login |

Californication: vége a 7. évadnak. És a sorozatnak is.

2014. 07. 02. 21:50 - Írta: human

46 hozzászólás | kategória: kritika,

Újabb pillanat, amikor a junkie koromra ráébredtem, hiszen egy újabb klasszikus sorozatom távozott. Igaz, meg kellett volna tennie pár éve, de egy pillanatig sem gondoltam olyanra, hogy az utolsó évadot kihagyom.

Szerintem a Californicationt az húzta le az évek alatt, hogy sosem tudták mikor lesz vége, így Karent közel kellett tartaniuk, viszont ez a huzavona lassan a nézők agyára ment. A főszereplő nőről nőre repült, de mindig visszatért az igazi szerelméhez, viszont ez utóbbi mozzanat mondjuk jobban működött volna, ha egy ideig pihentetik Karent.

Amit viszont mindenképp szóba akartam hozni az az első két évad. Amikor még nem járatták le a karaktereket, amikor még Hank igazán Hank volt, és a puffogtatott közhelyei mögött volt valami igazi szikra. Örök kultként tartanánk számon a sorozatot, ha ekkor, vagy esetleg a harmadik után, a nagy veszekedéssel ér véget.

Ehelyett a Californication inkább folyamatosan veszített a fényéből, de valahogy mindig kitartottam mellette. Még akkor is, amikor ötlettelenül lézenghettek a sorozat írói, és random dobáltak dolgokat a forgatókönyvbe, vagy amikor már régi ötletek borzasztó “remake”-jét kaptuk tőlük.

Így jutottunk el az utolsó évadhoz, ami szerintem kicsit helyretette az összképet. Nem lett tökéletes, és az elején sok időt elpazaroltak, a végén pedig kapkodtak, de mégis működött. Az élet olyan helyzetbe hozta Hanket, aminek során végre kénytelen volt kijózanodni, nem működtek tovább a húzásai.

A fináléról amúgy sütött a véges költségvetés, ami kicsit gúzsba kötötte a sorozatot így a zárás felé. A több helyszín és statiszta helyett inkább arra mentek rá, hogy az egy fontos dalt ki tudják fizetni a parkoló Porsche mellé. Oké, kettő dalt, de a These Days szerintem olcsóbb lehetett, mint a Rocket Man.

Good bye, Hank.

46 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2014. 07. 02. 21:59

érdekes most olvasni a pilotkritikát 2007-ből.

a régi szép idők?

2007. JAws. Legjobb 20 perces sorozat: http://www.sorozatjunkie.hu/2007/12/29/jaws-legjobb-20-perces-sorozat/

Californication (28%)
How I Met Your Mother (24%)
Weeds (23%)
My Name is Earl (14%)
30 Rock (10%)

2008-ban jött a hatalomátvétel:

How I Met Your Mother (31%)
The Big Bang Theory (22%)
Californication (21%)

HunDrenus - 2014. 07. 02. 22:23

Úgy féléve kezdtem el ezt a sorozatot és komoly dara volt, még frissek az élmények. Az biztos, hogy az első évadok jobbak voltak. A negyedik évadnál kellett volna abbahagyni. A negyedik szezon utolsó részének zárása amúgy is eltért a megszokottól: Hank elautózik a stáblista alatt. Az tökéletes befejezés lett volna a történet szempontjából.

Ez a hetedik elég kínkeserves volt, bár a hatodiknál nézhetőbb. Nekem túl sok volt a “fura”, enyhén defektes karakter így a végére. Levon, Terry, a fogorvos a Legitből… őket kihagytam volna szívesen.
A happy end meg különösen zavar. Annyira megörültem, mikor Karen közölte Hankkel, hogy ők sosem lehetnek együtt és ideje lenne megérteni. Erre tessék… csak együtt szállnak el. Bosszantó.
Mindegy, újrázásnál ki kell hagyni az utolsó pár évadot és meg is van oldva. :)

Egyébként Duchovny mindig is azt szerette volna, ha a karaktere meghal, esetleg az esküvője után igen hamar. Legalábbis ezt állította pár napja. Ahhoz a befejezéshez mit szóltunk volna?

VanillaSky - 2014. 07. 02. 22:46

Ez volt az a sorozat – másik a Nip/Tuck – amiben igazán szívesen lettem volna a főszereplő helyében. Hank reálisan nézve egy hedonista, irgalmatlanul nagy paréj volt egész végig, mégis imádta a környezete és ő ezt szépen ki is használta.:) Az utolsó évadban meg fura volt az egész, Karen helyett sokkal inkább éreztem a kémiát Moody és Graham között. Hiányozni fog!

Seaaa - 2014. 07. 02. 22:58

De miért lettél volna a helyében? Mert sok nőt meghúzott? Sosem értettem ezt a rajongást Hank Moody felé. Egy hihetetlen gyökér és idióta ember.
Doktor House pl. legalább nem volt hülye amellé hogy egy gyökér volt, szerethető karakter volt. Hank meg egy ripacs. Nem is gond hogy vége, a negyedik évadnál kellett volna abbahagyni. :D

Llew - 2014. 07. 02. 23:03

Az elején kurva jó volt aztán lejtő. Az ötödik évad a mélypont, aztán a hatodik tűrhető, hogy aztán idén egy semmilyen évaddal búcsúzzanak. Abszolút nem éreztem, hogy le akarnák zárni, csak úgy ment a semmibe az egész évad, hogy aztán bumm itt a vége. Kár érte.

simong - 2014. 07. 02. 23:07

Soha nem írtam még nektek (pedig imádom az oldalt) de így hogy a kedvenc sorozatom véget ért, gondoltam csak-csak összehozok 1-2 sort.

Kezdjük talán azzal a végtelenül ambivalens érzéssel, hogy mennyire imádtam ezt a sorozatot, mégis azt kívántam bárcsak véget ért volna már rég. Egészen pontosan, ahogy HunDrenus is említette a negyedik évaddal.

Az első évad berántott mondjuk egy 8/10es szinten, második évad nálam mindent vitt 10/10 (Lew Ashby…és azt hiszem többet nem is kell hozzátennem). Harmadik évad szintén zseniális volt, aztán jött a negyedik ami még igyekezett tartani a szintet, de már látszott hogy kezd fáradni a dolog.

Aztán jött a hanyatlás… az ötödik évad mellett egyetlen dolgot tudok felhozni, mégpedig azt, hogy Hank talán itt érte el az erkölcsi csúcsot, itt volt a legnagyobb a karakterfejlődés. Hatodik évad? Faith! De lássuk be, egyetlen csodálatos vendégszereplő mégsem vihet egy ilyen sorozatot a hátán. És akkor a hetedik: borzalom! Unalmas, semmilyen, idegesítően gyenge.

Utáltam a happy end-et! Miért? Egy ilyen karakternek mint Hank? Én egyetlen elfogadható befejezést tudtam volna elképzelni (ami még nagyot üthetett is volna) ha vagy a Karen vagy Becca meghal -esetleg valamilyen rettenetes oknál fogva még azt is lehet mondani hogy a Hank hibájából- és ezek után Hanknél megkezdődik a végső önpusztítás jó eséllyel halálos végkimenetellel…

Persze ez csak az én véleményem, nem kívánom lehúzni a sorozatot, mert mindig is az egyik kedvencem lesz, csak annyi hogy az elsö négy évad alapján valahol 8-9 között mozog egy 10es skálán, de ha figyelembe veszem az utolsó három évadot akkor maximum! 7/10. (és az a 7-es az elfogultságom jele)

szk - 2014. 07. 02. 23:41

Első évad: király
Második és harmadik: remek
Negyedik: egész jó
Ötödiktől: alig nézhető

A legjellemzőbb tény: Hank író, de azóta hogy a kiscsaj ellopta a könyvét gyakorlatilag nem írt semmit.

paranoid android - 2014. 07. 03. 00:04

Én is imádtam az első évadokat, valóban jobb lett volna, ha valahol a 3., 4. végénél befejezik (bár a hatodik évadban nagyon szerettem Faith-t). Összességében a sorozat második felét is élveztem azért, a gyenge húzások ellenére is, de messze nem rajongtam ezekért az évadokért annyira.

A hanyatlást, ill. a törést én abban látom, hogy az írók Karen-kényszere idővel a sorozat gondolatiságát is megváltoztatta. Ezért tetszett nekem Faith, mert ő kis időre visszahozta azt. Nem csak a történetet kötötte meg Karen jelenléte, önismétlésre kényszerítve a sorozatot, hanem a Californication világát is megfertőzte a Hank-Karen szerelem mindenhatóságával. Szerintem az első évadokban nem volt benne, hogy neki Hank mellett kell lennie. És én még az előző évad végén is bíztam benne, hogy Hank felismeri, hogy ez az “epic” kapcsolat csak a fejében létezik. Hank mindig is egy önpusztító karakter volt, illett volna hozzá, ha tudatalatt úgy akadályozza meg a teljes szétcsúszását, hogy egy hosszútávon öndestruktív illúziót épít fel. Én ennek az illúziónak a szertefoszlását képzeltem volna el lezárásnak. De a mostani évad elején egyértelmű volt, hogy ez nem fog bekövetkezni. Lehet hogy későn, de én csak az utolsó évad elején realizáltam, hogy az írók komolyan gondolják ezt a Hank-Karen nagy szerelmet, és tényleg úgy tekintenek rá, ami megmentheti Moodyt önmagától. Szóval ennek tudatában átértékeltem az elvárásaimat, és egy kellemes, langyos évaddal, és egy már előre elkönyvelt happy enddel búcsúztam a sorozattól.
Persze abból a szemszögből, amivel korábban néztem a Californicationt ez a lezárás sokkal inkább nyomasztó volt: Hank örökre ennek a kapcsolatnak a rabja marad, a nagy író identitásának fundamentumává vált, hogy ebben a kapcsoltban van. Nem véletlen, hogy alig írt valamit, ha képtelen individuumként tekinteni önmagára.

vargatom - 2014. 07. 03. 00:22

paranoid android

Végre egy vélemény, amivel szinte teljesen egyet tudok érteni :)

Annyiban vitatkoznék, hogy egyvalamit valószínűleg rosszul láttál: nem a történéseknek kellett diktálnia a Hank-Karen kapcsolat szükségességét, a kapcsolat pont fordítva volt. Az első epizódtól kezdve errefelé tartott a sorozat és ennek igyekeztek mindent alárendelni. Ha ez a vonzalom csak egy átmeneti akadály lett volna, akkor később jelent volna meg (mint Ashby-nél) és Karen jelleme is máshogy, racionálisabban alakult volna.
Gyakorlatilag egyetlen más nő sem jelent meg újra még említés szintjén sem a saját cselekményszálának lezárása után (a félvér gyereket szülő, de addigra már tök más csávóval kavaró Sonia? kivételével), Karen meg újra és újra előkerült. Oké, persze részben Becca miatt is, de az írói szándék akkor is végig elég világos volt szerintem.

A sorozat másik átka meg az volt hogy sosem volt biztos az újabb berendelés, ezért nem nagyon mertek elég nagy léptékkel építkezni. Jobban is meg lehetett volna alapozni ezt a befejezést, ha korábban tudják hogy mikorra kell időzíteni és mennyi akadályt kell addig Hank útjába gördíteni.

A színvonal meg hát olyan lett, amilyen – azért azt lehetett sejteni az elejétől kezdve, hogy a végtelenségig nem lehet újat mutatni ilyen tág keretek között sem. Erre Runkle a legjobb példa, akit egészen szánalmas végletekig kellett elvinni az utolsó pár évadban, annyira kimerítették a még elfogadható lehetőségeket…

Synrew - 2014. 07. 03. 00:26

Nekem tetszett volna egy Hank meghal(pl esküvő után) befejezés egy jó bölcselkedéssel fade out közben.

paranoid android - 2014. 07. 03. 00:49

@vargatom
Szerintem a sorozat elején a Hank-Karen kapcsolat katalizátorként indult. Hank a bánatában vagy a kapcsolat megmentése érdekében került kalandokba. A gond szerintem akkor történt, amikor az írók leültek valamikor, és feltették a kérdést maguknak: “Benntartsuk Karent a sorozatban?”. Mivel a válasz igen lett, ezután már tudatossá vált Karen szerepe, oka. Az eddigi főhős Hank megkapta azt az attribútumot, hogy “az egyetlen igaz szerelme Karen”. Szóval a kapcsolat mindig is központi szerepet játszott a sorozatban, de szerintem volt egy váltás abban, ahogy hatással volt Hankre és az eseményekre.

paranoid android - 2014. 07. 03. 01:06

Szóval összegzésképpen: szerintem volt egy olyan időszaka a sorozatnak, amikor nem volt eleve halálra ítélve Hank számára egy kapcsolat valakivel, aki nem Karen.

vargatom - 2014. 07. 03. 01:27

Nemtom, nem az volt az első évad vége hogy Karen otthagyta a vőlegényét és visszatért Hankhez? És itt egy olyan sorozatról beszélünk, amit jóelőre megírtak és leforgattak, mielőtt képernyőre került volna… Ez nem egy utólag kitalált ötletnek tűnik.

paranoid android - 2014. 07. 03. 01:39

Számomra az első évad vége inkább esetleges volt, mint sorsszerű. De nem akarlak meggyőzni, sem senki mást, mert ez inkább értelmezés kérdése. Én sokáig azt vártam az íróktól, hogy a Hank-Karen kapcsolat felbontása felé építkezzenek, de ez a sorozat második felében lehetetlennek tűnt, a szerintem bekövetkezett hangvételváltás miatt. Bár Faith megcsillantotta a reménysugarat, de végül az is a semmibe veszett.

jim455 - 2014. 07. 03. 03:00

Én is azt olvastam hogy Kapinos az utolsó pár évadot úgy írta meg hogy sorozatzárónak is jó legyen mert bizonytalan volt a sorozat sorsa, ami furcsa, mert azért elég híres szériáról van szó. ez elég bosszantó, ezért is alakult ki ez a sablon, hogy kell egy csaj, aztán évad végére visszajutunk Karenhez. Na ez volt a baj, túl sablon lett az egész. Az egyébként nem zavart hogy happy end lett a vége és újra egymásra találtak, sõt, ennek így kellett lennie, de ezt már évek óta nem kellett volna elõvenni, csak most. Ezek mellett az egyik, ha nem a kedvenc dramedym, jó volt ez, hangukatos, egyedi, imádtam a részek végi Californicstion féle drámát. kasza meg sem fordult a fejemben.

ui.: a Rocket Man-ért pirospont, gondoltam és reméltem hogy felcsendül az utolsó részben. és ha már zene, a Californication-ben voltak a legjobb zenék!

winnie - 2014. 07. 03. 04:35

jim455: én azt vettem észre, hogy afféle “ez még megy?”-sorozat volt az ismertebb kritikusok körében, az első 1-2 évadot kivéve nem nagyon írtak róla, a nézettség is elég lent volt. szóval nem biztos, hogy annyira híres odaát.

kietle - 2014. 07. 03. 06:00

HunDrenus jobb lett volna, de így se volt rossz. Ha már eddig húzták nem baj a happey end.

LuPuS - 2014. 07. 03. 06:17

Összefoglalták előttem már nem kell nekem

az ötödik évadtól lejt menet volt bár a hatodik hozot egy kis színfoltot, de már meg sem közelítette a második égbemelt színvonalával.
Az utolsó évad egy kalap szar volt ,de kitartottam

julcsi - 2014. 07. 03. 10:19

az utolsó évadot képtelen voltam végig rágni, ezért az utolsó jelenetet néztem csak meg. korrekt befejezés.

_Peter - 2014. 07. 03. 10:30

Kicsit Weeds érzésem van ezzel a sorozattal, az elején még reklámoztam ismerősöknek milyen vicces, aztán az utolsó évadokra már ciki volt megemlíteni is. “Ez még megy?” Mint a TAAHM kb.

Ötödiktől kevés, talán a Maggie Grace évadban volt szikra, az utolsó megint rémes. Gyakran tekertem, neteztem közben stb. Egyszerűen nem emlékszem mikor röhögtem fel hangosan mint az első évadokban. A poénkodás része egyre gyengébb lett, amikor komolykodni és drámázni akartak, hát az nem ez a sorozat.

bazs1 - 2014. 07. 03. 10:54

muszaj ujraznom a masodikat hogy ne ilyen re’mes legyen az utolso emlekem az egyikori kedvenc sorozatomrol… gya’sz.

mogsta - 2014. 07. 03. 10:58

Charlie és Marcy a tv-történelem egyik legelcseszettebb egyben legszerethetőbb párja volt, csak miattuk néztem az utóbbi pár évadot. Se Karen, se Becca nem volt szimpatikus egy percig se, Hank meg egyszerűen túlértékelt, bár igaz, hogy “self-destruction might be the answer”. Mondjuk a sorozat szerint love is the answer, persze azzal jobban lehet haknizni, lásd Jézus vagy John Lennon.

Buldozerjoe - 2014. 07. 03. 13:00

utolsó komment minden szavával egyetértek, amúgy meg a legtöbb véleménnyel is, miszerint a 4. évad volt az utolsó jó. én az 5-6-7-et is élveztem, nem tudtam haragudni rá, de már nem volt az igazi. a befejezés mondjuk nem volt vészes szerintem.

Mr. Moody - 2014. 07. 03. 14:03

Azzal együtt, hogy nagy kedvencem volt a sorozat, többnyire egyet tudok érteni az előttem szólók kritikáival.

Számtalanszor leírtam én is és mások is, hogy mi volt a baj a Hank-Karen sztorival, és mivel mégis ide lyukadtunk ki a végére, jobb is, hogy befejezték. Az élet is írt már nem egy “halhatatlan szerelem” sztorit, a legtöbben vagy láttunk hasonlót a baráti körünkben vagy épp magunk is átéltük, de egy idő után számomra elképesztően hiteltelenné vált az egész, tekintve, hogy amikor együtt voltak, akkor hűség, sírig tartó szerelem, de ha “szakítottak”, Moody már a csúszott is bele az első szembejövő punciba.

És ha már az lett a végkifejlet, ami, szerettem volna, ha Hank “rádöbbenése” nem abból áll, hogy az utolsó részben hirtelen elrendez mindent, mint egy olcsó latin-amerikai szappanoperában, hanem mondjuk nem dugja meg Heather Graham-et meg a színésznőt sem, ha már egyszer Karen miatt jött vissza. Ezért is volt olyan erőtlen, hogy délután még a lakókocsiban pettingelt az új “baby mamával”, aztán a következő részben meg dráma és könnyek a kórházban, hogy mi lesz Karennel. Aztán megint ott tartunk, hogy Juliánál tévéznek a kanapén, és végül csak az óriáscsecsemő fia akadályozza meg őket egy nosztalgiadugásban. Egy így mégis hogyan fér bele az Epic Love Story történetfolyamába?

A másik, hogy az önismétlést tényleg a mellékszereplők egyre extrémebb méreteket öltő idiótaságával akarták ellensúlyozni. Hank depressziós-cinikus karaktere mellett Charlie karikatúrába hajló figurája nem egyszer kilógott a Kaliforgia világából. Eddie Nero az elején még poén volt, és mikor látták, hogy a közönség vevő a figurára, egyre eszementebb barmot csináltak belőle, az utolsó évados cameója számomra inkább volt fárasztó, mint szórakoztató… Levonra is az a legtalálóbb, amit Heather Grahamnek vetettek fel egy interjúban, hogy a közönség nehezen tudja elképzelni, hogy ő Hank és Julia gyereke. Adott egy szexi MILF, aki képzett fogorvos is, meg Hank, aki a jég hátán is megél, a gyerekük meg leginkább Charlie lúzerségét cipeli keresztként? Jut eszembe, a kis Stuart hova tűnt a Runkle-házból? Ráadásul a Becca-szál is annyira erőltetettnek hatott, hogy hozzuk vissza, ha már ennyi éven át benne volt, és ezzel adjunk egy ürügyet, hogy Hank ismét feleszmélhessen.

Az én olvasatomban az utolsó évadra sem történt semmi jellemfejlődés, a “mostmár kezdenem kell valamit az életemmel és rendbe tenni a szarságaimat” dolog, amit Rath-nak elővezetett az elején motivációként, ugyanolyan üres frázisnak bizonyult, mint az összes többi. Az utolsó részben nem feküdt le Juliával és a prostival sem, na és? Elmennek Karennel az esküvőre, a fia továbbra is ott lesz, Becca ki tudja hol, állása megint nincs, tervei is csak a “majd lesz valahogy” szintjén, mi tartaná össze tovább ezt a kapcsolatot most, mint máskor? Ja, hogy nem lesz több rész?

Számomra továbbra is a tanáros évad nyolcadik része a csúcspont, amikor Hank-re szakadt az összes nője, akiket éppen párhuzamosan kezelgetett és még a lánya előtt is lebukott. Azóta nem változott Moody semmit, de akkor már inkább arra emlékszem, mint a fáradt végjátékra.

Gergő - 2014. 07. 03. 14:24

Azért a befejezésnek lehet örülni,mégiscsak erre tartott a sorozat a kezdetektől fogva,de a 3-4. évad után tényleg volt egy törés,ahonnan tényleg látványosan ugyanazokat a köröket futották csak az alkotók,és a karaktereket is sikerült szépen-lassan önmaguk karikatúrájába fordítani.

Egyébként érdekes,önmagában az 5. és 6. évad is szórakoztató volt,és néha még a kezdeteket idéző nagy pillanatok is összejöttek Hank és Karen között(egyébként ezért is sajnálom,hogy Karen karaktere tulajdonképpen szinte sohasem volt jól kibontva,és csak lebegett Hank felett),de azért utoljára tényleg kábé a 4. évadban lett volna hiteles egy happily ever after.

A sorozat hossza-ahogy írtátok többen is- tényleg rányomta a bélyegét a karakterekre,a Runkle-féle 3-as legtöbbször csak ízléstelen volt,és Beccával se tudtak mit kezdeni(bár azzal nem számolhattak,hogy ez a leány ennyire tehetségtelen színész lesz amikor felnő)

az utolsó évad is elég lustán lett összedobva,de azért Duchovny végig hozta a figurát és a feelgood még a leghalványabb részekben is ott volt,szóval nem esett nehezemre maradni a végéig,az első évadok frissessége pedig sokadik újranézésre is megmarad!

Captain Phillips - 2014. 07. 03. 14:52

Megy egy evadot ra lehetett volna huzni, ahol a foszal az lett volna, hogy Charlie felcsap Hank fianak a managerenek :)

Valacky - 2014. 07. 03. 15:13

Erdekes, hogy ebben az évadban csak egy gyenge rész volt számomra, az, amiben Becca szerepelt. Korábbi gyenge évadoknál is Beccat és Karent kellett volna hanyagolni.

nagylord - 2014. 07. 03. 15:52

A második évad az egyik legjobb dolog, amit 20 perces sorozattal kapcsolatban valaha láttam, én mindig így fogok rá emlékezni. A negyedik-ötödik évad hiányában meglettem volna, bár Jason Beghe bármelyik szereplése tetszetős volt. A hatodik évadnak én is Maggie Grace miatt tudtam jobban örülni, de az egész a második évad gyenge utánérzésének hatott. Az utolsó pedig Graham és Impedioli ide vagy oda nem jött be. Az utolsó jelenetet el tudom fogadni, a Rocket Man jól jött, de az évad a Runkle-Stu és Levon történetekkel csak zavart.
Na jó, amikor Hank felteszi az évadban a kérdést Marcy-nak: “Is this wrong? ‘Cause I can’t tell anymore.” akkor jót derültem.
Sajnálom, hogy nem lett több kultikus évad, de örülök, hogy le tudták zárni lezárás nélkül és nem lett Hank favágó.

Way to go Moody!

Dan Abnormal - 2014. 07. 03. 16:05

Fú ez a hetedik évad olyan volt mintha valami rém gagyi remake lenne. Totális önparódia a rosszabbik fajtából. Dögunalom végig.

sandor555 - 2014. 07. 03. 16:32

Számomra mikor karen vagy becca feltűnt, akkor volt durván kinyomom érzésem. Én bírtam az új kis srácot, szerintem hamarabb kellett volna behozni, beccát és karent meg elfelejteni a búsba.

dividasero - 2014. 07. 03. 18:46

“Számomra továbbra is a tanáros évad nyolcadik része a csúcspont, amikor Hank-re szakadt az összes nője, akiket éppen párhuzamosan kezelgetett és még a lánya előtt is lebukott.”

—>

“Something’s changed… oh yeah, you fucked my wife.”

Egyetértek, az a rész hatalmas volt. És kicsit mindenki mással is a kommentelők közül. Hozzáfűzni csak annyit, hogy örülök azoknak a jeleneteknek, amik megmaradtak.

bvr - 2014. 07. 03. 22:52

na rávettem magam hogy bepótoljam az utolsó pár részt… csak ismételni tudom amit a hetediknél írtam a kibeszélőben: “mintha saját magát illusztrálná a sorozat és az a retardált csapat írná a részeket ami a fő szálat adja… (egyáltalán: hogy süllyedhettünk idáig Lew Ashbytől !?…) Épp ideje bezárni a boltot, már a tavalyi is rendkívül rossz volt de ez aztán végépp totál sz*r, mind részleteiben, mind összességében.”

Ez az évad (is…) valami elképzelhetetlenül gyenge volt, és ha hozzáveszem hogy tudták hogy sorozatzáró lesz és ennyit voltak képesek összehozni… én a helyükben ha csak ennyire képesek, ezt nem forgattam volna le. Szégyenteljes.

És itt nem csak a Hank-Karen meg a Charlie-Marcy szerencsétlenkedésekről van szó, hanem ez az évad történetvezetésben minden korábbit alulmúlt, és ami a legfájóbb, hogy miközben a régi szereplők teljesen lemerültek, közben egyáltalán nem sikerült új érdekes karaktereket behozni (komolyan, ez a retardált tévés csapat… ez mégis mi volt?)

Ez a kreatív csapat úgy látszik ennyire volt képes, az első két csúcs évadra, mintha Lew Ashbyvel mindent kiírtak volna magukból (így utólag örülnöm kell hogy akkor sírba tették, nyilván azt a karaktert is szétcs*szték volna… legendás golfütésre lendülő bronz-szobra örökké velünk marad :)))

(a harmadik évad még tulajdonképpen oké volt, utána is volt még egy-egy jó epizód, vagy legalább jó pillanatok. A tavalyi évadban viszont már szinte semmi, idén szintén semmi.)

TheRealGoatBear - 2014. 07. 04. 01:31

Oké, voltak megbotlásai, de elnéztem neki. Viszont, az utolsó évad, utolsó évében, mikor Hank ül a kocsiban, én hirtelen azt hittem, hogy valami szakadékba veti le magát a jó öreg (igaz egyszer már cserélt, de a modell nagyjából ugyan az) kocsijával. Úgy lett volna talán még jobb befejezése. Úgy is az arcába vágták kismilliószor, hogy nem nő fel, stb. Igen, tényleg nem tud felnőni, nem képes meg bírkózni a tényekkel, ezért leveti magát.

Összességében, nekem így is tetszett, nekem örök feelgood és istentelen kultsorozat marad, baromi meghatározó volt az életemben. :D

Mr. Moody - 2014. 07. 04. 14:25

Most hogy végiggondoltam az utolsó évadot, hova a búsba tűnt el Mary Lynn Rajskub karaktere? Számomra az ő felbukkanása abszolút kellemes meglepetés volt, és amikor Marcie azt mondta Charlie-nak, hogy ő is keressen magának valakit, azt hittem, hogy hozzá fordul majd, erre behoztak egy sablon “a badass rocker csaját fűzi a lúzer” poént.

Michael Imperioliért is jár egy +, ha már itt tartunk, de egy-két karaktert tényleg szinte egyik epizódról a másikra dobtak sutba, holott a felvezetésben úgy tűnt, fontosabb szerepük lesz.

dionysos - 2014. 07. 06. 01:52

Látszik, hogy sokan elpártoltak a sorozattól az évek alatt, kevés a komment.
Szerintem ez az utolsó évad nem volt annyira rossz, nekem sokkal jobban tetszett, mint az ötödik. Nagyon hiányoltam a Hank-Charlie jeleneteket(ahogy a Weeds legjobb pillanatai is az Andy-Doug kalandok voltak).

Azt viszont nem tudom észrevette-e bárki, hogy a Californication egy kőkemény antifeminista sorozat, ami egy baromi jó társadalomkritikává avanzsál, ha tisztában van az ember a mai amerikai viszonyokkal. Ezen a szemüvegen keresztül kicsit más a sorozat mondanivalója.

Kezdődött úgy, hogy Karen elunta magát Hank mellett, félrekúrt, Bill karjaiban kötött ki. Mégis Hank lett a rosszfiú, pedig ő addig teljesen hűséges volt Karenhez, egyszer sem csalta meg. Karen azonban elintézte azzal a mondattal, hogy “nem csak az a megcsalás, ha lefekszel valaki mással”. És kész, ennyi, el lett döntve: innentől Hank a hűtlen.

Az első évad rögtön egy durva témával indított. Hank megkúrta a “jailbait” Miát, aki ezután zsarolta. Ezzel rögtön maflást adtak annak az amcsi szokásnak, hogy 18 éves fiúkat börtönöznek be, akik 17 éves lánnyal szexelnek, “nemi erőszak” és “liliomtiprás” címén.
A másodikban priceless volt a blogok cikizése, a mai fiatalság elhülyülése.
A harmadik évadban a “campus sex” volt a téma(Amerikában néhány egyetemen az is nemi erőszaknak minősül, ha egy fiú egy szobában tartózkodik egy ittas lánnyal), a negyedikben a média elfogultsága.
A hatodik évadban a femináci Ophelia jelent meg, a mostaniban a “fake rape culture” volt a paródia tárgya. A sor még folytatható, minden évadban volt legalább 3-4 huncutság, amivel utalgattak a készítők.

Sokan írták, hogy ennyi megcsalás után egy nő sem engedné vissza Hanket, meg mennyire rossz a csávó, hiszen rögtön megy a többi nő karjaiba, ahogy Karen elfordul. Pedig az egésznek pont az a lényege, hogy itt ő a jó, és Karen a hülye. Teljesen egyértelmű volt, ha Karen végre döntene, és visszaengedi Hanket, akkor onnantól kezdve senki mással nem kefélt volna, a nőügyei végleg befejeződnek, de Karen végig játszott szerencsétlen ember érzéseivel. Persze Hank is húzta a száját, de sosem tett szemrehányást, mikor másik pasi kúrogatta Karent. Fordítva viszont más volt: Karen elképesztő hisztit nyomott le Hank ügyei miatt, holott ő mondogatta mindig, hogy már külön vannak.

Különös érzéseim vannak a sorozattal kapcsolatban. Hiába csökkent a színvonala, azért elnéztem volna még pár évadot, legalább 10-ig elmehettek volna, persze egy jobb lezárással. Sajna erre kevés az esély, de én megnéznék egy Californication filmet, vagy egy Charlie-spinoffot.

Good bye, Hank!

Tommy - 2014. 07. 07. 17:03

Méltó lezárást kapott a sorozat. Tényleg az első 4 évad volt a legjobb, de számomra utána is szórakoztató maradt. Nagyon fog hiányozni Hank “motherfuckeeer” Moody és a többi idióta.:(

Tommy - 2014. 07. 07. 17:09

Amúgy nagyon nem illett volna a sorozathoz ha Hank öngyilkos lesz, nagyon karakteridegen lett volna. Ez a lezárás így volt jó, úgy ért véget hogy nem ért véget.:) Mert Hank és Karen kapcsolata mindig ilyen se veled, se nélküled kapcsolad marad. Jellemfejlődést meg Hank-től nem igazán lehetett várni, pont az volt a lényeg hogy képtelen megváltozni és mindig ugyanazokat a hibákat követi el, ennyi idősen meg már várható volt, hogy nem fog megváltozni..

adam - 2014. 07. 09. 21:55

En abban remenykedtem, hogy az uj anyukaval jon majd ossze a vegen. Ami nem megy, azt nem kell eroltetni (Karen) es szamomra eletszerubb is lett volna. Egy uj kezdet, egy uj novel, hihetobb szamomra, van mikor el kell engedni azt ami nem mukodik.

Az evad nekem bejott, igazabol csak azok a reszek nem tetszettek ahol jelen volt Karen es Beca, oket mar reg el kellett volna engedni. Kifejezetten irritalt amikor Karen es Hank mar 5 milliodszorra ugyan azt a kort futja.. A sorozatiros kozeg sztem egesz jo volt es szamomra szorakoztato, meg a fia is uj es jo szinfoltot hozott a sorozatba.

Osszesegeben hianyozni fog, ezt az uj vonalat elneztem volna meg 1 plusz evadban is.

idioty - 2014. 07. 12. 01:12

Én az előttem szőlővel értek egyet. Szerintem az lett volna a tökéletes lezárás, ha Hank rájön, hogy egyszerűen nem működik Karennel a kapcsolatuk, tényleg kezdeni kell már valamit az életével, és összejön Juliaval, aki szerintem tök szimpi volt neki is. Meg új családja lenne, ami nem is olyan rossz azzal a retardált gyerekkel az élen.
Tény, hogy az első két évad zseniális volt. Aztán nekem évadot évadra annyi maradt meg, hogy egyre durvább dolgokat csináltak Charlieval. Ai nekem bejött. Én szerettem az 5. évadot és a 6. évadot is nagyon.
Szerettem nagyon Beckát az elején. Ő volt az összes közül a legokosabb, legjózanabb, legfelnőttebb. Hihetetlen jó szövegei voltak. Eszembe jutott az, amikor egy hittérítőt leoltott. Zseniális volt.
Aztán ott voltak a csoportos összejövetelek, amikor a legfőbb karakterek összegyűltek, és mindig valami óriási csetepaté lett belőle. Mint amikor az egyik jelenetnek a asztalnál belevágtak a kést az egyik srác kezébe. Zseniális volt az is. Meg amikor Hank meg akarta mutatni Beckának, hogy mennyire rosszak a hírességek, erre bele ötlik Marilyn Mansonba… A is zseniális volt, és még sorolhatnám…
Az utolsó évad viszont annyira nem tetszett attól függetlenül, hogy volt egy jópár olyan jelenet, amin sírtam a röhögéstől. Elment, szívesen végig néztem, de a vége fele igen lapos lett. Jobb szerettem volna, ha úgy van vége, agy az elején írtam…

_Peter - 2014. 07. 12. 19:46

Túl sok évadon át tolták az arcunkba a se veled, se nélküled Karen szálat, így most a végén se tehettek mást. Nekem pont furcsa lett volna így happy end nélkül. Persze az már a néző fantáziájára van bízva, hogy lehet mire leszáll a gép már újra összevesznek.

Jóval korábban kellett volna meglépni egy olyasmit, hogy Karen mint a banda kvázi egyetlen normális tagja összejön valaki úgymond unalmas, öltönyös emberrel, teljes környezetváltás. Hank pedig elmegy Faith-szel. Én nem rángattam volna elő a semmiből egy másik családot.

deneverember - 2014. 07. 13. 01:42

Egy – elvileg – Kapinossal készült interjúban volt ez:

“MP: Tom, you initially wrote Californication as a screenplay. You shelved it. Your wife salvaged it a year later and said the first sixty pages were great. Twenty-four episodes later, those first sixty pages have exploded into a rich, funny, highly specific fictional world. What’s it been like – these past couple years — overseeing such a dramatic increase in the scope of your original idea?

TK: What’s it been like? It’s been f***ing torture. That’s what it’s been like. The truth is, Californication was never supposed to be a television series. It was never even supposed to be a movie. I wrote it in screenplay form, but it was really just an exercise — an attempt to break through my very own bout with writer’s block by writing something… anything… the first thing that came to mind. As a result, the show is different, sure… fun, yes… but it’s also very hard to break story because there’s no formula to fall back on.”

Ennek fényében egészen csodálatos ez a hét évad.

De szerintem a második évaddal kellett volna végetérnie. Janie Jones-szal siratni Lew Ashby-t Mia helyett, aztán az s02e12 végével be is fejezni. Rákkenroll.

Az a Richie Samborásra beszárított frizurás, direkt jó porsche lámpát kiverős, deklaráltan törvényenkívüli Hank a harmadik évadban már nem kellett volna.

Persze voltak jó pillanatok a többi évadban is,
elég “az apartman”-ra gondolni. És mellékszereplőkből is akadt pár érdekes, Rob Lowe-tól Steve Jones-ig.
De az első kettőt nem tudják megütni…

A Charlie-Marcie és egyéb karakterek hülye dolgai meg jól rávilágítanak arra, hogy arrafelé nagy valószínűséggel nem csak a film-, és rocksztárok vannak bekattanva, hanem a teljes környezetük is a benzinkutastól az operatőrig. Ez a larger then life dolog mindenkire és mindenre rányomja ott a bélyegét.
Ennek a bemutatásában tartotta a szintet az utolsó évad utolsó részéig a sorozat.

kritikatura - 2014. 07. 13. 19:40

Olvasom évek óta az itteni véleményeket, kritikákat elég sok sorozatról, de bevallom: a Californication-t egyszerűen csak élveztem minden hibájával és néha borzalmas karaktereivel.

Khmmm! Nem Runkle-szerűen, hanem nézőként. :)

Azriel - 2014. 07. 14. 11:58

Most nagy uresseg van bennem amiatt, hogy vege.

Olyasmi mint amikor egy jo konyvet kiolvas valaki es sajnalja, hogy ennyi.

Szerintem a 2. evad utan is voltak jo reszek/evadok.

A 4. evad 3. reszenek a vege a mai napig kedvencem.

Hank csunyan osszeveszik Karennel, elvonul egy hotelbe, elnereng az eleten mikozben a parkanyon elsziv egy cigit, majd elkezdi a fucking & punching konyvenek a bevezeteset. Melle a second life replay szam valami hihetetlenul jo kis depressziv hangulatot teremt a jelenetnek.

A vege tetszett bar szivesen vartam volna egy onmagaba visszafordulo tortenetet a vegen.

Pl leszallnak a geppel, elmennek Becca eskuvojere, Hank picit felont a garatra.
Elerzekenyulve felmegy lanya szobajaba, ahol egy arvan maradt irogepen elkezd irni, eloszor csak a cimet, ami Californication.

Aztan snitt es vege.

deneverember - 2014. 07. 15. 06:10

Annemjó, a Californication-t már megírta.
Benne volt a sorozatban.

A sorozat vége azért nem zavart, mert valahogy semmilyen szolárd elképzelés nem alakult ki bennem azzal kapcsolatban, hogy hogyan kellene végződnie.

Talán igaza volt Duchovny-nak, és tényleg a karakter
halála tett volna pontot. Mondjuk én nem feltétlen a miért ne piáljunk és bagózzunk megállás nélkül iskolapélda jellegű megoldást választottam volna akkor már, hanem egy értelmetlen, erőszakos halált.
Mondjuk agyonverik egy csehó előtt.
Csak mert az autórablós jelenet épp emiatt maradt meg erős epizódzárásként nálam.

Igazából én gond nélkül végig tudom nézni az összes évadot újra és újra. A hetediket még nem próbáltam,
de a hatodik is működik.

Viszont a második évad után Hank Moody intézmény lett.
Én így is szerettem, de kultikus akkor lett volna,
ha ez nem történik meg.

lohmann - 2015. 11. 25. 11:19

mondom, a Bukovskiról szól, egyszerű a történet. végig nagyon friss. majd mikor nálunk Petriről tv-sorozat készül, akkor dumáljunk

peter - 2017. 02. 17. 19:04

főleg hogy a rocketman-t már az első évadban kifizették…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz