login |

Pilot: Halt and Catch Fire

2014. 06. 10. 20:28 - Írta: human

81 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Elég sok mindent eldönthet az AMC körül a Halt and Catch Fire szereplése. Sokszor a minőség jut eszünkbe az adóról, hiszen a Breaking Bad és Mad Men szállítása mellé még valami alig nézett The Walking Dead címűt is adtak nekünk, viszont ezeken kívül semmit nem mutattak fel igazán, ami nagyot szólt volna.

Régebben olvastam egy cikket, most esélyem sincs megtalálni, hogy az AMC miképp vált az “oda kell menni a pilotoddal”-helyből a “menekülj!”-hellyé, avagy miért nem dörömbölnek a legmenőbb sorozatkészítők mostanában náluk. Mostanság Hell on Wheels-ekkel meg Turn-ökkel próbálkoznak, és egyik sem lett kult siker. Na, ebbe a közegbe érkezett a Halt and Catch Fire.

Konkrétan a sorozatról? A nyolcvanas években, a számítógépes boom kezdetén játszódik, amikor még az IBM volt az élen, és őker próbálta mindenki utolérni. Hőseink cége visszafejti a nagy kék processzorát BIOS-át és megpróbál egy 2x gyorsabbat féláron összehozni “saját” fejlesztésben. Avagy csak pont annyira eltérve, hogy a copyright ügyvédek szívrohamot kapjanak, amiért nem tudják eltaposni őket. Aztán persze valami más lesz a sztoriból.

Avagy egy kőkemény geek drámát tolnak a képünkbe abból a korból, amikor még pár lőkötő garázsban tudott csinálni hardvert, bár a főszereplők azért nem ott hozzák össze a terméküket. Itt mindenki felnőtt már, ezzel járó kötelességekkel, nem mehetnek csődbe 2 hónap alatt, mert akkor odavész a család segge alól a ház. Oké, páran nem ilyen indíttatásból csinálják a dolgaikat.

Sajnos a pilot 47 percéből nem derül ki sok minden. Egy komoly jelenetet írtak bele, amiben igazán van érzelmi töltet, és ennyiből kéne belőnünk, hogy a jövőben miképp alakul. Van benne lehetőség, a képi világ remek, a színészek szintén, de nem sikerült eladni a koncepciót egy pilotnyi idő alatt.

Valahogy azt értem mostanában, hogy senki nem akar korrektet csinálni, mindenki hatalmasságra, a következő nagybetűs dráma címre hajt, viszont az ambíció nem elég ehhez. Itt is, nem azt vártam, hogy nevetni fogok vagy ilyesmi, de kicsit túl komorra vették az egészet, tudjátok, “márpedig mi megcsináljuk a computeres Mad Ment”-szintre.

Részemről olyan 7/10 a start, mert bírom az underdog sztorikat, ahogy mindenüket össze kell szedniük, hogy az élre törjenek. A főcím viszont brutál jó és 10/10.

81 hozzászólás Ne habozz!

fv - 2014. 06. 10. 20:43

Ezt a főcímet már láttam az IT Crowdban. A végén tiszta csalódott voltam, hogy nem dob hibaüzenetet.

dave - 2014. 06. 10. 21:12

fv: ugyanez jutott eszembe, meg már a Silicon Valleynél is. Ezek a számítógépes sorozat főcímek egy kaptafára készülnek.

A sorozatról:
Nekem bejövős, főleg a 80-as évek meg a geek téma miatt. De egy nagyon picit többet vártam az első felütés után. Teljesen random próbáltam be, semmit sem tudtam róla.

Persze maradok, sőt várom a 3. részt.

A. - 2014. 06. 10. 21:14

vártam már:)
“márpedig mi megcsináljuk a computeres Mad Ment”
uez jutott eszembe, és el is gondolkodtam azon hogy a főszereplő karakter/színész tud-e olyan karizmatikus lenni, mint John Hamm/Don Draper (másképp megfogalmazva, el tudja-e vinni a hátán a sorit).

dave - 2014. 06. 10. 21:14

Ja és még egy gondolat:
Robin Sparkles anyone?

Shyllard - 2014. 06. 10. 21:16

A főcím tényleg iszonyat jó, de a sorozat nekem nagyon semmilyen, mint a Turn is mostmár. A színészek remekek, meg a dialógusok is, de maga a téma iszonyat unalmas.

A. - 2014. 06. 10. 21:16

a szőke csaj meg egy az egyben az Eric Stoltz-filmből (Valami kis szerelem) lett átemelve, mint karakter:)

Fermina_Daza - 2014. 06. 10. 21:20

lol, , ez a computeres mad men-duma 10 pontos:-)…. én sem dobtam hátast a pilottól, de a téma miatt érdekel… a sales, aki építi a csapatot, nekem nagyon antipata, de don draper is átkozottul idegesített az elején, aztán mégis ott ragadtam…

sandor555 - 2014. 06. 10. 21:43

érdekesen hangzik.

VanillaSky - 2014. 06. 10. 21:50

“viszont ezeken kívül semmit nem mutattak fel igazán, ami nagyot szólt volna.”

The Killing! Kérem kapcsolja ki és menjen ki a szabad levegőre!:)

Tommy - 2014. 06. 10. 21:56

Nálam is kb 7/10. Jó volt, de ennél több kell, hogy majd maradjak. A színeszek jók, és a témában is van potenciál.

human - 2014. 06. 10. 22:16

VanillaSky: amit lelőttek és nem nézték elegen, plusz az is pár éve volt már. Rubicon is okés volt, mi lett vele, pont az AMC süllyedése érvelésbe illenek ezek sajnos.

LoGi - 2014. 06. 10. 22:53

Felkeltette az érdeklődésem, de megvárom még a következő írást róla szerintem, utána döntök róla, hogy belenézek-e.

clegane - 2014. 06. 10. 23:14

no no: a Turn remek

Shannen - 2014. 06. 10. 23:59

Mikor megnéztem a pilotot nem nagyon tudtam eldönteni, hogy mennyire tetszik ez nekem. A színészek jók (Lee Pace!), a kor hangulata bejön, de a téma nagyon nem keltette fel az érdeklődésem. Ez lehet nálam az a sorozat,amit kizárólag a karakterek miatt fogok nézni, mert azokat az első pillanattól megszerettem, pedig annyira azért egyik sem különleges, de valahogy megfogtak.

Még nem vagyok meggyőzve, megnézem a 2.részt aztán majd kiderül mennyiben sikerül a sztorit is érdekessé tenni számomra.

Érzésem szerint ez sem lesz hű de nagy siker, és az új Mad Men sem, de attól még van esély rá, hogy jó legyen. Mint ahogy a Turn is, ami talán nem BB minőség, de azért elég jó színvonalú.

Synrew - 2014. 06. 11. 00:33

Tetszik,a téma is érdekel,most nézem a második részt :)
Köszönöm a cikket,egyébként elsiklottam volna felette.

Lilith - 2014. 06. 11. 00:56

Végre egy véleményezés :)

Don Fanucci - 2014. 06. 11. 02:24

Sosem értettem ezt a negatív hírverést az AMC körül.

A Mad Men vagy a Breaking Bad ugyanis olyan anyagok, amelyek önmagukban is akkorát szóltak, hogy egy csatorna igen sokáig megélhet a hírnevükből. Ezenkívül még itt a The Killing, amit a kutstátusza kétszer mentett meg a haláltól, illetve a The Walking Dead, ami hihetetlenül széles körben lett népszerű.

És akkor kontraként CSAK az első évadban elkaszált Rubicont és Low Winter Sun, a sajátos, kissé elvont The Prisoner minisorozat (emlékszünk még rá?), a még mindig létező és elpusztíthatatlan (bizonyos körökben pedig igenis kultivált – az imdb-n 24 ezer embertől 8,3-es értékelést kapott!) Hell on Wheels és a tűrhető nézettségi szint környékén mozgolódó, még igencsak újonc Turn hozható fel. Már ha valaki nagyon bele akar kötni.

Nekem ez elég kiegyenlített mezőnynek tűnik, de lehetséges, hogy valamit szem elől tévesztettem…

Don Fanucci - 2014. 06. 11. 02:39

Egyébként, ami a sorozatot illeti, jómagam erős 80’s függőségben szenvedek. Így nem is csoda, hogy nagyon megörültem a HaCF megjelenésének, ugyanis nagyon kellett nekem egy olyan anyag:

– ami nem olyan csajos, mint a The Carrie Diaries
– nem olyan nyomasztó, mint a The Americans
– és nem olyan hiperrealisztikus és naturalista, mint a This is England.

Nos, ez a cucc nemcsak, hogy megtalálta nálam ezt a “piaci rést”, de még ráadásul:

– atmoszférát teremtett
– rettenetesen meggyőzően hozta a hozzáértésnek legalábbis a látszatát
– ügyesen skiccelte fel a karakterek arcéleit
– megvolt benne az “AMC-s plussz”, és sokakkal ellentétben én valóban meg is éreztem benne a Mad Men utód lehetőségét
– ügyesen volt felépítve és epic cliffhangerrel ütött pofon.

Nekem eddig ez az év egyik ujjonca – talán csak a Penny Dreadful és a True Detective talált be ennyire nálam idén…

Don Fanucci - 2014. 06. 11. 02:55

@fv, dave: bennem is lehet vmi hiba, mert nagyon nem jött le nekem, hogy miben és hogyan ugyanaz a koncepciója a The IT Crowd és a Silicon Valley főcímének ezzel.

De komolyan.

OK, hogy mindegyik zenéje a 8 bites géphangokat utánozza (bár ezt éppen a HaCF-ről mondhatnám el a legkevésbé), ám ezen túl kb. semmiben nem hasonlítanak egymásra.

winnie - 2014. 06. 11. 05:12

(én is megnéztem a főcímet, erre látom, hogy ez milyen pazar tényleg, de a másik kettő nem ilyen volt. legalábbis nekem, laikusnak.)

winnie - 2014. 06. 11. 07:09

don fanucci: nem a sorozatokkal van a baj, szinte mindegyik remek, azt soha nem vetette senki a szemükre.

de amit csináltak a mad mennel a többi kárára (mondhatni ezért kellett befejezni a breaking badet – szerintem már bánják ők is), ahogy kicsinálták előbb a TWD egyik, majd a másik showrunnerjét a spórolás miatt és, mert nulla kreatív szabadságot adna.

mi nem látunk bele az amc dealjeibe, de a sorozatkészítők verik a negatív hírt. és “mindenki” menekül. és lehet, hogy ezért van most az, hogy zsinórban nem az első sorozatuk nyit 1,5M néző környékén, ami a killing kaszaszintje volt. még a rubicon is jobban keezdett talán ennél a nagy zuhanása előtt, pedig akkor végképp nem volt divat az amc.

mel - 2014. 06. 11. 08:08

A zenével kapcsolatban Don Fanucci +1, ezzel az erővel egyik opera is olyan, mint a másik :)

A sorozat hozza a szokásos AMC-s komotós történetvezetést, és érdekes, eddig mindkét rész csak másodjára megnézve vett meg igazán. Írták páran itt-ott, hogy 15 perc után kinyomták a pilotot, és bevallom, nekem is megfordult a fejemben, de örülök, hogy nem tettem, mindig a második felében gyorsulnak az események.
A színészek nagyon jók, Toby Huss karaktere különösen tetszik.

Érdekes, hogy a főszereplő mérnökök között több a nő, mint a férfi, ez arra a korszakra abszolút nem volt jellemző (még most sem), de ez igazából nem zavar, mert amúgy elég sok időt szánnak a 80-as éves skiccelgetésére, és ez ad némi frissességet. Én legalábbis nem csípem, ha a korhűség égisze alatt túladagolják a lambériát és a kockás abroszt, és ebben egyelőre jó az egyensúly.

perfect0 - 2014. 06. 11. 09:24

A főcím zenéjét a dán Anders Trentemoller írta, és erősen hasonlít legújabb albumának ‘Still on Fire’ című számára (még a címe is passzol a sorozathoz)
http://www.youtube.com/watch?v=liHjofQBAeM

bikkbakk - 2014. 06. 11. 10:12

most nagyon geekülök, nem a processzort fejtették vissza, hanem a BIOS-t. Amire a valóságban nem volt szükség a PC klóngyártóknak, mert az IBM maga leközölte még ’82-ben. Egyébként technikailag stimmol sok minden

Don Fanucci - 2014. 06. 11. 11:39

@winnie: Igen, valószínűleg ez volt az az “apró részlet”, amit szem elől tévesztettem.

Természetesen én is tudok a csatorna körüli problémákról és összetűzésekről – tisztán csak a sorozatok minőségéből indultam ki, amit többé-kevésbé töretlennek érzek.

A csatorna “dealjeit” ettől teljesen különválasztottam, pedig nagyon is összetartozik a két dolog, és így már világos human pilotkritika bevezető két bekezdésének veleje is…

Don Fanucci - 2014. 06. 11. 11:41

@winnie, mel: na ugye, hogy ugye?

Akkor nem csak én akadtam fenn ezeken a főcímmel kapcsolatos megjegyzéseken…

Pipacs - 2014. 06. 11. 11:54

@VanillaSky:
Nekem is a The Killing volt az első gondolatom. Neéha nem értem az amcsi közönséget, hogy lehet, hogy az pl. ennyire mostoha lett náluk? Mindegy, hajrá AMC, hátha ez bejön nekik. (A Mad Men hiába minőség, én a 3-4. részen már kis híján elaludtam, azt meg valamiért ezek szerint kajálták…)

Don Fanucci - 2014. 06. 11. 12:01

Még egy apró dolog, ami számomra érdekessé teszi a sorozatot:

A Silicon Valley egyik fő poénforrása az az elcsépelt és ellenszenves “jobbá tesszük a világot”-szlogen, amit az összes nagy informatikai világbirodalom összes advertise-platformján állandó jelleggel nyomatnak – napjainkban.

Viszont a HaCF korszakában még valóban és ténylegesen lehetett hinni ebben a világmeváltásban – és a sorozat nagyon ügyesen él is ezzel, bizonyos (szerencsére nem túl látványos mértékben) epic dimenziókba helyezve a karaktereket és a történéseket.

És pont ez az egyik dolog, ami miatt kifejezetten lehet élvezni…

Kisame - 2014. 06. 11. 19:06

Lee Peace?O.O Tutira belenézek!

joker - 2014. 06. 11. 19:07

Én már most ráfüggtem rendesen! :D

baggio - 2014. 06. 11. 23:04

Ha esetleg olvasná a sorozat magyar feliratkészítője a kommenteket, vagy véletlenül lenne olyan, aki ismeri őt, kérem jelezzen… mert no offense, de a sportos utalásokra igencsak rá férne egy lektorálás, a “reception”-t végképp nem értem, hogy lehet passznak fordítani, ehhez azt hittem nem kell amfoci szakértőnek lenni

mel - 2014. 06. 12. 07:25

baggio: a feliratban, az eleje főcím végén megtalálható az elérhetőség (mailcím), ha van konkrét javaslatod, írd meg, lesz foganatja.

Don Fanucci - 2014. 06. 13. 00:49

Úristen, a második rész durván emelte a tétet…

Olyan sistergős karakterdámát kaptunk, hogy csak na, Lee Peace pedig itt és most egyértelműen élete alakítását nyújtja.

Már a Wonderfalls, meg Pushing Daises tájékán éreztem, hogy sok van ebben az emberben, de, hogy ennyi, azt nem gondoltam volna…

Nüx - 2014. 06. 15. 10:05

Istenem emberek PACE és nem PEACE -BÉke veletek,de ne békítsétek a nevét :D

Lilith - 2014. 06. 16. 03:49

Látom sokaknak fejtörést okozott a főkarakter/színész neve..

mel - 2014. 06. 20. 22:05

A harmadik rész szvsz nagyon jó volt, kissé alábbhagyott az AMC-s vontatottság, nyíltak új szálak, meglepetés is akadt.
A zenék továbbra is zseniálisak.

Lee Pace melegjelenete miatt nagy a siránkozás a sorozat fb oldalán :)

crue - 2014. 06. 20. 22:33

Ez a buzulás nem tudom miért kellett bele. A kóder fiú-lány meg nagyon idegesítő és unszimpatikus. Ezektől eltekintve nagyon tetszik a sorozat.

JKJ - 2014. 06. 23. 12:29

Gyakorlatilag megszűntek a postok a harmadik rész után. Úgy látom nem veszi be az emberek gyomra a férfi-férfi jelenetet…

A negyedik jó volt, bár nem tudom merre megy a cselekmény. Tetszik!

winnie - 2014. 06. 23. 12:45

ha ilyenek a karakterek, akkor ezt az oldalt is fel kell tárni, gondolom. nem hiszem, hogy bárkinél ezen állna vagy bukna a dolog. legalábbis remélem:)

JKJ - 2014. 06. 23. 13:16

winnie! crue hozzászólásából azért sok minden kiderül. Hányan vannak akik inkább nem kommentelnek, de hasonlóan gondolják?

mel - 2014. 06. 23. 16:08

Én nem hiszem, hogy lenne összefüggés, amúgy sem nagyon szólogattunk hozzá a pilotkritika utáni pár napot leszámítva.
Engem azért nem zavart, mert nem volt öncélú polgárpukkasztás, volt helye a történetben a jelenetnek. A látvány számomra is taszító, de sorozatot nem dobnék ilyesmi miatt.

JKJ - 2014. 06. 23. 17:39

mel! Pontosan! Lehet taszító a jelenet, de nem volt öncélú. Kiválóan használták fel. Biztos sokan drogellenesek, de remélem egyikőjük sem kaszálta a Breaking Bad-et a téma miatt.

winnie - 2014. 06. 23. 17:46

jkj: de épp rá is reagáltam: ő azt írja, hogy tetszik neki a sorozat. nem láttam, de én is így gondoltam, hogy akkor ilyen, ha illik bele. és egyébként is nyilván céljuk van a szállal.

JKJ - 2014. 06. 24. 07:46

winnie: Nem is Neked szólt :-) Az általános kommentelmaradásra gondoltam. Nyilván sokaknak nagy gyomros volt a meleg jelenet, de annak aki tudja értékelni a megvalósítást, jónak jön le. Másoknak rosszul.

Don Fanucci - 2014. 06. 25. 23:57

Bevállalós jelenet volt, de teljesen érthető és elfogadható volt a maga helyén és idejében, illetve dramaturgiai helyzetében.

A magam részéről semmi kifogásom nem volt ellene.

ar - 2014. 06. 26. 11:09

Jo! Nagyon jo! … Tokeletes helykitolto a Silicon Valley kovetkezo evadig. De hozza ugyan azt a minoseget, szoval nagyon jo ertelemben vett helykitoltorol van szo :).

sorozat/gyilkos - 2014. 06. 28. 12:15

Én eléggé nerd vagyok, de nem jön át. A dramaturgia, a karaktervezetés széteső, nem érzem át a tétet, nem élem bele magam a célba. A fő karakterek széttartanak, miközben a privát jellemfejlődésük nem izgat. Pedig Pace karakterét kivéve borzasztóan jól eltaláltak alapvetően.

Az utóbbi egy egomán álmodozó, ami rendben lenne, de a számítástechnikai tudása egyszerűen nem hiteles, leginkább egy nagykaliberű gátlástalan porszívóügynök figuráját sikerült felrajzolni, aki általános iskolás ötletekkel, klisés hatásvadászattal basztxtja a beosztottakat, majd keresztbe tesz a főnökének és random megdugja a texasi richmilf értelmezhetetlen boytoyát (- mi a francért tartana egy röhejesen kinéző hájas meleg csávót erre a célra az aki valószínűleg a fél NFL-t is kibérelhetné).

A szerelem nagy úr (bruhaha). A jelenet nem a homokozás miatt volt kínos, hanem mert a semmiből valószínűtlenül irreális helyzetbe erőszakolták bele nézőt.

mel - 2014. 06. 29. 10:09

Pace karakterében pont az a lényeg szvsz, hogy egomán álmodozó legyen, felületes, a külsőségekre és a jól marketingelhető dolgokra fókuszáló számítástechnikai ismeretekkel, erre jó példa volt a beszélgetése az újságíróval a Doherty küszöbről, vagy az aktatáskás jelenet a hüledező mérnökökkel. Amúgy nem is tesz úgy, mintha mérnök lenne, többször el is mondja.

Nagyon tipikus figurája annak a kornak.
Nem is kell túl messzire menni, Steve Jobs sem volt alapvetően mérnöki beállítottságú, diákkorában jobban érdekelte a tipográfia mint az elektronika, és később is az volt a legfontosabb számára, hogy a terméke miként néz ki, és mivel tudja azt jól megkülönböztetni a többiekétől.
Ellenben nagyon jól értett ahhoz, hogy meglássa a tehetséget.

Szerintem nem is kérdés, kikről mintázták a karaktereket, kár, hogy a környezetük más, bizonyára nem lenne ilyen rossz a nézettség, ha az Apple lenne a környezet.

Don Fanucci - 2014. 06. 30. 01:50

A negyedik rész nagyon pöpec volt. De tényleg.

Nem tartom kizártnak, hogy előre lehetett látni a nagy csavart, de engem bizony sikerült meglepni, pedig általában van némi (ha nem is túl sok) rutinom az ilyesmiben.

Az élettel szemben nincs jobb érzés, mint mikor egy sorozat meg tud vezetni és mosolygósan az arcodba tolja a nem várt megoldást (kivéve, ha a Red Weddignről van szó, de az más lapra tartozik).

A HaCF-nek nálam ezt már négy rész alatt másodszor sikerült összehoznia – és mindkétszer Lee Pace-nek sikerült a mutatvány.

Pedig ezt aztán sosem néztem volna ki a Piemaker-ből…

JKJ - 2014. 06. 30. 09:02

Az ötödik résszel is hozták az eddigi szintet. Érdekes, jók a színészek és úgy elröppet ez a bő 40 perc, hogy észre sem vettem.

Don Fanucci - 2014. 07. 06. 22:12

Miközben pang a kibeszélő, azért megjegyezném, hogy az ötödik rész volt talán az eddigi legerősebb. Minden együtt volt, ami miatt nagyon hamar az idei egyik kedvencemmé vált, s szokás szerint most is a karakterdráma és marketing terén hozta a legnagyobbat a HaCF.

Utóbbival kapcsolatban azért megjegyezném, hogy talán ez a széria legerősebb része: Lee Pace speechei majdnem hogy az aktuális heti epizód fénypontját jelentik.

Don Fanucci - 2014. 07. 06. 22:16

folytatom: de ebben az epizódban úgy érzem, még önmagát is felülmúlta.

A fater felbukkanása pedig izgalmas fordulat volt, nagyon sok potenciált érzek a karakterében, főleg John Getz miatt, aki félig-meddig b-színész létére meglepett a nagyon is érett és kiforrott alakításával.

Hú, mi lesz még itt…

Don Fanucci - 2014. 07. 06. 22:22

És még mindig folytatom, illetve, most már tényleg befejezem: ha van sorozat, ami a Mad Men méltó utódja lehet, akkor – nevessetek ki, cáfoljatok meg – de szerintem tényleg ez az.

A karakterdráma itt is nagyon erős (ráadásul sokkal egyértelműbb a történetvezetés iránya), a korfestő atmoszféra is ott van a szeren – és, ami tán a legfontosabb közös pont: egyként hihetetlenül izgalmassá teszik a már-már művészi szintre emelt marketinget.

Mert ahhoz kétség sem férhet, hogy Joe MacMillan karakterében minden lehetőség megvan arra, hogy Don Draper méltó örököse lehessen… :)

sorozat/gyilkos - 2014. 07. 08. 14:05

@mel

Persze, egyértelműek az előképek, de Pace nekem nem hozza hihetően a iparági látnokot sem. A karakter valahogy nem illeszkedik hitelesen történetbe, ill. nem húzza azt (pedig kéne, erősen).

Vannak jó pillanatai a sorozatnak, és a stílusa kifejezetten az esetem, mégsem áll össze. Megbocsátottam volna a zavaros, értelmetlennek ható indulást (IBM nyúlásból kényszerfejlesztés), a rendszeres dramaturgiai üresjáratokat, a karakterek teljesen random és ezért egyre érdektelenebb interakciót, a drámai csúcspontnak kihegyezett, nevetségesen erőltetett boytoy dugást, még Pace tenyérbemászóan dedós motivációs beszédeit is.

De így együtt már nem.

Az a negyedik epizód eleji világmegváltó, ostoba klisékupac, amit Pace egy MLM motivációs tréner lendületével oszt meg azzal a 20 emberrel, akik egy szobában összedolgozva csinálták meg a CUCCOT,
az önmagában büntetendő.

És a végén egy kukában égeti el a NAGY szabálykönyvet b+!!!

Érted: ez még egy hatásvadászat paródiának készülő, Michael Bay popcornban is ciki lenne, nem egy elvileg Mad Man utód kábeldrámában.

Ez az egyetlen jelenet, hogy ez átmehetett, a legbiztosabb jele annak, hogy az AMC-nek tényleg kasza hosszú távon. Elbohóckodnak még pár évig az élőhalottjaikkal, de ide épeszű kreatív jó anyagot nem hoz.

mel - 2014. 07. 08. 19:43

A kényszerfejlesztéses indulás számomra egyáltalán nem volt zavaros, a 80-as évek elején számos ilyen clean room designnal végződő eset volt, ez volt a bevett jogi kiskapu. Nekem tetszett, hogy elővették, autentikus volt, bár az elég valószínű, hogy sokan nem értették.

A könyvégetés (nem szabálykönyv egyébként, hanem az IBM BIOS kód), egy valóban hatásvadász szónoki elem. Én semmi kivetnivalót nem látok benne, mert semmi olyasmit nem várok Joe-tól, mint amiket fentebb írtál (műszaki hitelesség, látnok, stb), számomra ő színészkedő, hatásvadász valaki, aki nagyon akar, de nem tud sokkal több lenni, mint egy jólfésült porszívóügynök.
Az ilyen pedig elégeti a könyvet, ha kellően hatásvadász és populáris húzásnak látja, Boz át is lát a szitán. Csodálkoznék, ha ezt a jelenetet “állleejtősnek” szánták volna, hát pont olyan volt az egész beszéd, mint egy fejezet valami menedzserbibliából :)

Nem is veszi senki komolyan, talán csak Gordon, akiből viszont minden hiányzik, ami Joe-ban megvan.
A 6. epizódban pont ezt a hiteltelenséget boncolgatják egyébként.

Mindegy, szerintem annyira mást gondolunk az egészről, hogy talán felesleges is erről többet beszélni.

JKJ - 2014. 07. 14. 06:59

Wow! A hetedik rész fantasztikus volt! Remélem fokozzák még az utolsó háromban.

JKJ - 2014. 07. 14. 10:33

Azt el is felejtettem, hogy Kerry Bishé előrelépett, mint az egyik legjobb színész a sorozatban. Bevallom eddig nem nagyon figyeltem fel rá.

baggio - 2014. 07. 18. 11:57

sorozat/gyilkos tökéletesen összefoglalta, hogy mi a bajom ezzel a sorozattal (is). Pedig a Mad Menből kiindulva az AMC miatt a Turnnek is adtam nem egy esélyt, mert végignéztem az első évadot, ahogy a Hell on Wheels-szel tettem és a H&CF-vel is tenni fogom, de így együtt, az elbaltázott Rubiconnal súlyosbítva már túl sok…

napocskin - 2014. 07. 26. 21:48

Sajnálom, hogy nem népszerűbb egy kicsit ez a sorozat, mert akkor talán lenne rá esély, hogy kapjon második évadot. Én nagyon szeretem, és örülök neki, hogy Lee Pace-t láthatom megint gyakrabban (igaz, most daráltam nyolc részt, ha tehettem volna, együltő helyemben). Először kicsit fura volt ez a karakter, annyira elütött az eddigiektől, de aztán ahogy egyre árnyaltabb lett, úgy szoktam hozzá. De a többi színész is nagyon jó. Sokan említették – itt és más fórumokon – a Mad Ment; nekem azért nincs utánérzésem, mert azt nem nézem. Soha nem gondoltam volna, hogy ennyire bejön egy nyolcvanas években játszódó sorozat.
Viszont emberek, ki vagyok azon akadva, hogy valaki még kiakad egy “buzulós” jeleneten, ami amúgy teljesen jelentéktelen volt (pláne a későbbi szálhoz képest). De ha nem volt jelentéktelen, akkor is. Férfi-nő jelenet bármikor jöhet? Mi a fene a különbség?

JKJ - 2014. 07. 28. 07:48

napocskin!

Sajnos korlátoltak az emberek. De ennek a levét ők fogják meginni.

A sorozat pedig tényleg jó. Egy részem nézné még sokáig, másik részem pedig egy kerek egészt látna.

Don Fanucci - 2014. 07. 28. 13:29

Aki a nyolcadik részig látta a szériát (nem tudom, hányan vagyunk egyáltalán?), és azt mondja, hogy ebben az epizódban nem az év egyik legerősebb karakterdrámáját kaptuk…

Mindegy, ilyen ember egészen biztosan nem létezik.

Egy szó, mint száz: nagyon sürgősen tessék pótolni ezt az anyagot, mert előbb-utóbb menthetetlenül kult lesz!

Ha elkaszálják, azért – ha nem, akkor pedig éppen azért.

harmundo - 2014. 07. 28. 21:55

Rövid idő alatt kedvenc lett nálam, szerintem ennyire még sosem vártam, hogy hétfő legyen megint, mint amennyire most várom… Részemről simán 9/10.

És az utolsó (e09) rész vége pedig konkrétan feltette a koronát az egész eddigi cselekményre.

ar - 2014. 08. 04. 19:59

Elkepeszto jo sorozat. Nekem, amolyan Breaking Bad-potlek. Gyogyir fajo sebeimre :) … Kerry Bishé legy a felesegem! :D

Don Fanucci - 2014. 08. 04. 20:38

Úristen, mit kellene még meglépni ennek a sorozatnak, hogy végre megnőjön iránta az érdeklődés??????

1×09: Karakterdráma, cselekményvezetés, atmoszféra, megvalósítás – 10/10!!!!

De olyan bődületesen nagy 10/10, hogy az valami őrület!

Szavakhoz sem jutok, még mindig totálisan az epizód hatása alatt vagyok…

Hölgyeim és uraim, köszöntsék körünkben a Mad Men méltó utódát! :)))))))))

Don Fanucci - 2014. 08. 04. 20:39

Már bocs, de mi ez a szivatás, hogy két napja nem tudok fellőni egy kommentet????

napocskin - 2014. 08. 04. 21:53

Hát, az utolsó rész elég vérszegényre sikerült, valahogy úgy tűnt, hogy nehezen tudják tartalommal megtölteni. Sajnáltam, mert különben jó kis sorozat.

mel - 2014. 08. 05. 10:34

Nekem nem is annyira az volt az érzésem, hogy vérszegény, mert minden snittnek jelentősége volt, de valami egészen mást vártam. Az is különös lett volna, ha csak úgy ellovagolnak a naplementébe, de azt sem vártam volna, hogy minden széthullik.

kietle - 2014. 08. 05. 17:06

van esély a második évadra?

Fermina_Daza - 2014. 08. 06. 22:20

kedvenc újonc sorozatom, de ez az utsó rész …. grrr…. abbahagyhatták volna a 9-nél, akkor robban az egész, erre csináltak egy ilyen 2. szezonos felvezető jellegűt…

vki írta fenn, hogy lee pace már majdnem paródia, sztem épp ellenkezőleg…. hihetetlenül jó karakter, üres, mint egy mélytányér, csak kamu duma, rizsa, PR az egész pali…. tök jól mondta cameron az utsó részben, hogy visszhang… tehetséges emberek visszfénye …. épp ez a lényege és a tragédiája, hogy beszopják ideig-óráig az igazi tehetségek, akik aztán rájönnek, hogy többet láttak bele, mint aki ….

tatuko - 2014. 08. 07. 17:04

7. rész után kaszáltam. Nálam óriási csalódás lett :( pedig voltak jó részek/jobbak, lee pace is + pont volt nálam, de teljesen érdektelenné vált a sztori…

A. - 2014. 08. 07. 19:26

Fermina_Daza: egy ripacsot játszik, de azt nagyon jól. Mert közben azért nagyon finoman mindig ott motoszkál valami őszinteség is, és ez L.P-nek köszönhető.
Nem egy Don Draper, éppen ellenkezőleg.

Fermina_Daza - 2014. 08. 07. 23:03

a draper-párhuzam csak abból a szempontból jött elő nálam, mert ő irritált ennyire az elején, mint ez a karakter,…. persze, hogy nem olyan… viszont ezt a pasit vhol sajnálom, draper nem váltotta ki soha ezt belőlem…

harmundo - 2014. 08. 08. 11:41

Az utolsó rész szerintem nagyon gyenge lett az előző epizódok után, mondhatni, ha eddig háborgó tenger volt a sorozat, most ez nyári délutáni tengerparttá nyugodott. Nem volt rossz, de eddig nem szoktuk meg.

Részemről a teljes évad 9/10, és remélem jön még folytatása.

A. - 2014. 08. 08. 12:46

Fermina_Daza: a Draper-párhuzamot inkább magamnak írtam, szerintem érdekes összevetni a két karaktert

winnie - 2014. 08. 11. 07:21

valakinek van kedve évadkritikát írnia? most derült ki, hogy human még egy ideig biztosan nem tud.

altezza - 2014. 08. 12. 21:31

Lesz második évad?

winnie - 2014. 08. 20. 16:14

most rendelték be a 2. évadot.

tonyrulez - 2014. 08. 20. 19:32

Awww yeah!

Stanlee - 2014. 11. 07. 20:46

Az idei ev egyik legjobb sorozata, ami nagyon le tudott kotni. En is eleg nagy 80-as evek rajongo vagyok, es a szamitastechnika (h)oskora is erdekel.

@bikkbakk: Erdekes, de a BIOS-t nem fejtettek vissza, ahogyan te is irod, hanem az alapoktol ujra irtak. A COMPAQ 9 honap alatt keszult el a reverse engineering-el. A lenyeg az volt, hogy az IBM a PC-k kezelesi utmutatojaban nyilvanossagra hozta a BIOS mukodeset. Sok ceg egyszeruen copy-paste-tel elkeszitette az IBM BIOS-t, de az IBM a szellemi javak megsertese miatt beperelte oket. A COMPAQ ezzel szemben azt csinalta, hogy ket csapatot dolgoztatott. Az egyik az IBM kezelesi utmutatobol megnezte a BIOS mukodeset, amirol keszitett egy leirast. Azt adtak oda a programozoknak, akik soha nem lathattak az IBM kodjat, de le kellet azt programozniuk. Mondjuk ezt a fajta munkat elethuen eleg unalmas lett volna visszaadni, de eleg jol megoldottak a forgatokonyvirok.

Laja - 2014. 12. 08. 04:05

Nagyon bejött, végre megint egy jó sorozat, ami beszippantott. 2 nap alatt ledaráltam az évadot. Nem vagyok olyan nagy geek, de érdekel valamennyire a számítástechnika hőskora, olvastam is több könyvet a témában, pl. Bill Gates, Steve Jobs életrajzát. Valahogy a történetvezetés, a téma, a karakterek miatt egyszerűen nehéz megfogalmazni miért, de megfogott. Nagyon minőségi sorozatnak érzem. Cameron nekem tetszik, el is szórakoznék a kis geekcsajjal egy darabig :)

thinker - 2015. 01. 03. 17:36

A filmben létrehozott termék, a körülmények és az időzítést némi áthallást enged a Compaq ezen időszakához. Persze, gondolom voltak még jó páran hasonló helyzetben ebben az időben…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz