login |

Pilot: Manhattan

2014. 07. 30. 21:00 - Írta: human

25 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Újabb csatorna, a WGN próbál feltűnni a komoly kábelesek között, nyilván drámákkal indítják a dolgokat. Az első húzásuk, a Salem sajnos nem ütött mindent, de a Manhattan már nem tűnik rossznak.

Miről van szó? Az első atombomba elkészítéséről, avagy a Manhattan-projektről. Legalábbis annak egy részéről, az agyról, mivel a teljes fejlesztés sokkal több helyszínen és emberrel történt. A készítők nem is tököltek, nyíltan beismerik, hogy bár a nevek stimmelhetnek, azért nem igyekeznek dokumentumfilmes pontossággal a témához kezdeni.

Ami rögtön pozitívum, hogy elég sok díszletet építettek a sorozathoz Új-Mexikóban, méghozzá tényleg valami szárazabb területen, így nem az lesz, hogy elvileg sivatagos tájonjátszódik a sztori és közben zöld mezőkön drámáznak a színészek.

A sorozat felépítése azért nem hoz sok meglepetést. A kormány visszatart információkat a tudósoktól, azok pedig a családjuk elől, nehogy valaki fecsegjen, hiszen elég sok kém akarhatja rátenni a kezét a projekt kapcsán keletkező információkra. Erre még jön némi “okos emberek összezördülnek a merev katonai szerkezettel”-téma is, hiszen nekik elég nehéz ennyire elfogadni a rendet.

Bár elismerem, hogy kell a családi szál, árnyalja az összes karaktert bőven, de már most előre húzom rá a szám, hiszen az ilyen sorozatokban arrafelé szokott tolódni az egyensúly, pedig a projekt körüli hatalmi harcok és az okosok “Aha!”-pillanatait jobban kedvelem.

A rendezés amúgy szerintem elég jól sikerül, megfejelve a hangmérnökök remek munkájával és a helyszínnel ugye egész korrekt atmoszféra született. A színészek közül sem tudok igazán negatívat kiemelni. Nem azok a legnagyobb nevek, de jó párat láthattunk már mellékszerepekben, most bizonyíthatnak újra!

Összességében eléggé kíváncsi lettem, hogy merrefelé mennek tovább, bár tényleg merem remélni, hogy nem a feleségek kapnak több játékidőt. A pilotra mindenképp elszórnék egy 7/10-et a hangulat miatt, kellemes meglepetés volt, mivel a promóképek alapján nem ilyesmire számítottam.

25 hozzászólás Ne habozz!

izsuzs - 2014. 07. 30. 22:15

Én nem látom benne a fantáziát. Egyelőre inkább a Salem szintjén mozog, ami nem lesz elég. Kár, mert a marketinganyagok ütősek voltak.

CyClotroniC - 2014. 07. 30. 23:27

Nekem kicsit Masters of Sex csak atommal hangulata volt, viszont azon is pont filózom, hogy el kéne tennem pihenni, mert most máshoz van inkább hangulatom, így nálam minden erényével együtt egyelőre kihagyós a sorozat, pedig tényleg minőségi, de esélyes, hogy le fogom darálni.

koka - 2014. 07. 30. 23:46

És a Terra Novás Lucas Taylor játszik benne. Menten bekaksizok. Pedig annyira le lett húzva anno a színész, hogy azt hittem már nem is kap többé munkát… :P

VDani - 2014. 07. 31. 00:15

Vártam, de nagyon nem jött be, végig sem néztem a pilotot. A témából lehetne érdekeset kihozni, de a karakterek annyira érdektelenek, hogy untam az egészet. (Nálam is Masters of Sexre hajazott valamiért a hangulata, és mitadisten, azt is kaszáltam múlt héten.)

mikkamakka - 2014. 07. 31. 01:24

teljesen betalált a téma, hangulat
színészekkel, arányokkal sincs eddig gondom
nagyon el kéne rontaniuk h ne maradjak végig

inferno88 - 2014. 07. 31. 06:56

No ezt is megnézzük.

Kíváncsi vagyok van-e benne Neumann János(John von Neumann), Szilárd Leó(Leo Szilard) vagy Teller Ede(Edward Teller).

semper - 2014. 07. 31. 10:55

Nekem nem jott at egyszeruen boaring az egesz es aki itt a Masters of Sexhez hasonlitotta ezt a sorozatot az nem tom mit nezett, mert sem storyban sem hangulatban sem a szereplokben nem hasonlitott.(mert ott se tul izgalom story mint itt viszont a szereplok(meg a legkissebb szerepekben is) kivaloan jatszanak es a feelinget is jol adjak el) Mondjuk ez WGN es elso sorozat az meg Showtime.
Kedves Inferno88 en is tukon ulve vartam nagy magyarjaink felbukanasat de nem tuntek fel tovabba szerintem nem is fognak, mert az imdbn nem tuntettek fel oket, bar kitudja meg sok ido van Hirosimaig:)

Feji - 2014. 07. 31. 14:11

Tényleg, erről tudni valamit, hogy a magyar tudósok benne lesznek-e? Mert azért elég ciki lenne, ha nem. Még akkor is, ha nem akarnak túl dokumentumfilmes pontossággal operálni….

xszolix - 2014. 07. 31. 15:17

Hát elég furcsa lenne ha pont a vezető tudósokat hagynák ki. De mondjuk Feynman kihagyásán is csodálkoznék. Érdemes elolvasni az életrajzát. nagyon érdekes és poénos dolgokat ír a Manhattan projectben végzett munkájáról.

paranoid android - 2014. 07. 31. 17:30

Látszott a piloton az igényesség, nem lehet különösebb panasz a hangulatra, a rendezésre, sem a színészekre (Olivia Williamset jó volt látni), de mégis középszerű lett az összkép. A forgatókönyvet recept alapján építkezőnek éreztem, nem volt benne semmi igazán különleges íz, nem ragadták meg az érdeklődésemet sem az eseményekkel, sem a karakterekkel, hogy visszatérjek a folytatásra.

Biohazard - 2014. 07. 31. 21:08

En igazan nem akarok spoilerezni, de ismerem a tortenet veget :D

Brynden Rivers - 2014. 07. 31. 22:16

A sorozat az akkori világ legokosabb embereit összegyűjtő projektről szól, ami megváltoztatta a világot.
Ehhez képest a sorozat egyáltalán nem okos, az egyik fő konfliktus a tudósfeleség-izmos katona affér lesz. :(

@inferno88:

Én pont őket hiányolom :( Meg Einsteint és Fermit is mutathatták volna ha csak egy pillanatra is, elvégre ők és Szilárd Leó győzték meg Roosevelt a projektről.

Sajnos a valóság sokkal érdekesebb volt mint amilyen sorozat lett.

winnie - 2014. 08. 01. 05:18

?? alapból adja magát a masters of sex vagy a mad men-összehasonlítás. főleg a masters of sex. remélem, nem kell részleteznem, miért. attól, hogy neked nem az ugrik be, más még találhatja olyannak.

az imdb-n nem tudnák feltüntetni – az nem forrás, csak hivatalos forrásból tett infókat vihet fel valami olvasó, ha akar. érdemes hivatalos forrásokat nézni.

egyébként nem hiszem, hogy nagyon szerepelnének benne ismert nevek.

selbourne - 2014. 08. 01. 23:13

Hat, igy a pilot alapjan egy ismert tudos se volt benne. Mar amennyire en ismerem oket. Most igy az a problemam, hogy ez vajon mennyire hiteles? Mert engem ez ugy erdekelne, ha tortenelem hu lenne. Egy 90% fikcio ebben a temaban nem nagyon tud erdekelni. Es pilot alapjan nekem ugy tunik ez az lesz.

r1pp3rj4ck - 2014. 08. 03. 00:47

@selbourne, Oppenheimer?

winnie - 2014. 08. 05. 16:11

selbourne: ez nem történelmi sorozat lesz. említhetnek benne ismert személyeket, de szerencsére a történet fikció.

elfelejtettemazelőzőnickem - 2014. 08. 06. 01:30

Tetszett a pilot. Ellenben értem, hogy nem akarnak történelmi hűséget, de ha már Oppenheimer ott van, akkor hol a többi?? Wigner, Neumann, Szilárd, Teller??? Táros??
Mert ez már nem a “nem teljesen történelmi hűség”, hanem egy nagy rakás hazugság, amit viszont nagykanállal fognak enni a népek. Nem tökmindegy lenne már akkor, hogy hogyan nevezik el a karaktereket?? Legalább a nevükről tudna a tufább amerikai is.

winnie - 2014. 08. 06. 04:45

“amit viszont nagykanállal fognak enni a népek.”

semmiképp sem fognak egy ilyen sorozatot nagykanállal enni.

de azért nem ismertekről, mert rengeteg ismeretlen ember is dolgozott bizonyos dolgokon. és az lenne a hazugság, ha teller és szilárd közé találnának ki 4 fal között zajlott beszélgetéseket, egyéb történéseket.

de…, ez más sorozatokban is így van. még a WGN előző sorozata, a Salem sem történelmi sorozat.

Brynden Rivers - 2014. 08. 06. 11:16

Nem az a lényeg mennyire hű a történelemhez, akár marslakók is lehetnének benne felőlem. ;)

„Itt vannak közöttünk, de magyaroknak mondják magukat.”
Szilárd Leó

Elkezdtem olvasni ezt a témáról szóló non-fiction könyvet:
https://www.goodreads.com/book/show/16884.The_Making_of_the_Atomic_Bomb

És sokkal IZGALMASABB történek vannak benne, mint amit a sorozatban felvázolnak

@winnie: Azért a boszorkányok és a tudósok nem azonos szintű realizmust kívánnak, szerintem :)

spedway - 2014. 08. 06. 18:30

A felettem linkelt könyv magyarul is megjelent 2013-ban, Az atombomba története címmel, pl. Alexandránál is kapható.

Mivel alapvetően jobban érdekelne ez a sorozat, ha valamennyire követné a történelmi hűséget, így pilot alapján kivárok egyelőre, meglátjuk hogyan formálják a sztorit. A hangulata nagyon jó, ez a zajos, szeles sivatagi környezet megfogott, de a fikciók ilyen témában számomra nehezen fogyaszthatók.

pbm - 2014. 08. 07. 09:45

Pilot alapján adok neki esélyt, egyelőre a hangulat ígéretes, csak ne domináljon a családi szál, abból már nagyon elegem van-úgy általában.
Fél-OFF: pár éve, de lehet 8 is kb, talán az rtl klubon éjszaka ment egy témában nagyon hasonló film (vagy minisorozat), de mivel rég volt, egyszerűen nem emlékszem mi lehetett az…van valakinek ötlete? Szerintem nem a race for the bomb…Köszi.

Tipp - 2014. 08. 11. 23:49

pbm:
Esetleg a “Fat Man and Little Boy”?

sorozat/gyilkos - 2014. 08. 12. 10:38

@Brynden Rivers

“A sorozat az akkori világ legokosabb embereit összegyűjtő projektről szól, ami megváltoztatta a világot.
Ehhez képest a sorozat egyáltalán nem okos”

Ó, de mennyire igen!!!! Itt csupa dr House-nak és autista zseninek kéne rohangásznia, elképesztő tudományos megoldásoknak kellene robbannia, kavarogjon a világpolitika (roosevelt), az ismert erkölcsi dilemmákat okosan kifejtve (baszki, egy rakás könyv, memoir, a levelek!: csak szemezgetni kellett volna). Kibxxott nagy valóságos karakterek, héjják vs galambok, atombomba vs hidrogénbomba. Geekektől, a politika függőkön át, egy halom szubkultúrát rajongóvá tehettek volna.

Pár nap alatt, behugyozós nagyjelenetek, aranyköpések, százait lehetett volna összegereblyézni. Minden sorozatok legszellemesebbjét megcsinálni, amihez minimális kreativitás kell, csak jó arányérzék.
Egy csomolungmányi kincsből válogathattak, és képesek voltak egy érdektelen, szürke, karakterdrámának szánt szorulásos izét összehozni.

Az elszalasztott jó lehetőségekre vagyok a legdühösebb: volt e ennél nagyobb a sorozattörténelemben?

sorozat/gyilkos - 2014. 08. 12. 13:57

@srácok

Az életkedvem elmegy a junkietól, amikor a legszigorúbb muzulmán hitelvek szerint is kóser hozzászólásomat nem engedi át.

Brynden Rivers - 2014. 08. 18. 09:28

@spedway: Köszi szerintem meg is veszem :)
http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?BookID=728932

@sorozat/gyilkos:
Köszönöm a bővebb kifejtést, erre gondoltam és minden sorral egyetértek :)

Oppenheimer pl. hatalmas karakter:

Göttingenben tanult a németektől (Max Born),
hindu filozófiával is foglalkozott, nagyon sajátos out-of-the-box gondolkodása volt, az akkori fizika minden részéhez hozzá tudott szólni, nagyon jó politikussá és vezetővé nőtte ki magát a projektben, kezdtedben héja volt: akadályozta a bomba ledobása elleni aláírásgyűjétst Los Alamos-ba
aztán galamb lett és baloldali, majd az ’50-es évek antikommunista boszorkányüldözésének áldozata.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz