login |

Pilot-mustra: Murder in the First – 1×01

2014. 06. 11. 20:55 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Sok jónevű sorozatkészítő van, s közülük csak kevesen kerülhettek be (egyelőre) a legnagyobbak közé. Steven Bochco-nak viszont ott a helye közöttük. Persze nem közelmúltbéli, hanem inkább egykori munkássága miatt, melynek koronája mindenképp az NYPD Blue. A zsarus sorozat mellett többek között ő készítette a Murder One-t, mely anno itthon is látható volt, és nagy kedvencemmé is vált. Egy ügyvéd volt a főszereplője (és munkatársai), és az egész szezon egyetlen esetről szólt, melyben egy nagy port felkavaró gyilkosság celebgyanúsítottját védte, minden eszközt bevetve.

Nos, a TNT új krimije, Murder in the First is erre hajaz némiképp. Itt is egy gyilkossági ügy kerül a középpontban, ami egy teljes évadon keresztül kerül kifejtésre – kezdve a nyomozástól, a védelem megszervezésén és a tárgyaláson át az ítélethirdetésig, hogy az egésznek lecsengetésével, következményeivel zárjunk.

MURDER IN THE FIRST – 1×01 – 6/10

Kár, hogy egy ennyire összefüggő sztori esetében, hacsak nincs gyilkos hangulat vagy valami nagyon penge karakter, a pilot sosem lesz olyan, hogy az ember eldobja az agyát tőle. Egyrészt mindez túlságosan is csak felvezetés, az ügy csak a pilot végére lesz meg, ráadásul karaktert nem egyszerű egy rész alatt zseniálisan megalapozni, de a hangulattal igencsak megtámogatott The Killing sem kapott anno tőlem sokkal magasabb pontszámot az első részt követően. Hiába, Twin Peaks csak egy van, nem?

A Murder in the First San Francisco-ban játszódik és két nyomozó a főszereplője. Rögtön az első két jelenetben “meg is alapozzák” őket – az egyikük egy elvált anyuka (Kathleen Robertson), akinek van egy kislánya és egy minden bizonnyal tróger férje, a másik pedig Taye Diggs, akinek van egy rákban haldokló felesége. És nagyjából ez is a pilot, illetve a karakterizáció első hibája a szememben, hogy a két főhőst nem sajátmagukkal teremtik meg, hanem a környezetükkel, kvázi a hozzátartozóik határozzák meg őket. (Például a férfit nem is tudjuk, hogy milyen. Bár a felesége betegsége miatt totál ki van, de nem tudjuk, hogy valójában milyen.)

Szóval írói támogatás nélkül elég nagy súly nehezedik a színészekre, de szerencsére mindketten megoldják a feladatot, mint ahogy az őket körülvevő, meglepően sok emberrel sincs gond, bőven látunk ismert arcokat (Ian Anthony Dale, Richard Schiff, Steven Weber, Raphael Sbarge – ha névről nem is, de arcról ismerősek lesznek) a stábban.

A már említett hangulati tényezőben, vagy bármilyen más külsőségben nem nagyon tudott (egyelőre) egyénit hozni a Murder in the First. Jólszituált prezentációt láthattunk, profi munkát, inkább érzelemdús megközelítést, mint mondjuk humorosat vagy borongósat, de ez lehet, hogy változni fog még, főleg, hogy a hangsúly nemsokára a nyomozásról átkerül a vádeljárásra.

Egyedül talán az volt a gond a pilottal, hogy az írók mintha túlspilázták volna némelyik jelenetet, mintha túl drámainak akartak volna beállítani egyes szituációkat (pl. a kihallgatás) – és ez valamiért nem jött át, nem illet oda. Tiszta sor, hogy dúlnak az érzelmek, azonban ez-az túlzásnak tűnt. (A kötelező “magánéleti sztori során találok a megoldásra”-húzás valami hihetetlen marhaság volt. Akkora, hogy kezdem azt hinni, hogy nekem nem esett le valami.)

Összességében mondhatnám azt is, hogy közepes volt a pilot, semmi extrát nem hozott, de a 10 részes koncepció, a színészek személye, valamint az, hogy sok bajom sem volt a kezdéssel (tényleg az az egyik nagy pozitívuma, hogy nem volt gáz…), még mindenképp érdeklődéssel töltenek el a folytatás tekintetében. Aztán 3 rész után meglátjuk, hogy érdemes lesz-e időt feccölni a Murder in the First-be.

10 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2014. 06. 11. 21:31

Nálam a pilot megkapta a “FEM3-töltelék” jelzőt, ott szoktak ilyen melodrámás helyzetekkel (elvált anyuka cserfes kislánnyal, haldokló feleséges férfi főszereplő) hatásvadászni. A gyilkosságot próbálják nagyon jelentőségteljessé és rejtélyessé tenni, de őszintén szólva kicsit sem érdekes. Tom Felton sem itt hozza a legjobb formáját, bár az összes szereplő közül ő még úgy ahogy elmegy; Kathleen Robertson nagyon nem találta el a vagány, egyedülálló anyuka és alapos nyomozó karaktert, a fura szemeit szegénynek meg a BH90210 óta nem tudom megszokni. Taye Diggs meg csak szenveleg a tragikus helyzetben, próbál mélységet adni a karakterének, de nem igazán sikerül neki. Tom Felton meg a lehető legklisésebb geek szarjankó. Ez nem lett a sorozatom.

szerintem - 2014. 06. 11. 23:13

a murder one nekem is nagy kedvencem, de a masodik evadot csak nemreg neztem meg, mai fejjel azert az egy kicsit mulatsagos….kar, mert a tema jo, de a talalas elegge kilencvenesevek

kathleen robertson detto azt a ket arcot vagja ezen a ket kepen, amivel kitty nagyon durvan jol mukodott a boss-ban, itt is ugyanazt hozza?

ja, es nem ertem a cimet, murder in the first……? zavar, hogy ugy log a levegoben

búbánatos aszottmajom - 2014. 06. 12. 00:22

uuh, a Bossos csaj, több kérdésem nincs, meg van véve.

castro - 2014. 06. 12. 08:01

A Murder One második évadát is leadták nálunk a Viasat 3-on többször is, általában napiban kora délután. Hiányzott belőle Daniel Benzali, Anthony LaPaglia más irányba vitte. A szinkron nagyon rossz volt, LaPaglia = Bozsó Péter, ez durva melléfogás volt szerintem, nagyon nem illett hozzá.

Csilla0422 - 2014. 06. 25. 17:46

Az első 3 rész után még mindig bejön. Maradok is!
A gyilkosság ellenére nem nyomasztó a hangulat és ez mindenképpen pozitívum.
Már kíváncsi vagyok a gyilkosra!

Shawn - 2014. 07. 22. 23:47

6 rész letudva, végul a sorozatbol inkább jogi dráma lett és nagyon is jó – az amerikai jogászat szép kis kritikája…

winnie - 2014. 07. 23. 05:17

írták, hogy az első harmad a nyomozás, utána a tárgyalás, és a végén pedig a következmények jönnek.

Sepuku - 2014. 07. 31. 14:44

Szerintem az egyik legjobb újonc.

winnie - 2014. 08. 15. 11:11

na, ebből sem írok kritikát:) a 2-3. rész teljesen lapos volt, bár legalább nem tipikus procedural, hanem összevissza szerteágazik, magánszálakra meg minden másra. de minek? ráadásul az 1×03 is totál érdektelenül fejeződött be. letartóztatás, na bumm. (most komolyan, oké, hogy 3-4 főszereplő romantikus-szexuális élete a sorozat része, de még az ügyész és a rendőrhadnagy is?)

ui: beletekertem a 4. részbe, a végén a két zsaru is?? pff.

egy igazi szakember - 2014. 10. 04. 16:24

Gyenge volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz