login |

The Killing: kezdett a 4. évad

2014. 08. 02. 07:16 - Írta: winnie

35 hozzászólás | kategória: kritika,

Uhh, hiányzott már ez a fakó képi világ, amivel visszatért (most már tényleg) utolsó szezonjára a The Killing. Persze idővel kivilágosodik minden, de nem azért, mert annyira vidám lenne az új évad.

Mondanám, hogy új évad – új eset, azonban hiába kapott Linden és Holder új ügyet (egy ronda családgyilkosságot), meglepetésemre a készítők sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítottak annak, hogy továbbvigyék az előző szezon zárását és cliffhanger-jét.

Minden adott tehát ahhoz, hogy ismét The Killing-esen nyomott lehessen a hangulat, dúlnak a viharok a lelkekben, arról nem is beszélve, hogy még egy rejtélyszálat is kapunk mindehhez kapcsolódva (erre nem számítottam…) – a rész végén ráadásul kiderül, hogy a múlt nem ereszti az embert, némiképp előrevetítve a befejezést.

Cseppet sem meglepő, hogy számomra a 4×01-nek ezek a visszautalások jelentették a fő erősségét, bár az évadnyitó csavarját nem tudom, hogy hova akarják kifuttatni. A történet másik ága egyelőre csak brutalitása miatt lehúzó, de mivel elég személytelen volt a dolog, nem igazán volt átérezhető a szituáció – remélhetőleg nem marad ennyire távolságtartó az eset megközelítése.

A négyes gyilkosságnak egyelőre csak a felszínét karcolgatták Holder-ék, találtak pár furcsaságot, eljutottak egy katonai középiskolába, ahová gazdag szülők dugják problémás gyerekeiket, itt kiemeltek nekünk három karaktert, plusz az igazgatót, de érdemben egyelőre korai lenne nyilatkozni erről a vonalról.

De szokás szerint nem az eset és annak megoldása tűnik fontosnak (bár a motivációra kíváncsi lennék), hanem az, hogy mik lesznek a következményei a 3. évadnak, hogy hol végzi Linden, aki totális mélypontra kerülve kénytelen melózni és maga sem tudja, hogy mitévő legyen – és, hogy hol végzi Holder, aki valamivel jobb helyzetbe került, legalábbis kapott egy jónak tűnő hírt. Más kérdés, hogy a következmények őt is csúnyán magukkal sodorhatják.

Korrekt volt a kezdés, de mondhatnám azt is, hogy The Killing-szinten semmi extra, inkább azt kaptuk, amit elvárhattunk. Jöhet a folytatás.

Mivel Netflix-sorozatról van szó, vagyis egyszerre vált elérhetővé az összes rész, ezért a 4×01 utáni eseményeket spoilerrel jelöljétek kommentben, ha muszáj, de remélem, nemsokára jönnek a további részek kibeszélői is, addig ide írhatjátok a véleményeket, csak kérünk titeket, hogy legyetek tekintettel a többiekre.

35 hozzászólás Ne habozz!

szerintem - 2014. 08. 02. 12:45

az van, hogy nem tudtam meg megnezni az elso reszt sem, nem hogy a tobbit…..:(
igy aztan messze elkerulom a blogot, mert faj nezni, hogy valaki mar latta…

bëiz - 2014. 08. 02. 12:58

Én sejtettem, hogy nem lesznek ezek kommentcunamit okozó bejegyzések. Az emberek jelentős százalékának egyszerűen nincs ideje vagy kellő angoltudása ahhoz, hogy frissen bedarálja ezt a hat részt. Továbbra is azt javaslom, hogy legyen oldalt egy The Killing kibeszélő, mégpedig hangsúlyosan a feliratra váróknak.

Én sem okvasom el, pedig baromira érdekel. Majd ha beérem…. hat hét múlva? Fene sem fogja keresgélni ezeket a posztokat, úgyhogy akkut probléma a kibeszélő a feliratosoknak. Köszi :)

winnie - 2014. 08. 02. 13:08

beiz: mar mondtam, de akkor meg egyszer. pontosan azert irom, hogy ha valaki valamikor megnezi a reszt, akkor legyen lehetosege olvasni. meg jo csinalni, ilyen ugysem volt meg, plusz ez az elso es talan utolso lehetoseg igy irni netflix-sorozatrol.

persze most is lehet olvasni, mert semmi spoiler nincs benne, ahogy latom, boven vannak, akik megteszik – sot, meg info is van benne, ami hasznos. de hidd el, sosem azert irtam, hogy legyenek kommentek. azok az olvasoknak lehetnek fontosak inkabb a tobb nezopont es a kibeszeles miatt.

bëiz - 2014. 08. 02. 13:14

Tudom hogy nem a kommentszám a lényeg Nektek. Nem is feltételeztem ezt, nem kispályás ez az oldal már rég. De a normális vitalehetőségnek és részenkénti csámcsogásnak lőttek. Majd mindenki a maga idejében hozzászól? Így is lehet, de normális kommunikáció nem lesz. Amúgy miért nem tudtok kitenni oldalra egy feliratos kibeszélőt? Borzalmas ötlet lenne?

winnie - 2014. 08. 02. 13:21

ez a kibeszlo, kint lesz oldalt. de ilyen sorozatokhoz nem lehet mit csinalni. van, aki ma, mas holnap, megint mas 5, 10, 15 nap mulva nezi meg a premiert. ugyanigy a folytatast megint ki tudja, hogy ki mikor nezi meg. osszevissza fogja mindenki, itt nincs sugarzasi idopont.

ha kesobb rakom ki, akkor annyi a kulonbseg, hogy aki hamarabb nezi meg, az nem tud hozzaszolni. aki kesobb nezi meg, annak a lehetosege viszont mindig meglesz, ha akarja. ennyi. a felirat valoban lehet viszonyutasi pont, de azt nem tudom mindig figyelni, plusz nem tudnak elore tervezni a tartalmakat.

madmano - 2014. 08. 02. 13:41

Most fejeztem be az első részt, a cold opennél már a hideg rázott. Pedig semmi nem történt, de a szereplők, a hangok és maga a ködös látványvilág Holder megérkeztével nagyon hiányzott már.

Tetszik eddig az alapötlet, Holder és Linden erőfeszítései is nagyon ott vannak, hogy a “minden rendben” látszatot keltsék.

Kíváncsi leszek, hogy mit hoznak ki a katonai részből, a zokogós jelenetnél a srác hátán a verések nyomai miatt gondolom egy ideig a tipikus bullied kid lesz, akit mindenki ver és ezért mindenki hallgat róla (“megrendszabályozás”).

Azt is várom, hogy a két “időzített” dolog, azaz a srác emlékeinek visszatérése és Skinner várható hazatérésnek ideje mikorra esik majd az évadban és hogy mekkora szerepet kap majd a Skinner eltűnése utáni nyomozás.

Thrasher - 2014. 08. 02. 16:12

hát, félek tőle, hogy ahogy a 2. nyomozás is kevésbé tetszett, mint az első, úgy ez is visszalépés lesz számomra.
mondjuk szerintem nincs az a rendőrség a világon, ahol ki lehetne fogni 3 fiatal, lányáldozattal járó ügyet zsinórban, értem én, hogy Linden idegeit akarjuk feszíteni, meg a nézőket felzaklatni, de overkill ez már :D

az első rész az elég érdektelen bűntény miatt 7/10, a másodiknak meg angol felirat nélkül egyelőre nem merek nekifutni, Holder tényleg akkora wigga, hogy sokszor nem értem, mit dumtál.

bara - 2014. 08. 02. 17:52

Veena Sud: ‘there was a very specific image that I believed and I felt in my heart would be the final place that Sarah Linden could end her story’

Hááát… oké, végül is úgy-ahogy belefért ez a befejezés. Mégis jobb lett volna másképp, furcsa volt.

guest - 2014. 08. 02. 18:38

Azt tudjuk, hogy ki fogja fordítani? Csak, hogy kinek a háza táján érdemes nézelődni felirat-infó ügyben..

Thrasher - 2014. 08. 02. 18:41

“Hááát… oké, végül is úgy-ahogy belefért ez a befejezés.”

ugye nem az utolsó részről írtál ide valamit a sok eszeddel?
gyanítom, hogy csak a véletlenen múlt, hogy nem spoilerezted el az egészet.

winnie - 2014. 08. 02. 19:49

végülis nem volt spoileres, nem konkrét, sok minden beleférhet.

Thrasher - 2014. 08. 02. 20:44

erre írom, hogy véletlen volt. ha már az nem koppant nála, hogy nem ide kéne írni, simán írhatott volna spoilerest is :)

jky - 2014. 08. 02. 23:06

Megnéztem én is az első részt, jó volt. Az új ügy annyira nem nagy valami, de engem nem is az érdekel elsősorban, hanem Linden és Holder sorsa. A bűntudat és a karakterdráma pedig ott volt a szeren. Azt hiszem napi 1 rész tempóval be fogom osztani. :)

jky - 2014. 08. 02. 23:07

Ja és remélem gyilkolva lesznek a spoiler kommentek. A fentebbire csak éppen rápillantottam, szerencsére nem olvastam el, de nem is akarok tudni semmit előre.

winnie - 2014. 08. 03. 05:32

figyelni fogok, de nem volt eddig spoiler. a fenti sem:)

Poghy - 2014. 08. 03. 06:42

Jézusom, de hiányzott már az ESŐSZAG.

Az 1. rész alapján egy még eddigieknél is sötétebb évadot kapunk. Holdernek lehet hogy igaza lesz (nem hiszem), viszont az elmélete abszolút megalapozatlan, nem méltó az élesebb gondolatokat is meglátott detektívhez. Ugyanakkor kicsit félős, hogy elhasználják a klisét, miszerint Holdernek meg kell halnia, ha már gyereke lesz. (Persze lehet hogy ez csak az én hülyeségem, de sok sorozatban láttunk már hasonlót.)

Linden karaktere viszont eléggé középpontban van, gondolom elég sok morális kérdést fog még feltenni a szituáció, főleg a cliffhanger fényében.

Tényleg elég hangulatosra sikerült, ahogy az igazságszolgáltatók menekülnek az igazságszolgáltatás elől. Az idei üggyel kapcsolatban, szerintem nem a srác a tettes, de biztos, hogy elhallgat valamit. Nem is elmélkedek tovább, folytatom a darát. :)

Poghy - 2014. 08. 03. 06:48

Ja még annyit, hogy 6 résznyi Holder dumából nehéz lesz hét idézetét választani…

Reeku - 2014. 08. 03. 12:29

guest: A feliratot Jessica csinálja, az első részhez már van is.

bara - 2014. 08. 03. 13:59

@thrasher: nincsenek véletlenek, barátom, tök szándékosan nem írtam konkrétumot. Enjoy the ride!

bara - 2014. 08. 03. 14:01

Poghy: ott a pont, jogos. :)

bëiz - 2014. 08. 03. 15:50

Magyar felirat található, nem is kell szemfülesnek lenni hozzá :)

Jó rész volt, de még nem szippantott be. Ez az új ügy valóban kissé távolságtartó. Majd alakul gondolom.

Shannen - 2014. 08. 03. 17:02

Végre nekiálltam én is, remélem ma le is tudom mind a 6 részt.

A kezdés valóban tipikus The Killing volt, a főcímnél rögtön libaőröztem, aztán még néhányszor szintén. Meg van rá az esély, hogy a legnyomasztóbb évadot kapjuk, legalábbis Linden számára tutira.
Első ránésézre a gyilkossági ügy is érdekesnek tűnik,de egyetértek, remélem idővel azért kicsit szeméylesebbre veszik a dolgot, hogy a néző jobban kapcsolódjon oda is, ne csak a Linden-Holder pároshoz. Akiknél egyébként még mindig nincs jobb széles e világon.

Kezdésre én egy erős 8/10-et adnék.

Bagosz - 2014. 08. 03. 17:51

kicsit döcögős,az eddigieknél lelkileg még jobban lehúzós,talán visszalépés is az előző évekhez képest,de bőven nézős és (felirat)várós a többi rész.
7/10

Miss Keamy - 2014. 08. 03. 22:05

időzített bomba most nekem a junkie oldala. csak úgy röpködnek az írások, miközben igyekszem elhúzni a részeket. remélem nem tesztek ki spoileres képeket :D már nem merek visszább olvasni sem. De hogy a részről is írjak, nagyon bejött ahogy viszik a Skinneres ügyet párhuzamosan az újjal, ill az egésznek a lelki következményeit. a hangulata még mindig borzalmasan lehúzó, de imádom ettől függetlenül. beszippant. Kár hogy csak 6 részes, nem igazán fognak tudni az új ügybe belemászni, karakterizálni. Ettől félek is picit. 10/8

VanillaSky - 2014. 08. 04. 00:08

Az FX – amúgy minőségi sorozatainak – ez az információzuhatag lehetősége számomra hatalmas hibája. Egyszerűen most volt csak időm megnézni a szezonnyitót, holott akár már a záróról is írhatnék. Holnap meg megint munkanap és időhiány miatt nem lesz Killing második rész. A kibeszélők meg leperegnek:(

Rátérve a részre az új ügy tényleg csak háttérként szolgál eddig. Az áldozatok Rosie kidolgozottságától, sőt még a tucatnyi meggyilkolt lány személyétől is távol van. Pusztán egy kép és az egyetlen testvér ragaszkodása a húgához. Az ezredes és a fekete bárány között nem lehet anya-fia kapcsolat? (bár mi alapján nevelgetné akkor a zabigyereket a meggyilkolt feleség)

Linden és Holder mondhatni a kiérdemelt pokoljárásukat járják, szemmel láthatólag Holder bírja jobban a dolgot. (a részben ismét kapott két tipikus Holderes beszólást, a régi énjét idézve). Lindent pedig nagyon nem ereszti a múlt és jelenleg el nem tudom képzelni, hogy ne bukjanak bele a harmadik évad lezárásába. Skinner lánya, az eltűnt töltényhüvely, Adrian emlékezete valamint a saját lelkiismeretük. Túl sok “fekvőrendőrt” kaptak.

Winnie írta, hogy ez darára van optimalizálva, de jelenleg nekem elég volt ez az 58 perc. Ötletelni mindig jó 1-1 rész után.

szerintem - 2014. 08. 04. 03:17

na vegre megneztem az elso reszt legalabb.
csak ismetelni tudom magam.
ez a sorozat attol kulonlegesen jo, amit mireille enos es joel kinnaman egyutt csinal. semmi nem foghato a linden-holder paroshoz. mireille enos rohadtul megerdemel minden dijat linden megformalasaert. minden jelenetben ereztem linden feszultseget, tenyleg, a puszta jelenlete eleg volt. holder pedig……nincs mit tenni, szerelmes vagyok stephen holderbe. ez van.

ja, volt uj ugy is.

jky - 2014. 08. 04. 08:36

@VanillaSky

Akarod mondani Netflix :) (nem FX) Hát igen, ezeket nem lehet így jól kidumálni, sajnos. Megyek is a 2. poszthoz, mert tegnap megnéztem a 2. részt.

Reeku - 2014. 08. 04. 08:58

Megnéztem az első részt, pedig erős akartam lenni, és egybe megnézni az évadot, de nem bírtam ki… remélem gyorsan jönnek majd a magyar feliratok, de lehet majd angol felirattal folytatom.
Eszméletlen ez a hangulat, komolyan, annyira feldob, hogy megint látom őket, pedig inkább lehangoltnak kellene lennem, a képi világ, a téma miatt, de nem tudok :) Zseniális páros Linden és Holder, nehezen törődök bele, hogy nem fogom őket többet látni…

@szerintem: +1, én megértelek teljes mértékben ;)

liberatore - 2014. 08. 06. 02:47

Jó nyitás volt számomra, ennél többet most nem tudok hozzáfűzni. Folyt köv holnap. :)

Egyébként nem tudom, hogy csak szerintem, vagy mások szerint is, de mintha a fényképezés más lenne az előző évadokhoz képest, mármint ebből a részből kiindulva csak. Más is ezen a véleményen van?

koka - 2014. 08. 11. 00:12

Na akkor végre van időm Killingezni. Szépen beosztom; 1 nap 1 rész.

Az első részről: Nagyon erős kezdés, jól mozgatták a szálakat, Holder-Linden duó ismét mesteri, Reddick megint jókat poénkodott és végére ismét lehúzott a francba a cucc. Jár is a 8/10 rá.

koka - 2014. 08. 11. 00:40

@liberatore: kicsit művésziesebb egy-két sznitt valóban (pl. Holder cigizik a balkonon). Nekem tetszik, haladnak a korral, bár az előző szezonokra se lehet panasz. A képi világa mindig is erős volt a sorozatnak.

Arthuro_Adam - 2014. 08. 15. 19:53

winnie: A rejtélyszál alatt mit értettél? Töltény?

deku82 - 2014. 08. 17. 20:13

Annyira tudtam, hogy ezzel kezded majd az értékelést. :)
Hasonlóan érzek, nekem is nagyon hiányzott.
Az ügy miatt 7/10 lenne rá a pontom, de semmi jelentősége, dara tovább.

winnie - 2014. 08. 17. 20:33

arthuro: aha

Gedeon74 - 2014. 08. 19. 23:35

Szerintem jobban kezdett, mint a harmadik évad, de lehet, hogy csak azért, mert a kadétok világa egyszerűen vonzóbb, mint az utcáké. Ráadásul Kyle szobájának az átnézésekor tiszta Few Good Men érzésem volt, ez határozottan plusz pont. :)

– Just chill with the “yes, sir,” “no, sir” bullshit, all right? I ain’t your pops.
– Sir, yes, sir.

Riddick mondjuk egy kicst furcsa volt, mintha nem is a napokban vágták volna képen a saját házában. Nem emlékszem rá, hogy már akkor elszívták volna-e a békepipát, újra kéne néznem, de ha így is történt, azért egy apró tüske csak maradt volna köztük. Na, mindegy, nem tudom.

Kíváncsi leszek, így, hogy a történtek eltitkolása mellett döntöttek (naná, különben nehéz lett volna sztorit írni hozzá, bár nem lehetetlen, ha már úgyis záró évadról van szó), akkor Linden tudja-e tartani magát vagy besokall és magával rántja Holder-t. Nyilván, a friss helyzetre való tekintettel, még drámaibb mélyrepülés lenne neki is, túl a börtönbüntetésen. Azt azért remélem, nem lépik meg befejezésnek valamelyikük halálát, de ha már fentebb szóba került, akkor inkább tippelnék Linden-re, úgy Holder-nek nem kellene paráznia, hogy mikor tör ki a vulkán Sarah-ból. Szegénynek nincsenek túl jó kilátásai, legjobb esetben is elköltözik messze innen vagy börtönbe megy, esetleg újra pszichiátriára kerül. Az eltűnt töltényhüvelyt nézve, még az is lehet, hogy végül teljesen bedilizik. Majd meglátjuk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz