login |

The Killing – 4×05: Burning the bridges

2014. 08. 02. 22:08 - Írta: winnie

29 hozzászólás | kategória: kritika,

(A 4×01 kritikája itt olvasható, a 4×02-é itt, a 4×03-é itt, a 4×04-é pedig itt – az évadkritika vasárnap délután kerül ki.)

The bad guys all make mistakes.

Döcögős epizódok után a 4×04 hozta az igazi The Killing-hangulatot, az 5. rész pedig még erre is rátett – nem egy lapáttal, hanem vagy hárommal. Minden fronton nagyon kemény lett a sorozat, a nyomozók oldalán és az esettel kapcsolatosan is, az igazság is kiderülni látszik, lehet meglepődni vagy sem. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a hattyúdalnak köszönhetően ismét kaptunk egy korábbi karaktert, ráadásul még a legelső rész egyik ikonikus jelenetét is felidézték nekünk.

De tényleg nagyon élveztem a 4×05-öt, annak ellenére, hogy abszolút lehúzós volt, s némelyik lépésen talán meg sem lepődtünk már. Egyszerűen a 3. évadról átszivárgó feszültség és a bizonyos téren tapasztalható totális tehetetlenség minden apróságot felnagyít és erőteljesebbé tesz, márpedig ez elég intenzív nézői élményt eredményez.

Ha Holder a 2-3. rész körül kapta meg a Nagy Epizódját, akkor Linden talán most. Azt hiszem maga a karakter elemzése egy posztsorozatot is kitöltene, spoilerek nélkül nem is nagyon mennék bele abba, ami történt, de nagyon hatásosan mutatták be az őt érő hatásokat. És tényleg durva, hogy ilyen körülmények között még melózni is kell – csoda, hogy ismét abba az irányba tart, hogy totálisan megszállottja legyen az éppen aktuális esetnek?

Az esettel és annak kezelésével most már egyedül az “zavar” (nem zavar, csak meglep a repetitivitás), hogy a katonai iskolást bizonyos vonatkozásaiban olyannak mutatják be, mint az 1-2. évadban az indián kaszinót, de ez legyen a legnagyobb problémám.

29 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2014. 08. 02. 22:29

Most láttam az 5. részt. Atom durva ez a sorozat már. Érzelmileg totál lehúz. Áááá wazze… meg sem merem nézni az utolsó részt. Van ettől még lejjebb?

mx - 2014. 08. 02. 23:54

Jeez… epizodonkenti beszamolo? Meger ez a sori annyit? Az elso szezon annyira buta volt, hogy szinte sertette az intelligenciam… Persze ez szubjektiv :)

noar - 2014. 08. 03. 00:13

Kemény, hogy ma csak The Killing van! Pacsi!

Marci - 2014. 08. 03. 00:40

Én azt nem értem, hogy mi a p*csa értelme van 6 részes “évadot” csinálni?! Oké, hogy mostanában divat a ~10 rész, de ez baromi kevés akkor is. Elmehetnek a.. (bármennyire is jó a sorozat)

winnie - 2014. 08. 03. 05:36

angliában vannak 2-3-6 részes évadok.

de ennyire adott pénzt a netflix, ennyire volt keret. egyébként meg 8 rész, csak nem 8*40, hanem 6*55.

winnie - 2014. 08. 03. 05:37

mx: tavaly is, tavalyelőtt is részenkénti beszámoló volt. az 1. évadban nem, ami sértett. ettől még az elmúlt évek legjobb sorozatáról van szó, szóval mindenképp megérdemli.

winnie - 2014. 08. 03. 06:15

(a fináléra vonatkozó komment törölve + délután jön az írás, oda, ha lehet.)

JulianPlenti - 2014. 08. 03. 13:34

Ezt most néztem végig, miután tegnap elaludtam rajta, ma meg még az ebédfőzést is fontosabbank éreztem, mint ezt… (Korábbi évadoknál ilyen biztos nem fordult volna elő)
Nekem nem az igazi ez az évad, és mivel nem hetenként kapunk egy részt, hanem egyben le lehet szedni, nekem is elég lett volna egy évados kibeszélő, nem kellett volna szétszedni részekre, de whatever.
Remélem nem cseszk el nagyon a lezárást.

Thrasher - 2014. 08. 03. 13:42

jep, zavaró, hogy itt is kihasználták azt az eszközt, hogy a suli érinthetetlen, mint a kaszinó, ami törvények ide, vagy oda, már ott is furi volt, de itt meg egyenesen komolytalan, amikor Margaret elkezd pattogni.

szóval úgy látom, Margaret az anyja, mkay, elég furcsa is volt, hogy őt nevezték meg a végrendeletben gyámjának, vagy mi ez hivatalosan.

az ólomkatonákba bele se kötök, sokkal kevésbé gáz, mint tavaly a gyűrű, vagy mondjuk a TD-ben a zöld festék…

Thrasher - 2014. 08. 03. 13:43

bazeg, winnie helyében nem is fárasztanám magam azzal, hogy finálékritikát írjak nektek, ha nem érdekel ennyi poszt, nem olvasod el. parasztok.

winnie - 2014. 08. 03. 13:46

JulianPlenti: ez az a megoldás, ami mindenkinek jó. aki egyet akart olvasni, az egyet olvas. aki többet, az többet. ha csak egyet írok, akkor aki többet olvasna, az nem örülne. így mindenki jól jár. ez a tökéletes megoldás.

Anthonz - 2014. 08. 03. 14:54

Pont itt tartok, 5 rész után. Kurvára frusztrál ez az egész. Egy ugye a Pied Piper ügy: hogy lehetnek ennyire balfaszok, hogy azt hitték megússzák? Rendőrnyomozók. Úristen. Kettő: mi az a big deal, lelőtték a gyilkost, kitaláltak volna egy sztorit, esetleg egy fegyvert tesznek a kezébe, problem solved. De legrosszabb esetben is lelőttek egy min. 50-szeres gyilkost, nagy bűn.
Három: olyan frusztráltak lettek, totál bekattantak mind a ketten, ez végülis több mind elképzelhető csak marhára kényelmetlen nézni. Asszem nem fog tetszeni a vége.

winnie - 2014. 08. 03. 15:05

anthonz: olvasd vissza, hogy mit írtunk a fináléhoz. végigbeszéltük a témát. nem hitték, hogy megússzák, de megpróbálták. ha azt teszik, amit te írsz, akkor meg azt írja valaki, hogy miért nem azt tették, amit most csináltak.

mindkét esetben ott a lebukás esélye. de ha nem is buknak le, akkor is láthattuk, hogy milyen hatással van rájuk az egész. nincs menekvés.

“De legrosszabb esetben is lelőttek egy min. 50-szeres gyilkost, nagy bűn.”

így van. nagy bűn. a lehető legnagyobb. gyilkosság. börtön, életfogyt, halálbüntetés, amit akarsz – ilyesmi a gyilkosság “ára”. tök mindegy, hogy ki az áldozat. a gyilkosság az gyilkosság. aki másképp gondolja, nagyon tévúton jár és a sok megtorlatlan tévés erőszak miatt elvesztette a valóságérzékét.

“csak marhára kényelmetlen nézni.”

ez eddig is igaz volt, sőt, hatványozottan. a mostani szezon a legkényelmesebb az eddigiekhez képest.

Thrasher - 2014. 08. 03. 16:15

“a sok megtorlatlan tévés erőszak miatt elvesztette a valóságérzékét”

ezt írtam le én is majdnem, csak már untam, hogy mindenkibe én kötök bele.
attól, hogy a sorozatoknál ehhez szoktunk – mint ahogy egy idei újonc is elkövette ezt a fináléban – még nem lehet a rosszembereket következmények nélkül agyonlőni, ha megérdemllik, ha nem

Shawn - 2014. 08. 03. 17:06

Nem értem miért nézik olyanok a sorozatot akik nem tudják értékelni azért amilyen… ha nem akarsz kényelmetlent nézni, nézd a Bones-t vagy a Castle-t!

napocskin - 2014. 08. 03. 19:09

“sértette az intelligenciám” LOL

napocskin - 2014. 08. 03. 19:13

Szerintem sosem igazán hitték, hogy megússzák. Kívülről látni egy bűntényt annyira más, és nagyon könnyű okosnak lenni. Persze, fogja a fejét az ember, hogy miért viselkednek ilyen balfácán módon, de attól, hogy rendőrnyomozók, még nem hidegvérű gyilkosok, pláne nem előre megtervezetten követték el (illetve követte el Linden, és itt baromi érdekes látni, ahogy viselkednek mindketten – nekem legalábbis érdekesebb volt ez, mint a nyomozás a család gyilkosa után).
Na, megyek, megnézem még az utolsó részt.

Shannen - 2014. 08. 03. 22:52

Oké, így a végére eléggé bekeményítettek. Bár ez a rész valóban a leglehúzóbb volt az évadban, nekem még mindig sok volt a világos jelenet, több esőt és sötétet még elbírt volna ez a rész is és az előzőek is.

Most kéne belekezdenem a fináléba, de nehezen veszem rá magam. Akármi is lesz a Linden-Holder párosnak a sorsa, roppatul fognak hiányoznak és így most elindítani az utolsó 60 percet… Na jó, essünk neki, bár félek, hogy a földbe fogják döngölni a lelkemet, kétlem, hogy bármi happy end sülne ki ebből.

lostfanka - 2014. 08. 06. 23:12

NA most vegeztem ezzel, a resz felenel azon vettem magam eszre hogy a katona iskolas reszek totalra nem erdekelnek, mert a lindenek utani nyomozas sokkal erdekesebb. Egyebkent erdekes hogy a nyomozonak hogyan sikerul ezzel az ocska egymas ellenforditos trukkel tenyleg egymas ellen forditani oket, es ok meg nem jonnek ra hogy mire megy ki a jatek. Holnap evadzaro, remelem lesz egy kis happyend.

bëiz - 2014. 08. 14. 09:09

No, felzárkóztam én is.

Azt kell mondjam, hogy a Linden-Holder ügy annyira erős, hogy teljesen elveszi az érdeklődésem a katonasuliról. Az sem zavarna, ha nem lenne ez a katonaneveldés eset. Sőt… úgy vélem, kár volt ezt beleerőltetni. A Skinner-probléma és ahogy feldolgozzák az egyenesen mesteri és torokszorító, iszonyatos feszültségeket a felszínre hozó történetszál. A katonás meg kb. egy uncsibb CSI epizód szintjén mozog. Kár érte.

Arthuro_Adam - 2014. 08. 16. 09:16

Mi volt a pilot ikonikus jelenete?

szerintem - 2014. 08. 16. 15:13

tegnap este neztem meg ezt a reszt, de mar nem volt utana kedvem irni rola. annyi durvan kellemetlen nezni, ebben a reszben nem volt egyetlen derus masodperc sem. tenyleg, neha meg kellett allitanom, hogy pihenjek egyet, mert nagyon nagyon nyomaszto.
a katonas szal valoban nem tul erdekes, de azert a lehuzos hangulathoz nagyon szepen odatesz.

nagyon szeretem ezt a sorozatot, de most ugy erzem, ebbol eleg volt ennyi, eleget kinoztak mar lindent. nem hiszem, hogy ennel tobbet el tud mar viselni es en sem akarom latni tobbet szenvedni.

deku82 - 2014. 08. 19. 00:00

Ez nyílván a Dexter műve, de nekem tényleg nem gond, hogy Linden kinyírja a szeretőjét, amikor kiderül róla, hogy rendőrhadnagy létére lányokat gyilkolt meg. ÖTVENET.
Már csak azt várom, hogy ezt az apuci kicsi lánya is megtudja. :)

Gedeon74 - 2014. 08. 21. 01:24

@Arthuro_Adam

Az éjszakai erdős üldözés.

Ami, btw ismét a keretes szerkezetet erősíti. De akkor viszont Linden az uccsó részben elrepül Jack után, nem? :) Vagy csak akar, hogy aztán az utolsó pillanatban letartóztassák? :(

Ez az egymásnak ugrás durva volt, Reddick nem buta fickó. És ez az ócska trükk azért működik, mert “idegállapotban vannak”, ami károsan befolyásolja az ítélőképességüket, pláne amikor kiderül a másikról, hogy bazi nagy hülyeséget csinál, és még csak nem is tőle tudod meg. Mennyire kell elkötelezettnek lenni valaki felé ahhoz, hogy végig kitarts mellette, vállalva akár a börtönt is? Pláne ha még fel is ajánlják, hogy te megúszhatod? Kemény ez.

A másik világ legelképesztőbb hülyesége ez a másikat megalázó beavatási szertartás. Akarsz közénk tartozni? Ja, ha ekkora suttyó degeneráltak vagytok, akkor nem, kösz. Ha vállalva a kiközösítést, verést, mittoménmit valaki beint nekik, na akkor válik csak igazán férfivá. Persze, könnyű ezt mondani, de mégis ez a legnagyobb becsapások egyike.

Azért a motivációra még mindig kíváncsi lennék, mi az, ami ebben az ügyben a kadétok szerint az iskolát szolgálta, és mi volt ebből a személyes érdeke az ezredesnek?

winnie - 2014. 08. 21. 04:59

jaja, az erdős menekülés nagyon bejött nekem.

Arthuro_Adam - 2014. 08. 22. 00:40

Nálam az a hatosik rész elején volt, akkor már beugrott, hogy erre gondolhattál :)

jp - 2014. 08. 27. 01:25

mx “sértette az intelligenciám”

No comment

caeiro - 2014. 08. 31. 21:11

Annyi minden történt ebben a részben, annyira tömény volt, hogy képtelen voltam egyszerre megnézni. Linden lélekben már feladta, ez abból is látszott, ahogy a fiától elbúcsúzott. A rendőrkolléga nem értem, miért élvezi ennyire, hogy lebuktatja Holderékat…oké, hogy nem voltak puszi haverok, de Skinner egy perverz sorozatgyilkos volt. Kíváncsi leszek, mi a családirtás kiváltó oka, mer egy egyszerű szerelmi szál ehhez kevés.

orla - 2014. 09. 08. 21:28

micsoda cold open
hangulatilag és rendezésileg
azta

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz