login |

Veep: vége a 3. évadnak

2014. 07. 03. 14:55 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: kritika,

– Ma’am? Secretary Maddox would like a meeting, stat.
– No. Stat. He’s useless. He’s a one-inch cock.

Anno, amikor megnéztem a Veep legelső részét, sírva röhögtem majdnem végig, de az a helyzet, hogy muszáj lesz retconoznom a blogot, mert megdöbbent, hogy azt írtam az első 4 részével kapcsolatban, hogy simán 9/10 jár mindegyikre. Egyszerűen nem tudok mást tenni, mert azokhoz viszonyítva a 3. évad értékelése, főleg a szezon végének osztályzatai nem férnének ki a 10-es skálán. Mert annyira jó lett (ismét) a szezon.

Persze lehet, hogy hazudok, mert már rég láttam az első évadot, simán előfordulhat, hogy azok a részek is ennyire jól sikerültek, de abszolút azt érzem, hogy a minőség és a humor mennyisége nőttön nő, és határ a csillagos ég. Egyelőre ugyanis nem tudom elképzelni, hogy bármikor ráunjak a sorozatra, hogy bármikor rutinná váljon a nézése – és ez a Veep, Armando Iannucci által vezetett írógárdájának legnagyobb érdeme.

If there’s any dirty trick that I cannot stand, it is honesty.

A 3. évad, ami a 3×08-as vitával érte el a csúcspontját, egy elég WTF-dupla fináléval köszönt le, és ez a zárás szállította a szezon szinte egyetlen negatív pontját – egyszerűen nem volt vége a sztorinak, nem volt jó a finálé a szusszanás előkészítésére, nem volt finálé. (Persze ez az érzés részben abból is táplálkozik, hogy néztem volna tovább a Veep-et.)

Ugyanis továbbra is az az egyik erőssége a sorozatnak, hogy van története, tart valahová az évad, s hiába számított korábban és számít most is arra a néző, hogy vissza fog térni a korábbi útra sorozat és újra lefutja a már látott köröket, folyamatosan megy előre, újabb és újabb szituációba kényszerítve bele az alelnöknőt és a stábját. Nagyon alaposan átgondolt komédia a Veep.

Do we have any snipers? Can we take her out?

Imádtam benne a politikai játszmákat, a helyezkedéseket, a csikicsuki cicaharcot, legyen szó akár az alelnök stábján belüli villongásokról, akár a karakterek külvilággal való kapcsolatáról, akár a jelöltek közti viszonyokról. Az pedig, hogy Jonah karaktere kiemelésre került, saját szálat kapott és a magánéletébe is bepillantást nyertünk, végképp maga volt a Kánaán. (Szép lassan egyébként felért mellé Ben is a szememben, Kevin Dunn embertelen és remek szövegeket kap.)

A humorról nem írok semmit, mert az eddigi kritikákban már mindent leírtam, volt róla szó, hogy miért zseniális több szinten. Annyira durva és tömény egy epizód, hogy akár kétszer vagy háromszor is meg kell, hogy nézzem, hogy minden nüansz meglegyen (isteni dolgok folynak olykor a háttérben, de a karakterek arca vagy testbeszéde is olykor szenzációs), hogy a pörgő beszéd mellett minden poén leessen (még mindig sokat mulasztok – olykor persze azért, mert muszáj röhögnöm) – lehetetlenség darálni. Vagyis hát úgy képtelen lennék darálni, hogy minden átjöjjön a dialógokból.

She is so good at making people believe she is good with people.

Lehet, hogy az évadnyitó nem volt perfekt, de az évad maga összességében mégis tökéletes volt. Egyszerűen nincs a szememben gyenge pontja a szereplőgárdának (most, hogy Sue-val kapcsolatban kiemelték Kent-et, már ő sem az), az összes színész rengeteget tesz hozzá a szkripthez és a karakteréhez. Nem tudnak hibázni. Sem ők, sem az írók.

19 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2014. 07. 03. 15:15

az első évaddal én annyira nem tudtam mit kezdeni hogy máig nem értem ezeket a szuperlatívuszokat.

winnie - 2014. 07. 03. 15:18

én is sok “topkomédiával” vagyok így: louie, wilfred, 30 rock, sorolhatnám. bár értem valamilyen szinten persze, de nézni nem tudtam igazán őket. lehetetlen, hogy a sokféle stílusú vicces sorozatok mindegyike bejöjjön valakinek.

Valacky - 2014. 07. 03. 15:30

Eddig még nem is tetszett annyira a sorozat, de a 4. évad nagyon tetszett, szóval valószínűleg tényleg volt egy kis javulás.

LuPuS - 2014. 07. 03. 15:45

Szerintem kifejezetten szárnyalt. A Jonah szál erőltetése kifejezetten jót tett a sorozatnak.
Apró fricskák, elszólások igazán jól mutatják, hogy még a House of Card-ban kőkemény a “politikavonal”, itt csak egy mellékes inkább.

West Wing,West Wing!!!

sesztei - 2014. 07. 03. 15:51

nekem a leírásaitok alapján annyira parks&rec életérzés ugrik be.. van benne valami?
mert akk gyorsan ráharapok én is :)

winnie - 2014. 07. 03. 15:55

volt, aki azt hozta fel párhuzamként, én annyira nem érzem. ez mindenféle humor, szóval a parksos is megvan benne, de sok minden más is. plusz végülis mindkettő hivatalban játszódik.

fél óra próba belefér, nehéz belőni, hogy kinek fog tetszeni.

GodBadka - 2014. 07. 03. 15:57

sesztei, nem tudom. Én a P&R-ből az első részt szenvedtem végig, ezt viszont szeretem.
Szóval számomra nem igazán. :)

kla - 2014. 07. 03. 15:57

Nagyon örülök ennek a kritikának, én mindig nyáron nézem meg a Veep-évadokat (de nem darálva, hanem elnyújtva az élvezetet), és féltem egy kicsit arról, hogy vajon tudják-e még tovább és tovább fokozni azt, ahova a 2. évad végére eljutottak, de ezek szerint nem pukkadt ki a lufi. :)

Néma Harcsa - 2014. 07. 03. 16:55

Ez az évad komédia műfajban nálam 10/10, mese nincs. És valóban a nyolcasnál tetőzött.

Csilla0422 - 2014. 07. 03. 16:58

Nekem bejött, sokkal jobban, mint a 2. évad. De az elsőt nem überelte.
Team Jonah!

LoGi - 2014. 07. 03. 17:13

Louie-val és Veep-pel is leálltam már egy ideje. Régebben szinte tuti mindent végig néztem, szinte minden lekötött, de ez változott. Ma már valszeg a 30 Rockot se nézném végig, nem volt kihagyhatatlan számomra.
OFF:
Jelenleg amúgy 34 ilyen sorozatot számlálok, amit félreraktam, de “hivatalosan” még nem kaszáltam magamban :D Majd valszeg szép lassan, néha-néha előveszek egyet, és ha elkap akkor folytatom, ha nem akkor feladom. Eléggé random, van köztük olyan is, amiből 5-6 évadot is néztem már (Mondjuk a kritikák csökkenő színvonalat is mutatnak, pl Californication, Castle).

Hegeman - 2014. 07. 03. 18:01

Nincs is kérdés, jelenleg ez a legjobb a komédia. Egész egyszerűen minden részén sírva röhögök. A 9. rész vitt nálam mindent, de nagyon nehéz csak egy dolgot kiemelni. Már csak a témája miatt sem jöhet be mindenkinek, de nagyon remélem, hogy még jó pár évadon át élvezhetjük. Az elismeréseket sorra kapja, nem is véletlenül.

JKJ - 2014. 07. 03. 18:47

Anno megnéztem az első évad első részét, de értékelhetelennek láttam. Most újranéztem, de ugyanolyan rossznak látom. Illetve, nem rossz, csak nem vicces. Egyáltalán.

Alterego9 - 2014. 07. 03. 20:05

Én speciel jobban élvezem az ilyen fajta sorozatot, ha egy kicsit realisztikusabbra veszik a szituációt, legalább néha.

A West Wing még csak nem is igazi komédia volt, de annyival is nagyobbakat röhögtem még az meg jeleneteken is, azt tudva hogy az összes szereplő olyan aki azért az esetek kétharmadában baromi komolyan veszi a hivatását, a nemzet szolgálatát, meg ezeket a dolgokat.

jtb - 2014. 07. 03. 20:24

A legjobb TV-s komédia napjainkban a Veep, ez vitathatatlan, Ianucci egy zseni, JLD pedig vérprofi, akárcsak a többiek. Emmy-viharra számíthat az alelnöki hivatal ismét (ha egy kicsit is megingott volna, a 9. részben a mosdós jelenettel bebiztosította magát Tony Hale is véleményem szerint).

Érthető a P&R párhuzam, cinéma vérité stílusú komédiák, a középpontban egy hivatalt betöltő nő, aki a vele egy légtérben lévőkkel bonyolódik bele minden hülyeségbe. Habár a P&R 6. évadával már össze sem lehet hasonlítani a Veep bármelyik részét (nyilván az utóbbi fölénye miatt), de a korábbi évadok P&R érzése nekem is jelen volt az elejétől kezdve, ezért is kaptam kedvet hozzá, anno. :)

jiliac - 2014. 07. 03. 20:50

Kiváló volt az évad, továbbra is az első számú kedvencem, a kritika minden sorával egyetértek.

Zizi - 2014. 07. 04. 01:07

én is imádom. véletlenül kezdtem el nézni, mint ahogy idén a Silicon Valley-t is… tanulság a jövőre nézve: ha HBO, akkor be kell próbálnom.

nekem ebben az évadban maximálisan Ben karaktere tetszett a legjobban, és az angliai utas rész.

“Sue… I need you to get Selina a meeting with Prince Charles… that 65-year-old fuckin’ intern. Okay?”

camelkiller - 2014. 07. 07. 08:16

Hu az angliai utazásnál Selina utolsó mondata immár a vége főcím alatt megvolt valakinek?
“Get the fuck out of here… with Diana speed!”

zagloba - 2014. 08. 04. 00:13

Zseniális, mint az eddigi évadok!
Elképesztő, hogy itt sokkal nagyobbakat húznak, több a fordulat, mint egy “igazi drámasorozatban”.
És mégis szétröhögi magát az ember. Szó szerint nem volt olyan rész, amin ne röhögtem volna fel!

Kiváló írók, zseniális figurák, kitűnő színészek. Mi kell még?

Egy szűk térben bármelyik két szereplő ugyanolyan vicces tud lenni, mint, amikor mindenki jelen van. Írói bravúr.
Selina és Gary WC-s jelenete…felülmúlhatatlan, de pl. a Clovis-epizód sem volt semmi.

Minden epizódban legalább 5 örökzöld beszólás…nem kis eredmény!
Napjaink legjobb komédiája.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz