login |

Glee: vége az 5. évadnak – írta cyborgwings

2014. 07. 24. 18:10 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

„The Untitled Rachel Berry Project”

Az utolsó rész címével mindent el is mondtam, amit az évad második etapjáról el lehet, és amennyire megcsappant a már amúgy is igen gyér lelkesedés a Glee iránt itt a Junkie-n, talán elég is lenne ennyi, de…

Erre az esztendőre esett a sorozat 100. epizódja, amiről el is kezdtem írni egy kis összefoglalót, de a fönt említett csappanás örömére úgy döntöttem, inkább beépítem a megemlékezést az alaposan megkésett finálékritikába, amit egyébként majdnem ugyanúgy kezdtem, mint a hosszabb szünet utáni visszatéréskor tettem.

Szóval akkor azt hihettük, hogy hivatalosan is vége a Glee Clubnak, s ezzel új korszak kezdődik a sorozat történetében. A sokak által mostanra megunt gimis kórusnak két erre szánt rész során inthettünk búcsút, amelyre visszahívták az egykori tagokat is – és most Dianna Agron sem hiányzott.

Szerintem kifejezetten szuper búcsúepizódokat hoztak össze a társaságnak és gyakorlatilag sorozatzárónak is elment volna – reméljük, ha eljön az ideje, esmént sikerül ehhez hasonlót produkálniuk.

Öröm volt megint együtt látni a kezdőcsapatot, viszont most vált csak igazán észrevehetővé, mennyire nem volt létjogosultsága az új tagoknak. Próbálkozhattak bármivel, nem tudtak annyira az ember szívéhez nőni, mint a régi New Directions.

A legjobb dolog az megújult fölállásban? Sam új frizurája! Jó, nem, de az utóbbi idők legkínzóbb kérdései között tartottuk számon, hogy mikor szólnak neki, menjen végre borbélyhoz.

Egyébként maga Ryan Murphy keze munkája a „dimenzióváltó” New New York címet viselő rész, és talán ennek köszönhetően volt teletömve zenével, hiszen már korábban is tapasztalhattuk, hogy ő különösen szereti a nagyszámú dalolászást. Nem voltak rosszak a zenék, ellenben fölmerült bennem a szörnyű gyanú, hogy nincs többé kórus, tovább szaporodhatnak a karaoke jellegű földolgozások. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Volt meglepetés visszatérő szereplő is – legalábbis ha nem kukkoltatok spoileres infókat. Én kifejezetten örültem Mercedesnek, akit egész jól sikerült visszaültetni az immár megújult környezetbe és végre továbbszőtték az egykor kurtára szabott liezonját Sammel.

Persze nem alakult ez a sztori sem olyan egyszerűen, viszont az adódó nehézségek apropóján Amber Riley itt mutatta be – Queen Latifah műsora után másodjára – saját albumáról a Colorblind című számát.

Az ő kapcsolatukon kívül sem maradtunk a szokásos nagy tanulságokat felvonultató történetek nélkül. Elég csak Rachel sikertől megrészegült „hídégetésére” vagy Kurt és Blaine kapcsolati nehézségeire visszaemlékeznünk. Utóbbiból természetesen nem hiányozhatott a szokásos kivert kiskutya tekintettel megspékelt éneklés sem.

Ez pedig hozott magával egy újabb híres vendégszereplőt is Shirley MacLaine személyében, akinek érdemeit és a sóbizniszben elért eredményeit kár lenne vitatni, ám részemről a Glee-ben való szereplését mégis megkérdőjelezném. Úgy gondolom, sok mindent elárul a sorozat mélyrepüléséről az, hogy vele próbálták meg egyenesbe hozni a nézettségileg már rég totálkáros szériát, amely néhány éve még hatalmas sikert aratott, főleg az ifjúság körében.

Nincs nekem semmi bajom a hölggyel, de a jelenetei átható naftalinszaggal és nyugdíjasklub hangulattal árasztották el az epizódokat, a fináléban megejtett dalra fakadása és táncra perdülése a fiatalokkal pedig biztos sokaknak aranyos volt, azonban nekem már inkább némiképp kínosba hajlott.

És ha már nyugdíjasklub, ne feledjük, hogy a szezon tizenkilencedik részét Chris Colfer írta, amelyben valóban előkerült egy idősek otthona, maga a rész pedig, lássuk be, felejthetőre sikerült úgy egyébként.

Mindettől függetlenül a záróepizód végén meghatódtam kicsit, amikor a srácok ígéretet tettek egymásnak, hogy tartják majd a kapcsolatot, még ha szétszélednek is. A jövőjüket vázoló montázs közben pedig belegondoltam, milyen hosszú utat tettek meg a kezdeti ciki Glee Clubtól, főleg Rachel, aki természetesen mindig is középpontban volt, és mostanra már egyértelműen főszereplővé avanzsált.

Rengeteg dolgon ment keresztül ebben az évben, üstökösként robbant be a Broadway világába, hogy onnan hamarjában Hollywood felé vegye az irányt. Ám a sok jó mellett nehéz elfelejteni a hatalmas veszteséget, Finn halálát, és még mindig fájó a gondolat, hogy Cory Monteith már csak bekeretezett kép marad a sorozat falán.

A készítők szót ejtettek arról, ami a nézők nagy részének egyértelmű volt, hogy idén Finn vette volna át a Glee Club vezetését Mr. Shue-tól, és a fentiek miatt tette át végül a sorozat a székhelyét New Yorkba. Azonban azt is pedzegették, hogy ez nem végleges, ősszel, vagy még az is lehet, hogy csak a midseasonben visszatérnek a Limai iskolafalak közé, hogy a később érkezett tagoktól is méltó búcsút vegyenek.

A hatodik, egyben befejező évad már most csomó mindenen van túl. Egyrészt az erről az évről áttolt kettővel együtt 24 részesnek indult szezon a csapnivaló nézettségnek köszönhetően 13-ra redukálódott. Már akkoriban is nagy megdöbbenést váltott ki sokakból, hogy egyszerre kettőt rendeltek be, amikor még nem a Mariana-árokban kellett kutatni a Glee nézőszámát, és most sajnos beigazolódott, hogy annak idején elhamarkodott döntést hoztak a Foxnál.

Másrészt a Naya Rivera körüli hercehurca is megért egy misét. A hírek szerint Lea Michele-lel való összetűzése folytán maradt ki végül a fináléból és sokáig kérdéses volt, hogy egyáltalán láthatjuk-e még. A legújabb hírek szerint saját kérésére csak visszatérő szereplő lesz.

És ha már Santana is szóba került, hadd zárjam az idei kedvenc dalommal a kritikát. Jó pár új szereplő és nagyobb név közül számomra Demi Lovato volt a nyerő, akit eleddig nem ismertem, csak névről és az itteni karaktere alapján nagyon kellemesen csalódtam benne, főleg, amikor Nayával elénekelték a Here Comes the Sun-t.

http://youtu.be/VOMfFs6eW4g?t=31s

7 hozzászólás Ne habozz!

Robi - 2014. 07. 24. 19:36

Szeretem a sorozatot és sajnálom, hogy vége lesz, de talán jobb lesz így. Remélem egy igazán jó befejező évadot fogunk majd látni. :)

Cápi - 2014. 07. 24. 21:16

“Szeretem a sorozatot és sajnálom, hogy vége lesz, de talán jobb lesz így.”
Ez elmond mindent. Demi Lovato vendégszereplése nagyon jóra sikerült, de maga a sorozat elfáradt. Alapvetően ugyanazokat a köröket futják és olyan témák vannaka néző arcába nyomva, amik így… Most ezt minek mégis? Pl. mikor volt aza rész, hogy hogy bántják a melegeket. Most ezt egy vígjátékba minek könyörgöm?? Alapvetően nekem hót mindegy, ki kit/mit szeret az ágyban, de mikor ilyeneket tuszkolnak le a néző torkán, az már nemgyerebe…
Na mindegy.

audrey - 2014. 07. 24. 21:18

A 100. és a New direction epizód tényleg nagyon jó sorozatzáró lett volna. Ahogy Rachel kisétál a színpadra a Will meg nem született gyerekének készített film után, és a Don’t stop believin’-t éneklik…

Az évadban számomra volt pár kiemelkedő pillanat, de összességében már nem tudtam úgy élvezni, mint régen. Örülök, hogy vége lesz, és hogy kap befejezést.

Az én kedvenc dalom kedvenc párosom, Quinn és Puck által előadott Just give me a reason volt. :)

stargatelost - 2014. 07. 24. 21:41

Az újakkal az volt a gond, hogy ugyanazokat a problémákat, sztorikat már láttuk a régiekkel. Ezért volt érdekes végre csak New Yorkot látni a végefelé, de itt meg Mercedes szála húzta le nekem, utálom a karaktert, meg a színésznőt is.

Összességében jó volt az évad, többnyire kellemes volt nézni, és kíváncsian várom, mit hoznak össze Murphyék a zárásra. Rachel sztorijának irányát viszont nem egészen értem, több mint egy évadon át küzdött, hogy elérje élete álmát, erre egy sorozatért eldobja? Bár az ehhez készített ‘Wake me up’ montázs zseniálisra sikeredett, ahogy mutatja, mennyire bele lehet fásulni ebbe.
https://www.youtube.com/watch?v=MgoWQBSqvZg

Az ilyenekből kellene egyébként több (rendesen átdolgozott számok, ne csak ugyanaz, és faszán megrendezni egy-egy “klipet”, mint itt is).

Ja és végre megkapta az egyik legnagyobb fricskát is a sorozat, amit oly sokan szóvá tettünk: mégis miből finanszírozzák azt a sok ruhát, díszletet egy-egy random előadáshoz? :D Ha jól emlékszem ez is húzta le a rolót a Glee Klubnak, nem? :D

Memari - 2014. 07. 25. 20:57

Az első 2 évadot imádtam, a 3 is még jó volt, a 4et már kevesebb lelkesedéssel néztem és az 5x03nál abbahagytam a sorozat nézését. A szereplőkkel nem volt bajom, de a dalok és a történet sem tudott már lekötni és az 5 évadot is csak a megemlékezés miatt kezdtem el. Sajnálom, h valahol útközben elveszett az érdeklődésem.
Kérdésem, hagytam ki valami igazán jó, régi glees epizódot a 100 és az évadzárón kívül? sztoriban nem lesz nagy lyuk ha csak ezeket nézem meg? melyik volt a Rachel műfajt vált epizód?
Válaszotokat előre is köszi!

Nikki - 2014. 07. 25. 22:20

Mindent elmondtatok már előttem.. reménykedem egy jó/elfogadható zárásban, mert csak megszokásból néztem már.. Nekem Adam Lambert volt a legjobb új szereplő, mivel nagy kedvencem az énekes :)

Lauren - 2014. 07. 27. 07:50

Nem éppen népszerű vélemény, de engem például teljesen lekötöttek az újak, és a többit dobtam volna már rég a kukába. (Na jó, Santana és Kurt kivételével.) Récsölt sosem szerettem – tudom, szívás :D -, Blaine meg folyamatosan süllyedt lefelé, és amikor egy részben már három szólója volt, ott konkrétan megutáltam szegényt, pedig a színészt szeretem, a hangját is… New Yorkban Demi és Adam megjelenése tartotta bennem a lelket, de… mehh. Most már meg fogom nézni azt a 13 részt, de az, hogy nem lelkesen, nagyon enyhe kifejezés. :/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz