login |

Drop Dead Diva: vége a 6. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Klau

2014. 06. 30. 14:30 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Jó régen, még 2009-ben, a pilot idején volt utoljára komolyabb írás a Lifetime jogi dramedyjéről a Drop Dead Diva-ról (itthon: Haláli testcsere címmel mutatták be), melynek alapfelállása az volt, hogy egy modell lány lelke halálát követően beleköltözik egy túlsúlyos ügyvédnő testébe.

Most végleg vége a sorozatnak. Bár az 5. évadot követő kasza idején se hullattam érte feltétlenül krokodilkönnyeket, de most el kell ismernem, hogy ez az utolsó évad egészen elviselhetőre sikeredett, habár messze nem hozta azt a szintet, amiért anno megszerettem.

A sorozat zárószezonjának legnagyobb hibája számomra a heti ügyes felépítés volt. Míg az elején valóban ezek voltak nagyban a mozgatórugói a történetnek, addig a végére legtöbbször teljesen feleslegesnek hatottak. A végén már jobban érdekeltek a magánéleti szálak, és azt vettem észre, hogy a bírósági részeket részben vagy teljesen átugrottam, mert nem bírtam századjára is Jane hajlebegtetéseit nézni.

Mivel spoilerek nélkül nehéz lenne tovább beszélni, így a tovább mögött folytatom.

Lássuk a további a negatívumokat, azt, hogy pár karaktertől elég méltatlan módon váltak meg az írók.

Az első ilyen Fred, aki nagy kedvenc volt, Stacyvel való kapcsolata kifejezetten édesre sikerült, öröm volt együtt látni őket. De megdöbbentően hirtelen távolították el őt, és mivel Jane-en kívül mindenkinek kitörölték az emlékezetét, ezért szinte említést se kapott évadokon keresztül. Persze azért jár az íróknak a piros pont, ahogy visszahozták erre a pár részre az utolsó évadban.

A másik Jay volt. Tudom, hogy valószínűleg költséghatékonyság céljából írták ki, de igazán kitalálhattak volna számára más történetet is. Olyan karakteridegen lépés volt tőle egy szó nélkül otthagyni a céget és a terhes Kimet. Igaz, hogy sosem tartozott teljesen a jó fiúk táborába, de ez mégis sok volt.

Végül pedig Grayson. Történetileg ügyes húzás volt, hogy ő is végigjárta azt az utat, amit Jane, így jobban megérthette min is ment keresztül. Bár, hogy ő is meg fog halni, már mérföldekről lehetett látni, annak ellenére, hogy a lövést túlélte. Félreértés ne essék, nem az új színésszel volt problémám, nekem kimondottan szimpatikus volt Ian, frissességet hozott a karakternek.

De az, hogy a színészt, aki 6 évadon át játszotta, a finálé előtt pár résszel teljesen eltüntetnek, elég nagy szemétség volt az íróktól. A záró képsorokig vártam, hogy hátha felbukkan még valamilyen formában, de csak egy montázst kaptunk róla. Abban reménykedtem, hogy amikor ott ülnek a zongoránál, egymást Debnek és Graysonnak fogják látni, de sajnos nem ez volt a tervük az íróknak.

De, hogy ne csak a rosszra emlékezzünk.

Az évad fénypontja Stacy volt, sokkal jobban megszerettem, de ez főleg annak volt köszönhető, hogy sokat változott jó irányba. Még akkor is, ha ezt a “terhes akarok lenni”-dolgot elég a semmiből rántották elő. Az Owennel való kapcsolatához pedig csak örülni tudtam. Szerintem sokkal jobban összeillettek, mint előtte Jane-nel.

A másik jó húzás az új őrangyal, Paul volt. Nagyon édes figura volt a naivságával, sok megmosolyogtató pillanatot hozott a sorozatnak. Örültem ennek a változásnak, mivel Luke, aki előtte volt az őrangyala, egy olyan idegesítő karakter lett, hogy amikor el kellett mennie majdhogynem örömtáncot jártam a monitor előtt.

Az is jó döntés volt, hogy végre Graysont is beavatták a titokba, igaz mivel tudták, hogy ez az évad az utolsó, az íróknak nem volt más választásuk, mint felfedni előtte mindent. Csak nekem tűnt egy kicsit furcsának a megoldás, amivel éltek? Az 5. évad végén ugye az igazi Jane le akarta leplezni Debet, de később kiderült, hogy nem is mondott semmit Graysonnek – akkor meg miért volt annyira felháborodva, hogy nem is beszélt vele? Vagy csak én siklottam el valami fölött?

Hogy egyetlen főbb szereplőről se feledkezzünk meg, megemlíteném még Kimet és Terit. Egyik karakter sem zavart sok vizet a szezon során, főleg, hogy Teri el is ment turnézni, így alig szerepelt valamit. Kim pedig egy kicsit barátságosabb lett az anyaság miatt, de így is a szerelmi szálát nem nagyon tudtam hová tenni, mivel az is egy kicsit légből kapottnak tűnt.

Összefoglalva egy igazán jó kis sorozat volt a Drop Dead Diva, de a vége felé már közel sem olyan, mint fénykorában. Volt, hogy már csak megszokásból néztem, de összességében azért örülök, hogy végig kitartottam mellette.

Ti mit gondoltok a sorozatról, hányan nem kaszálták és maradtak egészen a végéig?

6 hozzászólás Ne habozz!

Shawn - 2014. 06. 30. 20:15

Szomorú hogy “ennyien” nézik… nagyon szeretheto sorozat volt, en foleg azért kezdtem bele mert szeretem az ugyvédes sorozatokat és egy “high-concept” csavar csak plusz – imádtam az Eli Stone-t és a kaszája urt hagyott nálam, de ez a sorozat tokéletesen betoltotte azt az urt. Még nem láttam a teljes utolsó évadot, kicsit félek is folytatni mert belefutottam az évad nagy spoilerébe, de hát nemhagyhatom a kritikát komment nélkul…

Klau - 2014. 06. 30. 20:35

Jó érzés, hogy rajtam kívül más is kitartott ilyen sokáig a sorozat mellett. :)

Azt tudom tanácsolni, hogy ne félj befejezni az évadot. A nagy spoiler ellenére nem is volt olyan rossz a vége. Bár ahogy fentebb írtam, jobb lett volna valamilyen másfajta megoldás ezzel kapcsolatban.

Réta - 2015. 01. 19. 19:18

Sziasztok!

Csak azért néztem be, hogy megköszönjem a kritikát. Ha kicsit késve is, de végre meg tudtam nézni a sorozatot és a halogatásom miatt az egészet egyetlen maratoni darával tudtam le.

Engem az alapsztoriban az fogott meg, hogy romantikus dramedy, ráadásul ügyvédes is. A testcsere is érdekes volt, habár engem kicsit idegesített, hogy Deb szinte semmit sem változtatott hat év alatt Jane külsején. (Mellesleg én majdnem teljesen úgy nézek ki, mint Deb, ezért különösen érdekelt, mit tudnak kihozni az adottságaiból.) Értem én, hogy Jane szerette a sütizést, de azért egy huszonéves modell időnként fogyózhatott volna, vagy legalább sportolhatott volna valamit. Nyilván a színésznő adott volt, de jó lett volna látni némi erőfeszítést, még ha kudarcba fullad is. Szinte teljesen átvette Jane életét, pedig próbálkozhatott volna plus size modellként elhelyezkedni, vagy legalább csinálni valamit Deb bakancslistájáról.
Az első évadban nagyon tetszett a sminkje, később azonban valahogy egyre rosszabb lett. (Lehet, hogy a sminkesen is spóroltak.) A frizurája pedig lényegében végig ugyanolyan maradt, még egy kis kontyot se próbáltak fésülni neki. (Bocs, ha túl csajos a komment, de mégiscsak nőknek készült a sorozat.)A ruhái szerintem túl sötétek voltak neki és nem nagyon láttuk lezserebb ruhában – néhány fürdőköpenyt kivéve – ami azért belefért volna.

Az első két évadban nagyon kedveltem az őrangyalt és elszomorított, mikor lecserélték. A két utódja egyáltalán nem tudott a nyomába érni, ráadásul nem is tudtak kiépíteni normális kapcsolatot Jane-nel és Stacyvel.

Grayson engem többnyire idegesített. Nekem túl nyálas volt a megjelenése, és hat év alatt nem sokat tudtunk meg róla azon kívül, hogy szerette Debet. Gondoltam, hogy mivel az egész sorozat az ő szerelmükről szól, végül valahogy összejönnek, de meglepett a végső fordulat. Sok nézővel ellentétben én csak azt sajnálom, hogy nem hamarabb lépték meg. Szívesen néztem volna meg akár egy egész évadot az új Graysonnal.

Az, hogy ennyire spóroltak a színészeken elég belterjessé tette a sorozatot. Én nagyon utáltam a Stacy Owen vonalat, szerintem semmi közös nem volt bennük. Ráadásul eleve hihetetlen, hogy a gyönyörű, huszonéves Stacy éveken át parlagon hever és nincsenek udvarlói. Ez a gyerekvállalásos dolog is teljesen légből kapott és felesleges fordulat volt. Az egyetlen érdekes a tortás poén volt benne.

Összességében azt kaptuk a sorozattól, amit vártunk, könnyed szórakozást néhány érdekes jogi csavarral (háború az USA ellen, az Örök Szerelem Egyháza stb.). Örülök annak, hogy előre bejelentették a kaszát, így legalább normálisan lezárták a sorozatot, még ha nem is tetszett mindenkinek a befejezés.

Reta - 2015. 01. 19. 19:40

Ooops, elgepeltem. Valojaban Jane hasonmas vagyok, de lehet, hogy ez egy freudi “elszolas” es egy topmodell lelke el bennem is. :-))

Jantos Andrásné - 2015. 02. 07. 12:54

Egyik legkedvesebb sorozatom. Csak sajnos feliratot nem írt senki a 6. évadhoz.Szerintem aranyos sorozat volt, néha megnevettetett néha meg könnyeztem. De nagyon szeretem.

Nyuszifülecske - 2015. 05. 31. 11:57

Nagyon szerettem a sorozatot. Az ügyvédi vonalat kifejezetten kedveltem, ettől vált a romantikus szappanopera “okos sorozattá”. Bár sokszor eléggé le volt egyszerűsítve a bírói döntéshozatal, az azért igen vicces lenne, ha a bírók valóban így hoznának döntéseket.

Stacy imádnivaló volt, a butuska, szőke lánykából egy okos, értelmes, gyönyörű és szerethető nő lett. Jane sajnos valóban fura volt egy idő után a Dabtől átvett, külsőségekre hajazó klisék miatt (hajdobálás, csípőrisza, kéztartás), ez nagyon nem illett az okosságához, egy idő után egyszerűen idegesítő volt. Mindemellett persze ő volt a sorozat lelke.

Én is szívesen néznék még egy évadot, amiben Jane és Ian összecsiszolódnak, vagy éppenséggel rájönnek, hogy az életeken át hozott szerelemnek valójában semmi összekötő ereje nincs már ezekben az új életekben, és szépen barátokká szelídülnek. Én ezt tartanám reálisabbnak. Visszahoznám Fredet is, nagyon szerethető karakter volt.

Bármit ki lehetne még hozni ebből a sorozatból, ezért sajnálom, hogy végleg elkaszálták. Tudjuk, hogy mi az oka?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz