login |

Orphan Black: vége a 2. évadnak

2014. 06. 26. 21:24 - Írta: CyClotroniC

42 hozzászólás | kategória: kritika,

– As long as no one finds a body, we’re clear so we dump him in the lake with weights.
– Do we have a boat? Have you ever seen Dexter? I mean, random scuba divers are finding everything!

Ahogy ez a szezon indult, komolyan kezdtem aggódni nem csak Cosima, de a sorozat életéért is, majd szerencsére valahol a negyedik epizód közepén helyrerázódtak a dolgok. Eleinte rettenetesen zavart, hogy a megannyi bonyodalom mellett nincs egy jól átgondolt és okosan vezetett cselekménye a sorozatnak, hogy a sok story nem áll össze plottá, aztán ahogy haladtam a szezon darájával kezdtem rájönni, hogy tulajdonképpen egyáltalán nem ezért szeretem az Orphan Blacket.

Hiába csapong az egész Dyad, Topside, Leda, Castor, Prolethans kavarás, hiába tűnik úgy, hogy a mellékszereplők aktuális helyét a történetben Kira hajtogatós papírjátékával sorsolják ki, Tatiana Maslany és a sorozat humora még mindig képes a hátán cipelni az Orphan Black-et, de erről majd bővebben a tovább mögött, spoilerekkel.

Az ikrek kocsikázása, Helena kajálásai, a klóntánc, Alisonnal bármi idén vagy akár tavalyról a kertvárosi házibuli – mi bennük a közös? A sorozat legjobb pillanatai voltak annak ellenére vagy talán éppen azért, mert semmi közük nem volt a nagy konspirációhoz.

Ebben nyilván elvitathatatlan érdemei vannak Maslanynak, hiszen minden egyes klónt képes szerethetővé tenni (Tonynál mondjuk az írás és a maszkmesterek cserben hagyták, de róla nem beszélünk, ő meg sem történt), olyan remek érzékkel itatva át az alakításait humorral, ami egy kicsit ki is emeli őt a legtöbb Emmy aspiráns színésznő közül.

Akadtak azért erős drámai pillanatai is a szezonnak, elég csak a 2×04 zárására gondolni, de a humor és a könnyedség már csak azért is rettenetesen fontos, mert ennek köszönhetően fogadjuk be végül mi is Helenát a klónklubba, hiába gyilkolta le nem egy nővérét korábban, amellett, hogy rendre ezek szállítják talán a legőszintébb karakterpillanatokat, amitől az akadályokat kerülgető klónok igazán testvérekké válnak.

A hűvös és magányos Rachel persze teljesen más kategória, cserébe talán a sorozat egyik legkomplexebb karaktere eddig, aki hiába cserélte a boros kupát Y-pohárra, még így is nagyon sokszor Cersei-re emlékeztet. Reméljük nem ment túl mélyre az a ceruza és jövőre szemetebb lesz, mint valaha.

A mellékszereplőkkel azonban akadtak gondok, ha nem is az alakításokkal, de azzal biztosan, ahogyan a történetbe szőtték őket, mert igen gyakran volt olyan érzésem, hogy csak beszélgetőpartnerekként funkcionálnak különösebb ráhatás nélkül a cselekményre. Felix persze továbbra is nagy kedvenc, Donnie hatalmas arc lett a szezon végére és kellemes meglepetés volt Vic visszatérése is vagy Scott érkezése.

Ezzel szemben Art és Cal egyelőre meglehetősen sótlan, eseménytelen karakterek, pedig mindkettőből jóval többet is ki lehetne hozni, ám DeAngelis nyomozgatása teljesen felesleges volt és nagyon hamar kiderült az utolsó részek során, hogy Delphine nélkül sokkal több tér jut Cosimának is. És persze ne feledkezzünk meg a kedvencemről, Paulról sem, akit hiába soroztak be a seregbe, egyelőre még mindig nem több egy üres bájmosolynál, de talán a Castor-vonal előtérbe tolásával ő is kaphat végre jellemvonásokat.

A férfi klónokkal mondjuk akadnak fenntartásaim, hiszen az eddig megkedvelt klónoktól fogják elvenni az időt. Nem vagyok ellenére a változásnak és a Markot alakító Ari Millen-ben is bíznak a készítők – olyannyira, hogy a 2×06-ban meg kellett volna halnia, de annyira megkedvelték, hogy meghagyták a férfi klón arcának – mégis szkeptikus vagyok, hogy kell-e egy újabb fókuszváltás a történetnek. Szerény tipp amúgy, hogy ő lesz a gyerek apja, legalábbis ki nem hagynám a készítők helyében annak a körbejárását, hogy két klón milyen gyermeket nemzene.

A gyenge kezdés, néhány erősebb karaktermomentum, egy zseniális Maslany és egy instabil, kapkodó történetvezetés végül összeállt egy 7/10-es élménnyé, de az továbbra is intő jel a készítőknek, hogy annak az Alisonnak a történetei sikerültek a legszórakoztatóbbra, akit mellékszálra száműztek az egész szezon során.

42 hozzászólás Ne habozz!

Andro - 2014. 06. 26. 21:43

Harmadik évad berendelésről még semmi hír? Én amúgy ezt az évadot is ugyanúgy szerettem, mint az elsőt. Jó kis évad volt tele meglepetésekkel, csavarokkal. Felixet még mindig nem szeretem, Donnie-t viszont itt kedveltem meg Vickel együtt. Maslany pedig az egyik legjobb színésznő, akit eddig sorozatban láttam. Fantasztikus ez a nő! Emmyt neki, minimum!

S84 - 2014. 06. 26. 21:47

Allison & Donnie spin-offot, de azonnal :D

Andro - 2014. 06. 26. 21:50

S84: De csak egy Sarah&Helena testvérsztoris spinoff után. XD

CyClotroniC - 2014. 06. 26. 21:58

Egy ‘Hendrixék’ sorozatra én is befizetnék. Fekete komédia a műmosolyos kertvárosban. Ha a Hannibalnak vége, Fuller be is vállalhatná.

Cseho - 2014. 06. 26. 22:09

A klón tánc priceless volt. Számomra az évad pillanata volt. A “pöcsös” Sarahnál bizony kikerekedett a szemem :D Cosima nekem nagyon hiányozna a sorozatból. A cliff meg érdekes volt.

Cseho - 2014. 06. 26. 22:10

A klón tánc priceless volt. Számomra az évad pillanata volt. A “tökös” Sarahnál bizony kikerekedett a szemem :D Cosima nekem nagyon hiányozna a sorozatból. A cliff meg érdekes volt.

Shannen - 2014. 06. 26. 22:31

Jó volt ez az évad is, akárcsak az első, de ahogy a kritikában is írva van, igazából Maslany és a humor viszi a hátán az egészet. Persze ez nem baj, mert még mindig remek kikapcsolódás, csak számomra maga a történet nem túl izgalmas, meg nem is a nagy összeesküvés(ek) érdekel(nek) engem.
Allisonék zseniálisak voltak, Helenát nagyon emgszerettem az évad végére, szemben mondjuk Cosimaval,aki mindenki kedvence. Mármint vele sincs nagy bajom, csak nálam nem ő a favorit.

A mellékszereplőkkel nekem nem volt bajom, bár Felix-nek írhattak volna egy kicsit több jelenetet, mert imádom.

A férfi klónos vonalat egyenlőre fenntartásokkal kezelem és remélem, hogy jóra fogják kifuttatni. Viszont az mindenképp pozitív, hogy eddig úgy tűnik jó színészt választottak a klónszerepre.

7/10 az évad, akárcsak a tavalyi, Maslany-nak pedig továbbra is a világ minden kincsét odaadnám, annyira tehetséges.

sherlock20 - 2014. 06. 26. 23:23

Alison vitte Donnie-val idén valóban, messze…
Erős a sorozat még mindig és kötelező, remélem ezzel az új férfiklón szállal nem lesz gubanc..

Rubber Duck - 2014. 06. 27. 00:14

10/9 azaz “Holy Tilda Swinton” !

johndoe - 2014. 06. 27. 00:44

Számomra a legnagyobb fájdalom az évben, ami az elsőt annyira felejthetetlenné tette, amikor a klónok más klónokat játszanak el. Az elején volt egy kicsi, meg a végén, de nagyon kevés volt ez sajnos idén, mert szanaszét voltak a karakterek.
Örülnék ha a harmadik évadban többet lennének együtt újra.

dukyka - 2014. 06. 27. 01:16

Többnyire egyetértek a kritikával. Számomra Alison a 7. résztől volt a régi önmaga, addig én eléggé untam. Az első évadhoz képest a dupla annyi szál volt szerintem a legnagyobb hiba, meg hogy az arányokat sokszor nem találták el. Calt, a szektát, Artot, mind csak időhúzásnak éreztem. Idén viszont több nagyszerű jelenetet kaptunk, mint tavaly. Paullal kapcsolatban meg nem a karakterrel van a probléma, hanem a színésszel, iszonyatosan semmilyen, egy robottal jobban jártak volna. Mindezek ellenére összességében egy tök jó évad volt, továbbra is kedvenc!

A készítők meg a színészek eléggé úgy beszélnek, hogy lesz 3. évad, plusz ott lesznek a Comic Conon is. De a lényeg: Több Cosimát jövőre! :)

tomah56 - 2014. 06. 27. 03:15

A legjobb! :)

sandor555 - 2014. 06. 27. 04:11

Nálam mondjuk kassza lett az első évad végén. Akartam szeretni, de ne jött be.

Anachel - 2014. 06. 27. 06:46

Az évad mélypontja Tony volt! Wtf? Bleh…
A férfiklón cliff a végén nagyon elszomorított mert nem szimpi az a színész.
Úgyhogy maradok Cosima fan! :)

Andro - 2014. 06. 27. 07:23

Anachel: Nekem is Cosima az egyik favorit, de Helenát is imádom. :)

Valar morghulis - 2014. 06. 27. 07:54

A dráma nekem nem annyira szokott itt átjönni, de az a jelenet mikor Sarah ki van kötözve a fürdőben, összeesik a pasi aki kínozta, és megjelenik Helena abban a horrorfilmes menyasszonyi ruhában… Hatalmas volt, vissza is néztem :D
Nagyon jó évad volt, a sok sztori engem is megkevert az első részekben, de aztán összeállt a kép.
Remélem a férfiklónok nem vesznek el sok időt Helenáéktól.

Tempes - 2014. 06. 27. 09:44

Ezt nem tervezi valamelyik magyar adó adni? Vagy ne várják és csapjam hozzá a nyári dara listámhoz?

CyClotroniC - 2014. 06. 27. 10:01

Tempes: Én mindenképpen angolul ajánlanám, Maslany hangjátéka és az akcentusok is rengeteget hozzátesznek, hogy jól elválnak egymástól a klónok.

Egyébként eddig ezen nem is gondolkoztam el, de emiatt ez kifejezetten kihívás lenne egy szinkronszínésznek adott esetben.

Crias - 2014. 06. 27. 11:35

Nekem is azok a kedvenc részeim amikor a klónok más klónokat játszanak el és még Maslanyi el is tudja azt hitetni hogy 2 különböző emberről van szó :)

harmony30 - 2014. 06. 27. 12:03

Én nem voltam maradéktalanul elégedett ezzel az évaddal, több dolog sem tetszett a történetvezetésben, de az évadzáró nagyon bejött és nagyon várom a folytatást, reméljük lesz!

annak5604 - 2014. 06. 27. 15:23

Az első évad tetszett. Nem volt egy csúcs, de vártam a folytatást. Aztán… az okát valójában nem tudom, de két rész után kaszáltam. Ez nekem egy katyvasz. A kritika alapján persze lehet csak tovább kéne néznem, de nem hiszem, hogy folytatom.

CyClotroniC - 2014. 06. 27. 15:41

Ha a konspiráció és a rejtélyek érdekelnek főleg vagy leginkább azért néznéd, akkor szerintem nem érdemes. Ha lekötnek a klónok, viccesnek, szerethetőnek tartod őket, esetleg érdekesnek az alakítást, akkor ebben sokkal erősebb lesz a 4. rész végétől a második szezon, de történetben ne várj semmi extrát.

Szemi - 2014. 06. 27. 15:44

Nekem tetszett az egész évad, bár vitathatatlanul voltak benne olyan időszakok, mikor a sztori leült. Talán tényleg az volt a baj, hogy a klónok elszeparálódtak egymástól, így kevesebb volt közöttük a személyes interakció! A mellékszereplős szálak szerintem sem sikerültek túl jól, és sok időt elvettek a klónoktól! DeAngelis meg Vic engem nagyon idegesít, persze, lehet rajtuk röhögni, de nem segítik a történet előremenetelét! Eddig Cal is nagyon lagymatag, bár gondolom nem véletlen, hogy a remetelétet választó, favágókülsejű apuka simán meg tud hackelni egy gépet…biztos lesz 1-2 meglepetés vele kapcsolatban is!
Elvileg úgy volt a sztori, hogy a Prolethean farmon nem volt ott Gracie anyja, mikor Helena tábortüzeset játszott, nem? Akkor valószínű, hogy visszatér anyuci, nem?
A nagy klón egyesülés, meg a közös tánc valami szuper volt, az egész évad fénypontja! :)
Ja, és Cosima for President! :D Remélem sikerül időben megtalálni a gyógymódot, mert a szívem szakad meg érte!:(

paranoid android - 2014. 06. 27. 21:59

Nekem hatalmas csalódás volt ez az évad, el is gondolkoztam a finálé után a kaszán. Bár egy utolsó esélyt szerintem adok neki, ha lesz harmadik évad.
Nem tudom, hogy az írók lustultak-e el annak tudatában, hogy van egy fantasztikus színésznőjük, aki a hátán viszi a sorozatukat, vagy csak a narratív szemléletváltás és a történet tágítása nem feküdt nekik, de szerintem egy kifejezetten gyenge évadot produkáltak. Az évad drámai része súlytalan volt számomra, mert a sok összeesküvés és csavar közepette nem jutott idő a karakterizációra. Az egy dolog, hogy a nem-klón karakterek még az előző évadhoz képest is elhalványodtak. De a klónok többségét is Maslany alakítása tartotta csak össze. Össze-vissza dobálták őket, ahogy a cselekmény épp megkívánta. Ez a fajta történetszövés, amit utálok, amikor nem a karakterek irányítják a sorsukat, hanem szinte látni a zsinórokat, amin az írók rángatják őket. Pedig az első évadban ügyesen csinálták ezt: sokszor beledobták a karaktert valami kényes szituációba, hogy aztán a karakterre specifikus megoldást találjanak a megoldására. Ennek köszönhetően a második évadban a karakterek részéről alig volt jelen motiváció, többségében csak sodródott mindenki. Rachel volt az egyetlen pozitív újítás az első évadhoz képest, a többi változtatás szerintem mind negatív hatással volt a sorozatra.
Szóval az írógárda szégyellje magát. Maslany viszont még mindig megérdemli a dicséreteket, sőt talán most még inkább, hisz gyengébb alapanyaggal kellett megbirkóznia.

AlrightSir - 2014. 06. 28. 10:34

Számomra ez a sorozat magasan veri az összes többit, amikbe az elmúlt évek során volt alkalmam belepillantani. Egyszerűen megunhatatlan, annyi jawdropping és epic pillanat – akár a klóntánc, a Sarah-Cosima beszélgetések, Helena badass gyilkolásai, sántikálós kis Rachel megjelenése – van benne, hogy lehetetlen nem élvezni.

Teljesen kész voltam, hogy Cosima meg fog halni, de kellemes meglepetés lett, hogy nem így történt. Ez már egy plusz a készítőknek. Siobhan szerintem a legérdekesebb karakter, remélem többet is megtudunk róla a következő évadban. Igazából annyi szálon fut a cselekmény, hogy nem is tudom mi lesz itt még.

Ami kicsit fura volt, hogy behoztak egy férfi klónt. Tatiana olyan magasra tette a mércét, hogy nehéz lesz tartani.

nfsu17 - 2014. 06. 28. 17:00

“Ami kicsit fura volt, hogy behoztak egy férfi klónt.”

Szerintem 2 lesz az.
Az “eredeti”, aki összeházasodott Gracie-vel, a 2. a repülő mellett volt látható, a 3. meg az, akit látott Sarah.

És szerintem nekem itt a sorozat vége, mert már a “férfi-Maslany” is túlzás volt, ez az idegbeteg fejű színész meg ritka ellenszenves nekem, rá írni a 3. évadot, az nálam egyenlő a kaszával.

Shyllard - 2014. 06. 28. 19:56

Hatalmas csalódás volt ez a második évad, bár valószínűnek tűnik, hogy csak az újdonság varázsának eltűnése miatt vállt kínszenvedéssé az egész. Félreértés ne essék, Helena és Allison minden egyes jelenete piszok szórakoztató volt és imádtam őket, de a Sarah történet minden karakterrel együtt kukába való volt. Cosima szenvedése is unalmassá vált 10 rész után és a folyamatos pártváltogatásokat minden sorozatban utálom, idén pedig ebből nem volt itt hiány. Tony-val meg fogalmam sincs mit akartak, csak néztem, hogy ezt most tényleg komolyan gondolták?

Összességében piszok sokat zuhant a szememben a sorozat, a 3.-ra még be fogok nevezni, mert az új férfiklónnal talán tudnak valamit kezdeni, de az biztos hogy ilyen sztori mellett én nem fogok kitartani a sorozat mellett, hiába a zseniális Maslany. Nagy szerencse, hogy a a többi kedvenc a tavalyi újoncok közül tartotta magát eddig.

AlrightSir - 2014. 06. 28. 22:37

@nfsu17: Jaja, ettől félek én is, hogy nagyon elviszik a sorozatot a férfi-klónnal. Ráadásul mellékszálnak is unalmas volt a Gracie-s csávó. Na, de majd látjuk.

Bruce - 2014. 06. 29. 22:40

Máslány: a neve is mutatja, hogy lehet valami turpisság a stúdióban :) valójában 3-4 ikertestvér játszik :DD

Egyébként a sorozat legjobb pillanatai tényleg azok, amikor a klónok egymást játsszák el és a nézőnek is feltűnik, hogy ki kit játszik. Elképesztő a nő! :) Ilyenkor TM egyébként 6 ember fizetését kapja? Mert igazán megérdemelné, teljesen magával ragadó a sorozat, nekem csak itt-ott “tűnik fel”, hogy ugyanaz a színésznő :D

A férfi klón színésze szerintem jó lehet a változatos szerepre, de tényleg nincs egy szerethető arca.

Ubul - 2014. 06. 30. 13:45

barátnőm csak annyit fűzött a férfi klónhoz, hogy hát ezt a hülyét kár volt klónozni :D

Zsuzsy93 - 2014. 06. 30. 14:41

A férfi klónnak én sem örülök, főleg, hogy Mark lett az. Valahogy eddig nem bírom a színészt, de ha többet látok, hátha változik. Pár Calnak jobban örülnék, és akkor lenne normális magyarázat, hogy Kira miért olyan amilyen.
Helenát már megint elrabolták. Nem lehet nyugta egy kicsit se. Legalább találkozott a többiekkel, az nagyon jó volt. Cosima eddig nem volt kedvenc, de Kirával a közös jeleneteik olyan aranyosak voltak, hogy elolvadtam. A szívem is kihagyott pár percre, mikor nem ébredt fel. A könyv remélhetőleg segít a gyógyulásában. Rachel ezek után még gonoszabb lesz és veszélyesebb mint valaha. Főleg ha még arra is rájön, hogy Donnieék mit műveltek. Alig várom, hogy láthassam a reakcióit, csak nem ment olyan mélyre az a ceruza. A klón tánc már kellett nagyon, mert ebben az évadban alig voltak együtt. Untam már Sarah menekülését, hiába ő a kedvenc. Angie idegesített, hát szálljon már le az ügyről. Artnak se volt sok haszna. A vallásos emberkék se érdekeltek. Több Sarah-Helena jelenetet akarok. Ettől függetlenül imádom a sorozatot. Tat mindent visz. Hol a 3. évad? Berendelhetnék már.

G. - 2014. 06. 30. 16:38

Egy kérdést engedjetek (és lehetőleg válaszoljatok :D) meg:
(SPOILER)
Anyu és Beth-felügyelő miért adta el a katonaságnak a pszichót? (aki egyébként nagyon szimpatikussá vált az évad alatt, én már mindent megbocsájtottam neki) Miért kell nekik (mármint a katonaságnak)? És még ki volt benne a dologban? És mit kaptak cserébe (mármint S.-ék)?
Ezekről sajnos valahogy lemaradtam.
G.

ubul - 2014. 06. 30. 18:21

G. :

Saraht kapták cserébe. (még ha alapból meg is szökött volna)
ki volt benne? akit láttál, Mrs S. , Paul, Cal,Bowles…bár Cal lehet hogy nem, ő max megszervezte a találkozót.

Az első és utolsó kérdésed ua. :)

Katonaság? Bármi lehet, konkrétumokra most nem emlékszek, de Bowles is mondta hogy több fél érdekelt a klónok iránt,és a katonaságról értelemszerűen a szuperkatonaság jut az eszembe mindig :)

JKJ - 2014. 06. 30. 20:09

Anno kaszáltam az évadot harmadik rész után. Most bepótoltam és kár volt. Az első évad nagyon tetszett, ez végig szenvedés volt. Gyakorlatilag nem tudtam izgulni egyik szereplő sorsáért sem. A férfi klón vonal rém erőltetett. Részemről ennyi volt.

Jolly - 2014. 07. 06. 01:15

Most daráltam le a két évadot egyben, igy semmilyen minőségcsökkenést nem vettem észre, nagyon megfogott, minden szereplőért izgultam. Nagyon megszerettem. Nem is tudom melyik klón a kedvencem, Maslany fantasztikus!!
Egy dolgot nem értettem annyira, hogy miért áll mindenki rögtön a klónklub mellé, ahogy megtudja a titkot, gyakran az egzisztenciájukat hátrahagyva. Pl. Art.

Sophie - 2014. 07. 06. 11:23

Sarah honnan ismeri a férfi klónt? Nekem nem rèmlik, hogy összefutottak volna, de lehet, hogy simán kiesett…

dukyka - 2014. 07. 06. 17:06

Az első rész elején találkoznak egy vendéglőben.

Sophie - 2014. 07. 07. 20:59

Tényleg…
Köszi :)

Stiel - 2014. 07. 11. 19:21

Csak hogy az ide random betévedőknek is meglegyen az infó: berendelték a 3. évadot, újabb 10 részt. :)

anarchoid - 2014. 07. 16. 11:54

Johetne egy utopia / orphan black crossover ;)

Eny - 2014. 08. 28. 16:06

a legjobb !
ennyi eleg is rola!

totoro - 2015. 06. 28. 21:37

Most kezdtem darálni a sorozatot. Nálam az első évad simán 10/8, de a második már csak egy erőltetett, zavaros, valós motivációk nélküli katyvasz. A végén már annyira untam, hogy csak kötelességtudatból szenvedtem végig. Nekem ez nem az amit az első évad után vártam, óriási színvonalcsökkenés: 10/4. Elkaszáltam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz