login |

Quick Cuts – írta userguide

2014. 06. 23. 15:10 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, méltatlanul hanyagolt,

Szegény Quick Cuts-nak járna valami új jelző, mert esetében már a méltatlanul hanyagolt is túlzás, hiszen még a szokásos napi hírrovatba se fért bele tavaly. Persze ez nem csoda, hiszen a 3 db 30 perces rész a többségnél még nem meríti ki a sorozat fogalmát, ráadásul 2013 nyarán ment, hülye időpontban, a BBC legkisebb, 4. csatornáján, abszolút minimális felhajtással.

Ilyen előzmények után már-már természetes, hogy a tavalyi év legjobb komédiáját sikerült összehozni.

Helyszínünk egy szépségszalon (ez lenne a Quick Cuts), a szereplők pedig a szalon alkalmazottjai, akikkel természetesen nem stimmel minden. A minisorozat legnagyobb pozitívuma a szerkezete. Van egy nagyon laza „főszálunk”, ami a szalon főnöknőjének párkapcsolata (a szerelem tárgya egyébként egy piti bűnöző), ez a részek közti összekötő kapocs.

– Sperm’s tiny. Did you know that you can fit the equivalent of the entire population of the world in sperm on the head of a pin?
– Yeah, but it would take ages.

Minden részben van valamilyen hosszabb „heti eset”, és ami talán egyedi: minden rész tele van rövid, pörgős jelentekkel (ezek a quick cutok), amiket jellemzően a szalon vendégei szolgáltatnak – a készítők ezt „félig improvizált szkeccs show”-nak nevezték el. Az improvizációra ugyan nem vennék mérget, de tény, hogy a fentiek miatt a sorozat egy pillanatra sem ül le, rengeteg jobb-rosszabb poént kapunk szinte megállás nélkül.

Az író egyébként Georgia Pritchett, akinek a nem túl sikeres Life of Riley után ez volt a második saját projektje, de dolgozott a Mirandán, a Not Going Out-on és a Veep-en is. Pritchett saját bevallása szerint Doon Mackichanre (Plebs, Toast of London) írta a sorozatot, és tény, Mackichannek nagyon fekszik az excentrikus, kicsit hibbant szalontulajdonos szerepe.

A többi karakternél az életszagúság már nem feltétlen volt szempont, de nyilván egyszerűbb egy nemváltó műtétjére gyűjtő manikűrössel és egy vásárlásmániás, nős embert zaklató fodrásszal komédiát készíteni, mint hétköznapi emberekkel.

A humor alapvetően a helyzetkomikumra és a már említett gegekre épít, de az esős-kelős, fizikai humoron kívül gyakorlatilag minden mást felvonultat, kapunk teljesen abszurd helyzeteket és rendkívül kínos pillanatokat is. Hál’ istennek az altesti poénok szerepe minimális, káromkodás viszont akad, de utóbbit jól kezelték a készítők, egyáltalán nem tűnik öncélúnak. Az első rész fesztelensége után a történet itt-ott komolyodni is kezd, a végén már-már dramedyt kapunk.

– Kevan is gay.
– But… that means this could be the end of the Wilson line.
– We can only hope so.

A színészek Doon Mackichanen kívül valószínűleg csak a keményvonalas anglománoknak lesznek ismerősek, de nagyon profik, kifejezetten üdítő a játékuk. Folytatásról egyelőre nincs szó, vélhetően nem is lesz, bár hivatalos kaszahír nem jelent meg. Ha kicsit kurtán-furcsán is, de a történetet lezárták, emiatt vélhetően senkinek nem lesz hiányérzete.

Nálam Doon Mackichan, a nonstop pörgés és a nyomokban Guy Ritchie-filmekre emlékeztető hangulat miatt Quick Cuts a 2013-as év legjobb szitkomja lett, az igazi klasszikussá váláshoz viszont egyszerűen kevés a három rész..

2 hozzászólás Ne habozz!

mata - 2014. 06. 23. 17:29

Rá is repült az évadpackra pár magyar IP-s a kalózöblön :)

galocza - 2014. 06. 23. 23:37

hihhhi pont ezt akartam írni. 18 peerből 15 ungarische 8).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz