login |

Pilot-mustra: Reckless – 1×01

2014. 07. 01. 15:01 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: 2013/14, kritika, pilot-mustra,

Van ez a sorozat, a Reckless, ami benne volt a CBS által tavaly berendelt 3 újonc drámában, melyek közül az Intelligence és a Hostages kvázi a 2. résszel megbukott és már kaszát kapott – ez a sorozat pedig nyára lett csúsztatva, hogy csendesen haljon el. Mindezek fényében elég viccesen hangzik az a tavalyi CBS-es idézet, miszerint a Backstrom hiába lett nagyon jó, a berendeltek egyszerűen még jobbak voltak. (Többek között az NCIS: Red és a Beverly Hills Cop is a vert mezőnyben volt.) Szóval, ha ennyire sokra tartotta a CBS a Reckless-t, akkor miért kezeli így?

Megmondom. Például azért, mert míg sok sorozat sztorija egy mondatban leírható, a Reckless-é nem. Illetve a tavalyi ajánlóban leírtuk egy mondatban, de az csak egy 0%-os várási fokra volt elegendő nála. És tudjátok, hogy mi maradt ki az egészből, s derült ki egy nemrég adott készítői interjúból? Hogy a Reckless alapvetően egy epizodikus jogi dráma – egy átívelő esettel, plusz némi szappannal. És lezárt sztorival, mert manapság az a menő.

RECKLESS – 1×01 – 4/10

Szóval hihetetlen nagy hátránnyal indult számomra a sorozat, s a pilot kezdése sem dobott fel igazán, azonban a vége felé valamiért azt éreztem, hogy lehet, hogy maradni fogok egy ideig. Persze minden attól függ, hogy mennyire hangsúlyozzák ki a szappanhabot, mert az sajnos (számomra sajnos!) elég erős volt első nekifutásra.

Who’s Perry Mason?

A pilot egy random és kiszámítható közjátékot követően rögtön belevág a sztoriba, megismerünk egy chicago-i ügyvédnőt és egy déli helyettes ügyészt, akik éppen egy gyilkossági ügyben szembenálló felek – utóbbi van hazai pályán, hiszen a helyszín Charleston, és a hangulat is elég déliesre van véve. Egy másik szál a rendőrségen indul el, hogy végül az egész egy szexuális zaklatási esetbe torkolljon, amelyben az ügyvédnő (és tippre az ügyész) is érintett lesz.

Alapvetően erre a nagy esetre épül a sorozat, de minden részben lesznek random ügyek, melyekben hol az ügyvédnő, hol az ügyész érintett. És persze, nem nehéz kitalálni, hogy a tárgyalóteremben ellenfélnek számító két főszereplő egymáshoz is igencsak vonzódik kimondva-kimondatlanul, de mivel a nőnek van valakije, ezért a felállított szerelmi háromszög is kifejtésre kerül.

– How come I never see you sweat?
– I’m sweating right now. In little private places you can’t see.

Az egésszel kapcsolatban a gond nálam azzal kezdődik, hogy 10 esetből 9-szer számomra nem megy a fene nagy déli hangulat befogadása, egyszerűen nem jön át ez az életérzés, nem ad semmit. A Reckless-ről lerí, hogy ilyen fülledt hangulatú, erős érzelmi telítettséggel bíró sorozat akar lenni, de sajnos csak az ennek elérésére tett próbálkozásokat láttam a pilotban, ami csak annak fog bejönni, aki fogékonyabb erre a tematikára.

Nyilván az is sokat segíthet a sorozat befogadásán, hogy valóban a helyszínen, Charleston-ban forgatták, de ennél azért több kellene. És mint mondtam, a pilot végére kezdtem is valamennyire ráérezni a karakterekre, Anna Wood szimpatikus volt rámenős ügyvédként, a rendőri oldal, bár tipikus volt, de elfogadhatónak tűnik, egyedül a politikai játszmákban is helytállni kénytelen ügyészt adó Cam Gigandet-t éreztem színtelennek.

A fentiek miatt mondom, hogy a gyenge kezdés ellenére is van esélye arra a Reckless-nek, hogy megnyerjen magának, de ha érdektelenek a heti ügyek, vagy túlságosan kiemelik a civódásokat és nagy egymáshoz simulásokat, ha csak szerelmetes és gyilkos tekintetekből fog állni a karakterizáció, akkor hamar kiszállok belőle.

Összességében az a baj az egész Reckless-ben, hogy egy profi sorozat- vagy filmfogyasztónak nem lesz túl izgalmas – legalábbis az első része. Ez süt a totálisan kiszámítható első jelenetből (pedig meglepőnek szánták), süt az aktuális heti ügyből (nem is értem, hogy minek az ilyen, 2 személyes, kvázi jelzésértékű eset, amikor csak az egyik lehet a gyilkos), és süt sajnos az átívelő ügy első, nagynak kikiáltott, epizódvégi csavarjából (most komolyan, ki másról lehetett volna szó, kábé egy ember jöhetett szóba, hogy meglepetés legyen és ne valami abszurd megoldás?).

Szóval ezek a szálak, csavarok lehet, hogy önmagukban működőképesek lennének, de túlságosan erős hangsúly helyeződik rájuk, s látva a végeredmény, a hardcore néző csak legyint, hogy “Komolyan ennyire futja?”. Éppen ezért szoktam mondani, hogy minden pilotot érdemes bepróbálni, mert a véleményező korábbi tapasztalatai befolyásolják az adott sorozat megítélését.

A sorozat gyenge nézettséggel indított (mondom, nem lehetett mivel eladni), nincs sok esélye a 2. évadra, de ki tudja, hogy mik a nyári elvárások. De amondó vagyok, hogy mindezzel nem kell foglalkozni, mert az évad, mint már írtam, egy lezárt történettel rendelkezik, a 13. részre fel fogják göngyölíteni a fő esetet. És, ha mégis lesz folytatás, annak során másik ügyet emelnek majd ki.

8 hozzászólás Ne habozz!

DarylD - 2014. 07. 01. 15:29

Nálam a Rake nézős volt, de nem tudom, hogy ebbe belekezdjek-e…van, aki Rake-t szerette, és Reckless pilot is bejött neki? :)

Cyrax - 2014. 07. 01. 16:25

Nálam ez az 1/10-es kategória. Borzalmas volt, továbbra sem hiszem el, hogy ez bejött a CBS-nek az általad említett sok másik dráma helyett. A készítők valamivel zsarolhatták a csatornát, hogy rendelje be, más magyarázat nincs! :)

Judit Pecsi - 2014. 07. 01. 20:19

Nekem a Rake is bejott es ez a Reckless is johet meg.

winnie - 2014. 07. 01. 20:42

a rake es a reckless a jogi tematika miatt hasonlit, de egyebkent semmi masban nem.

Thomas - 2014. 07. 12. 17:56

Nekem a Betrayal-re hasonlított leginkább, azzal a különbséggel, hogy abban nem voltak ilyen felesleges heti ügyek időhúzásnak. Nem mondom, hogy nem tetszett, teljesen rendben volt az egész, még a fordulatokon is meglepődtem:) De nekem úgy lenne az ideális, ha a heti ügyeket elhagynák, és inkább a fő szállal foglalkoznának többet, meg a szappanra még jobban rágyúrnának, akkor simán hozhatná a Betrayal szintjét!:)

winnie - 2014. 07. 15. 14:47

a 2. rész korrekt volt, maradok. ha csak szappan lenne, belehalnék, de így, hogy van lényege is a sztoriknak, egy ideig még jöhet.

Csilla0422 - 2014. 08. 06. 16:39

Nekem bejött.

Thomas - 2014. 08. 14. 19:10

Nekem is bejött, most néztem meg a 3-4. részt angol felirattal, mivel nem úgy néz ki, hogy lenne magyar. Szóval mindenképpen szeretném folytatni, mert érdekes, izgalmas:) Sajnos a 4. részben szinte nem is volt fő szál, de talán majd most nagyobb szerepet kap, hogy végre elkezdődik a tényleges ügy:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz