login |

Graceland – 2×09: Közeleg az évad vége – írta LaCRossE

2014. 08. 15. 18:47 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Furcsa helyzet állt elő, amikor az eheti Graceland-epizód után bele akartam nézni a kibeszélőbe, ugyanis rájöttem, hogy az nincs. Mi több, magamra vállaltam az írását, és valahogy mégis elfelejtődött. Ez pedig nagyon szomorú, mivel a sorozat 2. évadja nálam egyelőre sokkal jobb, mint az amúgy is tetszetős előző.

Mivel nem volt az évadról eddig kritika, ezért igyekszem egy kicsit alapozni is. A készítők azt ígérték, hogy ez az évad nem epizodikus lesz, hanem átívelő szállal fognak dolgozni, amit eddig teljes mértékben be is tartottak. Ez pedig nagyon jót tesz a sorozatnak.

A többi USA-sorozattal ellentétben, ami már szintén nem epizodikus (lásd a Suits esetét), itt egyelőre működnek a dolgok, pörögnek az események, és nem fogod a fejedet az ostoba húzásokon. Sőt, a karakterek is érdekesek tudnak maradni, anélkül, hogy totál kifordulnának magukból, mert látszik, hogy fejlődnek, nem pedig ide-oda dobálják őket.

Az évad tehát eddig inkább szólt a karakterépítésről, mint magáról az átívelésről, a történések inkább csak a keretet adják. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

A legizgalmasabb most egyértelműen a 2×09 után Mike esete, ami láttán nem tudtam mást tenni, csak nagyokat nézni. Egyszerűen megdöbbentő volt, hová futtatták ki most a karakterét, amiben ráadásul furcsa párhuzamot is lehet látni Briggsel. Ahogy az előző évadban Paul, úgy most Mike tett egy rettenetes dolgot, mindeközben pedig az az egy kibukkanó könnycsepp mindent elárult. Mike olyan útra lépett, amivel nem biztos, hogy később képes lesz megbirkózni.

És ez érdekes lesz, hiszen meddig maradhat titokban az, amit tett Paige és a többiek előtt? Nem is maga Lena halála volt megdöbbentő (valahol várható volt), hanem hogy Mike ennyire nem tud szembe nézni a következményekkel. USA-sorozattól nekem meglepően sötét hangulatú volt a rész, erre pedig a képi hatásokkal még rá is játszottak.

Éppen ezért nem bánom, hogy a Graceland könnyedsége, amit még az első évadban megszerethettünk, nyom nélkül eltűnt, ugyanis nagyon jól áll a sorozatnak a sötétebb tónus. Erre persze rásegít a többi történetszál is.

Például abban majdnem biztos vagyok, hogy Charlie terhes. Nem tudom, ez milyen következményekkel jár majd később, ráadásul Briggs ellen is most tűnt fel újra egy bizonyíték, ami még be is kavarhat. A Carlito – Johnny-jelenet pedig felkavaró volt, azt hiszem, ez a legjobb szó rá. Persze meglátjuk, milyen hozadéka is lesz annak, hogy most a Solano “aranyifjútól” elhappolta a munkát. A férfi már így is elég ideges.

Egy szó, mint száz, eddig szinte semmi kifogásom nincs a sorozat 2. szezonja ellen. A színvonal egyenletes és jó szinten tartja magát a Graceland, maximum a tónusváltást lehet szóvá tenni, de ez engem például nem zavar, mást azonban meglehet.

Pontszámilag az összkép 8/10, még négy rész van hátra az évadból, mivel például a Suits-szal ellentétben, itt még nem nyári/téli felbontásban gondolkodnak. Hála az égnek?

5 hozzászólás Ne habozz!

Éva - 2014. 08. 17. 12:30

Egyetértek a fentiekkel. Nagyon-nagyon jó ez az évad, imádom a sötétséget ami az egészet jellemzi. A történetvezetés mesteri és ezt csak támogatja a stáb isteni színészi játéka. Az összes főszereplő egytől-egyig zseniális, ritka az ilyen minőség USA sorozattól.

Csak azt sajnálom, hogy senki sem nézi – de hát ti maradtok le valami jóról. Viszont emiatt talán meg sem éri a harmadik évadot a sorozat? Ezerszer jobb, mint a Suits!

Crystal - 2014. 08. 18. 14:21

Én is egyetértek, király az évad. Az első egy-két rész még elég lapos volt, de ahogy az előző évadban, most is a 4-5. rész környékén kezdtek beindulni az események. Tényleg jót tesz neki ez a történetvezetés (bár én az első évad kis ügyeit is szerettem), és egyenletesebben oszlik meg az idő és a történet a szereplők között. Az egyetlen, ami még mindig eléggé hidegen hagy, az Jakes kisfia.

Zyta - 2014. 08. 30. 17:33

A kritikával nem igazán értek egyet, vagyis csak részben. Szerintem az 1. évad magasan jobb volt, a rém gyenge pilot ellenére is, azért ott végig hatalmas feszültség volt és hangos b+ felkiáltások közepette nyomtam a következő részre.
A 2. évadban kb. a mostani, 11-es résznél éreztem csak azt, hogy oké, most végre eljutottunk az 1. évad szintjére, erről van szó, gyerekek.
A karakterek viszont tényleg teljesen jók, az utóbbi pár rész óta már Jakes sem az a minek van kategória, annak meg külön örülök, hogy ebben az évadban Johnny nagyobb teret kapott. Mike karakterét viszont pillanatok alatt sikerült megutáltatniuk velem, nem a 2×09 miatt, hanem már rögtön a 2×01-ben, ahogy visszament a házba és előadta a nagymenőt, meg úgy minden, amit azóta művelt, ahogy viselkedik, hogy lefeküdt Paige-dzsel, miközben a szőke csajjal kavart- az 1. évados karakteréhez képest annyira karakteridegen minden húzása.
A sötétebb tónust egyébként nem bánom, de szerintem elférne némi 1. évados “feelgoodság” is mellette.
Kíváncsi vagyok, mik lesznek az utolsó 2 részben, meg hogy lesz-e folytatás.
Az azért tényleg sajnálatos, hogy itt ennyire hanyagolva van, mert biztos vagyok benne, hogy sokaknak tetszene, akiket a borzalmas pilot anno elriasztott (egy jó darabig engem is).

Parafa - 2016. 05. 18. 14:23

Én most darálom ! Igazán remek sorozat, tényleg kár, hogy ilyen kicsi a tábora és csak 3 évad van.

bobi64 - 2016. 10. 07. 12:23

Most néztem meg az első szériát, az nagyon ütős volt. A második folyamatban, de nekem ez túl sötét, azért a harmadikkal is megbirkózom. Mindent összevetve ez egy nagyon jó sorozat volt, csodálom, hogy csak most vettem észre…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz