login |

The Killing – 4×03: Moving forward

2014. 08. 02. 12:07 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: kritika,

(A 4×01 kritikája itt olvasható, a 4×02-é pedig itt. A nap folyamán elvileg jön a többi részről szóló írás is.)

Fuck god…, fuck god.

Az eddigiek alapján a szezonon nagyon érződik, hogy zárásnak szánják, hiszen elkezdtek bizonyos szálakat elvarrni, ebben a részben három, korábbról ismert karakter is feltűnt, hogy elbúcsúzhassunk tőlük, hogy láthassuk, mi a helyzet velük. Ennek megfelelően ismét inkább a magánszálak kaptak nagyobb szerepet, de persze azért a nyomozás is haladt. Viszont az összkép továbbra is “csak” korrekt, nem különösebb kiemelkedő, amit látunk – persze helyenként vannak nagyon erős pillanatok a 4. évadban is.

De fura volt a cold open, a főcím előtti rész, nem nagyon tudtam hova tenni… Mint ahogy azt sem, hogy Holder milyen gyorsan esett át a ló túloldalára, valahogy nem éreztem 100%-osan megalapozottnak a történteket, mintha átmenet nélkül történt volna az, ami. (A 3. évad egyébként is kezdi egyre jobban rányomni a bélyegét Linden és Holder kapcsolatára…)

Az összképen amúgy az ront némiképp, hogy a gyilkossági ügy, amiben a nyomozás folyik, még mindig nem túl erős, inkább az az érzésem, hogy egy klasszikus, 40 perces krimiepizódot húztak szét hat részre. Oké, kapunk karaktermomentumokat, de még mindig elég homályosak a figurák, ami fura, mert a 3. évadban elég hamar elérték, hogy a nézők kötődjenek hozzájuk, hogy érzelmileg invesztáljanak a történetbe.

Ez eddig látottak alapján azt kell mondanom, hogy a 4. évad inkább darára készült, ez heti formátumban nem működne olyan jól (az epizódok végén a zenés montázsok is olykor erőltetettek), hiába az 55-58 perces játékidő, tartalmilag korábban komolyabb hatása volt a The Killing-nek.

De persze a fentieket nem panasznak szánom, mert ami jó, az jó. Jöhet a negyedik rész.

13 hozzászólás Ne habozz!

napocskin - 2014. 08. 02. 22:14

Nekem is ez jutott eszembe, hogy mennyire a semmiből jött ez a változása Holdernek – kettőt pislogtam, és már meg is volt a 180 fokos fordulat. A második résznél döbbentem rá, hogy ez az évad csak hat részes, és szerintem sietős is, ami egyrészt kicsit felgyorsítja, másrészt viszont kicsit el is rontja ezzel. Holnapra hagyom a második felét – a Holder-Linden párossal kapcsolatban sejtem, mi fog történni, majd kiderül, hogy beválik-e. Egyébként az epizód végi zene nekem most is bejön, de az igaz, hogy a képek, amiket aláfest, nem olyan ütősek.

Thrasher - 2014. 08. 02. 22:25

én is itt zárok mára.

annyira nem érzem elkapkodottnak Holder szétcsúszását. elég dolog jött össze neki egyszerre, ettől egy IRL függő is simán széteshet.
inkább az lehet furcsa, hogy a sorozat eddigi tempójával megoldva tovább építgették volna.

nekem eddig ez jött be a legjobban a 3-ból, 8/10, bár már kicsit uncsi, hogy minnndig csak a szekszbotrányok… na meg a másik nagy probléma volt, hogy milyen ember vesz sütit előző nap? HÁT MEGSZÁRAD!!!!444négy

winnie - 2014. 08. 03. 05:34

elnézve a részeket, lehet, hogy az idő jobban műlik, mint az látszik.

Poghy - 2014. 08. 03. 09:12

“a 4. évad inkább darára készült” – Lehet, hogy ez így van, de a mostani rész kapcsán meg pont az ellenkezőjét éreztem. Tipikusan körömrágós cliffhangert kaptunk, olyat aminek a feloldására általában 1 hetet kell várni.

A készítőket meg szidhatnám, hogy megint elővették Holder drogozását. De nem teszem. Azt hiszem ez most illett a történetbe, főleg a családi vacsora után.

Ez volt az első olyan rész a sorozatban, ahol felmerült, hogy a két főszereplő esetleg egymás ellen fordul. Holdernek most már több a veszítenivalója, és mindketten tudják, hogy szorul a hurok. Az áldozat-kadétsrác meg egyre gyanúsabb, de ez csak a megszokott Killing-red herring szerintem (amikből ugye kaptunk most is újakat is).

Eddig olyan 8/10, 6/10, 7/10 a három rész, de benne van a levegőben, hogy lesz még sokkal jobb is.

Shannen - 2014. 08. 03. 20:27

Fú, a vége nagyon ütött (mármint a kunyhós rész, nem az, hogy a Lincoln nevű srác lett az, aki, mert azt már a nagy titkolózásnál sejtettem), jó, hogy nem egy hetet kell várni a folytatásra, csak 5 percet.

Holder hirtelen lecsúszását én is elkapkodottnak éreztem, hiába telik gyorsabban az idő idén a részekben, de szerintem pont most nem hinném, hogy nagyobb ugrás volt a részben.

A cold open szerintem is fura volt.
Meg egyre inkább azt érzem, hogy Lindenék ebből nem jöhetnek ki jól, annyira belemerültek,h pl. az sms küldéssel, hogy ezt már tutira nem úszhatják meg.

Plusz én egyre jobban kezdek kötődni a sráchoz, ráadásul megint piros pont a castingosoknak, mert remekül választottak, leglábbis nekem bejön a játéka, főleg a házban körbenézős jelenetnél volt burtál.

blabla - 2014. 08. 06. 03:26

Ez egy állat rész volt, csak azért kell várnom a következő részre mert belassult a netem (“damn it!”)
Egyébként meg egy függő bármikor szétcsúszhat fél pillanat alatt,negyed annyiért,mint Holder.

winnie - 2014. 08. 06. 04:43

így van, de ettől még a tévében nem lehet, nem érdemes random pálfordulásokat mutatni. és nem is szoktak.

sherlock20 - 2014. 08. 09. 23:23

Annyira sajnálom, hogy csak 6 rész, szerintem 10 résszel sokkal jobban működött volna. Lehet tudni, miért csak 6 részt kapott?

Amúgy ezért is hiányzik a részek elöli “Day 2” stb dolog. Két rész között bármennyi idő eltelhetett, Holder szétcsúszása sem feltétlenül “out of blue”…
Szokni kell ezt a tempót, így sem rossz a Killing, de a lassabb mesélés ált jobban neki, amivel jobban tudtak mélyíteni. Itt erre nemigen van idő… Bár látszik, hogy igyekeztek a legtöbbet kihozni belőle.

szerintem - 2014. 08. 14. 00:40

most neztem meg a harmadik reszt……hoooolder…
hiaba akartam daralni, egyreszt nem volt idom akkor, amikor kijott, masreszt nem megy. vagy en vagyok nagyon rossz passzban vagy nagyon sotet ez az evad, egyszeruen nem tudok egy epizodnal tobbet befogadni ebbol a nyomorbol egyszerre….talan eppen azert, mert iszonyat gyors a tempo, nincs ido megallni, linden is es holder meredeken merulnek ala, nem gyozi az ember kovetni. ebbol a szempontbol kulonben abszolut rajongoknak keszult az evad, ujonckent szerintem nagyon felszines, nagyon otlettelen benyomast kelthet. ez tenyleg azoknak keszult, akik latni akartak lindeneket csak meg egyszer.

ebben a reszben szerintem joel kinnaman is odarakta magat vegre, eddig nekem kicsit robocop-os volt holder, de most 100% holdert lathattunk.

koka - 2014. 08. 17. 00:21

Linden pls…

Mé’ a kunyhó előtt kell bevágni Skinner telóját a tóba?

Csak ez ami nem tetszett, de az évad ideáig bejövős.

deku82 - 2014. 08. 17. 21:36

Azon gondolkodtam, hogy vajon honnan írta Linden az sms-t? Azt nem lehet bemérni, honnan küldték?
Fura, hogy vki ennyire eltűnik, aztán a közelből küld egy üzenetet, aztán megint nincs sehol… szóval ez nekem elég rossz próbálkozásnak tűnt.

caeiro - 2014. 08. 18. 11:41

Jól értettem, hogy Linden el akarta gázolni Skinner lányát? WTF?!
Nem értem ezt a lőszeres dolgot, a pisztolyt eltakarította, de a töltényhüvelyeket megtartotta? Minek? Hogy lebukjon? És a telefon…OMG, ez is mekkora hülyeség Lindentől! Lement sms-t írni a tó partjára, vagy otthonról írta? Cellainformációval simán vissza lehet nyomozni. És amikor végre kidobta, eszébe se jutott, hogy megnézze, nem -e ment le valaki a familiából az üzenet hatására, ellenőrizni, hogy ott van e férjuram/apuci…Holder meg milyen gyorsan szétesett, ahhoz képest, hogy ő csak takarított Linden után, jobban ki van mostanra akadva, mint Linden. Kár, hogy ilyen rohamtempóban kellett kifejteni a történetet, szívesen elnéztem volna 10 részbe elnyújtva, egyszerűen a családirtás, vagy Holder szétcsúszása sem tud akkorát ütni. Egyre kevésbé gondolom, hogy ebből a sztoriból a nyomozópárosunk jól jöhet ki.

Gedeon74 - 2014. 08. 20. 18:37

Mélyrepülés.

Engem érdekel az aktuál nyomozás is, de kétségkívül a páros vergődése ad igazán súlyt ennek az évadnak eddig.

Nem tudom hogy működik egy (ex)függő, lehet ez simán reális, ennek ellenére nekem is hirtelennek tűnik ez a visszasüllyedés. A családi vacsorás vagdalkozás bőven benne van ilyen feszültséggel, de Holder volt az, aki idáig hideg fejjel gondolkodott, most meg fordul a kocka, hipp-hopp Linden tűnik erősebbnek.

Ugyanakkor a telefon megtartása és az sms nagy hiba volt. Viszont lehet, hogy azért a tóba dobta, mert valahogy mégis csak azt akarná, hogy találják meg Skinner-t a többi lánnyal együtt.

Az ezredes hölgy viszont gyanúsabb, mint az idióta kadét srác, persze valószínűleg ez is csak egy a sok vakvágány közül.

3 rész után a rész végi zenékkel egyet kell értenem, igazából nincs nagyon katarzis, amit alá kéne festeniük, ezért nincs olyan hatásuk, bár maga a zene továbbra is ütős.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz