login |

Enlisted: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is.

2014. 06. 25. 14:55 - Írta: human

21 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

Ha jól számolom, ez már nem az első midseason sorozat, amit el kell búcsúztatunk örökre. Ha kapott is esélyt az Enlisted, bár ebben kételkedem, de erről mindjárt bővebben, nem élt vele. Pedig a hibái ellenére baromira fog hiányozni, meg is mutatom miért:

Ez a 4 ember elvitte az egészet a hátán. A történet ugye annyi, hogy egy katona visszavonul a harctérről, így a két testvére mellé kerül a világvégére egy béna egységhez, aztán többnyire elhülyülnek közösen. A közöttük levő kötelék és persze a jó dumák jelentik a sorozat sava-borsát.

Viszont ha a főszereplőket éltetem nagyjából, akkor kénytelen vagyok megemlíteni, hogy a mellékszereplők közül szinte senkit nem találtak el. Ilyen idegesítő karaktereket rég láttam, vagyis nem olyan rég, hiszen olyan szinten elszúrtak és egydimenziósak, mintha valami gagyit nézne az ember.

A fenti kettősség miatt nem fogom felhúzni az egekbe Enlisted-et. Szerintem kellemes dara lehet nyárra, de azért 10 év múlva nem ezt fogjuk emlegetni, hiszen ahhoz sokkal jobb kiegészítő karakterek kellettek volna.

I was gonna make people cry so hard they get ugly face.

Hogy miért nem volt esélye a sorozatnak? A részeket olyan szinten megcserélték amit szinte már rossz volt nézni. Tudom, sitcomoknál elvileg nem olyan fontos a sorrend, de amikor valaki az egyik részben összejön egy csajjal, a következőben pedig megismerkedik vele, az elég furcsa érzés. Arról nem is beszélve, hogy aki kompletista, az rögtön úgy érzi mintha lemaradt volna egy részről, mert nem kapcsolódnak rendesen a látottak.

21 hozzászólás Ne habozz!

DRoy - 2014. 06. 25. 15:15

Borzasztó, borzasztó és borzasztó…
Sitcom, kompletista, badass stb.

Attól, hogy egy sorozatokat elemző portált írunk (olvasunk), nem lehetne magyarul írni? Ez a menő, hogy egy mondatba hány angol szót tudunk zsúfolni? Évek óta olvasom a portált, de minden alkalommal összeszorul a gyomrom…

winnie - 2014. 06. 25. 15:24

látod, neked is a portál jön a kezedre, ami dettó nem túl magyar. és nem is az az oldal. de nem ez a lényeg.

az ember úgy ír, ahogy beszél. és nem tud x ezer olvasóhoz egyszerre alkalmazkodni. így az olvasóknak kell hozzá. ebben nincs semmi menőzés. az lenne az erőltetett, ha leírnám, hogy vígjáték-sorozat, amit az életben nem mondtam ki. vagy, hogy szituációs komédia, ami tankönyvszagú- egymás között vagyunk. biztos, hogy zavar egyeseket, de ezzel együtt kell élni.

OFF:

válaszolok, de a többit ne itt – lehet levélben, vagy a híreknél.

aki szakoldalt olvas, az számítson arra, hogy belefut szakzsargonba. amely segítségével az író és az olvasó kommunikál egymással. ebben a szűk, egyérdeklődésű társaságban.

a kompletista magyar szó. megalkottuk (vagy más előtte), innentől használhatjuk: http://www.sorozatjunkie.hu/2008/03/25/kompletizmus/ – vannak jobban és rosszabbul sikerült szóteremtéseink, de ennek az a lényege, hogy egy szót lehessen használni, ne kelljen körülírni.

a sitcom egy műfaj, amit én ugyan szitkomnak írok, ő így, de annak abszolút helye van a blogon és mindenhol. lehetne komédia is, olykor azzal védjük a szóismétlést.

a badass meg ismét egy olyan szó, ami angolul jobban kifejező, mint egy öszvér magyar verzió (biztos van jó, de neki nem jutott eszébe) – de utóbbi mindenképp az, ami elkerülhető lenne. de egy szó a fenti pár százból angolul simán belefér.

goodjohnwin - 2014. 06. 25. 15:25

Nekem a kedvencem volt az elmúlt hetekben-hónapokban, de csak a 3 tesó miatt – ők zseniálisak voltak a karakterek megírása és a színészek szempontjából is.
Mindenki más tényleg nagyon idegesítő volt, a “lüke szakasz” konkrétan a Go On-féle dilinyós gárdát idézte. Ilyen hülye katonákat egy magyar vígjátékba sem szednek össze :P

yeeeyha - 2014. 06. 25. 15:25

A testvér trió nagy kedvenc lett, számomra a legkisebb hozta a legnagyobb poénokat, de a Surviving Jack kaszája jobban fáj.

A sorrend összekavarása viszont tényleg béna húzás volt, egyrészt mert így a megkavart szálakra az ember csak a homlokát ráncolta, másrészt egyik előrébb hozott rész sem volt olya kiemelkedően jó, hogy igazolta volna a változtatást. Nem tudom ezt ki dönti el, de ezt a szokást sürgősen meg kéne szüntetni.

goodjohnwin - 2014. 06. 25. 16:07

Az a csúnya ezzel az epizódsorrend-felkavarással, hogy a csatorna eleve jelzi, neki nem fontos a show, annyira nem, hogy az sem érdekli, ha a nézők nem értik, mi van.

human - 2014. 06. 25. 17:00

good: ez nem teljesen igaz, a csatorna azért cserél, mert úgy érzik az előrébb vett epizódok jobban berántják a nézőt, mint amiket eltoltak későbbre. avagy jobb nézettséget hoznak, jobban promózhatóak. Engem rohadtul zavar, viszont sokan lehet csak a 3. résznél néztek bele, és nekik az mindeképp egy random rész, így a csatorna azt akarja, hogy az az egy random rész amit látnak az a legjobb legyen az évadból.

ThomasGreg - 2014. 06. 25. 17:18

Most csak én látom úgy, h a Fox az a renitens csatorna, amelyik folyton-folyvást cserélgeti a sorozatai epizódjait, és/vagy náluk derül ez ki sűrűbben?
Cáfoljon meg valaki, ha nincs igazam.

Tudom más csatornáknál is volt/van ilyen (lásd NBC – Believe; ABC – Don’t trust the bitch…), de nálam fejben már Fox==epizódcsere.
Enlisted
Rake
Raising Hope
Anno Firefly stb

liberatore - 2014. 06. 25. 17:25

Lehet megy a daralistára, de egy normális epizódsorrendet akkor tudna valaki írni? Csak hogy tudjam mivel kezdjem és mikkel folytassam.

goodjohnwin - 2014. 06. 25. 17:27

@human:
nekem ez az “elv” mindig is sántított:
– ha a randomitásra játszanak, akkor éppen a véletlenszerűség miatt tök mindegy a sorrend, ha az odatévedő nézőkre számítanak.
– azokat viszont akik rendszeresen néznék a sorozatot, jól összezavarja.

Nekem csak egy halvány “valami nem stimmel” érzésem szokott ilyenkor lenni, mert értelemszerűen nem jegyzem meg a cselekményt egy szitkomnál olyan szinten, mint egy összefüggő sorozatnál, de azért az rémlik, hogy 1 vagy 2 hete még nem volt szó arról, hogy X szerelmes valakibe és dilemmázik.

Legyen jól kiválasztva a showrunner, akinek a dolga, hogy felépítse az epizódok sztoriját és sorrendjét, és onnan kezdve bízzanak meg benne.

Neoprimitiv - 2014. 06. 25. 18:03

@goodjohnwin: nem igazán, mert ilyenkor a csatornák is a legjobb szál cigi elvét követik.

Az viszont igaz, hogy ha utólag rendszeresen úgy érzik az illetékes elvtársak, hogy nem jó, ahogy az alkotók elképzelik, akkor vagy rendre eleve alkalmatlan embereket választanak, vagy bennük teng túl az önbizalom. (Főleg akkor, ha a variálások eredménye nem igazolja a reményeket.)

Yeto - 2014. 06. 25. 18:59

– Almost Human – összevissza epizódok – első évad után kasza
– Enlisted – összevissza epizódok – első évad után kasza

Volt olyan ezzel a csereberélős hülyeséggel mostanában, nem feltétlenül idén, ami nem volt kasza? Mármint gondolom biztos volt csak melyik volt az?

winnie - 2014. 06. 25. 19:03

yeto: ez teljesen off, de egyrészt jó pár sorozatnál vannak epizódcserék, másrészt sosem fogod megtudni, hogy például az almost human csere nélkül esélytelen lett volna, és mondjuk már a 4. rész után kaszát kap. az viszont biztos, hogy ott érdemes meglépni, ahol nem tűnik fel. (ezeket a cseréket persze meg kell különböztetni attól, amikor a készítők direkt készülnek rá.)

Binky - 2014. 06. 25. 19:49

Én a nyári daralistámra helyeztem a sorozatot már korábban, meg is néztem az első részt és tetszett, szóval biztosan végig fogom nézni ezt a pár részt. A csereberélés engem is nagyon szokott zavarni, de ezért sosem büntetem a sorozatot, csak morogni szoktam a csatornára a hülyesége miatt.

Lemoni - 2014. 06. 25. 20:42

Elmorzsoltam egy könnycseppet, nagyon szerethető kis sorozat, ég veled, pápá :(

Peterhappy - 2014. 06. 25. 23:00

@yeeeyha: most daraltuk be a Surviving Jacket, egyszeruen nem ertjuk hogy bukhatott meg, minden reszen konnyesre rohogtuk magunkat…

raylot - 2014. 06. 25. 23:16

liberatore

Ez az eredeti sorrend:

1 – Pilot (s01e01)
2 – Parade Duty (s01e07)
3 – Pete’s Airstream (s01e03)
4 – Randy Get Your Gun (s01e02)
5 – Rear D Day (s01e05)
6 – Brother and Sister (s01e06)
7 – Prank War (s01e10)
8 – Vets (s01e08)
9 – The General Inspection (s01e11)
10 – Homecoming (s01e04)
11 – Paint Cart 5000 vs. The Mondo Spider (s01e09)
12 – Army Men (s01e12)
13 – Alive Day (s01e13)

karit - 2014. 06. 26. 13:03

Én ebből csak 10 percet bírtam, de azóta annyi jót írtatok róla, hogy nyáron kap még egy esélyt.

A kevergetés nekem mindig magas volt, mert ha a jobbnak ítélteket előre is veszik, valamikor úgyis el kell sütni a gyengébbeket – vagy úgy számolnak, hátha addigra kasza?
Fura, hogy szabadon megtehetik, hogy magasról ….nak az írói szándékra, és a félig átívelősöknél is többször meghúzzák ezt.

Vicces lett volna, ha a Lostnál is így tesz az ábécé.

winnie - 2014. 06. 27. 04:39

karit: ha az ember megszeret valamit, akkor később könnyebben elnéz egy gyengébb részt.

egyébként, ha 10 perc, akkor nem biztos, hogy erőltetned kell. én is éreztem az 1×01 után, hogy kaszálni kéne, de végignéztem még 2 részt. semmilyen szinten nem sikerült értékelnem.

karit - 2014. 06. 27. 14:36

winnie: köszi szépen, akkor kihagyom. :)

(OFF: 04:39? Az szép. :)

karit - 2014. 06. 27. 16:10

(OFF2: Persze, ha Miamiból, akkor nem szóltam.)

cserebere: procedurálnál oké, de egy valamennyire átívelősnél (pl. Almost Human) itt is sokakat zavartak a cserék miatti “viselkedési anomáliák” és a félbehagyott szálak: nem lehet, hogy ezek miatt a szerzett új nézőknél jóval többen otthagyják, pláne, hogy még csak nem is tudnak a cseréről, és a gyenge írásra fogják?

humorpalanta - 2014. 07. 02. 14:17

Hiányozni fog, nekem bejött. Persze, hogy egysíkúnak tűnnek a mellékszereplők, hiszen főszereplőből is sok van, nem tudják még a többi karaktert is kibontani. Jó kis sori volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz