login |

Pilot-mustra: Delirium – 1×00 (unaired)

2014. 06. 30. 19:30 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: 2012/13, kritika, pilot-mustra,

Manapság, ha az amerikai mozifilmes világ post-Harry Potter-es kínálatát nézzük, észrevehetjük, hogy egyes kortárs ifjúsági, vagy young adult-regényciklusok nagyon menővé váltak. Persze tévében is van The 100, The Vampire Diaries és Pretty Little Liars (vagy The Secret Circle és a The Selection, a bukottak oldalán), de ezek sikere össze sem hasonlítható azzal, amit az efféle könyvek alapján készült Twilight, Hunger Games vagy Divergent ért el. (Persze nem minden papsajt, mert minden sikerre jut két bukta is, ld. The Mortal Instruments, Vampire Academy, Beautiful Creatures és tsaik.)

Nos, a Lauren Oliver-féle, itthon is megjelent Delirium-ot éppen ezt a hullámot meglovagolandó próbálta meg a FOX sorozatosítani, de szörnyen rosszul tette, mert ez a sorozat egyértelműen a CW-ra illett volna, hiszen a sztori főhőse is 18 éven aluli. Azonban a pilot, mely egy olyan világban játszódik, ahol szerelmet betegségnek tekintik és 18 éves korban egy orvosi beavatkozással “meggyógyítják”, nem csak ezért nem került berendelésre.

DELIRIUM – 1×00 – 3/10

Hanem azért is, mert nem volt túl jó. Oké, nyilván nem ismerem a könyvet és simán lehet, hogy egy rajongóban másképp csapódnak le a látottak (azok a lenti dolgok, amikre magyarázatot igényeltem volna, mindenképp), de a szűz néző bevonása is ajánlatos egy könyvadaptáció esetében.

Szóval adott ez a szerelem (és az érzelmeket ébreszteni képes zene) nélküli világ, ahol a 18 éveseket egy teszt kitöltését követően mesterségesen összepárosítják. Itt megismerjük a tragikus gyerekkorral bíró főhős lányt (Emma Roberts), a barátnőjét, valamint a gyógymód atyját, illetve egy szenátort, aki indul az elnöki posztért, no meg utóbbi kettő gyerekeit. És persze arról is tudomást szerzünk, hogy a fallal elkerített városon kívül él a kvázi diktatórikus módszerek ellen lázadók egy csoportja.

A Delirium fő konfliktusát természetesen az okozza, hogy a beavatkozás előtt álló főhős lány hirtelen beleszeret valakibe, s ekképp megindul egy folyamat, mely őt a lázadók irányába sodorja. A gond az, hogy ennek a folyamatnak a lépései nem tud érdekesek, mert eléggé kiszámíthatóak, s főleg azért, mert a főhős és a pasija között egy darab szikrát nem éreztem, ritka sterilnek hatott a kapcsolatuk, nyoma sem volt azoknak az érzelmeknek, amik jelezték volna, hogy ez valami epikusnak a kezdete lehet.

Ha pedig a történet és a karakterek nem rántják be az embert, akkor ez a feladat a világra hárul. Csakhogy. Elhiszem, hogy érdekes a Delirium világa (valójában nem valami extrém jövőt látunk, hanem csak Portland városát), kicsit utána is olvastam, azonban a pilot ezzel szinte alig foglalkozik. Oké, hogy szabott a játékidő, de így nagyon nehéz volt elmerülni benne.

Nyilván a folytatásban megkaptuk volna a múlt szeletkéit, de így egyszerűen nem működött az óceános jelenet, mert nem értettem, hogy miért nem fürdött benne a főhős eddig, ha ilyen kitörő örömmel veti bele a pilot közepén magát. És azt sem tudtam átérezni a felvezető monológ során röviden említett zenével kapcsolatban, hogy a lakosok milyen hiányt szenvednek, amikor az egyik karakter véletlenül rátalál a muzsika egy forrására.

Szóval összességében egy ígéretes témát egy nagyon semmilyen pilottal akartak elindítani – és a próbálkozás kudarcot vallott. Esetleg a CW-n lehetett volna esélye mondjuk a Star-Crossed helyett.

A Delirium-ot 2012/13-ra a FOX kérte be pilotnak, de végül nem rendelte be sorozatnak. Több, mint egy évvel ezt követően, június végén a WIGS pár hétre elérhetővé tette a pilotot a Hulu-n. Ennek okai nem ismertek.

9 hozzászólás Ne habozz!

koka - 2014. 06. 30. 19:41

Lehet este megnézem, ha már Emma Roberts.

Macskafarka - 2014. 06. 30. 19:44

Ez az egesz sztori eleg nagy butasag, mintha valami komoly szexrestanciaval rendelkezo, szeretethianyos es erosen tulsulyos no talalta volna ki az egeszet.

Nem is csodalom, hogy nem rendeltek be, ez meg az alkonyat fanoknak is eros dozis lenne.

CyClotroniC - 2014. 06. 30. 20:09

Azért maga az alapsztori lehetett volna egész érdekes is, de a pontszám alapján már nem bánom, plusz ugye én azt se tudtam, hogy young adultos az alapanyag. Igazából én egy akcióktól lecsupaszított Equilibriumot vártam tőle, de ahogy olvasom sosem készült annak. :)

Dalmayr - 2014. 06. 30. 21:39

A Selectiont annyira sajnálom…szerintem az(ok) a könyv(ek) filmsorozatra termett(ek) :) szóval nagyon jó sorozat is lehetett volna belőle(természetesen ha jól van elkészítve).

yeeeyha - 2014. 06. 30. 22:21

Én olvastam a könyveket és szeretem is őket (szerintem a legjobb trilógia a young adult-disztópia vonulatban), és még így is (vagy méginkább) szörnyű volt ez a pilot, talán 2/10…

A változtatásokon nem kéne lovagolni, de egyszerűen muszáj, ennyi hülyeséget összehozni 43 pervben, jézusom.
– Könyvileg az 1. könyv történései teljesen le lettek fedve (alex és lena szerelmi szála is, ami azért teljesítmény…), + a 2. könyv apa-fia párosa lett bemutatva, és még hozzájuk odacsaptak egy plusz politikai szálat… zsúfolt is lett a végeredmény
– A könyvbeli világ sokkal lerobbantabb, mint ahogy itt bemutatták, itt láthatólag nincs gond az élelemellátással, árammal, benzinnel, Lenáék szép környéken laknak, a lánynak voltaképpen semmi baja. (a könyvben ezzel szemben egy működő autó szerencsét hoz, Lenáéknál meg nem nagyon használnak semmi elektromos berendezést, mert nincs is áram, meg pénzük sincs nagyon rá, ha van)
– Egyébként úgy tűnt, hogy még nagyon friss a delíriummentes rendszer, ez engem eléggé zavart.
– A pilot legelején az a szöveg az “soha többé nem törik össze a szívünket” eléggé félrevezető, mintha az emberek lelki problémái miatt lenne ez az egész kúra, nem pedig azért, mert a világ válságban van, az USA romokban, a kerítéssel körbevett városokon kívül nincs település, minden a háború martaléka lett (a lázadók megléte meg hatalmas titok). És nagy vonalakban a delíriumtól, szerelemtől véd a kúra, voltaképpen a szenvedélyt, az elemi szeretetet (anyai szeretet, hobbi szeretet, zene, könyv szeretet) irtják ki az emberből. Lena azt se tudja, hogy mit jelent a szonett szó, vagy mit jelent a Shakespeare szó.
– Ami külön fura volt, az a mély dekoltázsok és rövid szoknyák, a lányok sose járkálhatnának úgy.
– És még sorolhatnám, de inkább egy bakit írnék: Lena lábját az éjszakai buliban, a razziánál megharapja egy kutya, másnap mégis egy zöld miniruhácskában van, sérülésnek semmi nyoma.

Ennek fényében örülök, hogy nem lett berendelve.
Szerintem egyébként a Selection sem lenne jó sorozat (oké, a könyvvel is bőven vannak gondjaim).
Amit nagyon szívesen látnék sorozatként az Justin Cronin: A Szabadulás-a. Mondjuk az mérféldökkel komolyabb disztópia, mint az Éhezők viadala és társaik.

audrey - 2014. 06. 30. 22:38

Emma Roberts miatt megnéztem. Örülök, hogy nem rendelték be, maradjon inkább egy AHS szintű sorozatban.

Trisztin - 2014. 07. 01. 10:46

… sztori először felkeltette az érdeklődésem, be is szereztem a könyvet,mikor kiderült,hogy nem lesz belőle sorozat… de a felénél leraktam,azóta sem nyitottam ki újra…

Laci - 2014. 07. 01. 13:36

Úristen, Emma Robertset bármiben megnézem!

CAcsA - 2016. 02. 11. 02:21

kicsit későn, de megnéztem… és mi a what the hell volt ez?

egy egész könyvet ledaráltak egy rész alatt! Kis kreativitással egy egész évad lehetett volna belőle. Nem csoda, hogy a Fox nem rendelte be, mert ez így borzalmas volt. Míg a könyv hihetetlen érzelmeket váltott ki az emberből, a sorozat semmit. SEMMIT! Fapofával néztem végig, mert nincs benne semmi.

Adott:
-jó színészek
-jó sztori
-vizsonylag jó ötletek a könyv átalakítására

AKKOR MIÉRT KELL ÍGY ELRONTANI?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz