login |

Rosemary’s Baby – a minisorozat

2014. 07. 10. 19:20 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat,

Az NBC májusban mutatta be az új Rosemary’s Baby-t afféle event minisorozatként. 4 részben, Agnieszka Holland rendezésében, a főbb szerepekben pedig Zoe Saldana, Patrick J. Adams, Carole Bouquet és Jason Isaacs volt látható. Természetesen az alapot Ira Levin 1967-es horrorregénye jelentette, melyből 1968-ban Roman Polanski készített Oscar-alapanyag filmet.

Az a baj a Rosemary’s Baby-vel, hogy nehéz elfogulatlanul közelíteni hozzá. Egyszerűen, ha valaki ismeri a könyvet, vagy látta a Polanski-filmet, akkor óhatatlanul is elkezd összehasonlítgatni és hiába neves rendező Holland, nyilván senki nem fogja venni ahhoz a bátorságot, hogy Polanski fölé helyezze a munkáját. Éppen ezért az új Rosemary’s Baby minden összevetésben a régi alatt fog szerepelni. Marad akkor a szűz szem?

Nyilván egyeseknek istenkáromlás lehet, de én hiszem, hogy Polanski filmje ma már közel sem működne annyira, mint anno. Oké, lenne, aki értékén kezelné ma is új nézőként, de most újra belenézegetve helyenként nagyon avíttasnak tűnik. És még véletlenül sem a történet miatt, mert azt ma is bármikor el lehetne sütni, akár sikerrel.

A gond az, hogy a 666 Park Avenue el is sütötte – a pilotkritikájéban fel is emlegettem a Rosemary’s Baby-t, hiszen ott is egy fiatal és ambiciózus házaspár költözik egy előkelő házba, s kap maga mellé negédes támogatókat. És a Polanski-féle Rosemary’s Baby ezért is indulna ma hatalmas hátránnyal, mert az elmúlt negyvenöt évben sokan sok helyen sütötték el ezt a sztorit, s manapság már semmiképpen sem lehet ütős a végeredmény, ha nincs kellőképpen megtámogatva vizuális oldalról.

Ráadásul a sztori miatt jön be a képbe az én elfogultságom – én hamarabb láttam az Omen-t, mint a Rosemary’s Baby-t, így nekem az lett ebben a tematikában az alapfilmem. Rendben van teljesen a Rosemary is, de ennyi. Éppen ezért, mivel pozitív irányba sem voltam különösebben elfogult, az NBC-s változatra sem tudom azt mondani, hogy vállalhatatlan lenne. És ez kifejezetten pozitív vélemény (4/10) részemről, hiszen az elmúlt években olyan könyvből lett tévéfilmes minisorozatokat láthattunk, mint a Coma vagy a Bag of Bones, amik elég gyatrára sikeredtek.

Tévés projektként az lehetett volna az egyik erőssége a Rosemary’s Baby-nek, hogy alaposabban belemerül a regénybe, de az az igazság, hogy Polanski filmje sem volt sokkal rövidebb, és egyszerűen nem éreztem konkrétan azt a pluszt, amit mélységben hozzá tudtak volna rakni a kapott perceknek köszönhetően. Egyrészt nem lettek igazán átütőek a karakterek, másrészt pedig a sztori igencsak nyújtott le, az egyszeri néző sokáig nem nagyon fogja tudni, hogy mire megy ki a játék. (Sőt, amikor kiderül a “megoldás”, a csavar, az valamiért teljesen hatástalanul áll bele a földbe.) Harmadrészt pedig így is sok mellékkörülmény marad kidolgozatlan.

Történeti szinten persze akadt bőven plusz. A sztori Párizsba költözött, pár szerep és karakterszituáció megváltozott, mint ahogy a főszereplők körülményei is. És beúsztattak ilyen-olyan mellékszálakat is, némelyiket ugyan csak a sokkfaktor miatt, de összességében annyit nem nyertünk ezzel az adaptációval, mint amennyit lehetett volna az előzetes várakozások alapján. (Már akinek voltak előzetes várakozásai, ugye…)

Mint írtam, nem lett vállalhatatlan a mini, csak attól tartok, hogy az újoncok számára kissé céltalan lesz ez az adaptáció. Alapvetően horroról van szó, akad pár grafikus haláleset is benne, de még véletlenül sem a mészárláson van a hangsúly. A hangulaton lehetett volna, de kimaradt a ziccer, a rendező pár elegánsabb képen kívül nem nagyon tudta sajátjává tenni a filmet.

Azért nem baj, hogy készülnek efféle minisorozatok. Egyszer talán majd betalálnak.

12 hozzászólás Ne habozz!

Miklós - 2014. 07. 10. 19:41

Én úgy voltam vele hogy az első két rész kicsit unalmas volt, de a vége fele kicsit már kezdett érdekes lenni.

CyClotroniC - 2014. 07. 10. 20:24

Azt hiszem, hogy akkor ez ki fog maradni. A Polanski filmet én kifejezetten szerettem, bár ehhez sokat hozzátett, hogy tálalásban sok tekintetben a Hitchcocki hagyományokat követte, én pedig a hangulatuk miatt nagyon bírtam ezeket a retro thrillereket. Para szinten már akkor sem működött, mikor a filmet láttam – talán erre mi már immunisak lettünk – de magát a filmet én így is jónak tartom, viszont én sem tudom, hogy ezt hol lehetne minisorozatnyi plusszal kibővíteni. Ezek szerint sehol.

Dalmayr - 2014. 07. 10. 20:51

Nem veszít sokat aki kihagyja, pedig jó lehetett volna. ja és ivós játékot kellene játszani a film alatt. ahányszor Zoe Saldana a szája elé tett kézzel nevet ivás van. masszív részegség lenne a vége :) szóval ez nekem nem. inkább a film, ha valaki nem látta.

george - 2014. 07. 10. 21:44

Én megnéztem, úgy, hogy a történetről semmit sem tudtam, pedig a könyv már a polcomon van. Nekem tetszett, jó volt, nem egy nagy durranás, de érdekes és nézhető lett, viszont a vége elég semmilyen, vártam valami csattanót és amit annak szántak, az nem volt semmi. Néztem tovább hátha csak előkészítettek egy másik fordulatot, de aztán jött a végfőcím.
Úgyhogy nálam leginkább ez volt le az értékéből. Nem igazán ért el tetőpontot a történet.

Lilith - 2014. 07. 10. 23:27

Nem láttam a Polanski filmet szóval szűz szem leszek.Azt viszont nem tudtam,hogy Parick is benne van :O

winnie - 2014. 07. 11. 05:05

“, vártam valami csattanót és amit annak szántak, az nem volt semmi”

itt egyébként, hogy ne legyen félreértés, nem a zárásra gondoltam, Rosemary reakciójára, hanem a felismerésre, hogy mit akarnak a gyerekkel. és ez valamiért nagyon hatástalan volt, amikor rájött Ro, hogy mégsem az volt, amire gondolt.

mrs kai proctor - 2014. 07. 11. 07:14

Nekem erős az elfogultságom. A film változat viszi a prímet. Hiába telt el 45 év, sokkal ijesztőbb a hangulata. Lélektanilag ráz meg az a 134 perc, ha nézed rád telepszik a történet. Ott Rosemary hamarabb rájön, hogy valami nem stimmel és előbb hagyja abba a főzet ivást. Valahogy az a Rosemary sokkal harcosabb volt. Carol Bouquet zseniális kotyvasztónő a sorozat változatban, de a többiekkel nem vagyok elégedett. Hiába producer az egész Saldana familla.
A vége sem így volt a film változatban, ott nem akarták, hogy Rosemary rátaláljon a gyerekre, a kotyvasztónőt a Devil egyenesen elzavarja a kicsi mellől, mikor az anyja rájuk tör.
A leggyengébb láncszem a férjet alakító színész.
Jobban átgondolhatták volna az egészet, Saldana-nak lehetett volna önkritikája, nem neki való ez a szerep.
Nem tud sírni pl.

castro - 2014. 07. 11. 09:31

A Polanski film szerintem még ma is tökéletesen hat, minden tekintetben felülmúlhatatlan.

winnie - 2014. 07. 11. 10:15

annak biztosan, aki ismeri. de akik új nézőként néznék, szerintem jó eséllyel nem tudnák komolyan venni. még nekem is, aki jóval korábban láttam (igaz, nem lettem rajongó) eléggé necces volt sok helyen – és nem csak azért, mert ma már más az ingerküszöb. (szerintem túl sok régi filmet vagyunk hajlamosak időtálló klasszikusként kezelni, pedig igencsak kevés van, ami napjainkban is hasonló hatás gyakorolna a nézőre.)

persze én sem tudhatom, hogy más hogyan érezne.

clegane - 2014. 07. 11. 23:12

én már 2x láttam a filmet, de nem értettem igazán hogy miért akkora kult. ezt a sorit Zoe és Holland miatt megnézném de így hogy 4 pontos, így azér nem igazán. akkor már inkább a Burning Busht.

Pipacs - 2014. 07. 12. 11:08

Én imádtam a filmet, és ezzel voltak fenntartásaim, de kellemeset csalódtam. Simán bevállalható, 1-2 logikátlannak tűnő kisebb dolgon kívül abszolút megállta a helyét, jót tett a helyszín a sztorinak, Rosemary igaz, hogy totál más karakter lett, márcsak a külső miatt is, de hiteles volt. Talán kevesebb hisztivel ki tudtam volna békülni. A méregkeverő nőci valóban a legjobb. Érdekes új elemeket vittek bele (az eredetihez képest), és a vége se volt rossz.
SPOILER: Azt nagyon nem értettem, ugyan mi derült volna ki az MR-ből, mert a végén egy tök normális babát láthattunk, színváltós szemekkel. SPOILER vége.
Szerintem aki csak a 4 pont miatt vacilál (bocsi winnie, de nem értek egyet), ne tartsa vissza magát, nem fogja lerombolni a film élményét, ha megnézi, nekem mindkettő a maga módján, a maga szintjén, a maga technikai vagy egyéb hátrányaival együtt is tetszett.

Cancer - 2014. 08. 13. 13:30

Nem ismertem a történetet, mielőtt megnéztem, a 666 Park Ave miatt volt ismerős. Nem volt rossz. Zoe Saldana szörnyű volt! Számomra ő volt a leggyengébb láncszem. Senki mással nem volt bajom. Jason Isaacs és Carole Bouquet kifejezetten tetszett.
Julie karaktere és az elején az a gyors, szinte előzmény nélküli összebarátkozás fura. Olyan hiányosnak éreztem, vagy nem is tudom mi lenne rá a legjobb szó.

Nem nyűgözött le ez a mini.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz