login |

Pilot-mustra: Legends – 1×01

2014. 08. 15. 21:41 - Írta: winnie

31 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Sean Bean beépülős ügynökös akciósorozatával kapcsolatban mintha valahol az Alias-t láttam volna párhuzamként felhozva. Ejha, szép kilátások, gondoltam. És bár nyilván nagyon lecsupaszítva az alapokra rá lehet húzni az Alias-t (jobban, mint mondjuk a Parenthood-ot), azért még véletlenül sem kell ilyen minőségben gondolkodni. A Legends-et ugyanis ennél közepesebbre akkor sem lehetett volna megcsinálni, ha az lett volna a cél. Komolyan mondom, egyetlen érdekes mondat volt benne, ami belebegtetett egy átívelő szálat, de egyébként minden más…

LEGENDS – 1×01 – 5/10

 

A cím nem szó szerinti legendára utal, hanem afféle kamu személyazonosságra. A főhős, Martin Odom pedig nagyon ért ahhoz, hogy különféle személyazonosságokat magára kapva beépüljön a bűnözők közé. Olyannyira ért, hogy olykor észre sem veszi magán, hogy más személyiséggé lényegül át “civilben”. Nem is meglepő, hogy idővel azzal kénytelen szembesülni, hogy ő, Martin Odom is talán csak egy legend, egy kamu személyazonosság. De akkor ki is lehet valójában?

Vannak olyan sorozatok, amelyeknél a pilotot követően csak nézünk magunk elé és nem tudjuk elképzelni, hogy milyen irányba akarnak tovább haladni a készítők, hogy miképpen erőltetnek a látottakra valami heti formátumot. És vannak olyanok, mint a Legends, amiről azonnal lerí a tervezett heti szerkezet. Hogy ez jó vagy sem, azt majd mindenki eldönti. Más kérdés, hogy a látszatra nem szabad adni.

Tény és való, hogy a pilot azzal kezdődik, hogy a főhős már fél éve egy belföldi szélsőséges csoportnak a tagja, mely terrorakciót tervez. Adja tehát magát, hogy minden részben egy új beépülést lássunk, de ezt a koncepciót anno talán már a Dark Blue-nál (ugyancsak TNT-sorozat volt) is furának találtam, hiszen a fél éves nagy melót akkor csupa villámmunka követné?

Nem. Az első 4 rész tartalmát elnézve ez nem így fog működni, a következő beépülés több részre szét lesz húzva (talán egész évadra), plusz a belebegtetett átívelő szálat sem szabad feledni, hiszen azon is komolyabb előrelépések történhetnek. És szükség is lesz a fejleményekre, mert mint írtam, ebben a pilotban minden rettentő közepes volt, szinte alig akadt benne olyan momentum, amire felkaptam volna a fejem. És hiába érdekes az átívelés, ha csak heti 1-2 perc lesz, akkor nem fogja megérni.

Egy rész alapján a Legends-ről csak az jött le, hogy színtelen és szagtalan, tele ezerszer (értsd:minden bizonnyal háromszor, max négyszer) látott dolgokkal, s ugyan van pár szimpatikus és közömbös karakter, nem is tudnám percekig sorolni azt, ami nem tetszett, de a pozitívumok összeszedésével is komoly gondom támadna.

Az első részben próbálták mélyebbé tenni a sztorit és a karaktereket, kihangsúlyozni azt, hogy mennyire a bizalmon alapul a beépülés, a drámai szálra is rágyúrtak, de minden írói próbálkozás annyira művi volt, annyira érződött rajta, hogy csak muszájból csinálják, hogy ne csak random akciókriminek tűnjön a sorozat, hogy túlságosan is kilógott a lóláb. Sem a halálesetek, sem Martin Odom belső vívódása nem volt túl megrázó érzelmileg. Bár aláírom, meglepetést azért okozhattak.

Viszont azért nagyon “mérges vagyok a készítőkre”, hogy bevetették a világ egyik legócskább írói eszközét. Biztos van valami neve is, de arra gondolok, amikor valaki tud valamit, de nem mondja el, hogy mit tud, csak azt mondja, hogy tud valamit, meg rébuszokban beszél, rejtvényeket ad, ahelyett, hogy lökne szabadidejében pár SMS-t vagy emailt, vagy akármit. Nyilván nem az a cél, hogy a végtelen tudással felvértezzék a főszereplőt, hiszen akkor nem lenne sorozat, de ezt a dramaturgiai förmedvényt egyszer, s mindenkorra el kéne felejteni. Ki lehet találni más módszert is…

31 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2014. 08. 15. 21:57

Az utolsó szóig mindenben egyetértek a kritikával – kivéve egyet, tőlem ezekért csak 3/10 jár. Máris kasza, pedig az egyik legvárósabb újoncom volt; sem a karakterekben, sem a történetben nem érzek lehetőséget :(

napocskin - 2014. 08. 15. 22:22

Jaj, mekkora csalódás. Telis-tele klisékkel, egyetlen érdekes momentuma sem volt. Egyből kasza nálam is, pedig Sean Bean és Tina Majorino…

JulianPlenti - 2014. 08. 15. 22:22

Sajnos Lemonit erősítem, ez a pilot nagyon alámúlta a várakozásaimat…

jky - 2014. 08. 15. 22:48

Ez miért van reality kategóriában? :) A leírás alapján talán még az 5 pont is sok neki.

korum - 2014. 08. 15. 23:32

Nekem bejött, kiváncsi vagyok, mi lesz tovább. Mondjuk főleg Bean miatt tetszett, jó volt, ahogy hozta a beépitett figurát.
Remélem ezt se az átívelő szálra fogják kihegyezni (a mostani pár perc pont elég rá), és az egyes beépüléseket sem húzzák majd sokáig…

JimmyL - 2014. 08. 15. 23:56

Én csak azt nem értem, az Aliasban mi volt olyan jó anno… engem nagyonm idegesített…

sehrezad - 2014. 08. 16. 01:02

Sean Bean játéka miatt én többre értékelem (számot nem írok, mert ezt az osztályozást alapvetően nem szeretem/nem látom értelmét), de az kétségtelen, hogy sok panelt használnak. Emellett a rajtaütés jelenet sem volt rossz, de tényleg nem tűnik topkategóriának. Azért a kaszától – Bean miatt – távol van nálam.

symor - 2014. 08. 16. 01:04

Szegény Bean, a mértéktelen jó whisky már ott ül minden vonásában :) ennyiből kár viszont, hogy így leharcolva ennyire elpazarolja magát.

Még két rész, ha ilyen marad az egész remélem gyors kasza lesz és Bean valahol másban, jobban kerül ismét a pallos alá :D

Cyrax - 2014. 08. 16. 08:29

Totál semmi extra kategória, pedig ezt és a The Last Ship-et vártam legjobban idén nyáron, reméltem, hogy a TNT tud különleges is lenni, de nem, marad a gagyi és középszer keveréke…

montanosz - 2014. 08. 16. 09:39

hát ja, szakállal fiatalabb lenne mint így..
én megnézek még pár részt aztán döntök

Tommy - 2014. 08. 16. 18:49

Bántóan közepes lett ez a pilot, és még tele volt szar klisékkel, a főszál meg hiába érdekes ha kb 5 percet fognak vele foglalkozni minden részben. Nálam is 5/10 a pilot, és kasza.

sfefe - 2014. 08. 16. 20:59

Szerintem meg nem volt rossz…

Kissur - 2014. 08. 16. 22:58

Elvettétek a kedvem a pilottól. :/

Seregély - 2014. 08. 17. 05:30

Miért van az, hogy a TNT alapvetően jó alapanyagból, jó színészekkel mindig ilyen középszerű dolgot hoz ki? Pedig vártam ezt is, ahogy a Falling Skiest vagy a Mob City-t.

montanosz - 2014. 08. 17. 10:22

most ugrott be hogy Tina Majorino is szerepel, elsőre meg se ismertem, a veronica marshoz képest teljesen átformálták külsőre))..mégha a kocka dolog maradt is..

SpockCooper - 2014. 08. 18. 09:41

Nekem tetszetta pilot, csak a vége, a tudok valamit, nagyon fontos, siess, üldöznek, ne bízz senkiben szövegelés számomra is irritáló volt.

Bagosz - 2014. 08. 18. 10:51

Hát igen, ebben a sorozatdömpinges időszakban,ez kevés.Többet vártam ettől is akárcsak az Outlandertől.
Újat nem tudok hozzátenni az elmondottakhoz.Elég közhelyes hogy a csuklyás faszit pont akkor nyírják ki,amikor Sean majnem odaér hozzá.Előtte bezzeg meg tudta óvni magát.Ez irritáló volt.

Bogyó - 2014. 08. 18. 16:36

nekem nem voltak nagy elvárásaim, alapvetően nem az én műfajom, Bean miatt maradok.

brianflash - 2014. 08. 20. 15:25

Nem akartam elkezdeni a negatív kritikák miatt, de aztán csak belenéztem. Lehet hogy fura de nekem nagyon tetszett. Kíváncsi vagyok merre viszik el a történetet.

DarylD - 2014. 08. 20. 18:43

Én általában egyet szoktam érteni a kritikáitokkal, most is messze nem volt tökéletes a pilot, de azért ennyire gyenge nem volt szerintem. Így elsőre kifejezetten érdekesnek találtam ezt a sztorit, az más kérdés, hogy még mennyi bőr van ezeken a beépülés heti (legyen 4 heti) ügyeken, félek érdektelenségbe fognak fulladni. Ami miatt mindenképp maradok, az a főszál, valahogy mindig vonzott a gondolat, hogy valakinek több élete van, és változtatja a viselkedését, gesztusait (hirtelen Roger jutott eszembe most az American Dadből…). Mondjuk ebbőó
l nagyon keveset kaptunk egyenlőre. Az említett okok és Sean Bean miatt maradok egyenlőre, ha a pilot szintjét tartják, akkor már örülni fogok. Ez nekem 6-7/10-ből volt most.

winnie - 2014. 08. 21. 09:43

neked 6, nekem 5 – nem akkora a difi:) szerintem nem volt gyenge, csak közepes.

sehrezad - 2014. 08. 24. 20:37

A második rész még jobb volt, várom a többit!

winnie - 2014. 09. 04. 11:25

az 1×02 rettenetes volt, kábé 2/10 szint. azért megnézem a harmadik részt is, de nyilván felesleges. a karakterek sem érdekesek, a sztori sem. de legalább átível, ha valaki ilyenre vágyik. az kár, hogy az átívelős eset mellett az összeesküvéssel meg a családdal nem is foglalkoztak, csak egy jelenetet. vagy másfelet.

és mit csináltak tina majorino hajával?:)

badadada - 2014. 09. 19. 09:24

Az a gond még, hogy egészen minimális a karakterei közötti különbség, pedig épp ezért kezdtem nézni, hogy lássak valami Michael Westen(Jeffrey Donovan)-féle bravúros ökörködést.
Hát még ez is hiányzik belőle:-(
Így a 6. résznél azért kicsit beindult, meg kell hagyni, de összességében gyenge az egész, ja.

sehrezad - 2014. 09. 19. 16:34

Hm, engem meglehetősen leköt az évad végig, a hatodikat is egy lélegzetre néztem végig, valahogy tetszik a dinamikája egy-egy résznek, a sztorira is kíváncsi vagyok. Felesleges klisés bonyolítás sincs benne, szerencsére elég hamar kiderülnek a titkos húzások is, a családi drámázás pedig egyáltalán nem hiányzik ide. Kategóriájában jó, Bean remek itt is.

sehrezad - 2014. 09. 19. 16:35

Azért a 2/10 szint erős negatív túlzás :D

winnie - 2014. 10. 09. 05:00

ööö, nem túlzás – de nem értem. én tudom, hogy mi a véleményem a részről, te nem. rettenetes volt, 2/10-szint, ergó 2/10-et érdemelt, nem?:)

Annatar - 2014. 10. 24. 23:55

Az első rész után sokáig nem tudtam eldönteni, hogy akarom-e nézni, csak torlódtak fel a részek a többi néznivaló mellett. De aztán most hirtelen elfogyott a néznivaló, és folytattam. Szinte egyhuzamban végignéztem az évadot. Szerintem egész jó lett, az első részből nem igazán derült ki, hogy milyen lesz. Aki ott elakadt, szerintem adjon neki még egy esélyt.

egy igazi szakember - 2014. 11. 08. 12:36

Egyszer nézhető, se több, se kevesebb.

Aki nem szereti a műfajt bele se kezdjen.

Paladin - 2014. 11. 12. 13:49

Elején kicsit nekem is semmilyen volt, de pár rész után engem nagyon behúzott, szerintem kifejezetten jó volt így az egész.

vhk - 2014. 11. 30. 19:18

Szerintem pedig nagyon is rendben van a sorozat. A Feketelista is csak James Spader miatt nezheto. A Legends meg Bean miatt, nem kell a hiszti.
Amit en a pilot utan kaszaltam, az a The strain a kór volt. 0/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz