login |

Comedy Playhouse 2014 – írta userguide

2014. 06. 13. 14:48 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra, , , ,

A kereskedelmi televíziózás döglődése alól a BBC sem tudta magát kivonni, ezért a próbáljunk-meg-mindent-mit-veszíthetünk valamint a retró jegyében új életet lehelt egy régen kimúlt névbe, 2014-ben újra indul Comedy Playhouse.

Akinek nem ismerős a dolog, ne lepődjön meg, az eredeti sorozat 1961-75 között futott a BBC-n, és akkor még antológiának hívták, azonban pontosan ugyanaz volt a célja, mint kései utódjának: bemutatnak néhány (jellemzően évadonként hat) pilotot, és a nézettségtől valamint a kritikáktól függően némelyiket berendelik sorozatnak.

A nagy számok törvénye miatt több sikeres sorozat indult innen, nálunk talán az Are You Being Served? lehet ismerős, a többit azóta elnyelte a feledés jótékony homálya. Idén csak három pilotot kaptunk.

Over to Bill

Az első szitkom egykamerás, készítője a Red Dwarf egyik atyja, Doug Naylor. A sztori szerint főhősünket, a középkorú időjóst (Hugh Dennis – Outnumbered) egyik napról a másikra lecserélik egy fiatal hölgyre, őt pedig kirúgják. Kapcsolati tőkéjét felhasználva megpróbál új állást szerezni, emiatt vendégként rész vesz egy esküvőn, ahol számos rendkívül valószínűtlen dolog történik vele.

A pilot egyetlen pozitívuma, hogy olyan nagyon utálni nem lehet, mert nincs mit. Langyos állóvíz az egész, szakállas, ezer kilométerről látható poénokkal és egy viszonylag meglepő végkifejlettel. Szintén problémás a folytatás, fogalmam sincs, hogy lesz ebből sorozat, mi a bánatról akar szólni ez az egész a második résztől.

A pilot önmagában 5/10, ha sorozatként kéne értékelni, akkor 3/10, mert egyáltalán nem érdekel, mi lesz a későbbiekben.

Miller’s Mountain

Valószínűleg ez lesz az idei év „szó bennszakad, hang fennakad”-pilotja (a tavalyié a Father Figure volt), aminél az ember egyszerűen nem érti, hogy ezt most így hogy. A készítők gyakorlatilag ismeretlenek, a castingba összeszedték az éppen ráérő skótajkú színészeket, ehhez pedig hozzácsapták Sharon Rooney-t, aki végre a saját akcentusán szólalhat meg.

A történet a skót hegyi mentőkről szól, akikhez csatlakozni szeretne egy fiatal srác, de persze ez nem megy olyan könnyen. És akkor innentől tessék elképzelni az ún. vaskos poénok teljes tárházát, mert mindet megkapjuk. Van itt pisi, hányi, verekedés, esés, művégtag, hülye emberek, kutya, kocsma stb. Néha már annyira abszurd az egész, hogy azt hisszük, ezt a készítők se gondolhatták komolyan, de sajnos az olyan rossz, hogy már jó kategóriát (House of Fools) nem sikerül elérni, ez bizony rettenetes. Rooney ripacskodása a My Mad Fat Diary után különösen fájó.

Itt mondjuk legalább a cél érthető, a BBC Scotland valami újabb Mrs. Brown’s Boys-szerű dolgot akart csinálni, de a végtermék értékelhetetlen.

Monks

Ha egy sorozatot 2000 óta próbálnak eladni, egyszer már forgattak belőle egy le nem adott pilotot, és az újraforgatott, végre leadott pilotban 11-en(!!!) kapnak írói creditet (megszámoltam), akkor ott nem árt az óvatosság. A gyanú végül is alaptalannak bizonyult, a Monks egy hipertradicionális, többkamerás komédia, a hasonló környezetben játszódó Father Ted majd’ húsz évvel ezelőtt sokkal bevállalósabb volt.

Az alaphelyzet ősrégi, a múltja elől menekülő főhős felcsap szerzetesnek és alaposan felbolygatja a kolostor életét. Nagyon rosszat nem tudok róla mondani, szinte semmi nincs benne, amit valahol máshol ne láttunk volna már, de összességében nézhető és nem bánt senkit.

Sajnos Seann Walsh főszereplőnek ennyi alapján nem túl szerencsés választás (nem ártott volna színészt keresni, ide kevés a stand-upos múlt), a cast többi része viszont vérprofi, egyelőre lubickolnak az egypoénos szerepükben, különösen Mark Heap, aki jó szokásához híven itt is kiváló alakítást nyújt, miatta nézném tovább is.

Összességében finoman fogalmazva sem vagyok elragadtatva a feltámasztott Comedy Playhouse-tól. A BBC célja önmagában is nehezen értelmezhető, hiszen a mostani és a negyven évvel ezelőtti közönség közt az átfedés minimális, és az a kevés ember sem tekinthető a hirdetők célcsoportjának, ráadásul ezektől sokkal, de sokkal jobb pilotok születtek az elmúlt néhány hónapban.

9 hozzászólás Ne habozz!

kiskiraly - 2014. 06. 13. 15:34

Anélkül, hogy láttam volna a pilotokat szerintem egy jó kezdeményezés. Na nem nézettség szempontjából, hanem ha valaki potenciális sorozatokra kiváncsi.
Bár ahogy látom, ebben a “pilot-antológiában” csak szitkomokat adnak.

bikkbakk - 2014. 06. 13. 16:49

A BBC-n nincs reklám, én csak a Monksot láttam, az förtelmes.

wirth6 - 2014. 06. 13. 18:41

Az Over to Billt láttam csak, de nem végig, mert mazochista nem vagyok. A poénok nem csak nagyon kiszámíthatóak, de bosszantóan gyengék is. Egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy ugyan az felelős ezért, mint aki másodmagával megalkotta a Red Dwarfot, és egyedül megírta a tizedik évadot (meg még 2-3 évadot előtte, de azok nem voltak annyira jók).

TheContingency - 2014. 06. 13. 18:54

Én az Over to Billen jókat röhögtem, de a másik kettő nagyon-nagyon szenvedős volt.

.tnm - 2014. 06. 13. 20:40

a Playhouse presents sorozatból nőtte ki magát az A Young Doctor’s Notebook is, talán ilyen motivációk vezethették a BBC-t itt is.

gromit - 2014. 06. 15. 02:23

a BBC nem kertévé (bár újabban túl sokat foglalkoznak a nézettséggel), és a Comedy Playhouse-ból indult el még annó a világrekorderré lett Last of The Summer Wine, ami sztem nem a feledés homályába veszés kategória (bár ma már tényleg nem fut).

szerintem tök jó ötlet, h láthatunk ilyen random pilotokat – eddig nem láthattunk semmit, amit nem rendeltek be, viszont fájdalmasan rossz próbálkozásokat le lehet most így pilot után szavazni, amiből vki vmilyen fura megfontolásból rögtön teljes sorozatot rendelt be (pl The Wright Way vagy az, amiben David James királyi testőrt játszott)

gromit - 2014. 06. 15. 02:28

ezekből kettőt láttam (Over to Bill, Monks) és kösz, nem kérek egyikből se sorozatot.
az Over to Bill önálló történetnek még úgy-ahogy elment, de párszor ott akartam hagyni azt is. sorozatként nem tudom, mit lehetne belőle kihozni, de nem vagyok rá kíváncsi, és Hugh Dennis inkább csináljon vmi mást :)

gromit - 2014. 06. 15. 02:30

és persze David Jasonre gondoltam fent, biztos túl sok focit nézek most :)

userguide - 2014. 09. 01. 11:15

Na, a Miller’s Mountainből Mountain Goats néven sorozat lesz (minek?), a Monksból nem kértek, az Over to Billről pedig továbbra sincs döntés (az esélye nem túl sok).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz