login |

Pilot-mustra: Garfunkel and Oates – 1×01

2014. 08. 19. 14:56 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Nem tudom, hogy az IFC új komédiája, a Garfunkel and Oates mennyire szól azoknak, akik nem ismerik a 18+-os szövegekkel hódító komikus folkzenés csajduót, de hátha. (Riki Lindhome és Kate Micucci énekes-dalszerző párosáról van szó, mindkettejüket elég sok sorozatban láthattuk már. A YouTube-on itt lehet utánanézni munkásságuknak.)

A Garfunkel and Oates kapcsán stílus tekintetében szerintem sokaknak az HBO zseniális fokegyütteses komédiája, a Flight of The Conchords (itthon: Slágermájerek) ugorhat be. Ez a sorozat is az együttes két tagjáról szól (nincs is más állandó szereplő), akik sajátmagukat alakítják (nyilván afféle ironikus ént), és akik próbálnak érvényesülni a szakmában, fellépésekre járnak, illetve természetesen tévés/filmes szerepekre is hajtanak. Közben pedig élik életüket.

GARFUNKEL AND OATES – 1×01 – 6/10

Tényleg ennyi a sztori, semmi extra, csak két fiatal szárnypróbálgatásairól van szó a szórakoztatóiparban és persze emellett pasiznak is. Az egyik a szőke jócsaj, a másik a sötét hajú fura csaj, és természetesen úgy ábrázolják magukat, hogy ráerősítsenek a róluk kialakított sztereotípiákra.

A sorozat eddig leadott epizódjaiban 2-3 dal mindig elhangzott, ezek zöme szerintem korábbról ismert (Sports Go Sports vagy The Fade Away) – ez jó is lehet, mert a rajongók örülhetnek az ismert melódiáknak (és a hozzájuk forgatott klip mindenképpen új), de persze annak, aki mindenképp új anyagokat vár, csalódást okozhat.

– Guys don’t like oral sex since they can’t orgasm for it.
– We have a lot to talk about.

Az epizódok nem igazán összefüggőek (az egyik részben például volt szó a főszereplők párkapcsolatairól, de később már nem), mindegyik kap egy vagy két fő szálat és hadd szóljon. Bár állandó szereplők nincsenek a sorozatban (az ügynökük lehetne az, de ő csak a premierben szólalt meg és akkor is báb volt), de vendégeknek mindenféle ismert arcot beszerveztek, főleg humoristákat (Anthony Jeselnik, Chris Hardwick, Tig Notaro, TJ Miller, Natasha Leggero, Rob Huebel, Chris Parnell), de például Ben Kingsley is feltűnt.

Az a helyzet, hogy a Garfunkel and Oates lehetne zseniális, mint amilyen a Flight of The Conchords volt, de inkább hullámzónak éreztem. És nem a nagyon jó és a rossz között ingadozott, hanem a jó és az elnézhető, jópofa között – ráadásul utóbbi volt erősebben jelen, amiért azért kár. Főleg annak fényében, hogy vannak benne tényleg nagyszerű dumák és apró elrejtett poénok (többször is beszélgetnek a Procedure című krimisorozatról, aminek Mark Hamill a főszereplője – ide vele!), mind amikor story mode-ban vannak, mind a klipeknél, de valahogy mégsem áll össze az egész bennem.

A Garfunkel and Oates, mint sorozat, nézős marad számomra, s a véleményem nagyjából 3 rész után sem változott. Nem hasfalszaggatóan zseniális, messze van a remektől, de olykor nagyon ötletes, olykor meghökkentő és, ha az ember kedveli Lindhome-ot és Micucci-t, akkor azt is megbocsátja nekik, ha csak simán hozzák az énjüket és nem hegyeznek ki mindent poénokra.

A Garfunkel and Oates, mint zenei duó menthetetlenül vicces, de az az igazság, hogy maradéktalanul csak a legprofibb angolosok tudják élvezni – az én angolommal, ami bőven elég majdnem az összes sorozat mankó nélküli nézéséhez, a dalok esetében folyton lemaradok a poénokról. Egyszerűen mire tudatosul bennem egy zseniális duma vagy hajkitépősen elvetemült rím, addigra már két sorral előrébb járnak. De ettől még ami vicces, az akkor is vicces, ha az embernek csak 60-70%-ban van meg elsőre.

Ja, és a 18+-os korhatár, miképp a dalokra, úgy a sorozatra is érvényes. Oké, még nem volt a “*assz seggben, mert szeretem Jézust” című dalocska, ami a házasság előtti szex tilalmának kijátszásáról szól, mondván az anális közösüléssel nincs gond, de az orális szex közbeni hányás már a pilotban előkerült.

2 hozzászólás Ne habozz!

20legendd - 2014. 08. 19. 22:28

Az írás hatására próbáltam be és egyáltalán nem bántam meg. A zenés és sztoris részek is bejöttek. A pilot nekem simán megért egy 7.5/10-et, és látva, hogy csak 8 részes lesz az első évad, ennyire biztosan maradok. De persze csak felirattal, mert anélkül tényleg elég érthetetlen lenn.

keshudioo - 2014. 08. 31. 13:05

Nagy rajongójuk vagyok, ami a zenéjüket illeti. Kellemes meglepetés a sorozat is, kínosan mosolygós. Egy baj van vele: nem a legjobb dalaikat dolgozzák fel benne. A Sports Go Sports és a Fade away számomra a leggyengébb dalaik.

Legjobbak: az újak közül a Loophole; 29/31; College Try; Go Kart Racing; meg a régiek nagy része: pl. Pregnant Women are Smug; Beige; Me, You, and Steve stb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz