login |

Klondike

2014. 07. 24. 14:57 - Írta: human

8 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat,

Amikor először meghallottam, hogy a Discovery rendes tévésorozatot csinálni, akkor csak pislogtam, hogy mi lesz ebből, de végül nem hazudtolták meg önmagukat, és a végeredmény illett a többi műsoruk közé.

Az gondolom már a címből egyértelmű, hogy a Klondike a yukoni aranylázzal foglalkozik. Ami egy átlagos westernhez képest itt extra, hogy mindezt realistán, igaz történet alapján teszi. Ez a spagetti westerneken, mint például a Leone-életművön felnőtteknek kicsit furcsa lesz elsőre, de ha belerázódnak, akkor érdekes lehet a végeredmény.

Szokták mondani, hogy az élet írja a legfurcsább forgatókönyveket, így néha csak pislogtam egy-két fordulat mennyire nem illik dramaturgiailag a történetbe, de az Under the Dome-mal szemben itt azért mégsem a forgatókönyvírók okolhatóak mindenért. Így mondjuk még szomorúbb volt az egész.

A megvalósítás is jó lett, tekintve, hogy tényleg terepen forgattak sok mindent, ami azért átjött nézés közben. A tájképek fantasztikusak, a saras város láttán kicsit fázunk, és így tovább. Lejön, hogy azért milyen állapotok uralkodhattak arrafelé, hogy az emberélet milyen keveset ért, s ha nem is egymás között, bár ott is akad vérengzés, de a természet karmaiban.

Ehhez a szereplőgárda is remekül asszisztált, persze olyan nevekkel, mint Richard Madden, Tim Roth, Abbie Cornish és Sam Shepard annyira mellélőni nem lehet. Mondjuk Roth-ot ki kell vennem a listából, mert nagyjából ugyanazt hozta, mint a Lie To Me-ben.

Hogy a történetről is essen pár szó: két fiatal az egyetem után elmegy szerencsét próbálni a nyugatra, és aranybányászattal akarnak hatalmasat szakítani az életből. Persze ez nehezebbnek, és veszélyesebbnek bizonyul, mint gondolták. Tényleg dolgozni kell a pénzért? Mik vannak?!

Azért nem csak éltetni akarom a Klondike-ot, most jön a nagy “de”, miszerint pont a már említett valóság átadására való törekvés és a dramaturgia miatt eléggé hullámzóak lettek a részek. Mindenképp el akarják mondani a teljes történetet, így az néhol leül, némelyik húzás pedig elég rossz ritmusban érkezik. Szóval egy kicsit mintha szét lenne esve a mini. És ez számomra elég sokat rontott az összképen.

Igazából nem bántam meg, hogy bevállaltam ezt a hat részt, de 6/10-nél többet nem tudok rá adni. Inkább volt érdekes, mint nagyon szórakoztató. Persze van akinek pont ez számít. Kíváncsi vagyok, még milyen témákhoz nyúl majd a Discovery a jövőben.

A bejegyzés a Telekom támogatásával készült. Ha kíváncsi vagy a sorozatra, akkor megnézheted a Telekom TV Videótékájában.8 hozzászólás Ne habozz!

DarylD - 2014. 07. 24. 16:07

Tetszett a sorozat, de 6,5/10-ből többet én se adnék rá, főleg amiatt, amit Human is írt, hogy nagyon szét van esve az egész. Ugyanakkor remek a színészi alakítás, és gyönyörű a táj, a díszletek remekek, nagyon hangulatos az egész. Egy nap alatt le lehet darálni, annyit meg bőven megér.

clegane - 2014. 07. 24. 16:43

már az előző, nem csak a reklám miatt készült kritikánál is ( :DDDDD ) írtam, hogy nekem az utolsó rész csapta agyon az egészet, addig tökre tetszett, de az már valóban nagyon szétesett. és hát igazából még realizmusban sem mondanám hogy übereli az összkép mittudomén a Jó a rossz meg a csúfot, most csak attól, hogy ezek a karakterek tényleg léteztek, nem is értem minek kellett ezt közbeszúrni a Leone rajongók bosszantására.

Pityuerez - 2014. 07. 24. 17:18

Én sem bántam meg, hogy megnéztem, és a tényleg egészen kiváló a képi megvalósítás, tényleg remek szinészi játék!
De, mert persze nálam is van ‘de’ néhol tényleg leül már-már unalomba fullad a történet hosszú pecekig , persze melyik sorozatnál nincs ilyen!

Amador - 2014. 07. 24. 17:40

7/10 nálam, csak a 2.rész volt kissé semmilyen. A story nem tökéletes de a táj és az erős színészi játék simán felhúzza egy jó szintre. Richard Madden meg fogja állni a helyét a GoT után is, ez már biztos. A magyar származású Marton Csokas is jól játszott a sorozatban egyébként.

Csilla0422 - 2014. 07. 24. 18:28

Néha valóban vontatott volt, de ezért bőven kárpótolt a remek színészi játék, a gyönyörű képi világ, a jó történet.
Remekül ábrázolták, hogy az emberek egymással durvábbak, mint a vadon élő állatok.

human - 2014. 07. 24. 19:03

clegane: haha de vicces vagy

baggio - 2014. 07. 24. 23:20

Hatalmas csalódás volt a sorozat, amilyen jól indult, annyira fájdalmasan rossz lett a végére, nagy kár érte.

fm! - 2014. 07. 25. 12:12

Nekem teljesen bejött a sorozat, simán 7-8/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz