login |

Pilot: Siblings – írta userguide

2014. 08. 17. 19:33 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Az antihősök korát éljük.

A folyamat a drámáknál kezdődött, és eleinte valamiért kedvelhető, vagy legalábbis olyan negatív főszereplőket kaptunk, akikkel együtt tudtunk érezni. Aztán az írók még tovább mentek, és megszületett a The Thick of It és a Veep, amelyekben gyakorlatilag nincs szerethető karakter. Valami ilyesmire vállalkoztak a Siblings készítői is, amikor két, kifejezetten ellenszenves főszereplőre írtak sorozatot.

Az ilyen komédiákkal azonban nagyon könnyű elhasalni. Ha a néző nem szereti a szereplőket, csak jó színészekkel, erős történettel lehet őt a képernyő előtt tartani. Ez Armando Ianuccinak sikerült az előbb említett két sorozat esetében, a Fresh Meat-ből ideigazolt Keith Akushie-nak viszont nem.

A promószöveg szerint a sorozat a világ legrosszabb testvérpárjáról szól. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az idősebb lány (Hannah) lusta, csak saját maga érdekli, a lehetős legkisebb energiabefektetéssel próbál előrejutni. A fiú (Dan) meg simán egy naplopó, aki emellett még meglehetősen hülye is.

Az első rész Hannah-t állítja próba elé. A régi, mindent elnéző, alkoholista főnökét elküldik, jön helyette egy új, akinél be kell valahogy vágódni, hiszen ha rájön, hogy semmit nem csinál, kirúgják. Mivel az főnökasszonynak van egy mozgássérült gyereke, a kapcsolódási pont hamar megszületik, legyen Dan is mozgássérült, máris megvan a közös nevező.

És innen jönnek a problémák. Akinek nem ez az első szitkomja, abban a pillanatban tudja, mire megy ki a játék, amikor Dant beültetik a kerekesszékbe. Szintén ezer kilométeres „poén” a pilot kávéspohár+laptop jelenete. De a legszomorúbb az, hogy tényleg az történik, amit várunk, még egy minimális csavar sincs a sztoriban.

A második rész hasonlóan “innovatívra” sikeredett, ebben Dan egy állatorvosi rendelőt, Hannah pedig egy barátnője életét amortizálja le kevéssé eredeti módon. Itt már az is kiderül, hogy teljesen epizodikus a felépítés, csak a két főszereplő állandó, a többiek részenként cserélődnek. Ez még nagyobb terhet rak a két főszereplő karakterére és az őket alakító színészekre.

Hannah (Charlotte Richie) még nagyjából tartja a frontot. Ugyan eszébe jut a nézőnek, hogy a szegény ember Rashida Jones-át látja, de a Fresh Meat-ben szerzett rutinja ide elég, és a karaktere is szerencsésebb, mint Dané (Tom Stourton).

Véglegesen ugyanis a testvérpár férfi oldalán bukik meg a dolog, őt az ember legszívesebben pofán rúgná, ráadásul értékelhető humorforrás sem kapcsolódik hozzá, vicces beszólásai sincsenek, egyszerűen teljesen felelőtlen és buta. Stourton pedig kínlódik, mert egy ennyire egydimenziós szerepből nincs mit kihozni.

Két rész alapján elkoptatott alaphelyzet – fiatal felnőttek, akik maradtak gyerekek -, közepes-gyenge karakterek, sokszor látott, néha kínos, néha csak fárasztó poénok. A 6 részes évad utolsó epizódjának címe Balcombe’s Funeral, kíváncsian várom, a készítőknek vajon eszükbe jutott-e az a rendkívül eredeti öltet, hogy a virrasztáson a pár mondjuk felborítja a koporsót.

7 hozzászólás Ne habozz!

humorpalanta - 2014. 08. 17. 22:00

Hát akkor azt hiszem, hogy erről ennyit, meg sem próbálom. Valószínűleg 5 perc után lelőttem volna.

ldavid - 2014. 08. 17. 22:00

még csak az elsőt láttam, de az helyenként annyira kínos volt hogy alig tudtam végignézni

zagloba - 2014. 08. 17. 22:07

“Aztán az írók még tovább mentek, és megszületett a The Thick of It és a Veep, amelyekben gyakorlatilag nincs szerethető karakter. ”

Pont az a lényeg, hogy a maguk esetlenségeivel együtt minden karakter szerethető a Veep-ben! /A TToI-t nem ismerem./
Ez a sorozat egyik nagy aduja /sok egyéb mellett/!

Trolljaegeren - 2014. 08. 17. 22:32

Egy pillanatra azt hittem a képek alapján, hogy Eli Manning a tolószékes srác :D

winnie - 2014. 08. 18. 04:57

zagloba: persze, hogy lehet szeretni nézni a karaktereket, önmaguk miatt, vagy mert viccesek, de maguk a karakterek önmagukban nem szerethetőek, nem lenne egyik sem a barátod, mert vagy kiállhatatlan, vagy hozzá nem értő, vagy egyéb negatív tulajdonsággal felvértezett

Andro - 2014. 08. 18. 09:15

Megpróbálkoztam vele. Az első résszel, de öt perc után kinyomtam. Ennél egy főbelövés is fájdalommentesebb, mint az a kínlódás és poénmentesség, ami ebben a “sitcomban” van. Egyszerűen én éreztem magam kínosan.

winnie - 2014. 08. 29. 10:49

na. megnéztem. nekem abszolút bejött, bár a végén a fejemet fogtam. legalább 6,5/10. egyetértek, hogy a sztori kiszámítható (bár a threesome meglepett) és a lány sokkal szimpatikusabb az első rész után, mint a srác, de hátha a folytatás sem lesz rossz.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz