login |

The Night Shift: vége az 1. évadnak – írta DarylD

2014. 08. 12. 21:30 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: 2013/14 finálék, kritika,

Az átlag junkie nem dobja el az agyát, ha azt hallja, új orvosos sorozat indul a tévében. Én mégis bepróbáltam az NBC-s Night Shiftet. Egy korrekt, általában könnyed, humoros alkotást láttunk, s bár néha kicsit túlzásba vitték a limonádét, egyáltalán nem bántam meg, hogy maradtam. (winnie pilotkritikája itt olvasható, ő is korrektnek látta.)

Aki lusta a kritika linkjére kattintani, annak legyen elég annyi, hogy kórházas sorozatról lenne szó, aminek a pluszt elméletileg az adja meg, hogy az éjszakai műszak életét mutatja be nekünk. Elméletileg legalábbis. Gyakorlatilag pedig nem sokat adott hozzá a koncepció az összképhez, néha még el is lehetett feledkezni róla, hogy éjjel játszódik (mondjuk negyedóránként megmutatták nekünk az időt a biztonság kedvéért).

Oké, megjelent néha egy-egy „őrült”, junkie-k könyörögtek morfiumért, azonban alapjában véve nem azért érdemes nézni, mert éjszaka játszódik. De akkor miért? Kezdeném azzal, hogy a szereplőgárda nagyon el lett találva. Bár a karakterek egyelőre nem túl árnyaltak (mondjuk kórházas a sorozat, összesen 8 rész eddig, nem is feltétlenül kell túlzásba vinni), de nagyon jó csapatot alkottak együtt.

Eoin Macken számomra teljesen ismeretlen színész volt, de jól illett TC karakteréhez. Nagy öröm volt számomra újra állandó szerepben látni Ken Leungot (Lost-rajongók, figyelem!), önmagában elég indok volt rá, hogy bepróbáljam a sorozatot. Kaptunk még vagy 8-10 állandó szereplőt, de nem szeretnék mindenkit kiemelni. Van itt vicces néger újonc, eyecandy pszichológus, meleg ex-katona, minden, amit el tud képzelni az ember.

Azt el kell ismernem, hogy a szerelmi szálakat néha túlzásba vitték a készítők. A nyolc rész alatt két szerelmi háromszög is kialakult, még a kórház igazgatója kacsintgatott az egyik orvos irányába. Mondjuk az jó pont, hogy ezek annyira vészesen sok játékidőt nem vettek el, hogy élvezhetetlenné tegyék a sorozatot.

Minden epizód pörgős volt, minden héten kaptunk 3-4 esetet is, amiket olykor olyan extremitásokkal próbáltak változatosakká tenni, mint a vaddisznó a műtőben vagy autóban szülés vihar alatt. A véres, tunkolós jeleneteket szerencsére nem vitték túlzásba, így hirtelen csak egy gusztustalanabb jut eszembe, ki lehet bírni a gyengébb gyomrúaknak is a sorozatot.

Az egyik legnagyobb pozitívum, hogy akinek a pilot bejött, az valószínűleg kedvelni fogja az egész évadot, mert az epizódok szintje nagyjából ugyanazon a szinten mozgott végig, nem árulnak zsákbamacskát. A dupla évadzáró is hozta ezt a szintet, annyi különbséggel, hogy kicsit akciódúsabb volt. Kaptunk túszjátszmát, gyilkosságot, és még egy barát is bajba került, akiért izgulhattunk.

A végső értékelés előtt mindenképp jelezném, hogy a tapasztalatom kórházas sorozatok terén kimerül pár random Vészhelyzet-epizódban, szóval viszonyítása alapom nincs, de kedveltem az évadot, a remek tavaszi/nyári kínálat közepette se fordult meg fejemben a kasza.

Ha a The 100-nek 7-est adtam, akkor a The Night Shift első évadja 6/10 volt. Nem mondanám pusztán közepesnek, de nem is volt kiemelkedően jó. Azért a műfaj kedvelői ne habozzanak, egy nap alatt darálható az évad, és 2015-ben jön a hosszabb, 14 részes második szezon.

3 hozzászólás Ne habozz!

fisher - 2014. 08. 12. 21:40

hosszú idõ után az elsõ kórházas sorozat ami érdekelt, vártam a magyar feliratot, de nem jött. azóta se.

Lemoni - 2014. 08. 12. 22:19

A kórházas-orvosos sorozatokkal a legnagyobb problémám, hogy általában hiperérzelgősek, túlzásba viszik a könnyzacskós jeleneteket, ezzel a sorozattal is így jártam, de pár jobb karakter és a humor javított az összképen. A férfi karakterek (TC, Drew) érdekesebbek voltak, viszont épp Topher/Ken Leung volt a gyenge pont nekem, eléggé egysíkúnak, unalmasnak találtam. A női karaktereknél a kevésbé kiemelt Krista doktornő volt a legjobb, nem a jobban futtatott pszichológusnő meg a fődokinő, a fenének kellett ide is szerelmi háromszöget belekavarni. Nem ez a sorozat a nyár nagy dobása, nem hiányozna, ha nem nézném, de azt sem érzem, hogy rabolná az időmet. Maradok egyelőre a következő évadra is.

DarylD - 2014. 08. 13. 11:57

fisher: sajnos nem vállalta el a feliratot senki, de szerintem látva a nézettséget, meg ugye 2. évad is be van rendelve, valamelyik adó biztos leszinkronizálja majd nálunk is.

Ez a felirat hiány egyébként biztos közrejátszik abban, hogy nem túl népszerű körünkben a sorozat, sajnálom hogy így alakult. :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz