login |

Pilot-mustra: The Divide – 1×01

2014. 07. 22. 21:55 - Írta: winnie

19 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Right now in this moment, I completely understand what it feels like to want to kill someone and feel nothing about it except satisfaction.

Nagyon érdekes látni, hogy a sorozatozásba vágó kábelcsatornák mivel rukkolnak elő elsőként, milyen sorozattal próbálják meghatározni az arculatukat. Pár példa: AMC – Mad Men, A&E – The Cleaner, Sundance Channel – Rectify, MTV – The Hard Times of RJ Berger, Discovery – Klondike, History – Vikings, WGN – Salem, El Rey – From Dusk Till Dawn: The Series, Netflix – House of Cards, Hallmark – Cedar Cove, Crackle – Chosen  és a minap kijött a Bravo őszi, Lisa Edelstein-es debütálásának, a Girlfriends’ Guide To Divorce-nak az első előzetese.

A WE tv eddig csajos (doku)reality-ket készített jobbára, s most megérkezett az első sajátgyártású sorozatuk, a The Divide, mely nemcsak a nyár, de talán az év eddigi legjobb pilotját hoztahuman-nél közben a You’re The Worst 9/10-e integet vissza. Már csak azt sajnálom, hogy nem hirtelen csapott le rám, ugyanis tisztában voltam vele, hogy pár, általam nem olvasott kritika igen pozitívan nyilatkozott róla. Egy csatornának így kell kezdeni a sorozatos pályafutását? (Oké, a sorozatot eredetileg az AMC-re tervezték.)

THE DIVIDE – 1×01 – 8,5/10

Oké, először is szögezzük le, hogy a The Divide alapvetően egy jogi sorozat – szóval, akit nem érdekel a téma, az jobb, ha tudja mire számíthat. Vagyis inkább afféle jogi nyomozásra kell számítani, ugyanis az alapfelállás a következő: egy (talán) ártatlanul bebörtönzöttek eseteivel foglalkozó, illetve rendőri eljárási hibák után kutató szervezet (The Innocence Initiative) egyik munkatársa, egy jogászhallgató lány egy kivégzés előtt álló gyilkos ügyében talál pár furcsaságot és ráveti magát az ügyre – és megindul a versenyfutás az idővel. Legalábbis látszólag.

Az átívelés tehát adja magát, azonban csak a pilot alapján nem érdemes következtetéseket levonni a folytatással kapcsolatban, ugyanis később kiderül egy, s más, ami némiképp változtat a felálláson (ld. utolsó bekezdés), de a lényeg változatlan: adott egy szadista gyilkosság, egy szervezet, mely utálja, hogy olykor hanyag a rendőri munka és tenni akar ellene – és egy menő és feltörekvő ügyész, aki természetesen az adott üggyel alapozta meg jó pár évvel ezelőtt a pályáját. És persze a lényeg nem (csak) az, hogy ki tette vagy ki mit mismásolt el, hanem hogy maga a folyamat miképpen hat a főszereplőkre.

Nem lehet azt mondani, hogy túl eredeti lenne a sztori, hiszen átívelős krimikkel tele a padlás (a legutóbbi Murder in the First itthon nem sokatokat érdekelt), 2006-ban az In Justice epizodikus sorozatként mutatott be hasonló szervezetet, de a The Divide remek példája annak, hogy nem az egy mondatos alapsztori dönti el egy sorozat minőségét, hanem minden más, a karakterek, a színészek, az írás minősége.

Márpedig a pilot alapján itt szinte mindenről csak majdnem felső fokban tudok nyilatkozni. Egy profi mozis író (Richard LaGravanese) és egy profi rendező (Tony Goldwyn két Scandal-évad között), jó pár remekül teljesítő színész (Marin Ireland, Damon Gupton, Nia Long, Paul Schneider, Chris Bauer, Clarke Peters) tényleg olyan minőséget hozott össze, ami a pilot elejétől a végéig lekötött.

Magam sem értem, hogy történhetett ez meg, de a karakterek zöme már az első percben megfogott – egészen a legkisebb mellékarcig. Egyszerűen érdekes szituációkat mutattak be, nagyon átjöttek a remekül felvázolt jogászhallgató szenvedélyes törekvései, az eleinte nem túl érdeklődő és fásult, azonban később szimatot kapó és beinduló főnök az ártatlanokért küzdőknél – mindkettejüket ugyanaz a célja, bár más hajtja őket. Mint ahogy az idealista ügyész és családja is kifejezetten érdekes lett, akárcsak a múltat behálózó viszonyrendszerük – remekül lettek megalapozva a karakterközi kapcsolatok is.

Ráadásul külön pikantéria, hogy az erkölcsi kérdéseket a középpontjába helyező sorozatban a bőrszínnel kapcsolatos problémakör (ugyan alig kiemelve) a megszokotthoz képest pont fordított felállásban van jelen: a (vélt) igazságot hajszoló főhős fehér és csóró, az ügyész fekete és az elithez tartozik – és a tettes, akit meg akarnak menteni, tényleg mellékesen, egy neonáci.

Először azt hittem, hogy tipikus, de nem epizodikus procedural sorozat lesz a The Divide, ami nem zavart volna, hiszen a pilotban megfogott, ahogy nekiálltak a kivégzésre váró ügyével foglalkozni, érdekes volt látni a folyamatot, hogy mi mindennel lehet halasztást kérvényezni, mennyi mindennel kell foglalkozni. Azonban az efféle “ahogy azt Móricka…”-elképzeléseimet elég hamar porrá zúzták.

Egyedül azt sajnálom nagyon, hogy egy kritikában nem vagyok képes arra, hogy átadjam, hogy mi is jött be ennyire a The Divide-ban – miképp az egymondatos szinopszis, úgy a fentiek sem festik le kellőképpen azt, amit filmes eszközökkel le lehet. Ráadásul, ha valaki csak az osztályzatra pillant rá, rögtön hatalmas elvárásai lehetnek, pedig tényleg “csak” arról van szó, hogy minden érdekes volt és klappolt – mint mondjuk az A Gifted Man pilotja esetében. A különbség, hogy akkor tudtam, hogy a remek kezdés ellenére a sorozatot 3 rész után kaszálni fogom. Ezt viszont jó eséllyel nem.

(Egyébként az értékelésnél csaltam egy kicsit, mert a WE tv két részt adott le premier gyanánt és az 1×02 nagyjából 7/10 volt. Nem indult túl jól, mert borított pár elképzelést a pilotot követően (szerintem ezért is adhatták le rögtön), de a második felére visszakapaszkodott. És az új status quo mindenképpen érdekfeszítőnek tűnik.)

19 hozzászólás Ne habozz!

clegane - 2014. 07. 23. 10:38

jó jó meggyőztél, megnézem

YNWA - 2014. 07. 23. 12:17

tudom szarrágás, de a Netflix első sorozata nem a méltatlanul hanyagolt, zseniálisan feelgood Lilyhammer volt? :) de lehet csak annyira megszerettem, hogy már az agyam is elferdíti az emlékeim. :)

winnie - 2014. 07. 23. 12:36

másikba is bele lehet kötni, mert az mtv vagy az a&e is adott, bár ez az új korszakra vonatkozik, de a lilyhammer nem teljesen saját volt.

Reeku - 2014. 07. 23. 13:37

Húú de jó, már töltöm is! :)

paranoid android - 2014. 07. 23. 15:52

Nekem is tetszett, de számomra pont a második résszel együtt lett igazán erős. Az ottani fordulatok miatt várom igazán a folytatást; az első rész nézése közben hasonló dolgok jutottak eszembe, hogy milyen érdekes lenne, ha meglépnék. Erre megtették, úgyhogy izgatott is vagyok.
A morális kérdések érdekesek, de még nem annyira ragadtak magukkal, inkább a karakterek. Főleg a főhősnő. Ez a személyes tragédiája miatt megszállott karakter, akinek az igazság kiderítése csak másodlagos hihetetlenül megfogott. De a főnök vagy az ügyész karaktere sem rossz. Utóbbi egyáltalán nem szimpatikus, de érdekes, ahogy egocentrikusan minden, az üggyel kapcsolatos fejleményt önmaga elleni támadásnak vél.
A színészek is jók, van pár The Wire-ös arc. Chris Bauert mindig jó látni, és csak most realizáltam magamban, hogy milyen nagy kedvencem. De a többiekre sem lehet panasz, kivétel talán a cop boyfriend.

sorozat/gyilkos - 2014. 07. 24. 11:42

Morbid, de egy kivégzés a leghálásabb jogi filmes téma.

Kb a legkeményebb first world problem, ami életre-halálra megy, a plasztikusan gyilkos morális dilemma, aminek a drámáját persze egy ártatlan ember kivégzésével lehet igazán a sarkítani és érzelmileg kimaxolni. Még akkor is megüt, ha ez ugye csak USA-ban valódi kérdés.

A filmekben már felépítették az érzelmi paneleket, és a Killing tavaly tökéletesen kínozta vele végig a nézőt abban a bizonyos epizódban.

Szóval a pilot eredetisége itt kérdéses, a hatásvadászat meg nem az. Viszont a black&white játszma kicsavarása, a jól eltalált karakterek, casting és a visszafogott, olykor realista (néha Drót érzés) építkezés miatt megnyert magának.

Egy 7-7.5-öt gond nélkül adok neki és szurkolok a folytatáshoz.

CyClotroniC - 2014. 07. 24. 13:17

Referenciakérdés: Mennyire hasonlít például a David Gale életére hangulatban vagy felépítésben? A jogi téma nálam ugyanis többnyire sarkosan csapódik le, vagy végtelenül untat, vagy baromira bejön. Tudom-tudom, be kell próbálni, de gondoltam előszűrök egy kérdéssel.

sorozat/gyilkos - 2014. 07. 24. 20:09

@CyClotroniC

Régen láttam, de emlékeim szerint nem hasonlít. Hangulatában biztosan nem, és a pilot alapján felépítésében sem.

Ez szerializált, egy eseményre építő, Killingesen felfűzött dráma/thiller (egyelőre az első, de vannak jelek az utóbbira is), ahol a jog csak a formát adja, a lényeg a karakterek múltja (a bizonyos eseményhez kapcsolódó döntései) és az ahogy és amit csinálnak miután a pilotban kiborult a status quo bili.

Hangulat: ahogy írtam, nekem a jobb pillanatokban a Drót ugrott be, de csak pár jelenetnél.

winnie - 2014. 07. 25. 05:24

nekem (is) a killing jutott eszembe, pedig sok mindenben teljesen más. de az biztos, hogy ritkán örültem ennyire főszereplő karakternek, mint az itteninek.

Dor Ka - 2014. 07. 25. 10:46

nekem nagyon tetszett/tetszik! (mégcsak a pilotot láttam). végre egy sorozat, ami elsőre a bőröd alá mászik! nagyon jó karakter a főszereplő (pedig ezt a színésznőt ott a Homeland-ben nem bírtam mellékszerepben, másban meg még nem láttam).

paranoid android - 2014. 07. 25. 15:44

A harmadik rész még jobban tetszett. Hangulatra a fentebb többször is említett két sorozat, a Killing és a Wire furcsa együttesét idézi számomra.
Árnyalták az ügyész karakterét, így már szimpatikusabb. És úgy tűnik, nem is szimplán a paranoia beszélt belőle az előző részekben, hanem tényleg van valami összeesküvés háttérben. Csak nem feltétlenül ellene irányul.
A részben lévő két, párhuzamos vágással megoldott jelenet, ahogy Kucik és Jenny Butler feleleveníti a történteket, zseniális volt.
És ebben a részben is feltűnt egy újabb régi Drót színész.

sorozat/gyilkos - 2014. 07. 26. 11:44

@paranoid android

Ott a pont. Nekem is az járt a fejemben, hogy vágással így feszültséget fokozni már régen láttam.

Ami feltűnt: egyedül a főcsajt árnyalják drótos kisrealizmussal (magánélet, a hétköznapi teszem-veszem), a többi karakter egyelőre sablonos, kétdimenziós. A főügyész fordulattal is az a bajom, hogy egy potenciális erkölcsi drámát egy mozdulattal jófiúsra kerekítettek. Pedig micsoda svung lett volna némi szándékos csúsztatásban, a belső és külső harcban.

Egy polccal lejjebb tettem a reményeim, drámából nyomozós thriller felé csúszik a dolog, de még így is top 3 nyári újonc.

A. - 2014. 07. 28. 13:30

mindenképpen pluszpont a castingért, végre átlagos kinézetű, de érdekes szereplők!

sorozat/gyilkos - 2014. 08. 04. 11:46

Így a negyedik után: mintha egy legfeljebb két lépésre lennének attól hogy igazán nagyot szóljon.

Letisztult: egy-ügyes, átívelő karakter dráma-thrillert szeretnének csinálni.

Nem tisztult le: hogyan lehet összefésülni a kisrealista epikus drámát, a la Wire, az összeesküvős thrillerrel. A megoldás most sablonosnak tűnik, az összefésülés még dadog.

Néhány színész kiváló, pár karakter (drámája) hitelesen hétköznapi, de az ütős kisrealizmushoz még a legjobb karakterek sincsenek igazán árnyalva a többiek pedig vagy nehézkesen vagy sablonosan bontakoznak ki.

A fő emberügyvéd amúgy is vékony karakteréből a színész semmit nem tud kihozni. De az igazi ziccer, a hangsúlyosnak szánt ügyész házaspár. Mesterkélt erkölcsi dilemmák, súlytalan drámázás és a színészek is kevésnek tűnnek.

Ezzel együtt: jó! Olykor brutálisan jó pillanatokkal, és valóságos potenciállal akár egy klasszikushoz is. Az írók még döcögnek, keresik a hangjukat, a karakterek helyét, de akinek megtalálták, az üt. Ha főbb figurákat mind helyrerakják, akkor emlékezetes lesz.

naughtyl - 2014. 08. 25. 16:26

hahó valaki?

wáów ez olyan jó. mármint, hogy még mindig vannak, ilyen semmiből jött, nagyon szórakoztató, meglepetés sorozatok:)

azt láttátok, hogy 1×04-et Janusz Kaminski rendezte?

igazából nem tudom megragadni azt a valamit, ami miatt nagyon megfogott a sorozat. nekem tetszik és kész.

Baromi érdekesnek tartottam mindig, ezt az igazságszolgáltatás dolgot.

jöhet a finálé.

pytta - 2014. 09. 04. 23:14

Megnéztem a duplapilotot, és ismét leszögeztem magamban, hogy a jogi sorozat az csak jogi sorozat, és ezek nem nekem valók. De azért jó volt a kritika, meg a sorozat se rossz, egyszerűen nekem ilyesmire nincs igényem (és sajnos nem is rántott be a “világ”).

winnie - 2014. 09. 11. 21:06

pytta: végül nem lett annyira jogi, mint arra számítani lehetett, inkább hatalmi kavarós és nyomozós.

Stanlee - 2014. 11. 25. 11:25

Iden nem neztem tul sok uj sorozatot, de ugy osszessegeben veve az elmult par ev egyik legjobb “hatalmi kavaros es nyomozos” sorozata volt, egesz jol lekotott. Ahogy latom olyan nagy kovetoi tabort nem szerzett itt, de nem is baj, olyan ez mint a The killing, hogy vagy megerti az ember vagy sem. A vege eleg brutalisra sikerult, ugy hagytak abba, hogy egy masodik evadra lett volna benne municio. Lehet, hogy majd egyszer, valamelyik csatorna leporolja… talan…

Ha meg valaki olvassa, es esetleg valaszolna ra SPOILER: mi tortent az ugyesz felesegevel a vegen, mivel nem tudtam kivenni, hogy megoltek a parkoloban?

manti- - 2014. 12. 20. 21:15

most daráltam le egyben az évadot. igazából a pozitív kritika miatt álltam neki, meg azért, mert az egy ügy – egy epizódos sorozatokba már bele se kezdek, untat ez a konstrukció.

váltakozó hangulattal néztem meg a 8 részt. 1-2: úgy nagyjából ráhangolódtam, bár majdnem abbahagytam, mert nem kötött le. a középső részek jobbak voltak, de az utolsó 3 részben már kliséhegyek, kiszámítható reakciók, helyzetek, és többek részéről elég gyenge színészi játék volt. már csak azért néztem végig, hogy na vajon, mi lesz a vége.

a sztoriban szerintem ennél több is lehetett volna (bár az, hogy a főszereplő csaj apja is ártatlanul ül börtönben, párhuzamosan az adott ügyével, amin épp dolgozik, nekem kissé sok volt a jóból).

kiemelem a főszereplő lány játékát, ami nagyon tetszett. az ügyészék közül a feleség jó alakítás volt, a férj, meg a rendőr após nagyon sablonos, halovány. a kis srácnak voltak jó pillanatai, ahogy az életben maradt áldozatnak is. ezen kívül inkább a mellékszereplők (feltételesre kiengedett srác szülei, a bártulaj nő) tetszettek még.

4/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz