login |

Salem: vége az 1. évadnak

2014. 07. 18. 14:51 - Írta: Casey Novak

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Ritkán fordul elő, hogy nem tudok dűlőre jutni egy sorozattal, de a Salem ilyen, egyszerűen nem tudom hova tenni. Az évadkezdésnél a vélemények is szélsőségesek voltak, szóval megosztó sorozat, az biztos, de azt reméltem, hogy mostanra legalább magamban el tudom dönteni, hogy tetszik-e vagy sem.

Összességében szívesen néztem, a történet érdekes volt, mégis minden részben a hibákat kerestem – illetve inkább csak felfigyeltem rájuk, nem direkt akartam darabokra szedni – és ez mindig kizökkentett, ezért nem tudom nyugodt szívvel rámondani, hogy jó volt.

Különös, hogy szinte semmi nem történt a 13 rész alatt, pár mondatban össze lehet foglalni a fontosabb eseményeket, viszont ezt a keveset sikerült úgy átadniuk a készítőknek, hogy unalmassá sosem vált.

Még azt sem sikerült eldöntenem, hogy a színészek többsége tényleg ennyire semmilyen, vagy csak zseniálisan adják át az egész városra jellemző, a byroni spleent megszégyenítő lemondást és mély depressziót.

Valami mégis volt benne, ami egyedivé és nézhetővé tette. Nem tudom, mi, valami megfoghatatlan. Talán a légkör, az egésznek a hangulata, amibe egy-két rész után, mint egy mocsárba, belesüllyed az ember, és a nézők is, meg a szereplők is egyfajta szürke semmiben lebegnek, és ha nem vigyáznak, benne ragadhatnak, mint Mary Sibley abba a bizonyos álomvilágba.

Ha a hülyeségektől eltekintünk (azt hiszem, jelentősen alábecsültem, hogy mennyi vér van egy fácánban), akkor az alapsztori meglehetősen érdekes. A valós salemi eseményekből több nevet és mozzanatot átültettek a saját univerzumukba, de bőven el is térnek a történelemtől. Egész jól felépítették a boszorkányok világát, a mitológiát, az almás dolog is tök jó volt, vérengzésben sem szenvedtünk hiányt, ahogy illik.

Érdekes, hogy bár a kettő nagyon nem egy súlycsoport, de ilyesmi jeleneteket inkább AHS: Coven-től vártam volna, (nekem ott túl kevés volt a horror), itt meg mintha picit túlzásba vitték volna, de végül is illett a kaszabolás mindenhová; csak ott fröcskölt vér, ahol mondanivalója is volt. A kínzások, a kupacnyi holttest fölötti meghitt beszélgetések, a koponyalerobbantások és egyéb válogatott látványos halálnemek kellettek ahhoz, hogy legalább picit kizökkentsék a sorozatot az állóvízből.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

A befejezésben nem csalódtam, bár egy pillanatra megijedtem, hogy a „jók” fognak győzedelmeskedni. Szép fricska lett volna ha Isaac a maga egyszerűségével és jóságával megakadályozza a boszi-apokalipszist, de mégis kielégítőbb volt látni, ahogy a Nagy Rítus kiteljesedik.

John Alden sorsa különösképpen nem érdekelt, de mikor az indiánok (azok egyébként végig itt laktak a szomszédban, vagy telepatikusan megérezték, hogy barátjuk bajban van, és idesiettek?) lenyilazzák az akasztófáról, fogtam a fejem.

Egyrészt a jelenet abszurditása, másrészt a láthatóan elvárt, de el nem ért drámai hatás inkább nevetséges volt, mint izgalmas, ráadásul sok értelme volt öt percre megmenteni őt több indián áldozat árán, mikor utána úgyis lelövik. De már akkor legalább maradna halott, elég volt már Mary meg az ő szenvelgéséből, de a Mohawk-ok majd jól felélesztik valami törzsi varázslással.

Kíváncsi vagyok a folytatásra, a második évad ugye már biztosan jön. Mary Sibley-nek lesz bőven tennivalója, mert lehet, hogy eddig ő volt a kedvence a boszik tanácsának – akik valamiért magyarul beszélnek – de a fiatalok közül Mercy és Anne is erősebb, mint azt bárki gondolta volna, jönnek a trónbitorlók.

Ja igen, az egyik kedvenc fordulatom Anne sztorijában volt, az ártatlan, kedves kislány jól állt neki, de ez az új oldala még jobb.

Amit nem várok, az a kissráccal való kavarás. Ha Mary és John kölykéből lesz az új sötét nagyúr, akkor nagyon kell ügyeskedniük, hogy ne fulladjunk bele a „gonosz lélek kisgyerek testében”-klisék áradatába.

Én biztosan maradok a következő évadra, mert szórakoztatónak azért a hibák ellenére szórakoztató, meg aztán a folytatás esetében teljesen jogos a remény, miszerint ennél már csak jobb lehet.

6 hozzászólás Ne habozz!

evelyna - 2014. 07. 18. 15:09

Furcsa módon nekem meggyőződésem volt, hogy az árvaházbeli nem beszélő fiú John és Mary gyereke aki valahogy mégis túlélte. Aztán Tituba közölte, hogy gyerek tényleg él, és előszedték, de persze nem az volt, akinek hittem.

A sorozat nekem tetszett. Most néztem végig egyszerre és várom a következő évadot.

laccer - 2014. 07. 18. 15:52

Nagyon tetszett a sorozat! Semmi sallang semmi csicsa, csak egy dísztelen kisváros és a remek boszorkányüldözések, éjféli séták a sötét erdőben.. nekem nagyon bejött. Szerintem a karakterek is egytől egyig szerethetőek voltak, és nagyjából 10/7 mindegyik rész. Várom a következő évadot!:)

Olyan volt a sorozat -aki régebben játszott vele az érteni fogja- mint egy jó magus modul:)

Cápi - 2014. 07. 18. 17:59

Én valahol az évad felénél feladtam, nagyon sokat vártam tőle és ahhoz képest nagyon keveset adott számomra. A spoilereket olvasva kb. hasonló “váratlan fordulatokra” tippeltem volna én is. Nem érzem nagy hiánynak az életemből.

Tímea - 2014. 07. 18. 18:15

Rengeteg rés volt a pajzson :) maga az alapsztori jó lehetett volna,de úgy elszúrták,ahogy csak lehetett. A malum ,mint misztikus tárgy,jó koncepció volt,az ördögűzéses jelenetek is megütöttek egy alapszintet…

A főboszi,Mary Sibley volt a legirritálóbb. Folyton csak könnyezett,ha kellett,ha nem. Gyengesége,bizonytalansága nem illett a karakterébe. Tesze-tosza nyavalygós ,hisztis kislányt kaptunk -nagy csalódás volt.

Akit jól felépítettek mindenféle téren, az a vöröske,Anne. Ő erős ellenfélnek bizonyult a főboszi számára,biztosan még fog borsot törni az orra alá :)

Csíptem még Cottont,a hősszerelmes papot :D aki nagyon jó egyéniséget kapott a történetben,ebből ki is hozta a maximumot.

Aztán… apja,a Mather volt,aki vitte az egész show-t,mind karakterben,színészi játékban kimagaslóan teljesített.

John Alden,aki főboszink true love-ja-ként debütált,nos,ő is csak próbálta eljátszani a sármos férfit,valahogy nem jött neki össze.

A végén már kezdett ilyen Alkonyat feelingem lenni….úgy értem,valahogy itt több volt a romantika,mint maga a horror…a kínzások nagyon gyenguszra sikeredtek a kivitelezésben…mint minden más egyéb hasonló jelenet :(
Összeségében egy mozgalmas évadzárót kaptunk,inkább így fogalmaznék-ahhoz képest mennyire döcögött a sztori. Főboszink is összekaparta magát,és megmutatta,hogy mit kellett volna produkálnia az elmúlt részek alatt. Sokkal többet vártam ettől a sorozattól!
Hihetetlen,hogy megkapta a második évad berendelését!
Számomra elvérzett….nem tudom még nézem e a második évadot,mert nem látok benne semmilyen érdekfeszítő momentumot.

koka - 2014. 07. 18. 21:06

Örülök, hogy páran írtatok pozitívumot is. E téren osztom is egyesek véleményét, mert tényleg volt benne pár motívum, ami miatt nem ment instant kaszára.

De ez nekem így kevés volt. Nálam talán ott vérzett el a dolog, hogy a két főszereplő nulla érzelmet váltott ki belőlem, és teljességgel hidegen hagyott a köztük lévő egész hacacáré. Erre a semmire pedig egy mégoly semmilyen történet próbált asszisztálni, többnyire kevés sikerrel.

Thank you, maybe next time! :)

Ennn - 2014. 07. 19. 21:06

Annyira vártam ezt a sorozatot!
És… bláhh!!!
Pedig olyan állati promót raktak neki össze!

Komolyan én nem értem. Jó színészeket válogattak össze, jó alapanyaggal dolgoztak, és … tényleg nem tudtak volna többet kihozni ebből?
Bassus ha legközelebb meglátom egy cw sorozatban Sean Westet fel fogok kiáltani valami olyasmivel, hogy : VAN EGY ELTITKOLT FIAD!!!
Mi… miért van neki megint eltitkolt fia ugyanezen a tv csatornán?
Ja!!!! ÉS a másik!!! Sejtjük, hogy a kicsit idősebb tapasztaltabb női karakterrel (Mary/Nikita) fog beteljesedni a szerelme, de mindeközben meglebegtetnek egy másik, nála, és a true love-jánál is jóval fiatalabb csajszt (Alex/Anne) feléje amivel a kémiája 1000x jobban működik amire amúgy magasról, és vastagon tesznek! Ezt… ezt miért kell?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz