login |

Chicago PD.: vége az 1. évadnak – írta Sue

2014. 06. 17. 18:08 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

A Chicago Fire spinoffja izgalmas első évet tudhat a háta mögött. A Chicago PD nem mondanám, hogy annyira klasszikus nyomozós sorozat, inkább rendőrös, mert előszeretettel alkalmaznak sajátos, nem előírásszerű módszereket, ráadásul a járőrök is szerves részei a történetnek, nem csak az egység.

És egyáltalán nem bántam a rendszeres kisebb, pár személyes átjárásokat sem a tűzoltókkal, mint ahogyan a nagy, 2 részes crossovert sem. Hogy miért? Mert az Intelligence Unit történetét korrektül írták meg: a sztorik pörögnek, van átívelés és heti rosszfiú is, humoros, a karakterek is alapvetően rendben vannak.

Ugyanakkor van egy „aprócska” probléma, amivel rendre sikerül felbosszantaniuk: az időjárás. Nem tehetek róla, de a rendszeres kölcsönös átjárás a tűzoltókkal hozadékaként elvárnám azt, hogy az időjárás a két sorozatban nagyjából ugyanott tartson, vagyis nagyjából ugyanakkor legyen hó, latyak, hómentes jó idő. Igen, tudom, lényegtelennek tűnik, de az élményt akkor is rontja, ha mindkét sorozatot nézed, és egy Dick Wolf-féle öreg motorostól elvárok ennyi következetességet, ha már mindkét széria az ő nevéhez kötődik.

A morgást ezzel befejezem, mert ezen túl más komoly gondot nem tapasztaltam. Tény: pár részbe beletelt, mire meg tudtam kedvelni ezt a csapatot, de ezzel szerintem nem vagyok egyedül. Viszont ahogyan haladtunk előre, úgy egyre inkább kezdte megmutatni az igazi arcát a társaság, és ez jót tett nekik.

Az 1×15 végére már azt kell mondanom, hogy okosan építkeznek, kifejezetten élvezetes epizódokat kapunk, működnek a részek közti mini cliffek is (amikor éppen vannak), úgyhogy lehetséges, hogy az NBC-nek sikerült szert tennie egy újabb tartós élettartamú rendőrös sorozatra.

A pilotnál felmerült, hogy mennyire lesz karakterizálós a Chicago P.D.? Jelentem, meglehetősen. De ez nem megy a sztorik rovására, sőt: sokszor a háttérben álló motivációk megismerése segít a miértek és hogyanok megértésében, valamint a rosszfiúk kézre kerítésében. És ennek köszönhetően itt is megesik, hogy egyszerre több történetszállal operálnak az írók, ami a Chicago Fire esetében már bevált, s szerencsénkre itt sem bizonyult eddig melléfogásnak.

Hogy mi történt az évadzáróban? Szólok erről is pár szót, de csak spoileresen, a tovább mögött.

Lindsay múltja rejteget még pár érdekességet, bár az egyértelmű volt eddig is, hogy nem volt ő mindig jó kislány, csak Voightnak köszönheti, hogy sikerült megtalálnia a helyes utat. Ráadásul ő most körülbelül ugyanezt teszi Nadiával. Határozottan lehet nekik szurkolni.

Emellett a nyomozónő románca a tűzoltóval (Severide) szintén szépen alakul. De ha egyszer a múltból felbukkan valaki, aki nem éppen arról híres, hogy mindig jók a szándékai, akkor az jelentősen meg tudja nehezíteni mindenki életét. De természetesen az illetőt végül sikerül elkapni, így mindenki megnyugodhatva élheti tovább az életét.

Az évadzáró hozadéka lett az is, hogy Atwater járőrből a csapat tagjává vált. Azért ő, és nem Burgess – aki egyébként jobban megérdemelte volna, ahogyan azt Olinsky is megjegyezte –, mert Voight nem rajong az egységen belüli románcokért, márpedig Burgess és a forrófejű ifjú Ruzek közt szépen apránként alakul a gyengéd kapcsolat. Megjegyezném, hogy a kedves járőrlányka mellett az ügyeletet vivő Trudy Platt őrmester karaktere a másik, aki személyes kedvenccé vált nyár elejére.

Ne feledkezzünk meg Antonio Dawsonról, Gaby testvéréről sem: ő kapott egy kisebb cliffet a magánéletét illetően: az asszony megelégelte ura hivatását és az azzal járó veszélyeket, ezért lelépett a két gyerekkel együtt.

Voight karakterét a tűzoltóknál még meglehetősen utáltam (nyilván, mert úgy volt megírva), de itt szépen lassan megkedveltem még őt is. Folyamatos „harca” a belső ellenőrzéssel jelentette az évad átívelő szálát, és kaptunk némi meglepetést is ezen a téren az utolsó részekben: én legalábbis nem számítottam arra, hogy a csapat szimpatikus ázsiai, számítástechnikai dolgokban nagyon penge tagja, Jin, aki bármikor hajlandó volt a társainak egy kis extra, soron és papíron kívüli informatikai segítséget nyújtani, besúgó.

Ráadásul szép keretet is kapott az első évad: a nyitó és záró jelenetsorok helyszíne ugyanaz az elhagyott gyártelepszerűség, az viszont jelentős különbség, hogy míg az elején Voight oda vitte fenyegetni az épp aktuális rosszfiút, addig az évad utolsó képkockáiban a már emlegetett Jin holtteste felett állnak a belső ellenőrzés emberével, akinek eltökélt szándéka Voightot visszajuttatni a rácsok mögé.

Így várjuk hát az őszt. Abban meg reménykedhetünk, hogy a színvonal továbbra is hozni fogja azt, amire az első évad közepén stabilan beállt: erős közepes alap, aminél rosszabb részek kevésbé jellemzőek, de jobbak elő-előfordulnak. Mindenesetre határozottan nézőssé vált számomra ez a csapat is, akiknél, ha nem is hűdenagy izgalommal, de hétről hétre várom a folytatást.

Számszerűen kifejezve egy stabil 6,5/10-et nálam vidáman megért a Chicago P.D., de ez simán lehet jobb is, ha így folytatják, mert tetszik az eddig felvett irány. Szeptember 24-én mindenesetre remélhetőleg kapunk pár meglepetést a záró pár perc feloldásában.

10 hozzászólás Ne habozz!

stargatelost - 2014. 06. 17. 19:29

Nem egy Southland vagy Shield, de kellően élvezetes zsarus sorozat. Azt továbbra is tartom, hogy a Fire nélkül nem érdemes nézni, úgy teljes az összkép. Viszont ezzel kapcsolatban fel kell hoznom egy negatívumot: elcsúsztak a részek. Mintha az lett volna, hogy az NBC berendelt még két epizódot, így a Fire zárás (a cliffhanger) után nagyon hülyén jött ki, hogy láthattuk Otist a következő P.D.-ben.

Remélem, ezt jobban átgondolják a következő évadban, és akkor mehet faszán az átjárás, meg a major cross-over epizódok :D

sherlock20 - 2014. 06. 17. 19:31

A Chicago Fire melyik részével van a crossover?

symor - 2014. 06. 17. 19:38

Harmadik rész után kaszáltam, max akkor folytatom, ha nagyon unalmas lesz a nyár :P

stargatelost - 2014. 06. 17. 19:47

sherlock20: Igazából mindegyikkel :D Majdnem minden részben feltűnnek kisebb-nagyobb szerepben Fire karakterek. Amúgy a kifejezetten e célból készített crossover epizódok a Fire 2×20 és P.D. 1×12.

Sue - 2014. 06. 17. 19:51

stargatelost: igen, ezt már el hallgattam, de valóban az időjárásnál is nagyobb baki volt, hogy kedden cliff a tűzoltóknál, másnap Otis tolmácsol a rendőröknek, mert ez volt az a pont, ahol szó szerint szem becsuk, fog összeszorít, megállja, h nem visít és kötözködik. Bármennyire gáááz.

Sherlock20: állandóan átjárnak egymáshoz alapjáraton, de a “nagy crossover” a Fire 2×20-PD 1×12 volt, a klinikai robbantásos sztori.

egy igazi szakember - 2014. 06. 17. 21:48

A nyomozós sorozatok közül az egyik legjobb. Aki szereti a krimit, annak bátran ajánlom, nem fog csalódni.

VeroRosyth - 2014. 06. 17. 22:16

Pár rész után nagyon megkedveltem, nyárra pedig tervbe van véve CF dara, mert azt meg nem láttam…

Quantumleap - 2014. 06. 26. 14:14

Én úgy néztem meg a Fire-t és ezt kb. 3 hét alatt, hogy előtte informálódtam egy fórumról, hogy miképp érdemes, milyen sorrendben. Így én az elcsúszást sem érzékeltem a végén.
Azt, hogy két sorozat ennyire összefüggjön, egyfelől jó ötletnek tartom. Másfelől viszont negatívumokat is hordoz magában, mert például a magyar tévés vetítéseken aligha fogják a PD-vel párhuzamosan adni a Fire második évadját. És így bizonyos dolgok érthetetlenek lehetnek annak, aki csak az egyiket nézi. Példának tudnám mondani Lindsay és Severide románcát, ami a PD-ben indult, lefeküdni is ott feküdtek le először, és aki csak a Fire-t nézi, az csak azt látja, hogy már együtt vannak bármiféle előzetes jel nélkül. Persze a dolog fordítottjára is tudok példát mondani. Amikor Antonio a PD-ben kórházba került, Gaby érdekesmód sehol sem volt, a Fire-ban sem eszett szó a dologról. A crossover epizódjaiból pedig ugyebár muszáj mindkettőt látni.
Ami a cliffhangert illeti, én sajna tutira veszem, hogy úgyis az derül majd ki, hogy nem Voight tette. Ez ugye nem kábeles sorozat, és szerintem nincs annyi vér a készítők pucájában, hogy Voightból rendesen Vic Mackey 2-t kreáljanak. Ettől függetlenül várom a folytatást.

Eny - 2014. 08. 27. 14:38

ez is jo sorozat,nemcsak a Fire, habar azt valamiert jobban kedvelem.
tetszik Severide es Erin romanca , ugyanakkor Erin es Nadia kapcsolata. remelem az uj evadban tobbet szerepel majd Nadia.
Olynskit is nagyon birom, meg Ruzek tetszik nagyon(megmagyarazhatatlan, hogy miert pont o) es akit nem birok(nem tudom miert)az Halstead. aztan Halstead es Erin romancrol hallani sem akarok.
a szineszt,aki Halsteadot alakitja birtam a The mob doctor sorozatban,ugyhogy nem a szinesz miatt nem birom a szereplot ,az biztos!
minden esetre varom!

rary - 2018. 12. 02. 15:15

Még csak a felénél tartok, de megérte belekezdeni, Chicago Fire után nézem és tetszenek a crossover-ek. De amit Te is írtál, amikor crossover van és jönnek a tűzoltók, hogy családtaggal van probléma a Chicago Fire-ben nem volt róla szó, de az aranyos volt, hogy például kutyasétáltatás közben bukkant fel Fire-ös. Egyelőre nem olyan izgalmas, mint a Fire, de végig nézem és úgy fest maradok tovább is. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz