login |

Rising Star US: vége az 1. évadnak – írta Natale

2014. 08. 26. 18:42 - Írta: vendegblogger

7 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Amerikában elég nagy bukás lett az Izraelben és Portugáliában sikeres reality formátum, és a kibeszélő alapján itthon sem érdekelt sok embert az, hogy az énekes beáll egy fal mögé, hogy a nézők otthon egy ingyenes appon keresztül élőben szavazhassanak rá. Érdekes mindössze a valós idejű hatás lehet, valamint az, hogy az ember láthatja magát, illetve az avatárját a tévében, de sokadjára ez sem izgalmas, és egy idő után úgyis odacsapódunk egy versenyző mellé, nem?

A tovább után a pozitívum-negatívum vonalon folytatom spoilerekkel.

Jesse Kinch nyert, és ezzel itt is egy pozitívum. Naivitás lenne azt hinni, hogy a műsor elsődleges célja az elrejtett tehetségek keresése, de itt most sikerült egy elég ígéretes nyertest kihozni. Akinek a győzelme amúgy egyáltalán nem volt meglepetés, a kibeszélőben is erre számított mindenki, illetve majdnem minden fordulót ő nyert meg.

A másik nagy pozitívum, hogy viszonylag pörgős volt a Rising Star. Az első három epizód még két órás, adásonként 10 versenyző került adásba, ami rettentő vontatott, utána viszont egy kivételével 40 perces epizódokat kaptunk, és az már sokkal könnyebben fogyaszthatóra sikerült. Főleg 8 énekessel. (Párszor ki is kellett hagyni egy zsűritagot, de annyi baj legyen.)

És itt el is érkeztünk a legnagyobb negatívumhoz: a zsűri teljesen súlytalan. Az elején még valamennyire számított a véleményük, hárman összesen 21%-ot tudtak hozzátenni a versenyző pontszámához, de ez fokozatosan csökkent, hogy végül a döntőben egy sima nézővel egyenértékűvé váljanak. Elvileg ők lennének azok, akiknek egy gyengébb mezőny esetén is fenn kéne tartaniuk az érdeklődést, akiknek egyik szezonól a másikra meg kéne tartaniuk a nézőket.

Ehhez képest a rövid megszólalásaik nagy része sablonszöveg (emlékszik valaki bármire Keshától?), a versenyben pedig nem vesznek részt. Így pedig kicsit okafogyottnak tűnik a dolog, lényegében bárki ülhetne ott.

A fináléban azért vállaltak némi mentorálást, és egészen különböző módon közelítették meg a dolgot: Kesha ruhát próbálni vitte el a versenyzőjét, Ludacris a saját óriási házába horgászni, Brad Paisley és a műsorvezető Josh Groban pedig a koncertjükre énekelni. Talán nem véletlen, hogy a finálé elődöntő-döntő felépítésű rendszerében utóbbi kettő “vívta” a döntőt.

Végül még egy negatívumot tennék hozzá, ami nem feltétlenül a készítők hibája, Amerikában nem nagyon lehet vele mit kezdeni. A nyugati parti problémáról van szó. A műsor ugyanis mindig élőben megy, másképp ugye nem is lehetne a real time szavazás miatt. Csakhogy amikor a keleti parton 21:00 van, akkor a nyugati parton csak 18:00, és ilyenkor nem érdemes adni. Úgyhogy a voksolás lényegében a keleti parti nézőknek jár, amikor három órával később nyugaton is leadják a műsort, akkor az ottaniak ugyan szavazhatnak, de csak annyi jut nekik, hogy az általuk legmagasabb százalékkal jutalmazott kieső mégsem esik ki.

Ezt is csak az utolsó előtti adásig, a döntőbe már nem tudtak beleszólni. Nem valami vonzó egy nyugati parton élő nézőnek, ugye? Nem tudom, mit lehetne ezzel kezdeni egy esetleges második évad során, a nézettség nem valószínű hogy akkora lesz, hogy megengedjék maguknak azt a luxust, hogy egyszerre megy mindenhol.

A számok alapján nem valószínű, hogy látunk második szezont, így minden bizonnyal egy egyszeri próbálkozásnak lehettünk tanúi, amiben voltak jó ötletek, a lehetőség is megvan a fejlődésre, de összességében kevés volt ahhoz, hogy erre megkapja az esélyt. Ja, és rendben van, hogy voltak jó versenyzők, de azért az egész műsor két legjobb produkciója Brad Paisley két dala volt. Tényleg, a másik két zsűritag mért nem állt színpadra?

7 hozzászólás Ne habozz!

a Kati néni - 2014. 08. 26. 20:14

Tényleg népszerű lesz a műsor itthon, babókáim, ha itt az első komment az enyim másfél órával a cikk kihelyezése után, hahaha.

A másik tészta meg az, hogy egy átlag magyarnak, főleg, ha idősebb, erős kameraundora van, oszt nem is akarja kint látni a TV2 képernyőjén a fejit!

Thomas - 2014. 08. 26. 22:04

tök jó, hogy írtál róla!:) a másik posztnál már leírtam mindenről a véleményemet szerintem, úgyhogy ide csak röviden.
nekem tetszett az élő szavazás, így legalább már a legelső adástól is tétre ment, nem egy előre felvett bohóckodást néztünk hosszú heteken keresztül:)
a zsűrivel teljesen meg voltam elégedve, lehet hogy Kesha nem a magvas gondolataival tüntetett, de a feladatát ellátta, bár lehetett volna kicsit még elszálltabb, mint a saját reality-jében:) a lényeg, hogy a jópofizás, meg az egymás csipkedése az elviselhető tartományon belül maradt:)
a nyugati parti problémát jól oldották meg szerintem, ez egy külön izgalmi faktor volt, amikor nyugati felvételt tettek fel, hogy a másik százalékot is lehetett lesni:) talán a döntőt leadhatták volna ott is 6-kor, hogy aki akar, tudjon szavazni, aztán 9-kor megismétlik.
azon meg én is meglepődtem, hogy csak Brad lépett fel, ráadásul kétszer is, míg a másik két zsűritag egyszer sem! talán nincsenek új számaik most, nem tudom, Brad meg okosan mostanra időzítette az új lemezét:)

Deny - 2014. 08. 26. 22:33

Szerintem is pont az élő szavazás teszi érdekessé :) A magyar verzióban én is szavazni fogok :D

Amúgy szerintem jó kis műsor (volt) ez, nagyon örülök, hogy megnéztem. Szimpatikusak voltak a versenyzők is (kivéve a győztest :D), a zsűri is. Brad és Josh csipkelődésein mindig mosolyogtam, imádtak egymásnak beszólogatni.

Egyébként fórumokon olvastam, hogy a nyugati part örült annak a kicsi szerepnek is, amihez hozzájutott, ugyanis a többi tehetségkutatóban állítólag nincs lehetőségük szavazni (pl. Voice)! Ezt személyesen nekem írta egy fórumozó. Konkrétan azt mondta, hogy jó volt végre hozzájárulni is a műsor alakulásához, nemcsak nézni a végterméket.

Nem hinném, hogy megél még egy évadot, épp azért szurkolok, hogy a magyar változat sikeres legyen, mert ezt szívesen elnézegetném még pár évig :)

Ruby - 2014. 08. 26. 22:34

az első képre ránézve azt hittem, hogy meztelenek, és ki van takarva a köhh csúnyájuk.
izé, ON.

winnie - 2014. 08. 27. 05:07

“ugyanis a többi tehetségkutatóban állítólag nincs lehetőségük szavazni (pl. Voice)!”

épp ez az, ahol nincs lehetősége a nyugati partnak szavazni – csak ilyen erőltetett módon. legalábbis a legtöbb tehetségkutatóban másnap van az eredményhirdetés, így mindenki szavazhat

Thomas - 2014. 08. 27. 10:38

Persze, a Voice-ban 12 órán keresztül lehet szavazni, még én is szoktam, amikor reggel felkelek!:)

Raisen - 2014. 08. 27. 15:40

szerintem itthon is meg fog bukni, ahogy a voice is megbukott. utóbbi koncepciója nagyon jó, csak a tv2 elszúrta a tálalását.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz