login |

Happy Valley: az 1. évad

2014. 08. 22. 21:35 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Olvastam a sajtót, láttam a ti véleményeiteket is kommentben, hogy a Happy Valley milyen jól sikerült, hogy egyértelműen az év egyik legjobb újonca, de csak most volt időm arra, hogy elkezdjem. És, ha már elkezdtem, akkor be is fejeztem. Mert tényleg jó volt.

Valamit csak tudnak ezek az angolok, hogy az olyan bűnügyi sorozatok után, mint a Broadchurch, a Mayday vagy a Run után is képesek előállni egy Happy Valley-vel, mely annak ellenére, hogy átívelős, témájában és felépítésében mégsem hasonlít az említettekre. Ellenben a komor hangulat, a sötét tónus, az erőszakos megközelítés adott, szóval óvatosan kell bánni a címmel, az a ‘valley’ csak azért ‘happy’, mert az átlagnál több drogos található a sorozatnak otthont adó tájékon.

A Happy Valley Yorkshire-ben játszódik, egy völgybéli kisvárosban, ami azért nem olyan kicsi, hogy mindenki ismerjen mindenkit. A főhőse egy rendőrjárőr, aki egyébként nagymama és annak idején nyomozóként dolgozott, csak nem volt elég szabadideje a feladatai ellátására, így kvázi áthelyezését kérte. Ezen infók jó része már az első percekben kiderül, amikor (visszatérő motívum!) egy szabadban dorbézoló drogost próbál észhez téríteni.

I’m 47, I’m divorced, I live with my sister who’s a recovering heroin addict. I have two grown-up children. One dead, one who doesn’t speak to me, and a grandson.

A történet több szálon indul el, mondhatni. Miközben megismerjük a meglehetősen köznapi ügyekkel (randalírozó drogosok, elgázolt birkák) foglalkozó rendőrnőt, Catherine-t, akinek a saját élete sem egyszerű, megismerünk egy kábítószer-kereskedőt, a börtönből 8 év után szabadul egy erőszaktevő, valamint fő történésként sor kerül egy emberrablásra is – és persze hamar kiderül, hogy minden összefügg mindennel. És hogy a következményeket bizony valakinek mindig viselnie kell.

A Happy Valley bár végülis folyik benne nyomozás, semmiképp sem nyomozós sorozat, rejtély pedig végképp nincs benne, hiszen tudjuk, hogy ki mit követett el. Egyrészt tényleg arról szól, hogy milyen események láncolatát indítja el az, hogy valaki “nem”-et mond egy magát sértve érző szánalmas kisembernek. Egyetlen apró, meggondolatlan szócska elég volt ahhoz, hogy tüzet csiholjon, és ezt követően már senki nem tudja megállítani a láncreakciót.

Másrészt pedig természetesen a karakterekről szól. Sőt, mindennél jobban a karakterekről, a bűnesetekkel kapcsolatba kerülő rendőrökről, bűnözőkről, civilekről – és családtagjaikról. Alapvetően átlagemberekről, vagyis mondhatjuk, hogy magáról az életről. A megfogható, köznapi hangulat, a valóban hús-vér emberek sokkal közelebb hozzák a nézőhöz az eseményeket, és talán sokkal jobban el is borzasztanak minket.

Bár sok szereplő van a sorozatban, az egyértelműen Sarah Lancashire-re épül, ő pedig hihetetlen jól birkózik meg a nagyon nehéz feladattal, a rendkívül komplex karakterrel. Persze a színészekre egy percig nem lehet panasz, mint ahogy az írás is első osztályú és rettenetesen alapos.

Összességében remekül sikerült a Happy Valley, simán 8/10-es, még akkor is, ha az 1×04-et követő váltás után némi visszaesést éreztem, pedig csak arról van szó, hogy eltolódtak a hangsúlyok. Természetesen ez érthető volt és kellett, de a szezon első fele mindenképp jobban megfogott.

Jövőre jön a 2. évad. Bevallom, nem feltétlenül érzem szükségét, de kíváncsi vagyok, hogy mit találnak ki, amivel esetleg meg tudják közelíteni ezt a szezont. Felülmúlni szerintem nem fogják.

13 hozzászólás Ne habozz!

sherlock20 - 2014. 08. 22. 22:08

Le is töltöttem, kíváncsi vagyok.

Benny38 - 2014. 08. 22. 23:32

Minden pillanatát imádtam, és igen, a 4. rész után kissé megváltozik, de ez kellett. Még így is fennmaradt a már-már fojtogató, sötét atmoszféra. Zseniális volt. A második évadot mindenképpen várom.

Lemoni - 2014. 08. 23. 00:41

Már egy ideje a látókörömben kering, hamarosan nekikezdek :)

elwindly - 2014. 08. 23. 08:48

zseniális sorozat, ajánlom mindenkinek!

Andro - 2014. 08. 23. 09:32

Én most kezdtem neki, és szerintem nagyon jó sorozat. :)

Mateus - 2014. 08. 23. 13:57

Harmadik képen Labia az Episodes-ból, alig lehet felismerni.

Zoli - 2014. 08. 23. 15:45

Nálam 9,5 a sorozat: a 4. rész végén szabályosan sokkot kaptam az események láttán, eszemet sem tudom mikor éltem át utoljára így jelenetet. Mintha nem is sorozatot, hanem realityt néztem volna…

semper - 2014. 08. 23. 16:42

Mikor először olvastam erről, hogy egy:!7 éves rendőrnő munkahelyi és családi problémákkal küzd vidéken akkor azt gondoltam, hogy ki a f.szt érdekel ez aztán láttam az imdb-s pontjait és leültem az első rész elé.
Egyik legjobb angol sorozat amit láttam és talán az egyik legjobb rendőrös is. A 4. rész nálam is nagyot ütött de inkább engem azért lepett meg annyira, mert azt vártam, hogy az 5. vagy a 6. részben lépik meg.
A színészek nagyon jók és story is kreatív szerintem amúgy az utolsó két rész nem ült le csak egyszerűen azok lezárásra kellettek, ami tökéletes volt szerintem és ezért nem is értem a második évadot de biztos nézem remélem csak fele ilyen jó forgató könyvet írnak mint az első évadhoz már akkor boldog leszek:)

Rational Gaze - 2014. 08. 31. 13:59

Nagyon jó sorozat! Imádtam! Picit a Killingre hajaz hangulatában, aki bírja ezt a borongós hangulatot annak tetszeni fog!

Reeka - 2014. 09. 04. 14:16

Nagyon jó volt a sorozat, voltak benne meglepő és durva jelenetek, én edzett vagyok, de azért ezekbe még én is beleborzongtam. Főszereplő kiemelkőden, de a többiek is nagyon jól játszottak benne.
2. évad is nézős, ha hasonló lesz a hangulat és a szereplők, már nem lesz rossz.

n4nom4n - 2014. 09. 28. 16:14

Nagyon szerethető sorozat!
Ezek az angolok mostanság tudnak valamit!

napocskin - 2014. 12. 28. 20:04

Uh, én most néztem meg a karácsonyi szünetben, nem is tudom, mit gondoltam. Letaglózó volt az egész, és nagyon életszerű, a rendőrnőt alakító színésznő pedig egyenesen zseniális. De amúgy minden színész az volt (beleértve a Ryant játszó fiút is), és kicsit félek is, hogy szegény James Nortont már nem tudom semmiben megkedvelni ezután.

Nagyon, nagyon jó volt, de biztos, hogy nem mindenkinek ajánlott. Én is kíváncsi vagyok, mit tudnak elővenni a második évadban, én bizakodó vagyok, hogy nem rontják el.

Yamagato - 2015. 06. 07. 23:41

Vizsgaidőszak ide vagy oda, de nálam egymás után, észrevétlenül lecsúszott az első három rész. Eddig hihetetlenül lebilincselő volt, igyekszem most már beosztani a maradék részeket. Hihetetlenül életszagú, realista az egész, ráadásul borzasztóan sötét, bár lehet, hogy csak azért érződik annak, mert minden egyes karakter annyira jól el van találva és annyira illik ebbe a környezetbe, abszolút át lehet érezni a helyzetüket. Ennyire még a Jinx sem húzott le érzelmileg, pedig az maga volt a valóság….. A főhősnőt játszó színésznő végig hiteles volt, megérdemel minden elismerést. Azzal a nyomással, morális dilemmákkal és lelki nehézséggel, amivel a karakterének szembe kell néznie, na, ahhoz képest Jack Bauer atombombás-terroristás gondjai is semmiségnek tűnnek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz