login |

Turn: vége az 1. évadnak – írta Delilah

2014. 06. 25. 18:04 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

A negyedik rész után nagyon elkezdtem lelkesedni a függetlenségi háborús Turn-ért, ami nem volt alaptalan, de így az évad végére kicsit alábbhagyott a kezdeti rajongásom. Félreértés ne essék, az AMC drámája (pilotkritika) még mindig nagyon jó, viszont korántsem tökéletes.

Jó, mert folyamatosan halad előre a történet, soha nincs megállás, mégis gondot jelent némiképp, hogy továbbra is igen zárt helyen mozgunk, a nem Sateuketben zajló események csak néha kerülnek elő, akkor sem sokáig.

Biztos vagyok benne például, hogy Scott tábornok és Rogers majd még fontosak lesznek, de egyelőre csak így lógnak a levegőben, utóbbi ugyan fokozottabban van jelen, viszont összességében haszontalan. Mivel ezeknek az eseményeknek még nincs súlya, addig a hiányuk sem zavarja a nézőt.

A sorozat még mindig nagyon erős karakterek és motivációk terén, sőt egyre jobb lesz, ahogy folyamatosan gazdagítják a karakterek jellemrajzát. A főhős, Abraham Woodhull, jelenleg még elég bizonytalan, s sem ő, sem mások nem támaszkodhatnak rá teljesen. Tény, hogy kémkedik sajátjai számára, de hol utálja a megszállókat, hol pedig csak próbálja megmenteni az embereket. (Jamie Bell zsenialitása a tárgyalásos jelenetben megmutatkozott.)

A sorozattal kapcsolatban persze a magánéleti szálakat is meg kell említeni, főleg a szerelmi háromszög kihagyhatatlan. De ezt a tovább mögött folytatom kis spoilerekkel.

Még a sorozat legelején megszabadultunk Anna férjétől – azóta persze visszatért, bár még nem tudni minek – szabad utat engedve a gerlepárnak. Mivel Mary sem vak, állandóan ezen tipródik és próbálja visszahódítani valahogy, amikor láthatóan ő sem rajong érte különösebben, de persze a család mindenek felett. Borzasztóan idegesítő a jelenléte, viszont most már számára sem titok a titok, ezért kíváncsi leszek mit hoznak ki ebből.

A vörösek oldalán Simcoe-t egyszerűen jó utálni , remélem nem tűnik el, mert Hewlett teljesen életképtelen gonosz lenne. A többiek meg nem szerepelnek eleget, bár nekem személyes kedvencem Rogers lett, az esze és irányíthatatlansága miatt.

A történetet egy-két apróbb logikátlanságot leszámítva tökéletesen rakták össze. Szerencsére a lelepleződés gyanúját is elsimították, így nem kell Abrahamért túl korán izgulnunk, bár a kémkedős sztori feszültség és bizonytalanság nélkül semmit sem ér.

Minden szempontból jó volt a zárás, mert most már ugye muszáj lesz Whitehallba költözniük, ahol közelebb lesz az apjához és folyhat tovább az apa – fiú-konfliktus, ami kicsit mostanában háttérbe szorult. Abraham gyakorlatilag az ellenséggel egy szobában fog aludni, ami több alkalmat kínál az információszerzésre, valamint a katona megölése is okozhat még némi lelki válságot számára.

A házzal együtt Abraham régi élete is leégett, számára egy új korszak kezdődött. Nálam 8/10-et érdemel a záró rész, és az egész évad is, új címmel bővítettem kedvenceim listáját. De azért remélem, hogy jövőre emelni fogják a tétet.

10 hozzászólás Ne habozz!

medzso - 2014. 06. 25. 19:18

“gondot jelent némiképp, hogy továbbra is igen zárt helyen mozgunk” Bár nem kaszáltam de pont ezért abbamaradt valahol az évad felénél és nem is igen akaródzik folytatnom. Pedig a téma/kor nagyon érdekelne.

clegane - 2014. 06. 25. 21:46

volt az első négy részben pár jelenet ami miatt húztam a számat és kétesélyesnek éreztem a továbbnézést, de aztán egyre több olyan jelenet érkezett, amik határozottan nagyon jól sikerültek, így aztán egyszercsak azon kaptam magam hogy az egyik legjobban várt heti nézős cucc lett.

lehet hogy némelyik megoldás kissé gagyi, de ugyanakkor sok olyan ügyes dolog is van benne, amit gyakran hiába várok más népszerűbb sorozatoktól. simán megszerettem egy évad alatt, nagyon szomorú lettem volna ha kaszálják, úgyhogy most örvendezek. remélem még sokan rátalálnak a következő évadig!

Shannen - 2014. 06. 25. 22:26

Legkedvesebb újoncom lett az idén,már az első rész után berántott.Igen,nem tökéletes, de mégis nagyon jó.

Továbbra is tartom, hogy sok embert a történelmi környezet riaszt el, holott azt is nagyon szépen bemutatják, és nem baj, ha valakinek fogalma sincs az időszakról, nem kerül vele hátrányba, max. azoknak ad pluszt, akik jobban benne vannak a függetlenségi háború háttérsztorijában.

Ami igazán megnyerő a sorozatban azok a karakterek. Remek karakterdrámákat kaptunk az évadban és pont ezért érzem azt, hogy jóval több embernek bejönne, ha bepróbálná.

Legjobban a karakterek mellett talán a szépen ívelt és keretbe foglalt történetvezetés tetszett, ebből is látszott mennyi figyelemmel és minőséggel készítik.

A színészek pazarok a legutolsó mellékszereplőig is. Még Maryt is sikerült a végére megkedvelnem. Jamie Bell remek, akárcsak Simcoe, de az ellenség oldalán nálam mindenképp John André a nyerő, és elvileg a 2.évadban több sztori szálat is kap.

Apropó 2.évad! A készítőkkel olvasott interjú után, ami anno itt is benne volt a reggeli hírekben, még jobban örülök, hogy berendelték a folytatást. Nagyon izgalmas tervek vannak, még jobban megismerhetjük majd a szereplőket és a világ is “tágulni” fog.

És egy kis pluszt is adott számomra a sorozat: elterveztem, hogy mire jövőre kezdődik a 2.szezon kicsit jobban belebújok az egésznek a hátterébe, kíváncsi vagyok milyen lesz plusz tudással nézni a részeket.:)

Egyetértek a kritikával az évad is és a finálé is 8/10.

Hellhound - 2014. 06. 25. 22:58

Én féltem az elején belekezdeni, mert nem annyira érdekel a történelmi szál, de miután belevágtam, folyamatosan ívelt felfelé nálam! Mondjuk engem pont a szerelmi szál idegesít, nem izgat túlzottan, de hát ez van. :D Kicsit sem csalódtam, nagyon jó! Szerintem az intrója simán benne van az év legjobbjai között.

sorozat/gyilkos - 2014. 06. 25. 23:20

6/10 szőrös szívvel. Kevesebb annál, amiben reménykedtem, de picit több annál, ami várható volt.

Karakterek, korrajz nagyjából rendben, a dramaturgia sajnos kicsit széteső.

De, a többi idei történelmi (kaland) drámával szemben legalább igyekszik komolyan veszi a nézőit.

koka - 2014. 06. 26. 16:46

Örülök a 2. évadnak, bár kicsit meglepődtem, hogy berendelték.
Én is imádtam, bár azt hozzá kell tenni, hogy van még hova fejlődni. A látványvilága egészen gyenge lett. És itt most nem is azzal van a baj, hogy Sateuketben játszódik javarészt, hanem hogy már előre féltem minden vizes jelenettől, mert azokon annyira látszódott a green screen, hogy kifolyt a szemem.

Illetve ami még negatívum, hogy az egész Rogers-John Andre szál lógott a levegőben. Pedig hát a legjobb kémkedéses alapanyag abból lett, amikor összefésülték Woodhullal őket.

Viszont a színészek baromi jók. Az egy dolog, hogy Jaime Bell zseniális, de mindenki más is jól hozta a szerepet.

Ja és Bakert meg nagyon sajnáltam. Ő volt a kedvencem angolom :(

Gedeon74 - 2014. 06. 26. 18:41

Érdekelt a kor miatt (el is kezdtem mindjárt Kenneth Roberts Északnyugati átjáróját), és bár helyenként szappanos, néhol lapos, a festett(nek tűnő) tengeri hátterek se emelik a sorozat fényét, de valahogy hétről hétre eladták magukat, amiben nyakig benne vannak a színészek is persze.

És igen, az igazi szemétláda Jockey Ewing nyomdokában végre Simcoe az az ember, akit valóban lehet szeretni utálni, akinél szinte fizikai fájdalmat érez az ember minden megtorlatlan igazságtalansága és gonoszsága után, különös tekintettel a szája szegletében megülő önelégült mosolyát látva.

Zenében is többször jól választottak, a főcím bár tényleg elüt először a sorozattól, de szerintem nagyon ütős, a harmadik rész végi Spanish Ladies Sarah Blasko-tól pedig egészen elképesztő hangulatot ad. Meg is jelentették azóta a teljes dalt, itt meghallgatható: https://www.youtube.com/watch?v=G0fvdWxsBhM&feature=kp

Shannen - 2014. 06. 26. 20:23

Igen, nagyon jó zenéket sikerült mindig választaniuk. Nagyon köszi a Spanish Ladies linkért! :)

Egyébként pedig nem tudom volt e már itt valahol, ha igen, akkor bocsi, de én csak most találtam rá és nagyon érdekes oldal, ha valakit érdekel egy kicsit jobban a történelmi háttér, és hogy mennyiben egyeztek a sorozatban látottak a valósággal:
http://spycurious.wordpress.com/

manti- - 2015. 01. 30. 14:46

tegnap estére daráltam le egyben az 1. évadot. Jamie Bell alapból a Hallam Foe óta nagy kedvencem, szerencsére most sem csalódtam benne! egészen kiváló játékot nyújtott, de rajta kívül nekem az összes fő karakter alakítása nagyon-nagyon tetszett.

hónapok óta halogattam a megnézését, pedig a kosztümös filmek, sorozatok szívügyem. aztán rászántam magamat, és nem bántam meg. viszont tagadhatatlan, hogy szerintem a 4-5. részek körül leült a hangulat, kezdtem már unni és elgondolkoztam azon, hogy talán abba kéne hagyni. aztán volt két olyan húzás egymás után, ami újra nagyon bejött. utána meg már nem volt megállás, az évad végéig minden egyes rész gyönyörűen építkezett egymásra, a hangulatot, az izgalmakat sikerült folyvást tovább fokozni. úgyhogy a 10. rész végén megszólaló gyönyörű zene után már iszonyúan sajnáltam, hogy egyelőre itt a vége.

janos - 2015. 03. 25. 16:03

Nekem is tetszett a sorozat. Simcoe-ből pedig végül nagy ember lett, még emlékiratai is vannak:

http://en.wikipedia.org/wiki/John_Graves_Simcoe

https://www.leonaur.com/index.php?route=product/product&path=65_117_293&product_id=108

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz