login |

True Blood: vége a 7. évadnak. És a sorozatnak is – írta wilson

2014. 08. 26. 15:22 - Írta: vendegblogger

55 hozzászólás | kategória: kritika,

Augusztus 24-ének estéjén egy hat esztendeje futó kálvária végére tett pontot a HBO: a 7. évaddal búcsúzott a True Blood, és távozásával egy újabb, az HBO modern aranykorának egy újabb szériája távozott örökre.

Persze a True Bloodot igazi klasszikusnak nevezni, az HBO legelismertebb sorozatai közé sorolni meglehetősen erős túlzás lenne, de Alan Ball munkája még így is a műfaj egyik maradandó, kiemelten fontos alkotása – főleg, mert előtte a televíziózásban a vámpírok köré még soha se fontak komoly sorozatot, elismertségük ellenére a Buffy és az Angel pontosan úgy bánt velük, mint ahogy a film- és a könyvvilág tette évtizedeken át. Jobbára karikatúrák voltak, vagy épp melankóliával túllocsolt önparódiák, rém gyenge műfogakkal, kriminális kosztümökkel.

Helyzetükön az se segített, hogy a szintén 2008-ban útjának indított Twilight-filmekkel egy olyan stigmát is kaptak, amit a popkultúrában még legalább egy évtizedig fognak nyögni: a nevetséges, csillogó tinivámpírok vergődése a tinikompatibilis szoftpornó keretei között nem olyan leírás, amit egy lény is akarna magának.

Éppen ezért is mázli, hogy a bájos matróna, Charlaine Harris az ezredforduló elején elindította a The Southern Vampire Mysteries-ciklusát (és az HBO-nál pont akkoriban indult be a nagyközönség által egyáltalán nem ismert, de minden szempontból zseniális könyvek adaptálása), úgy közelítve a vámpírokhoz, ahogy korábban talán még senki – maximális komolysággal.

A True Blood világában pont olyan megrökönyödéssel csodálkozott rá a világ az addig csak a mesékben és rémtörténetekben létező vámpírok előbújására a nagyközönség elő, ahogy mi is tennénk. A saját törvényeiknek behódoló, az embervadászatot előre csomagolt, szintetikus vérre cserélő vérszívók brigádja keveredett annak a régiónak a hagyományaival és hangulatával, amit még mindig következmények nélkül lehet ekézni és kifigurázni.

A váltás persze messze nem sikerült teljes körűre és zökkenőmentesre, a renegát, az új törvényeket elutasító vámpírok, a megoldást csak tömegmészárlásban látó szélsőséges emberek, a kompromisszumot kereső maroknyi kisebbség közti feszültség így ideális terepnek bizonyult az új hangvételű vámpírtörténetekhez, amibe természetesen folyamatosan sikerült becsempészni a való életből kényes társadalmi kérdéseket (transzneműek, homoszexualitás, szekták, szélsőséges vallások), amiken még csámcsoghatott Bon Temps népe.

A tovább mögött folytatom apróbb spoilerekkel.

A True Blood első évada maga a zsenialitás: a szokásos “titokzatos sorozatgyilkosságok egy, az isten háta mögötti kis településen”-felállásból épített fel egy olyan történetet, amit korábban senki, elsősorban azért, mert a True Blood mitológiája relatíve egyszerű volt: az emberek és a vámpírok éppen hogy kifakadt konfliktusaiba nem kavart be semmi, csak egy “egyszerű” sorozatgyilkos, akiről ráadásul még az is kiderül, hogy ember.

Tiszta sor, tiszta, meglehetősen komor és nyomasztó élvezet – ezt szerencsére a második szezonba is sikerült átmenekíteni, amely még az elsőnél is jobbra sikerült konfliktust álmodott meg a Nap Testvériségének szektájával, bevezetve a sorozat egyik első igazán felejthetetlen figuráját, az önimádatot kimaxoló Newlin tiszteletest, és hű ölebét, a platinaszőke feleségét, aki még a halálba is követné a meglehetősen ferde hajlamú párját.

Persze Newlin nem érhet a modern sorozatozás egyik legfantasztikusabb főellenfelének, Russell Edgingtonnak a nyomába, aki vaskalapos, szinte megállíthatatlanul erős vámpírként tizedelte mindazokat, akik fel akarták borítani a korábbi rend békéjét. Edgington karaktere persze fele olyan jó se lett volna, ha nem Denis O’Hare alakítja, és ha nem írnak neki olyan jeleneteket és monológokat, amiket még Aaron Sorkin is a nevére venne. A sorsa persze elkerülhetetlen volt, de hát ilyen a gonoszok sorsa a tévé világában – valamilyen módon úgyis megszívják.

Edgington szerepeltetésére, és az évad főkolomposának beállítására azért is szükség volt, mert a True Blood a 3. évadban lépte meg azt, amit visszatekintve nem biztos, hogy meg kellett volna: felborította a mitológia egyensúlyát, bevezetve a világba a vérfarkasokat, akik ugyan remekül megférnek a vámpírok mellett, de szereplésükkel átszakadt a gát, és minden későbbi évadban újabb és újabb faj tűnt fel.

És a True Blood innentől fogva váltott prominens sorozatról sokak guilty plesure-jévé. Voltak, akik idővel hozzászoktatták magukat az új rendhez, voltak, akik kaszálták az egészet, és voltak, akik keserű szájízzel, de nézték tovább.

Hiba ez, tekintve, hogy a True Blood alapját adó könyvekben is így zajlottak az események, sőt, ennél sokkal cifrább események történtek? Nem feltétlenül. A negyedik évadban kaptunk egy ismételten érdekes és emberi mivolta miatt könnyebben megemészthető főgonoszt Marnie, a boszorkány személyében, az ötödikben kényszerből még Russel Edgington is sikerült visszahozni az iróniát tökéletesen kimaxoló vámpír-Newlinnal egyetemben, de ez a szezon ismételten vízválasztó volt a befogadhatatlan katyvasz szintjét új magasságokba emelő Lilith-szállal, amely kifejezetten új mélységekbe taszította a már így is alaposan megtépázott mitológiát.

Nem is csoda, hogy a hatodik évadot már nem is az eredeti showrunner vitte tovább, de a True Blood már se vele, se nélküle se volt köszönőviszonyban azzal az izgalmas, komor, végtelenül szórakoztató, komolyan vehető drámával, mint amilyen az első 2 szezon volt – a televíziózásban bevált gyakorlatnak megfelelően már nem is követte az alapanyagot, inkább a saját szájíze szerint szemezett Harris regényeinek érdekesebb elemei között.

Szemezni pedig volt miből, a helyszín és Harris tehetsége miatt a True Bloodban igazi egyéniségek, teljesen egyedi karakterek mászkáltak.

Az álmos kisvárosi szabályokkal homlokegyenest menő Lafayette karaktere többet tett a homoszexuálisok és a transzneműek ügyéért, mint a televíziózásban bárki; Tara az a személy volt, akit a True Blood összes nézője kollektíven gyűlölhetett, főleg, mert egészen az utolsó szezonig nem merték kinyírni; a “ha melle van, megdugom”-ars poeticát követő Jason volt a kötelező comic relief, míg a sorozattal együtt nővé formálódó Jessicába lehetett szerelmes minden férfi néző hét teljes évadon át.

És hogy milyen is volt az utolsó szezon? Szerintem a legjobb, amit a True Blood az elmúlt 3 évben produkált. A rémisztően gyenge nyitóepizód után azonnal sikerült megtalálni a megfelelő hangvételt, sikerült megzabolázni a természetfeletti lényeket, végre megszűnt az a káosz, ami az előtte lévő szezonokat jellemezte, az évadnak volt célja, átívelő szála, és az égvilágon minden fontosabb szálat sikerült lezárni. Bill nem halt meg indokolatlanul és öncélúan, a mindig szopóágon lévő Jessica, Hoyt, a farkával mindig méhkasba hatoló Jason is megkapta a maga jussát, és az életet két marékkal habzsoló Eric is megtalálta az új hobbiját, amivel pár évtizedig elűzheti az unalmat.

Idővel úgyis feltűnt volna megint valami bugyuta lény, egy új faj, vagy egy halottnak hitt főellenfél – annál meg azért mégis csak jobb a happy end, nem?

55 hozzászólás Ne habozz!

Rütyika - 2014. 08. 26. 15:32

Amikor Sookie a helyes kis magassarkújában simán kettétöri a lapát nyelét – na, ilyen volt az összes évad a harmadiktól kezdődően. :D Egyszóval: hülyeség.

choler - 2014. 08. 26. 15:37

szamomra az evadzaro is ugyanolyan szerencsetlenre es unalmasra sikerult mint az egesz evad. szerintem itt mar a szineszek/irok/producerek is azt vartak hogy csak legyen vege es mindenki foglalkozhat massal. szinte semmit nem tudok megnevezni ebbol az evadbol amire azt mondanam hogy na ez emlekezetes jelenet volt. Hacsak nem az utolso reszben amikor Eric zenere razza a fejet mikozben a hatso ulesen hullak vannak :). sajnalom hogy ilyen gyengere sikerult a vege.

DVM - 2014. 08. 26. 15:40

Én három évadig néztem, amikor annak a végén jöttek a tündérek, meg a vérpárducok, én akkor sokalltam be. Nagyon sajnálom, hogy ahogy olvasom, ezután is csak a csöcsfaktor maradt konstans.

izsuzs - 2014. 08. 26. 15:48

Pár napja azt találtam írni, hogy a finálé a Dexter befejezésénél csak jobb lehet. Ez be is jött, de azért az alkotók helyében nem lennék büszke erre a párhuzamra.

LuPuS - 2014. 08. 26. 16:28

Első évad még lement nálam, de aztán eltört bennem valami.

Igaz a többi rész még várat magára attól függetlenül, hogy lejtmenet lett belőle.

Évek múlva, amikor befejezzem a sorozatot . akkor véleményt nyilvánítok.

winnie - 2014. 08. 26. 16:37

Pár napja azt találtam írni, hogy a finálé a Dexter befejezésénél csak jobb lehet. Ez be is jött, de azért az alkotók helyében nem lennék büszke erre a párhuzamra.

uhh, nagyon sok szélsőségesen negatív véleményt látok a fináléról. poénból végignéztem, hogy képben legyek, de annyira nem értek hozzá, hogy lássam, mik szúrják ennyire a rajongók szemét.

highwaycat - 2014. 08. 26. 16:45

Nem mintha az előző évadok jók lettek volna, de ez pontot tett az i-re. ha Dexteres hasonlatnál tartunk szerintem még azt is bőven alul múlta. 2 pozitívum volt az évadzáróban számomra: Ginger szex jelente, és Eric a legvégén Pammel. Tegnap olvastam valami fangbanger facebookos kommentjét, miszerint az egész sorozat Bill és Sookie körül kell, hoyg forogjon: “true love or true death”. Még ha így is tekintjük egy brazil szappanoperában több az értelem mint ebben volt. Volt néhány karakter akik miatt végig szenvedtem az évadot, de gyakran tekertem bele már, mert egyszerűen nem bírtam már nézni az események érdektelen abszolút össze nem függő folyását. jessicát imádtam, de ez a Hoyt hazajön és egyből happy love és esküvő valami borzalom volt. Amolyan hogyan szúrjunk bele egy esküvőt az utolsó részbe a semmiből érzés.

Tara halálnak külön örültem az első részben, hogy végre észhez tértek a showrunnerek, de neeeem. Vigyen végig még egy irritáló szálat a bigott agyatlan drogfüggő anyjával aminek a végén egy bűnbánó angyal képében elmegy a naplementébe. Mert megérdemelte. Persze. Mintha egy földön fekvő rúgtak volna egy utolsót.

Szeintem még órákig tudnám sorolni a negatívumait, közte talán 1-2 “jó” pillanattal – habár most egy se ugrik be Gingeren kívül – de eleget bosszankodtam rajta tegnap. 3 év után abba kellett volna hagyni.

Yggdrasil - 2014. 08. 26. 17:37

Halihó, köszi az írást.
Csatlakozom, a Lumberjack Dexter zárójánál csak jobb lehetett, de azért én se voltam maradéktalanul elégedett. Tudom, hogy Bill halála nem volt hiábavaló, de számomra ez a vég teljesen értelmetlenné tette a hét évadon át futó Sook-Bill szálat.
Ami nagyon zavaró, hogy rengeteg felesleges mellékvágány meg elvarratlan szál volt ebben az egész világban. Pl:
– vérpárducok (nem bánom, hogy nem lett belőle semmi, mert rohadtul untam),
– vérfarkasok (dettó, Alcide belső harcainál már sírhatnékom volt),
– most akkor Nyall nagyapa jó vagy rossz vagy micsoda?,
stb.

Amit mások máshol már elmondtak, de itt is helye van: nagyon sajnálatos, hogy Lafayette-nek csak egy másodperces snitt jutott a zárójelenetben, ő ennél azért jóval többet érdemelt volna.
Ezt a Lettie Mae vonalat se kellett volna erőltetni az utolsó évadban, azt hittem, a Tarás szál fog vezetni valahova, de az is egy nagy semmi volt.

Korábbi évadok: megmondom őszintén, nekem pont a 2. évad a napgyülis szektával meg a maenad ténykedésével volt a legirritálóbb, talán könnyebben emészthető lett volna, ha nem nyújtják szét kényszeresen az évadot, mint a rétestésztát. A másik, én Marnie-t rettenetesen utáltam, de nem úgy értem, hogy azonosultam azzal, ő a gonosz főellen, hanem miatta erős késztetést éreztem, hogy kaszáljam az egész sorozatot.

Ja, és ha van már petíció a Pam&Eric spinoffra, linkeljetek légyszi, hol kell aláírni :D

Rational Gaze - 2014. 08. 26. 17:50

Konkrétan annyira sz-r volt az utolsó rész(évad), hogy híreket olvastam mellette. Örülök, hogy vége, tök szenvedés volt az egész.

SPOILER

Most komolyan, kit érdekelt az a hülye esküvő? Rész felét elvitte. Meg Bill szenvelgése is…

jky - 2014. 08. 26. 18:28

1. évad zseniális, 2. évad jó volt, de azért a végére már irritált az nő. Utána már romlott-javult, hol így, hol úgy, a többi lény behozása gázos volt, de túl lehetett élni. Nálam a legrosszabb egyértelműen a boszorkányos 4. évad volt, az a boszorkány egyszerűen katasztrófa volt, unalmas, idegesítő, borzalom… Lafayette és barátja szektás, “ördögös” témája is rémesen unalmas volt. Azok az évadok voltak jók, amik főként a vámpírokról szóltak (Queen, Authority stb.)

Utolsó évad: Szerintem egész jó volt, elvarrták a szálakat és ennyi. Nem volt tökéletes, nagyon nem, sőt, Tara meg egyszerűen totál felesleges volt ezzel a megoldással, de legalább tényleg nem volt semmi új lény, semmi egyéb régi lény, semmi sallang, csak a fő témára és a főbb karakterekre koncentráltak.

Az utolsó epizód sem volt annyira jó, mint kellett volna lennie, nem ilyen befejezésre számítottam, de lényegében érthető, hogy miért lett így, ahogy lett, és különösebb problémám nincs is vele.

Megvoltak a mélységek, magasságok, jó és rossz pillanatok, részek, évadok, de a hangulat, a karakterek (főleg Jason, Eric, Pam, Andy), a remekül megírt szövegek, beszólások végig elvitték a hátukon a sorozatot. Hiányozni fog a sorozat.

Isten veled Bon Temps! :'(

Erja - 2014. 08. 26. 18:32

Ez milyen rész volt már… Unalmas, 10/0, a Dexternél (hogy stílusos maradjak) egy foghíjjal jobb. Én csak áttekerve néztem végig, pedig nagy rajongója voltam a sorozatnak.
Az a szenvedés, amit Bill előadott, meg a kamarazene, mikor meghalt, azt hittem sosem lesz vége.
Csalódott vagyok, na, ennél többet vártam.

hunlord - 2014. 08. 26. 18:33

Én Eric autós jelenetéből vártam egy képlopatot, így nagy csalódás a cikk! :D Viccet félretéve, egyetértek a fentiekkel, nálam guilty pleasure-ként kitartott, de már tényleg elfáradt.

Lilith Dark - 2014. 08. 26. 18:34

Fura, de én ugyanúgy szerettem most is, mint anno az elején; a hangulatot ugyanúgy hozta, plusz imádtam a déli akcentust hallgatni! ;)
Sajnálom, hogy vége van, még jó ideig elnéztem volna, tényleg. Ha ez a szegénységi bizonyítványom, ám legyen, vállalom. :D
Persze láttam a hibáit, de nem zavartak, és nem számomra messze nem voltak olyan hangsúlyosak, mint többeknek. :)

A sorozatzáró viszont kissé csalódást okozott, olyan semmilyen lett. Pont azt, amire kíváncsi lettem volna, nem tudtam meg: hogy Sookie ki mellett állapodik meg. Nem az volt a lényeg, hogy az eddigi pasijai közül valakivel lássam, de ez a van-férjem-terhes-és-boldog-vagyok-de-arctalan-nektek számomra nem volt megoldás; csak amolyan nesze semmi, fogd meg jól…

Lilith Dark - 2014. 08. 26. 18:36

Ja, és amit kifelejtettem: én kimondottan szerettem Tarát. :) :) Lafayette nagy kedvenc, Jessicába pedig még hetero nőként is simán bele lehet szeretni. :D

paranoid android - 2014. 08. 26. 18:55

Nem hittem volna, hogy pont a True Blood írói lesznek ennyire töketlenek egy lezáró évadnál. Az évad elején a kevés pozitív hangok egyike voltam, mert sok lehetőséget éreztem a fertőzés, mint “főellenség” témában. Valami apokaliptikus záróévadot képzeltem, erre képesek voltak az egészet elmaszatolni, és helyette behozták Sarah Newlint. Meg persze egy erőltetett drámázást Bill-lel, aki többet érdemelt volna, de ez bármelyik karakterről elmondható. Az évadzáró happy endje volt a legalja. Minden karaktert kicsit megerőszakoltak, hogy összehozhassák ezt. Sosem voltam nagy rajongója a sorozatnak, de élveztem mindig, talán épp ezért, még akkor is, amikor gyengélkedett. De ennek az évadnak a második felével olyan mélyre süllyedt nálam, hogy magam kaszáltam volna, ha nincs vége.

Egyébként a kritika bevezetője nagyon azt sejteti, hogy ez a sorozat egy mérföldkő volt a vámpírok ábrázolásának hosszú történetében, de ez szerintem hatalmas túlzás. A komolyság mint kitüntetve használt jellemző egyáltalán nem különböztette meg a True Bloodot az olyanoktól mint a Buffy-Angel kettős, amik emellett még sokkal gazdagabban is tárták fel a vámpírokban rejlő lehetőségeket. Maximum a trükkök és a képernyőn való ábrázolás, ami kiemelkedő a True Blood kapcsán, amúgy pedig “csak” egy baromi jó popcorn sorozat. Bár az utóbbi évadokban már inkább csak közepes popcorn sorozat.

A sorozat egészére való visszatekintésből nekem hiányzott Michelle Forbes Maryannje, aki szerintem a legeredetibb és legemlékezetesebb vendégkarakter volt. Az állandók közül pedig Lafayette és Andy voltak hatalmas kedvenceim.

Kate - 2014. 08. 26. 19:02

az elmúlt hét évadot belátom hogy nem lehetett könnyű lezárni. olyan lezárást meg főleg nem ami mindenkinek bejön. azon kívül ami bill-el történt, nem nagyon volt benne meglepő fordulat (én azért az utolsó percig számítottam rá, hogy meggondolja magát, vagy történik valami “természetfeletti”).

én különösebben nem izgattam fel magam a rész minőségén, nálam már régóta csak guilty pleasure-ként élt a sorozat, igaz az összes közül a kedvencemként :) eric és pam már az első évadtól a sorozat két legkiemelkedőbb karaktere volt, és tetszett hogy ők aztán nem hazudtolták meg önmagukat. öröm volt nézni a játékukat. talán ők fognak a legjobban hiányozni. meg a sorozat is persze, minden hibája ellenére pótolhatatlan marad számomra.

jesustomer - 2014. 08. 26. 19:32

Ez a Tara egyszerűen annyira idegesített bármikor amikor megláttam a tvben, hogy elkapcsoltam pedig bill és sookie érdekelt bill nagyon jó karakter volt, az az igazi badass (mint pl tvdben Damon mert ő igenis az).
Na de ha már tvd Tara olyan mint tvdben Bonnie. EEgyszerűen felháborító karakterek, idegesítő azonnal el kell kapcsolnom vagy tekernem annyira.

t.girl - 2014. 08. 26. 19:42

Én szerettem ezt a sorozatot akkor is amikor jó volt és akkor is szerettem amikor szar volt. :D Egy teljesen más világba vitt el és szerettem “ott lenni” Bon Temps-ben még ha néha unalmas is volt :) Pam és Eric párosa meg vmi brilliáns volt!

Ég veled True Blood! :'(

Sugarplum - 2014. 08. 26. 20:08

Amikor a 6. évad folyamán kiderült, hogy lesz 7. évad, amely egyben az utolsó is lesz a sorozat életében, arra gondoltam, hogy van az íróknak egy évada a MÉLTÓ lezárásra. Naivan azt feltételeztem, hogy megragadják az alkalmat, és visszacsempésznek egy kicsit a sorozat régi hangulatából…megpróbálják úgy véghezvinni a lezárást, hogy a nézők szerintem jelentős hányadának a szájából eltűnjön sorozat utóbbi néhány évada miatt felgyülemlett keserű íz. Az enyémből nem tűnt el inkább erősebbé vált. Mindezek mellett az egész évadra a légből kapottság volt a jellemző véleményem szerint.
A karakterek többségével úgy éreztem, hogy nem tudtak mit kezdeni, akivel meg nem kellett volna foglalkozni, arra hosszú perceket szántak (pl. halott Tara meg az anyja)
Jah, Bill halálát konkrétan áttekertem…nem győztem kivárni. Eric autós jelenetén jót kuncogtam. Na azt nem áttekertem, hanem vissza..többször is. :D
Az állandó karakterek akik abszolút hozták szintet: Eric,Pam, Andy, Lafayette, Jason.
Sookie visszafejlődött, Bill pedig unalmassá vált.
Persze ez csak az én véleményem.
Mindettől függetlenül az első három évad többszörösen újranézős, meg persze a többi évadban is akadnak erre érdemes etapok.

Bálna - 2014. 08. 26. 20:29

Nem néztem a sorozatot, de grat az íráshoz!

sclerosis - 2014. 08. 26. 20:44

Szánalom volt,csak így röviden.Ha így dolgoznánk ahogy ezek írnak nem sokáig lenne munkahelyünk:DD

sinyster - 2014. 08. 26. 21:10

Hát 7 év után nem is tudom. Más fajta befejezést vártam, de ez se lett vállalhatatlanul rossz. Nekem csak annyi szúrta a szemem, hogy Bill elloccsant, és Sookie már nem is vágyódott többet természetfelettihez. Szóval értem én hogy Bill volt neki az élete szerelme, de azért ott volt Eric is, akivel egészen az utolsó előtti részig mintha lett volna valami kis bizsergés. De érthető lett ez a vége is, lett Sookie-nak egy no name fickója, és boldogan élnek normál életet.
Tara halála szörnyen volt megírva. Most vagy rendesen csinálták volna, vagy sehogy, de ez, hogy igazából a sorozat szereplőinek 90%-a szerette őt, de miután meghalt semmi érzelem nem volt senkitől, ez azért durva, mégiscsak egy főszereplő volt.
Akik eddig jók voltak, és vitték a hátukon a sorozatot, azok most is hozták a formájukat. Gondolok itt pl. Eric,Pam,Ginger szexrabszolgás jelenetére, ami az egyik legjobb volt az évadban, vagy arra, amikor végre teljesül a rettentően agymosott pincérnő álma a trónon.
Összességében egy 10/7 volt ez az évad, klasszisokkal jobb, mint az utóbbi 3 évad, de az 1-2 évad nyomába nem érhet.

Bagosz - 2014. 08. 26. 21:12

nagyon ellaposodott a végére
és ez a tömény juharszirup a végén…
még Bill halála se volt drámai,annyira elhúzták

ZoL - 2014. 08. 26. 21:33

Azért Eric autós jelenetéből én is vártam volna egy képet, mert az hatalmas volt, kár hogy az évad nem volt már olyan mint régen.

Ui.: valaki egy szám címet, hogy mi szól a kocsiban mikor Eric partyzik rá? :D

mrs kai proctor - 2014. 08. 26. 21:35

Ekkora nyáltengert még szappanoperában se látni, ami itt a 10. epizódban zajlott. Az esküvő,a sok nyafogás..próbáltak mindent bedarálni.
Miért kellett Bill-t külön kinyírni, mikor alapból beteg volt? Szétloccsant volna magától is, ha már ez volt a választása. Minek kellett ez a teátrális show? Az utolsó pár évadra(6-7) Sookie hatalmas ribizli gizi lett, egyszer ezt, aztán azt szerette. Mindenkin hamar túl is tette magát.
Jobban örültem volna, ha vele történik valami. Valahogy sejtettem, hogy Bill fog true death irányba lépni, mert megvolt benne az mélabússág.
Szomorú vagyok, mert mást vártam. Sookie-nak sosem lehetne normális élete, hiszen valószínűleg a gyerekei is tündérek lesznek.
Sara Newlin(Anna Camp)valami iszonyat a hangja, a feje..
Felejteném az utolsó három évadot.

yeeeyha - 2014. 08. 26. 22:00

Évad 2/10, finálé 1/10.
És mindezt úgy, hogy az egyik kedvencem volt mindig is Hoyt.
Röhejes jelenetek egymás hegyén-hátán, Sookie egy sima balerina cipőben eltöri egy ásó nyelét, aztán a végén is csak azért villantották fel a férjét, hogy lássuk, nem lombikbébi fog a Stackhouse családba születni.
Bővebben kifejteni sincs kedvem, sajnálnom kéne, hogy vége, de nem megy.

Csilla0422 - 2014. 08. 26. 22:13

Jó volt: Eric, Pam és Nyúliné. Jason meg “hátgáj”

Azt vártam, hogy Bill már nem szerepel és Szuki Eric mellett köt ki. Ha nem hát nem.

A pozitívum: végre vége a szenvedésnek!

AdamBan - 2014. 08. 26. 23:32

Ez a sorozat akkor és attól ment vakvágányra, amikor eltértek a könyvek sztorijától. Az első három évad jó volt, a negyedik közepes.

Ekkor elkezdtek teljesen új sztorivonalakat kitalálni, és a forgatókönyvírók csúnyán belebuktak. Elvarratlan, értelmetlen szálak, körbe-körbe járó történet, ésszerűtlen karakterkinyírások és visszahozatalok. A három utolsó évad borzalom volt.

Kár érte.

AdamBan - 2014. 08. 26. 23:34

Billith, bazmeg. Az volt a mélypont.

Brynden Rivers - 2014. 08. 27. 00:23

Indítsunk szavazást ki szerint mi volt a mélypont :)

Azt hiszem a 5-6 amit felsoroltatok bőven elég ahhoz hogy bárkit eltántorítson a sorozattól.

andus - 2014. 08. 27. 00:40

Számomra olyan volt, hogy mindent sűrítsünk bele egy részbe, hogy azért varrjuk el a szálakat, legyen benne némi könnymorzsolás, de azért a lényeg, hogy happyend legyen. Az egész olyan volt, mint Sookie gyászolása: pár perc sírás, kemények vagyunk, majd felemelt fejjel távozunk a temetőből. Minél gyorsabban túl vagyunk rajta, annál boldogabbak leszünk utána. Itt értem az esküvőt, a japán kinyírását majd a Pam és Eric milliódolláros üzletét, Jessica: “Nem akarom, hogy meghalj, de oké” mondatát és sorolhatnám.
Valami epikusabbra számítottam én is, de ezzel a fináléval nem ríkattak meg, és bizony volt már sorozat, amelyiknek sikerült, pedig azok is eléggé leengedtek a végére.
Az évadban pedig Alcide gyors és könnyű kiírása volt még amúgy ilyen :D
Jason és Lafayette viszont hiányozni fog.

Shyllard - 2014. 08. 27. 07:10

Hát utolsó évad egész jó lett az előző párhoz képest, de a mélyrepülést azért nem sikerült jóvá tenniük. Azért guilty pleasure-nek még mindig jó és szórakoztató volt.

bëz - 2014. 08. 27. 08:45

Rettenetes volt sajnos. A finálé egy szirupos baromság. Az évad meg csak úgy ahogy van egy nagy baromság.

Scoo - 2014. 08. 27. 08:53

” minden szempontból zseniális könyvek”

Olvastam vagy négy részt belőlük, de azt kell mondjam borzasztó unalmasak. Általában a főtörténet az max tíz oldal, a többi meg szenvedés, unalom. Az író nem tud rendes sztorit írni. Jó karakterei vannak, de ennyi.

mogyoró - 2014. 08. 27. 09:31

nekem egyáltalán nem volt sorozatzáró fílingem, csak az “egy év múlva-négy év múlva” részek miatt, de ott is csak igen erőltetetten… csalódás volt nekem is az évad, mert feleslegesen hoztak be szálakat, mint a jakuza, aki 6 fő megölése után ki is irtódik meg a hepV vámpírok, akik amolyan zombi-apokalipszisesen kiirtanak városokat, de egy este alatt őket is mind kinyírják.. túl sok!
nekem volt csak olyan érzésem a végén, h oké, h Ericnek bejött a biznisz, de ahogy ott ült a trónon, tök ugyanúgy, mint a 3. évadban, mikor Sookie után epekedett… nekem tök olyan volt, h ő sosem lesz boldog…vagy túl sokat láttam bele? :)

recoveringjunkie - 2014. 08. 27. 09:35

Barátok közt Vámpírfalván. Ígéretes kezdet után nagyon hamar átcsapott gagyi soapba.

badadada - 2014. 08. 27. 10:58

badadada - 2014. 08. 27. 10:59
Marcipáncica - 2014. 08. 27. 11:02

Eric jelenete:

https://www.youtube.com/watch?v=kUeIQ-LCXck

A záró részről meg már írtam a kibeszélőben, csalódás. Mélységes.

andrE - 2014. 08. 27. 12:10

Szerintem ezt az utolsó évadot a készítők is direktbe önmaguk paródiájaként csinálták. Másként értelmezni se tudom amit láttunk, így meg egészen élvezhető volt a dolog.
És basszus, bármennyire is gagyi szintet hozott a felétől, csak hiányozni fog.

Miss Keamy - 2014. 08. 27. 14:43

annyira nem lett szar ez a befejezés, mint vártam. inkább csak azt nem értem, miért nem sookie halt meg, miért kell ennyire happy end. persze bill-nél már kirajzolodott a halála…
A legnagyobb kedvencem Lafayette. igazából telibeszarták az utolsó évadban,utolsó részben pláne. Russel volt még emellett a 2. favoritom. nekem a mélypont az 5. évadtól indult. Gudbáj TB!

Tímea - 2014. 08. 27. 16:23

Az egész évadzáró részben egyedül Eric jelenete ért valamit ott az autóban.
Nagyon eltolták ezt most….
Értem én,kell a drámai befejezés,de számomra értelmetlen volt a főszereplő halála.
Valóban Pam és Eric vitte szinte az egész évadot.
A végén az a kis családias vacsora ,mindenki boldog,még Sookie is,és egy jelentéktelen,semmimondó férj mellette?!
Elviekben Sookie-Szuka is természetfeletti erővel bír,idáig csak olyan párt választott magának,aki hasonló adottságokkal lett megáldva,nem értettem ezt a “éljünk normális életet” főcímet,hisz Bon Temps városa is pont ezt tárta elénk,itt senki sem hétköznapi…

tbs - 2014. 08. 27. 16:54

Eric Headbang zenéje :) :
https://www.youtube.com/watch?v=YrpiZdArMaI

erik - 2014. 08. 28. 09:08

Eric szép, el lehetett nézegetni, a sztori a végére leült. Kár. Nekem is az első pár évad jött be.

Anna - 2014. 08. 28. 16:25

Nehéz írni bármit is, mert alapjában véve a sorozat nem tetszik (a helyszín, a körítés meg a plotlineok nagy része), dehát Eric, na. Egy csomó részt nem is láttam, és amiket igen, azt is kb. gyorsítva. Most elkezdtem előről az egészet, de csak áttekernyészem. Ericen kívül van még pár jó jelenet, de az még nem teszi nézőssé a sorozatot számomra. A fentiek miatt a finalra se tudok sokat mondani, nekem csak annyi volt érdekes belőle, hogy Eric és Pam életben maradnak-e. Szintén a beletekerős kategória volt.

jky - 2014. 08. 29. 12:05

Jessica blogja, fényképekkel az esküvőről. :D

http://www.babyvamp-jessica.com

naughtyl - 2014. 08. 30. 10:50

ilyenkor olyan szomorú tudok lenni, mint valami kisgyerek.

Miért kellett így elrontani a játékomat:(:(

de visszagondolva, tényleg a vérfarkasok környékén történt valami. valami előre nem látható szörnyűség. meg szerintem Eric amnéziája volt, ami lelökte őket a lejtőn.

és az, hogy, nem tudom 2-3 résszel a vége előtt, az idióta (teljesen irreleváns karakterek) tinik szexuális próbálkozásait kelljen néznem, egy vadidegen vámpír, nagyon creepy szex barlangjában.. arra mostanra sem találtam magyarázatot.
és fő karaketerk meg vagy nem is jutnak szóhoz, vagy kapnak 2percet.

atyaég.

és ez a SEMMIBŐL jött Hoyt dolog. előtte volt a szájbarágós szexjelenet Jasonnal, Sookie partiján.

igazából, annyira nem fog nyomot hagyni, hogy az a szörnyű. 7 év..

Ayrons - 2014. 08. 31. 11:07

Az hogy több lényt hozznak be nincs gond lásd(Teen Wolf meg Grimm), azzal van a gond hogy nem mutatják be őket rosszul építik ki a lények mitológiáját.
Vérfarkasok kedvenc lényeim de itt a 6.évadra sortűz alá vittem volna őket.(nem volt történetük normális kidolgozza)ugyan ez van a vérmacskáknál is meg a démonoknál is…..eltűntek……vámpírokat is kiherélték az 5.évaddal amikor a Hatalmat olyan szépen bemutatták…..Egyszerűen nem tudtak bánni a lényeikkel.
Nálam 1-3 évad volt a csúcs mindenki a maga terében mozgott. Ez az uccsó évad siralmas volt.Am Warlowot visszaakarták hozni de végül nem tették,lehet kellett volna.

TazLeacher - 2014. 09. 27. 17:32

A kommenteket nem olvastam, a leírtakkal viszont 100%-ban egyet értek. (Azért most, mert tegnap jutottam a végére.)

Annie - 2014. 12. 30. 00:18

Másfél hete kaptam rá a sorozatra és végig is néztem. Korábban már belenéztem, de akkor nem izgatott, lefoglalt a TVD. Nekem semmi bajom a sorozattal, bár lehet ez a másfél hét True blood agymosottá tett. Voltak pillanatok, amikor unatkoztam, vagy amit én is hülyeségnek tartottam,de összességében imádtam! Főleg Ericet és Pamet. A végét összecsapták, megérdemelt volna a sorozat egy jobb befejező részt. Én is tudni akartam, kitől lett terhes Sookie. Elfogadtam Bill döntését, bár sajnáltam. Én igenis megsirattam és bőgtem, mint egy kisgyerek. Reméltem, hogy Sookienak és Billnek lehet közös jövője. Csalódott voltam. Tetszett, hogy a végére mindenkit összeszedtek. Hiányozni fog a sorozat. Viszlát Bon Temps!

Szabó Vica - 2016. 01. 27. 23:21

7 évad sookie terhes mellette ülni férfi. Ki az??? Mert nem látok arca pff

Héjja Zoltánné - 2016. 01. 27. 23:22

7 évad sookie terhes mellette ülni férfi. Ki az??? Mert nem látok arca.

animecat94 - 2017. 03. 18. 14:39

Igen épp ez az… én konkrétan megbotránkoztam, hogy csak úgy valakit betettek Sookie mellé, és őt is csak hátulról láttuk… egy teljesen új karakter, akiről semmit nem tudunk, semmi személyiségfejlődés a sorozat alatt… az összes karakternek volt, de pont a főszereplő mellé egy full ismeretlen akárkit berakni.. hát ez sokkolt.
Én Billt szerettem volna mellé vagy Ericet, vagy legalább olyan embert, akit végigkövethettem a sorozatban. Az első évad alapján nem gondoltam volna, hogy ennyire megragad a sorozat, nagyon emberi skálán mozog a sorozat cselekménye. Minden megnyilvánulása annyira emberi, az ösztönöktől kezdve a meztelenségen át az öldöklésig. Ha nem néztem volna végig a sorozatot az utolsó percig, nem mondanám azt, hogy teljesen magával ragadott… én szeretem az elvont dolgokat, a spirituális jellegű dolgokat, amik emberi szinten túl mutatnak, mégis egy teljesen ösztönalapú sorozatba szerettem bele a True Bloodot nézve.
Az utolsó részt kiemelném azért több szempontból: bármennyire is ösztön az úr, akkor is a szerelem egy nagyobb hatalom, ami felül múlja még az emlékezetet is… (Jessica,Hoyt esete)ebből is megmutatva, hogy nem minden az elme, az agy, van ami annál kiterjedtebb és sokkal meghatározóbb. És nagyon megható volt, hogy pont Bill adta “utolsó óráiba” össze Jessicát Hoyttal…miközben Sookie még a gondolatait is meghallhatta…és ezzel is bebizonyítva, hogy tényleg, igazán szereti Sookiet.
Bill szinte emberré vált a betegség hatására, ezzel is megmutatva, hogy az időt értékelni kell, minden pillanatát megragadva…
Jason is meglepett, eljutott végül arra a pontra, hogy megállapodjon és át adja magát valakinek, ezen azért meglepődtem. És hát a vége, hogy mindenki mindenkivel jóban van és mindenki boldog és jól érzi magát. Az élet pont ilyen, mind a két oldalát megélheti az ember, attól függ melyikre fordítja a figyelmét…
Egyszerűen elképesztőre sikerült a zárás, nagyot dobott, igaz, jól megkönnyeztem..

Coligny - 2017. 09. 24. 18:37

3 év után néztem végig ismét az egész sorozatot. Nagyon nagy kedvencem volt, de konkrétan az utolsó évadra nem is emlékeztem, feltételezem már csak a háttérben ment, miközben mást csináltam. Így egyben viszont megvolt az egésznek az íve, voltak ugyan kevésbé jó részek, de még a 7. évad is tetszett. Sőt, a sorozatzárót is szerettem…

Dearie - 2018. 08. 26. 17:40

Ohhh, annak idején a 4. évadig láttam a tévében (:D), most az első résztől végignéztem néhány hét alatt, szerintem zseniális sorozat, de kinek mi :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz