login |

A Once Upon A Time és a Disney-filmek

2014. 07. 22. 16:25 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: elmélkedés, mozifilm,

Ez igazából a negyedik évadig fel sem tűnt, de vajon tényleg lenne valamiféle direkt kapcsolat a Disney-s mozifilmek és az ugyancsak a Disney-birodalomhoz tartozó Once Upon A Time témái között? Vagy csak minden a véletlen műve?

Persze, valamilyen mindenképp van, ez érthető és nincs is ezzel semmi gond, de ilyenkor nem tudok nem arra gondolni, hogy nem a készítők fantáziája és elképzelései szabják meg a sorozat irányát, hanem a stúdió saját témaválasztásaival befolyásolja valamennyire azt, hogy milyen irányba haladjon az OUAT. És bármennyire is szab ez viszonylag laza korlátot a készítő Kitsis – Horowitz-duó számára, mégiscsak korlátról van szó, nem?

Még akkor is, ha folyamatosan őrült módon csavargatják az ismert sztorikat. Én pedig, bár hülye szokás, mindig fennakadok azon, ha korlátozzák a készítőket, hiszen láthatjuk, hogy kábelen milyen zseniális eredmények sülnek ki abból, ha valaki szabad kezet kap a munkájához. (A készítők egyébként azt mondják, hogy a 4. évadra is csak ihletet kaptak a Disney-től, még véletlenül sem ukázt. Meg nyilván bármi is történt, a lényeg, hogy jól süljön el a dolog.)

A fentiekkel egyébként nem feltétlenül arra célzok, hogy a Once Upon A Time egyik központi alakja Hófehérke, akiről nemrég két mozifilm is készült, hanem mondjuk arra, hogy amióta a Disney elindította ezeket a tavaszi, élőszereplős mesefeldolgozásait, azóta az ottani karakterek is feltűnnek a sorozatban.

A kezdetek kezdetén, amikor felvázolták a Hófehérkés alapsztorit, hamar kiderült, hogy a készítők többféle mesebirodalomból készítenek mashup-ot, de ettől még nem számítottam arra, hogy az 1. évadban megjelenik például az Őrült Kalapos az Alice Csodaországban-ból – a Tim Burton-féle mozifilm premierje után. (És milyen jó, hogy megjelent, hiszen a Sebastian Stan által alakított karakter talán a legjobb figura az OUAT-ben, és az első epizódja is zseniális lett.)

Tavaly a Disney nagy tavaszi filmje Ózról szólt – nem is kellett sokáig várni arra, hogy megjelenjenek a Once Upon A Time-ban a boszorkányok, a repülő majmok, illetve maga Dorothy is tiszteletét tette a sorozatban.

Persze az is igaz, hogy idei Demóna esetében hasonlót nem mondhatunk el, hiszen Maleficent már az OUAT első évadjában szerepelt, Csipkerózsika pedig a második egyik fontos mellékszereplője volt, de szerencsére kéznél volt  közelmúlt másik másik Disney-mozifilmje (a Jégvarázs), így ismét egy Andersen-mese, a Hókirálynő fogja a szezon egyik felének fő szálát adni.

Természetesen a fentiek nem kizárólagos dolgok, hiszen az elmúlt években Robin Hood, Hook és Pán Péter, vagy például a Dzsinn és Jafar is kiemelt szerepet kapott az OUAT-univerzumban egyéb elvetemült módon behozott figurák mellett. Most már csak az a kérdés, hogy az 5-6. évadban kiket láthatunk. A Disney ugyanis az élőszereplős Hamupipőke-film mellett (ő ugye már szerepelt) A dzsungel könyvét és a Dumbo-t fogja adaptálni élőszereplős/animált hibridként az elkövetkező 2-3 évben.

Ööö, szóval akkor jönnek az állatok? (Egyébként tényleg nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen birodalmakba, világokba fognak még belekapni, mert már így is rém eklektikus a kép, amit nem lehet egyszerű “kordában tartani”.

A bejegyzés a Telekom támogatásával készült. Ha kíváncsi vagy a sorozatban feltűnő Jégvarázs meséjére, megnézheted a Telekom TV Videótékájában.17 hozzászólás Ne habozz!

jky - 2014. 07. 22. 16:45

Csak a bejegyzés címét néztem meg, és már tudtam, hogy az alján ott lesz a telekom. :P

Skate - 2014. 07. 22. 17:22

Volt már 101 kiskutya utalás is. Én se tudom, mit lehetne még behozni. Robert Gida és a Százholdas pagony. A főellenségek meg a muclik és vuclik lesznek akkor. xD

winnie - 2014. 07. 22. 17:37

basszus, micimacko kene bele, rogton visszaternek:)

Roxi - 2014. 07. 22. 17:46

Szerencsére kimeríthetetlen a mesék tárháza,szóval tartson csak ki sokáig az OUAT is! Persze az alapszereplőgárdát ne nagyon bolygassák!

Bruce - 2014. 07. 22. 17:47

A 7. évadban jönnek a Jedik :)

Bruce - 2014. 07. 22. 17:48

Illetve bocs, arra utalás már a mostani évad végén is volt!

Scott21 - 2014. 07. 22. 18:20

Ha a The Rock féle Herkules film sikeres lesz, lehet jönnek a görög istenek is főgonosznak

Alterego9 - 2014. 07. 22. 18:44

Szerintem egyszerűen csak az írók arra törekednek hogy azokat a meséket ragadják meg amiknek a legnagyobb visszhangjuk van a köztudatban. Ha tehetnék a Disney-n kívülről is merítenének.

A Disney mindig is meglepően szabadosan kezelte a szellemi tulajdonait ebben az értelemben, kanonikus univerzumok bővítése helyett inkább támogatva az ilyen nagy crossovereket, újraértelmezéseket, meg kulturális frissítéseket. (lásd még pl. Kingdom Hearts játékok)

Én ugyan elvben élvezem az ilyeneket, de a Disney esetében mindig olyan felemás érzésem van, csak az jut eszembe róluk, hogy mekkora disznóság ahogy a Disney maga is felhasználta forrásként a 19.sz. nagy meséit amik egészen addig organikusan fejlődtek, aztán a profitból az amerikai szerzői jog meghosszabbításáért lobbiztak hogy a saját változataikkal ugyanezt még 100 év múlva is csak ők tehessék meg, a teljes nyilvánosság helyett.

Nif - 2014. 07. 22. 20:07

Tarzan? Ha már volt Mulan is. De még várunk ugye egy Ursula-t és Rapunzel folytatást is, Pocahontas esetleg, Hercegnő és a béka (bár békás feldolgozás már volt Hamupipőkénél). Ezek után elgondolkodtam azon, hogy nincs egy normális épkézláb férfi karakter, amit be lehetne hozni :D

David R. Blake - 2014. 07. 22. 20:17

Mondjuk azért ezt a “klasszikus mesehősök, új környezetben”-dolgot sem az OUAT találta ki, sőt igazából még bőven tanulhatnának a Bill Willingham-féle Fables-képregényektől! Ott valami zseniális módon nyúlnak hozzá a mesehősökhöz, de egyúttal a gyökereiket se veszik tudomáson kívül!
Kicsit haragszom is emiatt az OUAT-ra, mert a mai napig meg vagyok győződve arról, hogy az egész sorozat alapötlete a Fables-ből jött, és az amilyen minőségű sztorikat produkál a képregényekben, sorozatban is legalább olyan ütős lenne, pláne egy kábel csatornán!

winnie - 2014. 07. 22. 20:27

nif: rapunzel volt a sorozatban.

winnie - 2014. 07. 22. 20:28

David R. Blake: és winningham sem talált ki sok mindent, de mivel sorozatokról van szó, és nem képregényről, ez most nem is igazán tartozik ide. (abból is próbálkoztak sorozatot csinálni. nem jött össze.)

kanka - 2014. 07. 22. 21:57

a 2.ik képen Pam van a TRue Bloodból vagy halucinálok?

anneshirley83 - 2014. 07. 22. 22:51

Igen, ő Tégyleg Pam. :)

Peter Wiggin - 2014. 07. 22. 22:52

A négy nagy Disney-multiverzumból (klasszik-mesék klasszik animációban vagy élőszereplősben/Pixar-animációk/Marvel/Star Wars) az OUAT az elsőre épít ugye, a 3. és a 4. esélytelen (vagy max. utalás szintjén az eddigikhez hasonlóan (pl.: Avengers)), viszont a Pixar-vonal érdekes lenne, mondjuk az dettó esélytelen, de egy-két utalás elférhet…

winnie - 2014. 07. 23. 05:13

a 2.ik képen Pam van a TRue Bloodból vagy halucinálok?

ő volt az 1. évadban maleficent.

Eszter - 2014. 07. 26. 17:33

Az új Demóna film után komolyan kíváncsi leszek, hogy a 4. évad második felében visszahozzák-e Malefcent-et főgonosznak. :D
Nem is lenne talán olyan rossz egyébként, nem kéne új casting, megvannak az alapszereplők (Sarah Bolgert nagyon szeretem, szóval lehet, hogy elfogult vagyok), Maleficent pedig ha jól emlékszem jelenleg teljes joggal utálhatja Reginát (minden esetre több oka van rá, mint a semmiből előkerült, eszement zöld féltesónak az előző évadból).

Azt nem tudom, hogy igaz-e, hogy tervez a Disney élőszereplős Szépség és a Szörnyeteg-filmet? Valami rémlik erről is. Akkor meg kicsit előtérbe nyomják Rumplet is Belle-t, vagy mi? (Egyébként azt hiszem, pont a OUAT-al kapcsolatban olvastam egyszer, hogy az korai változataiban a Szépség és a Szörnyeteg meséknek a Szépség félig tündér, akit épp ezért nem tarthattak meg a szülei és elpasszolták, vagy ilyesmi. És valami gonosz tündér varászolta el a herceget is szörnyeteggé. Ezt szerintem talán érdemes volna belevenniük a készítőknek, hiszen Rumplestiltskin ugye rühelli a tündéreket, érdekes volna ha az új feleségéről kiderülne, hogy “félvér”.)

Hamupipőkét is tudnák még talán használni, főleg ha a Bubi is állandó szereplő lesz (ő meg Anastasia révén ugye kapcsolódik Hamupipőkéhez).

De azért nem hiszem, hogy ezek kitesznek egy-egy fél évadot.
Minden esetre én nem bánnám, ha egy ici-picit jobban kihasználnák a már meglévő szereplőiket ahelyett, hogy minden 11. részben legyőznek egy vadi új főgonoszt.
Bár az érem másik oldala meg az, hogy az új szereplőkkel új világokat is be tudnak hozni, ami viszont nem baj. Sőt.

Aztán persze az is kérdés, hogy még egyáltalán hány évad van az OUAT-ban, és mire lesz lehetőségük. Gondolom nem a 4. lesz az utolsó, tehát a Frozen + 3 téma elvileg még belefér, ha 5 évaddal számolunk. De ki tudja.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz