login |

Hard Knocks: kezdett a 9. évad – írta berger

2014. 08. 07. 18:11 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: doku, kritika, ,

Kilencedik szezonjához érkezett az HBO nyári, az NFL- csapatok augusztusi szokásos edzőtáborát nagyon közelről bemutató dokusorozata. A Hard Knocks-ot eleinte fanyalogva fogadták játékosok és edzők, kritikusok és nézők, mára viszont kifejezetten nézett nyári műsorrá vált, amivel az HBO és a nézők egyaránt jól járnak.

NFL-mániásoknak pedig mindig külön öröm, ha éppen a kedvenc csapatuk van terítéken.

Az előző mondat sem véletlen: azért ragadtam billentyűzetet, mert még mindig nem szabadultam a frenetikus érzéstől, hogy végre személyes kedvencem, az Atlanta Falcons került sorra. De akkor itt véget is vetek a rajongásnak, a továbbiakban szigorúan szakmai és szórakoztatási szempontokat veszünk górcső alá  – erről szól a műsor: a lehető legtöbb csapatot megszerettetni a közönséggel. (Azt már a fejesektől kellene megkérdezni, miért volt ez esetben háromszor is a Bengals a műsorban az elmúlt években…?)

Már az intróban érezhető volt, hogy a csatornának esze ágában nem volt szakítani a jól bevált sztenderdekkel: bemutatunk néhány játékost, kicsit jobban koncentrálva a nagy nevekre (Roddy White vagy Steven Jackson különösen nagy reflektorfényt kapott, utóbbi a sérülése ellenére is), illetve az újoncokra (itt Ra’shad Hageman és Devonta Freeman kapott több figyelmet a többieknél).

Ennyi, máris megvannak azok, akik a vállukon viszik a szezont, ami az elmúlt éveket megnézve persze nem marad így végig, tegyük hozzá: hála istennek. Az minden esetben egy ilyen műsor halálát okozná, és még a legelvakultabb játékos-rajongók sem néznék olyan nagy lelkesedéssel.

Külön öröm az is, hogy a Hard Knocks felirat nélkül is tökéletesen élvezhető. Aki nem annyira biztos az angoljában – én is ilyesmi volnék – az is gond nélkül végignyomhatja majd az évadot, legalábbis a nyitánnyal semmi ilyen gond nem volt.

A készítők pedig figyeltek arra is, hogy lehetőleg ne csak a férfiak üljenek le az amerikai focis téma miatt a tévé elé: néhány esetben a családtagokat is megszólaltatták (Kroy Biermann neje a száját sem nagyon akarta befogni, de hát szőke realitysztár a szentem, nem is várhatjuk tőle), illetve csak aprócska betekintést nyerhettünk, hogyan élnek és hogyan válnak el a családtól erre az öt hétre, de permanensen már egész december végéig, vagyis minimum az utolsó alapszakasz-meccsig. (Ha hozzávesszük, hogy a Falcons esetében minimális elvárás a rájátszásba való bejutás, akkor inkább tegyünk ehhez még egy hónapot…)

És hát melyik NFL-fanatikus tudna röhögni azon, mikor kiállítják az újoncokat a csapat-mítingen, hogy akkor legyetek szívesek bemutatkozni, azok pedig énekelnek és stand-up comedy-t tolnak, hogy aztán még jól meg is dobálja őket Roddy White? Ki nem mosolyodott el azon, mikor Jake Matthews újonc falember, mint kövér gyerek a cukorkaboltban, fülig érő vigyorral fogott kezet a vezetőedzővel (hogy aztán alig egy óra múlva már össze is verekedjen a fent már említett Biermannel)?

Az HBO megint minőségi munkát ad ki a kezéből, érzékenyen belőve a lehető legnagyobb közönséget. Ezt a műsort még mindig bátran lehet ajánlani azoknak is, akik annyira nagyon azért nem követik a sportot – remek szórakozás így a nyári keddekre. A színfalak mögé való bepillantás, meg a látványos és közeli felvételek csak a habot jelentik a tortán.

13 hozzászólás Ne habozz!

daver88 - 2014. 08. 07. 20:02

Nagyon nagy kár, hogy ezek a részek nem találhatók meg felirattal a neten…tutira nézném…:(

winnie - 2014. 08. 07. 20:05

ahogy berger is írta, még angoltudás nélkül is teljesen jó.

daver88 - 2014. 08. 07. 20:08

belenéztem, valamilyen szinten azért vagyok angolul, de az egymással történő csipkdelődések, beszólások azért így nem olyan élvezetesek, mintha érteném teljesen…de mindegy, egyszer talán, hátha…

winnie - 2014. 08. 07. 20:11

persze, ez jogos. inkább úgy mondom, ha semmilyen lehetőség nincs a megértésre, nem lesz x idő múlva sem semmi, akkor érdemes bevállalni a kisebb élvezetért, mert azért így is elég látványos.

Riggins - 2014. 08. 07. 20:50

2 Bengals évad volt csak (2009, 2013)
rajtuk kívül a Cowboys duplázott (2002, 2008)

mperlaky - 2014. 08. 08. 00:26

engem rohadtul érdekelne, meg van hbo előfizum is, de az létezik hogy ezt innen magyarországból csak illegálisan tudjam nézni vagy adják tv-ben valamikor (utánaolvastam és hbogo-n nincs fent)?

berger - 2014. 08. 08. 00:37

Sajnos jól értelmezed, az itteni piac egyszerűen más, így itt nem fog műsorra kerülni. Én is a kalózok segítségét kértem, töredelmesen bevallom, de hát mit csináljunk…

mperlaky - 2014. 08. 08. 00:49

rendben köszi, tudni akartam hogy én csinálok-e valamit rosszul. egyébként egy hajnali műsorsávba csak elférne még nálunk is…

winnie - 2014. 08. 08. 04:14

én is csodálkoztam, hogy eddig itthon esélyt sem adtak a HK-nak.

.LnB - 2014. 08. 08. 06:45

Én sem tudok jól angolul, de ezt több éve nézem felirat nélkül :)

A HardKnock-s évadokból mindig kiderül mi lesz 4-5hónap múlva a sláger zene itthon. :D Eddig minden évben onnan ismertem meg egy egy jó zenét. Aztán mikor nálunk is elterjedt akkor már meg is untam :)

Most nem jut eszembe ki volt az a Safety akinek mutatták a házát. Azt amiben beltéri vízesés van, és egy nagy fa. Na ott ámultam.

jjujj - 2014. 08. 08. 08:30

engem meg pont ez a “buta” angol zavar… tudom nem fizikusokról szól, de azért ezt a “szlengnek” csúfolt valamit nehezen veszi be a fülem

de mivel NFL fanatikus vagyok így kötelező :D

saks - 2014. 08. 08. 09:08

William Moore – strong safety háza volt. A vízeséses medence jó volt, de azért a legtöbbnek ízlés dolgában lenne mit fejlődnie.

baggio - 2014. 08. 08. 09:59

Amennyire katasztrofálisak itthon a kifejezetten amerikai játékok sportnyelvének hivatalos fordításai egyes filmekben és sorozatokban, legalább annak lehet örülni, hogy nem kell egy újabb QB = hátvéd vonalon elindult magyarítást végigszenvedni…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz