login |

Friday Night Dinner – írta userguide

2014. 07. 17. 18:30 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A Friday Night Dinner című angol komédiát egy vád semmiképp nem érheti; a címe abszolút nem megtévesztő, mondhatni teljesen tényszerű, minden rész egy-egy péntek esti vacsora története.

Egy abszolút tradicionális, de modernizált, mindenki számára élvezhető, egykamerás szitkommal állunk szemben, univerzalitását leginkább az bizonyítja, hogy szinkronizálták és magyarul is leadták, angol komédiával ilyen a szó szoros értelmében kábé szökőévenként történik.

Az alaphelyzet világos, mint a nap, van egy családunk (apu, anyu), a két gyerek huszonpáréves, már elköltöztek otthonról, de a péntek esti vacsora intézménye fennmaradt, a két gyerek ilyenkor hazalátogat.

A sorozat humora a létező legegyszerűbb, alapvetően a helyzetkomikumra épít (félreértések, hazugságok, efféle), ehhez jönnek még az állandó elemek, amik itt annyira állandóak, hogy már nehéz running joke-nak nevezni őket, hiszen minden egyes részben menetrendszerűen előkerülnek. Néha többször is.

A két fiú megállás nélkül szívatja egymást, apu nagyot hall és meglehetősen igénytelen életmódot folytat, anyu pedig próbál köztük rendet tartani. Ehhez jön még az idióta szomszéd a kutyájával, aki minden részben bekopogtat. A repetitív megoldások, meg az itt-ott megjelenő fizikai humor mellett közepes mennyiségű altestiséget kapunk, amiért az esetek többségében szegény apu tehető felelőssé. Durva káromkodás nincs.

A karakterek közül a pálmát Apu (Paul Ritter) viszi, igazság szerint a nagyon vicces jelenetek szinte mindig hozzá köthetők. Anyu (Tamsin Greig) alapvetően a villámhárító szerepét tölti be, a két gyerek (Simon Bird, Tom Rosenthal) pedig főként egymással van elfoglalva.

Fontos információ, hogy Simon Bird gyakorlatilag egy az egyben hozza az The Inbetweeners-es karakterét, ez főleg annak lesz idegesítő, aki a tavalyi Chickens-t is látta, mert ott is centire ugyanilyen volt. Apu mellett a másik erős pont a hülye szomszéd szerepében Mark Heap, aki itt is remek.

A készítő Robert Popper ugyan több sikeres komédia munkálataiban is részt vett (The Inbetweeners, Peep Show, The IT Crowd, Him & Her), de csak az írói stáb egy tagjaként. A Friday Night Dinner az első „saját” sorozata, amit ha hihetünk a stáblistának, egyedül ír. És ez baj. Nem emlékszem még olyan szitkomra, aminek a minősége ilyen szinten ingadozott volna, a számos 7-8 pontos rész mellett bőven 2-3, sőt 0 pontos is — remek példa a nemrég indult harmadik évad, ahol az első rész a sorozat talán legrosszabb, míg a második talán a legjobb epizódja.

Popper nem sokat vacakol, van egy alapötlete, van egy megoldása, és a rész végére a kettőnek össze kell érnie, akkor is, ha a fene fenét eszik. És sokszor tényleg fenét eszik, teljesen véletlenszerűek a fordulatok, valószerűtlenek a cselekvések, a karakterek egyszerűen megbolondulnak, reakcióik hiteltelenek.

Ez a kocanézőket vélhetően annyira nem zavarja, aki egyszerűen csak egy kis kikapcsolódásra vágyik, valószínűleg nem fog csalódni, hiszen a felállás klasszikus, a humor egyszerű, a bohózatok pedig a 21. századhoz igazítva továbbra is működnek. A gyakorlottabb szitkomos azonban könnyen csalódhat, vele egy-egy vaskos poénnal már nem lehet elfeledtetni a forgatókönyv durva hibáit.

Valahol kár, hogy a maradéktalan élvezhetőségnek előfeltétele az „agyam kulcsát eldobom”-hozzáállás, hiszen tényleg vannak zseniális epizódok, hibátlan időzítésekkel.

Az első kettőhöz hasonlóan a lassan befejeződő harmadik évad is hatrészes, ehhez kaptunk még 2012-ben egy karácsonyi különkiadást. A nézettség ugyan nem túl acélos, de a második évadhoz képest nem romlott, vélhetően a színészek elfoglaltságai lesznek a döntőek, amikor eldől, lesz-e folytatás.

8 hozzászólás Ne habozz!

Marco Materazzi - 2014. 07. 17. 20:40

Nekem a 3. évad első része tetszett, viszont a második nem :DD Amúgy többivel egyetértek. Tényleg az az egy gond van, hogy hullámzó a teljesítmény, de azért mindig szívesen nézem. Most, hogy így említetted rájöttem viszont, hogy mennyire hiányzik is az Inbetweeners:/

vova666 - 2014. 07. 18. 00:19

Hát, már bocsánat, de én nem érzem, hogy hullámozna a színvonal. Egytől-egyig fantasztikus részekről van szó, nincs sok értelme az Inbetweeners-hez hasonlítani. Egy kis empátia kell hozzá és mindegyik rész fetrengve röhögős…

winnie - 2014. 07. 18. 05:21

vova666: más érzi, ld. fent:)

de miért ne lenne értelme? ott nem minden rész fetrengve röhögős? meg egylbklnt is angol is, komédia is, még az író és a szereplő is stimmel – nincs is más sorozat, amihez jobban érdemes lenne hasonlítani.

chris - 2014. 07. 18. 14:40

Inkább ez mint a sok “romlottabb” amcsi szitkom
(Modern Family,Raising Hope,New Girl-re gondolok:zseniális első szezon után mélyrepülés)

wovbagger - 2014. 07. 18. 20:49

Szerintem zseniális sorozat, a BBC Entertaintment-en láttam belőle jó pár részt – ahol, nem meglepő módon, péntek esténként ment egy időben.

Goku2000 - 2014. 07. 20. 06:45

Szeretem az angol sorozatok, és az írás miatt bepróbáltam az első két részt. Nálam közepes a sorozat. Az 1. rész még oké volt, de a visszatérő poénok, szituációk már a 2. résznél idegesítőek voltak. Pl. a két tesó egymás szívatása: sót tenni a vízbe, sms-t küldeni anyu nevében, stb. Ezek gyerekes csínytevések, és sokadjára látni ugyanazt a poént már fárasztó volt. Az 1. részben vicces volt a szomszéd, a 2. részben idegesítő, hogy lekoptathatatlan, és nem értem a család miért udvariaskodik vele. Szerintem az a legnagyobb probléma, hogy az író nem találta meg az aranyközéputat. Túl sokszor használja ugyanazokat az eszközöket.

akos - 2014. 08. 11. 23:44

Zseniális sorozat. Köszönöm az ajánlást, nektek hála találtam rá.

nzoli - 2019. 02. 09. 23:51

Köszi, minden percét imádtam… Olyan gyorsan véget ért 😁

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz