login |

Young Justice – írta Villám

2014. 06. 11. 14:49 - Írta: vendegblogger

17 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

How did it all go so wrong so fast?

Nem jó érzés olyat olvasni egy poszt címében, hogy “… és vége a sorozatnak is”, pláne nem egy jó nézettséggel bíró szériánál, de hát ez az ára annak, hogy ha olyan csatornán megy az ember sorozata, amelyik nem igazán akar vele foglalkozni. Mivel még nem nagyon volt írás a Junkie-n a 2011 és 2013 között a Cartoon Networkön 2 évadot megért Young Justice-ról, pótolnám a hiányosságot.

Kezdjük a dolgokat az elején: Miről is szól a Young Justice? Egy csoport tinédzser, akiknek a legtöbbje nem mellesleg a DC-képregénykiadó ikonikus hőseinek mentoráltja, összeáll és megpróbálják bebizonyítani, hogy elérték már a kiképzésük azon szintjét ahol egyedül is boldogulnak. Mivel nem hagynak más választást az Igazság Ligájának, így bólintanak, és a csoport kap egy saját főhadiszállást, a Mount Justice-t (a Liga első főhadiszállását), és olyan küldetéseket, amik a Liga számara politikailag megoldhatatlanok lennének, vagy túl feltűnőek és vitatottak. Vagy ha jobban tetszik a csapat a Liga titkos ügynöke lett.

A főszereplők: Dick Grayson (itt még Robin), Kaldur’ahm (Aqualad), Wally West (Kid Flash), M’gann M’orzz (Miss Martian), Artemis Crock (Green Arrow aktuális mentoráltja), egy rövid ideig Roy Harper (Speedy /Red Arrow), és végül, de nem utolsó sorban Conner Kent (Superboy). Az évad utolsó néhány részében csatlakozik még Zatanna Zatara, illetve Raquel Ervin (Rocket).

Mindegyik név egy erős személyiséget takar, akiknek megvan a maguk rutinja a kiadott feladatok megoldásához, így nem is csoda, hogy az együttműködés nem azonnal és zökkenőmentesen történik, és ezen a ponton remekel az első évad. Mert nem rögtön azzal kezd, hogy tökéletes megértés és kooperáció van a karakterek között, sőt épp az ellenkezőjével: megmutatja, honnan indult az egész az összes mellé nyúlással és kudarccal együtt

Vegyük például a csapat különcét, Roy Harpert, aki rögtön kijelentette, hogy őt nem érdekli a junior liga ő a nagyokkal akar harcolni, és ezért meg is tesz mindent az első évad során, s csak akkor csatlakozik a csapathoz, amikor már csak azon múlik, hogy felvegyék a felnőttek közé, de még akkor se szívesen.  Vagy ott van Superboy aki egy hibrid Cadmus-klón, félig ember, félig kriptoni – és fél éves. Ő igazából sehova se tartozik és csak szimplán élni szeretne az eddigi megszokott klóntankján kívül.

M’gann meg akarja ismerni a Földet, Artemis a múltja elől menekül, Kaldur’ahm meg az érzelmei elől. Robin bizonyítani akar, hogy képes egyedül boldogulni, Kid Flash szintúgy.

Egy szó, mint száz mindenkinek megvan a saját indíttatása célja és ez az elején szépen keresztbe is tesz a csapatdinamikának. De szép lassan összekovácsolódnak a tagok, és az évad végére már jól működő egységként dolgoznak. Jó pont, hogy minden rész összeköttetésben van, végiggondoltan és logikusan lett felépítve és ezáltal az egész szezon szerves egységet képez. A többiről aprócska spoilerekkel a tovább mögött.

Meglepő mód minden szép fokozatosan válik világossá és minél több mindent tud meg az ember. annál több dologra eszmél rá, hogy „Á, szóval ezért lett ez így megoldva a múltkor!”. (Egyébként én is 100%-osan epizodikus sorozatra számítottam, de az átívelések ellenére természetesen élvezhető részenként nézve is.)

Az már csak hab a tortán, hogy a részek elején, meg közben is felirat formájában feltüntetik, hogy épp hol van a csapat és még a pontos dátumot is megadják, ami ismét csak plusz pont, hiszen így még jobban letisztulhatnak a dolgok, tudjuk, hogy mi mikor történik, el tudjuk helyezni az eseményeket.

Persze maga az első szezon közel sem tökéletes, megvannak a maga kis hibái, amik ugyan rontanak az összképen, de korántsincs annyi, hogy elnyomják a pozitív tulajdonságokat. Igazából azt mondanám, hogy csak szimplán bosszantó kis hibák ezek, mintsem eget rengető oltári ökörségek. Akad néhány dolog, ami képregényes mércével nézve is nagyon súrolja az „Ugyan már!”-kategóriát. Olykor meg-megfeledkeznek valakiről vagy valamiről, máskor pedig egyes dolgokon gyorsan átsiklanak az összkép miatt – ezek esetleg piszkálhatják az ember csőrét.

Nem csak a hősök, hanem az ellenfelek tekintetében is jól vizsgázik a Young Justice. Ahogy a DC nagy hősei is rendszeresen feltűnnek, úgy a híres, mindenki által felismerhető rosszak is jelen vannak.

Let me get this straight. While I was on ice, you found another Roy Harper. The sidekicks formed their own team. Aliens invaded the Earth. And Ollie grew that dopey goatee?!

A 2. évadra a sorozat ugrik 5 évet az időben és kap egy Invasion alcímet is, ami mindent elárul az évad fő sztorijáról. Ráadásul a csapat is jócskán átalakult. Az eredeti tagok már javában 18 évesek és átmentek néhány dolgon, amik megváltoztatták őket. (Na, jó Conner csak öt és fél, de ugye ő speciális eset, ráadásul nagyon megkomolyodott és okosodott is az első évadhoz képest.) Artemis és Wally visszavonultak, Roy renegát módban él az évadzáróban történtek után. Raquel és Zatanna már hivatalosan a Liga tagok, Dick pedig Nightwing néven vált ismertté és a csapat új vezetője. A 10 második évados tagból csupán 3 karakter nem szerepelt semmilyen módon az előző évadban, mindenki más már feltűnt korábban.

Ha az első évadra azt mondtam, hogy egy átgondolt egy egységet képző történetet mesélt el, akkor ez hatványozottan igaz a másodikra is, és itt látszik legjobban, hogy milyen jó alapozást végeztek az előző szezonnal, az ok-okozati kapcsolatok gyönyörű szépen látszanak. A folytatás ráadásul sokkal komorabb, titokzatosabb hangulatú lett és fókuszáltabb benyomást kelt. A titokzatosságban nagyon erőteljesen közre játszik az tény is, hogy a készítők semmi konkrétat nem hajlandóak a sorozat keretein belül elmondani arról, hogy mi történt az átugrott/kimaradt öt évben. Mindenki csak rébuszokban beszél arról az időszakról néha-néha elköhögve pár érdekes információt, amik hatására még inkább kíváncsibb lesz az ember.

Kérdések tekintetében a készítőknek valamennyire sikerült egy elviselhető lezárást biztosítania, s bár nem mondom, hogy nem maradtak nyitva dolgok, de legalább a fő szál eme fejezetét, amit két évadon át építettek, elvarrták nagyjából. (Azért volt egy esetleges harmadik évadra felvezető jelenet a rész végén, ami igencsak érdekes volt és csak elképzelni sem merem mi lett volna a következő szezonban.)

Sorozat egyébként vizuálisan, ahogyan történetileg is, szépen ki van dolgozva. Hangok terén is nagyon jó színészeket sikerült beszervezni. Vannak itt DC-veterán hangok, mint Bruce Greenwood Batmanként, de szerepet kap Danica McKellar, Tim Curry, Adam Baldwin vagy Keith David.

A sorozat kiegészítő képregényeket is kapott, de ezeket nem igazán tudom hova tenni. Az első évad alatt kiadott részek amolyan töltelék epizódok helyett vannak: van köztük izgalmas, de egyik sem kapcsolódik szorosan a fő történeti szálhoz. Leginkább azt mesélik el, amikor egy két csapattag magán- vagy egyéb okokból nem szerepelt a sorozatban, hogy mit csináltak akkor. A 2. évadban, bár kissé zavarosan, a kihagyott idővel foglalkoznak.

Ha osztályoznom kellene, azt mondanám, a 8/10 simán benne a Young Justice két szezonjában, és nem sok hiányzott, hogy ez még magasabb legyen. Egy díszdobozos változatra biztosan vevő lennék.

17 hozzászólás Ne habozz!

Imre - 2014. 06. 11. 15:32

A mai napig sajnálom hogy elkaszálták. Az egyik legjobb animációs sorozat volt, amit valaha csatornára került, meglepő érettséggel. Különösen annak tekintetében fájó, hogy mit kaptunk utána…Az új Teen Titans szót se érdemel, összehasonlíthatatlan a kettő.
Nagyon szívesen megnéztem volna egy haramdik évadot, látva a rész végi cliffhanger-t.

“Business as usual”

Imre - 2014. 06. 11. 15:35
lynx - 2014. 06. 11. 15:46

Én még tavaly néztem meg darálva az 1. évadot, és most ennek az írásnak köszönhetően ma este belekezdek a 2. évadba.

Az első évad kicsit rejtélyes, sötét tónusa nagyon tetszett, bár azt mindit sajnálom, hogy nem lehet darkosabb és brutálisabb a ‘rajzfilm’ mivolta miatt.

a 2 évadból láttam már az 1. részt, de nagy csalódás volt az 5 éves ugrás miatt. Pont a kölyök mivolta miatt volt nagyon tetszetős számomra, de azért megadom az esélyt.

djangyu - 2014. 06. 11. 16:11

A mai napig siratom a sorozatot.

Az egyik legjobb animáció volt 26 éves tévénézői pályafutásom alatt… Ennél jobban csak a Batman:TAS/Batman of the Future páros jött be, szerinte jobb volt ez még a JL/JL:UNLMTD-nél is.

jky - 2014. 06. 11. 16:36

Csak a továbbig olvastam a spoilerek miatt, ezért itt kérdezem: mennyire gyerekes, mennyire szánták gyerekeknek? Idősebb korosztály számára nézhető, élvezhető? A DC egész estés animációsai tetszettek (1-2 kivételtől eltekintve), de ott is jobban szerettem a komolyabb, sötétebb, érettebb történeteket (TDK Returns, Under the Red Hood, Year One, ilyesmi.) Na most gondolom ez a sorozat nyilván nem ez a szint, de ennek tudatában érdemes lehet esélyt adnom neki?

djangyu - 2014. 06. 11. 16:39

nem volt gyerekes. inkább 14-18 közöttre saccolnám. nekem legalábbis nem a 6-12 (14)-nek készülőnek látszódott.

andras94 - 2014. 06. 11. 16:47

Tényleg nagyon jó volt,és megért volna 3 évadnál többet
is.
Hát tényleg értelmetlen volt a kasza.

sleepwalker77 - 2014. 06. 11. 16:50

Nagyon jó volt, hozta a 2001–2006-os sorozat színvonalát.

Cared - 2014. 06. 11. 16:59

Utóbbi elmúlt pár éve legjobb (rajzfilm) sorozata nálam. Hosszú távra megírt fordulatos történet, nagyszerű és szerethető karakterek (Aqualad FTW!), vicces, hangulatos, nagyszerű megrajzolással. Nagyon fájó a kasza még mindig…fk Cartoon Network, a helyére inkább 5 éveseknek való hülyeség, ez kell a népnek…

Cápi - 2014. 06. 11. 17:03

Baromi jó kis sorozat, én nagyon élveztem. Egyáltalán nem gyerekes, sajnálom, hogy ilyen rövidre sikerült.

Shalafi - 2014. 06. 11. 19:17

Jah kifejezetten élveztes volt nem is értettem a kaszát :/

Conor - 2014. 06. 11. 20:40

Nos ..elkaszálták mert nem vették az akciófigurákat (a Green Lantern sorozat is ugyanezért bukott meg) Állítólag a CN-nék szírohamot kaptak amikor kiderült hogy a sorozatot nagy arányban nézik 16-22 közötti nők mivel nekik nem tudnak (frászt nem csak nem akarnak) merchandise-t eladni… ez van …A showrunner Greg Wiseman (a bizonyos körökben kult klasszikusnak számító Gargoyles tartozik még hozzá)előző sorozatát a
Spectacular Spider-man-t is elkaszálták ott a Marvel felvásárlása miatt pedig az szerintem még erősebb volt (nekem benne van a szuperhősös rajzfilm top3-ban) reméljük a Star Wars Rebels-el most nem fürdik be…

laci311 - 2014. 06. 11. 23:54

Nekem is nagyon bejött ez a sorozat, 20onéves fejjel is abszulút élvezhető, tetszett az erős átívelő szál, jobb volt mint a sokkal epizodikusabb sima JL meg a JLU, szerintem hozta az egész estés DC rajzfilmek színvonalát.
Iszonyat nagy kár a kaszáért, ami utána jött az egyenlő a szarral, a Teen Titanst kb 4-5 részig bírtam nézni aztán feladtam

Calika - 2014. 06. 13. 14:13

Az iskolában a napközis csoportommal(5-6. évfolyam) most fejeztük be az első évadod, szájtátva nézték a kicsik (hátul én is):) . A mai napig sajnálom, hogy kaszálták. Reméljük, hogy egyszer megjön a CN esze és folytatják ezt az igényes sorozatot.

patrickburnsred - 2014. 06. 13. 21:07

Nekem anno az első évad felénél megszakadt a dolog, mert közbejött 1-2 másik sorozat, stb. de most az írás meghozta a kedvemet hozzá, úgy hogy megy a dara! :)

jky - 2014. 07. 02. 16:32

Az ajánló hatására belekezdtem és mostanra értem a végére.

Számomra túl pörgős volt, túl sok volt az akció, és amikor egy kicsit nyugi lett volna, meg egy kis karakterépítés, akkor rögtön jött a váltás és megint ment a zúzás. Ez nekem gyakran unalmas volt. Pláne, hogy sosem sérült vagy halt meg senki, mert ez mégis csak egy gyerekeknek szóló csatornán futott. De ez még hagyján, az ellenfelek mindig elmenekültek, később visszatértek, aztán megint menekültek, aztán megint visszatértek pár rész múlva és stb. Mindig visszahozták ugyanazokat, 50-edszerre is harcoltak, de már unalmas volt az állandó ismétlődés. Nem mellesleg súlytalanná is tette az egészet.

Az első évad átívelő szála nem lett túl erős, de a csapat szimpi volt, simán elvitték a hátukon a részeket, és volt pár igen remek epizód is.

Aztán jött a második évad, ahol csapatcsere volt. Az új tagokat már nem tudtam megkedvelni, örültem, ha a régi arcokat láttam, és érdekes is volt, hogy idősebbek lettek. De az új tagok… nem, egyiket sem kedveltem meg, a végére sem. :( A második évad története egész érdekes volt alapvetően, de sajnos nem tudták kiaknázni rendesen.

Az a baj, hogy sok rész volt, sok volt a töltelék, és túl sok volt az akció.

12 rész/évad, erős főszál, kevesebb akció, több karakterépítés és akkor sokkal jobb is lehetett volna, főleg az idősebb korosztály számára (mint pl. én is).

De az első csapat tetszett (különösen M’gann, Superboy és Artemis), a kapcsolatokat egész jól építették fel, de szerettem volna több ilyen karakterizáló jelenet látni a sok felesleges akció helyett. Volt pár egészen ötletes és jól kivitelezett rész, grafikailag is egész korrekt, néhol kifejezetten látványos volt. Szóval nem bántam meg, hogy megnéztem, csak hát na, nekem egy komorabb/komolyabb, kevésbé akció-orientált felépítés jobban tetszett volna.

Csigusz - 2014. 07. 17. 18:51

Mennyire imádtam ezt a sorozatot, teljesen korrekt volt a rajzolás, és a sztorik is. Hálaég bőven élvezhető felnőtteknek is, nem 6 évesekre van írva, mint pl az új Teen Titans…
Köszi az írást, hiánypótló valóban!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz