login |

Chasing Life: vége az 1. évad nyári felének – írta oriole

2014. 08. 24. 20:35 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika,

A 13 részes mexikói Terminales alapján készülő Chasing Life 10 rész után lepihent egy kis időre, így akinek hiányzik az életéből egy guilty pleasure családi sorozat, még van ideje pótolni.

A közepes nyitás és egy gyengébb második rész után a sorozat elkezdett magára találni, egyre jobb és jobb epizódokat szállítva, így egyszer csak azt vettem észre, hogy kaszaszint közelből egy igazi kedvenccé nőtte ki magát nálam.

A Chasing Life sem tér el sokban a szokásos családi drámás felépítéstől, a leukémiás főszereplő April természetesen megkapja a baráti, családi és munkahelyi szálakat is, és az írók láthatóan nem riadnak vissza sem a tipikus, sem a fejfogós fordulatoktól.

Akkor mégis mi emeli ki a többi tucat sorozat közül? A jól megírt karakterek, a logikus építkezés és a szokványos problémák meglepően ügyes és egyedi kezelése. A főszereplő szinte az első pillanattól kezdve kedvelhető, önzetlensége és lelkiismeretessége miatt a sokasodó problémák és a notórius titkolózás ellenére sem válik soha idegesítővé, így nagyon könnyű vele együtt érezni, szurkolni neki. April a sorozat centruma, és szerencsére a karakter minden helyzetben és minden szereplővel jól működik.

A rák az egész családra hatással van, hiszen most a mindig megbízható kősziklának van szüksége támogatásra. Ez az anyából mániákus féltést, az idegesítő húgiból pedig felelősségteljes viselkedést hoz ki.

Az egyik lány, Brenna személyiségét nagyon jó irányba vitték el, az útkeresését olyan természetességgel és feszültségmentesen kezelték, hogy a szedett-vedett szerelmi háromszög ellenére is élvezet volt nézni. Persze ehhez kellett a másik lány, Greer is, aki rendesen túlragyogja Brennát. A nagyi a vicces egysorosaival pedig olyan, mintha a Hot in Cleveland-ből tévedt volna ide, szinte már vártam a közönség nevetését a megszólalásai után.

A legkevésbé érdekes szál a munkahelyhez kötődik, talán ezért sikerültek annyira jól April lógásai. Itt a főhős kapott egy szerelmi szálat Dominic személyében, akit rengeteg pozitív tulajdonsággal ruháztak fel, mégis szürke maradt, főleg a többi karakterhez képest.

És persze nem feledkezhetünk meg April két legfőbb bizalmasáról, cinkostársáról, akik egyszerűen ellopják a show-t. Beth és Leo képviselik a lazaságot és az életigenlést, csak az egyik az egészséges, míg a másik a beteg oldalról támogatja a főszereplőt. Leo egyébként az egyik legzseniálisabb reális karakter, akit mostanság láttam tévésorozatban. Amikor megjelenik, kitölti az egész teret, és ez nagy részben Scott Michael Fosternek köszönhető.

Tagadhatatlan, hogy a sorozat színvonala a támogató csoport és Leo megjelenésével kezdett felfelé ívelni. A rák napos oldalának bemutatása a betegek szemszögéből egyszerre volt megható, mosolyt fakasztó és olykor kicsit bizarr. April egész betegségét az első tünetek megjelenésétől, a kór elfogadásán át, a kemoterápia megkezdéséig fokról fokra építkezve, a feelgood hangulat elvesztése nélkül mutatták be.

Az utolsó rész az eddigieknél kicsit sötétebb tónusú és mélyebb volt, de nem állt rosszul a sorozatnak, April és Leo jelenete pedig egészen kiemelkedőre sikeredett. Kár, hogy a kórházon kívüli történések nem sikerültek túl jól. Ezen a kissé átlátszó cliffhanger sem segített, de úgyis csak az számít, mit hoznak ki a végén belőle.

A sorozat legnagyobb erénye a szűnni nem akaró, folytonos pozitivitás. Bár a szereplők nagy része legalább egy összeomláson vagy megbicsakláson már túl van, mégis olyan reményteljesen tekintenek a jövőbe, amit ritkán látni.

Szóval, ha a kőkemény drámák mellé befér még a naptáratokba egy könnyedebb, laza kikapcsolást ígérő darab, akkor a Chasing Life-ot is választhatjátok.

9 hozzászólás Ne habozz!

Liza - 2014. 08. 24. 21:06

Nagyon klassz kis kritika lett :) Igazság szerint mindennel egyetértek, három-négy rész alatt úgy beszippantott a sorozat, hogy csak pislogtam.
Valahogy még azokon a jeleneteken sem tudtam áttekerni, amiket annyira nem élveztem (mondjuk amikben Dominic szerepelt, annyira szürke számomra az a pali, hogy nem bánom, ha nincs képernyőn), mert annyira magával ragadott az egész sorozat hangulata.

A legnagyobb meglepetés pedig mindenképpen Leo volt, hálát adok a castingosoknak, hogy SMF-re osztották a szerepet, mert minden megszólalása zseniális, sőt, még akkor is uralja a terepet, ha csendben van (nem mintha ilyen gyakran történne :)).

Plusz a zenét is megemlíteném, iszonyat jó dalválasztások voltak ebben az első tíz részben, remélem ez a jó szokásuk az évad második felére is megmarad :)

elwindly - 2014. 08. 24. 22:22

csatlakozok az egyetértők táborához, nem gondoltam volna hogy ennyire be fog jönni

Bogyó - 2014. 08. 25. 07:41

Pár rész alatt az egyik kedvenc lett, legutóbb a Bunheads fogott meg hasonlóan, sajnos az kasza lett, remélem ennek lesz folytatása.

Nestel - 2014. 08. 25. 12:29

Én is imádtam a sorozatot, különösen akkor mikor Leo is felbukkant. ;)
Remélem lesz folytatása, főleg ezután a befejezés után.

Liza - 2014. 08. 25. 13:23

@Nestel én úgy tudom, hogy lesz folytatása. Már reklámozzák a karácsonyi epizódot decemberre, januárban meg jön az évad második fele. Ha nem tévedek, már végeztek is az első évad forgatásával…

winnie - 2014. 08. 25. 13:37

bizony. direkt megnéztem pedig, hogy volt-e berendelés, de nem találtam.

a megoldás: már tavaly berendelték a 13 részhez a +7-et: http://www.sorozatjunkie.hu/2013/12/02/hirhetfo-252/

szóval módosítom a címet.

Nestel - 2014. 08. 27. 12:09

Jaj, de jó!

A karácsonyi rész promóját már láttam is, remélem kiderül belőle, hogy mit szeretett volna Leo. :)

Eny - 2014. 09. 15. 19:24

imadnivalo sorozatocska.

@Nestel- Spoiler!!!!!!!!!!!!!!!!!!
en arra gondolotam,hogy Leo vagulis raszanta magat a mutetre…aztan ki tudja. megtudjuk Decemberben

nus - 2015. 03. 09. 09:47

sziasztok
akkor az első évad 20 részes és berendelték a másodikat igaz?
csakmert neten néztem és elég nagy romlás van a 18-49es nézői számokban :\

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz