login |

Engrenages (Spiral) – írta Bori

2014. 08. 20. 16:52 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Sorozatrajongóként időről-időre két problémával szembesülök. Az egyik, hogy ha új sorozatba szeretnék belefogni, szinte kivétel nélkül az angol nyelvterületnél kötök ki – az angol és amerikai szériák sokkal inkább előtérben vannak más nemzetekhez képest -,  a másik, hogy az igazán jó, szerializált nyomozós sorozat ritka, mint a fehér holló. Márpedig ezek a kedvenceim. Ha vannak még hozzám hasonlóan olyanok, akik szintén ilyen problémákkal küzdenek, a következő ajánló nekik szól.

Az Engrenages (a BBC4 Spiral címen adta angol felirattal) egy 2005-ben indult, nagyon jól és okosan felépített, komoly francia nyomozós sorozat, ami 2-3 éves közökkel szállítja az évadokat. Az 5. forgatása nemrég ért véget, ami azt jelenti, hogy annak kezdéséig négy teljes évad (összesen 40 rész) áll a junkie-k rendelkezésére. Ha valaki szerette a The Killing-et, a Broen/Bron-t, a Broadchurch-öt, a The Wire-t, vagy akár a The Shield-et, mindenképpen tegyen egy próbát a sorozattal.

A sorozat minden évadjában van egy fő ügyünk, aminek a felgöngyölítése az egész évadot igénybe veszi. Emellett vannak kisebb esetek, amik egy-két rész alatt kifutnak. Ezek azonban semmivel sem érdektelenebbek, vagy gyengébbek, sőt, van, hogy brutálisabbak, mint a fő szál (a 2. részben például egy halálra késelt csecsemő esetével van dolgunk).

Az Engrenages kuriózumát és összetettségét az adja, hogy nem csak a nyomozók munkáját követhetjük végig, hanem a velük együtt dolgozó ügyészét és vizsgálóbíróét – akiknek szintén megvannak a független eseteik -, illetve az ügyvédekét, akiknek fő feladata a rendőrség által elkapott rosszfiúk szabadlábra helyeztetése, ami jó kis konfliktusforrásul szolgál köztük és a nyomozók között.

Mielőtt belemennék az évadok rövid ismertetésébe, általánosságban annyit el kell mondani, hogy a sorozat legnagyobb erőssége a karakterizáció. Senki sem fekete vagy fehér – tisztán jó vagy rossz –, de természetesen vannak jobbak és rosszabbak. A szimpatikus fix szereplőknek is vannak olyan pillanatai, hogy a bicska kinyílik az ember zsebében, és az alapvetően negatív jellemű szereplővel is történnek olyanok, ami miatt megszánja a néző.

Ez utóbbit nem véletlenül emlegettem egyes számban, ugyanis egy jó darabig az abszolút negatív szereplő plecsni boldog tulajdonosa Josephine Karlson. Az ambiciózus, törtető ügyvédnő, aki leginkább a pénzhez és a hatalomhoz vonzódik. Ezek miatt jut végül is arra a szintre, hogy egy ideig kifejezetten sajnálatra méltó lesz. A skála másik vége Pierre Clément ügyész, aki még hisz a jogban és annak igazságosságában. Sokáig ő az üdvöske, aki csodálatos karrier előtt áll, hogy aztán pontosan az igazsághoz való hozzáállása szúrjon szemet a feletteseinek és tegyen keresztbe a karrierjének.

Kettejük között pedig ott vannak a nyomozók, akik nyilván fel akarják göngyölíteni az ügyeket, módszereik azonban sokszor megkérdőjelezhetőek. Az őrizetesekkel enyhén szólva sem bánnak kesztyűs kézzel, csattannak a pofonok, megy a megfélemlítés, a nem hivatalos kihallgatások, egyszóval minden olyan, amit mostanában futó, tipikusabb nyomozós sorozatokban ritkán látni.

Az első évad egy meggyilkolt luxusprosti körül forog. Egy nem annyira eredeti elgondolásból – miszerint az egyik állandó szereplőnk valamennyire érintett az ügyben – sikerül egy rendkívül izgalmas, csavaros évadot felépíteni. Az ügy brutális, fizikálisan és mentálisan egyaránt, ami talán az utolsó rész utolsó perceiben üt a legnagyobbat.

A második évad környezete ismerős lehet a La Haine (itthon: A gyűlölet) c. filmből. Franciaország északi külvárosa, munkanélküliség, bandák, zavargások, drogkereskedelem. Ez a szezon az elsőnél is jobbra sikeredett. Ennek egyik oka, hogy az ügy is erősebben feszegeti a társadalmi különbségeket, kihasználja az ebben rejlő lehetőségeket.

A másik ok, hogy kapunk egy új szereplőt, egy igazi – rossz értelemben vett – ügyvédet, aki csak nagymenőket, gengsztereket, drogbárókat véd. Ja és mellesleg Monsieur Szabo-nak hívják, és bár a származásáról nem esik szó, ilyen névvel egy magyar jelenlétet is megszavazhatunk neki. Ő lesz az, aki a következő két évadban megkavarja a dolgokat, egy ideig Josephine-nel karöltve.

A harmadik évadban megkapjuk a nyomozós sorozatok egyik nagy kliséjét és rákfenéjét, a sorozatgyilkost, ráadásul a Hasfelmetsző-féle csonkítós fajtából, hogy aztán az általa levágott női melleket, eltávolított méhet és szeméremajkakat formaldehidbe áztatva találják meg a nyomozók. A főügy szempontjából talán ez a legkevésbé sikerült szezon – a megemelt epizódszám sem tett feltétlenül jót – cserébe viszont nagyon erős és nagyon mély karakterdrámákat kapunk. Erre az évadra gyakorlatilag minden szereplőnk élete, karrierje lejtmenetbe kerül.

A negyedik évad más szerkezetű, mint az előzőek. Itt nem arról van szó, hogy az évad utolsó vagy utolsó előtti részére derül csak ki, hogy ki az elkövető. Nagyobb, átfogóbb dolgokról van szó, amiknek egy részére hamar fény derül, emiatt talán az előzőekhez képest lassabbnak érezhetjük az építkezést. A szereplők magánélete is nagyobb hangsúlyt kap, de szerencsére nem telepszik rá mindenre. Azt nem mondanám, hogy a befejezés teljesen nyitott kapukat hagyott volna, de valószínű, hogy sok minden átkerül a következő évadra.

Összességében az egész szériáról elmondható, hogy az ügyek átgondoltságán és felépítettségén túl erénye az, hogy teljesen hiteles és valós képet ad az emberi jellemről, és a francia társadalom problémás területeit is bátran feszegeti. Nincsenek hirtelen színeváltozások, minden fokozatosan megy végbe, minden döntésnek – legyen az szakmai, vagy magánéleti – következménye lesz.

Kiábrándító képet kapunk a hatalom működéséről és mocskosságáról. Ez az, ami az Engrenages-t a legjobb nyomozós drámák közé emeli és teszi kihagyhatatlanná.

7 hozzászólás Ne habozz!

deku82 - 2014. 08. 20. 17:06

Köszi az ajánlót! :)
Egy ideje fontolom már, hogy nyelvgyakorlás céljából bele kéne vetnem magam a francia sorozatokba.
“Ha valaki szerette a The Killing-et, a Broen/Bron-t, a Broadchurch-öt, a The Wire-t, vagy akár a The Shield-et”
Pipa! Háromnak a rajongója vagyok, kettőt még nem láttam.

symor - 2014. 08. 20. 17:17

Köszönöm, KÖSZÖNÖM!

Évek óta próbálok neki felhajtani egy fordítót, mivel angol felirat is van hozzá már régóta.

Egyszerűen egy fasza sorozat, kemény, reális és hiteles színészi alakításokkal teli. Nem szál el úgy, mint az egyébként agyonajnározott Braquo teszi a legutóbbi évadjaiban, hanem marad a valóság talaján és úgy visz be egy-egy gyomorütést a nézőnek.

Az első évad még talán nem is a legjobb, csak amolyan építkezés, néhány nagyon húzós momentummal, de a következőkben nagyon beindul a dolog és rendesen odacsap a sorozat nem is egyszer a nézőnek.

Az egyik legfájdalmasabban elhanyagolt európai gyöngyszem, pláne most, hogy ennyi skandináv sorozat felfedezésre került. Ideje lenne a gallok felé fordulni kicsit és felfedezni az Engrenages-t sokaknak.

legfőképp egy fordítónak, mert ez a sorozat nagyon is megérett rá!

LoGi - 2014. 08. 20. 18:48

A The Shield, The Wire és a Broen/Bron még mindig várólistás (mert most is épp inkább egy random Invasiont (Rejtélyek városa) darálása halad lassan), de ez rendesen felkeltette az érdeklődésem. Ha majd elkezdem nézni ezt, akkor ez lenne az első nem angol nyelvű, ahol teljesen a feliratra támaszkodom. Vagy megpróbálom felkutatni angol nyelvű változatot is, de lehet nem éri meg, magyar szinkronnal se nézem szívesen az angolt ugye.

dinnyemano - 2014. 08. 20. 18:59

ok. biztos jó, de a megkéselt csecsemő miatt nem is olvastam már tovább az ajánlót sem, mert ilyet tuiti nem akarok nézni anyukaként…

m76 - 2014. 08. 20. 19:38

Sajnos nem szeretek felirattal nézni, francia nyelv meg még nem megy, 1.5 hónap Belgium kevés volt hozzá :D

De ha valaki hasonlót szeretne látni angolul ajánlom a Zen-t, sajnos nagyon kevés részt élt meg, de felejthetetlen számomra.

csicseri - 2014. 08. 20. 22:14

Nagy köszönet az ajánlásért:-)Francia tudásom frissítésére tökéletesnek ígérkezik!

zaultschy - 2014. 10. 18. 10:16

Most fejeztem be az utolsó évadot.
Alapvetően nyelvtanulási célra szántam, de aztán a sztori fonala tartott a képernyő előtt. Sajna a nyelvezete a francia beszéd legalja (gyakorlatilag teljesen érthetetlen, szájzáras motyogás az egész). A sztori kitűnő ,sőt annál is jobb.Parfait.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz