login |

The Last Ship: vége az 1. évadnak

2014. 08. 27. 14:47 - Írta: winnie

37 hozzászólás | kategória: kritika,

Úgy tűnik, hogy a The Last Ship is megmarad olyan sorozatnak, melynek a pilotja, vagyis az alapprobléma felvetése jól sikerült, hogy aztán azt lejtment kövesse. De a készítők, miképp a Revolution esetében, itt is meglépték azt, hogy belengetik a hangsúlyváltást, azt, hogy a 2. évad esetleg teljesen más pályát kövessen. Aki kaszálta, az akkor visszatérhet (vagy akár most a szezonfináléra, hogy meglesse, mi lesz az új irány), de egyébként hiszem, hogy azok zömének, akiknek az elején sem jött be az a sorozat, a folytatásban sem fog.

A The Last Ship első része még látványosan nem foglalkozott a karakterekkel, azonban a folytatásra kellett volna valami kapaszkodó, aminek segítségével ki lehet tartani az unalmas pillanatok során is. Azonban ez nem jött össze, kábé másfél érdekes figurát sikerült megalkotnia az íróknak, és ezzel ugyanazt a hibát követték el, mint a kvázi testvérsorozat Falling Skies. (El is kezdtek az összes mostani posztapokaliptikus sorozatból motívumokat nyúlni.)

S ha mindez nem lett volna elég, akkor már az elején is haloványan érződő családi szálra a szezon végére látványosan ráerősítettek. Kaptunk, a koruknál fogva tökéletesen karakterizálhatatlan gyerekeket (nem egyet, nem kettőt), akiket lehet, hogy lepasszolnak a második évad elején, vagy betüzelnek velük egy kemencét, de jelen pillanatban egy cseppet sem rózsásak a kilátások és a velük kapcsolatosan kiaknázható történetszálak.

És egyébként ez az egyetlen, ami érdekes lehet a sorozattal kapcsolatban, hogy milyen irányt akarnak szabni a 2. évadnak most, hogy az 1. évados történetszálat kvázi kipipálták. Hogy vajon nyitnak-e, vagy inkább visszatérnek az alapokhoz, lefutva egy újabb szezonon át tartó kört.

És  hogy a fináléról is írjak valamit: nagyon gyatra és érdektelen volt a zárás. Aláírom, megvolt egy bizonyos szintű feszültség, végig lehetett érezni, hogy készülnek valamire, hogy történni fog valami, de azért ezen pillanatok (illetve hosszú percek) alatt igazán történhetett volna valami lényeges.

De nem. Amit láttunk az első 20-25 perben, azt kábé ötödannyi idő alatt is el lehetett volna mesélni, csak akkor nem jutott volna idő a jelentőségteljes és/vagy szúrós nézésekre, valamint a pátosszal teli pillanatokra. De talán még ezt is elnéztem volna, ha valami izgalmas irányba futtatják ki a sztorit, de szinte még cliffhanger-t sem kaptunk, csak egy elég satnya “Most mi lesz velük?”-re futotta, holott a WTF-os, “Ez meg mi a franc?”-megoldás mindig hatásosabb.

Komolyan nem tudom hová tenni azt, hogy ennyire kiszámítható volt szinte minden, ami történt. Ha egy helyzet marha idillinek tűnik, ha mindenki boldog és örül, de tudjuk, hogy történni fog valami, akkor lehetne kevésbé egyértelműbb az, hogy mire megy ki a játék? Oké, elismerem, hogy egy bizonyos részinformáció ütősen hangzott, de ez sem javított azon a langyos vízen, amin kikötötték a Nathan James-t.

Ami a jövőt, a 2. évadot illeti: nagyjából ki lehet találni, hogy most mi lesz a felállás, nem egy sorozatban láttunk ilyet mostanság. A bizonytalansággal kapcsolatban fent arra céloztam, hogy vajon mennyi idő alatt akarják lerendezni a konfliktust, 5 perc, 1-2 rész vagy 1 évad alatt? Illetve persze adja magát az a kérdés is, hogy most már maradunk a szárazföldön, vagy továbbra is kitartanak amellett, hogy legyen értelme a The Last Ship-címnek.

37 hozzászólás Ne habozz!

symor - 2014. 08. 27. 15:38

Én tegnap óta azon gondolkodom mit nézett sixx?

Vagy én néztem más sorozatot ugyanezen a címen, vagy ő, nem tudom, mert valami egész más benyomás jött le :P

Most egy kicsit megnyugodtam, hogy winnie is ugyanazt láthatta, amit én :)

rio - 2014. 08. 27. 15:38

Ez kemény, nekem eddig fel sem tűnt, hogy ez volt az évadzáró. Elképesztő.

Lajosék a másodikról - 2014. 08. 27. 15:56

Rhonda Mitra meg a kapitány összeállnak a második évadban és kikutatnak egy szert, amitől Titus Welliver black smoke-ká válik, majd ebben az alakjában elintézi a gonoszokat.

Egyébként végig az volt az érzésem, hogy ezt elsősorban nőknek szánták.

mrs kai proctor - 2014. 08. 27. 16:25

Az első rész után kaszáltam. A kritika alapján jól döntöttem, kár lett volna a drága percekért.

Kissur - 2014. 08. 27. 17:19

Az 1.részt megnéztem, tetszett, leszedtem a 2.részt, de azt már nem néztem meg. Ezután a kritika után nincs is kedvem. :S
Pedig Rhona Mitra és Casey a Chuckból… Meg posztapokalipszis. Áh kár.

Raziel Anarki - 2014. 08. 27. 17:51

wwááá, pedig sixx reggeli évadzáró kritikája engem is felcsigázott.. na majd azé a piloto bepróbálom, hátha

Hunnenkoenig - 2014. 08. 27. 18:20

Nekem tetszett vegig a sorozat. Most neztem meg az evadzarot. Nem volt nagy durranas, de hozta azt az egyenletes szinvonalat, amit eddig is es amiert nezi, aki nezi.

En azt hittem, elmegy a kapitany a montanai (vagy milyen) erdökbe a csaladjahoz es a legenyseg is szetszeled aztan kapunk külön szalakat a karakterekkel, de szerencsere nem ez törtent.

Remelem a masodik evadban lezavarjak ezt a warlordos baromsagot hamar es visszamennek a tengerre, hogy eljuttassak az ellenszert mindenhova, miközben apro egy reszes akciokba keverednek.

Ide nem kell ativeles.
Nem akarok összeesküvest es fögonoszokat.
Nincs kedvem utalni öket.

McGuyver es Knight Rider sorozatokat akarok ujra, ahol a falu bikai minden reszben moresre lesznek tanitva es lehet tovabballni.

winnie - 2014. 08. 27. 18:34

“McGuyver es Knight Rider sorozatokat akarok ujra, ahol a falu bikai minden reszben moresre lesznek tanitva es lehet tovabballni.”

van ilyen, de ez, ahogy látom, nem ilyen lesz.

daniferi - 2014. 08. 27. 18:34

Szerintem a Falling Skiesnál sokkal jobb, a Last Resortról nem is beszélve :) Jó szórakozást nyújtó sorozat, amibe nem akarnak mindenféle nagy dolgokat belemagyarázni, mint sok más hasonló sorozatnál.

winnie - 2014. 08. 27. 18:35

Raziel Anarki: a pilotot mindenképp nézd meg. nem csak azért, mert szerintem marha jó volt (sokan meg köpködték), hanem mert…, mert minden sorozat esetében érdemes megnézni, hátha megtalálod a jövőbeni kedvencedet.

winnie - 2014. 08. 27. 18:36

daniferi: az simán lehet, én mindhármat kaszáltam:) ilyenkor már lényegtelen a rangsor.

Csilla0422 - 2014. 08. 27. 18:36

Nekem végig bejött a sorozat, azt kaptam amire számítottam.
Remélem, hogy a 2. évadban max. 2 részben lezárják ezt a warlordos részt és gyorsan húznak vissza a vízre. A kalandozások nem zavarnak. Várom vissza orosz barátainkat.
Nagyon örülnék ha (minél előbb) a Kapitány és dokinéni összejönne. Már kapitányné sem zavar be.

DavidDahmer - 2014. 08. 27. 19:44

Sajnos kaszalni kellett a nemtom’ hanyadik resznel amikor a kapitany az orosz vezer alkukerdeseire csak azzal volt hajlando valaszolni, hogy o az amerikai haditengereszet kapitanya es xyblablafuck az isten tudja milyen azonosito szama.
Jo is lehetne a sori mert az alapotlet nem rosz, de a tul sok maniros hunyorgas és szurosan nezes megoli az egeszet. Kar erte. :(

semper - 2014. 08. 27. 21:28

Szerintem nem fognak össze jönni Rohna Mitra majd John Popeal jön össze(akarom mondani Texel).
Egy dolgot nem vett be a gyomrom a fináléba a sok szart látott gyomrom az meg a hajó elfoglalása egy tetves pisztollyal az azért durva volt……

Roxi - 2014. 08. 27. 21:46

Valóban sok párhuzam a Revolutionnal és ahogy nézem a második évad is hasonló lesz,hiszen itt is vannak “hazafiak”. Mivel azt néztem, így ezt is fogom jövőre is.

Csilla0422 - 2014. 08. 27. 21:55

Csak Winnie miatt, mert tudom “mennyire szereti” az ilyen kombinációkat :D – Rachandler egy kinti fórumról

Ha Tex-el hozzák össze, kint forradalom lesz. :D
Nekem úgy tűnt, hogy Rachel jobban a szívén viselte a Kapitány sorsát, mint Tex-ét. Nem is kicsit aggódott miatta…

Rq - 2014. 08. 27. 22:25

Nekem bejött ez a sorozat, várom a következő évadot.

De ez az egy pisztolyos hajó elfoglalás tényleg kicsit idétlenre sikeredett, főleg ha figyelembe vesszük mennyi hasonló vagy épp rázósabb helyzetből vágták már ki magukat. Nem értem én ezt…

Én az elejétől Texnek szurkolok. :) Kíváncsi vagyok mikor és hogy csapódik megint a legénységhez. Legalábbis nagyon remélem, hogy látjuk még. :)

ALDO - 2014. 08. 27. 22:41

Szerintem elég baj az, hogy egy vírusos, katonás, pörgősebb akciósorozatban sok fórumozónak az a legnagyobb problémája, hogy ki kivel fog összejönni. Ez sokat elárul a sorozatról.
Annyiban a Touch-ra emlékeztet, hogy hihetetlenül jól sikerült a pilot, a második rész sem volt rossz, de mintha hiányzott volna valami, aztán a harmadik résztől beállt egy jó esetben közepes, de inkább elégséges szintre. Inkább volt ez kalandfilm – kikötünk egy szigeten, ahol történik valami – mint akció.

akyyy - 2014. 08. 27. 22:45

szerintem is rossz a cím:
Lost: Ship

Crias - 2014. 08. 27. 22:48

Nah pont én is ezt akartam megjegyezni, ez mi volt már ez?
Az oroszok ellen küzdöttek de egy nyamvadt dagi rendör 1 pisztollyal elfoglalja a hajót??? És még ki is vezényli a legénységet? basszus mi van a terroristákkal nem tárgyalunk szöveggel?
Egyik katonánál se volt fegyver???
.
Amúgy ettől eltekintve ez a rész nekem jobban tetszett mint az eddigiek.
Bár az alap koncepciót még mindig hibásnak gondolom.
Ha a vírus 3 nap alatt megöli az áldozatát akkor már rég vége kellene hogy legyen nem kellene ennyi betegnek lennie…

Sepuku - 2014. 08. 27. 23:00

Rhona Mitra miatt néztem. Nagy kedvencem. De az egésztől okádok, a sok tisztelgés, szenvelgés, egy kalap szar az egész. Ostoba IQ szegény ficeréknek készült. De amíg Mitra bennevan nézem:) A Stricke Back-ot akkor kaszáltam, amikor elment. De ez a sorozat még vele is határeset.

ALDO - 2014. 08. 28. 03:03

Azért az sokat elmond egy high conceptnek szánt akciósorozatról, hogy a hazai és külföldi fórumozókat az izgatja a legjobban, hogy a kapitány és a doktornő vajon mikor jönnek össze.
A legfőbb gondja a sorozatnak, hogy az alapötlet kb. egy 110 perces filmre lenne elegendő, nem pedig évadokra. El sem tudom képzelni mi lesz itt az esetleges 3-4. évadra. Végig olyan érzésem volt, hogy csak egy szezonra tervezték: megvan az ellenszer a 10. részre, haza mennek, aztán mindenki boldog. Inkább kalandfilm volt ez mind akció, mert mindig kikötöttek valami szigeten és ott történt probléma. Nem hiszem, hogy hosszú epizódokon, vagy akár a teljes évadon keresztül akcióznának a szárazföldön, bár gondolom az évadnyitóban még igen és nyilván pár fegyverest is be kell szervezni. Ha meg kifutnak, akkor megint nem tudom, hogyan lehetne folytatni a történetet. Az elején azt hittem, hogy jobban kiéleződik ez a mentsük meg az emberiséget vs. haza akarunk menni a családunkhoz szembenállás és megerősödik a belső konfliktus, de elég egységes maradt a csapat. Persze volt sok ostobaság is: képregény szerű gonosz főellenség, kapitány és első tiszt puszta kézzel visszafoglal egy fegyveresek által irányított falut, szerelmi szál stb.
Összességében egy 10/5-öt megér, ha osztályozni kéne, akkor egy nagyon gyenge 3-as, de ha így folytatja, akkor jövőre csak 2-es lesz.

Papichulo - 2014. 08. 28. 09:14

Nagyra ertekelem, hogy a sorozatot egy tenyleges Burke osztalyu rombolon, a USS Halsey-n forgattak es a statisztak nagy resze is igazi USN tengeresz.

Persze mindezek ellenere jopar technikai reszlet es SOP a drama aldozatava esett, ezert irrealis jeleneteknek is tanui lehettunk.

Nekem mindenesetre tetszett a sorozat es varom a 2. seasont, mely remelem nem a szarazfoldon fog jatszodni…

ps: Biztosan nem fogjak elfoglalni a DDG-151-et a “rosszfiuk”, a hangaros jelenet csak valami terv resze :)

scz - 2014. 08. 28. 10:17

Miként állapítottad meg, hogy a statiszták valóban tengerészek?
Lehet, csak kurva jó színészek, akik zsigerből eljátsszák a tengerészt. Tehát őket kéne főszereplőknek tenni.

Rhona Mitra nekem Rachel Dalton-ként sem volt hiteles, most Rachel Scott-ként sem az. Maradt volna a Tomb Raider modellkedésnél… :D

DarylD - 2014. 08. 28. 16:45

Számomra elég közepes volt az egész évad, de még az élvezhetőség határán belül, FS-nél sokkal jobban tetszett. Se új Falling Skies, se új Revolution nem hiányzik, én most itt kiszállok, legalább kellemes emlékeim maradnak a sorozatról. Aztán ha meglepetést okoznak a következő évadban lehet visszatérek. (nem hiszem:)

Roxi - 2014. 08. 28. 17:35

Az teljesen természetes,hogyha különböző neműek a főbb szereplők előjön a ki-kivel jön össze téma. Ez a híres Lostban is megvolt(vajon Kate Jacket vagy Sawyert választja?) Ezzel nincs gond szerintem.

Thomas - 2014. 08. 28. 19:54

Nem volt semmi gond ezzel az évaddal, izgalmas volt, pörgős volt, szimpatikusak a szereplők. Remélem ezt a szárazföldi konfliktust lerendezik maximum 2 részben, aztán elkezdhetik az ellenszert gyártani meg szétosztani. Nyilván visszamennek a vízre is, ha már a hajó van a címben:) Fogalmam sincs, hogy mi lesz azután, de remélem kitalálnak az írók valami érdekeset, eddig nem volt gond velük:)

winnie - 2014. 08. 28. 20:00

roxi: a romantikus szál, mint bármilyen szál, arról szól, hogy jól van-e megcsinálva, vagy sem. ahol jó, az élvezetes, ahol nem, ott nem. itt nyilván nem nagyon lehetett szó semmi ilyesmiről, amíg meg nem ölik a kapitány feleségét. most majd őket is összehozhatják. (mondjuk szerintem a többséget ez érdekli legkevésbé, a lostnál sem feltétlenül ezt szerették a népek, de ott is volt más romantikus szál, pl. jinék, vagy még inkább desmondék – utóbbiét a többség nagyon szerette.)

winnie - 2014. 08. 28. 20:03

thomas: a pörgősség általában olcsóságot jelent, és nem tartalmat, bár nyilván ezt szeretik sokan, ezért (is) szerettem a pilotot. a sorozatot azonban inkább a dráma teheti jóvá, vagy az, hogy nem kiszámítható, illetve, amit írsz, a szereplők.

egyébként, ha epizodikusak a konfliktusok, akkor tudják pörgetni a sorozatot. de szerintem a finálét te sem nagyon találtad pörgősnek, legalábbis az idő a bábuk táblára való felrakosgatásával telt. viszont, ez nem is baj, én jobban szeretem, ha valami feszült. de itt nem találták el jól a feszültség adagolását. például a lövészes jelenet elég suta és vontatott volt.

(én például az elején a tiszteletköröket és az oltást pörgettem volna és több időt szántam volna a szárazföldi állapotok feltérképezésére, vagy titus welliverékre, hogy jobban üssön a zárás.)

Hiroshima32 - 2014. 08. 28. 21:12

Oh igen, behozták a ‘túl sok ember van/volt a Földön’ koncepciót a dologba. Az Utopia-ban szebben lett megjátszva, mint itt, itt hamar levágták a módszertant, így a második évad eleje könnyen számítható – megszabadulunk a tömeggyilkos kormánytól, fogságba ejt a másik csapat, azoktól is megszabadulunk, pár fő alak meghal – ha tippelnem kell, akkor Burk meg Slattery köztük lesz – és a hajó visszatér a vízre, ahonnan fogalmam sincs merre tovább, talán északnak a Metropolisz mentén megnézni mi a helyzet New Yorkban meg Bostonban, meg szerválni üzemanyagot.
Az oroszok nem fognak visszatérni, max 1-2 alak, miután a fertőzött doki kiszabadult két résszel ezelőtt és kb meghal mind.

Papichulo - 2014. 08. 28. 22:37

@scz

“Miként állapítottad meg, hogy a statiszták valóban tengerészek?”

Olvastam :)

“Does The Last Ship TV show feature real U.S. Navy sailors?

Yes. “The majority, if not all of the extras for the show are real U.S. Navy sailors,” says Lt. JG Robyn Gerstenslager.”

Crias - 2014. 08. 28. 23:12

nana Slattery csak ne halljon meg kb Adam Baldwin miatt nem dobtam még bár itt elég semmilyen.
Azért a lövöldözés megint viccesre sikeredet, 1 sebesülttel lehozták pedig elég nagy handicap-jük volt leeresztett fegyverrel míg a rendőrök célra tartottak :D

Lajosék a másodikról - 2014. 08. 29. 15:48

Egyértelműen sok baj van a sztorival (aminek egyébként gyakorlatilag semmi köze a könyvhöz), de azért sokan meglehetősen irreális elvárásokat támasztottak.

A hadsereg támogatta a forgatást, kaptak egy igazi hadihajót, evidens, hogy itten minden katona irgalmatlan nagy hős és jó fej lesz.

Szerintem a TNT keze nyoma is világosan látható (már miért ne lenne, ha egyszer ők fizetnek), a langyos állóvíz nekik tökéletes, mást várni felesleges. Hogy ez mennyire nyerő taktika, az majd elválik, a TNT+nyár kombóhoz képest egész jó a nézettsége, ráadásul végig stabil maradt, de azért sikernek így se nevezném.

A kapitány állandó akciózása, meg a hiper-szuper amerikai/teljesen hülye minden más katonák talán a legidegesítőbb hibák, a többi része akár vállalható is lehetne.

savanah - 2014. 09. 02. 15:25

Én nekem még mindig tetszik. Várom a folytatást!
Slattery csak ne menjen sehová. Olyan jó kombó a kapitánnyal :) Tex is szerintem a legviccesebb figura az egészben :)
Az utolsó részben nekem is furcsa volt az az 1 fegyverrel elfoglalom az egész hajót, aztán megnéztem még egyszer és mondta a rendőr fickó, h még nem tudom hány embere van a hajón, és igyis-úgyis elfoglalják. Mondjuk ez még akkor sem magyarázza, h ott a kabinban csak ő volt.
Meg ami még nem volt világos az az ex-Lost-os fickónak a tervei, vagy hogy mit akar… Ugye a Mrs Raynolds vagy ki az nyilvánvaló lett…

wovbager - 2014. 09. 03. 14:43

Végignéztem az évadot, bár a közepén majdnem kaszáltam, de aztán győzött a kíváncsiságom. Sok sebből vérzik a sori (az uccsó részt pl. félig pörgetve néztem, annyira kényszeredettnek éreztem a történéseket), a főszereplő csaj modoros brit angolsága kifejezetten idegesítő volt, a mellékszereplők (a crewből is, de ilyen volt a latin-amerikai önjelölt hadúr-jótevő, és így tovább)csak úgy oda voltak csapva.
A legjobb figura szerintem Tex volt, illetve a bolond skandináv tudós (akiből alig láttunk valamit). Lehetett volna persze jobb is: az apokaliptikából adagolhattak volna többet – engem érdekelt volna, mi és hogyan történt a négy hónap alatt a világ négy táján, nem csak egy odavetett nuke Párizsnak, oszt szevasz.

A második évad? Meglátjuk. Simán lehet jobb és még gyengébb is, de addig még sok sori lefolyik a Dunán: mindjárt jön a SoA, a TWD új évada, és még sokan mások.

A Last Resorttal és a Falling Skiesszal összehasonlítva szerintem a Last Ship egyértelműen a leggyengébb; igazi nyári limonádé-jellegű volt eddig. Nekem.

kékosztriga - 2014. 09. 13. 13:28

Kövezetek meg, de nekem bejött. A következő évadokat váró uborka szezonban pont jó volt. Nyári limonádé. Minden bugyutasága ellenére.
SPOILER Egyetértek, hogy a dagi rendőr egy pisztollyal megkapja az egész hajót idegesítő faxság. Kiszámítható volt valóban a fordulat a végén, hogy a jónak kinéző az rossz aki meg gonosznak az a jó és várható szövetséges barát. Gondolom majd együtt lenyomják a náci diktátor picsát és megmentik a nagy amerikai álmot. A meghalt a kapitány neje rakott bele egy kis komolyságot túl takony lett volna ha életben marad. Várom a következő évadot.

Amúgy szerintem az a bajotok,(amúgy nekem is ;) ) hogy nem minden sorozat SOA, Dexter, BB vagy Game of T. minőségű, túl magasra teszitek a mércét. El vagyunk kényeztetve. ;) :)

Zora - 2017. 09. 14. 17:36

Én ma – 2017 szeptember 14-én – néztem meg az 1. évad utolsó részét. Magát az évadot az elmúlt 4 nap alatt daráltam le. Hogy miért nem találtam meg előbb?????

Szóval, nekem nagyon tetszett, bár a Bárka is, bár néha ott is vertem a fejem a falba a hülyeségek miatt, de ott ugye gimnazisták vannak, nem tökös amerikai tengerészgyalogosok, szóval, itt nem volt fejverés.

A végén hasonló a dolog, mint a Helix-nél, ott a meddőség kijátszása volt anyagi helyzethez kötve, itt a vezetés döntötte el, csak az maradhat életben, aki értékes a társadalomnak. (De a Wayward pines, Az ember a fellegvárban is hasonló koncepciójú, és mert reménykedem abban, hogy nem veszik a fejemet a véleményemért, a világnak nem is ártana, ha 4-5 milliárddal kevesebben lennénk… Még ha esetleg én nem is tartozhatnék a maradókhoz.)

Szóval, mindjárt nekikezdek a 2.-nak, aztán jön a 3., és nemrég belekezdtek a 4. évadba is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz