login |

Hart of Dixie és a country zene – írta Natale

2014. 08. 27. 19:58 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Truck, dirt road, ice cold beer, honky-tonk. Ezek a countryzene sztereotip hívószavai, amelynek itthon nincs sok rajongója, de ha keresni kéne őket, a Hart of Dixie talán jó kiindulási pont lehet.

Ebben a posztban a teljesség igénye nélkül összegyűjtök párat a sorozatban fellelhető countryzenés utalásokból, kezdve az epizódcímektől, át a megjelenő dalokon és easter eggeken egészen a színészekig – nem könnyű feladat, hiszen az egész sorozatot áthatja a country fíling. (Előadóknál link, és nem mindig a sorozathoz közhető dalhoz.)

A sorozat soundtrackje nyilván telis-tele volt mindenféle countryzenével, ebbe nem is mennék bele, álljon itt egyedül a The Band Perry. Azt nyilván sokan észrevettétek, hogy a második évadtól kezdve minden epizód címe egyben egy dalcím is. Ráadásul olyan halhatatlanoktól, mint Johnny Cash, Garth Brooks és George Strait, vagy ott a Rising Star-ban zsűriző Brad Paisley is. (És ez még iszonyú hosszan folytatódhatna.)

Vannak olyanok, akiket konkrétan említenek vagy kiírnak. Brick például a pilotban így jellemez egy újszülöttet: „She’s got ten fingers and ten toes and those lungs that would make Carrie Underwood jealous.” Vagy vegyük Wade csajozós zenéit: azt állítja hogy Blake Shelton száma mindig beválik, de azért Kip Moore is előkerül.

(Apropó Shelton: az egyik The Voice-ban ha jól tudom az ő egyik istápoltja, Danielle Bradbery nyert, és olyan számmal jött ki, amit bűn lett volna nem beletenni a sorozatba. Ő élőben meg is jelent és a képernyőn énekelt, csakúgy mint a Gloriana és az American Idol-os Scotty McCreery.)

Az eddigiek mind eltéveszthetetlenek voltak, most jöjjön egy easter egg. Biztos az előzetes tájékozottság hiánya, de csak később tűnt fel, hogy Tansy kutyáját nem véletlenül hívják Dolly Partonnak – és nem véletlenül kell neki a Jolene-t énekelni. A kisváros honky-tonk-jának a neve (Rammer Jammer) sem csak úgy kipattant valakinek a fejéből, ez az Alabama Crimson Tide győzelmi dala.

Szereplőügyben is van említenivaló: Lily Anne Lonergan nevű előadó sajnos nem létezik, de a Magnoliát játszó Claudia Lee próbálkozik énekléssel is, a linkelt dalból énekelt is egy kicsit. (Kiegészítés: van másik éneklő szereplő is, de Brandi Burkhardt nem igazán a countryban próbált szerencsét.)

A végére hagytam egy olyat, ami számomra meglepő volt, de az évadzáró kritikájában rátapintott a szerző: Laura Bell Bundy, azaz Shelby is zenész próbál lenni, érdemes megfigyelni, hogy mennyire ugyanazt az embert látjuk a videóban, mint a sorozatban (és előre szólok hogy én ezt tartom a leggyengébbnek az összes linkelt zene közül).

Hirtelen ennyi, de ez biztosan nem az összes, úgyhogy ha valakinek még van, akkor ne tartsa magában!

13 hozzászólás Ne habozz!

Dorinanna - 2014. 08. 27. 20:09

köszi az írást, nekem nagyon tetszett! :) jöhetnének még hasonló típusúak, jó néha másféléket is olvasni a blogon :)

winnie - 2014. 08. 27. 20:20

én is mindig ezt szoktam mondani:) mi teret adunk minden szokatlanabb írásnak, mostanában volt is egy-kettő, és lesz is.

Csilla0422 - 2014. 08. 27. 21:26

Köszi Natale!
Nekem az egyik kedvencem még a premierből van:
The Pine Hill Haints – Walkin’ Talkin Deadman

Thomas - 2014. 08. 27. 22:37

Bravó, ezt nagyon szépen összeszedted!:)
Kezdetekben én is nagyon élveztem a sorozatot, már csak a sok ismerős zene miatt is, de aztán azt vettem észre, hogy ahogy a történet egyre fárasztóbbá, komolytalanábbá válik, úgy kerül be egyre kevesebb country dal, és a 3. évadra más sajnos szinte teljesen átvette a helyét ez az idegesítő “rajzfilm zene”, amitől a falnak tudok menni:) De ez valahol érthető is, a legtöbb country dallal csak olyan eseményt lehet igazán aláfesteni, amiben van valami dráma, van az egésznek valami súlya, az meg mostanában elég ritkán fordul elő.
Amúgy én szeretem a Giddy On Up-ot, és régebben sokat hallgattam Laura “híres” albumát is, aminek aztán nem nagyon lett folytatása, gondolom mert mostanában inkább a színészkedést helyezi előtérbe, de nekem tetszik a hangja:)
Amit nem tudtam, hogy Claudia Lee is énekel, és nem is rossz! Mondjuk albuma nincs, ahogy nézem.

csokipuncs - 2014. 08. 28. 03:47

Spotifyon tudom ajánlani a Hart of Dixie playlisteket vannak fanatikusak akik képesek sorra behúzni az aktuális számokat minden epizódból én pl. ott találtam a country listámbavaló számokat bőséggel. :)

Üstökös - 2014. 08. 28. 13:48

Tök jó, hogy írtál erről :) Számomra a Miner banda a sorozat felfedezettje, nagyon tetszenek a dalaik, imádom őket!

kabuki - 2014. 08. 28. 18:04

Én is köszönöm az írást, igazán jól sikerült! Külön köszönet a linkekért :)

Nekem a Gloriana jött be nagyon, ahogy lement a szám a részben, azonnal kerestem is rá, hogy mi volt ez, az egész album remek amúgy, azóta is szoktam hallgatni, noha nem vagyok nagy country-rajongó. Blake Sheltonnak is jó számai vannak és nagyon jó a hangja :) Johnny Cash meg persze olyan klasszikus, aki megkerülhetetlen.

Még egyszer gratula az írásodhoz!

dave - 2014. 08. 28. 20:03

Remélem, Johnny Rebelt is fognak majd játszani, ő is megkerülhetetlen.

Natale - 2014. 08. 29. 22:33

Örülök ha tetszett:)
Fontos is nekem a téma, valamennyire a sorozatnak köszönhetem hogy megszerettem a countryt. Előtte is megvolt már az irány (Johnny Cash, meg az ilyen follkos vonal is bejött) de emlékszem hogy a 2×02-ben Kip Moore linkelt száma annyira tetszett (meg a jelenet is annyira erős volt) hogy őt elkezdtem hallgatni, és jött sorban a többi is. De a kedvenc még mindig ő.

@Csilla0422: Meghalgattam, ez valami iszonyat jó:)

kevin - 2014. 09. 01. 15:14

Gratulálok! Remek írás :) Mint,ahogy azt már előttem is írták nálam is a Miner zenekar a felfedezett,de a Gloriana is ott volt:) Köszönjük.

Cancer - 2014. 09. 04. 15:26

Csatlakozom az előttem szólókhoz, nagyon jó írás! Jó zenék! Nekem csak egy szám tetszett, Laura Bell Bundy-é, igazán szörnyű!

Agung - 2015. 07. 09. 18:43

How could any of this be better stated? It contlu’d.

Réta - 2020. 03. 01. 19:43

Hát ez elég gáz, de én nem vettem észre hogy az epizód címek dalcímek is egyben. Viszont kezdek rákattani a countryra. A jelenlegi kedvenc dalom a Heart of Dixie.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz