miatt volt jó rész…a királyvári dolgok majd lesznek..de most ez volt a lényeg..

röviden-tömören - 2014. 06. 10. 09:55

Aszusz – 2014. 06. 10. 06:58
Mert az előrébb vitte volna plotot, ugye?

ki mondta, hogy előrevitte volna? o_O csak nem lett volna veszettül unalmas.. és nem azért unalmas mert akiknek nem tetszett “nem figyeltek oda”. (mégis mire nem?) mindenki érti, hogy miért fontos a Fal. csak éppen még így is érdektelen volt egy teljes részen keresztül.

jiliac – 2014. 06. 10. 08:50
mióta tilos leírni, hogy valamit unalmasnak talál valaki? ez a rész szerintem az volt. az eddigi GoT-on kívülinek hatott. sebaj jön a következő rész. csak ez a mostani felesleges volt 50 percen keresztül.

Vacsi - 2014. 06. 10. 10:05

Bandido: egy többé-kevésbé fegyelmezett seregnél azért elvárható, hogy csak parancsra lőjenek/csináljanak akármit.

Lálá - 2014. 06. 10. 10:54

Fireblade: De, a Falat mágia és védi. Csak nem az emberektől és az óriásoktól. Az emberknek egy másik faj segített, amikor megépítették. Ők adták hozzá a varázslatot. :)
Egyébként ami a sorozatból sajnos kimaradt: az eskü szövege. Azon az alagúton, ahol Sam és Szegfű tértek vissza még az előző évadban, védve volt. Csak akkor tudtak rajta átkelni, amikor Sam megismételte a varjak esküjét. ;)

jiliac - 2014. 06. 10. 10:55

r-t: nem írtam, hogy tilos lenne, csak azt, hogy nem kell 5-6 kommenten keresztül leírni ugyan annak a kedves felhasználó(k)nak, hogy mennyire halálra unta(ák) magát(magukat), ahogy látom már törölték ezeket a önmagukat ismétlő sehova nem vezető szemetelő kommenteket…

Inkább arról van itt szó, hogy per/pill a királyvári szál sokkal többeket izgat, (a kommentelők között) és szerették volna, ha most itt lett volna valami “kevésbé unalmas” abban a témában is. Az én véleményem viszont az, hogy szívesen látnék ehhez hasonló, ennyire úgymond “felesleges” 50 perceket még ebből a GoT világán. Ízlések és pofonok. peace…

Fireblade - 2014. 06. 10. 11:17

Lálá:

ok, a könyv..rendben..de itt nem nagyon említik :) nem akartam keverni a kettőt..

Fireblade - 2014. 06. 10. 11:25

Egyébként Bruzsy zseniális oldala minden infót megad, aki nem fél egy kis spoilertől..és ismerni akarja az előzményeket, és a történelmét Westerosnak.
király kis oldal fanoknak :)

http://gameofthrones.hu/got/kezdoknek/

cathy - 2014. 06. 10. 11:28

Egyébként a csata kimenetelét és logikátlanságát köszönjék a fanyalgók kvázi Alliser Thorne-nak, mivel Jonnak lett volna védekező stratégiája amit jól leszavaztak a francba :-)

AirNinja - 2014. 06. 10. 11:32

Szerintem nem volt ezzel a résszel semmi baj. Hatékonyan megoldották a kérdést. Kreatív ötletekkel kompenzálták a cgi limitált felhasználását, pl az az óriások szerepe (tetszett hogy inteligensek voltak, meg távolról is veszélyesek). Nem akarok különösebben okoskodni de felmerült bennem néhány kérdés, például, hogy miért pont ott kell mászni ahol a véderő koncentrálódik. Jó a sarlóról vagy miről valószínűleg nem tudtak, de már ez a meglepi is el van lőve, és áttelepíteni máshova szerintem macerás lehet. És gondolom a falat megmászni mindenhol ugyanakkora szopás. Két oldalról egyszerre kis “kommandós” csapat is kihívás lett volna a föntieknek. De ez már csak a saját agymenésem

Mellesleg csak én drukkoltam a vájlingoknak? :)

rio - 2014. 06. 10. 11:38

@flimo – 2014. 06. 10. 08:30
“az egész mágiás vonalat utálom. A sorozat “szerencséje”, hogy nem így indult”

S01E01, kb. ötödik perc megvan?

Fireblade - 2014. 06. 10. 11:42

AirNinja:

szerintem azért mert ahogy most itt a mai világunkban, is, gondolom ott is csak kevesek tudnak többszáz méter magas jégfalat megmászni…és nemcsak erőnlét, és technika kell hozzá, hanem hogy le ne szédülj :) és mint írták korábban Mance serege elég szedett-vedett, sok a gyerek, öreg,stb meg ilyesmik..nyilván a kapu kellett nekik..és az óriások biztos nem tudnak falat mászni :)

ProMixer - 2014. 06. 10. 12:04

Számomra ez a rész az egyik legjobb volt az egész sorozatban idáig. Végig epikus hangulat volt a zenével, kürtökkel, látvánnyal. A fal őrzőinek rettegése/félelme is teljesen átjött. A “tracking shot” egyszerűen remek volt. Már nagyon kellett ez a rész, mondjuk én imádom a falon lévő történéseket. 10/10

Még valami, megmondjam mi az unalmas? Hát ezt a sok fanyalgó meg mindenbe logikátlanságot magyarázó kommentet végigolvasni. Sok itt a harcedzett vezető úgy látom.
Akinek nem jön be egy fantasy világban játszódó akciódús csata óriásokkal meg mindennel együtt, na az szépen menjen barátok köztöt nézni és ne itt rontsa a levegőt.

Lidi - 2014. 06. 10. 12:17

Fireblade:
“Egyébként a könyvben erre komolyabb magyarázat is van,az tényleg hiányzik itten”

Ezt el tudod mondani? :) (Ha nem tartalmaz egyéb spoilereket.)
Vagy bárki más, aki olvasta a könyveket. (Mármint a kérdés az, hogy hogyan van jobban elmagyarázva, hogy miért nem küldött senki erősítést a Falra.) Köszi!

Yggdrasil - 2014. 06. 10. 12:27

@magyarázom
“Nekem a 8. rész volt álleesős, megrendítős, több szálon is, nemcsak a végén.
De én fogok örülni a legjobban, ha leesik mégegyszer. :)”

Nos, ha minden jól megy, és a készítőknek a helyén volt az esze (meg tartják magukat a 3. könyvhöz), én garantálok neked minimum 3-4 áll-leesést az utolsó részre ;) Csak türelem, mindenkinek.

Yggdrasil - 2014. 06. 10. 12:31

De ha már mindenki a Falon történő eseményeket fikázza (nem kéne, ahogy fentebb is írták, rohadtul tőlük függ az egész Westeros), akkor én valami mást mondok:
Speciel én meg Dany történetszálát unom, meg azt is, hogy az ő szála toporog egy helyben, mégis majdnem minden részben ráerőltetik az emberre. És én olvastam a könyveket, szóval nincsenek illúzióim, hogy a következő évadokban tövig fogom rágni a körmömet.
Az meg külön röhej, hogy a filmen még mindig khaleesi-nek hívják, mikor a khaljából már senki nincs mellette (a könyvben legalább maradt 1-2 ember).

Lálá - 2014. 06. 10. 12:40

Lidi: Azért nem küldtek erősítést, mert nem veszik komolyan őket. Már volt róla szó, hogy Királyvárban az egészre csak legyintenek, mert “mese”. Amikor Janos Slynt előtt is vonulnak az óriások, még akkor is az a reakciója, hogy nem léteznek. (Ugye ő is délről jött.)
A hatalomvágyuk és kapzsiságuk miatt egymással civakodnak és közben teljesen ignorálják a valódi fenyegetést, ami északról és keletről is feléjük tart.
A könyvekben a sárkányokat is csak a tengerészek élénk képzeletének tudják be. (Egyébként nem tudom, a sorozatban miért kellett ezen vátloztatni:)

Lálá - 2014. 06. 10. 12:42

A fene vinné el, hogy hibázok mindig. :D

Egyébként az egyetlen dolog, amit bánok a résszel kapcsolatban, hogy nem mutattak több akciót az óriásokkal. Oké, gonodolom pénz. De azért sajnálom. :(

Aredhel - 2014. 06. 10. 12:44

Kicsit idegesítő, hogy sokan meg akarják magyarázni, miért is nem tetszett páraknak ez a rész. Nekem sem jött be annyira, mint az összes többi eddigi GOT rész. Ahogy többen is írták, én is határozottan untam.
És nem azért, mert a könyvben nem tetszett, vagy mert úgy gondoltam, hogy nem ott fogják abbahagyni a szálat, ahol, meg azért sem, mert a 9. rész általában nagy WTF, és itt most nem halt meg egyik nagyobb szereplő. Egyszerűen amiért én szeretem a GOT-t az az összetettsége. Szeretem a csatákat, szeretem az akciót, de persze szeretem az intrikát, a párbeszédeket, az izgalmas karaktereket. Bármelyikből túl sok van, az egy kicsit rossz szájízt hagy maga után, mert felborítja azt a tökéletes egyensúlyt, amit a GOT annyiszor hozott mesterien, és ami miatt az egyik legjobb sorozatnak tartom.
És ez nem azt jelenti, hogy mindent nem szerettem a részben. Amikor Grenn az alagútban elkezdte citálni az Esküt, én komolyan beleborzongtam, és könnyek szöktek a szemembe. Ugyanígy erős volt Pyp és Ygritte halála, és Allister Thorne pedig hatalmasat nőtt a szememben, pedig hogy utáltam mindig a karakterét.
Szóval voltak jó dolgok, összességében azonban szerintem az egyik legrosszabb rész volt. Természetesen elfogadom, sőt kifejezetten örülök, ha mások nem így vannak vele, mert akkor is az egyik kedvenc sorozatom, és tudom, hogy mennyi munka lehetett ennek a résznek a kivitelezésében, az alkotók pedig megérdemlik a sikert.

thegoddamnbatman - 2014. 06. 10. 12:49

Érdekes, nekem nagyon átjött most ez a katarzis dolog, teljesen elérzékenyültem Jon és Ygritte közös jelenete alatt, megható volt. (Mint könyvolvasó mondom ezt.)
Az egész rész bámulatos volt, lélegzetvisszatartva figyeltem mindent. Még Thorne-al is sikerült kicsit szimpatizálnom most, ő legalább tökös csávó, nem úgy, mint Slynt. Az óriások is jók voltak, szerintem ügyesen megoldották dramaturgiailag, hogy nem láttuk a varjak csatáját Maggal, az óriással, hatásos trükk volt.
A finálé meg majd sokkolhat megint egy vagy több durva clifhangerrel. :)

Skyroads - 2014. 06. 10. 13:47

yeehaa: a Falat én is unom, de nem utálom az egész Észak-cuccot, a Mások is érdekelnének, viszont számomra baromi unalmassá tették azt a vonalat azzal, hogy már 4 évada megy, hogy kapunk belőlük vmi minimális újdonságot (pl. tavaly Sam megölt egyet, most a kisbaba), de elzárják a szálat még azelőtt, hogy az egész vezetne valahová. Ez biztos direkt van, én nem vitatom, de 4 évadon keresztül nekem akkor is unalmas.

figo! - 2014. 06. 10. 13:49

gyenge rész volt

flotaska - 2014. 06. 10. 14:07

Általában eléggé unom a falas részeket, de ez most egész jó volt. Volt benne sok Sam, őt szeretem, meg jók voltak, amikor hatan holdolják up a gatet, szerintem szép volt Ygritte és Jon találkozása is, de azért úgy összességében nem volt annyira extra. Amikor megláttam, hogy már a 40. percben járok nagyondurván felkészültem, hogy húúú most jönni fog valami “aztaaa-jelenet”, de nem. Nah mindegy, majd jövőhéten :3

karit - 2014. 06. 10. 14:29

“A bólintó kisgyerek volt szerintem a legjobb jelenet, abban volt valami ironikus :P”

Az kemény pillanat volt. De karmikusabb – és sokkal hatásosabb – lett volna, ha a liftes fiút Sam helyett Jon kérte volna meg, hogy harcoljon.

Maga a csata nagyjából rendben volt, a sarló is ütött, de a hallott számarányok után az egri vár ostromához hasonló kilátástalanság érzés elmaradt.

Azt meg nem értettem, hogy adva van egy megmászhatatlannak tűnő tömör fal, erre egy másik helyen elég egy 5 méter magas fakapun átmászni és ugyanoda jut az ellenség, mintha a Falon átmászna? WTF? (Ha az óriás a botjával kitámasztva hagyta volna a vas kaput, most igen nagy szarban lennének a faliak.)

OFF
Szerintem most dőlt el, hogy kihagyom a könyveket: van egy ésszerű határ, amíg érdemes szurkolni a kedvencek sorsáért, remélt heppiendjéért. Nem azt mondom, hogy minden főszereplő IDDQD kóddal nyomja, de amikor az életszerűség(?) jegyében ‘perverz sorozatgyilkossá’ válik az író, nálam már túl esik ezen a határon. A hulló szereplők láttán idővel az aggódás közömbösséggé válik, mert az agyam önvédelemből már nem mer elköteleződni egy-egy karakter mellett, és ez az élvezetet bizonyos értelemben csökkenti.

Lehet, másoknál ez nem így működik, én tévésorozatot (részben) érzelmi feltöltődés és pozitív katarzis megélése miatt nézek. A GoT-nál meglévő érzelmi hidegzuhanyok szerintem aránytalanok; OK, ez egy ilyen világ, értem, de ettől még nem tesz boldogabbá, hogy konkrétan mindenki szopik.

Már előre félek, mi lesz jövő héten Tyrionnal. Azaz nem félek, majd egykedvűen bólintok, hogy OK, őt is kiikszelte Martin, mint Emily Thorne szokta a Revenge csoportképen. Az eddigiek fényében az lenne az egyetlen meglepő húzás, ha megúszná. De nyilván nem fogja, az nem lenne elég kúl. ://
/OFF

mikkamakka - 2014. 06. 10. 14:49

nem lenne azzal semmi gond ha valakinek nem tetszik a rész de az érveitek most eléggé lefárasztottak
szegeny keszitöket mondjuk nem irigylem:)

cathy - 2014. 06. 10. 14:50

karit: Hasonlóan érzek, habár nem vagyok idealista, szeretném ha Arya megérné legalább a felnőtt-fiatal korát:

http://www.rowsdowr.com/wp-content/uploads/2013/06/arya_stark_and_nymeria_by_monsterling.jpg

Loky - 2014. 06. 10. 14:56

Hát a csata részeket gyakorlatilag átfuttattam… érdektelen és jelentéktelen volt… tele s tele közhellyel: bólintó kisgyerek, önfeláldozó 5 harcos, csata előtti nyavalygás csókkal lezárva, félsz-te is-én is, kimegyek kinyírom a főnököt…
Ha olvastam volna a könyvet, akkor itt hagytam volna abba…
Jövőheti részt várom :)

Piemaker - 2014. 06. 10. 15:01

A 9.részek logikája:

1. évad Álleejtős
2. évad Nagyon látványos
3. évad Álleejtős
4. évad Nagyon látványos
Jövőre megint…

Lalolib - 2014. 06. 10. 15:19

Személy szerint is több szálas részeket kedvelem, de a csata végig “fogva” tartott. Igaz nem kerestem a hibákat, csak átadtam magam a harc kegyetlen valójának.
Lehetne boncolgatni, ízekre szedni, de szerintem zseniálisan megcsinálták, kétlem, hogy ennél jobb csatát filmre vettek eddig.
Nagyon élveztem, számomra meg ez a lényeg.

clegane - 2014. 06. 10. 15:50

karit:

“egy másik helyen elég egy 5 méter magas fakapun átmászni”
igen, a fal innenső oldalán … :)

én is szoktam szeretni a kommentek olvasgatását de most már tényleg nagyon fárasztó a sok rinyálás úgyhogy kiábrándultam a kommentolvasásból.

karit - 2014. 06. 10. 16:22

clegane: bocs, benéztem.

Így még furcsább, hogy a Fal vadak felé eső oldaláról lift vezet a tetőre. Olyan, amit lentről lehet vezérelni. Olyan, amit 1 (egy darab) kölyökre bíznak.
És ennek ellenére konkrétan leszarták a liftet a támadók. Kicsit ez is fárasztó.

clegane - 2014. 06. 10. 16:36

???

karit - 2014. 06. 10. 16:41

“???”
OK, szerintem megvárom, amíg elmúlik a gomba hatása és újranézem az utolsó két részt. Bocs a fentiekért. :S

Numfar - 2014. 06. 10. 16:46

Loky: hidd el, ha olvastad volna a könyveket, akkor itt biztos nem hagytad volna abba:)

Dante22 - 2014. 06. 10. 16:50

Szerintem hangulatos kis részt kaptunk.
Nekem ez teljesen átjött..
Végre azok is megnyugodhatnak akik a csatákat hiányolják ebből a sorzatból…szerintem ennyi elég is belőle egy évadra,ma rájöttem..
A válasz pedig a kérdésedre(habár gondolom tudod) kedves
ClyClotriniC,hogy nem, szerintem sem működne egy évadon át ez…
Egynek jó volt,szerintem verte a Feketevízit látványilag,meg ugy egészben is.
A sarló pedig ultra brutál volt,az óriásokkal és a mamuttal együtt,Szellemről meg már ne is beszéljek.
Örülök,hogy nem hangsúlyozzák túl ezeket a lényeket a sorozatban.Pont annyira vannak jelen,amennyire kellenek.

Fireblade - 2014. 06. 10. 17:00

karit:

vicceseket írsz :) mondjuk szerintem látszott hogy a lift a várba érkezik vissza Havasékkal a harc közepébe :) :)
de mint írod van az a cucc, amitől a lift átkerül a másik oldalra :):) meg a kisklapec is, és onnan a túloldalról simán leszedte Vöröskét :):)

bocsi, de jót kacarásztam ezeken :)

Az mekkora cucc lenne, ha harc közbe hátulról meglepnék a vadakat a Mások :) akkor kezdődne a buli igazán

karit - 2014. 06. 10. 17:13

Fireblade: az totál blackout volt, hogy Ygritte-ék egyszer már átmásztak a falon és azóta onnan támadnak, nem kintről. Kábé a fél évad erről szólt, leeshetett volna… Na mindegy, sztem kivizsgáltatom magam. :((
clegane: még1x bocs, kösz a fénygyújtást. Igazi aha-élmény ért a három kérdőjeled után. :)

clegane - 2014. 06. 10. 17:23

karit :) you’re welcome
(amúgy a rinyálást nem rád értettem ám hanem általába)

sandor8206 - 2014. 06. 10. 17:54

az ok, hogy nem jött be a rész, de ne legyünk már hülyék és buták
Mance valószínű nem akar 100 ezer embert átmászatni a falon

Vödör - 2014. 06. 10. 18:47

karit, én nagyon bírom a hozzászólásaidat még az index fórumos időkből, de ha nem haragszol ezen most szakadtam :D

baggio - 2014. 06. 10. 18:51

Elhangzott egy olyan érv, hogy a Vadak közül nem a Mance melletti főszereplőket kaszaboltatták le, mert Ygritték csak felderítők voltak. Ez lehet a könyvben így van, viszont a sorozatban nem, négy évadon keresztül a fővezéren kívül senkit nem mutattak arról a szálról, akiket most a “tapogatózás” során kinyírtak (tehát mondhatni feláldoztak), így elég nehéz elfogadni szerintem tényként.

A falon túli történések nálam amúgy azért érdektelenek és komikusak, ahogy a 2. évad (!) véget ért… Lassan két éve, hogy egy cliffhangerben belengették, hogy a Mások vonulnak a fal felé, erre a 4. évad végén még mindig sehol nincsenek, és ezek szerint a évenkénti tízből egy teljes epizódot szenteltek egy olyan csatára, aminek tulajdonképpen semmire nézve semmilyen hatása nincs.

Lálá - 2014. 06. 10. 18:58

baggio: Ők nem a Fal ellen vonultak, csak mutatták őket. Valamiért… Na annak a jelentnek tényleg semmi értelme nem volt, de az egész második évad egyébként is alaposan el lett rontva.
Ráadásul az nagyon messze volt. :)

deku82 - 2014. 06. 10. 19:11

Születnek itt vicces kommentek, azt meg kell hagyni. :)

100.000 támadó vs. 102 várvédő
Az ostrom első “napján” elesett:
kb. 100 támadó és kb. 50 védő.
Ez 0,1% veszteség ott, és 50% itt…

StG - 2014. 06. 10. 21:45

Akik a seregek létszámarány (és a csata kimenetén) akadnak ki, azoknak érdemes tanulmányozni középkori ostromokat, pl. lásd alább (bár nem mindegyik volt győztes csata). Az egyszerűség kedvéért “magyarokat” írok, de ugye hivatalosan jobbára Habsburg-csapatok voltunk akkoriban:

Kőszeg ostroma (1532)
– magyarok: 46(!) katona + 700 bemenekült katona
– törökök: kb. 80-90 ezer katona

Drégely ostroma (1552)
– magyarok: kb. 150 katona (fun fact: az állandó helyőrség kb. 60 katona volt)
– törökök: kb. 10-12 ezer katona

Eger ostroma (1552)
– magyarok: kb. 2100 katona (fun fact: az állandó helyőrséget kb. 400 katona alkotta, a király vagy 350 katonát küldött segítségként)
– törökök: kb. 30-40 ezer katona

Szigetvár ostroma (1566)
– magyarok: kb. 2500-3000 katona
– törökök: kb. 100 ezer katona

StG - 2014. 06. 10. 21:47

@StG

Kőszegnél rögtön baromságot írtam: A 700 bemenekült természetesen nem katona, hanem a környező parasztság volt.

Fireblade - 2014. 06. 10. 22:16

Ez a 100e támadó is kérdéses…Nem hiszem hogy Mance ennyi harcolóval rendelkezne…..szerintem ennek kb 80-90%-a csak menekült a Mások elől..igazi hadra fogható kb 10-15e fő lehet.. + óriások, meg egyéb randaságok :)

baggio - 2014. 06. 10. 22:19

Viszont mindegyik esetben egy kisebb várat támadtak, nem egy kilométereken át elterülő falat, ami azért nagy különbség. Ha kizárólag a kapu körüli részre összpontosítunk, akkor elfogadható ez így, viszont akkor meg azt a kérdést kellene felvetni, hogy miért ugyanott, a gócpontnál indultak neki a fal megmászásának is… (azon kívül, hogy így lehetett elsütni a sarlós “epic” jelentet)

Fireblade - 2014. 06. 10. 22:50

baggio:

korábban írtam már erre az én elképzelésemet, de idemásolom:

“szerintem azért mert ahogy most itt a mai világunkban, is, gondolom ott is csak kevesek tudnak többszáz méter magas jégfalat megmászni…és nemcsak komoly erőnlét, és technika kell hozzá, hanem hogy le ne szédülj :) és mint írták korábban Mance serege elég szedett-vedett, sok a gyerek, öreg,stb meg ilyesmik..kevés lehet aki meg tudja mászni a falat,
nyilván a kapu kellett nekik..és az óriások biztos nem tudnak falat mászni :)”

Ha máshol átküld pár mászót, azzal mit érne?

Béla - 2014. 06. 10. 23:00

Ezek a magyar váras példák erősen sántítanak, mert nem egy várról hanem egy hatalmas falról van szó a filmben. Az Oszmán Birodalomnak volt egy hatalmas határszakasza a Habsburg Birodalommal, ill. a maradék magyar királysági területtel, és annak a mentén voltak várak erre, arra, aztán ha sikerült (volna) elkapni a káoszban, hogy épp melyik felé mennek a támadó törökök, akkor küld(het)tek volna oda erősítést, ha nem, akkor pedig elsöpörték őket. Eger kivételével az utóbbi történt, ott még kihúzták pár évtizedig a védők.

De itt a filmben számomra az derül ki, hogy két konkrét világot, ha tetszik földrészt választ el a fal, és a déli rész királysága elvileg együttesen tartja fenn a védelmet ennél a hatalmas védőfalnál. Nekem a kínai nagyfal vagy esetleg a hadrianusi fal jut róla eszembe. Ezek sokkal komolyabbak voltak egy várnál azért. És bizony a magyar példák mindegyike jobb arányokat mutat, mint a filmbeli védők/támadóké, holott ezek csak szaros kis várak voltak. Drégelynél is látszódott, hogy milyen nevetséges ellenfél volt 150 fős védelem ennyi török ellen, és hát a kőszegi védelem is csak kevés ideig bírta.

Csak ezek miatt merészeltem azt mondani, hogy ez így számomra a filmben nevetségesre sikeredett, pedig teljesen tét nélküli volt a dolog, lehetett volna ezer embert írni, és máris sokkal jobb lett volna. 1-2 résszel ez előtt valami 100 védőt emlegettek, abból a mostani részben meghalt 200, és még mindig rengetegen álldogáltak a fal tetején nyilazni, meg lent is sokan kardoztak az udvarban. Egyszerűen a filmkészítők felülbírálták a korábbi adatokat. Tulajdonképpen helyesen, de ez a következetlenség azért gáz így.

Darwinka - 2014. 06. 10. 23:30

33:17-nél valaki azt modja, hogy gyere vissza? Magyarul? János Slynt? vagy csak félrehallottam?

Stiel - 2014. 06. 10. 23:32

@Darwinka: bakker, tényleg. :)

Llew - 2014. 06. 10. 23:35

Most nem nézem vissza, hogy konkrétan hány embert öltek meg Tormundék hátulról támadva, de a többség azért valószínűleg a Fal tetején volt. Persze tíz íjjászt mutattak, de nyilván azért, amiért egy mamutot meg kb 100 támadót. Ez egy tv sorozat korlátozott anyagi lehetőségekkel, ne várjon tőle senki Trója szintű ostromot, meg végeláthatatlanul vonuló hadakat.

Egyébként igazából egyedül a kaput kell védeni (ha már nem zárták el). A támadóknak nincsenek ostrom eszközeik (katapult, ostromtorony, stb.), létrával elérhetetlen a Fal teteje, íj hatótávján szintén kívül van. Az 1-2 óriás nem számít. A mászók viszonylag kis létszámot képviselnek a támadókból és Jonék példáját nézve maguktól, illetve a Faltól (a jég bizonytalansága) is elég jó eséllyel lepotyognak, hát még, ha lövik, dobálják őket.
Ha még a kaput át is törik, akkor is pl a mamut nem fér át rajta, egyszerre viszonylag kevesen haladhatnak át, miközben fentről folyamatosan ritkítják a bejárathoz érőket égő olajjal, kövekkel, mi egyébbel.
A védőknek elég az alagútban, vagy inkább a kijáratnál lándzsával, pajzzsal sorfalat alkotnia és ledöfködni az érkezőket. Hamarabb esnek el végkimerüléstől, sem mint a támadók fegyvereitől.

ThomasCross - 2014. 06. 10. 23:39

Ez is tipikusan egy olyan rész volt ami a nézőknek egy részének nagyon nem tetszett, a fanoknak viszont annál inkább.
A tizedik olyan komment után hogy “nem érdekel hogy mi történik a falon, és mutassák Királyvárt” és hasonlók, azok jobb lenne ha belegondolnának abba hogy mennyire lényegtelen dologok azok hogy egy naiv befolyásolható kisfiú, vagy Robert mogorva kistestvére ül a trónon, egy vicces törpe halála, vagy egy őrült vérfertőző megalomán picsa vonaglása ahhoz hogy északról KIB@SZOTT HULLAFELTÁMASZTÓ JÉGLIDÉRCEK JÖNNEK! Ezért egyesültek a vadak, és ezért akarnak átjutni mindenáron a falon.
(én is bírom Tyriont, meg az összes többi szálat is, de nem síránkozok hogy ha egy héten valamenyikből többet, vagy kevesebbet kapunk)

Sajnos az áll leejtős részt nem tudták jól kihozni, de aki figyelt, az tudja, hogy Jon összes barátja meghalt, kivéve Samut de vele meg majd más lesz… (no spoiler) És szerintem ez is hozzá fog ahhoz járulni hogy Lord Snow-vá válljon

Llew - 2014. 06. 10. 23:39

@Darwinka:
És tényleg. Szép találta.
Valaki vágja ki egy magyar jelenlét videóba.

Carpeks - 2014. 06. 10. 23:42

@Darwinka: Szerintem get him inside-ot mondanak.

Addam - 2014. 06. 10. 23:43

sherlock20: +1

Llew - 2014. 06. 10. 23:45

Meghallgattam fülhallgatóval, Carpeksnek van igaza “get him inside”. Pedig de szép lett volna a magyarok a Falon.:)

baggio - 2014. 06. 10. 23:51

Fireblade, ha valahol küldeni akarnék egy ekkora hatalmas falnál mászókat, akkor értelemszerűen ott tenném meg, ahol az korábban is sikerült, nem? Mert szerintem teljes felkészültségnél, pont a kapunál elég veszett fejsze nyele próbálkozásnak tűnt az egész (ami max. figyelemelterelésnek volt jó, de ha az óriás is be tudott slisszanni a kapu alatt, akkor olyan hatalmas erőket nem mozgósíthattak amúgy se a fal tetején a támadás visszaverésére)…

Bár én most nem is akarok különösebben ilyen fejtegetésekbe bocsátkozni, mert tényleg nem vagyok se hadtörténész se hadtechnikus, de ha már a GoT-nál annyiszor emlegetik a realista ábrázolást, akkor az ilyen logikátlannak tűnő momentumok azért meg tudják ölni az élményt (legalábbis nálam, de ahogy látom azért másoknál is).

Stiel - 2014. 06. 10. 23:52

Wishful thinking. :p De azért majdnem.

Fireblade - 2014. 06. 11. 00:33

baggio:

Ezek barbárok, nem a NATO stratégái, meg vezérkara :)
“Ott az átjáró meg kapu akko ott megyünk vazze”

Jó, de az óriás akciója nem betervezett volt..nem gondolták ők sem, hogy lehetséges..egyből mamuttal mentek rá..és nem a 2 óriás próbálta emelni.
Csak akkor vadult be,mikor a tesót leszedték, és akkor már a kapu rendesen meggyengült.

Szerintem a kapunál van valami vész-vész terv..mittomén pl: berobbantják, ha sok ellenség bejut, valami kamra lehet fölötte, tele hordóval..ilyesmi lehetséges

cathy - 2014. 06. 11. 00:42

Llew: A poén, hogy tényleg voltak “magyarok a falon” a kaszkadőrstáb közül majdnem húsz magyar volt ebben a részben asszem ;-)

cathy - 2014. 06. 11. 00:47

Bocs nem húsz tíz, most utánanéztem a screenshotnak, szóval összesen majdnem húsz ebből nyolc magyar a pontosításért. Azért az váó!

Yggdrasil - 2014. 06. 11. 00:58

Darwinka: én a végén a szereposztásban totál véletlenül kiszúrtam egy JOZSEF FODOR nevet, lehet, ő kiabálta be, hogy gyere vissza :-)

StG - 2014. 06. 11. 08:16

@Béla
Nem akarnám a végtelenségig erőltetni a magyar-török példákat, de arra szvsz szemléletesek, hogy néhány roham erejéig szinte bármilyen létszámarány esetén lehet sikeresen védekezni. A váras példáknál több esetben (pl. Drégely) gyorsan szétlőtték a fal egy részét, így nem nagyon volt mit védeni. A filmben viszonylag nagy volt a technikai különbség a védők javára (a falon lévőket a néhány óriás íjász kivételével nem tudják elérni). Így én nem érzem annyira aránytalannak.
Amúgy meg ja, a filmkészítők szeretik kiélezni a sztorit a “maroknyi hős védő az ellenség áradata ellen” tematikára. Anno a Gyűrűk Ura – A két toronyban Kürtvár ostrománál tán 200 rohír + 2-300 tünde vs. 20.000 ork felállás volt. Ráadásul a védőket szinte teljesen lemészárolta a rendező, mer’ az úgy drámaibb.

kempmove - 2014. 06. 11. 10:07

most azért képzeljétek el ha ez lett volna a finálé, többet nem nézném a sorozatot az biztos.:)

hiába múlik annyi minden a fal megvédésén.

Bagosz - 2014. 06. 11. 21:59

Futna Felétek egy olyan óriás,nem találnátok unalmasnak :-D

Dorci - 2014. 06. 11. 22:08

Nem értek egyet azzal, hogy unalmas rész volt. Lehet siránkozni azon, hogy ötven perc Fal és Jon Snow, de ez is kell. Tudjuk, hogy nem csak Királyvár van a GoT világában. Persze itt nincs olyan mértékű intrika, mint Tyrion és Cercei világában, de igenis vannak értékes momentumok itt is – persze ez ízlés és értékrend kérdése.

A magam részéről Aemon mester nosztalgiázása, Sam feltörekvő érzései, Grenn és társai buzdító esküje és az Yrgitte elvesztésével járó képek megérték azt az 50 percet. Azzal egyet kell értenem, hogy Jon Snow nem a legerősebb karakter, és Kit sem remekel mindig, de ebben a részben volt egy-két jó jelenete (például mikor Tourmundnak visszaszólt, akkor sikerült átadnia, hogy Yrgitte elvesztésével egy kicsit ő is meghalt).

Fireblade - 2014. 06. 11. 22:13

Na, akkor őrül itt meg mindenki, ha a zárórész, pl: Arya meg Sansa, meg a sárkányosmaca körül forog majd, és nem lesz semmi megoldás a Tyrionra:)
mer ráér az jövőre is :)
Akkor mekkora lenne a fujolás…

Silverhand - 2014. 06. 12. 06:45

Úgy látom nem volt még a kérdés: Mi a fenét eszik ez a 100.000 vad a falon túl? Tűlevelet? Művelés alá vont föld szerintem ott nincs is (több háttérismerettel rendelkező könyvolvasók megcáfolhatnának vagy megerősíthetnének).

Craster’s Keepben volt néhány háziasított disznó, de azokat is fel kellett hizlalni valamin…
Az óriásoknak még a diétás étrendje is ránézésre kb. 20.000 kalória. De a vadaknak ha jól számolom napi 200 millió kalóriára van szükségük. Nos, ha nem is olyan régen Királyvárban is éheztek, akkor Westeros Grönlandján hogy a fenébe nem halnak tömegesen éhen?
És ott van a mamut is. A mamut nem hason fekve szokott falatozni, hanem a dús füvet tépi le az ormányával és pakolja a szájába. Lombhullató bokrok és fák leveleit is megennék. Van ilyen a falon túl?

Aszusz - 2014. 06. 12. 06:49

@Silverhand: ez azon dolgok egyike, szerintem, amit Martin nem gondolt végig. A könyvben a vadaknak csirkéik és birkáik vannak, de sosem tér ki arra, hogy azok mit is esznek. (illetve honnan is van az, amit esznek…)

Aredhel - 2014. 06. 12. 07:16

Ülök a metrón, és itt áll előttem George RR Martin hasonmása. Még sapesza is van :)

Aredhel - 2014. 06. 12. 07:26

@Silverhand
Amit kifogásolsz, az engem is zavart a könyvben. Első sorban Dany szálánál, ahop masírozik 8e Unsullied-dal és a maradék dothrakival, és mi a fenét esznek/isznak a sivatag közepén. Plusz okés, hogy évekig tart egy-egy tél, de északon ilyenkor mit csinálnak, mert ahogy mondod, ott földet művelni nem lehet, vadászni persze igen, de az állatoknak is el kell lenniük vmin…

Fireblade - 2014. 06. 12. 09:22

Hah..bezzeg mikor én érdeklődöm ilyesmiről, le vagyok oltva rendesen ::):)
Fantazy…megemésztik a tűlevelet pl a mamut…abbol van dögivel..és az óriások meg téli álmot alszanak..mittomén :)

winnie - 2014. 06. 12. 09:23

“Hah..bezzeg mikor én érdeklődöm ilyesmiről, le vagyok oltva rendesen ::):)”

persze, de ez a kérdés is baromság. nem választ kell követelni, hanem megpróbálni kitalálni. ilyen erővel azt is lehetne kérdezni, hogy hova pisilnek, meg mivel múlatják az időt, amikor unatkoznak. teljesen lényegtelen dolgok, amikre ki lehet találni ezerféle választ. és abban semmi izgalom nincs, hogy az ember megkapja az egyiket random.

persze, hogy a világ akkor jó, ha részletes, de mindenre nem lehet kitérni. ha lenne 50 oldal a kajáról, akkor nem lenne túl izgalmas és még egy csomó témát elő lehetne venni.

kár elvárni, hogy bizonyos lényegtelen dolgokat az ember szájába rágjanak. nem azért, mert nem fontosak, hanem mert ezek azok a dolgok, amiket az ember maga is ki tud találni, így teremtve meg annak a világnak az egyéni valóságát.

mit esznek? esznek valamit, mert láthatóan jól vannak. erre nem választ kell várni, hanem elgondolkodni, ha annyira érdekes.

Coturnix - 2014. 06. 12. 09:24

Yggdrasil, Darwinka

Ha a stáblistát visszanézitek, “Stunt performance”-nél 8 magyar név is szerepel (Tóth Gyula, Kósa László, Szabó Gáspár, Fodor József, Szemán Gábor, Kovács Norbert, Orsányi Béla és Kovács Géza), sőt, valamelyik korábbi évadban nyújtott munkájukért kaptak díjat is. Szóval elviekben akár magyar szó is lehetett volna, ha ők egymásnak kiabálnak.

Coturnix - 2014. 06. 12. 09:35

Bocs, cathy a te magyarázataid fölött valahogy elsiklottam. :/
Sebaj, itt egy interjú az egyik díjazottal:
http://comment.blog.hu/2012/02/16/tronok_harca_kaszkadorok_1
:)

Lálá - 2014. 06. 12. 11:25

Silverhand: Vannak tudtommal raktáron gabonanövények is, dara, meg ilyesmik. Azon már lehet állatok hízlalni. :D
Meg folyamatosan járnak kereskedőhajók is Essosról, a Falnak is van kikötője és ha jól tudom, néha a vadakkal is üzletelnek.
A mamutos kérdésre sajnos nem lehet válaszolni, mert Martin elég keveset foglalkozik az állatvilággal. :(
Pl. az is érdekes kérdés, hogy egy kifejlett sárkányt mégis hogyan tudtak eltartani (főleg, amikor volt belőlük 8 vagy 10).

baggio - 2014. 06. 12. 11:49

winnie, hogy ez a téma ne lenne érdekes, az szerintem elég túlzás, maximum számodra nem az… A GoT (egyik) legnagyobb erényének azt tartják, hogy az író egy olyan fantasy világot teremtett, amiben hús-vér emberek élnek, nem papírmasé figurák, realistán ábrázolva a hatalmi játszmákat, az adott karakter motivációit (pozitívumait, gyarlóságait, stb.), ráadásul tudtommal – nem olvastam a könyveket – nem egy sort szánt pl. a Királyvárban elkészített ételekre.

Fireblade - 2014. 06. 12. 12:20

Hihetetlen módon, de winnie-vel értek egyet most.

Engem se izgatott fel, hogy ki mit eszik..nyilván megoldják a dolgot, hisz élnek :) rengeteg falu van a környéken, sok magtár, tároló..nyilván ha nem is mutatják, de állatok is lehetnek rendesen..lényegtelen.
Gyűrűk urában se nagyon derült ki Szauron táborában mit zabált vagy 50e serege..kit izgatott?:)

Védelem hiányosságai jobban zavartak..elvileg ugye évezredek óta bandáznak ott, kitapasztalhatták volna már, és csapdák tömegét építhették volna ki, pl az alagútban..nem nagy ész kell hozzá hogy kétféleképpen támadhatnak:
1: Fel a falon – erre nagyon jó megoldás a sarló, meg különböző dobálható finomságok..
2: Át az alagúton – na ehhez képest elég roskatag kis kapu volt..és semmi belső akadály, leeső rács, óriás súlya alatt beszakadó padló..stb stb..

tök ráértek volna rengeteg ilyesmit építgetni évszázadok alatt

Silverhand - 2014. 06. 12. 13:58

Baggio véleményével tudok a leginkább egyetérteni. A Gyűrűk ura egy tündérmese, nem is racionálisan közelítettem felé, ott nem zavart volna az élelmezés, vagy egyéb felmerülő logisztikai probléma. De egy ennyire precízen felépített világban már akaratom ellenére is mélyen elmerülök, válaszokat keresek.

clegane - 2014. 06. 12. 14:14

oké akkor hidegben is bőségesen termő, gyros ízű bogyót esznek, ami egy ilyen Westerosi növény.

Gwen - 2014. 06. 12. 14:39

Azért fura azt mondani, hogy a Gyűrűk ura egy tündérmese, a Trónok harca meg nem… :-) arról már nem is beszélve, hogy ha valami, na az a világ volt igazán, precízen, milliméteres pontossággal felépítve, bár emez is törekszik rá. (Az, hogy az előbbiben a női karakterek szinte sehogyan sem voltak ábrázolva szerintem simán következik abból, hogy Tolkien korában – a világot az I.vh alatt kezdte felépíteni, majd az első könyv 1954-ben jelent meg – még messze más volt a nők megítélése, mint ma, ergo nem hinném, hogy akkor ez különösebben furcsának tűnt, szemben a mai olvasók szemével. Ennek ellenére az is pont olyan racionális, az életről szóló, mint a Trónok harca – mármint a fantasy szintjén, akkor is, ha a történet különbözőségéből adódóan máshol helyezkednek el a súlypontok.)

Silverhand - 2014. 06. 12. 15:48

Gwen: Már hogy a viharba lenne életszerű és racionális! A Gyűrűk urában csak a fehér és csak a fekete van, jó és rossz. Pont olyan leegyszerűsített, hamis világkép, ahogy kb. egy ötéves látja a világot.

R. R. Martin sokkal jobban árnyalja a karaktereket, és végső soron mindenkinek a motivációját meg lehet érteni. Vérmérséklettől függően lehet választani kedvenc karaktert, de a számunkra nem szimpatikus szereplők cselekedetei is “életszagúak” (Kivéve azoké, akik mentálisan defektesek.)

Gwen - 2014. 06. 12. 16:21

Szerintem meg más a motiváció: ott van az alap-gonosz, aki el akarja foglalni a világot, márpedig ez senkinek nem lenne jó, ezért ellene kell menni. Tény, hogy sokkal meseszerűbben ábrázolja a “jók” kevésbé jó oldalát, de látszik, hogy mindenkiben van valami, ami nem annyira “jó”. És az is tény, hogy magát a Gyűrűk urát is eredetileg gyerekkönyvnek szánta Tolkien – ezért is inkább meseszerű, gondolom -, de aztán hamar bekomolyodott, beerősödött a történet.

Silverhand - 2014. 06. 12. 16:27

winnie: “Kár elvárni, hogy bizonyos lényegtelen dolgokat az ember szájába rágjanak.”

Az élelem/élelmezés annyira fontos dolog, hogy az ókori és középkori háborúk egyik sarkalatos pontja volt. A Tyrellek -ha jól emlékszem- statisztikát is mondanak arról, hogy mennyi gabonát szállítanak be Királyvárba.

Ha azonban az ellátmányozás folyamatát próbálom megtudakolni az északiaknál, az már lényegtelen és “baromság”. Tiszteletben tartom a véleményed (ha te az enyémet nem is), de nem értek vele egyet.

Rob - 2014. 06. 12. 16:50

Mit esznek…agyam eldobom, ez nem egy dokumentumfilm baszki.

Silverhand - 2014. 06. 12. 17:06

Rob: “agyam eldobom”

A párszavas megnyilvánulásod alapján az agyad éppen annyira nem létező dolog, mint egy Mcdonald’s a vadak területén.

clegane - 2014. 06. 12. 19:07

Silverhand: mi a baj a gyrosbogyóval :(

Rob - 2014. 06. 12. 19:41

Pedig még csak nem is én voltam az, aki egy óriásokkal, jégemberekkel és sárkányokkal teli sorozatban abba köt bele, hogy neki nem mondta meg senki, hogy mit esznek az emberek… képzelőerő egyenlő nulla.

De tudod egyébként ez egy könyv adaptáció, szóval ha ilyen részletekre vagy kíváncsi, akkor szerintem olvasd el a könyveket, bár nem garantálom neked ,hogy ez a konkrét téma ki van bennük fejtve, mert őszintén szólva én egy “párszavas megnyilvánulást” sem pazaroltam volna rá…

Fireblade - 2014. 06. 12. 21:24

Rob:

az egy dolog, hogy az emberek:) a mamut, meg az óriások mit esznek?:) meg 100e serege Mance-nek :)

Lálá - 2014. 06. 12. 21:46

Fireblade: A mamutokat nem tudni. De egy csomó fóka él arra…

Lálá - 2014. 06. 12. 21:48

+ Már írtam, hogy kereskednek is néha, már akik tengeren is átjárnak.

Lálá - 2014. 06. 12. 21:51

Na, itt a “Falon túli” világ: http://awoiaf.westeros.org/images/6/6c/Westeros_-_Byound_the_wall.jpg

Még egy külön öböl is van, amit a fókákról neveztek el. :D

Fireblade - 2014. 06. 12. 21:58

Éljen a fókasült :) töltött fóka, óriások kedvence :)

Szerintem kissé többet áldoztunk a témára, mint érdemelne..az sokkal izgalmasabb..hogy ha a Mások, hátulról odaérnek..akkor hirtelen közös ellenség lesz vadaknak és az embereknek :) Vajon Mance mit szólna egy összefogás ajánlathoz Havastól?

Aszusz - 2014. 06. 12. 22:08

@Silverhand: Elvileg a hosszú nyár alatt (ami mindig kb olyan hosszú, mint az utána jövő tél) a Lordoknak a betakarított termény egy részét mindig félre kellett tenniük, ebből éltek télen. A 9 (?) éves nyár során kissé ellustultak, nem tettek félre annyit, amennyit kellett volna, ezt Ned szóvá is tette.
Az Őrség a Giftből kapja a terményeket, de egyrészt ott kevesen élnek, másrészt az Őrségben sincsenek sokan, tehát gondolom, hogy eszerint raktároztak. Aztán, ha kellett, Deres úgyis kisegítette őket a szarból az eltelt 8000 év alatt.
A Falon túl ez nyilván nem játszik.

Llew - 2014. 06. 12. 23:36

Mance nem hülye. A jelként gyújtott erdőtűz remekül megfelel arra is, hogy védje a hátukat a Mások ellen, amíg a Falra koncentrálnak.

Fireblade - 2014. 06. 12. 23:37

Llew:

persze mert azt a tüzet nem lehet simán megkerülni…és nem alszik kb 2-3 nap alatt..de..majd meglátjuk..nemsoká :)

keszi - 2014. 06. 13. 08:53

Az óriások vegák, fákat esznek.

Fireblade - 2014. 06. 13. 11:52

Éértem ..akkor az ott a háttérben nem erdőtűz elterelésnek, hanem grillpartiznak a hátramaradt óriások :):)

Brynden Rivers - 2014. 06. 13. 13:43
Pufi - 2014. 06. 13. 20:18

Döbbenet, hogy páran mennyire negatívan értékelték. Nekem baromira tetszett az egész. Nem is értem ezeket a 2/10 lehúzásokat. A “pengénél” konkrétan leesett az állam, az udvari körbe kamerázós jelenet páratlan, az eskü szövegét motyogó banda az alagútban meg egyenesen megindító volt.

zita - 2014. 06. 16. 02:39

@karit

“Az kemény pillanat volt. De karmikusabb – és sokkal hatásosabb – lett volna, ha a liftes fiút Sam helyett Jon kérte volna meg, hogy harcoljon.”

nekem éppen azért tetszett, hogy Sam kérte meg, mert így Sam tulajdonképpen annak az embernek (Ygritte) a halálos ítéletét adta ki, akinek köszönheti, hogy Szegfű visszatért hozzá. ezek az apró kis csavarok, és a háttérben meghúzódó összefüggések (is) teszik nekem annyira szerethetővé az egészet.

én nem olvastam a könyveket amúgy, és alapvetően kedvelem Jon Snow karakterér, de itt talán tényleg egy csöppet vérszegény volt, vagy csak nem volt annyira jól megszerkesztve a megkeményedésének az íve. csak az előzetes kommentekből sejtem, hogy milyen átváltozáson megy keresztül a karakter. de azért nem utáltam ezt a részt, sőt, voltak kifejezetten jó részletek benne.

nekem továbbra is az egyik kedvenc sorozatom ez, bár a junkie kommentelőinek hozzászólásait olvasva (nem csak ennél a sorozatnál), kezdem úgy érezni, hogy túl egyszerű vagyok, és könnyen megvesznek bármivel. de valószínűleg csak nem vagyok vérbeli junkie, és nincsenek magas elvárásaim :)

zita - 2014. 06. 16. 02:45

@Brynden Rivers

:D hát lehet, hogy tényleg egyszerű vagyok, de ezen visítok itt a fal vidékén az éjjeli izlandi világosban öt perce, köszi, rég röhögtem ilyen jót :D

v0m1t - 2014. 06. 16. 05:46

annyira senkit se érdekelt hogy fent maradjon megnézni? :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz