login |

The Fosters: a 2. évad – írta jinjang

2014. 07. 29. 14:55 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Már 6 rész lement az ABC Family-s The Fosters 2. szezonjából, de a (jó ideje behalt) kibeszélője még mindig winnie, nem túl lelkes pilotkritikájára mutat. Az előző széria felénél a vendégbloggeri kritika a folytatásról szintén nem mondható pozitívnak. Jómagam csak közvetlenül a második évad kezdete előtt daráltam le az elsőt, majd azonnal folytattam us. Nagy durranásnak én sem nevezném, de kellemes nyári limonádénak találtam.

A történet ugyanott folytatódott, ahol az előző évadban abbahagyták, az akkor megnyitott szálak egy része (Callie biológiai apja, Brandon/Dani-affér, az ikrek anyja) még mindig nincs lezárva, ám más, kisebb jelentőségű konfliktusok igen – persze jöttek helyette újabbak.

A sorozat továbbra is azt és úgy nyújtja, mint az előzőekben: egy nem éppen hétköznapi család hétköznapi problémáit ismerhetjük meg. A készítők célja persze épp az lenne, hogy egy “más” családon keresztül a “mássággal” kapcsolatos problémákat mutassák be. De egyrészt elég sok a teljesen szokványos tini nyűglődés, és a felnőttek gondjainak nagy része is a munka, pénz, gyerekvállalás, gyereknevelés átlagos kérdéskörében mozog.

Másrészt a család speciális helyzetéből (nevelt gyerekek) természetszerűen adódnak olyan problémák, amik másnak nem, de nekik valóban magától értetődőnek számítanak. Harmadrészt pedig a sorozat foglalkozik olyan élethelyzetekkel is, melyeket az átlagnéző kirívó ritkaságnak tekinthet, holott sajnos nagyon is gyakran előfordulnak, csak senki nem beszél róluk (pl. egy kamasz fiú és egy idősebb nő – Amerikában illegálisnak számító – szexuális kapcsolata, vagy a nemi erőszak és annak utóhatásai).

Számomra a The Fosters egyik pozitívuma, hogy nem csak mer ezekkel a témákkal foglalkozni, hanem a bemutatásukkor nem szakad el nagyon a realitásoktól. Túlzások természetesen itt is szép számmal vannak: mindenki nagyon “jó”, nagyon megértő, nagyon szeretik egymást. De azért mindenki esendő is, mindegyikük követ el hibákat.

Ha valamit hiányolok, az a drámák kibontása. Nem ásnak elég mélyre, a szereplők pár öleléssel meg némi kibeszéléssel túlteszik magukat a dolgokon. Ugyanakkor ez erénye is a sorozatnak, mert nem húznak el nyálas rétestésztává semmit, a legtöbb konfliktus pár rész után vagy lezárásra kerül, vagy új szintre emelik azokat. Már csak azért is el tudják kerülni, hogy unalmassá váljon egy-egy szál, mert a sok szereplő miatt nem jut túl sok játékidő egyikre sem.

Sajnos a karakterek továbbra sem olyanok, hogy könnyű lenne velük azonosulni vagy túlzottan felkeltenék az érdeklődésünket. Az ikrek és problémáik hihetetlenül idegesítőek, Brandon karaktere még csak-csak elmenne, de a színész kifejezetten unszimpatikussá teszi. Igazából emiatt kezdtem szurkolni Wyatt-nek, akit viszont az idei szezonra teljesen kihipóztak, elveszítette minden lázadó, rossz fiús vonását. A felnőtt szereplők meg legfeljebb langyosak.

Továbbra is Callie és a kistesó a legérdekesebb. Az idei évad eddigi kedvenc jelenete is hozzájuk kapcsolódik, amikor Callie SMS-ben kéri megnémult öccsét arra, hogy beszéljen vele.

Az előző évadhoz képest egyelőre kevesebb az igazán súlyos probléma. Az egyetlen komorabb és ijesztőbb részt talán az jelentette, amikor a bezárták Callie-t éjszakára.

A The Fosters kétségtelenül nem egy világmegváltó sorozat, de időnként komoly témái ellenére pozitivitása és folyamatos pezsgése kellemes felüdülést jelent ilyenkor nyáron.

4 hozzászólás Ne habozz!

harmony30 - 2014. 07. 29. 17:05

Én is hasonlóan látom a dolgokat. Talán annyit tennék még hozzá,hogy számomra a karakterek közül az anyák a mélypont mert annyira nincs a két szereplő között semmilyen kémia,hogy az már fáj. Egyébként az első évadhoz képest javult valamicskét a sorozat,valahogy jobban működnek már a karakterek egymással…az anyákat kivéve,mint írtam :)Nézhető, könnyed kikapcsolódás.

Zora - 2014. 10. 04. 12:06

Én alig 10 napja találtam rá a sorozatra. Nagyon tetszik, most végeztem a 2×06-tal.
Az anyák közötti kémiát én sem érzem, de ezt jól ellensúlyozzák a problémák. Apróságok, de bármelyik családban előfordulhatnak. Engem is főleg a megoldásig vezető út érdekelne, de azt szinte mindig átugorják néhány mondattal.
Ettől függetlenül nézem, mert nagyon érdekes a témaválasztás.
Még csak hasonlóról sem tudok. Mármint, olyan családsorozatról, ami nem hajlik komédiába.
Az amúgy csak nekem fura, hogy 15-16 éves srácok egyik ágyból ki, másikba be? Vagy ez van Mo-on is? Én már sok-sok évvel ezelőtt voltam ennyi idős…

törpetacskó - 2014. 10. 21. 16:01

Szerintem meg pont,hogy az anyák a leghihetőbbek. Nekem nem hiányzik több kémia közéjük,mint amennyi itt van. Na jó…dehogynem. :D El tudnám én nézegetni a két hölgy szenvedélyes együttlétét,de ez a sorozat nem arról szól. Így ez a minimális egy-egy puszi,ölelés,pár pillantás szerintem pont elég ahhoz,hogy elhiggyem,ők egy régóta együtt lévő pár,akiknél már nem a kémia az elsődleges,hanem a szürke hétköznapok és az azon felül felmerülő problémák megoldása.
A tini szereplők sokszor ellenszenvesek. Többek között épp a Zora által említett “egyik ágyból ki,másikba be”-viselkedés miatt (is). Sajnos ez ma már abszolút nem furcsa. Itt Magyarországon sem. Sőt…igazából már a 13-14 évesek közül is sokan csinálják ezt. Tudom,hisz ilyen korú gyerekeket tanítok.
A többi “tinicsínyt” kicsit túlzásnak tartom. Nem hiszem,hogy ennyi gond van egy családban. Még akkor sem,ha adoptált gyerekekről van szó. Dehát ettől film a film…

Zora - 2015. 07. 19. 14:00

Kár, hogy nincs 3. évad kibeszélő… Én kritikát írni nem tudok, csak kommentet.

Ami érdekelne: Ha valakinek van belelátása az amcsi jogba: nem tiltakoztatok gyermekjogi szervezetek, hogy 14-15 gyerekekkel eljátszatják, hogy melegek, és még csókolózniuk is kell? Gondolok itt Jude és Connorra.
Nagyon komoly téma, és jó, hogy a gyerekek oldaláról van megközelítve.

A 3×04-nél tartok és még mindig tetszik!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz